Το ημερολόγιο του καλού κηπουρού
Οι σπουδαιότερες εργασίες του λαχανόκηπου ανά μήνα
Ιανουάριος
Οι καλλιεργητικές εργασίες είναι περιορισμένες. Γίνονται βαθιά σκαψίματα,
κοπρίσματα. 'Ετοιμάζονται οι βραγιές για τα πρώιμα λαχανικά.
Συγκομίζονται σπανάκια, κουνουπίδια, μάπες, πράσα κλπ. Σπέρνονται, στ’ ανοικτά, πατάτες, κρομμύδια, κουκιά, μαρούλια, σε θερμοσπορεία μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, σέλινα, ραπάνια, τομάτες.
Συγκομίζονται σπανάκια, κουνουπίδια, μάπες, πράσα κλπ. Σπέρνονται, στ’ ανοικτά, πατάτες, κρομμύδια, κουκιά, μαρούλια, σε θερμοσπορεία μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, σέλινα, ραπάνια, τομάτες.
Είδος
λαχανικών
|
Ποσό
σπόρου ανά στρέμμα
|
Ποσό
παραγωγής ανά στρέμμα
|
Αγκινάρες
|
40-50
δράμια
|
700-1.400
οκ.
|
Αγγούρια
|
80-100 δρ.
|
600-800
οκ.
|
Αντίδια
|
1 ½ - 2
οκ.
|
700-800
οκ.
|
Φεβρουάριος
Εξακολουθούν τα σκαψίματα και κοπρίσματα καθώς και οι προετοιμασίες των
βραγιών. Σκαλίζονται τα κουκιά οι αγκινάρες κλπ. Συγκομίζονται σπανάκια,
κρομμύδια χλωρά, μαρούλια, σέλινα. Σπέρνονται, στα ανοικτά, πατάτες, κρομμύδια,
σκόρδα, καρότα, αντίδια, σπανάκι, μαϊντανός, κουκιά, μπιζέλια, σε θερμοσπορεία
μελιτζάνες, πιπεριές, κουνουπίδια, κραμβολάχανα, πεπόνια, αγγούρια, τομάτες.
Είδος
λαχανικών
|
Ποσό
σπόρου ανά στρέμμα
|
Ποσό
παραγωγής ανά στρέμμα
|
Πατάτες
|
100-150
οκ.
|
1.000-2.500
οκ.
|
Γλυκοπατάτες
|
120-150
οκ.
|
800-1.200
οκ.
|
Γουλιά
|
150 - 200
δρ.
|
600-1.500
οκ.
|
Μάρτιος
Οι εργασίες γίνονται περισσότερες. Τα σκαλίσματα και τα ποτίσματα αρχίζουν
συχνότερα και οι λιπάνσεις εκτελούνται σ’ όλες τις υπόλοιπες καλλιέργειες.
Συγκομίζονται σπανάκια, μαρούλια, αντίδια, κρομμύδια χλωρά, σέλινα κ. ά. Σπέρνονται, στ’ ανοικτά, πατάτες, κρεμμυδόσπορος, σκόρδα, μαϊντανός, πράσα, σέσκουλα, παντζάρια, μπιζέλια, ραπάνια, ρέβες, σπανάκια, κουκιά, αντίδια σε θερμοσπορεία μελιτζάνες, κουνουπίδια, αγγούρια, πεπόνια, κολοκύθια, τομάτες, μαρούλια ρωμάνα. Επίσης μεταφυτεύονται διαφ. είδη προηγουμένων σπορών
Συγκομίζονται σπανάκια, μαρούλια, αντίδια, κρομμύδια χλωρά, σέλινα κ. ά. Σπέρνονται, στ’ ανοικτά, πατάτες, κρεμμυδόσπορος, σκόρδα, μαϊντανός, πράσα, σέσκουλα, παντζάρια, μπιζέλια, ραπάνια, ρέβες, σπανάκια, κουκιά, αντίδια σε θερμοσπορεία μελιτζάνες, κουνουπίδια, αγγούρια, πεπόνια, κολοκύθια, τομάτες, μαρούλια ρωμάνα. Επίσης μεταφυτεύονται διαφ. είδη προηγουμένων σπορών
Είδος
λαχανικών
|
Ποσό
σπόρου ανά στρέμμα
|
Ποσό
παραγωγής ανά στρέμμα
|
Καρότα
|
300-400
δράμια
|
1.000-1.200
οκ.
|
Καρπούζια
|
100-150
δρ.
|
800-1.500
οκ.
|
Κολοκύθια
|
300-350
δρ.
|
1.400-1.800
οκ.
|
Κολοκάσι
|
100-150
οκ.
|
1.000-1.600
οκ.
|
Κουκιά
|
20-25 οκ.
|
120-150
οκ.
|
Κουνουπίδι
|
100-150
δρ.
|
1.200-1.500
οκ.
|
Απρίλιος
Τα ποτίσματα και τα σκαλίσματα γίνονται εντατικότερα. Συγκομίζονται πρώιμα
μπιζέλια, αντίδια, αγκινάρες, σπαράγγια. Σπέρνονται, στ’ ανοικτά, παντζάρια,
γλυκοπατάτες, κολοκάσι, καρότα, σέλινα, αντίδια, κουνουπίδια, κραμβολάχανα,
μπάμιες. Σε ζεστά μέρη μπορούν να σπαρθούν φασόλια πεπόνια, αγγούρια και
τομάτες.
Είδος
λαχανικών
|
Ποσό
σπόρου ανά στρέμμα
|
Ποσό
παραγωγής ανά στρέμμα
|
Κραμβολάχανα
|
100-150
δράμια
|
1.200-1.500
οκ.
|
Κρεμμύδι
(σπόρου)
|
1-1 ½ οκ.
|
200-300
οκ.
|
Κοκκάρι
|
30-35 οκ.
|
2.500-4.000
οκ.
|
Μάιος
Κυριότερες εργασίες είναι τα ποτίσματα και τα σκαλίσματα. Συγκομίζονται,
αγκινάρες, μπιζέλια, κουκιά και πρώιμα αγγούρια, τομάτες κ. ά. Σπέρνονται, στα
ανοικτά, φασόλια, αγγούρια, πεπόνια, καρπούζια, κολοκύθια, μπάμιες, τομάτες,
μελιτζάνες, πιπεριές κλπ. Γίνονται επί τόπου μεταφυτεύσεις. Δεν
χρησιμοποιούνται θερμοσπορεία.
Είδος
λαχανικών
|
Ποσό
σπόρου ανά στρέμμα
|
Ποσό
παραγωγής ανά στρέμμα
|
Λαχανίδες
|
100-150
δράμια
|
600-1.000
οκ.
|
Μαϊντανός
|
100-150
δράμια
|
200-400
οκ.
|
Μαρούλια
|
30-50 δρ.
|
600-800
οκ.
|
Ιούνιος
Συνεχίζονται τα ποτίσματα και τα σκαλίσματα με τα αναγκαία παραχώματα.
Συγκομίζονται πρώιμες πατάτες, μπιζέλια, κουκιά αγκινάρες, αγγούρια, μαρούλια,
κολοκυθάκια και κάποτε τομάτες. Σπέρνονται στα ανοικτά, αντράκλα, πεπόνια,
καρπούζια, φασόλια, αγγούρια, κολοκύθια κλπ. Μεταφυτεύονται επί τόπου τομάτες,
μελιτζάνες, πιπεριές κ. α.
Είδος
λαχανικών
|
Ποσό
σπόρου ανά στρέμμα
|
Ποσό
παραγωγής ανά στρέμμα
|
Μελιτζάνες
|
80-150
δράμια
|
500-700
οκ.
|
Μπάμιες
|
1-2 οκάδες
|
300-500
οκ.
|
Παντζάρια
|
1-1 ½ οκ.
|
800-1.200
οκ.
|
Πεπόνια
|
1-1 ½ οκ.
|
600-1.000
οκ.
|
Ιούλιος
Τα ποτίσματα και σκαλίσματα γίνονται συχνότερα. Συγκομίζονται τομάτες,
κολοκύθια, πατάτες, πιπεριές, μπάμιες, μελιτζάνες, φασόλια, αντράκλα, πεπόνια,
καρπούζια. Σπέρνονται στα ανοικτά, καλοκαιρινές πατάτες και όψιμα κολοκύθια,
φασόλια, αγγούρια, ραπάνια. Μεταφυτεύονται νεροκρέμμυδα, πράσα, κουνουπίδια,
κραμβολάχανα, γουλιά κλπ.
Είδος
λαχανικών
|
Ποσό
σπόρου ανά στρέμμα
|
Ποσό
παραγωγής ανά στρέμμα
|
Πιπεριές
|
30-50
δράμια
|
800-1.000
οκ.
|
Μπιζέλια
|
10-12 οκ.
|
120-150
οκ.
|
Πράσα
|
1-1 ½ οκ.
|
1.000-1.500
οκ.
|
Ραπάνια
|
4-5 οκ.
|
500-800
οκ.
|
Σέλινα
|
20-50 δρ.
|
1.000-1.500
οκ.
|
Αύγουστος
Εξακολουθούν οι ίδιες περιποιήσεις. Συγκομίζονται φασόλια, κρεμμύδια ξηρά,
σκόρδα, τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, πεπόνια, καρπούζια, αγγούρια, διάφοροι
σπόροι. Σπέρνοντας όψιμα φασόλια, κολοκύθια, καρότα, αντίδια κ.α.
Μεταφυτεύονται πράσα, κουνουπίδια, παντζάρια, κραμβολάχανα κλπ.
Είδος
λαχανικών
|
Ποσό
σπόρου ανά στρέμμα
|
Ποσό
παραγωγής ανά στρέμμα
|
Σκόρδα
|
50-60 οκ.
|
500-700
οκ.
|
Σπανάκια
|
3-4 οκ.
|
700-1.000
οκ.
|
Σπαράγγια
|
70-100 δρ.
|
60-120 οκ.
|
Σεπτέμβριος
Τα ποτίσματα ολιγοστεύουν καθώς και τα σκαλίσματα. Συγκομίζονται τα αυτά
είδη λαχανικών του προηγουμένου μηνός. Σπέρνονται, στ’ ανοικτά, σπανάκια,
μαρούλια, κρομμύδια, για χλωρά ραδίκια, ραπάνια.
Είδος
λαχανικών
|
Ποσό
σπόρου ανά στρέμμα
|
Ποσό
παραγωγής ανά στρέμμα
|
Τομάτες
|
40-50 δρ.
|
800-1.300
οκ.
|
Φασόλια
|
10-12 οκ.
|
80-120 οκ.
|
Ψευδοκολοκάσι
|
80-100 οκ.
|
1.200-1.600
οκ.
|
Οκτώβριος
Τακτοποιείται η αμειψισπορά, οι κοπροσωροί και αποθηκεύονται τα διατηρήσιμα
είδη. Συγκομίζονται, γλυκοπατάτες, κολοκάσι, πράσα, κουνουπίδια, κραμβολάχανα,
γουλιά, λαχανίδες, παντζάρια, σέλινα, ρέβες κλπ. Μεταφυτεύονται αγκινάρες και
σπέρνονται κουκιά, μπιζέλια, κρομμύδια, σκόρδα.
Νοέμβριος
Αρχίζουν τα βαθιά σκαψίματα και οι λιπάνσεις καθώς και η προετοιμασία των
θερμοσπορείων. Συγκομίζονται, σέλινα, κουνουπίδια, κραμβολάχανα, γουλιά, ρέβες,
λαχανίδες, παντζάρια, πράσα. Σπέρνονται στα ανοικτά, κουκιά, μπιζέλια, μαρούλια
σε θερμοσπορεία, καρότα, αντίδια, ραπάνια.
Δεκέμβριος
Εξακολουθούν τα αναγκαία σκαψίματα και κοπρίσματα. Ετοιμάζονται τα
θερμοσπορεία. Συγκομίζονται κουνουπίδια, κραμβολάχανα, πράσα, ρέβες, σέσκουλα,
σέλινα κ.α. Πολλά εξ αυτών παραχώνονται ή διατηρούνται σε αποθήκες. Σπέρνονται,
στ’ ανοικτά, κουκιά, και μπιζέλια, σε θερμοσπορεία, αντίδια, μαρούλια πεπόνια,
αγγούρια, τομάτες κλπ. για πολύ πρώιμη καλλιέργεια.
Πηγή: Πρακτικός οδηγός του λαχανόκηπου-Λάμπρου Οικονομίδου-Παράρτημα «γεωργικού δελτίου» μηνός Ιανουαρίου 1940
Ο πίνακας είναι ενδεικτικός, μιας και η Ελλάδα είναι πλούσια σε μικροκλίματα και διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή.
_______________________________________________
Ημερολόγιο σποράς και φυτέματος λαχανικών και εποχή συγκομιδής τους ανά
μήνα
Το ακόλουθο ημερολόγιο σποράς και φυτέματος μπορεί να εφαρμοστεί στα θερμά οπωσδήποτε μέρη της Ελλάδας. Στα ψυχρά μέρη π.χ. της βόρειας Μακεδονίας κλπ., τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο δεν είναι δυνατόν να γίνεται σπορά και φύτεμα στην ύπαιθρο, λόγο των πολλών βροχών και χιονών. Σε τέτοια μέρη, οι σπορές και τα φυτέματα θα γίνονται από το μήνα Μάρτιο.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Ημερ.
|
------------Σπορά, φύτεμα κλπ.------------
|
-------Εποχή συγκομιδής-------
|
1-15
|
Κατασκευή τζακιών (θερμών σπορείων) & σπορά ντομάτας, μελιτζάνας,
πιπεριάς
|
Ιούλιο-Σεπτέμβριο
|
15-31
|
Σπορά ραπανιών
|
Τέλη Φεβρουαρίου-Μαρτίου
|
15-31
|
Σπορά σπανακιών
|
Μάρτιο-Μάιο
|
15-31
|
Σπορά ραδικιών
|
Απρίλιο
|
15-31
|
Σπορά μαϊντανού
|
Μάρτιο
|
15-31
|
Σπορά σιναπιού
|
Φεβρουάριο-Μάρτιο
|
15-31
|
Φύτεμα μαρουλιών
|
Απρίλιο
|
15-31
|
Φύτεμα κρεμμυδιών για χλωρά
|
Απρίλιο
|
15-31
|
Φύτεμα πατάτας
|
Μάιο-Ιούνιο
|
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Ημερ.
|
------------Σπορά, φύτεμα κλπ.------------
|
-------Εποχή συγκομιδής-------
|
1-15
|
Φύτεμα πατάτας
|
Ιούλιο
|
1-15
|
Σπορά μελιτζάνας, πιπεριάς (τζάκια)
|
Ιούλιο-Σεπτέμβριο
|
1-15
|
Σπορά ραπανιών
|
Μάρτιο
|
1-15
|
Σπορά καρότων
|
Μάιο
|
1-15
|
Φύτεμα μαρουλιών
|
Απρίλιο-Μάιο
|
15-28
|
Σπορά παντζαριών
|
Απρίλιο-Μάιο
|
15-28
|
Σπορά κρεμμυδιών για ξερά
|
Μάιο-Ιούνιο
|
15-28
|
Σπορά μαϊντανού
|
Απρίλιο
|
15-28
|
Σπορά σπανακιού
|
Απρίλιο
|
15-28
|
Σπορά σιναπιού
|
Μάρτιο-Απρίλιο
|
15-28
|
Σπορά κολοκυθιών (θερμά μέρη)
|
Απρίλιο
|
ΜΑΡΤΙΟΣ
Ημερ.
|
------------Σπορά, φύτεμα κλπ.------------
|
-------Εποχή συγκομιδής-------
|
1-15
|
Σπορά λάχανων (σε σπορείο) και μετά φύτεμα (Ιούνιο - Ιούλιο)
|
Αύγουστο-Σεπτέμβριο
|
1-15
|
Σπορά κουνουπιδιών
|
Αύγουστο-Σεπτέμβριο
|
1-15
|
Σπορά μπρόκολου
|
Αύγουστο-Σεπτέμβριο
|
1-15
|
Σπορά αγκινάρας (σε σπορείο)
|
Μάιο (επόμενης χρονιάς)
|
1-15
|
Σπορά γογγυλιού
|
Μάιο
|
1-15
|
Σπορά καρότων
|
Ιούνιο-Ιούλιο
|
1-15
|
Σπορά ραπανιών
|
Απρίλιο
|
1-15
|
Σπορά παντζαριών
|
Μάιο-Ιούνιο
|
1-15
|
Σπορά σέσκλων
|
Μάιο-Ιούνιο
|
1-15
|
Σπορά σπανακιού (καλοκαιρινό)
|
Μάιο
|
1-15
|
Σπορά κρεμμυδιού για κοκκάρι
|
Ιούλιο
|
1-15
|
Φύτεμα κοκκαριού για ξερά κρεμμύδια
|
Ιούλιο
|
15-31
|
Φύτεμα ντομάτας
|
Ιούλιο
|
15-31
|
Φύτεμα καλοκασίου
|
Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
|
15-31
|
Φύτεμα σκόρδων
|
Ιούνιο-Ιούλιο
|
15-31
|
Φύτεμα μαρουλιών
|
Μάιο
|
15-31
|
Σπορά σέλινου σε σπορεία
|
Αύγουστο-Σεπτέμβριο
|
15-31
|
Σπορά μαϊντανού
|
Μάιο
|
15-31
|
Σπορά μπιζελιών (ψυχρά μέρη)
|
Μάιο-Ιούνιο
|
15-31
|
Σπορά φασολιών
|
Ιούνιο
|
15-31
|
Σπορά κολοκυθιών
|
Μάιο-Ιούνιο
|
15-31
|
Σπορά αγγουριών
|
Ιούνιο
|
15-31
|
Σπορά πράσου (σε σπορείο)
|
Οκτώβριο-Νοέμβριο
|
15-31
|
Σπορά σπαραγγιού (για επόμενη άνοιξη)
|
|
15-31
|
Φύτεμα σπαραγγιού (από περσινή σπορά)
|
Μετά από 2 χρόνια
|
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Ημερ.
|
------------Σπορά, φύτεμα κλπ.------------
|
-------Εποχή συγκομιδής-------
|
1-15
|
Φύτεμα ντομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς
|
Ιούλιο-Σεπτέμβριο
|
1-15
|
Σπορά ντομάτας σε σπορείο (έξω)
|
Σεπτέμβριο
|
1-15
|
Σπορά φασολιών
|
Ιούλιο
|
1-15
|
Σπορά κολοκυθιών (σε σπορείο)
|
Ιούνιο-Ιούλιο
|
1-15
|
Σπορά καλαμποκιού
|
Ιούλιο-Αύγουστο
|
1-15
|
Σπορά αγγουριών
|
Ιούλιο
|
1-15
|
Σπορά ραπανιών
|
Ιούνιο
|
1-15
|
Σπορά πράσου σε σπορείο
|
Οκτώβριο-Νοέμβριο
|
15-30
|
Σπορά σέλινου σε σπορείο ή & επί τόπου
|
Σεπτέμβριο-Νοέμβριο
|
15-30
|
Σπορά μαϊντανού
|
Ιούνιο-Ιανουάριο
|
15-30
|
Σπορά μπρόκολου, λάχανου, κουνουπιδιού σε σπορείο (όψιμου)
|
Δεκέμβριο-Ιανουάριο
|
15-30
|
Σπορά πεπονιών και καρπουζιών
|
Ιούλιο-Αύγουστο
|
15-30
|
Σπορά παντζαριών
|
Ιούνιο-Ιούλιο
|
15-30
|
Σπορά σέσκλων
|
Ιούνιο-Ιούλιο
|
15-30
|
Σπορά ραδικιών
|
Ιούνιο-Ιούλιο
|
15-30
|
Σπορά μπάμιας
|
Ιούλιο
|
15-30
|
Φύτεμα γλυκοπατάτας
|
Ιούλιο-Αύγουστο
|
ΜΑΙΟΣ
Ημερ.
|
------------Σπορά, φύτεμα κλπ.------------
|
-------Εποχή συγκομιδής-------
|
1-15
|
Σπορά παντζαριών
|
Ιούλιο-Αύγουστο
|
1-15
|
Φύτεμα όψιμης ντομάτας
|
Αύγουστο-Σεπτέμβριο
|
1-15
|
Μεταφύτευμα μπρόκολου, λάχανου
|
Αύγουστο-Σεπτέμβριο
|
1-15
|
Μεταφύτευμα κουνουπιδιού (πρώιμου)
|
Αύγουστο-Σεπτέμβριο
|
15-31
|
Σπορά μπάμιας
|
Αύγουστο
|
15-31
|
Σπορά φασολιών
|
Ιούλιο-Αύγουστο
|
15-31
|
Σπορά ραπανιών
|
Ιούνιο-Ιούλιο
|
15-31
|
Σπορά μαϊντανού
|
Ιούλιο-Φεβρουάριο
|
ΙΟΥΝΙΟΣ
Ημερ.
|
------------Σπορά, φύτεμα κλπ.------------
|
-------Εποχή συγκομιδής-------
|
1-15
|
Φύτεμα λάχανου
|
Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
|
1-15
|
Σπορά παντζαριών
|
Αύγουστο-Σεπτέμβριο
|
15-30
|
Φύτεμα σέλινου
|
Σεπτέμβριο-Νοέμβριο
|
15-30
|
Σπορά ραπανιών
|
Αύγουστο
|
ΙΟΥΛΙΟΣ
Ημερ.
|
------------Σπορά, φύτεμα κλπ.------------
|
-------Εποχή συγκομιδής-------
|
1-15
|
Σπορά κολοκυθιών
|
Αύγουστο-Σεπτέμβριο
|
1-15
|
Σπορά αγγουριών
|
Αύγουστο-Σεπτέμβριο
|
15-31
|
Σπορά φασολιών (κλαριού)
|
Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
|
15-31
|
Φύτεμα πράσου
|
Οκτώβριο-Νοέμβριο
|
15-31
|
Σπορά σέλινου
|
Οκτώβριο-Ιανουάριο
|
15-31
|
Σπορά λάχανου
|
Νοέμβριο-Δεκέμβριο
|
15-31
|
Σπορά μπρόκολου
|
Δεκέμβριο-Ιανουάριο
|
15-31
|
Σπορά κουνουπιδιών
|
Δεκέμβριο-Ιανουάριο
|
15-31
|
Σπορά ραδικιών
|
Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
|
15-31
|
Σπορά παντζαριών
|
Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
|
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Ημερ.
|
------------Σπορά, φύτεμα κλπ.------------
|
-------Εποχή συγκομιδής-------
|
1-15
|
Φύτεμα πατάτας
|
Νοέμβριο-Δεκέμβριο
|
1-15
|
Σπορά κολοκυθιών
|
Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
|
1-15
|
Σπορά αγγουριών
|
Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
|
1-15
|
Σπορά φασολιών
|
Οκτώβριο
|
1-15
|
Φύτεμα λάχανου όψιμου & κουνουπιδιού
|
Δεκέμβριο-Ιανουάριο
|
15-30
|
Σπορά σπανακιού
|
Νοέμβριο
|
15-30
|
Σπορά άνηθου
|
Νοέμβριο
|
15-30
|
Σπορά ραδικιών
|
Νοέμβριο
|
15-30
|
Σπορά παντζαριών
|
Νοέμβριο-Δεκέμβριο
|
15-30
|
Σπορά μαρουλιών, σαλάτας σε σπορείο
|
Οκτώβριο
|
15-30
|
Σπορά ραπανιών
|
Σεπτέμβριο-Νοέμβριο
|
15-30
|
Φύτεμα ραπανιών
|
Σεπτέμβριο-Νοέμβριο
|
15-30
|
Φύτεμα κρεμμυδιών (χλωρά)
|
Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο
|
15-30
|
Σπορά σιναπιού
|
Σεπτέμβριο
|
15-30
|
Σπορά αντιδιών
|
Νοέμβριο
|
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Ημερ.
|
------------Σπορά, φύτεμα κλπ.------------
|
-------Εποχή συγκομιδής-------
|
1-15
|
Σπορά σπανακιών
|
Νοέμβριο
|
1-15
|
Σπορά άνηθου
|
Νοέμβριο-Δεκέμβριο
|
1-15
|
Σπορά σιναπιού
|
Νοέμβριο-Δεκέμβριο
|
1-15
|
Σπορά μαρουλιών-σπορείο & επί τόπου
|
Ιανουάριο-Φεβρουάριο
|
1-15
|
Σπορά παντζαριών
|
Δεκέμβριο
|
1-15
|
Σπορά ραπανιών
|
Οκτώβριο
|
1-15
|
Σπορά αντιδιών
|
Δεκέμβριο
|
1-15
|
Σπορά καρότων
|
Δεκέμβριο-Ιανουάριο
|
1-15
|
Σπορά ρόκας
|
Νοέμβριο-Δεκέμβριο
|
ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ
Ημερ.
|
------------Σπορά, φύτεμα κλπ.------------
|
-------Εποχή συγκομιδής-------
|
1-15
|
Φύτεμα αντιδιών από σπορείο
|
Δεκέμβριο-Ιανουάριο
|
1-15
|
Φύτεμα μαρουλιών από σπόρο
|
Ιανουάριο-Φεβρουάριο
|
1-15
|
Φύτεμα κρεμμυδιών (χλωρά)
|
Ιανουάριο-Φεβρουάριο
|
1-15
|
Σπορά καρότων
|
Ιανουάριο
|
1-15
|
Σπορά παντζαριών
|
Δεκέμβριο-Ιανουάριο
|
1-15
|
Σπορά ραδικιών
|
Δεκέμβριο-Ιανουάριο
|
1-15
|
Σπορά σπανακιού
|
Νοέμβριο-Δεκέμβριο
|
1-15
|
Σπορά ραπανιών
|
Νοέμβριο-Δεκέμβριο
|
15-30
|
Φύτεμα σκόρδων
|
Μάρτιο-Απρίλιο
|
15-30
|
Φύτεμα αγκινάρας
|
Απρίλιο-Μάιο
|
15-30
|
Σπορά μπιζελιών και αρακά
|
Μάρτιο-Απρίλιο
|
15-30
|
Σπορά κουκιών (χλωρών)
|
Φεβρουάριο-Μάρτιο
|
15-30
|
Φύτεμα φράουλας
|
Απρίλιο-Μάιο
|
15-30
|
Σπορά άνηθου
|
Νοέμβριο-Δεκέμβριο
|
15-30
|
Σπορά ρόκας
|
Δεκέμβριο-Ιανουάριο
|
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Ημερ.
|
------------Σπορά, φύτεμα κλπ.------------
|
-------Εποχή συγκομιδής-------
|
1-15
|
Σπορά μπιζελιών και αρακά
|
Απρίλιο-Μάιο
|
1-15
|
Σπορά κουκιών
|
Μάρτιο-Απρίλιο
|
1-15
|
Φύτεμα αντιδιών
|
Ιανουάριο-Φεβρουάριο
|
1-15
|
Φύτεμα μαρουλιών
|
Ιανουάριο-Φεβρουάριο
|
1-15
|
Σπορά καρότων
|
Φεβρουάριο-Μάρτιο
|
1-15
|
Φύτεμα κρεμμυδιών (χλωρά)
|
Ιανουάριο-Φεβρουάριο
|
1-15
|
Σπορά παντζαριών
|
Ιανουάριο
|
15-31
|
Σπορά ραδικιών
|
Ιανουάριο-Φεβρουάριο
|
15-31
|
Σπορά σιναπιού
|
Δεκέμβριο
|
15-31
|
Σπορά ραπανιών
|
Ιανουάριο
|
15-31
|
Φύτεμα αγκινάρας
|
Μάιο
|
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ημερ.
|
------------Σπορά, φύτεμα κλπ.------------
|
-------Εποχή συγκομιδής-------
|
1-30
|
Σπορά ραπανιών
|
Ιανουάριο-Φεβρουάριο
|
1-30
|
Σπορά ραδικιών
|
Μάρτιο
|
1-30
|
Σπορά παντζαριών
|
Μάρτιο
|
1-30
|
Μεταφύτευμα μαρουλιών
|
Απρίλιο
|
1-30
|
Φύτευμα κρεμμυδιών (χλωρά)
|
Απρίλιο
|
1-30
|
Σπορά σπανακιού
|
Απρίλιο
|
1-30
|
Σπορά κουκιών
|
Μάρτιο-Απρίλιο
|
18–20
|
*Ο πίνακας είναι ενδεικτικός, μιας και η Ελλάδα είναι πλούσια σε μικροκλίματα και διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή.
*Ο πίνακας είναι ενδεικτικός, μιας και η Ελλάδα είναι πλούσια σε μικροκλίματα και διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή.
Αν θέλετε να συγκομίσετε σπόρους, αφήστε, τους πρώτους καρπούς να ωριμάσουν κανονικά π.χ. την πρώτη ντομάτα, τα πρώτα φασόλια κλπ. Οι πρώτοι καρποί παίρνουν τους περισσότερους χυμούς του φυτού και έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Είναι καλό να συλλέγουμε σπόρους και από τη μέση της καλλιεργητικής περιόδου και από το τέλος. Γιατί αν συλλέγουμε μόνο από την αρχή θα οδηγηθούμε σε πρώιμες ποικιλίες. Για φυτά με σπόρους που ωριμάζουν και ξηραίνονται πάνω στο φυτό, όπως το καλαμπόκι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα μαρούλια, τα κουκιά, κλπ. συγκεντρώστε μόνο τους σπόρους που έχουν ωριμάσει εντελώς. Το φυτό μπορεί να έχει αρχίσει να πεθαίνει προτού οι σπόροι είναι έτοιμοι για συλλογή. Κάντε τη συγκομιδή όταν οι σπόροι είναι ξεροί (όχι υγροί από την πρωινή δροσιά ή μετά από βροχή), μαζέψτε τους σπόρους λίγο πριν οι πρώτοι σπόροι αρχίσουν να σκάζουν και να πέφτουν στο έδαφος, όπως γίνεται με τα δημητριακά ή όταν ο λοβός γίνει καφέ και εύθραυστος όταν πρόκειται για φασόλια.
- Για ν’ αποφύγετε όμως τους μύκητες, είναι καλύτερα να μαζεύετε συνέχεια τους σπόρους προς το τέλος της καλλιέργειας του φυτού, έτσι ώστε οι ώριμοι σπόροι να μη μένουν στο φυτό για πολύ καιρό.
- Για τα φυτά με σαρκώδη καρπό, όπως κολοκύθες, πεπόνια, κ.ά. να είστε υπομονετικοί. Μαζέψτε μόνο τους ώριμους καρπούς. Το φυτό μπορεί να είναι εντελώς νεκρό ως την ώρα που θα είναι έτοιμο για συγκομιδή. Τις κολοκύθες τις αφήνουμε ένα μήνα αφού ωριμάσουν και μετά τις κόβουμε για να πάρουμε το σπόρο τους. οι κολοκύθες δεν μαλακώνουν αλλά, συνεχίζουν να ωριμάζουν για λίγους μήνες αφού κοπούν από το βλαστό.
- Για να συλλέξετε σπόρους μελιτζάνας κόψτε τους ώριμους καρπούς και αφήστε τους να μαλακώσουν τόσο που να μην τρώγονται πια. Για να επιταχύνεται τη διαδικασία μπορείτε να χαράξετε τη σάρκα της μελιτζάνας σε τέσσερα σημεία, έτσι ώστε να αρχίσει να σαπίζει πιο γρήγορα.Οι σπόροι είναι έτοιμοι για συγκομιδή όταν διαχωρίζονται εύκολα από τη σάρκα, όταν τους τρίβετε κάτω από νερό. Παράδειγμα, μαζέψτε όλους τους σπόρους και τη σάρκα σ’ ένα μεγάλο δοχείο ή κουβά με νερό και απελευθερώστε τους σπόρους με τα δάχτυλά σας.
- Συνήθως οι ώριμοι και υγιείς σπόροι βυθίζονται, αν όμως οι σπόροι που επιπλέουν δείχνουν καλύτεροι από αυτούς που βυθίστηκαν ίσως τα πράγματα να είναι ανάποδα για το φυτό σας. (Μερικές φορές οι καλοί σπόροι κολοκύθας μπορεί να επιπλέουν ενώ οι νεκροί βυθίζονται). Αυτό διευκολύνει πολύ τον καθαρισμό των σπόρων απλά τρίψτε για να φύγει η σάρκα από τους καρπούς από το πάνω μέρος. Μετά προσθέστε καθαρό νερό, στριφογυρίστε το και πετάξτε αυτό το νερό. Συνεχίστε με λίγα ακόμη πλυσίματα μέχρι να απομείνουν μόνο οι σπόροι στον πάτο. Στραγγίστε τους και στεγνώστε τους αμέσως.
- Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να καθαρίσετε τους σπόρους από το αγγούρι, με τη διαφορά ότι το αγγούρι δεν χρειάζεται να σαπίσει αρκεί να έχει ωριμάσει καλά. Προσέξτε ότι οι σπόροι δεν πρέπει να μείνουν για πολύ μέσα στο νερό γιατί μπορεί να απορροφήσουν υγρασία, να φουσκώσουν και ν’ αρχίσουν να βλασταίνουν. Μερικοί σπόροι ωφελούνται από περίοδο «ζύμωσης» μέσα στο νερό πριν τους καθαρίσετε από τον καρπό. Στην τομάτα π.χ. αυτή η επεξεργασία λέγετε ότι μειώνει τις πιθανότητες για κάποιες ασθένειες που προσβάλλουν τον καρπό κατά τη περίοδο της βλάστησης.
- Για να συλλέξετε σπόρους ντομάτας κόψτε τους ώριμους καρπούς στη μέση, αφαιρέστε το ζελατινώδες υγρό με τους σπόρους και βάλτε το μέσα σ’ ένα σουρωτήρι τσαγιού. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και τρίψτε απαλά με τα χέρια σας τη ζελατίνη. Απλώστε τους σπόρους σε λαδόκολλα για να στεγνώσουν.
- Για να συλλέξετε σπόρους πιπεριάς αφήστε τον καρπό πάνω στο φυτό ωσότου κοκκινίσει (άσχετα από την ποικιλία).Στις πιπεριές προτείνεται να συλλέγουμε από το δεύτερο καρπό και μετά. Κόψτε τον καρπό και αφαιρέστε τη σάρκα του. Τρίψτε ελαφρά τους σπόρους ώστε να διαχωριστούν και απλώστε τους σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
- Για το αντίδι ξεπατώστε το και βρέξτε το 2-3 φορές με το ποτιστήρι από βραδύς πολύ καλά. Το πρωί πριν στεγνώσει τελείως τινάξτε το και λιχνίστε το στον αέρα.
- Για να πάρουμε σπόρους από το καρότο, το ρεπάνι, τον μαϊντανό, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τον άνηθο, το σέλινο, αφήνουμε ορισμένα φυτά να ωριμάσουν κανονικά και τα κρατάμε χωρίς να τα κόψουμε γιατί τον δεύτερο χρόνο θα μας δώσουν σπόρο.
Πως θα αποθηκεύσουμε τους σπόρους μας
Ξήρανση των σπόρων.
Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι είναι εντελώς στεγνοί πριν τους αποθηκεύσετε. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα αργά και σταθερά. Μετά τον καθαρισμό αφήστε τους σπόρους για μια εβδομάδα σ’ ένα ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος.
Βασικές αρχές που πρέπει να έχετε υπόψη σας.
Αφού στεγνώσουν οι σπόροι, να μην τους εκθέσετε σε υγρασία. Η εσωτερική υγρασία (όταν συσκευάζονται) είναι επικίνδυνη για τους αποθηκευμένους σπόρους. Αποφεύγετε την υπερβολική ξήρανση, γιατί συνήθως είναι πολύ απότομη και μπορεί να καταστρέψει το έμβρυο. Οι θερμοκρασίες πάνω από 38ο C μπορούν να προξενήσουν βλάβες στο σπόρο. Ανακατέψτε τους απλωμένους σπόρους μια φορά τη μέρα για να βεβαιωθείτε ότι θα στεγνώσουν ομοιόμορφα. Οι αποξηραμένοι σπόροι σπάνε αντί να λυγίζουν. Μετά αποθηκέψτε τους
σπόρους σε πάνινα σακουλάκια, μεταλλικά δοχεία, σε γυάλινα δοχεία ή αεροστεγή δοχεία, με κατάλληλες ετικέτες που να προσδιορίζουν τον σπόρο και τη χρονολογία της συγκομιδής.Αν συσκευάσετε τους σπόρους σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία, μπορείτε να προσθέσετε μέσα σ’ ένα τούλι μια ποσότητα ασβέστη για να συγκρατεί την υγρασία και να εμποδίζει την ανάπτυξη εντόμων.
Αποθηκέψτε σ’ ένα δροσερό και ξηρό μέρος. Η υγρασία είναι ο πιο αρνητικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα των σπόρων. Οι σπόροι μπορούν να επιβιώσουν στην έρημο πολύ περισσότερο απ’ ότι σ’ ένα δροσερό αλλά υγρό περιβάλλον. Για ν’ αποθηκεύσετε σπόρους σ’ ένα ράφι τους σπιτιού σας θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι κάτω από 18ο C και ο χώρος να είναι προστατευμένος από υγρασία.
Διάρκεια ζωής σπόρων και χρόνος που απαιτείται για να βλαστήσουν διάφορα λαχανικά.
ΛΑΧΑΝΙΚΟ ΜΕΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΕΡΕΣ
ΑΓΓΟΥΡΙ 5 7
ΑΝΤΙΔΙ 5 10
ΓΛΥΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ 2 7
ΚΑΡΟΤΟ 3 8
ΚΑΡΠΟΥΖΙ 4 8
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ 4 7
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ 4 10
ΚΡΕΜΜΥΔΙ 1 10
ΛΑΧΑΝΟ 4 10
ΛΑΧ.ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 4 21
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ 1 21
ΜΑΡΟΥΛΙ 6 7
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ 4 10
ΜΠΑΜΙΑ 2 7
ΜΠΙΖΕΛΙ 3 8
ΠΑΝΤΖΑΡΙ 4 8
ΠΕΠΟΝΙ 5 7
ΝΤΟΜΑΤΑ 4 8
ΠΙΠΕΡΙΑ 2 10
ΠΡΑΣΣΟ 2
ΡΑΔΙΚΙ 4 7
ΡΕΠΑΝΑΚΙ 4 7
ΣΕΛΙΝΟ 3 21
ΣΕΣΚΟΥΛΟ 4 8
ΣΠΑΝΑΚΙ 5 8
ΣΠΑΡΑΓΓΙ 3
ΦΑΣΟΛΑΚΙ 3 6
ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΕΡΕΣ
ΑΓΓΟΥΡΙ 5 7
ΑΝΤΙΔΙ 5 10
ΓΛΥΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ 2 7
ΚΑΡΟΤΟ 3 8
ΚΑΡΠΟΥΖΙ 4 8
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ 4 7
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ 4 10
ΚΡΕΜΜΥΔΙ 1 10
ΛΑΧΑΝΟ 4 10
ΛΑΧ.ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 4 21
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ 1 21
ΜΑΡΟΥΛΙ 6 7
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ 4 10
ΜΠΑΜΙΑ 2 7
ΜΠΙΖΕΛΙ 3 8
ΠΑΝΤΖΑΡΙ 4 8
ΠΕΠΟΝΙ 5 7
ΝΤΟΜΑΤΑ 4 8
ΠΙΠΕΡΙΑ 2 10
ΠΡΑΣΣΟ 2
ΡΑΔΙΚΙ 4 7
ΡΕΠΑΝΑΚΙ 4 7
ΣΕΛΙΝΟ 3 21
ΣΕΣΚΟΥΛΟ 4 8
ΣΠΑΝΑΚΙ 5 8
ΣΠΑΡΑΓΓΙ 3
ΦΑΣΟΛΑΚΙ 3 6
*Ο πίνακας είναι ενδεικτικός, μιας και η Ελλάδα είναι πλούσια σε μικροκλίματα και διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή.
*Ο πίνακας είναι ενδεικτικός, μιας και η Ελλάδα είναι πλούσια σε μικροκλίματα και διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή.
https://www.ftiaxno.gr/
https://agroselida.blogspot.gr/p/blog-page_14.html
https://khpouroistavrakiou.webnode.gr/
https://agro-house.gr/content/
https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2013/04/blog-post_6773.html
https://stopalimentarius.wordpress.com/2013/10/04/imerologio-sporas-fytematos-lachanikon/
https://aixmeas.gr/3275-2/
https://www.newsitamea.gr
https://proionta-tis-fisis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6406.html
https://www.texnologosgeoponos.gr/2014/02/blog-post_9737.html
https://khpouroistavrakiou.webnode.gr/
https://back-to-nature.gr/2013/02/blog-post_12.html
https://biokipos.blogspot.gr/2011/05/blog-post_18.html
https://www.gardenguide.gr/pote-spernoume-laxanika/