Φυτέψτε μια Ροδιά από Σπόρο με Αυτόν τον Εύκολο Τρόπο

Τα ρόδια είναι τα φρούτα της ζωής και της καλοτυχίας. Ένα από τα πρώτα καρποφόρα δέντρα που καλλιεργήθηκαν στην αρχαιότητα. Τα βρίσκουμε άφθονα στα μανάβικα και στις λαϊκές αγορές τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες και τα τρώμε ωμά ή σε σαλάτες ή μ τα χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας.
Πολλά έθιμα που σχετίζονται με την καλοτυχία από την αρχαιότητα περιλαμβάνουν το ρόδι. Κάθε φορά που ανοίγουμε στη μέση ένα από αυτά, η αφθονία των σπόρων στο εσωτερικό του είναι αρκετή για να ιντριγκάρει τον καθένα να μεγαλώσει μια ροδιά στον κήπο του χρησιμοποιώντας μερικά από αυτά.

Η ιστορία της καλλιέργειας της ροδιάς
Η ροδιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που προέρχεται από την  Περσία, η περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Ιράν. Οι αρχαίοι έμποροι και έποικοι μετέφεραν το φυτό αυτό και το διέδωσαν σε όλες τις περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. Ο καρπός αυτός αγαπήθηκε τόσο πολύ που πέρασε στη μυθολογία των Αιγυπτίων, των Ρωμαίων και των Ελλήνων. Υπάρχουν αναφορές σε αυτό τόσο στη Βίβλο και στο Ταλμούδ όσο και σε μεγάλα έργα τέχνης της εποχής. Μπορεί κάποιος να φανταστεί τους εμπόρους της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου να ρωτούν τους ντόπιους καλλιεργητές πώς μπορούν να φυτέψουν και να φροντίσουν μια ροδιά στον τόπο τους.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, το ρόδι έγινε σύμβολο των βασιλικών οικογενειών του Μεσαίωνα. Αυτή η πλούσια ιστορία, διαποτισμένη με μύθους και ρομαντισμό, μπορεί να αποδοθεί στα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του φρούτου. Και είναι πραγματικά μοναδικό, μιας και οι οικογένεια φυτών στην οποία ανήκει (Lythraceae) έχει μόνο ένα γένος και δύο είδη. Το ρόδι είναι το Punica granatum και το άλλο είδος απαντάται μόνο στο νησί της Σοκότρα, στον Ινδικό Ωκεανό.
Αν και η ονομασία του στα λατινικά (pomegranate) σημαίνει μήλο γεμάτο σπόρους, στην πραγματικότητα ο καρπός είναι ράγα (το μήλο είναι ψευδής καρπός). έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σχεδόν σφαιρικό. Στην κορυφή του φέρει τον κάλυκα, πού μοιάζει σαν μικρό οδοντωτό χωνί. Ο φλοιός κατά την ωρίμανση είναι κοκκινοπράσινος ή βιολετί.
Εσωτερικά, ο καρπός χωρίζεται σε 9 περίπου χώρους, με παχιά, λευκά τοιχώματα, πάνω στα όποια προσφύονται τα πολυάριθμα σπέρματα (σπόροι), με σκληρό, ημιξυλώδη πυρήνα (γίγαρτο), πού περιβάλλεται από σάρκα (ρόγα) ρόδινου ή ερυθρού χρώματος ανάλογα με την ποικιλία. Οι ρόγες σκεπάζονται ομαδικά από πάνω, με λευκή ή λευκοκίτρινη λεπτή μεμβράνη. Η εσωτερικές μεμβράνες και ο φλοιός δεν τρώγονται λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε τανίνες.

Πώς θα μεγαλώσετε μια ροδιά από τον σπόρο

Η φύτευση των σπόρων είναι πολύ εύκολη δεδομένου ότι φυτρώνουν εύκολα χωρίς πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια. Οι σπόροι πρέπει 

  • να καθαρίζονται από τη σαρκώδες ρόγα που τα περιβάλλει, δηλαδή την κόκκινη σάρκα και να μείνει μόνο ο πυρήνας. 
  • Αφού το κάνετε, τοποθετήστε τα στον ήλιο για μερικές ώρες μέχρι να στεγνώσει το περίβλημά τους. 
  • Θα πρέπει να φυτευτούν σε ελαφρύ έδαφος σε βάθος περίπου 1,5 cm. Φροντίστε το χώμα να μην χάσει τελείως την υγρασία του ρίχνοντας λίγο νερό όποτε αυτό στεγνώνει.




  • Η θερμότητα παίζει ρόλο στο πότε θα φυτρώσουν τα σπέρματα. Σε θερμοκρασία δωματίου θα βλαστήσουν μέσα σε περίπου 30-40 ημέρες. Αν ανεβάσετε λίγους βαθμούς τη θερμοκρασία του εδάφους θα συντομεύσετε τον χρόνο στο μισό. Για να το πετύχετε αυτό, δοκιμάστε να καλύψετε το σπορείο που φυτέψατε τους σπόρους σας με αλουμινόχαρτο και εκθέστε το στο ηλιακό φως, μέχρι οι νεαροί βλαστοί να φυτρώσουν.

Υπάρχει και μια άλλη μέθοδος που καλό είναι να αναφερθεί. 

  • Πάρτε ένα φίλτρο του καφέ ή μια λεπτή πετσέτα και βρέξτε τη. Στύψτε τη για να στραγγίξει το νερό. 
  • Τοποθετήστε τους πυρήνες της ροδιάς στη μια της άκρη και διπλώστε τη στα τέσσερα για να τους καλύψετε.
  •  Κλείστε τη σε μια πλαστική θήκη ή σακούλα και αποθηκεύστε τη σε ένα ζεστό μέρος, στο παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος ή κοντά σε κάποιο καλοριφέρ. 
  • Ελέγξει τη σακούλα τακτικά για να δείτε αν οι πυρήνες βλάστησαν. 
  • Μόλις πετάξουν βλαστό, φυτέψτε τα σε σπορείο.
Για σπορείο χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε μικρό κυπελλάκι ή δοχείο που έχει καλή αποστράγγιση και φυτέψτε 3 με 2 φυτρωμένους σπόρους ανά δοχείο. Μετά από λίγες εβδομάδες απομακρύντε τα ασθενέστερα σπορόφυτα και αφήστε ένα σε κάθε κυπελλάκι.

Μεταφύτευση των σποροφύτων στην τελική τους θέση

Στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης μεταφυτέψτε τα νεαρά σπορόφυτα στην τελική τους θέση. Η ροδιά μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τύπους εδαφών, ακόμη και σε χαλικώδη και αλατούχα εδάφη, αλλά για καλύτερα αποτελέσματα χρειάζεται έδαφος αμμοαργιλώδες και ασβεστολιθικό με αλκαλικό pH πάνω από 7 μέχρι 7,5. Για να αυξήσουμε το pH του εδάφους πρέπει να ενσωματώσουμε ασβέστιο σε αυτό ή να εφαρμόσουμε λίπανση με κάποιο λίπασμα που περιέχει ασβέστιο στο χώμα.
Το νεαρό δέντρο θα παράγει καρπούς σε δύο έως τρία χρόνια και κάθε φθινόπωρο οι ρόδινοι καρποί θα στολίζουν την αυλή σας και θα χαρίζουν τύχη στο σπίτι σας.

PDF Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δρ Παυλίνα Δρογούδη, Αναπληρώτρια ερευνήτρια1 Καθηγητής Μιλτιάδης Βασιλακάκης2 Αναπλ. Καθηγητής Θωμάς Θωμίδης3 Καθηγητής Εμμανουήλ Ναβροζίδης3 Δρ Γεώργιος Παντελίδης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής1,2 1 Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "ΔΗΜΗΤΡΑ", ΣΣ Ναούσης 38, 59 035 Νάουσα. 2 Εργαστήριο Δενδροκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54124 Θεσσαλονίκη 3 Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, 57400 Σίνδος 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Δρ Ειρήνη Σ. Πιτταρά Ιωάννα Καρακώστα Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας ΙΝΣΤΙΤΟYΤΟ ΦΥΛΛΟΒOΛΩΝ ΔEΝΔΡΩΝ ΣΣ Ναούσης 38, 59 035 Νάουσα τηλ.: 2632043343, e-mail: nagrefpi@otenet.gr Η παρούσα έκδοση διατίθεται στους ιστότοπους www.pomologyinstitute.gr, www.nagref.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του