Δ - Το λεξικό των βοτάνων - The dictionary of herbs

Δ - Το λεξικό των βοτάνων
Δάφνη 
Για δυσπεψία και τριχόπτωση 
Οι θεραπευτικές της ιδιότητες δεν είναι ευρέως γνωστές, όμως η δάφνη είναι καλό τονωτικό στις περιπτώσεις άτονης δυσπεψίας. Το δαφνέλαιο δρα κατά της τριχόπτωσης και χρησιμοποιείται εξωτερικώς κατά των ρευματισμών. Σκόνη ξερών δαφνόφυλλων σταματά την αιμορραγία της μύτης ενώ το τσάι της δάφνης είναι κατά των εντερικών ανωμαλιών. 
Δαφνοκερασιά 
Για την οξεία πνευμονία 
Τα παρασκευάσματά της είναι αντισπασμωδικά, αναισθητικά, κατά των νευρικών σπασμών των μυών και της κράμπας του στομάχου. Επίσης, έχει δράση κατά των εμετών, του νευρικού βήχα, του άσθματος, του κοκκύτη, του βρογχίτη, της πνευμονίας και είναι ρυθμιστική των παλμών της καρδιάς. Θεωρείται επίσης ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της οξείας πνευμονίας. 


Δαχτυλίδα 
Συστήνεται για καρδιοπαθείς 
Καρδιοτονωτικό και νευροτονωτικό βότανο η δαχτυλίδα συστήνεται σε καρδιοπαθείς ενώ παράλληλα χρησιμεύει και για την αντιμετώπιση οιδημάτων ως διουρητική. Τα φύλλα της περιέχουν μεταξύ άλλων σαπωνίνες, φλαβονοειδή, οξέα και γλυκοσίδες, γνωστές για την ώθηση που προσφέρουν στη λειτουργία της καρδιάς. Πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. 
Δελφίνιο 
Για το άσθμα και τη δύσπνοια 
Χρησιμοποιείται κατά του άσθματος και της νευρικής ή αλλεργικής δύσπνοιας. Παλιότερα οι σπόροι του χρησιμοποιούνταν κονιορτοποιημένοι μαζί με λάδι ως ψειροκτόνο και κατά των κνησμών, ενώ η λοσιόν του για την απομάκρυνση του σμήγματος των ελκών. Το βάμμα του δρα κατά του εκζέματος, ενώ αντιμετωπίζει ορισμένους τύπους νευραλγιών και την οδονταλγία. 
Το Δελφίνιο είναι δηλητηριώδες φυτό, αλλά σε μικρές ποσότητες δίνει εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα.
Δενδρολίβανο 
Αντισηπτικό, αντισπασμωδικό και αντιρευματικό 
Είναι τονωτικό, σταματά το αίμα, ανακουφίζει το στομάχι και τη χολή. Χρησιμοποιείται κατά της χρόνιας χολοκυστίτιδας, του ίκτερου και της ηπατίτιδας. Είναι επουλωτικό των πληγών, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό και αντι-ρευματικό. Επίσης, απομακρύνει τα αέρια της κοιλιάς και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Τα άνθη του δρουν κατά του άσθματος, του κοκκύτη, της γρίπης και της αδυναμίας, ενώ τα φύλλα του μαζί με ρίζες τσουκνίδας και λάππας ποτισμένα στο οινόπνευμα ενισχύουν την τριχοφυΐα. 
Δίκταμο 
Κατάλληλο για τις κεφαλαλγίες 
Στο δίκταμο αποδίδονται σήμερα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες κατά των γαστραλγιών, της ατονίας του πεπτικού συστήματος, των κεφαλαλγιών, κατά της αμηνόρροιας, των παθήσεων της μήτρας και της εξάντλησης του οργανισμού γενικότερα. Θεωρείται ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών και σκορβούτου. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως εμμηναγωγό και για εκτρώσεις. 
Δίψακος 
Αντιδερματικό και αντιφυματικό 
Το βάμμα που φτιάχνεται από φρέσκο, ανθισμένο δίψακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Επίσης, καταπολεμά τα συρίγγια του πρωκτού και ενισχύει τον οργανισμό στη μάχη κατά της φυματίωσης. Ο δίψακος ανοίγει την όρεξη, προκαλεί εφίδρωση και διούρηση, ενώ το σιρόπι από τον χυμό του σε συνδυασμό με ζάχαρη δρα ευεργετικά στο αίμα.
Δρακοντιά - φιδόχορτο
Για γαστρίτιδες και αιμορραγίες 
Βοηθά στην απόχρεμψη σε περιπτώσεις άσθματος και χρόνιου βήχα. 
Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και συστήνεται σε περιπτώσεις γαστρίτιδας, αιμορραγιών και ερυθημάτων. 
Ο Διοσκουρίδης πρότεινε τη σκόνη της δρακοντιάς -η οποία ονομάζεται και άρο- ανακατεμένη με λευκή άμπελο για την καταπολέμηση των πολύποδων. 
Απαιτείται προσοχή στη χρήση της γιατί προκαλεί συχνά δηλητηρίαση. 
Δυόσμος 
Με διεγερτικές ιδιότητες 
Εχει διεγερτικές ιδιότητες και βοηθά στους πόνους της χολής και του στομαχιού, αντιμετωπίζει τις νευρικές διαταραχές, τους ιλίγγους και την ταχυκαρδία. Χρησιμοποιείται κατά του λόξιγκα ενώ είναι και σπασμολυτικός, διουρητικός, κατά των αερίων, εφιδρωτικός, κατά της πέτρας της ουροδόχου κύστης, κατά των φλεγμονών των νεφρών και κατά του εμετού σε περίοδο εγκυμοσύνης. 

Δατούρα (διαβολόχορτο)
Για το άσθμα και το Πάρκινσον 
Δρα σπασμολυτικά στην περίπτωση του σπασμωδικού βήχα και του άσθματος. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, βοηθά σε περιπτώσεις ακράτειας ούρων και κατά του πριαπισμού. Η αλοιφή από δατούρα ανακουφίζει από τους πόνους ρευματισμών και ισχιαλγίας ενώ είναι επίσης αντινευραλγικό. 
Προσοχή!!! Είναι φυτό πολύ δηλητηριώδες, ανάλογο στην ενέργεια του με την μπελαντόνα αλλά δραστικότερο από αυτήν. Θυμόμαστε όλοι τις δηλητηριάσεις καταναλωτών που αγόρασαν το φυτό αυτό ανακατωμένο με βρώσιμα χόρτα από λαϊκή αγορά εδώ και λίγα χρόνια

ΕΝΔΕΙΞΗ- Βότανα και τροφές
Δερματίτιδα: πορτοκάλι, σπαράγγι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, αγγούρι, νεροκάρδαμο, φράουλα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, μαυροραπανο, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι.
Δηλητηρίαση Αγγελική, ιπέκα, μάραθο,μέντα, μπελαντόνα 
Διαβήτης: Αγριμόνιο, αχιλλαία, αχλαδιά, αψιθιά, βρόμη, γεράνι, γκίνσενγκ, γλυκόριζα, δενδρολίβανο, καρότο, καρυδιά, κερασιά, λάππα, λάχανο, μαντζουράνα, μηλιά, νεραντζιά, ντοματιά, πεντάνευρο, πικραλίδα, πορτοκαλιά, σκόρδο, τσουκνίδα, σπαράγγι, βρώμη, αγκινάρα, λάχανο, ρεβίθι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φασόλι, κέδρος, μαγιά μπίρας, μήλο, φουντούκι, ελιά, ρύζι, φασκόμηλο.
Διάρροια Αγκινάρα, άκορος, αλχεμίλη,βάλσαμο, βελανιδιά, γεράνι, θυμάρι, καρότο, καστανιά, κράταιγος, κυνόγλωσσο, λαδανιά, λεβάντα, λεμονιά, μηλιά, μύρτιλλο, πράσσο,ρίγανη, ροδιά, σκόρδο, συκιά, τσουκνίδα,φασκομηλιά, φλισκούνι, φραουλιά, 
σκόρδο, βερίκοκο, κανέλλα, καρότο, κάστανο, λάχανο, γαρύφαλλο, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, γιαούρτι.
Διεγερτικά Αγγελική, αχιλλαία, αψιθιά, δάφνη, δυόσμος, καρότο, κισσός, μαϊντανός, μελισσόχορτο, μέντα, ύσωπος, φασκομηλιά
Διουρητικά Αβρωνία, αγγελική, αγγουριά, άνηθος,αγιάγκαθο, αγκινάρα, αγριάδα, άζαρο,απήγανος, άρνικα, αχιλλαία, αχλαδιά,βάλσαμο, βασιλικός, βατομουριά, βρόμη,γλυκάνισο, γλυκόριζα, δίκταμο,δυόσμος, ίλεξ, καλαμπόκι, κάππαρη,κάρδαμο, καρότο, κερασιά, κολλιτσίδα,κολοκυθιά, κρεμμύδι, κρόκος, κύμινο,λάππα, λάχανο, λεβάντα, λεύκα,μαϊντανός, μαντζουράνα, μάραθο,μελιτζάνα, μενεξές, μέντα, μολόχα,νυχάκι, πεπόνι, πεύκο, πικραλίδα,σκόρδο, σπανάκι, τσάι, τσουκνίδα,φασκομηλιά, φλόμος, φραουλιά
Δυσεντερία Αμπελος, άρνικα, βάλσαμο,βατομουριά, βελανιδιά, βρυωνία, γκέο,θυμάρι, ιτιά, καστανιά, καψέλλα,ροδακινιά, ροδιά, σκόρδο, φλόμος.
Δυσκοιλιότητα: Αγκινάρα, αλθαία, αχλαδιά, βασιλικός, δρακοντιά, κερασιά, κουμαριά,λάχανο, μαρούλι, μηλιά, μπελαντόνα,ντοματιά, πεπόνι, πορτοκαλιά,σκόρδο, σπανάκι, συκιά, φλαμουριά,
 βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, σύκο, φράουλα, σιτάρι, μαρούλι, μαγιά μπίρας, αμύγδαλο, μήλο, μελιτζάνα, πεπόνι, ελιά, πατάτα, ροδάκινο, πρόπολη, τομάτα, πράσο, δαμάσκηνο, ρύζι, σίκαλη, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι.
Δυσμηνόρροια: Αγγελική, άζαρο, απήγανος, βαλεριάνα, βάλσαμο, βιβούρνο, δενδρολίβανο,ερυθραία, κανέλα, καρότο, μαϊντανός,μελισσόχορτο, μέντα, τσουκνίδα, φρέσκο γλυκάνισο, λάχανο, μαρούλι, μέντα, μαϊντανός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο.
Δυσπεψία: Αγγελική, αγκινάρα, άρνικα, αχιλλαία,βαλεριάνα, βασιλικός, βρόμη, γλυκάνισο,δενδρολίβανο, δυόσμος, ερυθραία,θυμάρι, κόλιαντρο, κρεμμύδι, κριθάρι,κυδωνιά, λεμονιά, λυκίσκος, μαϊντανός,μαντζουράνα, μελισσόχορτο, μέντα,μπολντέα, πικραλίδα, φασκόμηλο, σκόρδο, δάφνη, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, γαρύφαλλο, ραδίκι, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μελιτζάνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, κόκκινη πιπεριά, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, σέλινο, ταραξάκο, θυμάρι, γιαούρτι, κολοκύθα.

Το φαρμακείο της γιαγιάς...
Διάρροια Εάν το παιδί σας έχει διάρροια, λίγο νερό στο οποίο προσθέτετε λίγες σταγόνες λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της κινητικότητας του εντέρου, καθώς και στην ενυδάτωση του παιδιού, σύμφωνα με την κ. Βλάχου.
Δερματίτιδα Ενα μπάνιο με βρώμη (μερικές κουταλιές βρώμης σε μια μπανιέρα γεμάτη με νερό) μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο. Η βρώμη περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες (γνωστές ως αβενανθραμίδες), οι οποίες μειώνουν επίσης τον κνησμό.
Δόντια γερά: Να περνάτε απαλά τα δόντια και τα ούλα των βρεφών 6 έως 15 μηνών με μια μπατονέτα βουτηγμένη σε διάλυμα από τσάι, με ελάχιστη μαγειρική σόδα (στη μύτη του κουταλιού). 

Γιατροσόφια
Δηλητηρίαση Μετά από κάθε δηλητηρίαση, από οποιαδήποτε αιτία, προκαλέστε εμετό και μετά να πιείτε ένα ποτήρι τού κρασιού ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, μέσα σε ένα κιλό νερό βράζετε 40-50 γραμμάρια φύλλα μέντας δροσερά ή και ξερά και πίνετε ανά δεκάλεπτο δύο φλιτζάνια τού τσαγιού, προσπαθώντας κάθε φορά να κάνετε εμετό. Αυτό επαναλαμβάνεται 4-5 φορές.
Διάρροια 
Βατόμουρα: Τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυανοσίδια, ουσίες οι οποίες διαθέτουν αντιβακτηριδιακή δράση. Για το λόγο αυτό οι Σουηδοί τα καταναλώνουν σε περιπτώσεις διάρροιας (ελπίζοντας ότι θα σκοτώσουν τα κακά βακτηρίδια που έχουν εγκατασταθεί στο έντερό τους).
Καφές: Όποια και αν είναι η αιτία τής διάρροιας (μικροβιακή ή ιογενής) που σάς ταλαιπωρεί, υπάρχει ένας τρόπος να τη σταματήσετε αμέσως. Φάτε ένα κουταλάκι ωμό ελληνικό καφέ πάνω στον οποίο έχετε στάξει 2-3 σταγόνες φρέσκο λεμόνι. Tα αλκαλοειδή συστατικά τού καφέ, σε συνδυασμό με τις αντιδιαρροϊκές ιδιότητες τού λεμονιού, θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα.
Κυδώνι: 1-2 κομματάκια από γλυκό παστοκύδωνο, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο σε περίπτωση διάρροιας. Tο κυδώνι περιέχει τανίνες και οξέα, που έχουν συσφιγκτική επίδραση στις ελαστικές ίνες τών ιστών, ενώ η πηκτίνη που περιλαμβάνει εξομαλύνει τις συσπάσεις τού εντέρου. Πέρα από αυτό, είναι ένα εύγευστο γιατροσόφι, που συνήθως είναι ευπρόσδεκτο ακόμα και από τους πιο «δύσκολους» ή μικρούς ασθενείς.

Διάστρεμμα
Λάδι και σκόρδο: Kαθαρίστε ένα κεφάλι σκόρδο και αφήστε τις σκελίδες να μείνουν σε 1/4 του λίτρου ελαιόλαδο για λίγες ώρες. Στη συνέχεια, αλείψτε το σημείο του διαστρέμματος με άφθονο λάδι, κάντε απαλά τοπικές μαλάξεις και καλύψτε το τραυματισμένο μέλος με έναν επίδεσμο, που θα αφήσετε για όλο το βράδυ. Tο σκόρδο βοηθάει να απομακρυνθούν οι τοξίνες και δρα αποσυμφορητικά στο σημείο τής φλεγμονής, ενώ το ελαιόλαδο δρα μαλακτικά στους τραυματισμένους ιστούς και ανακουφίζει από τον πόνο.
Ψωμί και κόκκινο κρασί: Χτυπήσατε κάποιο σημείο τού σώματός σας και έχει δημιουργηθεί μελανιά ή κοκκινίλα, ή πάθατε κάποιο διάστρεμμα; Υπάρχει ένα γιατροσόφι που γίνεται με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι: Ψωμί και κόκκινο κρασί. Aν έχετε χτυπήσει σε κάποιο άκρο, ρίξτε μία χούφτα ψίχα ψωμί σε μισό λίτρο κρασί, ανακατέψτε καλά και βουτήξτε το πονεμένο μέλος για μισή ώρα στο μείγμα. Αλλιώς, βάλτε τη μουσκεμένη μπάλα ως κατάπλασμα
Πράσινο σαπούνι και αυγό: Tρίβουμε λίγο πράσινο σαπούνι, ρίχνουμε λίγο ούζο ή τσίπουρο, λίγη ρίγανη και ένα ασπράδι αυγού. Τα ανακατεύουμε όλα και γίνονται κρέμα. Τη βάζουμε σε χαρτοσακούλα, πανί ή επίδεσμο και την κολλάμε στο στραμπουλιγμένο μέρος, ώστε να συγκρατιέται εκεί. 

Δυσκοιλιότητα
Κόβετε κάθε μέρα λίγες κορυφές από βασιλικό και αφού βάζετε και λίγο λάδι, τις τρώτε σαν σαλάτα.

Δυσμηνόρροια
Από ένα κατάστημα βοτάνων προμηθευτείτε 500 γραμμάρια αποξηραμένες ρίζες τσουκνίδας (Urtica urens). Όποτε υποφέρετε από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας, βάλτε τις να βράσουν σε 3 λίτρα νερό μέχρι να μείνει μισό μόνο λίτρο αφεψήματος. Πιείτε από αυτό το τσάι ένα φλιτζάνι, 3-4 φορές την ημέρα. Η τσουκνίδα, που περιέχει πολλά μέταλλα και οξέα, επιδρά καθαρτικά στο αίμα, ενώ ο χυμός της έχει, σε περίπτωση αιμορραγίας, έντονη αιμοστατική δράση.

Δυσοσμία και εφίδρωση ποδιών
Βότκα: Αν τα πόδια σας µυρίζουν κάτι λιγότερο από ευχάριστα, µπορείς να έχετε θεαµατικά και…µυρωδικά αποτελέσµατα, αν τα τρίψετε µε ένα πανάκι ßουτηγµένο σε ßότκα. Γρήγορα θα απαλλαγείτε από την δυσάρεστη οσµή. Κάνει την ίδια δουλειά µε το οινόπνευµα για εντριßές. Η ßότκα περιέχει αλκοόλ που είναι αντισηπτικό και δηµιουργεί ξηρότητα, οπότε καταστρέφει τούς µύκητες και τα ßακτήρια που ευθύνονται γι′ αυτές τις απαίσιες µυρωδιές, καταπολεµώντας παράλληλα την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξή τους.
Τσάι: Πολύ πλούσιο σε τανίνες, το τσάι παίζει έναν «αποξηραντικό» ρόλο και μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό, αν έχετε πρόβλημα έντονης εφίδρωσης τών ποδιών. Aρκεί να βράσετε 4 λίτρα νερό με 2-3 φακελάκια τσάι, να το αφήσετε να κρυώσει και να κάνετε μέσα σε αυτό ένα ποδόλουτρο για 20 περίπου λεπτά. Aν το πρόβλημά σας είναι πολύ έντονο, μπορείτε να ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα. Το ποδόλουτρο καλό είναι να κρατάει 20 λεπτά. Πολλοί λένε ότι έχουν καλύτερο αποτέλεσμα όταν στο ποδόλουτρο με το τσάι στύβουν και μισό λεμόνι.
Θυμάρι: Tο ίδρωμα τών ποδιών το καλοκαίρι επιδεινώνεται, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Ένας εύκολος και φυσικός τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι το ποδόλουτρο με αφέψημα θυμαριού. Bράστε 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι σε μισό λίτρο νερό για 10 λεπτά και μόλις το αφέψημα κρυώσει αρκετά, κάντε με αυτό ένα ποδόλουτρο για μισή ώρα. Aν επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αυτή καθημερινά για ένα διάστημα, η κακοσμία θα εξαφανιστεί.

Δυσπεψία
Αν είστε αγχώδεις και έχετε δυσπεψία, πολύ πιθανόν να μπορέσετε να χωνέψετε ευκολότερα αν πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές και χαλαρώσετε. Ο λόγος είναι ότι το σώμα που βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού» λόγω άγχους, επιβραδύνει αυτομάτως όσες διαδικασίες δεν θεωρούνται ζωτικές στη φάση τής κρίσης. Υπάρχουν κατά συνέπεια πολλές πιθανότητες η ψυχογενής δυσπεψία να περάσει με μερικές βαθιές αναπνοές. Εναλλακτικά, φάτε μια κουταλιά τής σούπας μαγειρική σόδα και αμέσως 1-2 ποτήρια νερό. Προσοχή όμως! Η συχνή κατάποση σόδας, είναι πιθανόν να σάς δημιουργήσει γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Δύσπνοια
Ρίξτε μία χούφτα «μάτια»* του πεύκου σε 1 λίτρο νερό και αφήστε τα να μείνουν μία ώρα. Στη συνέχεια, βάλτε τα να πάρουν βράση για 2 λεπτά, βγάλτε τα από τη φωτιά και αφήστε τα στην άκρη για ένα 10λεπτο πριν τα φιλτράρετε. Πίνοντας 3-4 φλιτζάνια από αυτό το αφέψημα με το άρωμα σαν ρετσίνι όποτε έχετε δυσκολία στην αναπνοή, θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.
[* Tα «μάτια» ή αλλιώς τα μπουμπούκια τού πεύκου είναι η καφέ αιχμηρή άκρη που είναι καλυμμένη με φολίδες και βρίσκεται στην κορυφή τών λεπτότερων κλαδιών τού δέντρου. Mε ένα κοφτερό κοπίδι, αποσπάστε από διαφορετικά δέντρα μία χούφτα από τα «μάτια», για να φτιάξετε αυτό το γιατροσόφι.]

ΤΡΟΦΕΣ-ΦΑΡΜΑΚΑ Θεραπείες απευθείας από το ντουλάπι της κουζίνας 
Διαβήτης 
Το θεραπευτικό τρόφιμο: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Πώς δρουν: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος, εμποδίζουν τη γρήγορη απορρόφηση των υδατανθράκων από το έντερο και έτσι αποτελούν ιδανική τροφή για τους διαβητικούς. Βρετανική έρευνα έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν καθημερινά 1½ μερίδα πράσινων λαχανικών (γύρω στα 106 γρ.) παρουσιάζουν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 14%.
Στην πράξη: Μπορούμε να τα ψήσουμε στον ατμό, το φούρνο, τη σχάρα, να τα βράσουμε, να τα σοτάρουμε ή να τα φάμε ωμά.



Α -  Β -  Γ -  Δ -  Ε -  Ζ - Η  Θ -  Ι - Κ  Λ -  Μ -  Ν -  Ο -  Π -  Ρ -  Σ -  Τ -  Υ -  Φ -  Χ -  Ψ - Ω

Πηγή: users.sch.gr

Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας
Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του 


Χορηγός: mixanikos365 διακριτικά στο τέλος του άρθρου χωρίς συνεχείς διαφημήσεις και αναδυόμενα παράθυρα