Ονυχομυκητίαση: αιτίες και θεραπείες

230 ΥΓΕΙΑ
Το μηλόξυδο περιέχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, που βοηθούν στην καταπολέμηση των μυκήτων των νυχιών. Για να εμποδίσετε την εμφάνισή τους θα πρέπει να διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά και να εφαρμόζετε πούδρα ποδιών σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο. Αν και η κοινή τους ονομασία είναι μύκητες των νυχιών, η επιστημονική τους ονομασία είναι ονυχομυκητίαση. Η συγκεκριμένη μόλυνση προκαλεί μεταβολές στην εμφάνιση των νυχιών όσον αφορά το χρώμα και το πάχος τους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το πρόβλημα.

Αιτίες και συμπτώματα της ονυχομυκητίασηςΕίναι μια πολύ κοινή και διαδεδομένη ασθένεια σε όλο τον κόσμο, η οποία αρχικά εμφανίζεται σε ένα δάχτυλο των χεριών ή των ποδιών και στην συνέχεια με την πάροδο του χρόνου και την έλλειψη θεραπείας εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα νύχια. Ορισμένοι μπορεί να έχουν μυκητίαση του ποδιού, όπου οι μύκητες μπορούν να προσβάλουν και το δέρμα.

# Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω προειδοποίηση
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. 
Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.
Οδηγίες χρήσης των βοτάνων Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους. Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες. Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά. 
Δοσολογία Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.
Οι μορφές των βοτάνων Αφέψηµα : Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
Έγχυµα : Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε. 
Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα : Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους.
**Απόσπασμα από άρθρο του https://www.vita.gr/ σε συνεργασία με δρ. ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΛΤΣΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
#

Η ονυχομυκητίαση μπορεί να παρατηρηθεί πολύ εύκολα από τις μεταβολές στην εμφάνιση των νυχιών, στο χρώμα ή το πάχος τους, καθώς τα συμπτώματα δεν περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία. Σε αρκετά άτομα παίρνει αρκετό χρόνο μέχρι να θεραπεύσουν τους μύκητες και γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται ένα διάστημα μηνών ή χρόνων για να αναρρώσουν πλήρως.
Η ονυχομυκητίαση αποτελεί συνήθως ένα αισθητικό πρόβλημα των νυχιών, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο που είναι δύσκολο να επιλυθεί. Η πρόωρη διάγνωση θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε μόνιμα από τους μύκητες των νυχιών.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη μυκήτων που προκαλούν την ονυχομυκητίαση, ένα από τα πιο γνωστά είναι το είδος Candida albicans («ωίδιο το λευκάζον»). Πρόκειται για έναν μύκητα που μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής και μπορεί να συνυπάρξει με τον άνθρωπο χωρίς να προκαλέσει κάποιου είδους μόλυνση, ωστόσο συγκεκριμένοι παράγοντες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της ανάπτυξης αυτής της ασθένειας.

Η γήρανση αποτελεί μια από αυτές τις αιτίες καθώς οι μύκητες αρχίζουν να εμφανίζονται με την πάροδο των χρόνων και η άμυνα του οργανισμού αρχίζει να αποδυναμώνεται. Όταν τα πόδια είναι μονίμως υγρά, ιδιαίτερα σύνηθες για τους κολυμβητές ή για άτομα που δεν χρησιμοποιούν κατάλληλα υποδήματα (παπούτσια από καουτσούκ, νάιλον κάλτσες, κτλ.). Επίσης για άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση, μυκητίαση του ποδιού, κτλ.

Ο διαβήτης σχετίζεται με την ονυχομυκητίαση καθώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ονυχομυκητίαση είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστεί σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, που μπορεί να οφείλεται σε μια γενετική προδιάθεση, στην κοινή χρήση πετσετών, μπανιέρας, υποδημάτων, κτλ. Τέλος, η ανοσοκαταστολή ή η χρήση βιολογικών φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν επίσης μύκητες των νυχιών.

Θεωρείται ότι το βασικότερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι αισθητικό λόγω των αλλαγών στην εμφάνιση των νυχιών. Υπάρχουν πέντε διαφορετικά είδη αλλοιώσεων βάσει των οποίων μπορείτε να διακρίνετε την ονυχομυκητίαση:
Η επιφάνεια του νυχιού γίνεται κίτρινη και χοντρή, ενώ η άκρη του γίνεται τραχιά και με σχισμές.
Φθείρει την ρίζα του νυχιού, με λευκές και κίτρινες λωρίδες.
Μπορείτε να παρατηρήσετε μικρά λευκά στίγματα ή κηλίδες στην επιφάνεια του νυχιού.
Μωβ χρώμα στο νύχι (ανήκει στις σπάνιες περιπτώσεις της μελανωνυχίας).
Το νύχι παραμορφώνεται, είναι καμπύλο, γίνεται πιο παχύ και σκληρό και σπάει σε μικρά κομμάτια πολύ εύκολα.

Η υγιεινή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη ενός ξεσπάσματος ονυχομυκητίασης και την εξάπλωση βακτηρίων και μυκήτων. Είναι επίσης σημαντικό να πλένετε και να στεγνώνετε πολύ καλά τα χέρια σας. Να χρησιμοποιείτε κατάλληλες βαμβακερές κάλτσες και να μην είναι πολύ σφιχτές ώστε να αφήνουν σχετικά ελεύθερο το πόδι σας να αναπνέει. Να αποφεύγετε να κάνετε μπάνιο με γυμνά πόδια σε αποδυτήρια και γυμναστήρια και να μην μοιράζεστε την πετσέτα σας με κάποιον που έχει μολυνθεί.

Onychomycosis - What is it and how is it treated?

Όταν κάποιος έχει ονυχομυκητίαση, είναι σημαντικό να διατηρεί τα νύχια του κομμένα έτσι ώστε να μην εξέχουν από την άκρη των δαχτύλων. Θα πρέπει επίσης να απολυμαίνει τα εργαλεία μετά την χρήση τους. Να μην χρησιμοποιεί ψεύτικα νύχια και να μην τα βάφει.


Σπιτικές θεραπείες για τους μύκητες των νυχιών
  • Το έλαιο τεϊόδεντρου αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη φυσική θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις μικρής ή μέτριας σημασίας καθώς είναι πολύ ισχυρό μυκητοκτόνο. Αναμείξτε ίση ποσότητα έλαιο τεϊόδεντρου με ίση ποσότητα ελαιόλαδο και έλαιο θυμαριού. Καλύψτε την πληγείσα περιοχή με αυτό το μείγμα με την βοήθεια ενός βαμβακιού ή ενός πινέλου (που δεν έχει άλλη χρήση παρά μόνο αυτή). Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά και χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να βουρτσίσετε το νύχι σας. Όταν το πόδι σας είναι στεγνό και καθαρό, εφαρμόστε μερικές σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου στο νύχι σας.

  • Μια δεύτερη θεραπεία που χρησιμοποιείται συχνά για την θεραπεία των μυκήτων των νυχιών είναι το μηλόξυδο. Ετοιμάζετε ένα ποδόλουτρο με ίσες ποσότητες μηλόξυδο και ζεστό νερό. Βυθίζετε τα πόδια και τα χέρια σας (ή τουλάχιστον μουλιάζετε τα νύχια σας) για 20 λεπτά. Στεγνώστε τα πολύ καλά με μια πετσέτα ή με ένα πιστολάκι μαλλιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο νύχι που έχει μολυνθεί και επίσης στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.
  • Ακόμα μια εναλλακτική λύση για την χρήση του μηλόξυδου είναι να αναμείξετε δυο κουταλιές μηλόξυδο με δυο κουταλιές σκληρό αλεύρι ρυζιού. Εφαρμόστε το μείγμα στο νύχι σας και αφήστε το για 15 λεπτά (επαναλαμβάνοντας την προαναφερόμενη διαδικασία με το στέγνωμα των νυχιών).
  • Ανακατέψτε μαγειρική σόδα με νερό μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Εφαρμόστε το μείγμα με ένα βαμβάκι και απλώστε το στο νύχι σας, προσπαθώντας να το εφαρμόσετε στο δέρμα που βρίσκεται κάτω από το νύχι το οποίο έχει μολυνθεί. Αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά και στην συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε το νύχι σας.
  • Βάλτε σε μια κατσαρόλα δυο κούπες νερό και τρεις κουταλιές θυμάρι. Βράστε το μείγμα για πέντε λεπτά. Κλείστε την εστία, σκεπάστε το και αφήστε το να κρυώσει. Μουλιάστε ένα βαμβάκι ή ένα πανί στο μείγμα και καλύψτε με αυτό τα νύχια που έχουν προσβληθεί από την ονυχομυκητίαση.
  • Βράστε ένα λίτρο νερό μαζί με δέκα ξυλάκια κανέλλας. Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε τα για ακόμα πέντε λεπτά. Αφήστε το μείγμα να σταθεί για 45 λεπτά και στην συνέχεια αδειάστε το σε ένα δοχείο ενώ είναι ακόμη ζεστό για να μουλιάσετε τα νύχια σας.
  • Μουλιάστε λίγο βαμβάκι στον χυμό ενός κρεμμυδιού. Εφαρμόστε το στους μύκητες των νυχιών. Μπορείτε επίσης να τρίψετε μισό κρεμμύδι απευθείας πάνω στο πόδι.
  • Ανακατέψτε μια κουταλιά χυμό λεμονιού, πέντε σταγόνες υπεροξείδιο του υδρογόνου και δυο κουταλιές ζελέ αλόης βέρα. Τοποθετήστε το μείγμα πάνω στο νύχι που έχει μολυνθεί και αφήστε το να στεγνώσει.
  • Βράστε πέντε σκελίδες σκόρδου σε μια κούπα με νερό. Αδειάστε το σε ένα δοχείο με κρύο νερό και βυθίστε τα πόδια σας μέσα για 15 λεπτά. Επαναλαμβάνετε αυτή την διαδικασία καθημερινά για ένα μήνα.
Πώς να αντιμετωπίσετε τους μύκητες 
Απόσπασμα από την εκπομπή του ALPHA "Μεσ' την καλή χαρά". Η υπεύθυνη του NEOTIS, δερματολόγος Μ. Μαυρίδου, δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση των μυκήτων στα πόδια, χέρια & νύχια. Ανέβηκε στις 9 Φεβ 2012

Σχετικά Αρθρα
Δ6custom
193 ΥΓΕΙΑ 




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του