Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των κάλων


Οι κάλοι είναι πραγματικά οδυνηροί και δεν σας εμποδίζουν μόνο να περπατάτε καλά αλλά και να επιδίδεστε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται λόγω έλλειψης φροντίδας των ποδιών. Τα πόδια αποτελούν σημαντικό μέρος του σώματός σας, όμως δυστυχώς δεν δέχονται την προσοχή που χρειάζονται. Στο άρθρο αυτό θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για τη φυσική αντιμετώπιση των κάλων.

Κάλοι: τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι είναι ο κάλλος; Ο κάλος είναι μια παχιά, σκληρή περιοχή του δέρματος που αποτελεί απάντηση στην επανειλημμένη και τακτική τριβή και πίεση. Το σώμα σας δημιουργεί κάλους για να προστατεύσει το δέρμα σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάλους στα χέρια και τα πόδια που δημιουργούνται από το περπάτημα, το κράτημα του στυλό ή άλλες δραστηριότητες.
Οι κάλοι μπορεί να είναι αντιαισθητικοί αλλά συνήθως είναι ακίνδυνοι και ανώδυνοι.
Καταρχάς πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κάλοι εμφανίζονται ως φυσική αντίδραση του σώματος στην πίεση ή στην επαναλαμβανόμενη τριβή στην περιοχή, ειδικά ως αποτέλεσμα ακατάλληλων παπουτσιών. Μπορούν να εμφανιστούν και στα χέρια σας, αν χρησιμοποιείτε το ίδιο εργαλείο για καιρό, για παράδειγμα. Ωστόσο οι κάλοι που εμφανίζονται στα πόδια σας είναι οι πιο ενοχλητικοί και οι πιο οδυνηροί, επειδή σας εμποδίζουν να περπατήσετε κανονικά, να φορέσετε τα παπούτσια σας κ.λπ..


Δεν θα πρέπει να συγχέετε τους κάλους με τους «ρόζους». Οι ρόζοι είναι κερατοειδή εξογκώματα με έναν κεντρικό πυρήνα σκληρυμένης κερατίνης που πονάει αν ασκηθεί πίεση. Εμφανίζονται στις αρθρώσεις των δαχτύλων των ποδιώνκαι στο πέλμα σας. Οι κάλοι είναι μεγαλύτεροι (μπορούν να έχουν μήκος περίπου 2,5 εκατοστά), περιλαμβάνουν ένα παχύ στρώμα νεκρού δέρματος και εμφανίζονται στο πλάι του μεγάλου δαχτύλου ή κάτω από τη φτέρνα. Τόσο οι ρόζοι όσο και οι κάλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν παρομοίως με σπιτικές θεραπείες.


Φυσικές θεραπείες για τους κάλους
  1. Τρίψτε απαλά τους κάλους με μια ελαφρόπετρα μετά το μπάνιο. Το δέρμα σας θα πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό. Έπειτα τρίψτε τους με ένα ωμό κρεμμύδι κομμένο στα δύο. Τέλος, ρίξτε επάνω τους μερικές σταγόνες έλαιο άρνικας.
  2. Απλώστε ένα μείγμα μιας καλά τριμμένης σκελίδας σκόρδου και ελαιόλαδου πάνω στον κάλο. Αυτό θα μαλακώσει το δέρμα και θα κάνει τον κάλο μικρότερο. Καλύψτε με ένα πανί και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα.
  3. Φτιάξτε μια αλοιφή λιώνοντας πέντε ή έξι χάπια ασπιρίνης και αναμειγνύοντάς τα με μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και μία κουταλιά της σούπας νερό. Βάλτε το μείγμα πάνω στον κάλο και τυλίξτε με μια ζεστή πετσέτα για δέκα λεπτά. Η θερμότητα θα επιτρέψει στην αλοιφή να διεισδύσει στο δέρμα σας και να το μαλακώσει. Έπειτα χρησιμοποιήστε μια ελαφρόπετρα για να απομακρύνετε εύκολα το νεκρό δέρμα.
  4. Μουλιάστε μερικά φύλλα πράσου μαζί με λίγο ξύδι από κρασί για είκοσι τέσσερις ώρες. Απλώστε το μείγμα στον κάλο και αφήστε το να δράσει για είκοσι λεπτά. Έπειτα απλώς αφαιρέστε απαλά τον κάλο χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο εργαλείο κοπής και απολυμάνετε με οινόπνευμα.
  5. Εφαρμόστε στον κάλο μια αλοιφή που περιλαμβάνει πέταλα κατιφέ μερικές φορές την ημέρα για να γίνει η υφή του μαλακότερη. Η αλοιφή αυτή δρα ως αντιφλεγμονώδες.
  6. Μουλιάστε τα πόδια σας για δέκα λεπτά σε ένα έγχυμα φτιαγμένο με τέσσερις σταγόνες χαμομήλι ανά λίτρο νερού. Το νερό θα πρέπει να είναι ζεστό. Κρατήστε τα πόδια σας βυθισμένα στο νερό μέχρι αυτό να κρυώσει. Έπειτα απλώστε μια στρώση βαζελίνης στον κάλο και καλύψτε με βαμβακερές κάλτσες.
  7. Μουλιάστε ψίχουλα ψωμιού σε μηλόξυδο και αφήστε τα στην άκρη για δύο μέρες. Χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο ως γάζα για τον κάλο, εφαρμόζοντας το μείγμα για τρεις νύχτες στη σειρά. Πριν από αυτό, βυθίστε τα πόδια σας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό για να μαλακώσει ο κάλος ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί ευκολότερα.
  8. Κόψτε ένα φρέσκο σύκο και αφαιρέστε τη σάρκα του. Τοποθετήστε το πάνω στον κάλο πριν πάτε για ύπνο και στερεώστε το με μια γάζα, ένα ύφασμα ή λίγο βαμβάκι. Ξεπλύνετε με ζεστό ή καυτό νερό το πρωί. Αφήστε να περάσει μισή ώρα και αφαιρέστε το νεκρό δέρμα με μια ελαφρόπετρα.
  9. Πλύνετε και τρίψτε 40 γραμμάρια φύλλων σπανακιού, βάλτε τα σε μια γάζα ή σε έναν επίδεσμο και εφαρμόστε τα πάνω στον κάλο σαν κατάπλασμα. Αφήστε τα να δράσουν για είκοσι λεπτά και αφαιρέστε τα. Επαναλάβετε για λίγες μέρες στη σειρά (περίπου για μία εβδομάδα), μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε ότι ο κάλος μαλακώνει.
  10. Τρίψτε μια χούφτα φύλλα από σεμπερβίβο για να φτιάξετε αλοιφή και προσθέστε μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο. Απλώστε το μείγμα πάνω στον κάλο ή στις ξηρές περιοχές του δέρματός σας. Αφήστε το μείγμα να ξεραθεί και έπειτα χρησιμοποιήστε ελαφρόπετρα.
  11. Βυθίστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό για δέκα λεπτά (μέχρι το νερό να κρυώσει). Φτιάξτε ένα μείγμα από μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και νερό και απλώστε το στα πόδια ενώ αυτά είναι ακόμα υγρά, ασκώντας μικρή μόνο πίεση για να αφαιρέσετε τον κάλο. Ολοκληρώστε τη φροντίδα με μια ελαφρόπετρα.
  12. Ξεφλουδίστε έναν ανανά και βάλτε μια φέτα από τη φλούδα του γύρω από τον κάλο με το λείο μέρος της πάνω στο δέρμα. Στερεώστε με έναν επίδεσμο. Αφήστε τη να δράσει όλη τη νύχτα και το πρωί μουλιάστε το πόδι σας σε νερό για δέκα λεπτά. Επαναλάβετε μερικές φορές μέχρι να μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα τον κάλο. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις φορές.
  13. Αναμείξτε μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και 1/8 ενός φλιτζανιού λάδι και τρίψτε τον κάλο με το μείγμα. Έπειτα χρησιμοποιήστε ελαφρόπετρα και ολοκληρώστε τη φροντίδα με ένα μασάζ με αμυγδαλέλαιο.
  14. Τρίβετε κάθε μέρα τον κάλο με καστορέλαιο για δύο εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε επίσης ένα κομμάτι λεμονόφλουδας και μια φέτα ωμής τομάτας. Καλύψτε με έναν επίδεσμο. Οι χυμοί θα κάνουν τον κάλο να μαλακώσει.
  15. Τρίψτε μια σκελίδα σκόρδο και αναμείξτε με μία κουταλιά της σούπας κισσό μέχρι να έχετε ένα χυμό. Μουσκέψτε μια γάζα με το μείγμα και εφαρμόστε το απευθείας πάνω στον κάλο. Καλύψτε με ένα πανί και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Επαναλάβετε μέχρι το δέρμα να είναι μαλακό.
  16. Πάρτε μερικούς βλαστούς και μερικά άνθη τσουκνίδας και πλύντε τα καλά. Τρίψτε τα μέχρι να έχετε μια αλοιφή, την οποία θα πρέπει να απλώσετε πάνω στον κάλο. Για να απλουστεύσετε τα πράγματα, βάλτε το μείγμα στο μπλέντερ με λίγο νερό. Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι ο κατιφές.

Σπιτικές θεραπείες για τους ρόζους
Μετά από χρόνια φθοράς και κλείσιμο των ποδιών στα παπούτσια, τα πόδια όλων των ανθρώπων αναπτύσσουν τραχιές επιφάνειες. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά φυσιολογικό αλλά καθόλου ευχάριστο.
Ενώ οι κάλοι είναι δυσάρεστοι και σκληροί στην υφή, οι ρόζοι είναι σκληροί και πιο στρογγυλεμένοι τύποι κάλων. Μπορεί να γίνουν επώδυνοι όταν ασκηθεί πίεση στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς περπατάτε ή φοράτε παπούτσια.
Επίσης προκαλούν και ανησυχία όταν περπατάτε ξυπόλητοι ή με παπούτσια που αφήνουν τα πόδια εκτεθειμένα.
Καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία για το γεγονός πως είναι καλό για την υγεία να περπατάμε ξυπόλυτοι, σίγουρα πολλοί από εμάς θα θέλουμε να αναδείξουμε τα πόδια καλοκαιρινούς μήνες.
Αν έχετε ρόζους, ή άλλες σκληρές και τραχιές επιφάνειες στο δέρμα, υπάρχουν απλοί, ανέξοδοι και φυσικοί τρόποι να απαλύνετε τα πόδια σας και να τα νιώθετε απαλά και έτοιμα για επίδειξη. Μπορείτε να κάνετε όλες τις θεραπείες στο σπίτι σας.
Επιπλέον, οι λύσεις που θα δείτε παρακάτω δεν ισχύουν μόνο για τα προβλήματα στα πόδια αλλά μπορείτε να τις εφαρμόσετε και στα χέρια.

Τι είναι οι ρόζοι;
Ένας ρόζος είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος κάλου. Είναι ένα σκληρό, στρόγγυλο σημείο νεκρού δέρματος και συνήθως υπάρχει στο λεπτό δέρμα του σώματος όπως είναι οι κορυφές των δακτύλων των χεριών και των ποδιών.
Όπως ο κάλος, οι ρόζοι σχηματίζονται όπου το δέρμα τρίβεται τακτικά ενάντια σε κάτι, όπως οι αρθρώσεις των ποδιών που τρίβονται με την κορυφή των παπουτσιών σας.
Σε αντίθεση όμως με τους κάλους, οι ρόζοι είναι συχνά επώδυνοι λόγω του ότι είναι σκληροί και έχουν σφαιρικό σχήμα αντί για μια ευρύτερη επιφάνεια.
Αν έχετε θέμα με τους ρόζους και τους κάλους, τι μπορείτε να κάνετε;

Θεραπεία #1: Χρησιμοποιήστε μηλόξιδο ή καστορέλαιο. Celine Haeberly
Σε ένα μπολ ή λεκάνη με ζεστό νερό και σαπούνι, προσθέστε 1 φλιτζάνι μηλόξιδο και βουτήξτε τα πόδια σας.
Αυτό θα απαλύνει τους κάλους αρκετά ώστε να αφαιρεθούν με ελαφρόπετρα. Για τους ρόζους, κάντε ελαφρές επαλείψεις με καστορέλαιο σε κάθε έναν από αυτούς μετά το μούλιασμα.
Κάντε το καθημερινά και τα πόδια σας θα είναι απαλά και λεία σε περίπου 10 μέρες.
Μια συμβουλή για να απομακρύνετε τους κάλους: Να είστε ευγενικοί. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος αλλά το έντονο τρίψιμο με ελαφρόπετρα θα τους κάνει ακόμη πιο σκληρούς.

Λύση #2: Βιταμίνη Ε ή Βιταμίνη Α
Ενώ οι βιταμίνες προορίζονται για να ληφθούν εσωτερικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά το τζελ που περιέχουν στο εσωτερικό τους ως κάψουλες, αν τις σπάσετε και πιέσετε ελαφρώς.
Το τρίψιμο του ελαίου που περιέχει η κάψουλα βιταμίνης Ε ή Α, είναι πολύ καλή θεραπεία για τους ρόζους.
Τρίψτε το περιεχόμενο στους ρόζους πριν πάτε για ύπνο και φορέστε μια καθαρή βαμβακερή κάλτσα.
Κάντε την ίδια διαδικασία κάθε βράδυ μέχρι να εξαφανιστούν οι ρόζοι.

Θεραπεία #3: Φλούδα λεμονιού.
Ξεφλουδίστε ένα λεμόνι και κόψτε ένα κομμάτι από τη φλούδα του στο μέγεθος του δαχτύλου που έχει το ρόζο.
Πιέστε το με την πλευρά της ψίχας προς τα κάτω και δέστε το πάνω στον ρόζο με έναν επίδεσμο. Κρατήστε τα πάντα στη θέση τους με μια καθαρή βαμβακερή κάλτσα και φορέστε το όλη νύχτα.
Επαναλάβετε κάθε βράδυ και ο ρόζος θα φύγει.

Θεραπεία #4: Κρεμμύδι και λευκό ξύδι
Όπως χρησιμοποιείτε η φλούδα του λεμονιού, έτσι ένα κομμάτι κρεμμυδιού εμποτισμένο για περίπου μια μέρα σε άσπρο ξύδι, τοποθετημένο σταθερά στο πόδι κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, απομακρύνει τους ρόζους.
Αλλά να ξέρετε πως η μυρωδιά θα είναι πολύ ισχυρότερη.
Ακριβώς όμως με τη φλούδα του λεμονιού, το κρεμμύδι με το ξίδι πρέπει να επισυνάπτεται με έναν επίδεσμο, να τοποθετηθεί μια κάλτσα και να αφεθεί εκεί όλη νύχτα.

Θεραπεία #5: Ψωμί και μηλόξιδο
Μισή φέτα μπαγιάτικου ψωμιού βρεγμένη με μηλόξιδο είναι τέλειος τρόπος για να απαλλαγείτε από τους κάλους που καταλαμβάνουν μεγάλη περιοχή όπως σε όλη τη φτέρνα ή το μήλο του ποδιού.
Επισυνάψτε το βρεγμένο ψωμί στο πόδι με μια πλαστική μεμβράνη για να σιγουρευτείτε πως δεν θα στάζει και στη συνέχεια καλύψτε το με μια κάλτσα.
Ο κάλος θα μαλακώσει και θα είναι έτοιμος να υποχωρήσει ή να βγει τελείως το πρωί.

Θεραπεία #6: Καστορέλαιο
Αυτή η θεραπεία μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχετε τη δυνατότητα να φορέσετε κάλτσες και παπούτσια ώστε να πάτε στη δουλειά σας. Είναι επίσης καλή για τις μικρές, δύσκολες στο να δεθούν επιφάνειες.
Πάρτε ένα φαρμακευτικό επίθεμα για κάλους και τοποθετήστε το γύρω του. Βρέξτε τον ρόζο με λίγες σταγόνες καστορέλαιου και στη συνέχεια καλύψτε το με κολλητική ταινία για να μείνει στη θέση του.
Αν φορέσετε κάλτσες, επιλέξτε ένα παλιό ζευγάρι σε περίπτωση που σας λερώσει το λάδι.

Θεραπεία #7: Ασπιρίνη
Διαλύστε περίπου 5 μη επικαλυμμένα δισκία ασπιρίνης σε σκόνη και αναμείξτε τα σε ίσες ποσότητες με μηλόξιδο και νερό για να δημιουργηθεί μια πάστα.
Τρίψτε την γενναιόδωρη ποσότητα πάστας στον κάλο ή τον ρόζο και τυλίξτε το πόδι με έναν επίδεσμο ώστε να μείνει σταθερό.
Αφήστε την τουλάχιστον για 10 λεπτά και μετά τρίψτε το σημείο με μια ελαφρόπετρα μέχρι να αφαιρεθεί.

Θεραπεία #8: Άλατα Epsom
Αυτή η θεραπεία είναι κάπως πιο ιδιαίτερη αλλά και πολύ χαλαρωτική.
Διαλύστε μια χούφτα άλατα Epsom σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μουλιάστε τα πόδια σας για περίπου 10 λεπτά.
Μόλις μαλακώσει το νεκρό δέρμα, τρίψτε το απαλά με μια ελαφρόπετρα. Συνεχίστε να μουλιάζετε τα πόδια σας κάθε μέρα μέχρι να φύγουν οι κάλοι.
Με βάση τη σκληρότητα του κάλου, μπορεί να σας πάρει μερικές εβδομάδες αλλά να είστε υπομονετικοί.

Κάτι επιπλέον: Το να μουλιάζετε τα πόδια σας καθημερινά είναι ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσετε.

--------------

----------------

Πως να απαλλαγείτε από το γνωστό «κότσι» 
«Βλαισός μεγάλος δάκτυλος» είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιούμε για περιγράψουμε το κότσι (ρόζος).
Η λέξη κότσι προέρχεται από τα Λατινικά και περιγράφει τη μεγέθυνση της άρθρωσης (ένα οστικό εξόγκωμα) στη βάση και στο πλάι του μεγάλου δακτύλου του ποδιού και πιο συγκεκριμένα στη πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση (1η ΜΤΦ άρθρωση).
Η πάθηση εκδηλώνεται, όταν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού λυγίζει προς το γειτονικό δάκτυλο ή το επικαλύπτει προκαλώντας την παραμόρφωση του ποδιού. Η βάση του μεγάλου δακτύλου προεξέχει πέρα από το φυσιολογικό προφίλ του ποδιού. Ο ρόζος υπόκειται συνήθως και σε συνεχόμενη τριβή που με της σειρά της οδηγεί στην πάχυνση του δέρματος.


Συμπτώματα
Ένα οστέινο εξόγκωμα στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.
Πόνος και περιορισμένη κίνηση.
Οι γυναίκες έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να εκδηλώσουν αυτό το συνηθισμένο πρόβλημα. Υπάρχει γενετική προδιάθεση στο κότσι, αλλά το πρόβλημα μπορεί να εκδηλωθεί και σαν αποτέλεσμα στενών, ψηλοτάκουνων, μυτερών παπουτσιών.
Το κότσι θα εξελιχθεί αν εσείς δεν κάνετε κάτι για να σταματήσετε την εξέλιξη του και απλά περιμένετε πότε θα φτάσετε στην ώρα του χειρουργείου.

Εξελικτικά στάδια
Το κότσι εμφανίζεται σε τρία εξελικτικά στάδια.

Το αρχικό στάδιο χαρακτηρίζεται από ελαφρύ στράβωμα του μεγάλου δάκτυλου προς τα υπόλοιπα δάκτυλα του ποδιού. Αυτή η εικόνα θα πρέπει να προβληματίσει από νωρίς. Διότι το «στράβωμα» σημαίνει ότι υπάρχουν οι προδιαθεσικοί παράγοντες στο πόδι για να εξελιχθεί το κότσι προοδευτικά στο μη αντιστρέψιμο τρίτο στάδιο.

Το τελικό στάδιο, πλην της παραμόρφωσης, χαρακτηρίζεται και από αρθρίτιδα στην 1η ΜΤΦ άρθρωση. Για αυτό στο τρίτο στάδιο πάντα χειρουργείται το κοτσι για να διορθωθεί η υπερβολική παραμόρφωση και να μειωθεί ο πόνος, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό πλέον τις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και τον τύπο υποδημάτων που μπορεί να φοράει ο πάσχων.

Οι δύο σπουδαιότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες που οδηγούν στην επώδυνη παραμόρφωση είναι το κοντό πρώτο μετατάρσιο και ο υπερβολικός πρηνισμός (δηλαδή η μείωση της ποδικής καμάρας). Εξωγενείς παράγοντες που επιταχύνουν τη πρόοδο παραμόρφωσης αποτελούν τα στενά παπούτσια και η ορθοστασία. Ειδικά για τις γυναίκες ευθύνονται τα ψηλοτάκουνα παπούτσια όταν χρησιμοποιούνται συχνά.

Κληρονομικότητα και παπούτσια
Το κότσι θεωρείται κληρονομικό, ως ένα σημείο. Οι ανατομικές αποκλίσεις που προδιαθέτουν σε κότσι, μπορούν να κληρονομηθούν, και αν συνδυαστούν με εξωγενείς παράγοντες όπως τα στενά παπούτσια θα οδηγήσουν σε παραμόρφωση. Για αυτό δεν είναι τυχαίο που μητέρα και κόρη μπορεί να εμφανίσουν κότσι και μάλιστα στο ίδιο πόδι.

Καταστάσεις που προδιαθέτουν σε κότσι είναι η πλατυποδία και η ανισοσκελία (η ανατομική διαφορά στο μήκος των δύο ποδιών). Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά άτομα με ανισοσκελία δε θα έχουν ποτέ διάγνωση γι’ αυτό, κάτι που από μόνο του είναι ένας σοβαρός παράγοντας που προδιαθέτει σε κότσι.

Από τη στιγμή που το κότσι είναι μία εξελίξιμη κατάσταση, η γρήγορη αναγνώριση της παραμόρφωσης και η διάγνωση των ανατομικών παρεκκλίσεων που προδιαθέτουν σε κοτσι, αποτελούν τη λύση για την αποφυγή ενός μελλοντικού χειρουργείου.

Το πρώιμο και δευτερογενές στάδιο μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με τη σωστή προσαρμογή ορθοτικών πελμάτων έσω υποδήματος. Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα ορθοπεδικά πέλματα που φοριούνται καθημερινά με όλα τα παπούτσια προκειμένου να υποστηρίξουν ανατομικές παρεκκλίσεις και έτσι να προλάβουν να εξελιχθεί το κότσι στο τρίτο μη αναστρέψιμο στάδιο.

Πόσο σοβαρό είναι το κότσι; Συνήθως προκαλεί μικρή μόνο ενόχληση, αλλά μερικές φορές και πόνο που μπορεί να είναι έντονος. Μπορεί να προκληθεί θυλακίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα στην άρθρωση του δακτύλου και να προκαλεί πόνο και δυσκαμψία. Επειδή παραμορφώνει το σχήμα του ποδιού, μπορεί να δυσχεραίνει την εύρεση κατάλληλου υποδήματος.


Θεραπείες
Μία από τις γρηγορότερες λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των ποδιών που έχουν κότσια μπορεί να είναι η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κάποιων παυσίπονων που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον πόνο. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μια σειρά ασκήσεων φυσιοθεραπείας, που όταν συνδυαστούν με τη χρήση ανατομικών πάτων -ειδικά εκείνων που είναι φτιαγμένοι από τσόχα- μπορούν να αποτελέσουν μια άλλη αποτελεσματική μέθοδο για κάποια ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από την τριβή του παπουτσιού στο πόδι σας.

Μια άλλη λύση για να προλάβετε τα κότσια, η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική και προτιμάται από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων με αυτή την πάθηση, είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία σας απαλλάσσει μόνιμα και με ασφάλεια από αυτό το πρόβλημα. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται γύρω στις πέντε χιλιάδες επεμβάσεις αυτού του είδους μόνο στην Ισπανία. Η επέμβαση που προτιμάται είναι η διαδερμική, η οποία περιλαμβάνει μια πολύ μικρή τομή και τα αισθητικά της αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά για τους ασθενείς αλλά και για τους χειρουργούς.



Και για το τέλος μια σημαντική συμβουλή, αν έχετε κότσι ή αν κάποιο αρχίσει να εμφανίζεται, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας ή να πάτε κατευθείαν σε κάποιον ποδίατρο. Θα σας κάνουν μερικές πολύτιμες συστάσεις και θα σας πουν τι θεραπεία πρέπει να ακολουθήσετε.

Συμβουές πρόληψης
  • Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης για τα κότσια, αυτό το οδυνηρό πρόβλημα των ποδιών, είναι η χρήση άνετων παπουτσιών, με τακούνι που δεν ξεπερνά σε ύψος τα τέσσερα εκατοστά επειδή, όταν οι φτέρνες είναι πολύ ψηλά, τα δάχτυλα των ποδιών σας πιέζονται προς την άκρη του παπουτσιού και το μεγάλο δάχτυλο συμπιέζεται εντελώς ανάμεσα στο παπούτσι και τα άλλα δάχτυλα, ιδιαιτέρως μάλιστα αν η μύτη του παπουτσιού είναι στενή. Επομένως, θα πρέπει να φοράτε παπούτσια με χαμηλό τακούνι και άνετη μύτη, έτσι ώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας να έχουν χώρο και να μπορούν να κινούνται με κάποια ελευθερία.Κατά συνέπεια, συνιστούμε να προσέχετε ιδιαίτερα τι είδους παπούτσια φοράτε. Αν τα ψηλά τακούνια είναι η αδυναμία σας, θα πρέπει να τα φοράτε όσο το δυνατόν λιγότερο, αλλά όχι κάθε μέρα! Πρόκειται για το χειρότερο εχθρό της υγείας και της ομορφιάς των ποδιών σας επειδή προκαλούν κότσια και αυτά δεν είναι μόνο οδυνηρά αλλά επηρεάζουν και την εμφάνιση των ποδιών σας. Να θυμάστε ότι, αν αναπτυχθούν κότσια και δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, θα γίνονται όλο και πιο εμφανή και ο πόνος θα επιδεινώνεται, γεγονός που θα επηρεάσει την ελεύθερη κίνηση των ποδιών σας.
  • Θα πρέπει να αποφεύγετε τα στενά παπούτσια και να επιλέγετε εκείνα που επιτρέπουν στο πόδι σας να κινείται.
  • Τα ψηλά τακούνια και τα μυτερά παπούτσια κάνουν τα κότσια να αναπτύσσονται ευκολότερα, επειδή εκθέτουν το πόδι και το μεγάλο του δάχτυλο σε περισσότερη πίεση.
  • Η χρήση διαχωριστών των δαχτύλων του ποδιού βοηθάει στη διόρθωση της κατεύθυνσης των δαχτύλων σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Δείτε έναν ειδικό για να σας προτείνει ένα επίθεμα με μαλακό και λείο υλικό, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος που προκαλούν τα κότσια και να αποτραπεί η τριβή τους πάνω στα παπούτσια σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες Α και C, ασβέστιο και βιταμίνη D για να ενισχύσετε τα οστά σας.
  • Μπορείτε να αγοράσετε ειδικούς νάρθηκες για κότσια, οι οποίοι βοηθούν στη διόρθωση της παραμόρφωσης στο οστό και αποτρέπουν την επιδείνωσή της, προκειμένου να αποφύγετε το χειρουργείο.
  • Διατηρείτε ένα ισορροπημένο βάρος για να αποφύγετε την παχυσαρκία, ένα πρόβλημα που προκαλεί κότσια.
  • Και για το τέλος μια σημαντική συμβουλή, αν έχετε κότσι ή αν κάποιο αρχίσει να εμφανίζεται, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας ή να πάτε κατευθείαν σε κάποιον ποδίατρο. Θα σας κάνουν μερικές πολύτιμες συστάσεις και θα σας πουν τι θεραπεία πρέπει να ακολουθήσετε.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα κότσια με φυσικό τρόπο
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανακούφισης από τα κότσια χωρίς χειρουργική επέμβαση. Για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης για τα κότσια, θα πρέπει να διαπιστώσετε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και να ενεργήσετε πριν η παραμόρφωση μετατραπεί σε χειρότερο πρόβλημα. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους αντιμετώπισης για ανακούφιση από την πίεση που ασκείται στα κότσια και για το σταμάτημα της προοδευτικής παραμόρφωσης της άρθρωσης.
Επιθέματα και επίδεσμοι

Ως πρώτο βήμα θα πρέπει να βάλετε επιθέματα στα κότσια. Οι επίδεσμοι βοηθούν να κρατηθεί το πόδι σε κανονική θέση και μειώνουν την πίεση και τον πόνο.

Θεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής
Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζονται με τα κότσια είναι η φλεγμονή των ποδιών και ο πόνος. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, μπορείτε να εφαρμόσετε μια πολύ συνηθισμένη και αποτελεσματική θεραπεία που δεν κοστίζει πολύ και χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά.

Τι πρέπει να κάνετε
Βράστε 3 λίτρα νερό και αφήστε το στην άκρη.
Προσθέστε 5 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι και έπειτα βυθίστε τα πόδια σας στο νερό για δεκαπέντε λεπτά.
Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε πάγο στην πάσχουσα περιοχή. Απλώς βάλτε παγάκια σε μια σακούλα ή τυλίξτε τα σε μια πετσέτα. Αποφεύγετε να τοποθετείτε τον πάγο απευθείας πάνω στα κότσια.
Θεραπεία με λεβάντα
Η θεραπεία αυτή βοηθάει στην ανακούφιση από τα προβλήματα που προκαλούν τα κότσια. Είναι ιδανική για τη μείωση της φλεγμονής και αποτρέπει την εμφάνιση αυτού του προβλήματος στο μέλλον.

Θα χρειαστείτε:
  • 200 γραμμάρια άνθη λεβάντας.
  • 3/4 έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3
Τι πρέπει να κάνετε
  • Βάλτε 100 γραμμάρια άνθη λεβάντας και 3/4 ηλιέλαιο σε ένα μεταλλικό δοχείο. Έπειτα θερμάνετε για δύο ώρες σε μπεν-μαρί.
  • Μόλις περάσουν οι δύο ώρες, φιλτράρετε το λάδι πάνω από μια κατσαρόλα, προσθέστε ακόμα 100 γραμμάρια άνθη λεβάντας και βάλτε ξανά το μείγμα σε μπεν-μαρί για δύο ώρες.
  • Για να ολοκληρώσετε, θα πρέπει να φιλτράρετε πάλι το λάδι και να βάλετε μερικές σταγόνες πάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Τσάι από Δάφνη
Συστατικά που χρειάζεστε:

– 300 ml νερό
– 1 κουταλιά της σούπας φύλλα δάφνης εδάφους

Μέθοδος προετοιμασίας:
Βάλτε τα φύλλα της δάφνης μέσα στο νερό και τοποθετήστε το μπολ στην φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Μετά μεταφέρετε το υγρό σε ένα θερμό και αφήστε το να κρυώσει κατά την διάρκεια της νύχτας.

Τρόπος λήψης:
  • Πιείτε το τσάι το πρωί με άδειο στομάχι. Είναι σημαντικό το τσάι να πίνεται γουλιά γουλιά και όχι όλο μαζί. Αυτή η θεραπεία πρέπει να επαναληφθεί τρεις μέρες στην σειρά, αλλά σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε το τσάι πάντα φρέσκο.
  • Επαναλάβετε όλη την διαδικασία μετά από διάλειμμα μίας εβδομάδας.
  • Ένα από τα συμπτώματα θα είναι η συχνουρία κατά την οποία θα αποβάλλετε μεγάλη ποσότητα αλάτων από το σώμα σας.
  • Μέσα σε λίγες μέρες θα μπορέσετε να δείτε τις πρώτες βελτιώσεις στο σώμα σας. Εκτός του ότι θα νιώθετε πολύ καλύτερα, ο πόνος στις αρθρώσεις σας θα εξαφανιστεί. Το κότσι σας θα εξαφανιστεί τελείως αν η θεραπεία γίνεται σε συχνή βάση για 2 μήνες.
Βαλσαμαίλαιο το θαυματουργό
Το έλαιο βάλσαμου μπορεί να ανακουφίσουν τα κότσια μειώνοντας τη φλεγμονή και αποκαθιστώντας τη φυσιολογική ανάπτυξη
Το βάλσαμο είναι πολύ γνωστό ως κατεξοχή φάρμακο που γιατρεύει τις πληγές, θεωρείται φάρμακο για τις νευραλγίες και την κατάθλιψη, ιδίως κατά την εμμηνόπαυση. Είναι ακόμη διουρητικό και αιμοστατικό, κατά των θρομβώσεων και κατά των ελωδών πυρετών , καθώς και αποχρεμπτικό. Επιπλέον, θεωρείται χρήσιμο κατά του χρόνιου κατάρρου, της οδυνηρής πέψης, της ξινίλας κι ακόμα ευεργετικό για τη συγκράτηση της χολής. Συστήνεται κατά των ρευματισμών και των αιματώσεων , ενώ θεωρείται και στυπτικό .
Ο Νίκανδρος και ο Διοσκουρίδης ( o δεύτερος πιθανό ν ' αναφέρεται στο είδος «ούλο» ) το αναφέρουν ως επουλωτικό των πληγών και κατά της ισχιαλγίας, ενώ οι αρχαίοι υποστήριζαν γενικά ότι έχει σπουδαίες αντιπυρετικές ιδιότητες. Ο Cazin χρησιμοποίησε το βάλσαμο κατά των χρόνιων κατάρρων , εναντίον της φυματίωσης και σε πολλές περιπτώσεις , λευκόρροιας και αμηνόρροιας, ενώ το τσάι του καταπραΰνει τους σπασμούς της περιόδου .
Ο διάσημος Bavglivi θεράπευσε μ' αυτό χρόνια πλευρίτιδα, ενώ ο Θεόφραστος, ο Ματιόλης, ο Παράκελσος , ο Σκόπολι, ο Καμεράριος κ . ά . το θεωρούσαν ως αντιτραυματικό και επουλωτικό .
Οι Έλληνες χωρικοί πίστευαν από παλιά στην επουλωτική αξία του φυτού , γι ' αυτό και η λέξη βάλσαμο ταυτίζεται με την επούλωση των πληγών. Μ ' αυτό εφοδίαζαν οι μάνες τα παιδιά τους όταν πήγαιναν στον πόλεμο. Οι ξένοι χωρικοί (που το ονομάζουν « millepertuis», «χόρτο του Αϊ - Γιάννη», «κυνήγι του διαβόλου», « fuga deomonum», « herba che scacia i diavoli »), του αποδίδουν μαγικές ιδιότητες και πιστεύουν ότι θεραπεύει τις νοητικές αρρώστιες και την επιληψία . Οι Γάλλοι χωρικοί εξάλλου, το ξέρουν ως «κίτρινο αλήτη», ή «ζητιάνο», ή «χόρτο για δαγκώματα εντόμων» .
Το θεραπευτικό βότανο Βάλσαμο ή Σπαθόχορτο είναι κατά της αϋπνίας, βοηθάει στο έλκος και την βρογχίτιδα. Βοηθάει σε καταστάσεις όπως κατάθλιψη, δερματικές φλεγμονές, τραύματα, εγκαύματα, δερματικές παθήσεις. Τέλος, το βάλσαμο είναι γενικά καταπραϋντικό, τονώνει τον εξασθενημένο οργανισμό.

Άλλα καταγεγραμμένα βότανα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι:

Σύμφυτο
Η αλοιφή σύμφυτου μπορεί να ανακουφίσουν τα κότσια μειώνοντας τη φλεγμονή.

Γλυκόριζα
Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, η γλυκόριζα περιέχει συστατικά που μοιάζουν με οιστρογόνα και έχουν την ιδιότητα να μαλακώνουν τα σκληρά μέρη στους κάλους και τα κότσια, που σας ταλαιπωρούν. Η συνταγή για να φτιάξετε
στο σπίτι σας τη θεραπευτική κρέμα εύκολα και απλά είναι: Αλέστε μερικά κομμάτια γλυκόριζας, ανακατέψτε με 1/2 κ. γλ. βαζελίνη και τρίψτε το μείγμα στα προβληματικά σημεία.

Κιρσοί
Και Λίγα λόγια για τους κιρσούς. Οι κιρσοί στα πόδια είναι συχνό πρόβλημα. Μπορεί να προκληθούν από υπερβολική κοιλιακή πίεση όπως στην παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη ή την δυσκοιλιότητα και συχνά πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία .
Τα ηπατικά βότανα ,υδραστίς, bai shao yao ή λουτσιά μπορεί να είναι χρήσιμα ή επίσης μπορεί να βοηθήσουν τα γενικά τονωτικά για το φλεβικό σύστημα .
Οι βαριές περιπτώσεις κιρσωδών φλεβών μπορεί να είναι δύσκολο να επιδιορθώθουν,αλλά η ήπιες βλάβες μπορεί να βοηθήσουν με καταιονισμό για 2 λεπτά με καυτό νερό και μετά για 2 λεπτά με κρύο νερό, δύο φορές κάθε πρωί και τα πόδια στο κρεβάτι είναι ανυψωμένα κατά 10 εκατοστά .




Σχετικά άρθρα 
Δ41


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του