Βιολογικά ζιζανιοκτόνα

Αντιμετωπίστε τα Ζιζάνια με Ξύδι
Πολλοί ρωτούν αν υπάρχει κάποιο σπιτικό και οικολογικό ζιζανιοκτόνο για να απαλλαγούν πιο εύκολα από τα ζιζάνια που φυτρώνουν στον κήπο συνεχώς. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι χρησιμοποιώντας ένα μείγμα με βάση το ξύδι, που έχει την ιδιότητα να ξηραίνει το φυτά και είναι αποτελεσματικό εναντίων των ζιζανίων. Μπορείτε να δείτε αποτελέσματα μέσα σε 2-3 ημέρες μετά την εφαρμογή του.

Πώς το Ξύδι Κάνει τα Ζιζάνια να Ξηραίνονται;
Το ξύδι περιέχει οξικό οξύ, μια χημική ουσία με γνωστές ζιζανιοκτόνα ιδιότητες, που χρησιμοποιείται από παλιά και σε όλο τον κόσμο συνήθως από ερασιτέχνες βιολογικούς καλλιεργητές και αγρότες ως ζιζανιοκτόνο. Όταν ψεκάζονται τα φυτά με ξύδι, τα φυτικά κύτταρα των φύλλων τους χάνουν την υγρασία τους, παθαίνουν πλασμόλυση και πεθαίνουν. Είναι ένας βιολογικός και ανέξοδος τρόπος για να αντιμετωπίζετε τα ζιζάνια. Όμως πρέπει να προσέχεται γιατί ξηραίνει κάθε φυτό που έρχεται σε επαφή με αυτό.

Επιπλέον γνωρίζουμε πως και το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) έχει ζιζανιοκτόνες ιδιότητες. Χώμα με άλατα εμποδίζει τις ρίζες να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά απο το έδαφος. Το σαπούνι, επίσης, λειτουργεί σαν επιφανειοδραστικό και αυξάνει η διασπορά των σταγονιδίων στην επιφάνεια του φύλλου (τη διαβροχή του φύλλου). Τα περισσότερα εμπορικά ζιζανιοκτόνα περιέχουν επίσης σάπωνες για το σκοπό αυτό και είναι γνωστές οι ουσίες αυτές ως «τασιενεργά«.

Συνοψίζοντας, ο συνδυασμός του ξυδιού (οξικού οξέος), του αλατιού και του σαπουνιού είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πολλά ετήσια ζιζάνια που φυτρώνουν στον κήπο σας και σας ενοχλούν, ειδικά αν εφαρμόσετε αυτό το μείγμα όταν τα ζιζάνια είναι μικρά.
Πως Να Το Παρασκευάσετε:

1. Αγοράστε 4 λίτρα ξύδι. Η συγκέντρωση οξικού οξέος στο ξύδι που χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα είναι 5%. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε στην αγορά ξύδια με συγκέντρωση 10% ή 20%, που είναι πιο αποτελεσματικά.

2. Σε ένα μεγάλο δοχείο, αφού ρίξετε όλη την ποσότητα του ξυδιού, αναμείξτε ένα φλιτζάνι αλάτι, αυτό που χρησιμοποιείτε για μαγειρική χρήση.

3. Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού στο μείγμα. Αν στα προηγούμενα βήματα χρησιμοποιήσατε ξύδι με 10% ή 20% συγκέντρωση οξικού οξέος, μπορείτε να παραλείψετε το χυμό λεμονιού.

4. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων και ανακατέψτε καλά.

5. Φορέστε γάντια και γεμίστε προσεκτικά τον ψεκαστήρα σας με το διάλυμα που φτιάξατε.

6. Ψεκάστε καλά τα ζιζάνια μέχρι απορροής (να στάζει το υγρό απο το φύλλα).
Αποτελεσματικότητα


Το να συγκρίνουμε το διάλυμα με βάση το ξύδι με τα ζιζανιοκτόνα του εμπορίου είναι δύσκολο και η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης και το ποια ζιζάνια σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε. Αν θέλετε να καταπολεμήσετε μικρά, ετήσια ζιζάνια, το ξύδι είναι μια λύση τόσο αποτελεσματική όσο και το RoudUp (δραστική ουσία glyphosate). Υπάρχει περίπτωση το ξύδι μαζί με το αλάτι να κάψει πιο γρήγορα τα ζιζάνια απ’ ό,τι θα έκανε το RoundUp, αλλά το δεύτερο είναι πιο αποτελεσματικό εναντίων των πολυετών και πιο ανεπτυγμένων ζιζανίων (Αγριάδα, Βέλιουρας, Περικοκλάδα, κ.α.). Επίσης, το διάλυμα ξυδιού-αλατιού είναι ζιζανιοκτόνο επαφής και δεν είναι διασυστηματικό, αυτό σημαίνει πως δρα στα σημεία που έρχεται σε επαφή και δεν μετακινείται μέσα στο φυτό, π.χ. από το ένα φύλλο στο διπλανό του ή στις ρίζες.

Λειτουργεί διαρρηγνύοντας την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών και ξηραίνοντας το φυτό. Γι’ αυτούς τους λόγους, αν θέλετε να πάρετε τα μέγιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να διαβρέχεται καλά τα ζιζάνια καλύπτοντας πλήρως τα φύλλα του μέχρι απορροής. Αν δεν ψεκάσετε σωστά, τότε τα ζιζάνια θα αναπτυχθούν ξανά από τους ζωντανούς ιστούς.
Συμβουλές και Προειδοποιήσεις

Είναι πιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται μια ηλιόλουστη μέρα χωρίς υγρασία.
Να φοράτε πάντα γάντια όταν χειρίζεστε διαλύματα με υψηλό βαθμό συγκέντρωση οξικού οξέος.
Ποτέ μην ψεκάζετε σε ώρες της ημέρας που έχει αρκετό αέρα.
Να προσέχετε να μην χύνετε κατά λάθος το διάλυμα κάτω στο έδαφος. Το αλάτι κάνει το χώμα άγονο.
Μην το εφαρμόζετε κοντά στα φυτά του κήπου σας, επειδή τα άλατα στο έδαφος εμποδίζουν τις ρίζες του φυτού να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να ξηραίνονται.
Έχετε υπόψιν σας ότι μπορεί να είναι πιο τοξικό και από εμπορικά ζιζανιοκτόνα. Έρευνες δείχνουν ότι το διάλυμα ξυδιού – αλατιού είναι πιο τοξικό σε αρουραίους και κουνέλια (για το Οξικό οξύ: LD50 3.350 και 1.060 αντίστοιχα) ακόμα και από το RoundUp (LD50 5.108 και >2,000 αντίστοιχα) *Οι μικρότερες τιμές δείχνουν μεγαλύτερη τοξικότητα

Αρθρο : Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ) Επικοινωνία στο share24gr@gmail.com
Για περισσότερα νέα και πρακτικές σχετικές με καλλιέργειες και τον κήπο σας κάντε like στην σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook, πατήστε το like στο παρακάτω πλαίσιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Στη αγορά κυκλοφορούν αρκετά ζιζανιοκτόνα.Μπορεί να έχουν επιλεκτική δράση (είτε σε πλατύφυλλα ή αγρωστώδη) ή μπορεί να έχουν και καθολική δράση. Τα πιο πολλά από τα ζιζανιοκτόνα, έχουν τη ίδια δραστική ουσία, τη γλυφοσάτη (Glyphosate) η οποία σε έρευνες υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συνδέεται με διάφορες επιπλοκές στη υγεία μας αν υπάρχει μεγάλη έκθεση. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ περισσότερα.

Αντιμετωπίστε τα Ζιζάνια με Ξύδι Τρόπος 2

Υλικά

  • 1 κιλό λευκό ξύδι
  • 1 κούπα αλάτι
  • 2 κουταλιές υγρό πιάτων
Διαδικασία

Απλώς ανακατεύουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε μία ψεκαστήρα και ψεκάζουμε τα ζιζάνια που θέλουμε. Οι αναλογίες εξαρτώνται από το είδος των φυτών και πόσο γρήγορα θέλετε να έχετε αποτέλεσμα. 
Επειδή και το ξύδι και το αλάτι είναι πολύ οικονομικά υλικά (το ξύδι κοστίζει 1-1.5 ευρώ το κιλό και το αλάτι μπορείτε να το βρείτε ακόμα και με 0.30 λεπτά το κιλό) μπορείτε να βάλετε πολύ πιο μεγάλη αναλογία για πιο γρήγορα αποτελέσματα.
Αν δε έχουμε λευκό ξύδι,μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ξύδι έχουμε.
Είναι κατάλληλο για μέρη που δε θέλουμε να ξαναβγούν ζιζάνια (πχ πλακοστρώσεις). Και το ξύδι και το αλάτι είναι φυσικοί εχθροί των φυτών. Δηλαδή και μόνο ψεκασμός με αλάτι θα έχει αποτελέσματα. και μόνο με ξύδι θα έχει πάλι αποτέλεσμα.
Ο συνδυασμός και των δύο μαζί, έχει καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. 

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Το αλάτι όμως έχει το βασικό μειονέκτημα ότι προκαλεί αλάτωση του εδάφους.
Όταν το έδαφος έχει αρκετό αλάτι, τα πιο πολλά φυτά δε μπορούν να καλλιεργηθούν σε αυτό. Γιαυτό στα αρχαία χρόνια η αλάτωση γόνιμων εδαφών ήταν ένα είδος τιμωρίας για πολλούς πολιτισμούς. Και για τον ίδιο λόγο όταν γίνεται κατάσβεση μιας πυρκαγιάς με εναέρια μέσα, το σημείο που γίνονται οι πτώσεις νερού αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα βλάστησης για κάποιο διάστημα.
Για περισσότερα σχετικά με το θέμα της αλάτωσης του εδάφους, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Έτσι αν στο μέρος που θα ραντίσουμε με το φυσικό ζιζανιοκτόνο, θέλουμε να καλλιεργήσουμε κάτι αργότερα, μπορούμε να ραντίσουμε μόνο με ξύδι χωρίς το αλάτι ή να ραντίσουμε με πολύ καυτό νερό (και αυτό έχει καλά αποτελέσματα) 

Αντιμετωπίστε τα Ζιζάνια με Ξύδι Τρόπος 3 χωρίς αλάτι.

Στο παραπάνω βίντεο (είναι στα αγγλικά) βλέπουμε το ξύδι μέσα σε 7 ώρες να έχει καταστρέψει τα "ζιζάνια" πολύ πιο γρήγορα, φυσικά, χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον και χωρίς να ρισκάρουμε χρήματα και κυρίως την υγεία μας με καρκινογόνα ζιζανιοκτόνα.


Υλικά
  • 1 γαλόνι ξυδιού (περίπου 4,5 λίτρα)
  • 30 ml σαπούνι πιάτων (υγρό σαπούνι.)
  • 100 ml χυμό λεμονιού ή ξινό 

Αντιμετωπίστε τα Ζιζάνια με Coca-cola και Pepsi

Coke and Pepsi

Coke and Pepsi being used by Indian farmers as a pesticide
Η Παράδοξη και ατεκμηρίωτη μέθοδος των ινδών αγροτών να χρησημοποιούν αυτά τα ανψηκτηκά ώς φυτοφάρμακα.


Πηγή 



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του