Σημαντικά Βιολογικά Εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα - Θειικός χαλκός - Βάκιλος - Θειάφι


 Σημαντικά Βιολογικά Εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα - Θειικός χαλκός - Βάκιλος - Θειάφι


ΘΕΙΙΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ ( ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ)
Δεν εχει διασυστηματική δράση, αυτο σημαινει οτι με ένα καλό πλύσιμο μπορούμε να καταναλώσουμε τα προϊόντα χωρίς κανένα φόβο και ειναι απο τα ελαχιστα μηκυτοκτονα με την ιδιοτητα αυτή.
Χρησιμοποιείται στην Βιολογική Γεωργία όταν χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένη δοσολογία,




ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Υπέρβαση της δοσολογίας σκοτώνει και τους ωφέλιμους οργανισμούς του εδάφους και σταμάτα την κομποστοποίηση της οργανικής ουσίας, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην διατρέφονται σωστά.




Είναι από τα πιο αποτελεσματικά για καταπολέμηση μυκήτων της ρίζας και φύλλων, με διαφυλλικό ψεκασμό και σε κατάλληλη δοσολογία σκοτώνει και τα επιβλαβή έντομα, χρησιμοποιείται ευρέως σε μικρά σπορόφυτα λαχανικών. Η Θειοχαλκίνη θεωρείται πιο αποτελεσματική αφού περιεχέι Θείο ( Θειάφι ) + Χαλκό ( Γαλαζόπετρα ).

Αναλυτικότερα
Ο Θειικός χαλκός είναι χημική ένωση του δισθενούς χαλκού (Cu). Πρόκειται για θειικό άλας του χαλκού που φέρεται με το χημικό τύπο CuSO4. Χαρακτηρίζεται άνυδρος, σε αντίθεση με την ένυδρη μορφή του, (CuSO4.5Η2Ο) που είναι περισσότερο γνωστή ως γαλαζόπετρα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Στη γεωργία χρησιμοποιείται ως ζιζανιοκτόνο και βακτηριοκτόνο
Στις διάφορες καλλιέργειες ως λίπασμα, ενισχυτικό του εδάφους π.χ. του σίτου προ της σποράς και στο ραντισμό των οπωροφόρων δένδρων και ιδιαίτερα στην αμπελουργία.
Στη παραγωγή διαφόρων φυτοφαρμάκων.
Στη βαφή υφασμάτων.
Ως συντηρητικό ξυλείας σε ειδικές βαφές, π.χ. εμποτισμό τηλεγραφικών στύλων, ξύλινων πέδιλων στήριξης σιδηροδρομικών γραμμών.
Ως συντηρητικό δέρματος.
Ως ηλεκτρολύτης ηλεκτρικών στοιχείων.
Λόγω της εύκολης αποσύνθεσής του σε ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται επίσης στη γαλβανοπλαστική και ηλεκτρομεταλλουργία.
Στη φαρμακευτική, ως τοπικό αντισηπτικό, μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο.
Σε πρώτες βοήθειες παρέχεται ως εμετικό - αντίδοτο σε κάποιες περιπτώσεις δηλητηριάσεων.
Σε απολυμάνσεις ευρύτερων χώρων, στρατοπέδων, νοσοκομείων, πλοίων κ.λπ.
Στην αναλυτική χημεία ως πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων χημικών ενώσεων του χαλκού.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΟΡΔΙΓΑΛΙΟΥ ΠΟΛΤΟΥ
Ο βορδιγάλιος πολτός παρασκευάζεται ως εξής για ποσότητα 100 περίπου κιλών: Διαλύουμε 1.5 έως 2.5 κιλά θειικού χαλκού μέσα σε ένα δοχείο ξύλινο ή πλαστικό, που να έχει 50 κιλά νερό. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών δοχείων, γιατί τα τρυπάει ο θειικός χαλκός. Σε άλλο δοχείο ανακατεύουμε ένα-δύο κιλά σβησμένη ασβέστη (ασβεστόπετρα) με 50 κιλά νερό και φτιάχνουμε γάλα της ασβέστου. Κατόπιν χύνουμε το γάλα της ασβέστου λίγο - λίγο στο διάλυμα του θειικού χαλκού και ανακατεύουμε καλά.Χρησιμοποιόντας ένα πεχαμετρικό χαρτί αν θέλουμε βλέπουμε πότε το ΡΗ του διαλύματος της γαλαζόπετρας απο όξινο ΡΗ<7 θα γίνει ουδέτερο ΡΗ=7 οπότε σαυτό το σημείο σταματάμε. Το διάλυμα το ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε ψεκαστήρα και ψεκάζουμε με αυτό καλά τα φύλλα και τα βλαστάρια του αμπελιού.

Ο βορδιγάλιος πολτός πρέπει να χρησιμοποιείται την ίδια μέρα που θα παρασκευασθεί, γιατί όσο μένει, χάνει τις αρχικές του ιδιότητες και μπορεί να κάψει τα φυτά. Δέτε περισσότερα γιά το βορδιγάλιο ΕΔΩ

Η ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

Για την εντερίτιδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γαλαζόπετρα (θεϊκό χαλκό) σκόνη 1 – 1.5 κιλό σε ένα τόνο φύραμα (καλή πρόσμιξη) επί 3-5 ημέρες. Με διακοπή μιας βδομάδας επαναλαμβάνετε αν είναι ανάγκη 3 ακόμα ημέρες.

Η γαλαζόπετρα μπορεί να δοθεί και με το νερό έως εξής:
Πρώτα παρασκευάζουμε ένα βασικό διάλυμα με αναλογία 32 γραμ. γαλαζόπετρα σκόνη, 4 κιλά νερό και μισό κιλό ξύδι. Βάζουμε σε ένα δοχείο την μισή ποσότητα του νερού (τα 2 κιλά) ρίχνουμε τη γαλαζόπετρα και μετά το μισό κιλό ξύδι. Αναταράσσουμε καλά για να διαλυθεί η γαλαζόπετρα και μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 2 κιλά νερό. (Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά δοχεία παρά μόνο πήλινα, ξύλινα, εμαγιέ ή πλαστικά).
Αυτό είναι το βασικό διάλυμα. Είναι δηλητήριο και πρέπει να προσέχετε τα παιδιά σας. Για περισσότερη ασφάλεια κολλήστε απάνω ετικέτα με την ένδειξη δηλητήριο.
Από το βασικό διάλυμα παρασκευάζουμε την διάλυση που δίνουμε στα πουλιά. Δύο μεγάλες κουταλιές βασικό διάλυμα σε κάθε 3.5 κιλά νερό (διάλυμα 1:2000).

Η ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΣΑΝ ΕΜΕΤΙΚΟ
Το διάλυμα θειικού χαλκού 2%, δηλαδή μισή κουταλιά του γλυκού σε ένα μέτριο ποτήρι χλιαρού νερού δίνεται απο το στόμα σαν εμετικό στα σκυλιά που έγκαιρα διαπιστώνεται οτι πήραν φόλα(δηλητήριο,συνήθως οργανοφωσφορικό).το ποτίζουμε κουταλιά-κουταλιά μεχρι να ξεκινήσει ο εμετός.

Η ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Μία ποσότητα γαλαζόπετρας όσο ένα ρεβύθι διαλύεται σε ένα κιλό νερό και βουτάμε εκεί το νεραντζάκι ή τον ορνό(άγριο σύκο) να μείνουν για 20-30 λεπτά για να σφίξουν και τονωθούν τα χρώματα.Μετά τα ξεπλένουμε καλά με νερό.

Η ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΑ ΕΔΑΦΟΥΣ

Μία κουταλιά σούπας διαλυμένη σε 5 κιλά νερό και ποτίζουμε στη ρίζα των φυτών για βακτήρια,μύκητες και έντομα εδάφους(σκουλήκια).Επαναλαμβάνουμε κάθε 1 εβδομάδα ,για τρείς φορές. Ποσότητες άνω των 60 mg/kg μπορούν να επιφέρουν το θάνατο στους μικροοργανισμούς του εδάφους. Επίσης, μεγάλες ποσότητες, μπορούν να σταματήσουν την κομποστοποίηση της οργανικής ουσίας. Από την άλλη, ο χαλκός είναι από τα λίγα μυκητοκτόνα που κυκλοφορούν χωρίς διασυστηματική δράση. Aυτό σημαίνει ότι με ένα καλό πλύσιμο μπορούμε να καταναλώσουμε τα προϊόντα χωρίς κανένα φόβο

Η ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΡΟΛΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΑΔΕΣ
2-3 κιλά γαλαζόπετρα τα βάζουμε σε ένα γιούτινο(τρίχινο) τσουβάλι ,το δένουμε σφιχτά με ένα σχοινί και το κρεμάμε να ακουμπάει στην επιφάνεια του νερού.Οι πρασινάδες(τα άλγη) εξαφανίζονται και το νερό γίνεται διάφανο.Είναι όμως τοξική για τους υδρόβιους οργανισμούς.

Η ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ
Δοκιμασα αραιωμενο σε νερο στους τοιχους στο μπανιο στο σπιτι μου και εδω και δυο μηνες δεν εχει εμφανιστει ξανα μουχλα!!!!thumb
Ενας θειος μου ανελαβε τη διαδικασια βαψιματος.... και αφου καθαρισαμε τον τοιχο στις γωνιες οπου υπηρχε η μαυριλα,περασε ενα χερι τον τοιχο με το διαλυμα που εκανε με μια χουφτα γαλαζοπετρες (που αγορασαμε 3 ευρω απο καταστημα με φυτα/φυτοφαρμακα)και μισο κουβα νερο.


Η σωστή και συστηματική χρήση του Βάκιλου Θουριγγίας σε συνδυασμό με παγίδες καταπολεμά την Tuta absoluta με φυσικό τρόπο

Tuta absoluta cicle biològic en tomàquet


Βάκιλος Θουριγγίας για εφαρμογή με θειαφιστήρια (Σκόνη)
Βάκιλος Θουριγγίας. Είναι κάτι μικροοργανισμοί (βακτήρια) που κατατρώγουν τα σκουλήκια. Μπορείτε να τη βρείτε σαν σκόνη για να σκονίσετε τις πατάτες αλλά και σαν σκόνη που διαλύετε σε νερό και ψεκάζετε. Πάνω από κάθε στρώση με πατάτες που πρέπει να σκονιστεί ή να ψεκαστεί, καλό είναι να σκονίσετε και γύρω στην αποθήκη φύλαξης ή τουλάχιστον σε μια ζώνη ένα μέτρο γύρω από τις πατάτες. Επαναλαμβάνετε κάθε 20 – 30 μέρες και φυσικά μπορείτε να φάτε άφοβα!!! Ο βάκιλος πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό περιβάλλον για να μη μειώνεται η δραστικότητά του. Παράλληλα, ο βάκιλος είναι αποτελεσματικό βιολογικό εντομοκτόνο για εντομολογικές προσβολές από κάμπιες σε μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανα, για την ευδεμίδα στο αμπέλι, ενώ αποτελεί συμπληρωματική εφαρμογή για κάμπιες σε καρποφόρα δέντρα όπως και για την Tuta absoluta, το σκουλήκι της ντομάτας. Ιδιαίτερα, οι βιοκαλλιεργητές ντομάτας αλλά και αμπελιού συνηθίζουν να ανακατεύουν βάκιλο και θειάφι σε αναλογία 1:1 ή 1:2 για να αντιμετωπίσουν το ωίδιο (σίρικα) και τις κάμπιες με μία κοινή εφαρμογή. Συνεπώς, ο βάκιλος είναι ένα απαραίτητο όπλο στη φαρέτρα μας, για να καλλιεργήσουμε βιολογικά και αποτελεσματικά στον κήπο μας.

Προσφορές σε ποιοτικά προϊόντα:

Βάκιλος Θουριγγίας για υγρή εφαρμογή με ψεκαστήρα
Ίδιος Βάκιλος με τον παραπάνω , αλλά ειδικός για εφαρμογή διαλυμένος σε νερό , καταπολεμά τις προνύμφες εντόμων, με ψέκασμα σε μορφή βρέξιμων κόκκων. Συστήνεται ψεκασμός τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για την κάμπια των πεύκων (πιτυοκάμπι), με αναλογία 50 gr ανά 100 lt νερό. Πολύ αποτελεσματικό για τις φυλλοφάγες κάμπιες (πιερίδα) στο λάχανο και το μπρόκολο, όπου ψεκάζουμε αμέσως μετά την εμφάνισή τους, με επανάληψη ανά 7-10 ημέρες. Είναι πολύ δραστικό επίσης και κατά των μυρμηγκιών σε καλλωπιστικά και ανθοφόρα φυτά. Συστήνεται επίσης προλήπτικά και κατασταλτικά για την καταπολέμηση της τούτας της τομάτας (Tuta absoluta). Η αναλογία για τη τομάτα είναι 100-200 gr/100 kgr νερο (1 κουταλάκι του γλυκού σε 10 λίτρα νερό), με επανάληψη κάθε 7-10 μέρες. Η συσκευασία των 50 gr είναι για 40-50 λίτρα νερό. Επιτρέπεται η χρησιμοποίησή του ακόμη και την ημέρα της συγκομιδής, καθώς δεν έχει καμία τοξικότητα.


Άν θέλετε να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τα δικά σας λαχανικά, τότε μπορείτε από εδώ να πάρετε μερικές ιδέες.πρακτικές συμβουλές: Γιά το ράντισμα καρποφόρων δένδρων αφήνουμε να λιώσει σε 5 κιλά νερό μία πλάκα (ή 150 γρ) πράσινο σαπουνι τριμένο σε τρίφτη του τυριού, μετά προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας σόδα καί 50-60 ml άσπρο οινόπνευμα. 
Γιά να καταπολεμήσουμε τα ζωύφια στις ντοματιές, φυτεύουμε ανάμεσα τους ένα φυτο
που λέγεται κατιφές καί όταν έχουν βγεί οι ντομάτες κάθε 15 μέρες περνάμε από ένα σουρωτήρι μείγμα από Θειάφι καί γαλαζόπετρα (μισό-μισό).
Στα περισσότερα λαχανικά μπορείτε άφοβα να προσθέσετε κοπριά.Δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτ 2012

Θειάφι
Θείο ή θειάφι (sulphur ή sulfur) είναι το χημικό στοιχείο με σύμβολο S, που απαντάται ελεύθερο στη φύση, στην αρχική του μορφή ή μέσα σε θειούχες ενώσεις. Το συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες σε θερμές πηγές και σε ηφαίστεια.
Είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου ως διώκτης των φιδιών και ως παρασιτοκτόνο. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ζωής και το τρίτο σε αφθονία στοιχείο στον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι ένα κίτρινο, αμέταλλο στοιχείο με πολύ έντονη οσμή, που συχνά παραπέμπει σε κλούβιο αυγό. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και με αυτό παράγονται θειούχα λιπασμάτα, μαύρη πυρίτιδα, σπίρτα, εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, ελαστικά και άλλα προϊόντα. Είναι συχνό συστατικό σε καλλυντικά και σαπούνια που στοχεύουν στη θεραπεία δερματολογικών προβλημάτων όπως ακμή, πιτυρίδα, ροδόχρους ακμή και σμηγματόρροια.

Θειάφι για εφαρμογή  με θειαφιστήρια (Σκόνη)
Βιολογικό μυκητοκτόνο σε μορφή σκόνης επιπάσεως (κίτρινου χρώματος), που χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες κηπευτικών, καλλωπιστικών φυτών ή στο αμπέλι. Η δράση του είναι προληπτική και προστατευτική απέναντι σε μυκητολογικές ασθένειες, όπως το ωίδιο (θειαφασθένεια) ή ο περονόσπορος. Χρησιμοποιείται πολλές φορές και για το ωίδιο (ασπρίλα στα φύλλα) στις τριανταφυλλιές με κάλτσα ή με θειαφιστήρι. Το θειάφι επίσης μπορεί να χρησιμοποιειθεί σε κήπους εξοχικών σπιτιών για την απομάκρυνση των ερπετών (φίδια). Το ρίχνουμε περιμετρικά στον κήπο, δημιουργώντας γραμμές στα σημεία (περάσματα) που εισέρχονται τα φίδια. Δεν σκοτώνει τα φίδια, απλώς τα απομακρύνει. Διατίθενται σε διάφορες συσκευασίες με τιμές που αναφέρωνται παρακάτω στα θυγατρικά προιόντα.

Βρέξιμο Θειάφι για εφαρμογή  με ψεκαστήρα.
Βιολογικό μυκητοκτόνο επαφής σε μορφή βρέξιμων κόκκων (ψεκαστό) , που χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες κηπευτικών, καρποφόρων δέντρων, καλλωπιστικών φυτών και στο αμπέλι. Η δράση του είναι προληπτική και προστατευτική απέναντι σε μυκητολογικές ασθένειες, όπως το ωίδιο (θειαφασθένεια) και το φουζικλάδιο σε μηλοειδή. Χρησιμοποιείται πολλές φορές και για το ωίδιο της τριανταφυλλιάς με ψεκασμό, όταν οι βλαστοί αποκτήσουν μήκος 10-15 cm. Η δόση που χρησιμοποιούμε στους ψεκασμούς, είναι 25 gr (1 κουταλιά σούπας) ανά 10 lt νερό, με επανάληψη έως τέσσερεις φορές ανά καλλιεργητική περίοδο. Το βρέξιμο θειάφι παρουσιάζει μέτρια δράση, κατά των ακάρεων. Διατίθεται σε τρείς συσκευασίες, οι τιμές των οποίων αναφέρονται στα θυγατρικά προιόντα. 


Συνταγή για το θειαφιστήρι μας

Υλικά 
  • 50% βακιλος για εφαρμογή σε σκόνη
  • 25% Θειοχαλκίνη
  • 25% θειάφι για εφαρμογή σε σκόνη
  • Προστατευτικά γυαλιά ματιών
  • Προστατευτική μάσκα προφώπου
  • Ρούχα που να καλύπτουν πλήρως το σώμα
  • Γάντια πλαστικά απλά
Θειαφίζουμε στοχεύοντας από πάνω προς τα κάτω το φυτό και από κάτω προς τα πάνω , έτσι ώστε η σκόνη να καλύψει τα φύλα και από κάτω. 

Αντιμετωπίστε τις κάμπιες με βάκιλο (υγρή εφαρμογή με ψεκαστήρα)



Παρασκευή βιολογικών φυτοφαρμάκων

 βορδειγάλειος πολτός

Ο βορδιγάλειος πολτός και η χρησιμότητά του στη βιολογική γεωργία


Σχετικά Αρθρα
Κ10
225 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ

1. Βιολογικά φυτοφάρμακα
225 1.ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ 

3. Βιολογικά ζιζανιοκτόνα
225 1.ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ 


1 Σχόλια

  1. Πολυ χρησιμες πληροφοριες! Βρηκα απαντησεις στις αποριες μου.Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του