Αλκαλική δίαιτα: Τι είναι; Να την ακολουθήσεις ή μήπως καλύτερα όχι;

Ίσως έχεις ακούσει για την αλκαλική δίαιτα, ότι έχει τεράστια αποτελέσματα στο αδυνάτισμα, ότι αυξάνει την ενέργεια και τη διάθεση και ότι προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Γνωρίζεις όμως τι είναι ακριβώς αυτή η δίαιτα και πώς επιτυγχάνει όλα αυτά που υπόσχεται; Να την ακολουθήσεις ή όχι, τελικά;
Προσοχή !!! διαβάστε και συμφωνήστε με τους Όρους Χρήσης του Ιστοτόπου , οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ισοτόπων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.
Προσοχή!!! μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις -δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή !!! στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.


Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Θάνος Μελίστας μας εξηγεί αναλυτικά τι είναι αυτή η περιβόητη δίαιτα, πώς συνδέεται με το pH του σώματος κι αν έχει όντως πλεονεκτήματα στο αδυνάτισμα ή όλα είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
Η αλκαλική δίαιτα στηρίζεται στη θεωρία των καταλοίπων που προκύπτουν από την πέψη των τροφίμων. Αυτά τα κατάλοιπα μπορεί να είναι είτε όξινα ή αλκαλικά, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, θείο ή σε ανόργανα συστατικά. Οι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας ισχυρίζονται πως καταναλώνοντας τρόφιμα τα οποία αφήνουν στον οργανισμό μας πολλά όξινα κατάλοιπα επηρεάζουν το pΗ του σώματός μας και μας κάνουν ευάλωτους σε ασθένειες. Μας συμβουλεύουν λοιπόν να καταναλώνουμε τρόφιμα με αλκαλικό pH για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας.


TI EINAI TO PH
Τo pH (Power of Hydrogen – Δύναμη του υδρογόνου) είναι ένας δείκτης που μας δείχνει πόσο όξινο ή πόσο αλκαλικό (ή βασικό) είναι ένα διάλυμα και κυμαίνεται από το 0-14. Ένα pH=7 είναι ουδέτερο (ούτε όξινο ή αλκαλικό). Όταν το pH είναι κάτω από το 7 είναι όξινο και όταν είναι πάνω από το 7 αλκαλικό.


ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ
Ο ειδικός ετοίμασε μία λίστα με τροφές που χωρίζονται σε όξινες, ουδέτερες και αλκαλικές βάσει του δείκτη pH τους.

ΟΞΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (pH -7)
(pH=3): Υδρογονωμένο νερό, Σόδα, Ενεργειακά Ποτά
(pH=4): Ποπ Κορν, Κρεμώδη τυριά, βουτυρόγαλα, ξερά δαμάσκηνα, γλυκά, μακαρόνια, τυρί, χοιρινό, μπίρα, κρασί, μαύρο τσάι, τουρσί, σοκολάτα, ψημένους ξηρούς καρπούς, ξύδι
(pH=5): Φιλτραρισμένο νερό, αποσταγμένο νερό, καφές, ζαχαρούχος χυμός φρούτων, φυστίκια Αιγίνης, βοδινό κρέας, άσπρο ψωμί, αράπικα φυστίκια, ξηροί καρποί, σιτάρι
(pH=6): Χυμοί φρούτων, τα περισσότερα δημητριακά, αυγό, ψάρι, τσάι, μαγειρεμένα φασόλια, μαγειρεμένο σπανάκι, γάλα σόγιας, καρύδα, γίγαντες, δαμάσκηνα, καστανό ρύζι, κριθάρι, κακάο, βρώμη, συκώτι, στρείδι, σολωμός

Κάποια θρεπτικά τρόφιμα τα οποία ωστόσο παράγουν όξινα κατάλοιπα είναι τα εξής:
Βατόμουρα, cranberries, δαμάσκηνα, σπόροι/σιτηρά, αμάραντος, κριθάρι, φαγόπυρο, καλαμπόκι, αλεύρι, βρώμη, ζυμαρικά, κινόα, ρύζι, κέικ ρυζιού, σίκαλη, όλυρα, τυρί, καρύδια, κάσιους, το φυστικοβούτυρο, τα φιστίκια, το βόειο κρέας, βουβάλι, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια, αρνί, χοιρινό, κουνέλι, τα οστρακοειδή, γαλοπούλα, μαυρομάτικα φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, φακές, κόκκινα φασόλια, γάλα σόγιας, ταχίνι

ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (pH 7): Νερό της βρύσης, εμφιαλωμένο νερό, νερό από κάποια πηγή

ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (pH +7)
(pH=8): Μήλα, αμύγδαλα, ντομάτες, γκρέιπφρουτ, καλαμπόκι, μανιτάρια, γογγύλια, ελιές, σόγια, ροδάκινα, πιπεριά, ραδίκια, ανανάς, κεράσια, άγριο ρύζι, βερίκοκο, φράουλα, μπανάνα
(pH=9): Αβοκάντο, πράσινο τσάι, λάχανο, σέλινο, γλυκοπατάτα, μελιτζάνα, μπιζέλια, φασολάκια, τεύτλα, βατόμουρα, αχλάδι, σταφύλι, ακτινίδιο, πεπόνι, μανταρίνια, σύκα, χουρμάς, μάνγκο, παπάγια
(pH=10) :σπανάκι, μπρόκολο, αγκινάρα λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, καρότα, αγγούρια, λεμόνια, λάιμ, φύκι, σπαράγγι, ραδίκια, κρεμμύδι



ΜΠΟΡΕΙ Η ΤΡΟΦΗ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ PH ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ;
Γνωρίζουμε ότι μια δυτικού τύπου διατροφή, δηλαδή μια διατροφή η οποία είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέατα σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει ως αποτέλεσμα να αφήνει στον οργανισμό μας κατάλοιπα όξινου χαρακτήρα. Προφανώς αυτό το είδος της διατροφής δεν συνάδει με τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις και αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία μας. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το pH του οργανισμού δεν αλλάζει με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τα κύτταρά μας λειτουργούν μέσα σε ένα στενό εύρος pH, το οποίο ελέγχεται αυστηρά από συντονισμένους μηχανισμούς που λειτουργούν και διορθώνουν τυχόν ανισορροπίες.

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΑ ΟΞΙΝΑ ΦΑΓΗΤΑ;
Τα τρόφιμα τα οποία αφήνουν στον οργανισμό μας όξινα κατάλοιπα δεν είναι απαραίτητα «κακά» καθώς μια διατροφή κρίνεται ως ένα ενιαίο σύνολο των τροφίμων που περιέχει και όχι σε μεμονωμένα τρόφιμα. Πολλά τρόφιμα που αφήνουν στον οργανισμό μας όξινα κατάλοιπα μπορεί να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής όπως το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ;
Οι υπέρμαχοι της αλκαλικής δίαιτας ωστόσο, διαφωνούν με αυτό. Ισχυρίζονται πως καταναλώνοντας κυρίως τροφές με αλκαλικό pH μπορούμε να αποφύγουμε τη δημιουργία όξινου περιβάλλοντος στον οργανισμό μας. Προτείνουν την τροποποίηση της διατροφής μας έτσι ώστε να αλλάξει το pΗ του σώματος και να προστατευθούμε από ασθένειες όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

ΕΑΝ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ, ΘΑ ΧΑΣΩ ΒΑΡΟΣ;
Η απάντηση σε αυτό εξαρτάται. Δεν υπάρχουν μαγικές ιδιότητες μιας δίαιτας που προωθεί την απώλεια βάρους. Ωστόσο αν βγάλεις από τη διατροφή σου τα μισά τρόφιμα τα οποία καταναλώνεις (και τα οποία είναι όξινα), θα προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες και έτσι είναι πιθανό να χάσεις και βάρος.

ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΟΦΕΛΟΣ ΣΑΝ ΔΙΑΙΤΑ;
Κάθε δίαιτα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Και η συγκεκριμένη δίαιτα έχει τα εξής θετικά:
1. ενθαρρύνει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
2. ενθαρρύνει την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως
3. αποθαρρύνει τα αεριούχα ποτά (αναψυκτικά κλπ) καθώς και τα επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα
4. είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΩ;
Το βασικότερο μειονέκτημά της είναι ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος έτσι ώστε να γίνουν περαιτέρω έρευνες για την αποτελεσματικότητά της. Δεν υπάρχει ακόμα δηλαδή καμία επιστημονική έρευνα για τα όσα υπόσχεται. Είναι μπερδεμένη και αποκλείει από τη διατροφή κάποια τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και κάνουν καλό στην υγεία.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ
Η άποψή μου είναι πως όλοι μας θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγουμε τα έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα. Γνώμη μου είναι να συγκεντρωθείτε στη συνολική εικόνα της διατροφής σας με τρόπους που γνωρίζετε ότι κάνουν καλό. Προτείνω λοιπόν να ακολουθήσεις τα παρακάτω:
1. αύξησε τα φρούτα και τα λαχανικά
2. μείωσε τους απλούς υδατάνθρακες και αντικατάστησέ τους με σύνθετους
3. μείωσε το αλάτι και το αλκοόλ
4. αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα
5. απόβαλε το άγχος και το stress από τη ζωή σου

Dr. Robert Young on the Importance of Juicing

Η Θεωρία της αλκαλικής διατροφής
Θέλει μεγάλο θάρρος και θέληση για να απορρίψεις όλες τις σύγχρονες θεωρίες περί «υγιεινής διατροφής» που επικρατούν τα τελευταία 50 χρόνια και να υιοθετήσεις απόψεις που θα ανατρέψουν όλα όσα πίστευες μέχρι σήμερα και που σε συμβουλεύουν γιατροί και διαιτολόγοι να ακολουθείς. Θέλει επίσης να αφιερώσεις χρόνο για να προετοιμάζεις κατάλληλα τα γεύματα σου με τελετουργική ευλάβεια ώστε να ξεφύγεις από την εύκολη λύση και ταυτόχρονα καταστροφική των delivery, των πρόχειρων και έτοιμων φαγητών, των θερμασμένων σε φούρνους μικροκυμάτων γευμάτων, και να σώσεις κυριολεκτικά τον εαυτό σου!!

Θέλει καθαρό μυαλό, ακεραιότητα χαρακτήρα και πίστη για να καταλάβεις πως όλο το παιχνίδι γύρω από το θέμα «διατροφή» είναι εντελώς στημένο με τελικό αποδέκτη κέρδους τις φαρμακοβιομηχανίες και τα «καρτέλ» συγκεκριμένων προϊόντων τροφίμων!
Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο: Εναλλακτικές αποδεδειγμένες θαυματουργές θεραπείες που θάφτηκαν από τις φαρμακοβιομηχανίες

Είναι τρομερά δύσκολο να πείσεις τον κόσμο για μια τέτοια αλλαγή, μπορείς όμως να δοκιμάσεις να πείσεις τον εαυτό σου και να γίνεις παράδειγμα για τους άλλους, την οικογένεια σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται βαρύγδουπες κουβέντες με περιττή ίσως βαρύτητα, αλλά όταν ξεκινήσεις την αλκαλική διατροφή θα καταλάβεις ότι αυτές οι κουβέντες είναι και λίγες!


Dr Robert Young on How to Test Your Body Ph Levels #455
ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η κατάσταση στο θέμα της διατροφής θα λέγαμε ό,τι κυριαρχείται από δύο τάσεις: 
  • Από τη μια, έχουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν αρχίσει να δίνουν στη διατροφή τους τη σημασία που της αξίζει και ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν περισσότερα για αυτήν. 
  • Και από τη άλλη, εξ ίσου πολλούς που απογοητευμένοι από τα διατροφικά σκάνδαλα και το χαοτικό του θέματος, έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια υγιεινής διατροφής και πρόληψης θεωρώντας την μάταια και αναποτελεσματική. Αυτό βέβαια μπορεί να λειτουργεί και ως ένα ωραίο άλλοθι για κάποιους ώστε να μένουν προσκολλημένοι στον τρόπο ζωής τους και στις διαμορφωμένες συνήθειες τους. 
«Σίγουρα η όμορφη δεσποινίς δίπλα στην φωτό δεν θα ήταν τόσο κομψή εαν πράγματι τρεφόταν με burger και πατάτες τηγανιτές και κόλα. Όμως οι διαφημίσεις που κατακλύζουν την ζωή μας μπορούν και το έχουν καταφέρει σε μέγιστο βαθμό να πείσουν πως κάπως έτσι είναι η υγιεινή διατροφή (άντε να πούμε για κόλα light, μπιφτέκι απο σκέτο κιμά ψωμί πολύσπορο και άλλες τέτοιες χαριτωμένες ΑΠΑΤΕΣ).»

Είναι ακόμη πολύ πιθανό να συναντήσουμε και πολλούς με την αυταπάτη ό,τι κάνουν υγιεινή διατροφή, ενώ ταυτόχρονα τρώνε του καλού καιρού όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα που διαφημίζονται.

Όμως τί είναι υγιεινή διατροφή;
Μήπως ο όρος έχει παρεξηγηθεί και παρερμηνευτεί σε σημείο που να μην έχει καθόλου σχέση με οτιδήποτε υγιεινό;
Δυστυχώς λόγω της αμφιλεγόμενης πληροφόρησης και της καλλιεργούμενης σύγχυσης είναι πολύ εύκολο για πολλούς ανθρώπους σήμερα να θεωρούν ότι κάνουν υγιεινή διατροφή ενώ στην πραγματικότητα ούτε καν την προσεγγίζουν. Η πλειοψηφία του κόσμου αντιλαμβάνεται την υγιεινή διατροφή μέσα από τους διαμορφωμένους μύθους και τα στερεότυπα, όπως δηλαδή βολεύει τα πανίσχυρα συμφέροντα της βιομηχανίας διατροφής.
Έτσι σήμερα κατακλυζόμαστε από αμέτρητα, επεξεργασμένα υποκατάστατα προϊόντων που κάνουν κατάχρηση της ονομασίας που φέρουν και που δεν έχουν καμμία σχέση με το πρωτογενές φυσικό συστατικό ή προϊόν.

Προφανώς οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους αλλά λόγω της καταιγιστικής διαφήμισης κανείς δεν φαίνεται να το παρατηρεί. Παραδείγματος χάριν, βαφτίζεται φυσικός ο χυμός που είναι σε συσκευασία ενώ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με οτιδήποτε φυσικό. Είναι ένα επεξεργασμένο, νεκρό προϊόν με συντηρητικά, επιβλαβή ζάχαρη ή υποκατάστατο της (ακόμα χειρότερα) και όλα αυτά που υπόσχεται στη συσκευασία περί φυσικότητας και θρεπτικών συστατικών δεν ισχύουν. Και πώς να ισχύουν άλλωστε όταν ο πραγματικός χυμός που στύβουμε εμείς οι ίδιοι σε λίγη ώρα έχει οξειδωθεί και είναι άχρηστος. Πόσο μάλλον ένα επεξεργασμένο προϊόν που προορίζεται να μείνει μέρες ή μήνες στο ράφι.

Κάντε τον «κόπο» να διαβάσετε τις ετικέτες των τροφίμων σας! Θα εκπλαγείτε… δυσάρεστα, αλλά τουλάχιστον θα ξέρετε τι καταναλώνετε!

Επίσης κάθε άτομο είναι ιδιαίτερη, μοναδική περίπτωση και από την στιγμή που δεν γνωρίζουμε πως αντιλαμβάνεται ή πως προσδιορίζει την υγιεινή διατροφή, ο ισχυρισμός του και μόνο ότι κάνει υγιεινή ζωή ή ότι προσέχει δεν αρκεί και δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρος.
Μιας και το ζήτημα της υγιεινής διατροφής είναι ζωτικής σημασίας και ταυτόχρονα χώρος εμπλοκής τεραστίων συμφερόντων αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’όλα είναι να ορίσουμε γενικά τί είναι υγιεινή διατροφή. Αναμφίβολα κάτι τέτοιο έρχεται σε ρήξη με τους εδραιωμένους και καλοπληρωμένους μύθους περί διατροφής που επιβλήθηκαν και κυριαρχούν επι δεκαετίες. Θα χρειαστεί σε βάθος γνώση του θέματος αλλά και τόλμη από την πλευρά του καθενός για να απορρίψει τις κρατούσες λανθασμένες, σαθρές και αναληθείς αντιλήψεις.

Dr Robert Young | Alkaline Water Food & Health Lecture | Aquacentrum Munich

Αρχές Διατροφής
Κατ’αρχήν η πρώτη θεμελιώδες αρχή της διατροφής λέει ότι υγιεινό είναι το πρωτογενές. Ότι δηλαδή παράγει και μας προσφέρει η Μητέρα Φύση χωρίς καμία παρέμβαση ή επεξεργασία. Η διατροφή μας λοιπόν για να είναι υγιεινή πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά πρωτογενή συστατικά και μάλιστα μονάχα βιολογικής καλλιέργειας. Άρα λοιπόν τρώμε πορτοκάλια και πίνουμε φυσικό χυμό που στύψαμε μόνοι μας αλλά ποτέ δεν πίνουμε ¨χυμό πορτοκαλιού¨ σε συσκευασία.

Η δεύτερη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι υγιεινό είναι το ωμό και όχι το μαγειρεμένο.
Κανένα άλλο πλάσμα στη φύση δεν μαγειρεύει την τροφή του. Αλλά ούτε και ο άνθρωπος μέχρι που ανακάλυψε την φωτιά μερικές χιλιετίες πριν. Η θερμότητα καταστρέφει τα ένζυμα και αλλοιώνει την τροφή κάνοντας την άπεπτη. Έτσι η μαγειρεμένη τροφή όχι μόνο δεν δίνει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό αλλά αντίθετα παίρνει διότι για να βγουν οι άπεπτες τροφές από τον οργανισμό απαιτείται ενέργεια. Για παράδειγμα αντί να μαγειρέψουμε τη πιπεριά θα πρέπει να τη φάμε ωμή στη σαλάτα. Έτσι θα διασπαστεί και θα χωνευτεί με τα δικά της ένζυμα χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό και θα προσφέρει τις βιταμίνες της και τα ιχνοστοιχεία της σε ζωντανή οργανική μορφή, άμεσα προσλήψιμη και αξιοποιήσιμη από τα κύτταρα και τους ιστούς. Μπορούμε να κανουμε την μετάβαση μας στην ωμοφαγία σταδιακά τρώγοντας ένα πιάτο την ημέρα ωμό (π.χ. σαλάτα εποχής ή φρούτα) και ένα μαγειρεμένο με τελικό στόχο άν οχι το 100 % τουλάχιστον 80% ωμοφαγία και 20% μαγειρεμένη τροφή.

Η τρίτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι πρέπει να πίνουμε οπωσδήποτε 1,5 – 2 λίτρα νερό την ημέρα. Αυτό σημαίνει 8 ποτήρια εκτός αν πίνουμε και χυμούς που στύβουμε μόνοι μας οπότε μπορούμε να τους υπολογίσουμε ως νερό. Ο καφές, το τσάϊ και οτιδήποτε ποτό κυκλοφορεί σε συσκευασία δεν πρέπει να καταναλώνονται γιατί όχι μόνο δεν μας δίνουν νερό αλλά μας αφυδατώνουν. Επίσης το νερό που πίνουμε πρέπει να είναι χωρίς χλώριο. Για να φύγει το χλώριο από το νερό βάζουμε το νερό της βρύσης σε μια γυάλινη κανάτα με ανοικτό στόμιο και σε 1 ώρα το χλώριο θα έχει εξατμιστεί. Το ιδανικό φυσικά είναι να πίνουμε νερό πηγής.

Η τέταρτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι πρέπει να τρώμε αλκαλικές τροφές και όχι όξινες.
Το ph του οργανισμού μας είναι 7,4 δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Για να το διατηρήσουμε στην τιμή αυτή πρέπει να τρώμε κατά 80% αλκαλικές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και πολύ λιγότερες όξινες όπως τα κρεατικά, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά κ.λ.π.

Η πέμπτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής έχει να κάνει με τον σωστό συνδυασμό των τροφών. Το πεπτικό μας σύστημα – όπως κατ’αναλογία ένα πλυντήριο μπορεί να πλύνει τα πάντα τέλεια αλλά ξεχωριστά – μπορεί να χωνέψει τις τροφές αρκεί να είναι μεμονωμένες και όχι ανακατεμένες σε περίεργους συνδυασμούς. Κάθε κατηγορία τροφής θέλει τα δικά της ένζυμα για να χωνευθεί οπότε όταν μέσα στο στομάχι υπάρχουν και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και λίπη πολύ απλά το πεπτικό μας σύστημα δεν ξέρει ποιό ένζυμο να χρησιμοποιήσει. Σ’αυτή την περίπτωση αντί της πέψης των τροφών έχουμε τη ζύμωση τους και τη σήψη τους. Έτσι λοιπόν ποτέ δεν συνδυάζουμε πρωτεΐνες με υδατάνθρακες όπως κρέας με πατάτες ή μακαρόνια με κιμά. Συνδυάζουμε πρωτεΐνες με λαχανικά ή υδατάνθρακες με λαχανικά. Και ποτέ δεν τρώμε φρούτα μετά το γεύμα επειδή τα φρούτα χωνεύονται στο λεπτό έντερο και όχι στο στομάχι. Θα πρέπει πάντα λοιπόν να βρίσκουν το στομάχι άδειο για να κατευθυνθούν ανεμπόδιστα στο λεπτό έντερο. Αν βρουν το στομάχι γεμάτο και εγκλωβιστούν εκεί θα υποστούν ζύμωση.
Διαβάστε: Η τυχαία φρουτοσαλάτα είναι χειρότερη από κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες

Η έκτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής αναφέρεται στην ηθική διάσταση της καθημερινής αυτής πράξης. Είναι βέβαιο ό,τι θα αισθανόμαστε πολύ όμορφα όταν γνωρίζουμε ό,τι αυτό που τρώμε δεν προξενεί καμιά ζημία στο περιβάλλον ή σε άλλους ανθρώπους του πλανήτη ούτε προκαλεί σκληρότητα σε ζώα. Και θα αισθανόμαστε ακόμα καλύτερα όταν γνωρίζουμε ό,τι αυτό που επιλέξαμε να φάμε συμβάλλει σε ένα άλλο μέλλον για τον πλανήτη, αειφόρο και βιώσιμο.

Τα παραπάνω είναι η πεμπτουσία της διατροφής και αν τα τηρήσουμε τότε μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε υγιεινή διατροφή που είναι και ο πυλώνας της υγείας γιατί έτσι ενδυναμώνεται τοανοσοποιητικό μας σύστημα αποτρέποντας την εμφάνιση ασθένειας και ο οργανισμός μας βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους λειτουργικότητας ενώ ταυτόχρονα πηγάζει από μέσα μας ζωντάνια, διάθεση και καλή ψυχολογία.
Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπ’όψιν μας είναι ότι η υγιεινή διατροφή είναι ο κυρίαρχος και πρωτεύων παράγοντας υγείας Με άλλα λόγια είναι υπεύθυνη κατα 90% για την συνολική κατάσταση υγείας του οργανισμού μας και όλοι οι άλλοι παράγοντες όπως περιβάλλον, άσκηση, κληρονομικότητα, στρες κ.λ.π. είναι δευτερεύοντες και εξαρτώμενοι σε μεγάλο βαθμό από αυτήν.

Και τέλος η υγιεινή διατροφή είναι το ηθικό χρέος κάθε υπεύθυνου και σκεπτόμενου ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον, τους ανθρώπους, τη Φύση. Ζώντας στην εποχή που οι πολυεθνικές με τα προϊόντα τους προσπαθούν να μας βλάψουν και να καταστρέψουν την υγεία μας και το περιβάλλον, το να προσέχεις την διατροφή σου και τον εαυτό σου γενικότερα δεν είναι μόνο μια επιβεβλημένη πράξη άμυνας και αντίστασης αλλά πολύ περισσότερο μια πραγματικά δημιουργική στάση ζωής που βιώνει από σήμερα τον κόσμο του αύριο. Είναι ο δρόμος που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα της συμβατικής, χημικής γεωργίας, από τα αδιέξοδα του junk food, από τα αδιέξοδα της ασθένειας, από τα αδιέξοδα του καταναλωτισμού και της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, από τα αδιέξοδα της πείνας και της φτώχειας για ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Ότι κάνει καλό στην υγεία μας κάνει καλό και στο πλανήτη μας και η υγιεινή διατροφή υπόσχεται ένα υπέροχο μέλλον αρμονίας με την Φύση και σεβασμού του πλανήτη και όλων των πλασμάτων που ζουν σ’αυτόν. Και το σημαντικό είναι ότι αυτό το μέλλον μπορεί να το ζήσει ο καθένας από σήμερα. Φτάνει μόνο να το επιλέξει και να το υποστηρίξει.

Σύντομες συμβουλές 
  • Φρούτα μπορείς να τρως κατά την διάρκεια της ημέρας (ή και μόνο φρούτα) με την προϋπόθεση ότι το απόγευμα θα ακολουθήσει έντονο πρόγραμμα γυμναστικής. Μετά την γυμναστική ΔΕΝ ξανατρώμε φρούτα. Εάν δεν ακολουθεί πρόγραμμα γυμναστικής, καλό είναι να περιορίζονται τα φρούτα. 
  • Γεύματα με πρωτείνη (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά κτλ) καλό είναι τρώγονται στο τελευταίο γεύμα (βραδινό) καθώς επιβαρύνεται αρκετά ο οργανισμός για να τα χωνέψει και μετά κυριαρχεί η αίσθηση της νύστας και καλό είναι να το τρώμε το βράδυ όπου δεν θα έχουμε άλλη ενασχόληση μετά (Θυμηθείτε, έτσι ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί μας). 
  • Τις πρώτες δύο εβδομάδες είναι πολύ πιθανό εάν μπείτε απότομα στην αλκαλική διατροφή να αισθάνεστε αδυναμία, ίσως ζαλάδες και γενικά όχι καλη διάθεση. Αυτό δεν πρέπει να σας τρομάξει, απλά ο οργανισμός αποτοξινώνεται. Διατηρείστε τις πρώτες 2 βδομάδες κάποιο γεύμα μαγειρευτό και μετά μπορείτε άφοβα να κάνετε αλκαλική διατροφή. 
  • Κατά την διάρκεια της ημέρας εάν νοιώθεις πείνα μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου μια χούφτασταφίδες μαύρες (Κορινθιακές) και λίγα αμύγδαλα ωμά. 
  • Κόψε το γάλα! Σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες στην Αμερική το γάλα του εμπορίου εκτός του ότι είναι μια επεξεργασμένη νεκρή τροφή δημιουργεί πολλούς μικροοργανισμούς που βλάπτουν το έντερο και μύκητες και δημιουργεί όξινο περιβάλλον στον οργανισμό και πεδίο δράσης διάφορων ασθενειών. Επίσης είναι κατά 90% υπεύθυνο για την παιδική χοληστερίνη που είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Κόψτε το γάλα από τα παιδιά σας μετά την ηλικία των 3-4 ετών και αντικαταστήστε το με χυμό πορτοκάλι (μόνο για πρωϊνό). 
  • Το κάπνισμα επίσης πέρα από τις σοβαρές βλαβερές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία μας, έχει την τάση να δημιουργεί όξινο περιβάλλον στον οργανισμό μειώνοντας κατά πολύ την όποια προσπάθεια αλκαλικής διατροφής επιδιώκουμε. 
  • Μια φορά την εβδομάδα να τρως μαγειρεμένο φαγητό «χαλώντας» λίγο το πρόγραμμα της αλκαλικής διατροφής (να προτιμάς μαγειρευτά όσπρια και όχι μακαρονάδες, πίτσες ή σουβλάκια) 
  • Περιόρισε καφέδες, τσάι κτλ ή κόψτα εντελώς είναι άχρηστα και επιβλαβή για τον οργανισμό προϊόντα, καθώς του απορροφούν πολύ ενέργεια.
Τέλος ακολουθούν πίνακες σχετικά με το phτων τροφίμων ανα κατηγορία ώστε να μπορείς να διαμορφώνεις την διατροφή και να επιλέγεις μόνος σου.


Παράδειγμα μιάς αλάαλικής δίαιτας
Είναι η δίαιτα που «μοιράστηκε» η Βικτόρια Μπέκαμ με τους με τους θαυμαστές της στο Twitter και υπόσχεται άμεση απώλεια κιλών και απίστευτη ευεξία.
Η νέα αλκαλική δίαιτα είναι δημιούργημα της σεφ Νατάσα Κόρετ και της διατροφολόγου Βίκυ Έντγκσον και στηρίζεται στην εξισορρόπηση του Ph μας. Στο βιβλίο τους Honesty Healthy οι δύο συγγραφείς και σύμβουλοι υγείας αναφέρουν ότι όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα αλκαλικών τροφίμων και μειώνουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, του αλκοόλ και των σακχάρων, αποκτούμε μυική μάζα μειώνοντας το λίπος. Παράλληλα, μία αλκαλική δίαιτα είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία των οστών και υπόσχεται να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και τη μνήμη, να μειώσει τους πονοκεφάλους, τις καρδιακές ασθένειες και την αυπνία.

Τι είναι η συγκεκριμένη αλκαλική δίαιτα
Η συγκεκριμένη δίαιτα «στηρίζεται» σε τροφές που παράγουν αλκαλικά μετά την πέψη. Αυτές είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και οι ρίζες. Δεδομένου ότι το αίμα στο σώμα μας έχει pH που κυμαίνεται μεταξύ 7,35 - 7,45 που είναι ουσιαστικά αλκαλικό, η συγκεκριμένη διατροφή έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει το επίπεδο του pH αυτού. Ως εκ τούτου, δίαιτες που περιλαμβάνουν πολλά οξέα θα δημιουργήσουν μια ανισορροπία στο επίπεδο του pH. Όταν το σώμα μας κάνει προσπάθεια να εξισορροπήσει το επίπεδο του pH στο αίμα μας, η οξύτητα που παράγεται από τρόφιμα που παράγουν οξύ, το αναγκάζει να χάσει βασικά μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες.

Τα οφέλη
Υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους και επίσης βοηθά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Βοηθάει στην αποφυγή πολλών ασθενειών καθώς επίσης στην πρόληψη και θεραπεία της αρθρίτιδας. Αυξάνει την ενέργεια, τη συγκέντρωση και βελτιώνει τη διάθεση. Το σώμα αποκτά ευεξία και τα κύτταρα αναπλάθονται. Διώχνει κιλά, γιατί ξεμπλοκάρει το μεταβολισμό του λίπους και αποτοξινώνει με φυσικό και υγιεινό τρόπο. Η αλκαλική διατροφή διορθώνει τα προβλήματα της επιδερμίδας, όπως η ακμή, προλαμβάνει τις ρυτίδες και τη γήρανση και φρεσκάρει την όψη μας. Θεραπεύει τις εντερικές διαταραχές, την παλινδρόμηση, τις καούρες, τα αέρια, το πρήξιμο και κάνει επίπεδη την κοιλιά. Είναι πολύ βοηθητική σε άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή από στρες

Ποια είναι τα αλκαλικά τρόφιμα που περιλαμβάνει η δίαιτα
Λαχανικά
Σπαράγγι, αγκινάρες, λάχανο, μαρούλι, κρεμμύδι, κουνουπίδι, ραπανάκι, μπιζέλια, φρέσκο κολοκυθάκι, κόκκινο λάχανο, πράσα, κάρδαμο, σπανάκι, γογγύλι, καρότο, φασολάκια, παντζάρι, σκόρδο, σέλινο, αγγούρι, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών.

Λίπη και Έλαια

Λινάρι, αβοκάντο, ελαιόλαδο, κοκοφοινικέλαιο.

Φρούτα
Λεμόνι, λάιμ, αβοκάντο, ντομάτα, γκρέιπ φρουτ, καρπούζι ραβέντι.

Ροφήματα
Φρέσκος χυμός λαχανικών, τσάι, γάλα σόγιας

Αλκαλικοί Σπόροι, ξηροί καρποί και σιτηρά
Αμύγδαλα, κολοκύθι, ηλιοτρόπιο, σουσάμι, λινάρι, φακή, κύμινο (σπόροι)

Ποια είναι τα όξινα τρόφιμα που απορίπτει η δίαιτα
Κρέατα
Χοιρινό, αρνί, βοδινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα

Μαλάκια και όστρακα
αστακός, γαρίδες, καβούρι ,καραβίδες

Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Γάλα, Αυγά, Τυρί, Κρέμα, Γιαούρτι, Παγωτό

Ποτά - Ροφήματα
Ανθρακούχα ποτά, Καφές, Μπύρες, Οινοπνευματώδη, Χυμοί φρούτων, Smoothies, Γάλα

Λίπη και Έλαια
Κορεσμένα λίπη, Υδρογονωμένα έλαια, Μαργαρίνη (χειρότερη από το βούτυρο), Αραβοσιτέλαιο, Φυτικά έλαια, Ηλιέλαιο

Άλλα τρόφιμα - Διάφορα
Ξίδι, Λευκό Ζυμαρικά, Λευκό ψωμί, Ψωμί ολικής αλέσεως, Μπισκότα, Σάλτσα σόγιας, Καρυκεύματα (κέτσαπ, μαγιονέζα κλπ), Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, Γλυκά γενικά, Σοκολάτα, Κονσερβοποιημένα τρόφιμα, Σούπες σε σκόνη, Στιγμιαία Γεύματα, Γεύματα από Fast Food

Ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Δευτέρα
Πρόγευμα: Μήλα και σταφίδες με γάλα σόγιας.
Γεύμα: Ανάμικτη σαλάτα με λαχανικά, πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, μαυρομάτικα φασόλια, αμύγδαλα και ελαιόλαδο.
Απογευματινό: Μπανάνα με σουσάμι.
Δείπνο: πράσινα λαχανικά, σέλινο, πιπεριές, αβοκάντο και λαδολέμονο, ψωμί ή παξιμάδι.

Τρίτη
Πρόγευμα: Χυλός βρώμης με φυτικό ρόφημα σόγιας ή γάλα.
Γεύμα: Σαλάτα με λάχανο, καρότα, φρέσκα κρεμμυδάκια και ελαιόλαδο, χορτοφαγικά «μπιφτέκια» (π.χ. σόγιας) ή ρύζι αναποφλοίωτο με ξηρούς καρπούς.
Απογευματινό: Γάλα σόγιας με σουσάμι και μέλι.
Δείπνο: Ανάμικτη πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, ομελέτα με λαχανικά και μυρωδικά, ψητό μήλο με σταφίδες.

Τετάρτη
Πρόγευμα: Μουσκεμένα ξερά σύκα ή βερίκοκα με καρύδια και γάλα σόγιας.
Γεύμα: Ανάμικτη πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, ρεβίθια με ρύζι ή φακές με ξηρούς καρπούς. Απογευματινό: Ξεροί χουρμάδες ή σύκα με κολοκυθόσπορους ή φουντούκια.
Δείπνο: Μπρόκολο, λάχανο και καρότα στον ατμό, ζυμαρικά με σάλτσα σκόρδου ή ταχινιού.

Πέμπτη
Πρόγευμα: Μούσλι με σταφίδες, σπασμένο λιναρόσπορο και φυτικό ρόφημα σόγιας.
Γεύμα: Πρασόρυζο ή σπανακόρυζο με καρύδια.
Απογευματινό: 2 Πορτοκάλια
Δείπνο: Σαλάτα με πράσα ή σπανάκι και φρέσκα κρεμμυδάκια.

Παρασκευή
Πρόγευμα: Βρεγμένα κριθαρένια παξιμάδια ή ψωμί σίκαλης με ελιές και λαχανικά.
Γεύμα: Λαχανοσαλάτα με ελιές και ελαιόλαδο, φακές ή φασόλια σόγιας.
Απογευματινό: Πορτοκάλι με κανέλα και καρύδια.
Δείπνο: Πουρές διαφόρων λαχανικών.

Σάββατο
Πρόγευμα: Χυλός βρώμης (σε νερό) με αμύγδαλα, σπασμένο λιναρόσπορο, σταφίδες και μήλο. Γεύμα: Ανάμικτη πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σάλτσα λαχανικών ή πατάτες στο φούρνο.
Απογευματινό: Ψητό μήλο με σουσάμι.
Δείπνο: Σαλάτα με μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελών, κρεμμύδια, καρύδια, σπασμένο λιναρόσπορο και ελαιόλαδο.

Κυριακή
Πρόγευμα: Φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Γεύμα: Ραδίκια ή άλλα χόρτα εποχής με ελαιόλαδο, ή ψητά λαχανικά στο φούρνο με σκόρδο. Απογευματινό: Παστέλι ή κράκερ ολικής χωρίς ζάχαρη
Δείπνο: Ανάμικτη πράσινη σαλάτα με ελιές και καρύδια, πατάτες ή καστανό ρύζι.

Αλκαλική Διατροφή - Αλκαλική Δίαιτα Πρόγραμμα

Αλκαλικές και όξινες τροφές αναλυτικά

Εξαιρετικά αλκαλικές τροφές / pH 8,5 – 9,0
pH 9,0
  • Λεμόνια: Εξαιρετικό για κρυολόγημα, βήχα, πόνο λαιμού, καούρα και πεπτικές διαταραχές. 
  • Καρπούζι: Καλό για ετήσια νηστεία. Για αρκετές μέρες τρώτε καρπούζι, μασάτε και τρώτε επίσης τα κουκούτσια. Υπέρ αλκαλική τροφή. 

pH 8,5:
  •  Αγαρ-Αγαρ: Υποκατάστατο της ζελατίνης, πιο θρεπτικό. 
  • Ακτινίδιο, Ανανάς, Αντίδια, Αχλάδια (γλυκά), Δαμάσκηνα Umeboshi, Κανταλούπε, Καγιέν:Αναζωογονητικό, μη ερεθιστικό θεραπευτικό του σώματος. Καλό για το ενδοκρινολογικό. 
  •  Λάιμ, Μαϊντανός: Καθαρίζει τα νεφρά. 
  • Μάνγκο, Νεροκάρδαμο, Passion fruit, Παπάγια, Πεπόνι, Σπαράγγι: Ισχυρός μειωτής οξύτητας, αποτοξινώνει με προσωρινή οξύτητα των ούρων, επιφέροντας αλκαλικότητα μακροχρόνια. 
  • Σταφύλια (γλυκά), Σταφίδες ξανθές, Σύκα ξερά, Φύκια Κέλπ και Seaweeds, Χουρμάδες ξεροί, Χυμοί Φρούτων: Τα φυσικά σάκχαρα φέρνουν αλκαλικότητα. Πρόσθετη ζάχαρη κάνει τους χυμούς να σχηματίζουν οξέα. 
  • Χυμοί Λαχανικών: Ανάλογα τα λαχανικά και τη γλυκύτητα.
  • Μέτρια αλκαλικές τροφές / pH 7,5 – 8,0

pH 8,0
  • Αλφάλφα: Πλούσια σε ένζυμα, άριστη ευπεψία. 
  • Αβοκάντο, Αλεύρι Αραρούτι: Περιέχει υψηλό ασβέστιο. Υποκατάστατο του καλαμποκάλευρου.
  • Αλάτι Θαλασσινό (με λαχανικά): Η περιεκτικότητα λαχανικών ανεβάζει την αλκαλικότητα.
  • Αρακάς (φρέσκος γλυκός), Αχλάδια (λιγότερο γλυκά), Βερίκοκα, Βότανα πράσινα, Γκουάβα,Γκρέιπφρουτ, Διόσπυρος, Καρότα, Κολοκύθα (γλυκιά), Μαρούλι πράσινο, Μήλα (γλυκά), Μούρα, Μπανάνες (ώριμες), Νεκταρίνι, Ροδάκινα (γλυκά), Σέλινο, Σκόρδο: Ανεβάζει τις τροφές οξύτητας pH 5,0 προς την αλκαλική κατεύθυνση.
  • Σπανάκι, Σταφύλια (λιγότερο γλυκά), Σταφίδες Κορινθιακές, Σύκα (φρέσκα), Φραγκοστάφυλο, Χουρμάδες (φρέσκοι).

pH 7,5
  • Αρακάς (λιγότερο γλυκός), Γογγύλι, Καλαμπόκι γλυκό (φρέσκο), Κολοκύθα (λιγότερο γλυκιά), Κολοκύθα Squash: Χειμερινή Κολοκύθα pH 7,5. Γλυκύτερη 8,0.
  • Κουκιά, Κουνουπίδι, Λάχανο, Μαρούλι (ανοιχτό πράσινο), Μήλα (ξινά), Μηλόξυδο: Ανόθευτο, μη παστεριωμένο βοηθάει το πεπτικό. 1 κουταλιά με μέλι και νερό πριν τα γεύματα.
  • Μπαμπού Φύτρα, Μπρόκολο, Ντάικον, Παντζάρι, Πατάτες με φλούδα, Πιπερόριζα (τζίντζερ-φρέσκια), Πιπεριά, Πορτοκάλι, Ροδάκινα (λιγότερο γλυκά), Σμέουρα, Σταφύλια (ξινά), Ταμάρι:Γνήσια ζυμωμένο για 1,5 χρόνο, αλλιώς pH 6,0. 
  • Φασολάκια (φρέσκα πράσινα), Φράουλες, Χαρούπια: Υποκατάστατο του κακάο, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.

Τροφές ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες / pH 7,0 – 7,5

pH 7,0-7,5
  • Αμύγδαλα: Μουσκεύετε 12 ώρες και τα τρώτε ξεφλουδισμένα. 
  • Αγγούρι, Αγκινάρα, Αλάτι Θαλασσινό: Περιέχει θαλάσσια μέταλλα. Ξηραμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες. 
  • Αμάρανθος, Βύνη κριθαριού, Γιδίσιο γάλα & τυρόγαλο (άβραστο): Υψηλό νάτριο, για βοήθεια στην πέψη. 
  • Ελαιόλαδο, Ελιές ώριμες: Ξεραμένες στον ήλιο, ωριμασμένες στο δένδρο, αλλιώς pH 6,0. 
  • Καρύδα (φρέσκια), Κάστανα (ξερά, ψημένα), Κεράσια, Κεχρί, Κινόα, Κολοκάσια, Κρεμμύδι, Κρόκοι αυγών (λίγο βραστοί), Λαχανάκια Βρυξελλών, Μανιτάρια, Μαγιά (διατροφικές νιφάδες), Μαγιονέζα (σπιτική), Μέλι (ανεπεξέργαστο), Μελιτζάνα, Μίσο (πάστα σόγιας), Μοσχοκάρυδο, Μουστάρδα, Μπάμιες, Μπαχαρικά: Κυμαίνονται μεταξύ pH 7,0 και 8,0. 
  • Νεροκαστανιά, Ντομάτες (γλυκές ή μέτρια γλυκές), Ξύδι ρυζιού, Πίκλες σπιτικές: Με θαλασσινό αλάτι και μηλόξυδο. 
  • Πράσο, Ραβέντι, Ρεπάνι, Σάλτσα σαλάτας, Σιρόπι Ρυζιού, Σόγια φασόλια (ξερά), Σόγια γάλα & τυρί, Σουσάμι σπόροι (ολόκληροι): Υψηλά επίπεδα αφομοιώσιμου ασβεστίου. Καλύτεροι φρεσκοαλεσμένοι. 
  • Τόφου, Φυτρωμένα Σιτηρά: Υψηλότερη αλκαλικότητα και πιο εύπεπτα. 
  • Ψωμί Εσσαίων: Τα φυτρωμένα σιτηρά είναι πιο αλκαλικά. Τα καλομασημένα σιτηρά γίνονται επίσης πιο αλκαλικά.

Ελαφρώς όξινες τροφές προς ουδέτερες / pH 6,5 – 7,0
pH 7,0-6,5
  • Ασπράδι αυγών, Βατόμουρα, Βούτυρο, Γάλα (ομογενοποιημένο) και επεξεργασμένα προϊόντα γάλακτος*: Τα γαλακτερά δημιουργούν βλέννες και είναι δύσπεπτα. 
  • Γιδίσιο γάλα, Δαμάσκηνα φρέσκα & ξερά, Δημητριακά πρωινού (ανεπεξέργαστα με μέλι, φρούτα, σιρόπι σφενδάμου), Ελιές (ξυδάτες), Έλαια (εκτός ελαιόλαδου), Καρύδια, Καρύδα ξερή, Κάσιους, Κριθάρι, Cranberries: Περιέχουν όξινα βενζοϊκά οξέα. 
  • Κράκερ σίκαλης, ρυζιού ή σίτου (ανεπεξέργαστα), Μακαντάμια και Μπραζίλ καρποί, Μέλι (επεξεργ.) Μελάσα (οργανική αθειάφιστη): Πολύ πλούσια σε σίδηρο. 
  • Μοσχοκάρυδο, Μουστάρδα, Πίτουρο, Ποπ-κορν με βούτυρο (σκέτο), Σιρόπι κριθαριού, Σιρόπι Σφενδάμου (ανεπεξέργαστο), Σπόροι Κολοκύθας και Ηλίανθου, Τυριά (ελαφρά και λεπτά) 
  • Πέκαν καρποί, Στάρι Σπελτ, Φακές, Φασόλια ξερά: Τα ξερά φασόλια φυτρωμένα είναι ουδέτερα 

(pH 7,0).
  • (μουνγκ, ατζούκι, γκαρμπάνζο, πίντο, κίντνεϊ), Φιστίκια Αιγίνης, Φρουκτόζη, Ψωμί σίκαλης (οργανικό φυτρωμένο)
  • * Κρέμα (φρέσκια και άβραστη), Γάλα και Τυρόγαλα (αγελάδας), Γιαούρτι (σκέτο).

Μέτρια όξινες τροφές / pH 6,0 – 6,5


pH 6,0
  • Γιαούρτι (γλυκαμένο), Δημητριακά πρωινού (επεξεργασμένα), Κρέμα σιταριού, Κρασί: Καλής ποιότητας κόκκινο κρασί, μέχρι ένα ποτηράκι, καλό για το αίμα. 
  • Μελάσα (θειαφισμένη), Οστρακόδερμα, Πίκλες (εμπορίου), Σιρόπι Σφενδάμου (επεξεργασμένο), Τροφές πλήρους σιταριού: Το ανεπεξέργαστο σιτάρι είναι πιο αλκαλικό. 
  • Φρουτοχυμοί με ζάχαρη, Φύτρο σταριού, Ψάρια, Ψωμιά (εξευγενισμένα) από καλαμπόκι,βρώμη, ρύζι και σίκαλη.

pH 6,5:
  • Αυγά ολόκληρα (καλά βρασμένα), Βρώμη, Γλυκά (με σπόρους & μέλι), Ζυμαρικά (πλήρη), Κέτσαπ, Μαγιονέζα, Μπανάνες (πράσινες), Πατάτες ξεφλουδισμένες, Ποπ-κορν (με αλάτι και βούτυρο), Ρύζι Μπασμάτι, Ρύζι αναποφλοίωτο, Σόγια σάλτσα (εμπορίου), Ταπιόκα, Τυριά (έντονα), Φαγόπυρο, Φιστίκι αράπικο, Ψωμί Σταρένιο (οργανικό φυτρωμένο), Ψωμιά καλαμποκιού και ρυζιού.

Εξαιρετικά όξινες τροφές / pH 5,0 – 5,5
pH 5,0
  • Τεχνητά γλυκαντικά.

pH 5,5
  • Αλεύρι άσπρο και σταρένιο: Είναι λευκασμένα – δεν προσφέρουν τίποτα, αντίθετα βλάπτουν. 
  • Αλάτι ιωδ. ραφιναρισμένο, Ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά: Απομυζούν τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού.
  • Βοδινό κρέας, Γαλοπούλα, Γλυκά και κέικ με άσπρο αλεύρι, Ελάφι, Ζάχαρη άσπρη:Αποφεύγετέ τη. Διαταράσσει το μεταβολισμό
  • Ζάχαρη καφέ: Οι περισσότερες είναι άσπρη ζάχαρη με προσθήκη σκούρου σιροπιού. 
  • Ζυμαρικά (άσπρα), Καραμέλες, Καφές: Οργανικός, φρεσκοαλεσμένος – μέχρι pH 5,5.
  • Κατσίκι, Κοτόπουλο, Κουνέλι, Κρέμα με άσπρη ζάχαρη, Λικέρ: Οι φθηνές μάρκες πέφτουν στο pH 5,0. 
  • Μαρμελάδες, Μπύρα: Καλής ποιότητας, καλοζυμωμένη – μέχρι pH 5,5. Οι λίγο ζυμωμένες πέφτουν στο 5,0 
  • Ναρκωτικά, Ξύδι λευκό (επεξεργασμένο), Πρόβατο, Ρύζι άσπρο, Σιμιγδάλι, Σοκολάτα, Σταρένιο ψωμί, Τσάι μαύρο, Τσιγάρα, Χοιρινό.
  • Εξαιρετικό επίσης ενδιαφέρον έχει και η άλλη πλευρά, γνωρίστε την ώστε να έχετε ποιο ολοκληρωμένη άποψη: Αλκαλική διατροφή… άλλο ένα διατροφικό τέχνασμα;

-----------------
Συνοπτικός Οδηγός Όξινων Και Αλκαλικών Τροφών
Αναφέρει τα όξινα και αλκαλικά τρόφιμα που χρησιμοποιούμε περισσότερο. Αποτελεί ένα χρήσιμο διάγραμμα που μπορείτε να τυπώσετε και να κολλήσετε στο ψυγείο σας.
Υψηλά ΑλκαλικήΜέτρια ΑλκαλικήΉπια ΑλκαλικήΟυδέτερη/ Ήπια ΌξινηΜέτρια ΌξινηΥψηλά Όξινη
Αλκαλικό νερό pH 9.5

Αλάτι Ιμαλαΐων

Χόρτα
Αγγούρι
Λαχανίδα
Φύκια
Σπανάκι
Μαϊντανός
Μπρόκολο
Βλαστάρια (σόγια, φύτρα κλπ)
Φρούτα της θάλασσας (φύκια)

Χυμός πράσινων λαχανικών

Όλα τα βλαστάρια Φασόλια/
Βλαστάρια
Αβοκάντο
Παντζάρι
Κόκκινη Πιπεριά
Λάχανο
Σέλινο
Λαχανίδες
Αντίδι
Σκόρδο
Τζίντζερ
Φασολάκια
Μαρούλι
Κράμβη
Μπάμιες
Κρεμμύδια
Ραπανάκι
Κόκκινο κρεμμύδι
Ρόκα
Ντομάτα

Λεμόνι
Λάιμ

Φασόλια
Σόγια
Λευκά Φασόλια

Σπόροι Chia
Κινόα
Αγκινάρες
Σπαράγγια
Λαχανάκια Βρυξελλών
Κουνουπίδι
Καρότο
Πρασουλίδα
Κολοκυθάκι
Πράσο
Μικρές Πατάτες
Μπιζέλια
Ραβέντι
Γουλί
Νεροκάρδαμο

Σταφύλια
Καρύδα

Φαγόπυρος
Κινόα
Σίτος Σπέλτα
Φακές
Τοφού

Άλλα Φασόλια & Όσπρια

Κατσικίσιο γάλα &
Αμυγδαλόγαλα

Τα περισσότερα βότανα & μπαχαρικά

Λάδι αβοκάντο
Λάδι καρύδας
Λινέλαιο
Μαύρα Φασόλια
Ρεβίθια
Κόκκινα Φασόλια
Σειτάν

Πεπόνι
Σταφίδες
Φρέσκοι χουρμάδες
Νεκταρίνια
Δαμάσκηνα
Κεράσι το γλυκύκαρπο
Καρπούζι

Αμάρανθος
Κεχρί
Βρώμη
Σίτος Σπέλτα
Σόγια

Πρωτεΐνη από Ρύζι/Σόγια/Κάνναβη

Ψάρια Γλυκού Νερού

Γάλα από ρύζι & Σόγια

Καρύδια Βραζιλίας
Καρύδια πέκαν
Φουντούκι

Ηλιέλαιο
Σταφυλοκουκουτσέλαιο
Φρέσκος φυσικός χυμός

Κέτσαπ
Μαγιονέζα
Βούτυρο

Μήλο
Βερίκοκο
Μπανάνα
Βατόμουρο
Μύρτιλλα
Φίγγι
Σταφύλια
Μάνγκο
Μαγγούστες
Πορτοκάλι
Ροδάκινο
Παπάγια
Ανανάς
Φράουλα

Καστανό Ρύζι
Βρώμη
Ψωμί σίκαλης
Σιτάρι
Ψωμί ολικής

Άγριο Ρύζι
Ζυμαρικά ολικής

Ψάρια ωκεανού
Αλκοόλ,
Καφές & Μαύρο Τσάι
Χυμός φρούτων (με γλυκαντικά)

Κακάο
Μέλι
Μαρμελάδα
Ζελέ
Μουστάρδα
Μίσο
Σιρόπι ρυζιού
Σάλτσα σόγιας
Ξύδι
Μαγιά

Αποξηραμένα φρούτα

Μοσχάρι
Κοτόπουλο
Αυγά
Ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας
Χοιρινό
Όστρακα

Τυρί
Γαλακτοκομικά

Τεχνητά γλυκαντικά
Σιρόπια

Μανιτάρια
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα βασικά για τις δίαιτες : διαβάστε τα εδώ ➤ 


Σχετικά Αρθρα
Δ17
207 ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΙΤΑ

Αλκαλική δίαιτα: Τι είναι; Να την ακολουθήσεις ?

Πηγή
https://enallaktikidrasi.com/
https://proionta-tis-fisis.com/alkaliki-diatrofi-meros-1o/#
https://www.youtube.com/watch?v=-IhiMzTnjus
https://www.diet4all.gr/alkalikes_trofes.php
https://www.newsdiet.gr
https://www.thetoc.gr/new-life/well-being/article/alkaliki-diaita-xwris-sterisi-telos-fouskwmata--lipos
https://www.alkalife.gr/arthra/p20.html
https://www.iatronet.gr/diatrofi/threptikes-oysies/article/32514/oxines-kai-alkalikes-trofes-poia-einai-i-diafora-toys.html
https://bletsas.gr/alkaline-foods/
https://www.youtube.com/watch?v=xTr-aqZTMxc

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! H ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ δημοσιεύει άρθρα τηρώντας κατά γράμμα τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων, δημοσιεύοντας άρθρα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για λόγους ενημέρωσης και εκπαίδευσης (αρ.25) τόσο των μελών της ομάδας όσο και όλης της ανθρωπότητας , επίσης χρησιμοποιεί της παράθεσης σύντομων αποσπασμάτων άρθρων , βιβλίων , και συγγραμμάτων νομίμως δημοσιευμένων για την υποστήριξη της γνώμης εκείνου που τα παραθέτει και την κριτική της γνώμης των αναγνωστών και των blogger του ιστοτόπου μας υπό την προϋπόθεση ότι ΠΑΝΤΑ αναφέρεται η προέλευσή τους και ο δημιουργός και εκδότης τους (α.19) με ενεργό LINK και παραπέμπει στην αρχική πηγή δημοσίευσης. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του Ν.2121/1993 . ΠΑΡΟΛΑ αυτά αν κάποιος κάτοχος προστατευμένου ©COPYRIGHT ή Creative Commons περιεχομένου εντοπίσει παράβαση του έργου του στον ιστότοπο μας παρακαλούμε να επικοινωνήσει ΑΜΕΣΑ μαζί μας για να το ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ή να το ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ άμεσα ανάλογα με την επιθυμία του ... !!!

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του