Αγγεία, Καρδιά, , αρτηριακή πίεση, βάρος, στρές, καθιστική ζωή Συνδέονται ?



Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι, χάνουν την ζωή τους ετησίως από καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρόκειται για κατηγορία ασθενειών, η οποία αφορά την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία

Σκοπός των αγγείων είναι η μεταφορά ενέργειας και οξυγόνου στους ιστούς, καθώς και η αποκομιδή μεταβολιτών και διοξειδίου του άνθρακα μέσω του αίματος. Η σημασία της καλής τους λειτουργίας είναι αυταπόδεικτη, αν και λίγοι γνωρίζουν πως όποιες βλάβες πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι ΜΗ αναστρέψιμες.

Επομένως είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσουμε ένα τρόπο ζωής που προστατεύει τα αγγεία μας, και να αναγνωρίζουμε εγκαίρως συμπτώματα αγγειακής παθολογίας.

Ως αγγεία, εννοούμε τις αρτηρίες και τις φλέβες. Οι αρτηρίες ξεκινούν από την καρδιά και καταλήγουν με «φρέσκο» οξυγονωμένο αίμα σε όλους τους ιστούς, ενώ οι φλέβες, έχουν την αποστολή να «μαζεύουν» το «βρώμικο» αίμα μετά από τη χρήση του από τους ιστούς του οργανισμού και να το επαναφέρουν στην καρδιά από όπου με τη μικρή κυκλοφορία φτάνει στους πνεύμονες και επανεφοδιάζεται με οξυγόνο.


Οι αρτηρίες όπως και οι φλέβες έχουν διάφορα στρώματα (χιτώνες) από έξω προς τα μέσα, ενώ εσωτερικά επικαλύπτονται με ένα πολύ λείο έσω χιτώνα, πράγμα απαραίτητο για την καλή μεταφορά του αίματος. Οι αρτηρίες είναι πιο «ενισχυμένες» σε σχέση με τις φλέβες δεδομένου ότι ξεκινώντας από την καρδιά, οι πιέσεις είναι μεγάλες, αλλά και ελαστικές, ώστε να εκμεταλλεύονται στο έπακρο την κινητική ενέργεια σε κάθε καρδιακό κύκλο. Οι φλέβες είναι γενικά λεπτότερες, καθώς οι πιέσεις είναι μικρότερες, και κατά μήκος τους έχουν βαλβίδες ώστε το αίμα να μην παλινδρομεί λόγω βαρύτητας. Τέλος το αίμα, αποτελείται από πολλών ειδών κύτταρα με διαφορετικές λειτουργίες το καθένα (μεταφορά οξυγόνου, ανοσοποιητικό, επούλωση κτλ) που αυξάνουν την «γλοιότητά» του, δηλαδή το πόσο πηχτό είναι, και επομένως το πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να μετακινηθεί μέσα στα αγγεία.

Οτιδήποτε λοιπόν καταστρέφει το τοίχωμα των αγγείων ή τη σύσταση του αίματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, που όπως τονίστηκε είναι μη αναστρέψιμα.

Η λειτουργία της καρδιάς συντονίζεται από εσωτερικούς φυσικούς βηματοδότες και με τη συνεργασία των κυττάρων του μυοκαρδίου, τα οποία μπορούν και συσπώνται απουσία νευρικής ή ορμονικής διέγερσης (αυτορύθμιση). Οι φυσικοί βηματοδότες της καρδιάς είναι δύο και βρίσκονται ο ένας στο τοίχωμα του δεξιού κόλπου (φλεβόκομβος) και ο άλλος στο σημείο επαφής του μεσοκολπικού και του μεσοκοιλιακού διαφράγματος

Η διαδικασία δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας, ξεκινά από μικρές ηλικίες, αλλά γίνεται πιο γρήγορη ή πιο αργή, ανάλογα με το πώς συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας.



Αρτηριακή πίεση
Ο όρος «πίεση του αίματος» εκφράζει την πίεση που ασκείται από το αίμα στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου. Συνήθως αναφερόμαστε στην πίεση των τοιχωμάτων των αρτηριών. Σε κάθε συστολή της καρδιάς η πίεση του αίματος στις αρτηρίες κυμαίνεται από 110 έως 150 mmHg και ονομάζεται συστολική ή μέγιστη αρτηριακή πίεση. Όταν η καρδιά χαλαρώνει, η πίεση αυτή γίνεται 80 mmHg και τότε ονομάζεται διαστολική ή ελάχιστηαρτηριακή πίεση (εικ.3.10).

Η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων μειώνεται, καθώς το αίμα κινείται από τις αρτηρίες προς τα αρτηρίδια και τα τριχοειδή. Στην περιοχή των φλεβών ελαχιστοποιείται. Η πτώση αυτή της πίεσης, οφείλεται στην τριβή μεταξύ αίματος και τοιχωμάτων των αγγείων. Η πίεση του αίματος είναι υπεύθυνη για την ταχύτητα ροής του αρτηριακού αίματος. Η ταχύτητα αυτή ελαχιστοποιείται στην περιοχή των τριχοειδών, και διευκολύνεται έτσι η ανταλλαγή ουσιών μεταξύ τριχοειδών και των κυττάρων των ιστών (εικ. 3.11). Στη συνέχεια η κίνηση του φλεβικού αίματος επιτυγχάνεται με τη συστολή των σκελετικών μυών (εικ.3.12).

Δείτε σχετικά άρθρα στο Ιστολόγιο μας:
Δ17


Η πίεση του αίματος είναι ένας δείκτηςτης υγείας ενός ατόμου και συνήθως αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Η παθολογική αύξηση της αρτηριακής πίεσης ονομάζεται αρτηριακή υπέρταση, ενώ η παθολογική μείωση της τιμής της ονομάζεται αρτηριακή υπόταση. Η υπέρταση θεωρείται ένας ύπουλος εχθρός για την υγεία, διότι τις περισσότερες φορές την αγνοούμε, μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Οι κίνδυνοι από την υπέρταση αφορούν τη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των νεφρών. Για το λόγο αυτό
Δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη (δηλ ζωικά λίπη, τηγανητά, έτοιμα προϊόντα fast food κτλ) συμβάλλουν στην δημιουργία αθηρώματος κάτω από τον έσω χιτώνα των αρτηριών. Το κάπνισμα έχει πλέον αποδειχτεί ότι περιέχει πάνω από 2000 βλαπτικές ουσίες που δρουν άμεσα και βλαπτικά στις αρτηρίες οι οποίες χάνουν την ελαστικότητά τους, γίνονται ασβεστωμένες και «σπάνε» εσωτερικά, με αποτέλεσμα στένωση του αυλού και θρόμβωση/απόφραξη του αγγείου. Αν αυτό συμβεί στις καρωτίδες μιλούμε για εγκεφαλικό, αν συμβεί σε αγγεία της καρδιάς για έμφραγμα, αν συμβεί σε αρτηρίες των ποδιών για γάγγραινα κ.ο.κ.

Η ακινησία, το άγχος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, όλα συμβάλλουν στα παραπάνω και μας εκθέτουν σε πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή μας.

Γιατί όπως είπαμε οι βλάβες είναι αθροιστικές. Δηλαδή, μία στένωση δεν μπορεί να υποχωρήσει με κανένα φάρμακο. Όποια αγωγή χορηγείται, ασφαλώς βοηθά στο να περιοριστεί η πρόοδος της νόσου και να διευκολυνθεί η ροή του αίματος, όχι όμως για να θεραπευτεί το ίδιο το αγγείο.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, από μικρή ηλικία η προφύλαξη του οργανισμού μας ώστε να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Απλές συνήθειες όπως:
  • Περιορισμός των συντηρητικών και των ζωικών επεξεργασμένων τροφών
  • Υιοθέτηση του μεσογειακού τρόπου διατροφής
  • Ένα με δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού ημερησίως
  • Δύο με τρεις φορές τη βδομάδα ψάρι (όπως σαρδέλα, σολομός)
  • Χρήση ελαιόλαδου έναντι άλλων λιπαρών
  • Κατανάλωση άφθονων φρούτων
  • Κατανάλωση δυο με τριών λίτρων νερού
  • Χρήσιμα τα αφεψήματα από ελληνικά βότανα
  • Υιοθέτηση ενός όσο το δυνατόν λιγότερο στρεσογόνου τρόπου ζωής
  • Καθημερινό περπάτημα, γυμναστική
  • Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης που πρέπει να βρίσκεται κάτω από 140mmHg (δηλ <14 η μεγάλη και <9 η μικρή). Αν έχουμε υπέρταση μειώνουμε το αλάτι, συμβουλευόμαστε παθολόγο και αν χρειαστεί λαμβάνουμε αντιυπερτασικό φάρμακο.
  • Ρυθμίζουμε την χοληστερίνη μας, αρχικά διατροφικά και αν χρειαστεί με χαπάκι. Οι στατίνες είναι φάρμακα που έχουν σημαντικά βελτιώσει την ποιότητα ζωής αγγειοπαθών ασθενών καθώς μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου, χωρίς να έχουν σοβαρές επιπλοκές
  • Ελέγχουμε το ζάχαρό μας, ιδιαίτερα αν υπάρχει παχυσαρκία ή πρώτου βαθμού συγγενής με διαβήτη.
  • Κάνουμε τα προβλεπόμενα check up σε καρδιολόγο και αγγειολόγο ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα του καρδαγγειακού μας συστήματος πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Κάθε άνθρωπος >65 ετών ή αν είναι καπνιστής >55 πρέπει να ελεγχθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του από αγγειολόγο/αγγειοχειρουργό ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικός
Τα εγκεφαλικά, η υπέρταση, η αγγειακή νόσος των κάτω άκρων, τα ανευρύσματα, είναι νοσήματα που κατά κόρον εμφανίζονται στα δυτικά μοντέλα πολιτισμού. Η Ιατρική που έχει αναπτυχθεί ασφαλώς και διαθέτει όλα τα μέσα ώστε ακόμα και σε προχωρημένα στάδια, να μπορεί να επέμβει και να θεραπεύσει, παρόλα αυτά, πιστεύω ότι η πρόληψη παραμένει το κυριότερο όπλο ενός έξυπνου ανθρώπου.


Προσοχή !!!  Το άρθρο και όλα τα συναφή είναι για πρόληψη διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τους όρους χρήσης των άρθρων ΕΔΩ , συμβουλευτείτε και πάρτε οδηγίες από τον θεράπων Ιατρό σας άμεσα !!!

Κάπνισμα και Αλκοόλ
Η κατάχρηση του καπνίσματος μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια και η κατάχρηση του αλκοόλ κατά 23 χρόνια.
Η Σύνδεση καπνίσματος και καρδιακής ανεπάρκειας είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το κάπνισμα οδηγεί σε πάχυνση του καρδιακού μυός και επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας, με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Η υπερβολική κατανάλωση του αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση, την αύξηση των λιπιδίων του αίματος και την καρδιακή ανεπάρκεια. Άτομα που καταναλώνουν πάνω από 2 ποτά ημερησίως έχουν μέχρι και 2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν υπέρταση σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.


Στρές
Οι ειδικοί υγείας αποδίδουν στο στρες πάρα πολλές παθήσεις, όσο ψυχολογικές τόσο και σωματικές. Αυτό πραγματικά κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
Όμως, είναι μεγάλο λάθος να γενικευουμε το στρες και να του φορτώνουμε όλα τα αρνητικά. Έχει τεράστια διαφορά το στιγμιαίο στρες και το παρατεταμένο στρες. Αυτό που ευθύνεται για τα περισσότερα προβλήματα είναι το παρατεταμένο στρες.
Οι έντονες ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας, προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στον οργανισμό. Παράδειγμα την ώρα που βιώνουμε στρες, στον οργανισμό παράγεται μια καταβολική ορμόνη, η αδρεναλίνη, η οποία συστέλλει τα αγγεία και ετοιμάζει το σώμα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες περιπτώσεις ο κίνδυνος δεν πραγματικός αλλά φτιαχτός από εμας τους ίδιους.
Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι ανεξάρτητα αν ο κίνδυνος είναι πραγματικός ή φτιαχτός, στον οργανισμό θα γίνει η παραγωγή της αδρεναλίνης, η οποία θα αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
Το συνεχόμενο στρες, με τα χρόνια δημιουργεί την αρτηριακή πίεση, η οποία προκαλεί βλάβη στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την δημιουργία θρόμβων. Αυτό με την σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.


Η Ζάχαρη
Ενα από τα αποδεικτικά στοιχεία είναι το γεγονός ότι η αύξηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας έχει παρατηρηθεί παράλληλα με την αύξηση στην κατανάλωση του προϊόντος αυτού. Και αυτό αφορά όχι μόνο στις δυτικές χώρες, αλλά και σε εκείνες που η ζάχαρη δεν ήταν ποτέ κομμάτι της διατροφικής τους κουλτούρας. Ερευνα η οποία χρονολογείται στα 60s αλλά αγνοείται συστηματικά από τους διατροφολόγους και τις αρχές έχει συνδέσει τη ζάχαρη με το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο προβλημάτων. Η ζάχαρη μαζί με άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Στη συνέχεια απελευθερώνεται ινσουλίνη, που μεταφέρει τις ουσίες στα κύτταρα των ιστών του σώματος, για να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας. Η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη αποτελείται από δύο συστατικά, τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, με την πρώτη να είναι καταστροφική.
Σε αντίθεση με άλλους υδατάνθρακες, η φρουκτόζη μεταβολίζεται στη συκώτι και αποθηκεύεται ως λίπος, προκαλώντας ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, που με τη σειρά της είναι επιβλαβής στον οργανισμό του ανθρώπου, με μια σειρά από ανωμαλίες που είναι γνωστές ως μεταβολικό σύνδρομο.
Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί συνέπεια της ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη και το ίδιο ως ένα βαθμό και ασθένειες που συνδέονται με το διαβήτη και την παχυσαρκία, όπως η υπέρταση, οι καρδιακές παθήσεις, το Αλτσχάιμερ. Ανάμεσα στις πιο σοβαρές συνέπειες βρίσκεται το γεγονός ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Στη δεκαετία του εξήντα οι αρχές δημόσιας υγείας πίστευαν πως πολλοί τύποι καρκίνου μπορούσαν πιθανότατα να προληφθούν μέσα από διατροφικές αλλαγές.
Δέκα χρόνια πριν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσο υψηλότερο επίπεδο ινσουλίνης είχαν οι άνθρωποι στο αίμα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες είχαν να αποκτήσουν καρκίνο, ενώ όποιος έχει χαμηλά επίπεδα της ορμόνης, έχει και μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.
Αν τα υψηλά επίπεδα των σακχάρων που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, τότε είναι δύσκολο να αποφευχθεί το συμπέρασμα ότι η ζάχαρη είναι η αιτία ή τουλάχιστον προωθεί τον καρκίνο.


Υπνος 
Η ανεπάρκεια ποιοτικού ύπνου είναι η πρώτη συνήθεια που επιδρά αρνητικά στην υγεία της καρδιάς. Ο υγιής ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, επειδή ομαλοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και, αποκαθιστά την λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, στην οποία συμμετείχαν 50.000 άτομα, αποδείχθηκε ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες ώρες ή έχουν ανήσυχο ύπνο, παρουσιάζουν δύο φορές πιο συχνά καρδιαγγειακές παθήσεις. Πραγματικά θεωρώ ότι το θέμα του ύπνου είναι πολύ σημαντικό.


Ο καθιστικός τρόπος ζωής 
Μπορεί να δημιουργήσει καρδιακά προβλήματα. Η κίνηση παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου και είναι κάτι που γνωρίζει ο καθένας από εμάς. Υπάρχει μια ουσία που παράγεται κατά την άσκηση η οποία είναι ωφέλιμη για τα αγγεία μας, εμποδίζει την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, καθώς μειώνει και την αρτηριακή πίεση. Είναι το μονοξείδιο του αζώτου.
Αυτό το αέριο που παράγεται φυσιολογικά στον οργανισμό όταν ασκούμαστε και μας βοηθά να παρατείνουμε το προσδόκιμο της ζωής. Ευεργετικό για την υγεία των αγγείων είναι το ντους με εναλλαγή κρύου και ζεστού. Αυτή η πρακτική ενισχύει το περιφερικό αγγειακό μας σύστημα, αυξάνει το ανοσοποιητικό και προσφέρει γενική ευεξία.

Η στοματική Υγιεινή
Μπορεί να σας φανεί λίγο παράξενο, αλλά η κακή στοματική υγιεινή σχετίζεται με παθήσεις της καρδιάς. Το προσδόκιμο της ζωής των ανθρώπων που βουρτσίζουν συχνά τα δόντια και φροντίζουν την στοματική κοιλότητα, είναι πιο υψηλός. Αυτό εξηγείται, με το ότι τα βακτήρια που προκαλούν τις παθήσεις της στοματική κοιλότητας είναι πιθανό να περάσουν στο αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων και να προκαλέσουν επικίνδυνες φλεγμονές. Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Για αυτό σας προτείνω να δείτε το αντίστοιχο βίντεο που υπάρχει στο κανάλι σχετικά με τις συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια μας.


Η ποιότητα των λιπαρών που καταναλόνουμε
Τα τρόφιμα που περιέχουν τα trans λιπαρά είναι από τα πιο επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και ευθύνονται για τις καρδιακές παθήσεις. Επίσης, πολύ σημαντικό για τους άντρες, τα τρανς λιπαρά μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Αν υπάρχει χαμηλή τεστοστερόνη, αυτό σημαίνει χαμηλή λίμπιντο, δυσκολία ανάπτυξης μυϊκής μάζας, έλλειψη παρότρυνσης, χαμηλή αυτοπεποίθηση και η ενέργεια. Ενώ στις γυναίκες, τα τρανς λιπαρά, μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων.


Χάστε βάρος, και διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά πλαίσια
Το πρόβλημα των περιττών κιλών απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Είναι διαπιστωμένο ότι τα υπέρβαρα άτομα αντιμετωπίζουν αγγειακά προβλήματα πολύ πιο συχνά. Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν  την καρδιά και αυξάνουν τον κίνδυνο για μπλοκάρισμα των αιμοφόρων αγγείων.
Επιπλέον, οι ειδικοί υγείας επισημαίνουν ότι η κοιλιακή παχυσαρκία είναι επικίνδυνη, επειδή το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς, συμπεριφέρεται διαφορετικά από το λίπος που συσσωρεύεται σε άλλα μέρη του σώματος. Το υπερβολικό κοιλιακό λίπος έχει συσχετιστεί με τα υψηλά τριγλυκερίδια, την προδιαβητική κατάσταση και τη φλεγμονή.


Κληρονομικότητα
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι το να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις, σας δίνει την δυνατότητα να προσέχετε παραπάνω. Φυσικά, ακόμα και αν υπάρχει κάποιο ιστορικό δεν υπάρχει λόγος αυτό να σας αγχώνει. Απλά μπορείτε περισσότερο να μελετήσετε την φύση του προβλήματος και να προφυλαχτείτε ανάλογα.

Προσοχή !!! διαβάστε και συμφωνήστε με τους Όρους Χρήσης του Ιστοτόπου , οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ισοτόπων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.
Προσοχή!!! μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις -δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή !!! στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.

Reblog/Links

Προσοχή !!!  Το άρθρο και όλα τα συναφή είναι για πρόληψη διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τους όρους χρήσης των άρθρων ΕΔΩ , συμβουλευτείτε και πάρτε οδηγίες από τον θεράπων Ιατρό σας άμεσα !!!

https://www.vita.gr/2021/02/03/ygeia/kardia-ti-na-proseksoume-gia-na-tin-profylaksoume/
https://www.athens-nephrology.gr/o-odikos-xartis-tis-xronias-nefrikis-nosou?view=article&id=826&catid=31

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του