Ημερολόγιο κήπου - Τι λαχανικά φυτεύουμε τον Νοεμβρίο

Ημερολόγιο κήπου - Τι λαχανικά φυτεύουμε τον Νοεμβρίο


Σπέρνουμε: Σιτάρι, κριθάρι, φακές, ρεβίθια, μαρούλια, πράσα, καρότα, κουνουπίδια, μπρόκολα, κρεμμυδάκια, λάχανα, αρακάς, σκόρδα,σπανάκι. Προς τα τέλη Νοεμβρίου, κουκιά.

Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά.


Μεταφύτευουμε: Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, σέλινο, αγκινάρες.


Συγκομιδή: 
  • Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.
  • Ο Νοέμβριος είναι ο κύριος μήνας συγκομιδής της ευλογημένης ελιάς. 
  • Μαζεύουμε καρπούς, όπως ρόδια, κάστανα όπου υπάρχουν (δεν τα έχουμε μαζέψει), λεμόνια, κυδώνια, κάστανα, ανάλογα βέβαια την ποικιλία και το κλίμα της περιοχής, 
Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Νοέμβριο
  • Οι δενδροκομικές εργασίες συνεχώς αυξάνονται και αποβαίνουν σπουδαιότερες. Στους οπωροκήπους εκτελούνται εμφυτεύσεις των οπωροφόρων, φυλλοβόλων και αιθαλών. Οι οποίες όμως δέον να αποπερατώνονται πριν τους χειμερινούς παγετούς, ιδίως στις βόριες και ορεινές περιοχές. Επίσης αρχίζουν τα κλαδέματα σχηματισμού και τακτοποιήσεως της καρποφορίας των δένδρων, οι ανανεώσεις των γερασμένων ή παρηκμασμένων δένδρων και γενικών τα αναγκαία καθαρίσματα από τα ξερά και άχρηστα κλαδιά.
  • Εφαρμόζονται αρόσεις ή περιλακώσεις και συγχρόνως κάλυψης των λιπασμάτων για όσα οπωροφόρα καθυστερούνται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την πρόληψη ή καταπολέμηση των διαφόρων ζωικών ή φυσικών παρασίτων.
  • Στα φυτώρια εκριζώνονται τα ανεπτυγμένα δενδρύλλια, συσκευάζονται και αποστέλλονται για την οριστική τους μεταφύτεψη, τα δε υπόλοιπα υποβάλλονται σε κλαδέματα για το σχηματισμό των πρώτων βραχιόνων. Τα εκ των σπορείων μεταφυτεύονται σε αραιότερες αποστάσεις σε προπαρασκευασμένες βραγιές. Προς το σκοπό της προβλαστήσεώς τους, ενστρωματώνονται οι σκληροκέλυφοι σπόροι εντός άμμου, ως είναι τα αμύγδαλα, καρύδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, κεράσια και κάστανα.
  • Για την καταπολέμηση των ασθενειών πρέπει να εκτελούνται ψεκασμοί με πυκνό βορδιγάλλειο πολτό σε όλα τα οπωροφόρα, για πρόληψη, στα μεν πυρηνμόκαρπα, του εξώασκου, του κορινέου κλπ. συγγενών παρασίτων, στα δε γιγαντόκαρπα, του φουσικλαδίου, του γυμνοσποραγγείου και άλλων παρεμφερών μικρομυκήτων. Τα ψωριόντα γενικώς ψεκάζονται δια γαλακτώματος πετρελαιοσάπουνου, θειασβεστίου ή προτιμότερο δια χειμερινού πολτού σιέλλ.

Βότανα 



  • Φυτεύουμε από κλαδιά ή παρακλάδια με ρίζες, αψιθιά , δενδρολίβανο, απήγανο και άλλα μικρά φυτά και θάμνους.

Γενικές εργασίες και φροντίδες

  • Καταρχήν αυτό το μήνα καθαρίζουμε τα χωράφια μας από τα υπολείμματα των καλλιεργειών που είχαμε το καλοκαίρι.Περιμένουμε τις πρώτες βροχές για να ποτίσει το χώμα, να στεγνώσει και στη συνέχεια να οργώσουμε.Το καλύτερο είναι να ανανεώνεται το χωράφι μας (χώμα) και να μην καλλιεργούμε το ίδιο κομμάτι συνεχώς... Δηλ., αν έχουμε ένα στρέμμα χωράφι καλλιεργούμε το μισό χωράφι, αφήνουμε το άλλο μισό για μία σεζόν άθικτο και στη συνέχεια τούμπαλιν.
  • Στα θερμά κλίματα, φυτεύουμε κλήματα, φράουλες, αυτή η περίοδος είναι η κατάλληλη, διότι ισχυροποιείται το ριζικό σύστημα των παραπάνω φυτών.
  • Επίσης, στα θερμά κλίματα, κλαδεύουμε τ' αμπέλια για να ισχυροποιηθούν οι ρίζες τους, ενώ το ανοιξιάτικο κλάδεμά τους βοηθά στην καρποφορία τους.
  • Μπορούμε να φυτέψουμε νέες ελιές, τις βοηθά ο καιρός λόγω βροχών, ενώ αν τις φυτέψουμε μέσα στην καρδιά της Άνοιξης, πρέπει να τις ποτίζουμε.
  • Τα εσπεριδοειδή, τα οποία είναι έτοιμα προς συγκομιδή, τα ποτίζουμε που και που απογευματινές ώρες και τα λιπαίνουμε.
  • Τις μεγάλες τις αχλαδιές τις σκάβουμε περιμετρικά και τις λιπαίνουμε.
  • Λίπανση στις μηλιές.
  • Επίσης, σκαλίζουμε τις φυστικιές μας και φυτεύουμε νέες.
  • Ο κατάλληλος μήνας για να φυτέψουμε αμυγδαλιές και δαμασκηνιές.
  • Αφού έχουμε προετοιμάσει το χωράφι μας, ο μήνας σποράς του σιταριού, κριθαριού, βρώμης, σίκαλης, βίκου, οσπρίων κλπ.
  • Ο Νοέμβρης τέλος, ο κατάλληλος μήνας για τη μεταφύτευση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο χωράφι. Εδώ, προτιμήστε έτοιμα φυτά για καλλιέργεια, διότι η παραγωγή των συγκεκριμένων φυτών από σπόρο, απαιτεί επίπονη και χρονοβόρα προσπάθεια...
  • Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα, την οποία δεν την πετάμε ποτέ αλλά την φυλάμε αποξηραμένη, για χρήση σαν λίπασμα και προστασία των φυτών μας.
  • Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση.
  • Ψεκάζουμε αν χρειάζεται για ασθένειες και με χειμερινό πολτό τα φυλλοβόλα δένδρα μας.
  • Καθαρίζουμε κλαδεύοντας τις ελιές μας από τα άγρια παρακλάδια για να διευκολύνουμε το μάζεμά τους.
  • Οργώνουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την σπορά των δημητριακών μας.
  • Σπέρνουμε μέχρι τέλος Νοεμβρίου περίπου τα δημητριακά μας.
  • Μαζεύουμε τις ελιές μας και βγάζουμε το πολύτιμο Ελληνικό ελαιόλαδο.
  • Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.



ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Αγροτικές Εργασίες – ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑ

Σιτηρά: Ολοκληρώνουμε τη σπορά. Οργώνουμε βαθιά τα χωράφια που θα κρατήσουμε για τις ανοιξιάτικες σπορές ή για αργανάπαυση.

ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

Οργώνουμε, σκάβουμε και κοπρίζουμε το έδαφος γύρω από τις ρίζες των δένδρων. Στρωματώνουμε για προβλάστηση, αμύγδαλα, καρύδια, δαμάσκηνα και ροδάκινα.

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ

Ολοκληρώνουμε την καταπολέμηση του δάκου και του πυρηνοτρήτη. Κάνουμε βαθιά οργώματα στα ελαιόδενδρα. Συνεχίζουμε την συγκομιδή της ελιάς.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ-ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ

Ολοκληρώνουμε τον τρύγο όλων των σταφυλιών. Συνεχίζουμε το καθάρισμα των κλημάτων το ξελάκωμα και τη βασική λίπανση, ταυτόχρονα ρίχνουμε κοπριά.

ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ

Ξεριζώνουμε τα καλοκαιρινά λαχανικά (αγγουριές, φασολιές, ντοματιές, πιπεριές, μελιτζάνες, κλπ). Σπέρνουμε αντίδια, σέλινο, αρακά ραδίκια και σπανάκι.

ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ

Τριανταφυλλιές: Κλαδεύουμε καλά και μεταφυτεύουμε.
Καλοπιστικοί θάμνοι: Φυτεύουμε αφού προετοιμάσουμε τα χαρμάνια για τα σπορεία.
Ιβίσκοι, πασχαλιές, πανσέδες, και μυοσωτίδες: Μεταφυτεύουμε στα φυτώρια για να ανθίσουν την άνοιξη.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ολοκληρώνουμε την επιστροφή των κοπαδιών στα χειμαδιά. Αρχίζει η βοσκή του γρασιδιού από τα μικρά ζώα. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε τη σπορά όλων των κτηνοτροφικών φυτών.
Κουνέλια: Περιποιούμαστε τις έγκυες κουvέλες. Τρέφουμε πολύ καλά τα μικρά για να μεγαλώσουν γρήγορα. Προσέχουμε ιδιαίτερα για την εμφάνιση της ψώρας που Θέλει άμεση καταπολέμηση.
Χοίροι: Ταίζουμε τους χοίρους με βελανίδια και αγριοκάστανα για να πετύχουμε την πάχυνσή τους.

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Μπολιάζουμε κατά της χολέρας όλες τις κότες. Στις διετείς κότες αναπαραγωγής προσθέτουμε στη διατροφή τους βιταμίνες άλατα ασβεστίου και μουρουνόλαδο.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Μεταφέρουμε τις κυψέλες κοντά σε κουμαριές. Είναι η εποχή της ανθοφορίας της που εφοδιάζει την κυψέλη για το χειμώνα. Όταν κρυώσει ο καιρός μεταφέρουμε όλες τις κυψέλες στις οριστικές τους Θέσεις για το χειμώνα και ελέγχουμε τα αποθέματά τους σε μέλι για το χειμώνα. Αν χρειαστεί θα τα ενισχύσουμε.

Πηγές
https://www.agrocapital.gr
https://www.ftiaxno.gr/2010/11/blog-post_08.html
https://www.gandmclub.com/2013/11/blog-post.html
https://indrama.gr/v3/?p=61847
https://myfiscardo.wordpress.com/
https://agrosimvoulos.gr/kalliergitikes-ergasies-noemvriou/
https://hkoinoniamas.blogspot.gr/2011/02/blog-post_2006.html
https://agro365.gr/articles/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του