Βρέθηκε το ελιξίριο της νεότητας ? - μέρος δεύτερο


240 ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ: Δείτε τη λίστα με τις διατροφικές συνήθειες που τηρούν οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών, των τόπων δηλαδή με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Οι εκατονταετείς γιαγιάδες και παππούδες της Ικαρίας και της Okinawa (Ιαπωνία), οι γέροντες βοσκοί της Σαρδηνίας και οι κάτοικοι της πόλης Νicoya στην Κόστα Ρίκα έχουν κάποιες κοινές συνήθειες στη διατροφή, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι εγγυητές μακροζωίας.
Δείτε, λοιπόν, τι τρώνε και τι αποφεύγουν οι γηραιοί αυτού του πλανήτοι -ίσως αξίζει να τους εμπιστευτούμε…

# Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω προειδοποίηση
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. 
Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.
Οδηγίες χρήσης των βοτάνων Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους. Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες. Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά. 
Δοσολογία Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.
Οι μορφές των βοτάνων Αφέψηµα : Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
Έγχυµα : Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε. 
Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα : Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους.
**Απόσπασμα από άρθρο του https://www.vita.gr/ σε συνεργασία με δρ. ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΛΤΣΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
#

Τέλος στη λαιμαργία ( Φάτε πιο αργά )
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν θέλετε να μακροημερεύσετε πρέπει να τρώτε λογικές ποσότητες φαγητού. Οι 100ετείς Ιάπωνες, σύμφωνα με τους μελετητές, έχουν τη συνήθεια να σταματούν να τρώνε όταν νιώθουν κατά 80% πλήρεις.
Οι άνθρωποι που τρώνε με πιο αργούς ρυθμούς, μπορούν να συνειδητοποιήσουν πότε έχουν χορτάσει, σε σχέση με όσους τρώνε βιαστικά. Πώς σχετίζεται αυτό με την μακροζωία; Η πιο αργή κατανάλωση συνεπάγεται λιγότερο φαγητό, και έχει αποδειχθεί πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, ζουν περισσότερο.

Ξηροί καρποί
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Harvard, οι άνθρωποι που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς έχουν περισσότερες πιθανότητες μακροζωίας απ’ αυτούς που δεν τους εντάσσουν στη διατροφή τους. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να συντελέσει στη μείωση της κακής χοληστερόλη έως και 20%.
Το Αμύγδαλο μπορεί να ρίξει την κακή (LDL) χοληστερόλη, αλλά και να αποτελέσει μια καλή τροφή για διαβητικούς, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λόγω των φυτικών στερολών του. Τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια σε αμινοξέα, τα οποία ενισχύουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και την ανάπτυξη των μυών, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία μας προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου (περίπου 20 αμύγδαλα την ημέρα μπορούν να αυξήσουν την προστασία μας από τις ακτίνες UV). Συν τοις άλλοις, η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτική κι έτσι κρατά τις αρτηρίες καθαρές από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, ενώ βοηθά στη μείωση της φθοράς της μνήμης που επέρχεται με το πέρασμα των χρόνων.


Αντικατάσταση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού με κόκκινο κρασί
Οι αιωνόβιοι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών πίνουν ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί καθημερινά. Σύμφωνα με έρευνες το κόκκινο κρασί, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων.


Ψάρι καθημερινά
Αμερικάνικη έρευνα του 2002, που παρακολουθούσε 96,000 Αμερικανούς, έδειξε ότι οι άνθρωποι με χορτοφαγική διατροφή που περιλάμβανε ημερήσια κατανάλωση μικρής ποσότητας ψαριού έζησαν περισσότερο από τους υπόλοιπους.


Περισσότερα από 3 αυγά την εβδομάδα
Οι κάτοικοι της Νicoya, πόλης αιωνόβιων της Κόστα Ρίκα και της Okinawa -πόλης γνωστής για το εντυπωσιακό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της– τρώνε ένα αυγό κάθε πρωί.


Κατανάλωση μαύρης σοκολάτας
Οι πολυφενόλες, συστατικό της μαύρης σοκολάτας, πιστεύεται από τους μελετητές ότι αυξάνουν την ελαστικότητα των φλεβών. Στο πλαίσιο έρευνας του 2008, εθελοντές πάσχοντες από υπέρταση κατανάλωναν 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας ημερησίως. Έπειτα από 15 ημέρες, τα επίπεδα ινσουλίνης τους βελτιώθηκαν και η πίεσή τους έπεσε.


Κρέας 2 φορές την εβδομάδα (το πολύ)
Οι οικογένειες των Μπλε Ζωνών δεν συμπεριλαμβάνουν το κρέας στο εβδομαδιαίο τους μενού περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα –κι αυτό για να συμπληρώσουν γευστικά κάτι άλλο. Εννοείται, βέβαια, ότι στα βοσκοτόπια της Σαρδηνίας ή στα βουνά της Ικαρίας εκτρέφονται τα κρέατα που οι υπερήλικες κάτοικοί τους καταναλώνουν.


Η χορτοφαγική διατροφή κάνει θαύματα
Οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών βασίζουν τη διατροφή τους σε τρόφιμα που προέρχονται από τη γη κατά 90%, δικαιώνοντας τους χορτοφάγους.


Μειώστε το γάλα
Το γάλα αγελάδας είναι αρκετά βαρύ και λιπαρό για το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Υπάρχουν κι άλλες τροφές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού για ασβέστιο, όπως τα όσπρια, οι σταφίδες και το σπανάκι.


Αυξημένη κατανάλωση νερού
Οι υπερήλικοι πιστοί της Εκκλησίας των Αντβενιστών της Έβδομης Ημέρας (Εκκλησία που προέρχεται απ’ τον προτεστανικό χώρο) και σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα συνιστούν να καταναλώνονται τουλάχιστον 7 ποτήρια νερό ημερησίως, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι ενυδατωμένοι οργανισμοί κινδυνεύουν λιγότερο από θρομβώσεις.


Περισσότερα (καλά) λιπαρά
Τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, τις ελιές και το ελαιόλαδο, αλλά και στα αβοκάντο, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την υγεία μας, καθώς ρίχνουν τα επίπεδα ‘’κακής’’ χοληστερόλης (ανεβάζοντας ταυτόχρονα εκείνα της ‘’καλής’’), και ελαττώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
Το ελαιόλαδο, η κύρια πηγή λίπους της Μεσογειακής διατροφής. Είναι ένα τρόφιμο, το οποίο εκτός από το υψηλό επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, περιέχει και φαινολικά συστατικά, τα οποία παρέχουν αντιοξειδωτικά οφέλη. Σε διάφορες επιδημιολογικές μελέτες, έχει αποδειχθεί η αντιοξειδωτική ικανότητα του ελαιολάδου και κυρίως του παρθένου, λόγω τις υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο κατά της γήρανσης.

ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ - Μίαρη Γιώτα (Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Msc)

Διατροφή και Υπερτροφές Σύμαχοι
Πάρα πολλές έρευνες αποδεικνύουν πως οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ουσίες που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας συμβάλλουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες, δηλαδή στην αυξημένη συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών και προλαμβάνουν ή επιδιορθώνουν την φθορά των κυττάρων του σώματος. Μέσα στις τροφές υπάρχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά, που είτε ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, είτε διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν απευθείας τις ελεύθερες ρίζες. Τέτοια τρόφιμα είναι το ελαιόλαδο το κρασί οι ξηροί καρποί το πράσινο τσάι τα φρούτα και τα λαχανικά. Nα ακολουθήσετε ισορροπημένη διατροφή. H διατροφή που καθυστερεί τα σημάδια του αγγειακού γήρατος πρέπει να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε συστατικά όπως η βιταμίνη B6, το φυλλικό οξύ, οι αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. βιταμίνες E και C, φλαβονοειδή). Tροφές που μας παρέχουν αυτά τα συστατικά είναι:


Φρούτα και λαχανικά. Aποτελούν τις πλέον αντιγηραντικές τροφές, καθώς είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Προτιμήστε με αυτή τη σειρά: Mπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές, καρότα, μοβ λάχανο, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, κίτρα, φράουλες, σταφύλια.

Σουσάμι – ταχίνι. Στο σουσάμι και στο ταχίνι περιέχονται ουσίες (π.χ. σεσαμίνη και σεσαμινόλη) που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και ένα σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης. Παράλληλα, τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα συστατικά αυτά μπορούν να συμβάλουν στην απομάκρυνση μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό.


Πράσινο τσάϊ. Tελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλλει στην καλή υγεία των αγγείων. Tο γεγονός αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητά του σε κατεχίνες, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα αγγεία, ενώ παράλληλα προκαλούν αγγειοδιαστολή, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος.



• Eλαιόλαδο. Tο λάδι της ελιάς αποτελεί πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Σε πληθυσμούς που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους το ελαιόλαδο παρατηρείται παράταση του χρόνου γήρανσης των αγγείων και εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

• cranberries: Αυτό το μικροσκοπικό μούρο είναι από τα πιο γνωστά super foods. Είναι φυσικός τρόπος να προλάβουμε την ουρολοίμωξη και επίσης μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο.

• καρπούζι:  Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο (με μεγαλύτερη περιεκτικότητα και από τη ντομάτα), ένα συστατικό που φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

• Ακτινίδιο: το φρούτο της νεότητας: Μαζί με τις μπανάνες, τα ακτινίδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ είναι πλούσια και σε βιταμίνη C και λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Βάλτε τα στο διατροφικό σας πρόγραμμα και μην ξεχνάτε ότι η φλούδα τους τρώγεται και μάλιστα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

• Δεντρολίβανο: προστασία απέναντι στο εγκεφαλικό: Το καρνοσικό οξύ που βρίσκουμε στο βότανο αυτό φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 40%, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurochemistry. Ο λόγος είναι ότι το καρνοσικό οξύ ενεργοποιεί τη διαδικασία που δημιουργεί «ασπίδα» στα εγκεφαλικά κύτταρα απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να χειροτερέψουν τις επιδράσεις του εγκεφαλικού. Ένα έξτρα όφελος του δεντρολίβανου είναι επίσης ότι μας προστατεύει απέναντι σε εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και από τις γενικότερες επιδράσεις του γήρατος.

• Αποξηραμένα δαμάσκηνα: κρατούν την οστεοπόρωση μακριά: Μπορεί η φήμη τους να περιορίζεται για πολλούς κυρίως στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην πραγματικότητα, όμως, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε χαλκό, ο οποίος δρα ενάντια στην οστεοπόρωση. Ακόμη, περιέχουν τη φυτική ίνα που ονομάζεται ινουλίνη και όταν διασπάται από τα εντερικά βακτήρια, δημιουργεί ένα πιο όξινο περιβάλλον στο έντερο, έτσι ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση του ασβεστίου.

• Ρόδι: το βιβλικό φρούτο της καλής υγείας. Η καλοτυχία που «κυνηγάει» το φρούτο αυτό φαίνεται να σχετίζεται πολύ και με θέματα υγείας, αφού οι έρευνες δείχνουν ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των περισσότερων ειδών καρκίνου, λόγω των πολυφαινολών του που ονομάζονται ελαγιτανίνες και δίνουν στο φρούτο το χαρακτηριστικό χρώμα του. Για τους άντρες, μάλιστα, έχει 2 έξτρα ιδιότητες, καθώς επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, ενώ ταυτόχρονα, λόγω του ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να δράσει βοηθητικά και σε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.

• Μπανάνες: Μεγαλώνοντας μεγαλώνει και ο κίνδυνος αυξημένης πίεσης και δεν φτάνει απλά να κόψεις το αλάτι για να τον αποφύγεις. Πρέπει να αυξήσεις τις ποσότητες ποτάσιου που καταναλώνεις, αλλά αντί να καταφύγεις σε συμπληρώματα διατροφής, φτιάξε ένα υπέροχο τοστ με μπανάνες και φυστικοβούτυρο και θα είσαι καλυμμένη.

• Κουρκούμη: ένα μπαχαρικό από την Ινδία που δρα ενάντια στην άνοια και τον καρκίνο
Η κουρκουμίνη, πολυφαινόλη που δίνει τη συγκεκριμένη χροιά και μυρωδιά στο ινδικό αυτό μπαχαρικό, έχει αντικαρκινικές και αντοφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ αναπτύσσει και δράση ενάντια στους όγκους. Ακόμη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βρήκαν ότι η κουρκούμη εμποδίζει τη συσσώρευση αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ με το πέρασμα των χρόνων -και για του λόγου το αληθές, στην Ινδία όπου η κουρκούμη χρησιμοποιείται κατά κόρον, τα κρούσματα γεροντικής άνοιας είναι πολύ λιγότερα συγκριτικά με άλλες χώρες. Δοκιμάστε το μπαχαρικό αυτό με μαύρο πιπέρι για να ενισχύσετε τη βιοδιαθεσιμότητά του 1000 φορές, λόγω της πιπερίνης που υπάρχει στο πιπέρι

• Καρότο: Από τα πιο πολύτιμα της οικογένειας των λαχανικών. Επίσης περιέχει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Η Β-καροτίνη που περιέχει είναι σπουδαία βοήθεια στην αντιγήρανση, αφού βοηθάει στη δημιουργία της βιταμίνης Α. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ανάπλαση των κυττάρων μας.

• Σκόρδο: Το σκόρδο περιέχει δύο βασικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την υγεία του σώματος: την αλισίνη και το θειούχο διαλλύλιο.Πέρα από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το σκόρδο βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προλαμβάνει ορισμένους τύπους καρκίνου.

• Ηλιος: H καθημερινή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και στο νέφος, το στρες, το κάπνισμα και φυσικά το πέρασμα του χρόνου αναπόφευκτα αφήνουν τα σημάδια τους στο δέρμα σας. Oι δομές της επιδερμίδας αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος. Tα καλλυντικά προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιείτε σίγουρα βοηθούν, αλλά δρουν μόνο τοπικά, σε αντίθεση με τα θρεπτικά συστατικά ορισμένων τροφών, που δρουν σε βάθος και συντελούν στην ομαλή λειτουργία του δέρματος σε όλα του τα στρώματα.
Tι να κάνω; Tο μυστικό, σύμφωνα με μελέτες, βρίσκεται στα καροτενοειδή, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6) και τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες). Tα πολύτιμα αυτά θρεπτικά συστατικά φαίνεται να έχουν φωτοπροστατευτική δράση.

Eνισχύστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (A, C, E). H βιταμίνη C αποτελεί, άλλωστε, και ένα φυσικό αναγεννητή του κολλαγόνου, η διαταραχή του οποίου οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων. Oι κυριότερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών αναφέρονται συνοπτικά στο διπλανό πίνακα.
Mια επίσης σημαντική κατηγορία θρεπτικών συστατικών για το δέρμα είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ρυθμίζουν τη δομή του δέρματος, την ελαστικότητά του, τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος. Kαλές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είναι το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί), τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα.

Video Τα Καλύτερα Τρόφιμα Για την Αντιγήρανση Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε αρχίσει να διαπιστώνουμε σημάδια της γήρανσης για πρώτη φορά στο δέρμα του προσώπου μας. Εδώ είναι οι 10 κορυφαίες τροφές που θα πρέπει και πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας όταν φτάσετε στα μέσα της 20ετίας και μετά.
  1. Το ελαιόλαδο ελέγχει τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων και επίσης βοηθάει στην οικοδόμηση των ιστών 
  2. Το γιαούρτι περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που απαιτούνται σε μεγάλες ηλικίες για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  3. Τα ψάρια, οι πρωτεΐνες και τα λίπη περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3
  4. Το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν να απαλλαγούμε από τα σημάδια γήρανσης.
  5. Οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλες ποσότητες ακόρεστων λιπών και ινών
  6. Το κόκκινο κρασί περιέχει τη μέγιστη ποσότητα της ρεσβερατρόλης, που είναι γνωστό ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης
  7. Το πράσινο τσάι περιέχει το καλύτερο από τα καλύτερα φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά .
  8. Τα βατόμουρα και τα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.Θα μετριάσουν την ηλικία που σχετίζεται με φλεγμονές και οξειδωτικές βλάβες
  9. Τα αυγά είναι επίσης σημαντικά στην κανονική διατροφή σας.
  10. Το μαύρο ψωμί είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες.
  11. Τα καθημερινά μπαχαρικά από την κουζίνα σας μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να κρατήσετε τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες σας μακριά.
Aντιοξειδωτικά Πηγές
B-καροτένιο και Kαροτενοειδή Πορτοκάλι, κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μάνγκο, πορτοκάλια, βατόμουρα, μούρα,σταφύλια
Bιταμίνη C Aκτινίδια, εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μπρόκολο, σπανάκι
Bιταμίνη E Eλαιόλαδο
Φλαβονοειδή Kόκκινο κρασί, ελαιόλαδο, σταφύλι, πράσινο τσάι, ρόδι

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ & ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ-II-ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Δείτε επίσης το πρώτο άρθρο

Σχετικά Άρθρα
Δ19

Resource
https://www.tonwtiko.com/pos-na-troo/
https://www.superfoodnews.gr/
https://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=614392
https://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/32540/10-diatrofikes-allages-gia-na-zisw-perissotero.html
https://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/1344/oi-trofes-poy-xarizoyn-niata/
https://www.clickatlife.gr/your-life/story/7283/krupste-xronia-me-10-antigirantikes-uper-trofes
https://www.e-radio.gr/post/16669/oi-7-trofes-poy-katargoyn-tis-antighrantikes-kremes
https://meygeia.gr/deka-kaliteres-antigirantikes-trofes/
https://www.newsbeast.gr/health/arthro/528749/oi-kaluteres-adigiradikes-trofes
https://joytv.gr/
https://www.dearmom.gr/component/k2/item/1403-poies-einai-oi-pio-isxires-antgirantikes-trofes
https://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/32540/10-diatrofikes-allages-gia-na-zisw-perissotero.html
https://www.vita.gr/diatrofi/article/1021/mporw-na-zhsw-xwris-kreas/
https://www.marieclaire.gr/beauty/fitness/article/6393/18-perierga-pragmata-poy-deixnoyn-oti-tha-zhseis-polla-xronia/
https://www.youtube.com/watch?v=uk3-XsmKPBE
https://www.youtube.com/watch?v=m-6J4_-LUSY
https://www.youtube.com/watch?v=z6r58pNb3tc

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του