Μ - Το λεξικό των βοτάνων - The dictionary of herbs

Μ - Το λεξικό των βοτάνων
Μαϊντανός 
Δίνει στον οργανισμό πολλές βιταμίνες 
Θεωρείται ένα από τα «θαυματουργά» βότανα της φύσης. Παρέχει στον οργανισμό άφθονες και εξαιρετικά δραστικές βιταμίνες εφόσον καταναλωθεί φρέσκος. Δρα κατά της υπέρτασης και ως αντισηπτικό του αίματος. Το έγχυμά του είναι εφιδρωτικό και διουρητικό. Καταπολεμά την πέτρα στο νεφρό, είναι χωνευτικός, συνίσταται κατά του ικτέρου, κατά της υδρωπεκίας και για τη διευκόλυνση του ανοίγματος ορισμένων εξανθημάτων. Αντιμετωπίζει τη διάρροια, οι σπόροι του καθαρίζουν τα έντερα από τα αέρια και παράλληλα είναι εμμηναγωγοί. Είναι χρήσιμο κατά της κυτταρίτιδας και χαρίζει καθαρό και φωτεινό δέρμα. Καταπολεμά τα αποστήματα, τα φύλλα του είναι μαλακτικά και ο χυμός του αντιπυρετικός. Ο μαϊντανός είναι ευεργετικός για το συκώτι και τις πνευμονικές παθήσεις, τα φύλλα του επί των μαστών διευκολύνουν τη ροή του γάλακτος. Ο χυμός του μαϊντανού αναμεμειγμένος με οινόπνευμα χρησιμοποιείται για εντριβές στις νευραλγίες, ενώ τα καταπλάσματά του καταπολεμούν τους πόνους των αυτιών. Δεν πρέπει να καταναλώνεται από εγκύους. 
Μαντζουράνα
Για τον βήχα και τις αμυγδαλές 
Βοηθά το αναπνευστικό σύστημα ως αποχρεμπτικό, είναι ευεργετική για τον νευρικό βήχα, τις αμυγδαλές, τη βρογχίτιδα και το άσθμα. Καταπραΰνει τους στομαχόπονους, σταματά τους εμετούς, διεγείρει το συκώτι και τη σπλήνα. Βοηθά στη χώνευση. Δρα ως ηρεμιστικό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ημικρανίας, νευρασθένειας, άγχους, ψυχικών νόσων αλλά και για αϋπνίες ή ιλίγγους. 
Μάραθος 
Προστατεύει από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος 
Οι σπόροι του εξαφανίζουν τα αέρια της κοιλιάς. Το αφέψημά του είναι διουρητικό και η χρήση του έχει αποδειχθεί ευεργετική για τα μαλλιά και το γηρασμένο δέρμα. Τα φύλλα μάραθου συμβάλλουν στην πέψη των λιπαρών ουσιών και κατ’ επέκταση στο αδυνάτισμα ενώ υποβοηθούν στη ροή του γάλακτος. Το τσάι του μάραθου με μέλι συνίσταται κατά των ρυτίδων και το απόσταγμά του σε συνδυασμό με μαϊδανό και δυόσμο χρησιμοποιούνταν παλαιότερα κατά των πόνων των ματιών. Θεραπεύει την άμμο και την πέτρα στα νεφρά, προφυλάσσει από τη γρίπη και τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. 
Μαρούλι 
Ωφέλιμο για το νευρικό σύστημα 
Εχει ηρεμιστικές ιδιότητες και είναι κατευναστικό του βήχα και των νεύρων. Κατά τον Διοσκουρίδη κατευνάζει τη λαγνεία. Ωφελεί στο νευρικό σύστημα και το συκώτι και δρα κατά του ικτέρου. Μετριάζει τους παλμούς της καρδιάς, χρησιμοποιείται κατά της νευραλγίας των εντέρων, της βρογχίτιδας, της γρίπης και των ρευματισμών. Κατά την ιατρική είναι αναφροδισιακό. 
Μαρρούβιο 
Διεγερτικό -αντιπυρετικό 
Χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό ως διεγερτικό και αντιπυρετικό. 
Το οινοπνευματικό εκχύλισμα του φυτού λαμβάνεται αντί του κινίνου. 
Εχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, είναι αντιβηχικό και αντισπασμωδικό. 
Το αφέψημά του είναι τονωτικό αλλά σε μεγάλη ποσότητα λειτουργεί ως καθαρτικό. 
Μελίλωτος 
Αντισπασμωδικό, αντισηπτικό 
Είναι βότανο καταπραϋντικό, αντισπασμωδικό και κατά των αερίων. Χρησιμοποιείται κατά των κολικών, σταματά το αίμα, προκαλεί αντισηψία και επουλώνει τις πληγές. Επίσης θεωρείται ότι θεραπεύει τον βήχα. Βρασμένος συνίσταται κατά των πρηξιμάτων με φλόγωση. Το αφέψημά του βοηθά στην επεφυκίτιδα και το ερύθημα του δέρματος. Ο χυμός του μελίλωτου χρησιμεύει κατά του καταρράκτη. 
Μελισσόχορτο 
Ενισχύει τη μακροζωΐα 
Είναι το φυτό που θεωρείται ότι απομακρύνει το γήρας, θεραπεύει την ανικανότητα και ενισχύει τη μακροζωία. Χρησιμοποιείται κατά των δηλητηριωδών τσιμπημάτων ενώ το κατάπλασμά του απομακρύνει τους πόνους των αρθρώσεων. Ανακουφίζει από τους πόνους της δυσεντερίας και δρα κατά του βόμβου των αυτιών. Αντιμετωπίζει τις στομαχικές ξινίλες, τη δυσπεψία και του οδοντόπονου ενώ συμβάλλει στη βελτίωση της δυσώδους αναπνοής. 
Μελιτζάνα 
Βοηθά και στις αιμορροΐδες 
Θεωρείται κατάλληλη για καχεκτικούς οργανισμούς. Το κοτσάνι της βοηθά στις αιμορροΐδες ενώ είναι διουρητική και ευκοίλια. 
Κατάπλασμα από τα φύλλα της μελιτζάνας έχει μαλακτικές ιδιότητες και επουλώνει φλεγμονές, εγκαύματα και καλόγερους. 

Μενεξές 
Διουρητικό - αποχρεμπτικό 
Το αφέψημά του είναι διουρητικό, αποχρεμπτικό και βοηθά να σταματήσει ο βήχας και άλλοι ερεθισμοί του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα και ο κοκίτης. Είναι δροσιστικό σε εμπύρετες καταστάσεις, ενώ θεωρείται ότι λειτουργεί ως ήπιο ηρεμιστικό σε περιπτώσεις άγχους καιαϋπνίας. Ο μενεξές είναι ανθελμινθικός, θεραπεύει την πέτρα στα νεφρά, ανακουφίζει από τον πόνο και τον τυμπανισμό. 

Μέντα 
Συστήνεται και για την καταρροή 
Η μέντα είναι σπασμολυτική, χωνευτική, που ενισχύει την παραγωγή της χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. 
Θεωρείται διεγερτική και σε μεγάλες ποσότητες αφροδισιακή, ενώ συστήνεται κατά της καταρροής, των ρευματισμών και δυσμηνόρροιας, κατά της εντερίτιδας και της πέτρας στο νεφρό και τη χολή. Επίσης θεωρείται βότανοκατά της ασφυξίας. Μερκουριάλις 
Υπνωτικό και μαλακτικό 
Πρόκειται για βότανο που λειτουργεί ως δραστικό ευκοίλιο ενώ είναι, επίσης, υπνωτικό. 
Είναι διουρητικό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υδρωπικίας. 
Καταναλώνεται με τη μορφή αφεψήματος ενώ το 
κατάπλασμα που φτιάχνεται από τα φύλλα του έχει μαλακτικές ιδιότητες.


Μηδική 
Πλούσιο σε ασβέστιο 
Βοηθά στην παραγωγή γάλακτος για τον θηλασμό. Περιέχει ασβέστιο που ωφελεί τα κόκαλα και τα δόντια. Θεωρείται καθαρτική του αίματος και βοηθητική στην αναιμία, την αρτηριοσκλήρυνση, τους ρευματισμούς, τις νευραλγίες, την αϋπνία, τον ίκτερο, τον προστάτη και τη δυσκοιλιότητα. 

Μηλιά 
Αποτοξινώνει τον οργανισμό 
Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές διαλυτών ινών. Τα μήλα είναιστυπτικά, δρουν κατά των εντερικών διαταραχών, διεγείρουν την πεπτική λειτουργία και βοηθούν στη λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού. Ωφελούν τον οργανισμό σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθρίτιδας, εκζεμάτων, αιμορροΐδων και αρτηριοσκλήρυνσης, ενώ ο χυμός από βρασμένα μήλα καταπολεμά τον βήχα, τον πονόλαιμο και την ουροδόχο κύστη. 

Μηνύανθος 
Ευεργετικά τα φύλλα για τα ούλα 
Είναι φυτό εμμηναγωγό, που ανοίγει την όρεξη και τονώνει τον οργανισμό. Τα φύλλα του είναι ευεργετικά για τα ούλα και για εξογκωμένους αδένες, όπως οι μαγουλάδες. Είναι αντιπυρετικό, τονωτικό του στομαχιού και καταπραϋντικό των νεύρων. Παράλληλα, αντιμετωπίζει τις κράμπες και τους πόνους του στομαχιού και ανακουφίζει από τους κολικούς με αέρα. Ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος. 

Μολόχα 
Θεραπεύει και τον βήχα 
Μαλακτικό και αποχρεμπτικό το τσάι που παρασκευάζεται από φύλλα και άνθη μολόχας θεραπεύει και τον βήχα. Παράλληλα, καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος ενώ με τη μορφή καταπλάσματος μαλακώνει τους κάλους στα πόδια. Ποδόλουτρο από το ζουμί ξεκουράζει τα κάτω άκρα. 

Μπάμια 
«Καίει» το λίπος 
Θεραπεύει τους αρθριτικούς πόνους και συνιστάται ως ιδανική για τους παχύσαρκους, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το κάψιμο λίπους. Βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής του αναπνευστικού συστήματος και των παθήσεων της ουροδόχου κύστης. Οι μπάμιες θεωρούνται, επίσης, μαλακτικές. 
Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνη C. 

Μπέλλα (Μπελίς η πολυετής)
Αντισηπτικό και για τα έλκη 
Είναι καλλωπιστικό φυτό με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες. 
Το τσάι του δρα κατά των φλογώσεων και των εσωτερικών πληγών, ενώ η εξωτερική χρήση του με πλύσεις συμβάλλει στην αντισηψία πληγών, κοψιμάτων και ελκών. 
Χρησιμοποιείται, επίσης, και για πλύσεις των γεννητικών οργάνων. 


Μπελαντόνα
Τοξικό αλλά καταπραϋντικό

Η εσωτερική χρήση της καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, θεραπεύει τους πόνους και καταπολεμά τους σπασμούς. Δρα κατά της νυκτερινής ακράτειας των ούρων, κατά της σπερματόρροιας, των κολικών, των στομαχικών πόνων, των αιμορροΐδων και της δυσκοιλιότητας. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άσθματος, του κοκίτη και της επιληψίας και ότι αντιμετωπίζει τη ρινοβρογχική καταρροή. Λόγω της τοξικότητάς του θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

Μπετούλα

Χωνευτικό και για δερματικά 
Δρα κατά του αρθρίτη. Είναι καλό διουρητικό. 
Το τσάι που παρασκευάζεται από τα φύλλα της θεωρείται χωνευτικό και τονωτικό. Οταν χρησιμοποιείται για πλύσεις είναι κατά των δερματικών παθήσεων. Μικρή ποσότητα τσαγιού από μπετούλα διαλυμένη σε 1 λίτρο νερό έχει καθαρτικές, διεγερτικές και ορεκτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τους πόνους στα νεφρά. Η ρίζα της θεωρείται αντιρευματική και αντιπυρετική.

Μπολντέα
Για τις παθήσεις του ήπατος

Τα φύλλα της μπολντέας, η οποία είναι βότανο της Χιλής, χρησιμοποιούνται κατά των παθήσεων του ήπατος. Είναι γενικό διεγερτικό και τονώνει την πέψη. Επίσης, έχει ελαφρώς υπνωτικές ιδιότητες. 

Συνίσταται σε περιπτώσεις ανάρρωσης από βαριές ασθένειες.
Μποράντζα
Αντιβηχικό το έκχυμά του
Μαλακτική και καταπραϋντική, εφιδρωτική και διουρητική και κατά συνέπεια πολύτιμη σε περιπτώσεις ρευματισμών. Το έγχυμα της μποράντζας χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό και επιδρά ευνοϊκά στο κρυολόγημα, την πνευμονία και τη βρογχίτιδα. Σε περιπτώσεις αρθρίτιδας χρησιμοποιείται κατάπλασμα από τα φύλλα του βοτάνου.


Μπρόκολο
Προλαμβάνει τον καρκίνο
Θεωρείται όπλο για την πρόληψη του καρκίνου χάρη στην ουσία σουλφοραφάνη που περιέχει. 

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες το μπρόκολο είναι ευεργετικό για τα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα χάρη στην καροτίνη του. 
Περιέχει, επίσης, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, θείο, κάλιο,φολικό οξύ, βιταμίνες A, B και C.
Μυγκέ
Καρδιοτονωτικό και διουρητικό
Είναι το πιο ισχυρό καρδιοτονωτικό. 

Σταματά τους σπασμούς και είναι διουρητικό. Χρησιμοποιείται κατά της ημικρανίας και της επιληψίας, ενώ βοηθά στη χρόνια καταρροή των ματιών και των αυτιών. Προκαλεί εμετό, δρα κατά της παχυσαρκίας και της υδρωπικίας ενώ ενισχύει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η χρήση του δεν είναι διαδεδομένη γιατί είναι δηλητηριώδες.
Μύρτιλλο

Ιδανικό για τη διάρροια
Σταματά το αίμα, είναι απολυμαντικό και θεωρείται ιδανικό φάρμακο κατά της διάρροιας. Ρυθμίζει τη λειτουργία των αδένων και καταπολεμά την καταρροή του στομαχιού και των εντέρων ενώ ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και των παθήσεων του λαιμού. Καταπολεμά τις φλεγμονές και συγκαταλέγεται στα υπογλυκαιμικά βότανα.

ΕΝΔΕΙΞΗ- ΒΟΤΑΝΑ
Μαλακτικά Αγριάδα, άκανθος, αλθαία,γλυκόριζα, καρότο, κολοκυθιά,κριθάρι, λινάρι, μολόχα, μπάμια,σαμπούκος, φλισκούνι, φλόμος

Μετεωρισμός: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), μαρούλι, λεμόνι, μαντζουράνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, κόκκινη πιπεριά, μαϊντανός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι, γιαούρτι. 
Μητρορραγία Αμαμελίδα, Βελανιδιά, γεράνι,ερίγκερο, καψέλλα, κουμαριά,λάχανο, τσουκνίδα.
Μυοτονωνικά Αλχεμίλη, κανέλα, καρυδιά, σύμφυτο.
Μώλωπες Αγγελική, αγριμόνια, αμαμέλιδα, άρνικα,γλυκάνισο, δενδρολίβανο, λεβάντα,μάραθο, πατάτα, πεπόνι, ύσωπος

Γιατροσόφια 
Μαύρα στίγματα
Τα μαύρα στίγματα από το λιπαρό δέρμα ενδέχεται να φύγουν, αν κάνετε συχνά μαλάξεις στο πρόσωπό αας με φλοιό φρέσκιας ντομάτας ή με ένα κομμάτι ώριμο κολοκύθι.

Μυϊκοί πόνοι

Θέλετε να ανακουφίσετε το αίσθημα μυϊκής κόπωσης που νιώθετε ύστερα από μια έντονη σωματική προσπάθεια ή να δυναμώσετε προληπτικά τους μυς σας; Aν ναι, η κούρα με φύτρες σιταριού είναι η καλύτερη. Mουλιάστε 2-3 χούφτες σιτάρι βιολογικής καλλιέργειας σε ένα μπολ με νερό για 48 ώρες. Στη συνέχεια, σουρώστε το σιτάρι, βάλτε το σε ένα βάζο καλυμμένο με μια γάζα και φροντίστε να το διατηρείτε υγρό για τις επόμενες 3-4 μέρες. Όταν οι φύτρες αναπτυχθούν, μπορείτε να τρώτε καθημερινά 3-4 κουταλιές φύτρες μαζί με κάθε γεύμα. Θα ακολουθήσετε τη θεραπεία για 15 μέρες. Oι φύτρες, το αναπτυσσόμενο τμήμα τού σπόρου, είναι μια βόμβα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. 

Μυκητίαση
Το καλοκαίρι είναι εύκολο να κολλήσει κανείς μύκητες από τις πισίνες, την υγρή άμμο και τη ζεστή υγρασία τών κλειστών παπουτσιών. Αν έχετε ένα αίσθημα καψίματος στις πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα τών ποδιών, ιδιαίτερα ανάμεσα στο τέταρτο και το πέμπτο δάχτυλο, τα οποία μπορεί να εμφανίσουν και αποξηραμένες πέτσες, τότε το πιθανότερο είναι ότι έχετε κολλήσει μια από τις πιο κοινές μυκητιάσεις: Το λεγόμενο «πόδι τού αθλητή». Ένας εύκολος φυσικός τρόπος για να την καταπολεμήσετε είναι να ρίξετε ανάμεσα στα δάχτυλα τού ποδιού μαγειρική σόδα, να την αφήσετε για λίγα λεπτά και ύστερα να ξεπλύνετε καλά τα πόδια σας με χλιαρό νερό. Επαναλαμβάνετε τη θεραπεία αυτή όσον καιρό χρειαστεί, για να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Αν έχετε μύκητες στα νύχια των ποδιών, μπορεί να βοηθήσει το ποδόλουτρο με αλατόνερο.

Μυρμηγκιές
Κρεμμύδι Aν και αντιαισθητικές, οι μυρμηγκιές (ή γαρδαβίτσες) είναι κατά κανόνα ανώδυνα εξογκώματα τού δέρματος που οφείλονται στην παρουσία ενός ιού. Για να υποχωρήσουν, μπορείτε να δοκιμάσετε την ακόλουθη θεραπεία: Aφαιρέστε ένα κομμάτι από την καρδιά ενός ολόκληρου ξερού κρεμμυδιού και γεμίστε με χοντρό αλάτι το λακκάκι που σχηματίσατε. Bάλτε το κρεμμύδι σε ένα μπολ ή ένα φλιτζάνι και τρίβετε κάθε μέρα τη μυρμηγκιά με τον χυμό που θα συγκεντρώνεται κάθε μέρα στο σκεύος. Mε τη θεραπεία αυτή έχετε σοβαρές πιθανότητες να «σβήσει» η μυρμηγκιά.
Μονωτική ταινία Κι όµως πιάνει! Αν καλύψετε την µυρµηγκιά σας µε ένα κοµµάτι µονωτικής ταινίας θα έχετε καλύτερα αποτελέσµατα απ’ ό,τι αν την πάγωνατε, σύµφωνα µε µελέτη που δηµοσιεύτηκε στο «Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine». Μάλιστα, στη µελέτη εξουδετερώθηκε το 85% του ιού. Για να το κάνετε σωστά, καθαρίστε πρώτα την περιοχή. Μετά κόψτε ένα κοµµάτι µονωτικής ταινίας λίγο µεγαλύτερο απ΄ τη µυρµηγκιά. Ανά 3 µέρες ßγάζετε την ταινία και αποµακρύνετε τα νεκρά κύτταρα τρίßοντας µε ελαφρόπετρα ή λίµα. Συνεχίστε µέχρι να εξαφανιστεί. Τα χηµικά τής ταινίας σκοτώνουν την µυρµηγκιά.
Μουρουνέλαιο Μία από τις παλιότερες και επικρατέστερες παραδοσιακές συνταγές για την καταπολέμηση τών μυρμηγκιών, είναι η επάλειψη τους με μουρουνέλαιο. Η υψηλή περιεκτικότητα του μουρουνέλαιου σε βιταμίνη Α προκαλεί σταδιακά το «σβήσιμο» της μυρμηγκιάς. 


Α -  Β -  Γ -  Δ -  Ε -  Ζ - Η  Θ -  Ι - Κ  Λ -  Μ -  Ν -  Ο -  Π -  Ρ -  Σ -  Τ -  Υ -  Φ -  Χ -  Ψ - Ω

Πηγή: 
users.sch.gr

Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας
Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του