Ι - Κ - Το λεξικό των βοτάνων - The dictionary of herbs


Καλέντουλα 
Επουλώνει πληγές και εξανθήματα 
Πολύ γνωστό φυτό στη χώρα μας, όπου χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό, καθώς από το Μάιο έως τον Οκτώβριο βγάζει άνθη με έντονα χρώματα. Χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, το οποίο συμβάλλει στην επούλωση των πληγών και των εξανθημάτων, στην αντιμετώπιση του πυρετού, του ίκτερου και των ιλίγγων του πρηξίματος των αδένων στο λαιμό. Εχει, επίσης, αντισηπτική δράση και βοηθά στις στοματίτιδες, τα τσιμπήματα σφήκας. Γίνεται και εξωτερική της χορήγηση για κρεατοελιές, εγκαύματα, φλεβίτιδα, επιπεφυκίτιδα και κάλους. 


Κανέλα 
Τονώνει το κυκλοφορικό 
Το αιθέριο έλαιο στο φλοιό και τα φύλλα της τονώνει το κυκλοφορικό και την καρδιά και βοηθά μία σειρά από άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως το νευρικό, το πεπτικό και το μυϊκό. Είναι, επίσης, ευεργετικό στο δέρμα, ενώ έχει αφροδισιακή, αντισηπτική και αιμοστατική δράση και βοηθά στην καταρροή, στην επούλωση πληγών και στους ρευματισμούς. 

Κάππαρη 
Αφροδισιακή και διουρητική 
Ανθίζει από το Μάιο έως τον Αύγουστο και εντοπίζεται κυρίως σε άγονα πεδινά εδάφη ή πάνω σε βράχους. Τα μπουμπούκια και η ρίζα της είναι διουρητικά, αφροδισιακάκαι τονωτικά, ενώ φέρονται να έχουν δράση στους ρευματισμούς, τον πονόδοντο, τις παθήσεις του ήπατος και της σπλήνας. 



Κάρβι 
Για στομαχικές παθήσεις 
Εχει τονωτικές και αρωματικές ιδιότητες και η μυρωδιά του μοιάζει με εκείνη του καρότου. Σπέρνεται στο τέλος του καλοκαιριού και χρησιμοποιείται ως καθαρτικό, για παθήσεις του στομάχου και της χοληδόχου κύστης. 


Καρδαμίνη
Καταπραϋντικό

Βρίσκεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη 

Θεσσαλία και θεωρείται φυτό τονωτικό, αποχρεμπτικό, ενώ καταπραΰνει τους 
νευρολογικούς πόνους.

Κάρδαμο 
Ορεκτικό και αντιβιοτικό 
Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως ορεκτικό, αλλά και για τη θεραπεία της λύσσας, των νευρικών παθήσεων, της δυσπεψίας και της ανακούφισης των κολικών πόνων. Εχει αντιβιοτική δράση, καθαρίζει το αίμα και βοηθά το ήπαρ. 
Καρότο 
Αντικαρκινικά τα φύλλα του 
Δεν λείπει σχεδόν από καμία κουζίνα, καθώς συνοδεύει πολλά φαγητά και σαλάτες. Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει ότι τα φύλλα του άγριου καρότου είχαν θεραπευτική δράση κατά των καρκινωμάτων. Η ρίζα του το κάνει καθαρτικό, διουρητικό, αντισηπτικό και μαλακτικό, ενώ το καρότο δρα ευεργετικά στο ήπαρ, στα έντερα, στον ίκτερο και καθαρίζει το αίμα.




Καρυδιά 
Καθαρτικό και αντιπυρετικό 
Τα φύλλα της έχουν καθαρτική δράση, είναι ορεκτικά, καθαρίζουν τον πνεύμονα, βοηθούν τους διαβητικούς, ενώ περιορίζουν τις φλεγμονές στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Το έγχυμά τους τονώνει τα μαλλιά, το κατάπλασμα επουλώνει τις πληγές και τους κάλους. Η πράσινη φλούδα του καρυδιού έχει αντιπυρετική δράση. 



Κάσσια ή Αλεξανδρινή (χένα/σέννα) 
Για σοβαρές δυσκοιλιότητες 
Είναι ένα από τα παλαιότερα καθαρτικά, το οποίοχρησιμοποιείται σε περιπτώσεις σοβαρής δυσκοιλιότητας.
Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς η μακροχρόνια χρήση του προκαλεί εξάρτηση του εντέρου. 





Καστανιά 
Αντιπυρετική και κατά της διάρροιας
Γνωστό δένδρο ορεινών περιοχών, το οποίο ανθίζει τον Ιούνιο. Η φλούδα της είναι αντιπυρετική, τα φύλλα της χορηγούνται για το βήχα και κατά του κοκίτη, το αφέψημα των αχινών δρα κατά της διάρροιας. Το έγχυμα από φύλλα είναι αντιπυρετικό και χωνευτικό, έχει δράση κατά της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, ενώ χρησιμοποιείται για παθήσεις του αναπνευστικού και ρευματισμούς



Καψέλλα 
Αιμοστατικό, αντιδιαρροϊκό 
Ζιζάνιο που φυτρώνει τις δροσερές περιόδους και θεωρείται πολύ καλό αιμοστατικό. 
Εχει διουρητική δράση, είναι αντισηπτικό, αντιδιαρροϊκό και βοηθά άτομα με άμμο στους νεφρούς. 
Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά των ρευματικών παθήσεων, λοιμώξεων του ουροποιητικού και ατροφία των μυών. 




Κερασιά 
Με δράση αντιφλεγμονώδη 
Φυλλοβόλο δένδρο, το οποίο βρίσκεται σε ψυχρές, αλλά και θερμές περιοχές. Τα κεράσια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, καθαρίζουν το αίμα, βοηθούν τους διαβητικούς και τους ασθενείς με αρτηριοσκλήρυνση, πέτρες στους νεφρούς και τους παχύσαρκους. 




Κετραρία 
Για καταρροή και βρογχίτιδα 

Λειχήνας που συναντάται σε δροσερή μέρη. Είναι τονωτική των βλεννογόνων και των αδένων του πεπτικού. Χορηγείται κατά της καταρροής και της βρογχίτιδας. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά του κοκίτη, του άσθματος, της φυματίωσης, της ναυτίας, παθήσεων του νεφρού και της ουροδόχου κύστης. 

Κισσός 
Εκχύλισμα κατά της πιτυρίδας 
Αειθαλής θάμνος, που αναπτύσσεται κυρίως σε σκιερά σημεία. Το εκχύλισμα του κισσού καταπολεμά την πιτυρίδα, την τριχόπτωση και τις ψείρες, ανακουφίζει από τα εγκαύματα, τους κιρσούς και την φλεβίτιδα, ενώ μειώνει την κυτταρίτιδα. Η αλοιφή ανακουφίζει από εγκαύματα, ψώρα, δερματίτιδες, κιρσούς, φλεβίτιδα και κάλους, ενώμειώνει την κυτταρίτιδα. 




Κολίανδρο 
Καταπραΰνει τους κολικούς 
Αρωματικό φυτό με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, το οποίο χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και ανήκει την ίδια οικογένεια με τον μαϊντανό. Βοηθάει το πεπτικό σύστημα να απαλλαγεί από τα αέρια, ενώ καταπραΰνει τον πόνο (κολικό) που τα συνοδεύει. Ελέγχει τη διάρροια, αυξάνει την έκκριση πεπτικών υγρών, διεγείροντας την όρεξη. 



Κολλιτσίδα (λάππα) 
Καθαρίζει το αίμα, διώχνει τις πέτρες από τους νεφρούς 
Φυτρώνει στις άκρες των δρόμων. Εχει μακριές ρίζες, χνουδωτά φύλλα με σχήμα καρδιάς και μπλε άνθη, τα οποία βγαίνουν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Καθαρίζει το αίμα και χρησιμοποιείται κατά της αρθρίτιδας, της πέτρας στους νεφρούς και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Το λάδι της ρίζας θεραπεύει την πιτυρίδα και τη φαγούρα, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων από το στομάχι και το έντερο, την αρθρίτιδα και τις ρευματικές παθήσεις. Έχει, επίσης διουρητική δράση. 


Κολοκυθιά 
Καταπραϋντικοί οι σπόροι της 
Οι σπόροι της είναι δροσιστικοί και καταπραϋντικοί, ενώ το γαλάκτωμα χρησιμοποιείται κατά της καταρροής, της καούρας του πεπτικού και της φλεγμονής της κύστης και της ουρήθρας. Με το σαρκώδες μέρος του καρπού γίνονται καταπλάσματα κατά των εγκαυμάτων πρώτου βαθμού. 



Κολχικό 
Αναλγητικό αλλά δηλητηριώδες 
Βολβώδες και δηλητηριώδες φυτό, το οποίο ανθίζει πριν από το φθινόπωρο. Η δηλητηρίαση προκαλείται από την κολχικίνη που περιέχει και δύο γραμμάρια μπορούν να σκοτώσουν ένα παιδί. Η κολχικίνη χρησιμοποιείται για την ουρική αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς. Είναι αναλγητικό και σταματά τη διαίρεση των κυττάρων, αλλά η τοξικότητά της είναι αποτρεπτική για να χρησιμοποιηθεί εναντίον του καρκίνου.



Κουμαριά 
Αντιθρομβωτικό 
Η χρησιμότητα του κούμαρου σε διάφορες παθήσεις είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς η μεγάλη κατανάλωση καρπών προκαλεί δηλητηρίαση. Ο Ιπποκράτης τα χρησιμοποιούσε κατά της θρομβοφλεβίτιδας, ενώ πρόσφατα απομονώθηκαν σε αυτάκουμαρίνες, οι οποίες είναι αντιπηκτικά που χορηγούνται σε ασθενείς με θρομβώσεις.



Κουσκούτα 
Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα 
Ζιζάνιο, γνωστή και ως «μαλλιά του διαβόλου» ή «λύκος». Κάνει ζημιές στα τριφύλλια, τα κουκιά και άλλα καλλιεργούμενα φυτά. Το εκχύλισμά της αυξάνει την έκκριση χολής από τη χοληδόχο κύστη και αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα, η οποία προκαλείται από κακή λειτουργίατου ήπατος.







Κράταιγος 
Δρα στα αγγεία της καρδιάς 
Χρησιμοποιείται για κάθε καρδιακή διαταραχή και βοηθά το κυκλοφορικό. Σύγχρονοι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι δρα στα αγγεία και στο μυοκάρδιο. Διαστέλλει τη στεφανιαία αρτηρία, τονώνει τα τοιχώματα των αγγείων και του καρδιακού μυός και βελτιώνει την ελαστικότητα του μυοκαρδίου. Δίνεται σε αρχικά στάδια καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η ηρεμιστική του δράση μπορεί να συμβάλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.





Κρεμμύδι 
Μειώνει την κακή χοληστερίνη 
Το γνωστό κόκκινο κρεμμύδι συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης, καθώς και στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και του βήχα (αποχρεμπτικό). Εχει ρόλο στην προστασία των αγγείων σε ηλικιωμένους, βοηθά στην επούλωση των πληγών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Κριθάρι 
Εχει δράση κατά της δυσπεψίας 
Είναι δροσιστικό, μαλακτικό, ενώ αυξάνει και τη ρευστότητα του αίματος. Η βύνη έχει δράση κατά της δυσπεψίας, ευνοεί την πέψη αμυλούχων τροφών, δρα κατά του σκορβούτου και συνιστάται για την καταρροή και τη χρόνια βρογχίτιδα. 
Κρόκος (σαφράν) 
Αρωματικό, αφροδισιακό και αντικαρκινικό
Χρησιμοποιούταν στην αρχαιότητα ως αρωματικό και αφροδισιακό. Οι αρχαίοι Ελληνες γνώριζαν και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, καθώς το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και τις επιπτώσεις του μεθυσιού από κρασί. 
Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο,σύμφωνα με τους ειδικούς που την ανέπτυξαν, η θεραπεία αποτελεί μια «έξυπνη αντικαρκινική βόμβα» η  οποία μπορεί να εντοπίζει και να καταστρέφει ολοσχερώς συμπαγείς όγκους διαφορετικών μορφών της νόσου.
Το σημαντικότερο όλων είναι μάλιστα ότι στοχεύει αποκλειστικώς τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς.

Κρότωνας 
Βγάζει λάδι θαυματουργό 
Μικρό δένδρο, το οποίο ανθίζει και καρποφορεί δύο φορές το χρόνο και έχει έναν καυστικό χυμό. Το λάδι του κρότωνα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις παρουσίας υγρών στους ιστούς (υδρωπικία) και για την πρόληψη εγκεφαλικής αιμορραγίας. Εχει, επίσης, δράση σε νευραλγίες, ρευματισμούς και είναι ισχυρό καθαρτικό. 



Κυδωνιά 
Το κρύο αφέψημα κατά της αϋπνίας 
Φυλλοβόλο δένδρο, με χρήσιμα μέρη τους καρπούς, τα φύλλα και τα σπέρματα. Εχει δράση κατά των φλεγμονών και τη διάρροια. Το αφέψημα από κουκούτσια είναι αντιβηχικό, αποχρεμπτικό και αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο. Το κρύο αφέψημα χρησιμοποιείται κατά της αϋπνίας, ενώ οι γαργάρες ανακουφίζουν από ερεθισμό του λαιμού και του φάρυγγα. Εχει ευεργετική δράση σε δερματικές παθήσεις, ενώ το κυδώνι είναι αφροδισιακό για τις γυναίκες. 



Κύμινο 
Για τις χιονίστρες και τη βαρηκοΐα 
Το κατάπλασμα αντιμετωπίζει την ορχίτιδα και τις χιονίστρες, το έγχυμα τη βαρηκοΐα, ενώ οι σπόροι είναικαθαρτικοί, διουρητικοί, σπασμολυτικοί και καρδιοτονωτικοί. Το αιθέριο έλαιο χορηγείται για τον μετεωρισμό. 




Κυνόγλωσσο 
Για χρήση ομοιοπαθητική 
Φυτρώνει στα δάση και σε βραχώδεις πλαγιές και ανθίζει από το Μάιο έως τον Αύγουστο. Είναι αντιδιαρροϊκό, καταπραϋντικό και ελαφρώς ναρκωτικό. Η χρήση του περιορίζεται στην ομοιοπαθητική.






Κώνειο 
Ναρκωτικό και αναισθητικό 
Γνωστό από την εκτέλεση του Σωκράτη, έχει αναισθητική δράση, είναι ναρκωτικό, διουρητικό και χορηγείται σε άτομα που πάσχουν από σπασμολυτικό βήχα, κοκίτη, άσθμα, νευρολογικές παθήσεις και αρθρίτιδα.





Καλαμπόκι 
Γίνεται και αφέψημα 

Γνωστό σε όλους, καθώς καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη χώρα μας ως τροφή, με εποχή άνθησης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Από τα «μαλλιά» του παρασκευάζεται αφέψημα, το οποίο έχει διουρητική και καταπραϋντική δράση και βοηθά σε μία σειρά από παθήσεις των νεφρών. 


ΕΝΔΕΙΞΗ- Βότανα και τροφές
Καθαρτικά Αβρωνία, άζαρο, αλόη, αχλαδιά, βρυωνία, εκουιζέτο, ερυθραία, ευώνυμο,καλέντουλα, καρότο, καρυδιά, κερασιά,κρότωνας, κύμινο, λάππα, λευκαγκάθι,λινάρι, λουίζα, μαϊντανός, μολόχα,πικραλίδα, σπανάκι, τσουκνίδα, φλόμος
Κάλοι Καλέντουλα, καρυδιά, λεμονιά,μολόχα, πατάτα, συκιά, χρυσάνθεμο
Καλλυντικά Αλόη, Αχιλλέα  δενδρολίβανο,καλέντουλα, κανέλα, καρυδιά, λεμονιά,μπρόκολο, τομάτα, ροδιά, τσουκνίδα,φασκόμηλο, φλαμουριά, φράουλα.
Καρδιαγγειακά Αγγελική, αγκινάρα, αγριοπανσές,ακόνιτο, άμπελος, αχιλλαία, αχλαδιά,γκι, γκίνσενγκ, δενδρολίβανο, ήλιος,κρεμμύδι, λεμονιά, μηδική, μπάμια,μηλιά, πεντάνευρο, πεπόνι, πικραλίδα,ροδιά, σκόρδο, σουσάμι
Καρδιακό έμφραγμα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, μήλο, σίκαλη, σόγια γιαούρτι. 
Καρδιοτονωτικά Αγγελική, αγκινάρα, αχιλλαία,δενδρολίβανο, ευώνυμο, κανέλα,κύμινο, λεβάντα, μελισσόχορτο,ροδιά, σκόρδο, σπάρτο φλισκούνι 
Καρκίνος: σκόρδο, παντζάρι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, μήλο, πρόπολη, μαϊντανός, σέλινο, Αγιάγκαθο, αχλαδιά, γαρίφαλο, δρακοντιά, καρότο, κολλιτσίδα, λάππα, λυκίσκος, μενεξές, μπάμια, μπελαντόνα, μπρόκολο, πιπεριά, σπανάκι, τσάι, ρόδι
Κατάθλιψη Αγκινάρα, βάλσαμο, γκίγκο, γκίνσενγκ, ερυθραία, μελισσόχορτο, μποράντζα, πεύκο, φασκομηλιά, βαλσαμόχορτο
Καταπραϋντικά Αδωνις, αλθαία, βατομουριά,βέρατρο, βιβούρνο, γεράνι, γκίνσενγκ,καλαμπόκι, κολοκυθιά, κρόκος, λεβάντα,λυκίσκος, μπελαντόνα, σπανάκι, φλόμος
Κίρρωση του ήπατος: κρεμμύδι, λάχανο, κέδρος, πρόπολη, δεντρολίβανο. 
Κιρσοί: σκόρδο, λάχανο, λεμόνι, ταραξάκο, Αγριοκαστανιά, άμπελος, καλέντουλα,μπάμια, πατάτα, σκόρδο, σύμφυτο.
Κοκίτης Αγριοπανσές, άζα, αμυγδαλιά, αψιθιά,δενδρολίβανο, θυμάρι, καστανιά,κισσός, κρόκος, λεβάντα, μάραθο,μαντζουράνα, ρίγανη, συκιά, φλισκούνι, 
σκόρδο, βασιλικός, λάχανο, μαρούλι, ρίγανη, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, θυμάρι. 
Κολικοί του ήπατος: (βλέπε Πέτρες της χολής). 
Κολικός Αγγελική, αγριάδα, αγριμόνια,δυόσμος, θυμάρι, κρεμμύδι, μάραθο,μαντζουράνα, μπελαντόνα, φραουλιά
Κολίτιδα Αχιλλέα, κρεμμύδι, μηλιά,σύμφυτο, τριγωνέλλα, 
σκόρδο, βασιλικός, κανέλλα, καρότο, αγκινάρα, λάχανο, ραδίκι, κρεμμύδι, μαγιά μπίρας, μήλο, μέντα, μέλι, κριθάρι, τομάτα, ρύζι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι. 
Κόπωση Γκίνσενγκ, δενδρολίβανο, δυόσμος,λάππα, λάχανο, μαρούλι, φλαμουριά (βλέπε Υπερκόπωση). 
Κράμπες Αγιάγκαθο, βαλεριάνα, γκίγκο, δυόσμος,ιπέκα, καρότο, μελισσόχορτο, μέντα
Κρυολόγημα Αγγελική, αλθαία, βασιλικός, γλυκόριζα,ευκάλυπτος, ήλιος, θυμάρι, λεμονιά,μαντζουράνα, μελισσόχορτο, φλόμος,
 (βλέπε Βρογχίτιδα και Γρίπη).
Κυκλοφορικό Αγγελική, άμπελος, άρνικα,γκίγκο, γκίνσενγκ, δενδρολίβανο,κανέλα, κριθάρι, μαϊντανός, μολόχα,πράσο, τσουκνίδα, φασκομηλιά
Κυστίτιδα Καλαμπόκι, κερασιά, λάππα, μαϊντανός,μολόχα, σολανό, συκιά, φλαμουριά, 
σκόρδο, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, κριθάρι, πράσο, γογγύλι, θυμάρι, γιαούρτι. 

Το φαρμακείο της γιαγιάς...
Καταρράκτης Μελέτες δείχνουν ότι το τσάι του βουνού μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη της εμφάνισης καταρράκτη (Tomas -Barberan et al 1986), καθώς και θρόμβων (Villar et al 1985) και υπέρτασης (Paya et al 1985). Το τσάι του βουνού, το οποίο στη χώρα μας συλλέγεται από τον Όλυμπο, τον Ταΰγετο, τον Παρνασσό, την Εύβοια και την Κρήτη, δεν έχει διεγερτική δράση (σε αντίθεση με το κλασικό τσάι) και γι' αυτό μπορεί να καταναλωθεί και βράδυ χωρίς να επηρεάσει τον ύπνο.
Κράμπες στα πόδια Ενα ποτήρι τόνικ πριν από τον ύπνο μπορεί να προλάβει τις κράμπες, όπως αναφέρει o δρ Μάικ Ντίξον, επισκέπτης καθηγητής Ολιστικής Υγείας και Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο. To νερό τόνικ περιέχει φυσικά την ουσία κινίνη, που του δίνει την πικρή γεύση του. Η ουσία αυτή προλαμβάνει τους σπασμούς των μυών, που προκαλούν τον πόνο της κράμπας.
Κρυολόγημα Το φασκόμηλο περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά, όπως καμφορά (1437%), άλφα και βήτα καρυοφυλλένιο, ροσμαρινικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, διτερπένια και φλαβονοειδή, όπως είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης λουτεολίνη, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κ. Κ. Ξένο. Εχει αποδειχθεί ότι ασκεί ευεργετική δράση σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας. Δεν συνιστάται η κατανάλωσή του κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό.
Ενα πικάντικο φαγητό, όπως ένα πιάτο με καυτό κάρι, μπορεί να ανακουφίσει από μια μπουκωμένη μύτη ή ένα πονεμένο αυτί, σύμφωνα με τον δρα Π. Γκρίφινς από την Κλινική Blemish του Μάντσεστερ. Αυτό κάνει τη μύτη και τα μάτια να τρέχουν, αποβάλλοντας τη βλέννα. Το σκόρδο, επίσης, βοηθά στην αποβολή της βλέννας, ενώ είναι επίσης γνωστό αντιικό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό τρόφιμο.
Κακή διάθεση Το φυτό υπερικό ή βαλσαμόχορτο ή χόρτο του Αγίου Ιωάννη αναφέρεται από τα αρχαία κιόλας χρόνια ότι μπορεί να μειώσει τη θλίψη. Μία ανάλυση 23 μελετών που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «British Medical Journal» έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. «Επειδή όμως περιέχει δραστική ουσία η οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς τη συμβουλή και παρακολούθηση του γιατρού» διευκρινίζει η ψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής κ. Γ. Χαλκούση.

Γιατροσόφια 
Κακοσμία στόματος
Καφές ή γαρίφαλο Aν φάγατε σκόρδο ή αν για κάποιο άλλο λόγο έχετε δυσάρεστη αναπνοή, μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα, μασώντας έναν κόκκο καφέ ή ένα γαρίφαλο (μοσχοκάρφι). Kαι τα δύο περιέχουν μεγάλη ποσότητα αιθέριων ελαίων με δυνατό άρωμα.
Μαϊντανός Aν θέλετε να καταπολεμήσετε τη δυσοσμία τού στόματος, επειδή π.χ. φάγατε κάτι που περιείχε σκόρδο ή καπνίσατε πολύ, η λύση είναι απλή και βρίσκεται στο ψυγείο σας. Bγάλτε δύο κλαδάκια φρέσκο μαϊντανό, πλύνετέ τα καλά και μασήστε τα για λίγη ώρα. Σε λίγο, η ανάσα σας θα είναι και πάλι ευχάριστη και το πρόβλημα θα έχει εκλείψει.
Γιαούρτι H άσχημη αναπνοή είναι από τα πιο δυσάρεστα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Η κακοσμία τού στόματος συχνά οφείλεται στην παρουσία βακτηριδίων που προκαλούν την αποσύνθεση των μη χωνεμένων τροφών στο στομάχι. Aποτέλεσμα αυτής της αποσύνθεσης είναι διάφορα δύσοσμα αέρια που διαφεύγουν από το στόμα, προκαλώντας έτσι το σύμπτωμα τής κακοσμίας. Για να καταπολεμήσετε αυτό το δυσάρεστο πρόβλημα, αρκεί να φάτε γιαούρτι. Oι λακτοβάκιλοι που περιέχει καταστρέφουν τα βακτήρια που γεννούν το πρόβλημα, λύνοντάς το άμεσα.
Καρότο Μασουλήστε ωμό καρότο, που διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο «ξεπλένει» τις τροφές που κολλούν στα δόντια. Επιπλέον, οι ίνες τού καρότου δρουν ως οδοντόβουρτσα στα δόντια και στα ούλα.
Λουίζα Για να καταπολεμήσετε την κακοσμία -σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως στοματικά, οδοντιατρικά, αναπνευστικά ή γαστρεντερικά προβλήματα-, ένα αφέψημα λουίζας αποτελεί αποτελεσματική λύση. Bάλτε 50 γραμμάρια φύλλα λουίζας να μουλιάσουν για 15 λεπτά σε 1 λίτρο κρύο νερό και μετά βράστε τα για λίγα δευτερόλεπτα. Aφήστε τα να κάτσουν για άλλα 10 λεπτά, ώστε να διαλυθεί στο νερό το αιθέριο έλαιο τού φυτού. Aν πιείτε 3-4 φλιτζάνια από αυτό το αφέψημα μέσα στη μέρα, το δυσάρεστο σύμπτωμα θα εξαφανιστεί.
Ντομάτα Η κατανάλωση δύο ή τριών ντομάτων την ημέρα, μπορεί να καταπολεμήσει την κακοσμία τού στόματος.
Πράσινο τσάι Μία από τις βασικές ιδιότητές τού πράσινου τσαγιού, είναι ότι εξολοθρεύει τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

«Καλόγερος»
Ως «καλόγερος» (ή «καντήλα») ορίζεται το σπυρί, που εμφανίζεται με έντονη κοκκινίλα, συνήθως γεμάτο πύον που συνοδεύεται και με μια σχετική ενόχληση. Κατά κύριον λόγο, εμφανίζεται στο πρόσωπο, στην πλάτη και στα λοβία τών αφτιών.
Κρεμμύδι Mία ώρα πριν κοιμηθείτε, καθαρίστε ένα ξερό κρεμμύδι και βάλτε το για 35 περίπου λεπτά να ζεσταθεί σε μέτριο φούρνο. Στη συνέχεια, αφήστε το να χλιάνει και, αφού το κόψετε στη μέση, τοποθετήστε το πάνω στον «καλόγερο», δέστε το, σφίγγοντάς το ελαφρά, με έναν επίδεσμο και κρατήστε το έτσι για όλο το βράδυ. Πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, το κρεμμύδι -που φημίζεται για την αντιφλεγμονώδη δράση του- στους «καλόγερους» κάνει θαύματα!
Πράσο Kόψτε το λευκό τμήμα τριών πράσων σε κομμάτια, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με όσο νερό χρειάζεται για να τα καλύψετε και προσθέστε 6 κουταλάκια ζάχαρη. Aφήστε τα να σιγοβράζουν, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Aνακατέψτε το μείγμα καλά και όταν είναι πια χλιαρό, απλώστε το πάνω στον «καλόγερο» και καλύψτε το με μια γάζα. Aφήστε το κατάπλασμα όλη τη νύχτα και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να ανοίξει ο «καλόγερος».

Κάλος
Ανανάς Ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο, το οποίο μαλακώνει το σκληρό δέρμα. Βάλτε ένα κομματάκι από τον φλοιό του πάνω στους κάλους, δέστε το γύρω από το πόδι και την επόμενη μέρα απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα. Το γιατροσόφι αυτό προέρχεται από την Χαβάη.
Ντομάτα Tα κλειστά και μυτερά παπούτσια συχνά δημιουργούν ενοχλητικούς ή επώδυνους κάλους στα πόδια. Mόλις παρατηρήσετε ότι σε κάποιο σημείο αρχίζει να εμφανίζεται σκλήρυνση της επιδερμίδας ή και κάλος, πριν πέσετε για ύπνο, μπορείτε να βάλετε πάνω του ένα φετάκι ντομάτας που θα συγκρατήσετε με μια γάζα. Aφήστε το κατάπλασμα όλη τη νύχτα. Eπαναλάβετε τη διαδικασία για όσα βράδια χρειαστεί, μέχρι να εξαφανιστεί ο κάλος.
Λεμόνι Τοποθετήστε μια ροδέλα λεμόνι ή ντομάτα πάνω στον κάλο, τυλίξτε τη με μια γάζα για να παραμείνει στη θέση της, και αφήστε την όλη τη νύχτα. Tην επομένη, με ένα τσιμπιδάκι νυχιών, τραβήξτε τον κάλο, που θα ξεφλουδίσει, και συνεχίστε τη θεραπεία μέχρι να βγει και η ρίζα του, που μοιάζει με λεπτή κλωστή.
Σκόρδο Tα κλειστά παπούτσια συχνά επιτείνουν τους κάλους. Ένας τρόπος για να τούς μαλακώσετε ή και να απαλλαγείτε τελείως από αυτούς είναι το επίθεμα σκόρδου. Tυλίξτε μια σκελίδα σκόρδο σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και βάλτε το σε μέτριο φούρνο μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει. Όσο η σκελίδα είναι ακόμα ζεστή, ακουμπήστε την πάνω στον κάλο και δέστε από πάνω μια γάζα για να μη μετακινηθεί από το συγκεκριμένο σημείο. Aφήστε το σκόρδο όλη τη νύχτα. Tο πρωί ο κάλος θα έχει μαλακώσει ή θα έχει αποκολληθεί.
Δείτε: Ἄκανθα φτέρνας καὶ κάλοι (τύλοι) καὶ πῶς νὰ ἀπαλλαγοῦμε μὲ φυσικοὺς τρόπους.

Καούρα

Η πόση σόδας βοηθά σημαντικά στην σταδιακή ανακούφιση από την δυσάρεστη καούρα. Την καταπολέμηση τής καούρας, ενδέχεται να βοηθήσει μία κούπα χλιαρό φρέσκο γάλα (εφ’ όσον δεν υπάρχει δυσανεξία στο γάλα και στην λακτόζη). Εναλλακτικά, πίνετε βρασμένοδυόσμο. Μια άλλη λύση είναι, σε μισό ποτήρι νερό, να ρίξετε τον χυμό μισού λεμονιού και ένα κουταλάκι τού γλυκού μαγειρική σόδα.

Κατακράτηση υγρών
Tα σπαράγγια είναι ένα νόστιμο λαχανικό με ισχυρή διουρητική δράση. Aν υποφέρετε από κατακράτηση υγρών, μπορείτε να ακολουθήσετε μια απλή θεραπεία με σπαράγγια για μία εβδομάδα. Mπορείτε να τρίψετε στον τρίφτη τις κορυφές τους και να τις φάτε ωμές ή να κρατήσετε τις κορυφές τους για το τραπέζι σας και να φτιάξετε ένα αφέψημα από το κατώτερο και λιγότερο τρυφερό τμήμα τους. H σωστή αναλογία είναι 20 γραμμάρια για 1 λίτρο νερό. Θα πίνετε 3-4 φλιτζάνια από το αφέψημα κατά την διάρκεια τής ημέρας.

Κιρσοί
Το πρόβλημα είναι πιο έντονο όταν κάνει ζέστη. Οι φλέβες διαστέλλονται και γίνονται μεγαλύτερες με τη ζέστη. Ένα γρήγορο, κρύο ντους βοηθάει ώστε να ηρεμήσουν οι φλέβες. Ένα κρύο μπάνιο θα βοηθήσει πολύ περισσότερο. Μια άλλη λύση είναι να μένουν τα πόδια ψηλά, έτσι ώστε με τη βοήθεια τής βαρύτητας να μειώνεται η πίεση στις πληγωμένες φλέβες.

Κιτρίνισµα δοντιών
Ποια ήταν η πρώτη παροιµία που μάθατε όταν ήσασταν µαθητές και αφορούσε τα φρούτα;«Ένα µήλο την ηµέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Σωστά. Επιπλέον, τα τραγανά φρούτα, όπως τα µήλα, και τα λαχανικά δρουν σαν… µικρές οδοντόßουρτσες όταν τα µασάτε. Ο λόγος; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, διαθέτουν µια φυσική καθαριστική δράση που αποµακρύνει τούς λεκέδες από το σµάλτο τών δοντιών.
Δείτε: Σπιτικές συνταγές για τη περιποίηση των δοντιών!


Κοιλόπονος
Ο κοιλόπονος οποιασδήποτε αιτιολογίας χειροτερεύει με το κρύο νερό ή με οποιοδήποτε κρύο ρόφημα -όπως και με το παγωτό. Όσο κι αν σας ξενίζει, ακόμη και μέσα στη ζέστη τού καλοκαιριού, ο κοιλόπονος «προτιμά» τα χλιαρά ροφήματα. Η χρήση θερμοφόρας δεν ενδείκνυται, καθώς μπορεί πραγματικά να σας ανακουφίσει, όμως στην περίπτωση που έχετε σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσετε περιτονίτιδα γιατί η ζέστη επιτείνει την φλεγμονή.

Κοψίματα
Πιπέρι Ψιλοκόβατε τα λαχανικά και κόψατε λίγο το δάχτυλό σας με το μαχαίρι; Tακτοποιούσατε τα χαρτιά σας και «σκίσατε» επιφανειακά το χέρι σας με έναν συνδετήρα; Aκόμα και αν δεν έχετε σε πρώτη ζήτηση αιμοστατικό, υπάρχουν δύο απλές λύσεις για το πρόβλημά σας. Aπλώστε πάνω στο μικρό κόψιμο ένα κομμάτι τσιγαρόχαρτο που λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά σαν αιμοστατικό ή ρίξτε πάνω στην πληγή άφθονο πιπέρι σε σκόνη. Tο πιπέρι, που περιέχει κάποια αιθέρια έλαια και οξέα με αντιμικροβιακή και αιμοστατική δράση, δεν θα σάς τσούξει καθόλου γιατί επενεργεί ερεθιστικά μόνο στη βλεννογόνο. Προϋπόθεση, όμως, για να είναι αποτελεσματικό είναι να μην είναι χοντροκοπανισμένο, αλλά σε σκόνη και να το εφαρμόζετε σε επιφανειακά κοψίματα, στα οποία τα «χείλη» τού τραύματος είναι σαφή και καθαρά και όχι ακανόνιστα.
Ξίδι H αντισηπτική δράση του, βοηθά τον οργανισμό να επουλώνει πιο γρήγορα τις πληγές, να αποφύγει τις μολύνσεις και να απαλύνει τον πόνο σε μεγάλο βαθμό και σύντομα.

Κράμπα
Μια εμπειρική λύση είναι να τσιμπήσετε τον μυ που πονάει. Η πρόκληση πόνου στον μυ, μπορεί να τον χαλαρώσει αμέσως. Μια άλλη λύση είναι να προκαλέσετε με το χέρι σας διάταση του πιασμένου μυ. Διάταση είναι ο εξαναγκασμός του μυ να κάνει την ακριβώς αντίθετη κίνηση από αυτήν στην οποία έχει «μαγκώσει».
Oι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι επώδυνες και ενοχλητικές. Για να τις αντιμετωπίσετε, μπορείτε να φτιάξετε λίγο χαμομηλόλαδο, που θα φυλάξετε σε ένα μπουκαλάκι δίπλα στο κρεβάτι σας. Ρίξτε 30 γραμμάρια ξερό χαμομήλι σε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και αφήστε το για 15 περίπου λεπτά σε μπεν μαρί. Aν κάνετε μαλάξεις με το χαμομηλόλαδο, οι αναλγητικές, σπασμολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε τον ύπνο σας ανενόχλητοι.

«Κριθαράκι»
Aν νιώσετε κάποια στιγμή το βλέφαρό σας να σάς «κόβει» σε ένα σημείο που έχει αρχίσει να κοκκινίζει, σημαίνει ότι βγάζετε κριθαράκι. Για να απαλλαγείτε γρήγορα από αυτή την ενόχληση, πρέπει να κάνετε αμέσως ένα κατάπλασμα από άνθος αραβοσίτου αναμεμειγμένο με λίγο νερό. Tο άμυλο που περιέχει το άνθος αραβοσίτου καταπραΰνει τον ερεθισμό τών ιστών και επιταχύνει την ίασή τους.
Οι οφθαλμίατροι διαφωνούν με την πρακτική τής ζεστής κομπρέσας, γιατί οι μικρές κύστες στα μάτια αντιμετωπίζονται κυρίως με τοπική αντιβίωση. Η μόνη περίπτωση να σάς βοηθήσει η ζεστή κομπρέσα, είναι να έχετε μια κύστη στάσιμη για πολύ καιρό. Σε αυτή την περίπτωση το ζεστό νερό μπορεί να την κάνει να «σπάσει» και να αδειάσει. Εντούτοις η ζεστή κομπρέσα όταν η κύστη αυτή έχει μόλις δημιουργηθεί, όχι μόνον δεν ωφελεί, αλλά αυξάνει τη φλεγμονή.

Κρύωμα
Βεντούζες Από τις λίγες θεραπευτικές μεθόδους που έχουν ρίζες στην προϊστορία. Ξεκίνησε από το ρούφηγμα με το στόμα δηλητηρίων και αγκαθιών, και εξελίχθηκε με τη χρήση εργαλείων και σκευών. Ο Ιπποκράτης εξέλιξε τη μέθοδο, συστηματοποίησε τη χρήση της για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και όρισε το μέγεθος και το σχήμα των βεντουζών όπως τις ξέρουμε σήμερα. Εφαρμόστηκαν ως θεραπευτική μέθοδος έως τον 19ο αιώνα, οπότε άρχισαν να παραγκωνίζονται από τη νέα, πιο «επιστημονική» ιατρική. Τα τελευταία χρόνια ανακάμπτουν δριμύτερες, αν και, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ουδέποτε εγκαταλείφθηκαν ουσιαστικά. Συστήνεται να αποφύγετε τους πειραματισμούς αν δεν γνωρίζειτε την τεχνική. Ο κίνδυνος να προκαλέσετε εγκαύματα, ακόμα και φωτιά από μια άτσαλη κίνηση δεν είναι αμελητέος. Αν θελήσετε να τις δοκιμάσετε, ζητήστε την συμβουλή ειδικού, αφού ρωτήσετε και τον γιατρό σας, καθώς αντενδείκνυνται σε κάποιες περιπτώσεις (έντονες κράμπες, έλκη κ.λπ.).
Σαμπάνια Γυρίσατε σπίτι με όλα τα συμπτώματα; Kρυώνετε, έχετε ρίγος, πονοκέφαλο, πόνους στα κόκαλα και μυϊκή ατονία; Για να μη σας πάρει το κρύωμα από κάτω, ρίξτε ένα μεγάλο ποτήρι σαμπάνια, σε ένα κατσαρολάκι μαζί με 2 κύβους ζάχαρη και αφήστε το μέχρι να πάρει βράση. Περιμένετε να κρυώσει τόσο ώστε να μπορείτε να το πιείτε και μετά…κουκουλωθείτε με δύο παπλώματα. H εφίδρωση που θα προκληθεί θα σας ανακουφίσει άμεσα, ενώ παράλληλα τα σύνθετα σάκχαρα, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα που περιέχει η σαμπάνια θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό, θα δράσουν κατά τών ιών και θα επισπεύσουν την ίαση.

Κυκλοφορικό
Aν υποφέρετε από αγγειοπάθεια, εκτός από τη δίαιτα και την καθημερινή κατανάλωση ωμού σκόρδου -που θα σάς βοηθήσει να ρίξετε την αρτηριακή πίεση και να περιορίσετε την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας-, μπορείτε να εφαρμόσετε άλλο ένα γιατροσόφι για να τονώσετε την κυκλοφορία τού αίματος. Pίξτε σε μια κατσαρόλα 4 λίτρα κρύο νερό και 500 γραμμάρια ξερό θυμάρι. Aφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά και ύστερα βράστε το σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέστε το αφέψημα στο χλιαρό νερό τής μπανιέρας και απολαύστε αυτό το ευεργετικό και αρωματικό μπάνιο για 15-20 λεπτά.

Κυστίτιδα
Νεροκάρδαμο Aν παθαίνετε συχνά κυστίτιδα, ένας τρόπος να την προλάβετε ή να την καταπολεμήσετε είναι η σούπα από νεροκάρδαμο. Bράστε μία μεγάλη δεσμίδα φρέσκο χοντροκομμένο νεροκάρδαμο με 2-3 φλιτζάνια νερό, ρίξτε λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι και φάτε τη σούπα πρωί και βράδυ. Tο νεροκάρδαμο δεν είναι μόνο διουρητικό. Eίναι πλούσιο σε ιώδιο, βιταμίνες A, B1, B2 και C, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αποτοξινωτική δράση.
Θυμάρι Aν παρά την ιατρική θεραπεία που ακολουθείτε, δυσκολεύεστε να απαλλαγείτε από μια κυστίτιδα ή αν υποφέρετε συχνά από αυτή την ενοχλητική λοίμωξη, μπορείτε να κάνετε μια συμπληρωματική θεραπεία. Mόλις αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα, ρίξτε μία μικρή χούφτα (20-30 γραμμάρια) ξερό θυμάρι σε ένα 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά πριν το σουρώστε. Πίνετε 1 φλιτζάνι από το έγχυμα αυτό κάθε τέσσερις ώρες για όσο διάστημα έχετε το πρόβλημα. Tο αιθέριο έλαιο τού θυμαριού περιέχει διάφορες ουσίες με αντιμικροβιακή και διουρητική δράση.
Λεμόνι Αν είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, υπάρχει ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να τις προλαμβάνετε: Καταναλώστε άφθονο χυμό λεμονιού. Στύβοντας λεμόνι στα φαγητά και πίνοντας συχνά νερό στο οποίο έχετε ρίξει το χυμό μισού λεμονιού, τα ούρα σας γίνονται πιο όξινα, δημιουργώντας αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια. Επίσης, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες, μια άλλη ουσία που εντοπίζεται στο λεμόνι εμποδίζει τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα της κύστης, ενώ η βιταμίνη C, που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα, συμβάλλει στη θεραπεία κυστικών μολύνσεων και, ως διουρητική, βοηθάει στο «ξέπλυμα» της κύστης.

ΤΡΟΦΕΣ-ΦΑΡΜΑΚΑ Θεραπείες απευθείας από το ντουλάπι της κουζίνας 
Κυστίτιδα 
Το θεραπευτικό τρόφιμο: Μύρτιλλα
Πώς δρουν: Πέρα από τα κράνμπερι, που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι μειώνουν τον κίνδυνο μολύνσεων του ουροποιητικού, οι ειδικοί θεωρούν βοηθητικά σε περιπτώσεις κυστίτιδας και τα μύρτιλα, χάρη στις αντισηπτικές τους ιδιότητες.
Στην πράξη: Μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Μια καλή ιδέα για πρωινό π.χ. είναι να προσθέσουμε μια χούφτα μύρτιλλα στα δημητριακά μας.
Tip:  Θα τα βρούμε σε μεγάλα σουπερμάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής.



Α -  Β -  Γ -  Δ -  Ε -  Ζ - Η  Θ -  Ι - Κ  Λ -  Μ -  Ν -  Ο -  Π -  Ρ -  Σ -  Τ -  Υ -  Φ -  Χ -  Ψ - Ω

Πηγή: 
users.sch.gr

Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας
Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του