Καυτερή κόκκινη πιπεριά ενισχύσει το ανοσοποιητικό και συμβάλει στη μακροζωία ?



Η Ιστορία 
Οι καυτερές πιπεριές έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική εδώ και αιώνες. Θεωρούνταν ανέκαθεν χρήσιμες για τις διάφορες ασθένειες του γαστρεντερικού τμήματος, συμπεριλαμβανομένων των στομαχόπονων. Η μελέτη της καυτερής πιπεριάς (τσίλι) μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν μια νέα κατηγορία αναλγητικών φαρμάκων που θα σταματούν τον πόνο στην πηγή του.

Οι πιπεριές του Μεξικού και της Νότιας Αμερικής ανακαλύφθηκαν από τον Κολόμβο και έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ινδία και την Κίνα. Θεωρείται ότι διαθέτουν ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες. Σχετικές πληροφορίες μας δίνει ο Δημήτρης Γρηγοράκης,Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc-Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας -Επιστημονικός Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.


Όταν ο Κολόμβος δοκίμασε για πρώτη φορά μια καυτερή πιπεριά, πίστεψε πως είχε ανακαλύψει ένα ακόμα φυτό από το οποίο έβγαινε το μαύρο πιπέρι. Παρά το κάψιμο που προκαλούν οι καυτερές πιπεριές, δεν έχουν κάποια σχέση με το φυτό από το οποίο βγαίνει το πιπέρι, το όνομα όμως πιπεριά παρέμεινε. Οι πιπεριές χαρακτηρίζονται ως προστατευτική τροφή, επειδή περιέχουν πολλά στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Περιέχουν βιταμίνη Α (β-καροτένιο), που δημιουργεί πιο ανθεκτικούς ιστούς και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα κατά του κοινού κρυολογήματος και των καταρροϊκών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, των ιγμορείων, της ουροδόχου κύστης, του δέρματος και του πεπτικού σωλήνα. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ευεξία. 
Οι βιταμίνες της ομάδας Β, που επίσης υπάρχουν στην πιπεριά, εμπλέκονται στο μεταβολισμό και εξισορροπούν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Τέλος, οι πιπεριές είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C της πιπεριάς είναι συγκρίσιμη μ’ εκείνη του πορτοκαλιού και του γκρέιπφρουτ. Όταν οι πιπεριές βράζονται σε νερό χάνουν μεγάλο μέρος της βιταμίνης C, ενώ το μαγείρεμα σε ατμό ή σε σιγανή φωτιά διατηρεί αρκετή από τη βιταμίνη αυτή. Η πιπεριά περιέχει μεγάλο ποσοστό πυριτίου, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των μαλλιών, του δέρματος, των νυχιών και των δοντιών. Από το 1850 η πιπεριά είχε προταθεί ως αποτελεσματικό μέσο για τον πονόδοντο. Στη Νότια Αμερική οι πιπεριές καταναλώνονταν ως εντερικά παρασιτοκτόνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ως παραδοσιακό γιατρικό για τη θεραπεία της γεροντικής άνοιας, στην Ιαπωνία για την αύξηση της γονιμότητας και στην Αγγλία για την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας. Σε όλο τον κόσμο οι πιπεριές θεωρούνται ως αφροδισιακή τροφή. 

Οι πιπεριές και ιδιαίτερα οι καυτερές περιέχουν μια ουσία, την καψαϊκίνη. Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καψαϊκίνη διεγείρει ορισμένα νευρικά κύτταρα για την έκκριση ουσιών που δεσμεύουν τους υποδοχείς των νευροδιαβιβαστών που μεταφέρουν τα σήματα του πόνου. Η καψαϊκίνη αναστέλλει παροδικά την ικανότητα των νευροδιαβιβαστών να μεταφέρουν σήματα πόνου. Με την είσοδό της στον οργανισμό η καψαϊκίνη προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την εμφάνισημιας αναλγητικής δράσης παρόμοιας με αυτήν της μορφίνης Μία πιπεριά περιέχει μία πλήρη ημερήσια ποσότητα β-καροτενίου και σχεδόν το διπλάσιο των DRI’s για τη βιταμίνη C. Οι πιπεριές επίσης είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Επειδή παρατείνουν το χρόνο πήξης του αίματος, μπορούν να προλάβουν το σχηματισμό θρόμβων και να δράσουν προστατευτικά κατά της καρδιακής προσβολής και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η χρήση της καυτερής πιπεριάς συνιστάται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και για την αποσυμφόρηση της αναπνευστικής οδού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας και στην πρόληψη της βρογχίτιδας. Πράγματι, σε πειράματα σε ζώα η καψαϊκίνη βρέθηκε να μειώνει τη βρογχοσύσπαση που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου και από άλλους ερεθιστικούς παράγοντες). Ταϊλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι η συχνή κατανάλωση της πιπεριάς εξηγεί τη σπανιότητα των θρομβοεμβολικών επεισοδίων στη χώρα τους, ειδικά σε σύγκριση με τους Αμερικανούς.


Η κόκκινη πιπεριά κρύβει μυστικά υγείας που μας διαφεύγουν, ή μπορεί ακόμα και να μην τα γνωρίζουμε. Αποτελεί πηγή πολλών βιταμινών, όπως βιταμίνης C,  που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην προστασία των κυττάρων μας από τη γήρανση, βιταμίνης Α, που προστατεύει τα κόκαλα και τα μάτια, βιταμίνης Β6, που βοηθά στον σχηματισμό αμινοξέων και στις διαδικασίες μεταβολισμού, και σημαντικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες, όπως το λυκοπένιο. Η δράση της κόκκινης πιπεριάς δεν σταματά όμως εδώ. Το λυκοπένιο, που αποτελεί ένα ισχυρό προληπτικό όπλο έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, συνδυαζόμενο με τη βιταμίνη Β6, δίνουν μια εξαιρετική ασπίδα προστασίας για τα αγγεία του σώματός μας, καθώς το λυκοπένιο προστατεύει τα τοιχώματά τους, ενώ η βιταμίνη  Β6 εμποδίζει την αρτηριοσκλήρυνση.

Επίσης, μια από τις σημαντικότατες δράσεις των συστατικών της κόκκινης πιπεριάς είναι αυτή της προστασίας των ματιών μας από διαταραχές κι από τη γήρανση. Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στην παρουσία της βιταμίνης Α που περιέχεται στην κόκκινη πιπεριά, όσο και στην παρουσία της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης. Οι δύο αυτές ουσίες αποτελούν αναντικατάστατα συστατικά των ματιών μας, τα οποία προστατεύουν τα μάτια μας από την καθημερινή φθορά.

Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν πηγή βιταμίνης Α, C και φυλλικού οξέος. Δοκιμάστε τα σε μια υγιεινή συνταγή. Οι κόκκινες πιπεριές είναι αυτές που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε τραπέζι ή μπουφέ. Τραγανές και απίστευτα γλυκές, αυτές οι κυρίες στο κόκκινο είναι μια εύκολη λύση για όποιον δεν είναι λάτρης των λαχανικών. Ο μόνος περιοριστικός παράγοντας είναι ότι μπορεί να είναι δαπανηρές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Γνωρίζατε ότι οι πράσινες πιπεριές είναι άγουρες κόκκινες πιπεριές; Επειδή δεν είναι πλήρως ώριμες, έχουν μια πικρή επίγευση, και το ήμισυ της βιταμίνης C και Α σε σύγκριση με τα κόκκινα ή πορτοκαλί αδέλφια τους. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, και η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει το κοινό κρυολόγημα.

Η πάπρικα και οι πιπεριές τσίλι προσφέρουν τα ίδια οφέλη, αλλά με επιπλέον καψαϊκίνη, μια χημική ουσία που μπορεί να παράγει μια ισχυρή αίσθηση καψίματος στο στόμα.

Παρακάτω είναι πέντε λόγοι για να αυξηθεί η κατανάλωση κόκκινης πιπεριάς:

1. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περισσότερο από το 200% ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C!
Πέραν του ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C βοηθάει στη σωστή απορρόφηση του σιδήρου. Εάν έχετε ανεπάρκεια σιδήρου, δοκιμάστε να συνδυάσετε κόκκινες πιπεριές με μια πηγή σιδήρου για μέγιστη απορρόφηση.
2. Οι κόκκινες πιπεριές είναι μια σπουδαία πηγή βιταμίνης Β6 και φολικού οξέος!
Και οι δύο αυτές βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αναιμίας.
3. Οι κόκκινες πιπεριές βοηθούν στην υγιή νυχτερινή όραση!
Οι κόκκινες πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην υποστήριξη της υγιούς όρασης, ιδιαίτερα τη νύχτα.

4. Οι κόκκινες πιπεριές είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά!
Οι συνδυασμένες επιδράσεις της βιταμίνης Α και C έχουν δημιουργήσει μια σπουδαία αντιοξειδωτική ικανότητα, και με το λυκοπένιο στο μίγμα, η κόκκινη πιπεριά γίνεται μια κορυφαίο superfood. Το λυκοπένιο είναι αυτό που κάνει τις ντομάτες και τις πιπεριές κόκκινες. Η κόκκινη πιπεριά είναι ένα από τα υψηλότερα λαχανικά σε λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη πολλών ειδών καρκίνου συμπεριλαμβανομένων του προστάτη και των πνευμόνων.

5. Κάψτε περισσότερες θερμίδες με τις κόκκινες πιπεριές!
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γλυκές κόκκινες πιπεριές μπορούν να ενεργοποιήσουν τη θερμογένεση και να αυξήσουν το μεταβολικό ρυθμό. Οι κόκκινες πιπεριές δεν περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία είναι αυτό που κάνει τις πιπεριές να καίνε και μας προκαλούν ιδρώτα, αλλά έχουν μια ήπια θερμογενετική δράση που αυξάνει τον μεταβολισμό μας, χωρίς αύξηση του καρδιακού ρυθμού μας και της πίεσης του αίματος, όπως κάνουν οι καυτερές πιπεριές.


Οι έρευνες
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας βρήκε ότι ουσία παρόμοια με την καψαϊκίνη, που καθιστά καυτερές τις πιπεριές, βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό στις περιοχές του πόνου. Το μπλοκάρισμα της παραγωγής της ουσίας μπορεί να σταματήσει τον χρόνιο πόνο.

Στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation, ερευνητές εξηγούν ότι η καψαϊκίνη είναι πρωταρχική ουσία στις καυτερές πιπεριές, που προκαλεί αίσθηση καψίματος δεσμευόμενη σε κάποιους υποδοχείς των κυττάρων στο εσωτερικό του σώματος.

Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Τέξας δήλωσε ότι ο εντοπισμός των ενδογενών μορίων που μοιάζουν με την καψαϊκίνη και εκκρίνονται από το σώμα, όταν υφίσταται βλάβη, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων για την αντιμετώπιση διαφόρων τύπων χρόνιου πόνου, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που συνδέεται με τον καρκίνο και τις φλεγμονώδεις νόσους, όπως η αρθρίτιδα και η ινομυαλγία.

Η καψαϊκίνη δρα και σαν τοπικό αναισθητικό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται και σε πολλά έμπλαστρα και αλοιφές για την ανακούφιση των πόνων. Πειράματα στα εργαστήρια, έδειξαν επίσης ότι καταπολεμά τον καρκίνο στο πάγκρεας και στον προστάτη. Οι καυτερές πιπεριές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μπορούν να ρίξουν την χοληστερίνη, να εμποδίσουν την αρτηριοσκλήρυνση και να σταματήσουν την αιμορραγία. Ακόμη, μπορούν να ανακουφίσουν και να βοηθήσουν, σε πόνους στη πλάτη ή σε εξαρθρώματα, στον πονοκέφαλο και σε κρυολογήματα.

Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε καλή κυκλοφορία, γιατί οι περισσότερες ασθένειες μπορούν να θεραπευτούν, εάν στην περιοχή που πάσχει, υπάρχει ικανοποιητική παροχή αρτηριακού αίματος (το οποίο φέρνει μαζί του οξυγόνο και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα κύτταρα), καθώς και ικανοποιητική απομάκρυνση μέσω των φλεβών, όλων των τοξικών και των παραπροϊόντων του μεταβολισμού. Η μεγάλη περιεκτικότητα της καυτερής πιπεριάς σε βιταμίνη Α και C, αναζωογονεί τον οργανισμό, περιορίζει την πείνα και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, διευκολύνει στην πέψη, βοηθά στην ισορροπία του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους.

Η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει σε μικρό βαθμό το μεταβολισμό, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει και το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την όρεξη.

Νεότερες έρευνες 
Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών.

Αν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά με μπόλικη κόκκινη πιπεριά, μπορεί να ζήσετε περισσότερο. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό θανάτων και το είδος των θανάτων, με το είδος της διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι οι λάτρεις της καυτερής κόκκινης πιπεριάς τείνουν να ζουν παραπάνω.

Βρέθηκε ότι ο μέσος φανατικός καταναλωτής των καυτερών πιπεριών είναι νεότερος, άνδρας, λευκός, που καπνίζει, πίνει αλκοόλ, έχει χαμηλότερη χοληστερίνη, χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη μόρφωση, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καυτερές πιπεριές.

Ασαφής πάντως παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα. Πιθανώς η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

Εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Μια κινεζική μελέτη του 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις εν λόγω πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα και η νέα αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τα κινεζικά ευρήματα.

αφέψημα - τσάι με καυτερή πιπεριά - www.mellofarm.gr

Συνταγή σουπερτροφής μέ καυτερή πιπεριά

Περιέχει καψαϊκίνη που επιταχύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και βοηθά το σώμα να κάψει θερμίδες γρηγορότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή η συγκεκριμένη ουσία αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και συμβάλλει στην άνοδο του καρδιακού ρυθμού. Επιπροσθέτως, μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πικάντικα φαγητά, τρώνε μικρότερες μερίδες, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν και λιγότερες θερμίδες.

H ΕΚΤΕΛΕΣΗ
01/ Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, σόταρε για 1 λεπτό το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα φασόλια.
02/ Κόψε το ζαμπόν σε λεπτές λωρίδες και βάλε το στο τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Τσιγάρισέ το για 2 λεπτά και πρόσθεσε το τυρί αφήνοντάς το να λιώσει (περίπου 1 λεπτό). Ετοιμος; Μόλις ετοίμασες το απόλυτο πιάτο για τους μυς σου.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ:
1 ξερό κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. φασόλια σε κόκκινη σάλτσα (από κονσέρβα)
1 φέτα γαλοπούλα βραστή 'ή ζαμπόν light
20 γρ. τυρί τσένταρ με χαμηλά λιπαρά

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ:
540 θερμίδες
30 γρ. πρωτεΐνη
35 γρ. υδατάνθρακες
14 γρ. λιπαρά
---------------



http://www.minervahorio.gr/kokkini-piperia-igia-sto-kokkino/
http://blog.doctoranytime.gr/piperia-evergetikes-idiotites/
https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/trofima/3775-kafteri-piperia-einai-i-nea-soyper-trofi
http://thessdiet.gr/articles/sumboules/ta-5-ofeli-gia-tin-ugeia-apo-tin-kokkini-piperia
http://www.life2day.gr/2014/04/ischires-therapeftikes-idiotites-tis-piperias/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του