Μια Μοναδική Μελέτη για τις Αντιοξειδωτικές ιδιότητες των βοτάνων της Κρήτης του έγινε για το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΗΤΕΙΑΣ
Η πτυχιακή εργασία έγινε το 2015 από την ΚΟΥΚΟΥΛΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑΣ με επιβλέπων καθηγητή τον ΨΥΛΙΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Προς το παρόν δεν έχουμε συναντήσει παρόμοια μελέτη πουθενά στο διαδίκτυο.
Το οξειδωτικό στρες εμπλέκεται στην αιτιολογία των καρδιαγγειακών και φλεγμονωδών νοσημάτων, του καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα φυσικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα βότανα τα οποία εμφανίζουν πολύ υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Εργαστηριακά δεδομένα επίσης υποστηρίζουν την ύπαρξη συνεργιστικής δράσης από το συνδυασμό των φαινολικών αντιοξειδωτικών από διάφορες πηγές.
Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα εκχυλισμάτων γνωστών κρητικών βοτάνων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα μείγματα εκχυλισμάτων από δύο βότανα παρουσιάζουν υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα από εκείνη των αντίστοιχων μεμονωμένων βοτάνων
Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν μια θετική συνεργιστική δράση μεταξύ των αντιοξειδωτικών συστατικών διαφορετικών βοτάνων οδηγώντας σε μια σημαντική αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας τους
Προστασία του Οργανισμού μας με συνδυασμούς βοτάνων
Είναι ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα της εργασίας τα οποία δίνουν ότι για να προστατεύσουμε την καρδιά μας και τις αρτηρίες μας από το οξειδωτικό στρες και για να προστατευτούμε από καρδιαγγειακά και φλεγμονώδη νοσήματα, και τον καρκίνο πρέπει να πίνουμε συνδυασμό τσαγιών:
1) Μαύρο και πράσινο τσάι (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, περίπου 36% επί ξηρού βάρους)
2) Μαντζουράνα και φασκόμηλο !!! (16,52 και 11,22 mg GA/gr Βοτάνου αντίστοιχα)
3) Να πίνουμε συνδυασμούς βοτάνων (τα μείγματα έχουν υψηλότερη αναγωγική ικανότητα από τα εκχυλίσματα των μεμονωμένων βοτάνων)
Η πτυχιακή εργασία έγινε το 2015 από την ΚΟΥΚΟΥΛΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑΣ με επιβλέπων καθηγητή τον ΨΥΛΙΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Προς το παρόν δεν έχουμε συναντήσει παρόμοια μελέτη πουθενά στο διαδίκτυο.
Το οξειδωτικό στρες εμπλέκεται στην αιτιολογία των καρδιαγγειακών και φλεγμονωδών νοσημάτων, του καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα φυσικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα βότανα τα οποία εμφανίζουν πολύ υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Εργαστηριακά δεδομένα επίσης υποστηρίζουν την ύπαρξη συνεργιστικής δράσης από το συνδυασμό των φαινολικών αντιοξειδωτικών από διάφορες πηγές.
Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα εκχυλισμάτων γνωστών κρητικών βοτάνων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα μείγματα εκχυλισμάτων από δύο βότανα παρουσιάζουν υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα από εκείνη των αντίστοιχων μεμονωμένων βοτάνων
Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν μια θετική συνεργιστική δράση μεταξύ των αντιοξειδωτικών συστατικών διαφορετικών βοτάνων οδηγώντας σε μια σημαντική αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας τους
Προστασία του Οργανισμού μας με συνδυασμούς βοτάνων
Είναι ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα της εργασίας τα οποία δίνουν ότι για να προστατεύσουμε την καρδιά μας και τις αρτηρίες μας από το οξειδωτικό στρες και για να προστατευτούμε από καρδιαγγειακά και φλεγμονώδη νοσήματα, και τον καρκίνο πρέπει να πίνουμε συνδυασμό τσαγιών:
1) Μαύρο και πράσινο τσάι (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, περίπου 36% επί ξηρού βάρους)
2) Μαντζουράνα και φασκόμηλο !!! (16,52 και 11,22 mg GA/gr Βοτάνου αντίστοιχα)
3) Να πίνουμε συνδυασμούς βοτάνων (τα μείγματα έχουν υψηλότερη αναγωγική ικανότητα από τα εκχυλίσματα των μεμονωμένων βοτάνων)
Οι συνδυασμοί αυτοί έχουν το υψηλότερο φαινολικό περιεχόμενο και αντιοξειδωτικό δυναμικό σε σχέση με τα υπόλοιπα βότανα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Από την παρούσα μελέτη προκύπτει ότι :
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Από την παρούσα μελέτη προκύπτει ότι :
- τα μαύρο και το πράσινο τσάι έχουν το υψηλότερο φαινολικό περιεχόμενο και αντιοξειδωτικό δυναμικό σε σχέση με τα υπόλοιπα βότανα που μελετήθηκαν. Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με εκείνα των Ali K Atoui et. Al (2009) και αυτό αποδίδεται στο ότι το τσάι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, περίπου 36% επί ξηρού βάρους (Shahidi, 2000).
- Από τα κρητικά βότανα το υψηλότερο φαινολικό περιεχόμενο εμφανίζει το εκχύλισμα από μαντζουράνα και φασκόμηλο, περιεχόμενο (16,52 και 11,22 mg GA/gr Βοτάνου αντίστοιχα) ενώ χαμηλότερες συγκεντρώσεις εμφανίζουν το δίκταμο, μαλοτήρα και το χαμομήλι ( 5,21, 4,98 και 0,46 mg GA/gr Βοτάνου αντίστοιχα).
- Μεταξύ των Κρητικών Βοτάνων το φασκόμηλο και η ματζουράνα επιδεικνύουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα, με το φασκόμηλο να υπερτερεί ελαφρώς έναντι της ματζουράνας. Ακολουθούν δίκταμο και χαμομήλι με μικρή διαφορά, ενώ η μαλοτήρα εμφανίζει την χαμηλότερη ικανότητα εξουδετέρωσης της ρίζας DPPH.
- Όλα τα ζεύγη βοτάνων που δοκιμαστήκαν εμφανίζουν υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα εκείνη των μεμονωμένων βοτάνων. Ακόμα και τα μείγματα φασκόμηλου με τα πιο αντιοξειδωτικά ασθενή βότανα, χαμομήλι και μαλοτήρα επέδειξαν υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα από το μεμονωμένο εκχύλισμα φασκόμηλου.
- Τα αποτελέσματα από τη μέθοδο FRAP δείχνουν ότι τα μείγματα έχουν υψηλότερη αναγωγική ικανότητα από τα εκχυλίσματα των μεμονωμένων βοτάνων επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα της μεθόδου DPPH. Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά των βοτάνων φαίνεται ότι δρουν συνεργιστικά και ο συνδυασμός κρητικών βοτάνων μπορεί να ενισχύσει το συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό των εκχυλισμάτων και κατ΄ επέκταση την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.
- Ενσωματώνουμε την εργασία 115 σελίδων , που εκτός από Μελέτη είναι και Οδηγός για τα δημοφιλέστερα κρητικά βότανα και της θεραπευτικές τους ιδιότητες.
ΣΥΝΕΡΓΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ
Σχετικά άρθρα
Δ1
209 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Όξινο γλουταμινικό νάτριο, | 185 ΕΛΙΑ ΥΓΕΙΑ Τα οφέλη που έχουν για την υγεία σας oι ελιές |
175 ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οι Θεραπευτικές Ιδιότητες της γλιστρίδας |
Πηγή: Βιβλιοθήκη του TEI Κρήτης https://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/steg/dd/2015/KoukoulanakiMarina/attached-document-1442222623-501981-30697/KoukoulanakiMarina2015.pdf