Όσα πρέπει να ξέρουμε για την ΑΣΦΑΛΗ κοπή με πριόνι (αλυσοπρίονο)

Having a basic knowledge of your chain saw and how you are going to use it, you can work more safely and reduce or even eliminate your risk of surprise, kickbacks or other unexpected reactions. You can also maximize the life and usefulness of your chainsaw and cutting parts.

Έχοντας μία βασική γνώση του αλυσοπριόνου σας και του τρόπου με τον οποίο πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να δουλεύετε με περισσότερη ασφάλεια και να ελαττώσετε ή και να εξαλείψετε, τον κίνδυνο αιφνιδιασμού σας, από κλώτσημα ή άλλες αναπάντεχες αντιδράσεις . Θα μπ
ορέσετε επίσης, να μεγιστοποιήσετε την ζωή και την χρησιμότητα του αλυσοπριόνου και των κοπτικών εξαρτημάτων του.


How to work with a chainsaw - Tutorial from Husqvarna



VIDEO In this chainsaw tutorial you will see how to work with a chainsaw when it comes to felling, limbing, cross-cutting and safety. Different techniques are shown in a pedagogical way. So regardless of if you're a pro or an amateur it might be a good idea to check it out. There might always be something in your technique that you can perfect. Δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτ 2012



Husqvarna Chainsaw Safety Tips

VIDEO: Learn how to safely operate your Husqvarna chainsaw with these chainsaw safety tips and guidelines. Avoid all situations that you feel are beyond your capabilities. 

Before operating your chainsaw, wear proper chainsaw safety gear, including ear and eye protection, gloves, boots, and appropriate clothing. Always have a safety kit and a fire extinguisher near by.

Every Hasqvarna Chainsaw is equipt with a chain break. The chain brake is designed to stop the chain should you encounter any kickback and is designed to reduce any accidents. Be aware of the kickback zone. Hold the chainsaw firmly and do not let go if you experience kickback. Use the chain brake when moving over short distances to prevent the chain from hitting anything or anyone.

Be sure to practice fuel safety when refueling your chainsaw. Never refuel the chainsaw when it is running or is still hot from use. Make sure your fueling area has plenty of ventilation as well. Wipe any access fuel off of the chainsaw. Find Husqvarna Chainsaws at https://www.Lowes.com/Husqvarna
Subscribe to Lowe's YouTube for great how to videos and home improvement tips:https://www.youtube.com/subscription_c...
Or head to our channel: https://www.youtube.com/Lowes 
Ανέβηκε στις 25 Ιουλ 2011

Chainsaw Accidents

Κατάλληλη προετοιμασία
Για την κοπή των δέντρων, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες τεχνικές εργασίας. Όχι μόνο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας, αλλά και για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά την εργασία.


1. Σχεδιάστε τις εργασίες
Η κατάλληλη προετοιμασία είναι μείζονος σημασίας για την κοπή των δέντρων με τη χρήση αλυσοπρίονου. Εάν σχεδιάσετε τον τρόπο με τον οποίον θα κόψετε το δέντρο και προγραμματίσετε ποια εργαλεία δασοκομίας θα πάρετε μαζί σας, όχι μόνο θα διασφαλίσετε ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας αλλά και θα διευκολύνετε τις εργασίες που ακολουθούν την κοπή του δέντρου. Αρχικά, σκεφθείτε εάν στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά εμπόδια όπως εναέρια καλώδια, δρόμοι ή κτήρια. Τοποθετήστε προειδοποιητικές πινακίδες εάν γνωρίζετε ότι από τη συγκεκριμένη περιοχή δασοκομίας περνά δρόμος ή ότι περνούν πολλοί άνθρωποι καθημερινά.

2. Ελέγξτε την κατεύθυνση πτώσης
Στη συνέχεια, καθορίστε την κατεύθυνση πτώσης μελετώντας προσεκτικά το δέντρο. Μελετήστε το σχήμα, το μέγεθος καθώς και τη φορά των κλαδιών. Λάβετε επίσης υπόψη τη διεύθυνση του ανέμου. Εάν δεν είστε βέβαιος για τη φυσική κατεύθυνση πτώσης του δέντρου, απομακρυνθείτε από το δέντρο και ελέγξτε την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας ένα νήμα με βαρίδι (βλ. ενημερωτικό πλαίσιο για λεπτομέρειες). Καθαρίστε το χώρο γύρω από το δέντρο προς την κατεύθυνση πτώσης. Καθαρίστε επίσης το χώρο σε γωνία περίπου 45 μοιρών πίσω από το δέντρο και προς τις δύο κατευθύνσεις δημιουργώντας έτσι δρόμο διαφυγής.

3. Κλαδέψτε τον κορμό
Όταν έχει εκκενωθεί η περιοχή, τοποθετήστε τις προειδοποιητικές πινακίδες και αποφασίστε για την κατεύθυνση πτώσης του δέντρου και τη διαδρομή οπισθοχώρησής σας. Θα πρέπει να ελέγξετε ότι υπάρχει αρκετό καύσιμο στο δοχείο καυσίμου για την εργασία που πρόκειται να κάνετε. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κλαδέψετε τον κορμό του δέντρου και να αφαιρέσετε τα κλαδιά που ίσως παρεμποδίζουν την εκτέλεση της τομής πτώσης. Ο ασφαλέστερος τρόπος κλαδέματος είναι χρησιμοποιώντας το κάτω μέρος της λάμας και κόβοντας από επάνω προς τα κάτω.

4. Καθορισμός της τεχνικής κοπής
Αφού κόψετε όλα τα κλαδιά από τον κορμό έως το ύψος του ώμου σας, έχει φτάσει πλέον η στιγμή για την τομή πτώσης. Τη συγκεκριμένη στιγμή θα πρέπει να θυμάστε δύο πράγματα: ο μεντεσές πρέπει να έχει ομοιόμορφο πάχος και κατάλληλες διαστάσεις και η σφήνα πτώσης ή η ράβδος ανατροπής θα πρέπει να τοποθετηθεί, προτού το δέντρο μαγκώσει τη λάμα. Η τεχνική που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για την κοπή εξαρτάται από το μέγεθος και την κλίση του δέντρου, καθώς και από το μέγεθος του αλυσοπρίονου. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες τεχνικές, ώστε να αποφασίσετε μόνοι σας ποια μέθοδος ενδείκνυται για τη δική σας περίπτωση.

5. Έλεγχος για αρρώστιες
Εάν παρατηρήσετε ότι το ξύλο είναι αποχρωματισμένο και μαλακό ή αν το κάτω μέρος του κορμού φαίνεται διογκωμένο ή άρρωστο, τότε απαιτείται μεγάλη προσοχή. Αυτές είναι ενδείξεις ότι το δέντρο παρουσιάζει σήψη και ότι οι ίνες του ξύλου είναι εξασθενημένες. Σε αυτήν την περίπτωση, το δέντρο πρέπει να κοπεί προς τη φυσική κατεύθυνση πτώσης του και σε περίπτωση αβεβαιότητας να χρησιμοποιηθεί βαρούλκο. Συνήθως η σήψη είναι μειωμένη στα υψηλότερα τμήματα του δέντρου, οπότε μια επιλογή είναι να κοπεί το δέντρο αφήνοντας έναν αρκετά υψηλό κορμό.

6. Επιλέξτε το εργαλείο σας
Υπάρχει μια ευρεία γκάμα εργαλείων υλοτομίας κατάλληλων για την κοπή δέντρων. Ο εξοπλισμός δασοκομίας που θα χρειαστείτε εξαρτάται από το μέγεθος του δέντρου. Για μικρότερα δέντρα δεν χρειάζονται συνήθως εργαλεία υλοτομίας. Αρκεί να ασκήσετε δύναμη με τα χέρια σας, πιθανώς με τη βοήθεια μιας ράβδου μεγάλου μήκους. Οι σφήνες πτώσης ασκούν μεγαλύτερη δύναμη σε σύγκριση με τις ράβδους ανατροπής διαφόρων τύπων. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχοινί και βαρούλκο, η οποία είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος για τη ρίψη ενός δέντρου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διάφορα εργαλεία, διαβάστε το ενημερωτικό πλαίσιο.


https://www.stihl.gr/global/safety_manuals/gr/motorsaege_griechisch.pdf


Γενικές Προφυλάξεις Ασφάλειας για την Χρήση των Αλυσοπριόνων:
1. Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο αλυσοπρίονο, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και ασφάλειας, του κατασκευαστή. 
2. Μην χρησιμοποιείτε το αλυσοπρίονο, εάν είστε κουρασμένοι, έχετε πιεί αλκοολούχα ποτά, ή εάν παίρνετε φάρμακα, με ή χωρίς ιατρική συνταγή. 
3. Χρησιμοποιείτε υποδήματα ασφαλείας, εφαρμοστά ρούχα, γάντια προστασίας και προστατευτικό εξοπλισμό για τα μάτια, τα αυτιά και το κεφάλι. 
4. Όταν κόβετε, κρατάτε σταθερά το αλυσοπρίονο και με τα δυό σας χέρια, με τα δάχτυλα σας καλά κλεισμένα γύρω από τις λαβές του αλυσοπριόνου. Πιάστε το αλυσοπρίονο, από την πίσω χειρολαβή (γκάζι) με το δεξί σας χέρι και από την εμπρός χειρολαβή με το αριστερό, ακόμα και εάν είστε αριστερόχειρας. Ένα γερό πιάσιμο θα σας βοήθησει να διατηρήσετε τον έλεγχο του αλυσοπριόνου σε περίπτωση κλωτσήματος, ή άλλης αναπάντεχης αντίδρασης. Διατηρείτε τις χειρολαβές του αλυσοπριόνου, στεγνές, καθαρές και χωρίς λάδια ή υπολείμματα καυσίμου, για να αποφύγετε τυχόν γλίστρημα και να μπορέσετε να διατηρήσετε τον έλεγχο του αλυσοπριόνου σας. 
5. Τα αλυσοπρίονα είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν σε πλήρεις στροφές. Θα πρέπει να πατάτε πλήρως το γκάζι, ενόσω δουλεύετε, για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητά σας και να μειώσετε την κούραση, για ασφαλέστερη χρήση. 
6. Όταν κόβετε, θα πρέπει να στέκεστε λίγο στο πλάι, έξω από την ευθεία της λάμας και της αλυσίδας, έτσι ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού, σε περίπτωση που χάσετε τον έλεγχο του αλυσοπριόνου 
7. Κατά την μεταφορά του αλυσοπριόνου, θα πρέπει ο κινητήρας του να είναι σβηστός, η λάμα και η αλυσίδες στραμμένες προς τα πίσω και η εξάτμιση στραμμένη μακριά από το σώμα σας. Όταν μεταφέρετε το αλυσοπρίονο σε μεγάλη απόσταση, θα πρέπει πάντοτε να τοποθετείτε την προστατευτική θήκη της λάμας. 
8. Μην τεντώνεστε και μην κόβετε πάνω από το ύψος των ώμων σας. Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξετε το αλυσοπρίονο σε μία δύσκολη και άβολη θέση. 
9. Μην χρησιμοποιείτε το αλυσοπρίονο πάνω σε δέντρα ή ανεβασμένοι σε σκάλες, εκτός εάν έχετε εκπαιδευτεί και είστε ειδικά εξοπλισμένοι. Υπάρχει κίνδυνος να χάσετε την ισορροπία σας, λόγω των διαφόρων δυνάμεων που αναπτύσσονται στο αλυσοπρίονο, ή λόγω μετακίνησης του υλικού που κόβετε. 
10. Μερικές εργασίες κοπής απαιτούν ιδιαίτερη εκπαίδευση και ικανότητες. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να υποκαθιστά την ορθή κρίση. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. 
11. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο κλωτσήματος, βεβαιωθείτε ότι η περιοχή στην οποία κόβετε είναι ελεύθερη από εμπόδια. Μην αφήνετε την μύτη της λάμας να έρχεται σε επαφή με κάποιο κορμό, κλαδί ή άλλο εμπόδιο, όσο δουλεύετε με το αλυσοπρίονο. Μην κόβετε κοντά σε συρμάτινους φράχτες, ή σε περιοχές που υπάρχουν χαλαρά ή πεταμένα σύρματα. 
12. Μην ξεκινήσετε να κόβετε τα δένδρα, εάν δεν έχετε εξασφαλίσει μία καθαρή περιοχή εργασίας, ένα σταθερό πάτημα και εάν δεν έχετε σχεδιάσει μία οδό υποχώρησης, μακριά από το δένδρο που πρόκειται να κοπεί. 
13. Προσέχετε την περίπτωση, που η τομή του ξύλου θα κλείσει και θα εγκλωβίσει το πριόνι σας. Η δύναμη "ώθησης", που θα δημιουργηθεί στο επάνω μέρος της αλυσίδας, όταν αυτή εγκλωβιστεί, μπορεί να προστεθεί αναπάντεχα στην δύναμη "έλξης" που τυχόν θα εφαρμόσετε στην προσπάθεια σας να απελευθερώσετε το αλυσοπρίονο. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν η αλυσίδα να τραβηχτεί προς το μέρος σας. 
14. Προσέχετε ιδιαίτερα όταν κόβετε μικρά δενδρύλλια ή κλαδιά, διότι μπορούν εύκολα να εγκλωβίσουν την αλυσίδα σας και να σας χτυπήσουν  ή να σας κάνουν να χάσετε την ισορροπία σας. 
15. Όταν κόβετε ένα κλαδί ή ένα μικρό δενδρύλλιο που βρίσκεται υπό πίεση, να προσέχετε, γιατί μπορεί το κλαδί, μόλις απελευθερωθεί από την πίεση, να τιναχτεί προς τα πίσω και να σας χτυπήσει, είτε αυτό, είτε το ίδιο το αλυσοπρίονο. 
16. Μην αφήνετε άλλα άτομα να βρίσκονται κοντά στο αλυσοπρίονο την ώρα που το βάζετε μπροστά ή την ώρα που κόβετε. Κρατάτε τους παρευρισκόμενους και τα ζώα, μακριά από την περιοχή εργασίας σας. 
17. Κρατάτε όλα τα μέρη του σώματός σας μακριά από την αλυσίδα κοπής, όταν ο κινητήρας βρίσκεται σε λειτουργία. 
18. Μην χρησιμοποιείτε ένα αλυσοπρίονο που έχει κάποια βλάβη, ή δεν έχει ρυθμιστεί σωστά, ή δεν είναι καλά συναρμολογημένο. Βεβαιωθείτε ότι η αλυσίδα κοπής σταματά να κινείται όταν αφήσετε την σκανδάλη του γκαζιού. Εάν έχετε κάποια αμφιβολία, σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αλυσοπρίονό σας, απευθυνθείτε στον τοπικό σας αντιπρόσωπο. 
19. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με το τρόχισμα της αλυσίδας και την συντήρηση του αλυσοπριόνου. Το τρόχισμα της αλυσίδας κοπής απαιτεί 2 στάδια. Τρόχισμα των δοντιών κοπής και ρύθμιση των οδηγών βάθους κοπής. Εάν έχετε κάποια αμφιβολία σχετικά, απευθυνθείτε στον τοπικό σας αντιπρόσωπο για συμβουλές, ή επισκευή. 
20. Χρησιμοποιήστε λάμες και αλυσίδες αντικατάστασης, εγκεκριμένες από τον κατασκευαστή. Οι λάμες και οι αλυσίδες, όχι μόνο επηρεάζουν την απόδοση του αλυσοπριόνου, αλλά και την ασφάλεια από το κλώτσημα. 
21. Διατηρείτε σωστά τεντωμένη την αλυσίδα σας. Μία χαλαρή αλυσίδα μπορεί να βγει από τον οδηγό της λάμας και να χτυπήσει τον χειριστή. 
22. Όλες οι  εργασίες συντήρησης του αλυσοπριόνου, εκτός από αυτές που αναφέρονται στο εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης και συντήρησης του κατασκευαστή, θα πρέπει να γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Η μη σωστή συντήρηση, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αλυσοπρίονο και να δημιουργήσει κίνδυνο για τον χειριστή. Για παράδειγμα, εάν δεν χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για αφαίρεση της φτερωτής, ή εάν δεν χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο εργαλείο για την ακινητοποίηση της φτερωτής και την αφαίρεση του συμπλέκτη, μπορεί να προκληθεί κάποια βλάβη στην φτερωτή που μπορεί κατόπιν να οδηγήσει στο σπάσιμο της. 
23. Προσέχετε ιδιαίτερα όταν χειρίζεστε καύσιμα. Μετακινείστε το αλυσοπρίονο, τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά από το σημείο ανεφοδιασμού, προτού εκκινήσετε τον κινητήρα του. Μην καπνίζετε ενόσω ανεφοδιάζετε το αλυσοπρίονό σας. Χρησιμοποιείτε τα βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα μόνο σε καλά αεριζόμενους χώρους. 


Πώς να βάλετε μπροστά το αλυσοπρίονο

NEW ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ !!! SOS 
Δεν πρέπει να μένει καύσιμο μέσα στο μηχάνημα και στο δοχείο πάνω από ένα μήνα, αλλιώς πάμε για μεμβράνες. Αυτό ισχύει για όλα τα μηχανήματα, αλυσοπρίονα ή θαμνοκοπτικά, φθηνά ή ακριβά.Προς Θεού ποτέ φτηνό λιπαντικά από βενζινάδικα, ειδάλλως πάει για κύλινδρο - πιστόνι.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ: 
1. Η αλυσίδα είναι φτιαγμένη για να κόβει ένα μόνο υλικό: ξύλο. Μην χρησιμοποιείτε την αλυσίδα για να κόβετε άλλα υλικά και μην αφήνετε ποτέ την αλυσίδα σας να έρχεται σε επαφή με πέτρες ή βρωμιά κατά την διάρκεια της λειτουργίας της. Να θυμάστε ότι η αλυσίδα σας κινείτε με ταχύτητα μεγαλύτερη από 80 Km/h. Με επαφή μόλις 1 δευτερολέπτου, με μία πέτρα ή το έδαφος, κάθε δόντι θα χτυπήσει σε αυτό τουλάχιστον 10 φορές. 
2. Μην πιέζετε ποτέ μία ατρόχιστη αλυσίδα να κόψει. Η αλυσίδα είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε, όταν είναι ακονισμένη, να προχωράει μόνη της μέσα στο ξύλο και επομένως να χρειάζεται μόνο μία μικρή πίεση, προκειμένου να κόψει αποτελεσματικά. Μία ατρόχιστη αλυσίδα, παράγει μία λεπτή σκόνη ξύλου, σημάδι ότι η αλυσίδα χρειάζεται συντήρηση. 
3. Για να μεγιστοποιήσετε την διάρκεια ζωής της λάμας και της αλυσίδας σας, κρατάτε πάντα την αλυσίδα σωστά τεντωμένη και χρησιμοποιείτε υψηλής ποιότητας λάδι αλυσίδας. 
4. Χρησιμοποιείτε μόνο αλυσίδες μειωμένου κλωτσήματος, εκτός εάν έχετε τις ικανότητες και την εκπαίδευση για να χειριστείτε τις περιπτώσεις κλωτσήματος της αλυσίδας.
Πώς να ακονίσετε την αλυσίδα του αλυσοπρίονού σας

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Μιά χαρά ακονίζεται η λάμα και μόνο με την απλή λίμα χωρίς τη χρήση οδηγού. κρατάτε την αλυσίδα πάντα ακονισμένη για καλύτερη κοπή , ασφάλεια , και μεγαλυτερη διάρκεια ζωής του πριονιού και της αλυσίδας !!!



Resource 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του