Πονόλαιμος: 10 συμβουλές για άμεση ανακούφιση

Οι ιώσεις έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και ο ενοχλητικός πονόλαιμος ταλαιπωρεί πλήθος κόσμου. Ο πονόλαιμος μπορεί να γίνει βασανιστικός εμποδίζοντας την κατάποση και την ομιλία και έτσι καταφεύγουμε στα φαρμακεία να προμηθευτούμε προϊόντα που θα μας ανακουφίσουν.Δείτε στο επιστημονικό άρθρο ποιες είναι οι απλές και οικονομικές λύσεις στο σπίτι που βοηθάνε στην αντιμετώπισή του.Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τι λέει ο Γιατρός

Ο πονόλαιμος είναι ένα συχνό σύμπτωμα που προκύπτει από φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και συγκεκριμένα του φάρυγγα, του λάρυγγα και των αμυγδαλών. Το πιο σύνηθες αίτιο αποτελούν οι ιογενείς λοιμώξεις.
Στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα που τις περισσότερες φορές είναι πολύ ενοχλητικά. Δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις πονόλαιμου προκαλούνται από ιούς τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα θεραπευτικό ρόλο στην αντιμετώπισή του.
Ακολουθώντας κάποια απλά βήματα στο σπίτι θα νιώσετε καλύτερα και θα διαπιστώσετε πως οι παρακάτω θεραπείες είναι αρκετά αποτελεσματικές χωρίς να σπαταλήσετε επιπλέον λεφτά!
Ο πονόλαιμος είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενος και θα υποχωρήσει περίπου σε μία εβδομάδα.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκουράζεστε και να αποφεύγετε τις κοινωνικές επαφές προκειμένου να προληφθεί η μετάδοση της νόσου.
Πίνετε πολλά υγρά (νερό, τσάι, χαμομήλι, χυμούς), γιατί το πιο βασικό όταν είστε άρρωστοι και ο λαιμός σας είναι ερεθισμένος είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
Μία από τις πιο απλές και αποτελεσματικές θεραπείες είναι οι συχνές γαργάρες με αλατόνερο. Βάλτε μία κουταλιά της σούπας αλάτι σε μία κούπα χλιαρό νερό, ανακατέψτε και στη συνέχεια κάντε γαργάρες.

Εξίσου αποτελεσματικό είναι να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα με μέλι και λεμόνι. Σε μία κούπα χλιαρό νερό προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι και ένα κουταλάκι μέλι. Η οξύτητα του λεμονιού βοηθάει στην παραγωγή σάλιου και ανακουφίζει την ξηρότητα του λαιμού και το μέλι ανακουφίζει από το οίδημα και τη φλεγμονή.

Ένα πανάρχαιο σπιτικό γιατρικό για το κρυολόγημα είναι η κοτόσουπα. Η κοτόσουπα θα καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τρώγεται εύκολα σε αντίθεση με άλλα φαγητά που μπορεί να δυσκολεύεστε να καταπιείτε.

Τυλίξτε μία ζεστή πετσέτα γύρω από το λαιμό σας και αφήστε την για 15 λεπτά περίπου. Η ανακούφιση θα είναι άμεση, γιατί η θερμότητα θα αυξήσει τη ροή του αίματος στην πάσχουσα περιοχή.

Κάντε εισπνοές ατμού ( με φύλλα ευκάλυπτου). Βράστε λίγο νερό ρίξετε μέσα στο βραστό νερό και μία χούφτα φύλλα ευκάλυπτου και σκύψτε από επάνω έχοντας τοποθετήσει μία πετσέτα στο κεφάλι σας (για να παγιδεύεται ο ατμός).

Εισπνέετε για 5 λεπτά (και όχι παραπάνω από 10 λεπτά) και επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός Email: cbountouri@gmail.com www.bountouri.gr


Ακολουθούν 10 συμβουλές για να δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε το λαιμό σας να σας γρατζουνάει.

1. Αντιφλεγμονώδη (ΦΑΡΜΑΚΟ)

Μια από τις πιο αποτελεσματικές αγωγές για τον πονόλαιμο, πιθανόν ήδη βρίσκεται στο ντουλάπι του φαρμακείου του σπιτιού σας. Ένα μη συνταγογραφούμενο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι συνδυασμός αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών, επομένως θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και θα μειώσουν επίσης μέρος του οιδήματος που συνδέεται με τον πονόλαιμο, δήλωσε ο Linder. Αν έχετε πυρετό, που επίσης συμβάλλει στα συμπτώματά σας μπορούν επίσης να τον μειώσουν.

2. Γαργάρες με αλατόνερο (ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ)

Αρκετές έρευνες ανακάλυψαν ότι οι γαργάρες αρκετές φορές την ημέρα με ζεστό αλατόνερο μπορούν να μειώσουν το οίδημα στο λαιμό και να χαλαρώσουν τη βλέννη βοηθώντας να αποβληθούν οι παράγοντες ερεθισμού ή τα βακτήρια.

Οι γιατροί γενικά συνιστούν τη διάλυση μισού κουταλακίου τσαγιού αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό. Αν η αλμυρή γεύση είναι πολύ δυσάρεστη για εσάς, προσπαθήσετε να προσθέσετε μικρή ποσότητα μελιού για να γλυκάνετε ελαφρώς το μείγμα. Θυμηθείτε να φτύσετε το νερό μετά τη γαργάρα αντί να το καταπιείτε.

3. Σιρόπι για το βήχα (ΦΑΡΜΑΚΟ)

Ακόμα και αν δεν έχετε βήχα, μη συνταγογραφούμενα σιρόπια μπορούν να βοηθήσουν. Όπως οι σταγόνες και τα σπρέι, καλύπτουν το λαιμό και παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.
Αν πηγαίνετε στη δουλειά σιγουρευτείτε ότι επιλέγετε μια φόρμουλα που δεν φέρνει νύστα.

3A. Φυτικό Σιρόπι για το βήχα (ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ)

Τώρα πλέον υπάρχουν στα φαρμακεία φυτικά σιρόπια για το βήχα μερικά από αυτά είναι 100% φυτικά ή επιπλέον και βιολογικά 

4. Ξεκούραση (ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ)

Μπορεί να μην είναι η πιο γρήγορη λύση αλλά η ξεκούραση είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την καταπολέμηση της λοίμωξης που προκάλεσε τον πονόλαιμο, δήλωσε ο Dr.Linder.
Η πλειοψηφία των περιστατικών πονόλαιμου προκαλείται από ιούς του κρυολογήματος και γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να γιατρέψουμε ένα κρυολόγημα όταν το πάθουμε. Η επαρκής ξεκούραση θα βοηθήσει τουλάχιστον την καταπολέμηση του ιού για πιο γρήγορη ανάρρωση.

5. Αντιβιοτικά (ΦΑΡΜΑΚΟ)

Ορισμένες φορές, περίπου το 10% του χρόνου στους ενήλικες, ο πονόλαιμος προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη όπως ο Streptococcus pyogenes. Αν- και μόνο αν -διαγνωστήκατε θετικός για πονόλαιμο λόγω του Streptococcus pyogenes ή άλλης βακτηριακής λοίμωξης ο γιατρός θα πρέπει να συνταγογραφήσει αντιβιοτικό. Η λήψη αντιβιοτικών για πονόλαιμο που προκαλείται από ιό δεν θα είναι αποτελεσματική
Πάντα να παίρνετε ολόκληρη τη σειρά του φαρμάκου ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα μετά από λίγες μέρες.

6. Τσάι (ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ)

Κουραστήκατε να πίνετε νερό; Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο. Επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικά που εκτιμάται ότι δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και κρατούν μακριά τη λοίμωξη.
Για επιπλέον ενίσχυση προσθέστε ένα κουταλάκι μέλι και λεμόνι. Θα βοηθήσει το φάρμακο να κατέβει και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη γρηγορότερη ίαση.

7. Κοτόσουπα (ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ)

Ένα παλιό σπιτικό γιατροσόφι για κρυολογήματα, η κοτόσουπα, μπορεί να βοηθήσει και στην ανακούφιση του πονόλαιμου. Το νάτριο στη σούπα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ωραία η αίσθηση της κατάποσης. Η σούπα έχει επιπλέον όφελος όταν είστε άρρωστος. Η κατανάλωση φαγητού μπορεί να είναι οδυνηρή και δύσκολη με πρησμένο λαιμό, επομένως η τροφή σε υγρή μορφή θα εξασφαλίσει ότι λαμβάνετε τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

8. Υγρά (ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ)

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αν είστε άρρωστος και ο λαιμός ερεθισμένος ή με φλεγμονή, δήλωσε ο Dr.Linder. Θα πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά ώστε τα ούρα σας να έχουν χρώμα ανοιχτό κίτρινο ή καθαρό. Αυτό κρατά τις βλεννώδεις μεμβράνες υγρές και καλύτερα προετοιμασμένες να καταπολεμήσουν τα βακτήρια και τους ερεθιστικούς παράγοντες, όπως τα αλλεργιογόνα και να καταστήσει ικανό τον οργανισμό σας να επιτεθεί σε άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Τι θα πιείτε εξαρτάται από εσάς. Το νερό πάντα έχει αποτέλεσμα αλλά μπορείτε να επιλέξετε κάτι ελαφρώς σακχαρώδες, όπως νερωμένο χυμό, κάτι αλμυρό, όπως ζωμό κοτόπουλου.

9. Παστίλιες (ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ)

Αν και δεν θεραπεύουν, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση . Μπορείτε να επιλέξετε δροσιστικό περιεχόμενο, όπως μέντα ή ευκάλυπτο.

10. Μαλακές καραμελίτσες (Marshmallows)

Αν και δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έχουν αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες έρευνες, τα σύγχρονα Marshmallows μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πονόλαιμου πιθανόν λόγω της ζελατίνης που περιέχουν. Αν ο λαιμός σας είναι πράγματι πρησμένος, λέει ο Dr.Linder και είναι επώδυνο να καταπιείτε οτιδήποτε, κάτι γλυκό που γλιστράει μπορεί ενδεχομένως να δώσει κάποια ανακούφιση.

Πηγές: 



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του