Τζίντζερ (πιπερόριζα) οφέλη για την υγεία και συνταγές





Η πιπερόριζα είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στην κουζίνα. Τον τελευταίο καιρό άρχισε να χρησιμοποιείται και σε καταστάσεις υγείας, όπως ναυτία, πεπτικά προβλήματα και πόνο. **** NEW UPDATE ***

Η Ζιγγίβερις η φαρμακευτική (zingiber officinale) η πιπερόριζα η ginger ανήκει στην οικογένεια των ζιγγιβεροειδών όπως και το κάρδαμο, ο κουρκουμάς, το galangal (το Σιαμέζικο ginger ) κ.α.
Η ονομασία της ρίζας προέρχεται είτε από την γλώσσα των Ταμίλ όπου ονομάζεται ιντζι βερ.(ιντζι = ρίζα, βερ = σώμα) η απο την Σανσκριτική srngaveram – singabera ( srngam = κέρατο vera = σώμα) ονομασίες που σχετίζονται με το σχήμα της.

Είναι ίσως το πλέον διαδεδομένο και διαθέσιμο μπαχαρικό στον πλανήτη με μακρά ιστορία στην ιατρική και τη φαρμακοποιία και μακροσκελή κατάλογο θεραπευτικών ιδιοτήτων .
Κατάγεται από την Νότια και Νοτιοανατολική Ασία όπου και καλλιεργήθηκε εκτενώς και η εισαγωγή της στην Ευρώπη άρχισε τον 1ο μ.χ. αιώνα ,μέσω Ινδιών.
Σήμερα καλλιεργείται στην Ινδία (παράγει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής), Κίνα, Νεπάλ, Ταϋλάνδη, Νιγηρία, Καμερούν, Τζαμάϊκα (ποιοτικά καλύτερο) κ.α.

Η απαράμιλλη θεραπευτική κληρονομιά της πιπερόριζας έχει καταγραφεί και αξιοποιηθεί σε Ανατολή και Δύση, τα τελευταία 3000 χρόνια τουλάχιστον.
Γραπτές μαρτυρίες από το παρελθό, αναφέρονται με ευλάβεια στον πολύπλευρο χαρακτήρα της και στις ισχυρές θεραπευτικές της δυνατότητες.
Είχε μεγάλη αξία ως “πνευματικό” ποτό, αφροδισιακό, χωνευτικό, δυναμωτικό κ.α.
Τα Παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα της Κίνας, του Βιετνάμ και της Ινδίας θεωρούσαν το ginger, ίαμα- δώρο από τους Θεούς. Αναφέρεται ήδη το 1000 π.Χ. στα Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα ως φυτικό φάρμακο.

Η κινέζικη φαρμακοποιία θεωρούσε οτι η καθημερινή χρήση της φρέσκιας ρίζας, έφερνε το άτομο σε επαφή με τις πνευματικές του δυνατότητες.
Ενδεχομένως γινόταν υπερ- κατανάλωση διότι ο Κομφούκιος στις διατροφικές του οδηγίες αναφέρει “Μην αρνείσαι φαγητά με ginger αλλά μην τα παρατρώς”.
Στο Κοράνι αναφέρεται σαν ρόφημα των πιο ιερών ουράνιων πνευμάτων και συμπεριλαμβάνεται στο μενού του Παραδείσου.
Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι έτρωγαν ψωμί ζυμωμένο με τριμμένη πιπερόριζα.
Ο Διοσκουρίδης στο “Περί Ύλης Ιατρικής” το 77μ.χ. τη συνιστά τόσο ως ισχυρό αφροδισιακό όσο και για ενίσχυση του πεπτικού συστήματος λόγω της τονωτικής και θερμαντικής της δράσης.
Στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία , η αριστοκρατία, μετά το συμπόσιο, μασούσε η έπινε πιπερόριζα για να βοηθηθεί η πέψη του λουκούλειου γεύματος.
Κινέζοι ναυτικοί ,τον 5ο μ.χ. αιώνα, σε μεγάλα ταξίδια, μασουλούσαν πιπερόριζα αξιοποιώντας τη Βιταμίνη C της ρίζας .
Στον Μεσαίωνα, σε επιδημία πανώλης στη Πάδοβα, οι κάτοικοι μασούλαγαν ginger και έπιναν μαζί ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (18ος αιώνας) η πιπερόριζα ήταν συστατικό της διατροφής του στρατού.
Για την αφροδισιακή του δράση γίνεται μνεία από τον Διοσκουρίδη όπως και στο “Χίλιες και μια νύχτες”.
Τον 1ο μ.Χ. η βασίλισσα Κλεοπάτρα προσέφερε στο Ρωμαίο στρατηγό Μάρκο Αντώνιο ρόφημα με φλούδες και καρπούς μοσχοκάρυδου βρασμένα με πιπερόριζα, μάλλον σαν αφροδισιακό παρά σαν φάρμακο.
Στο Μεσαιωνικό Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο, η πρωτοπόρα Ιατρική Σχολή εκδίδει συνταγή για ευτυχισμένη ζωή μετά την πρώτη νιότη προτείνοντας “Τρώτε πιπερόριζα για να αγαπήσετε και να αγαπηθείτε, οπως στα νιάτα σας”.
Τον 13ο και 14ο μ.Χ.αιώνα, η πιπερόριζα ήταν μαζί με το πιπέρι τα πλέον διαδεδομένα μπαχαρικά στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι το λάτρεψαν και πίστευαν ότι προήλθε από τον κήπο της Εδέμ.
Είχε υψηλή αγοραστική αξία καθώς παλαιά Κινέζικα αρχεία καταγράφουν τον υλικό πλούτο που συνδέεται με την καλλιέργεια του Sheng Jiang. Αργότερα, στην Ευρώπη , τον 14ο αιώνα, 1 λίβρα πιπερόριζας (450 γρ.) άξιζε όσο ένα πρόβατο, ενώ τον 16ο αιώνα ανταλλάχθηκαν 300 σκλάβοι για ενα φορτίο της εξωτικής ρίζας και ζάχαρης από την Ισπανιόλα (Αϊτή).

Εκείνη την περίοδο συνηθιζόταν το σιρόπι με πιπερόριζα, οι Βρετανοί πρόσθεταν την δραστική ρίζα στη μπύρα και στην Ελβετία το τμήμα της αγοράς όπου οι έμποροι πουλούσαν τα μπαχαρικά, ονομαζόταν ”το σοκάκι της πιπερόριζας.”
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πολυετές φυτό με κονδυλώδες ρίζωμα, που προτιμά κλίμα υγρό και ζεστό, μπορεί να φθάσει σε ύψος έως 2 μέτρα και θυμίζει καλάμι. Τα άνθη του αρχικά είναι κωνοειδή (σαν κουκουνάρι) και αργότερα ανθίζουν (σαν γλαδιόλα) σε διάφορα χρώματα και αξιοποιούνται στην ανθοκομία και την κηπουρική.

Το πολύτιμο τμήμα του φυτού είναι το λεπτόφλουδο ρίζωμα με μπέζ, γκρί η καφέ χρώμα και ξυλώδες αχνοκίτρινο εσωτερικό. Συλλέγεται μόλις ο μίσχος του φυτού μαραθεί αλλά αμέσως πλένεται και τρίβεται η ζεματίζεται για να αποφευχθεί η βλάστηση.

Η ρίζα της πιπερόριζας (που ακόμα και στην Ελλάδα λέγεται συχνά τζίντζερ), είναι ένα δημοφιλές βότανο, στο οποίο αποδίδονται ιαματικές ιδιότητες , αλλά παράλληλα χρησιμοποιείται και στην μαγειρική. Είναι το υπόγειο ρίζωμα ενός μικρού φυτού, που ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae, του γένους: Zingiber. Η Επιστημονική ονομασία είναι Zingiber officinale.
Η ρίζα της πιπερόριζας έχει μέχρι σήμερα, ιδιαίτερη θέση σε πολλά παραδοσιακά ινδικά και κινέζικα φάρμακα για τις μοναδικές φυτοχημικές ουσίες που περιέχει Αναφέρεται, ότι συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων νόσων και γενικότερα στην προαγωγής της υγείας , Η πιπερόριζα (τζίντζερ) κατάγεται από τις περιοχές των Ιμαλαΐων στη Νοτιοανατολική Ασία. Σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και μάλιστα σε εμπορική κλίμακα. Καλύτερη ποικιλία θεωρείται αυτή που καλλιεργείται στην Καραϊβική. Το φυτό αναπτύσσεται σε ύψος περίπου ενός μέτρου, έχει σκούρα πράσινα φύλλα και μικρά κίτρινα λουλούδια. Η ρίζα του έχει κόμπους και διακλαδώσεις, που αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η εξωτερική επιφάνεια της νωπής ρίζας έχει ασημί γκρι χρώμα. Όταν τεμαχιστεί δίνει κομμάτια με εσωτερικό κρεμώδες λευκό, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα και τραγανή σάρκα, ανάλογα με την ποικιλία. Η ρίζα περιέχει συχνά ινίδια που διατρέχουν το κέντρο της, και είναι πιο έντονα στο υπερώριμο φυτό.
Έχει χαρακτηριστικό πικάντικο άρωμα , που οφείλεται σε αιθέρια έλαια και φαινολικές ενώσεις, όπως είναι οι τζιντερόλες (gingerols) και οι σογκαόλες (shogaols.) [ Το φυτό Galangal (Alpinia galanga), επίσης γνωστό ως μπλε τζίντζερ, είναι ένα βότανο που σχετίζεται στενά με το τζίντζερ και καλλιεργείται ευρέως στην Ανατολική περιοχή της Ασίας. Το Galangal έχει ήπια γεύση , λιγότερο πικάντικη από το τζίντζερ]

ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Η πιπερόριζα διατίθεται στις εξής μορφές.

  • Φρέσκια ρίζα
  • Αποξηραμένη ρίζα – φλείδες
  • Αποξηραμένη ρίζα – κύβοι
  • Αποξηραμένη ρίζα – σκόνη
  • ΄Ετοιμο παρασκεύασμα για αφέψημα
  • Ζαχαρωμένοι κύβοι
  • Τουρσί
  • Αιθέριο έλαιο
  • Βάμμα
  • Σιρόπι
  • Κάψουλες
  • Κάθε μορφή έχει άλλη χρήση και δράση. Ενδεικτικά
  • -Φρέσκια ρίζα : βράζετε ως αφέψημα (με λεμόνι, κανέλλα, μέλι στο τέλος) για τα ρίγη, κρυολογήματα, φλέγμα, μειωμένη libido),ποδόλουτρα για την καταπολέμηση της υποθερμίας και των πόνων της περιόδου
  • -Aποξηραμένη ρίζα :βράζετε ως αφέψημα για την καταπολέμηση της ναυτίας, τυμπανισμό και φούσκωμα, παρασκευάζετε έλαιο ginger με ελαιόλαδο για τις κράμπες, τις χιονίστρες, τους πόνους της περιόδου, την υποθερμία, τους μυικούς πόνους, τους πόνους των αρθρώσεων κ.α.
  • -Βάμμα :για να θερμανθεί και να τονωθεί το κυκλοφορικό σύστημα
  • -Αιθέριο Έλαιο :αναμεμιγμένο με αμυγδαλέλαιο (5:1)σε τοπική εξωτερική εφαρμογη-μασσάζ για πόνους, λουμπάγκο, ισχιαλγία, ρευματισμούς, αρθριτικούς πόνους, μυικούς πόνους (ιδανικά αναμεμειγμένο με βαλσαμέλαιο),ποδόλουτρα όπως η φρέσκια ρίζα κ.α., έλαιο όπως η αποξηραμένη ρίζα κ.α.
Οφέλη για την υγεία
Η πιπερόριζα έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για τις αντιφλεγμονώδεις, και αντιμικροβιακές της ιδιότητες και για την συμβολή στην ανακούφιση από αέρια του στομάχου.
Περιέχει πολλά συστατικά που έχουν συνδεθεί με οφέλη για την υγεία (αιθέρια έλαια), όπως η ζιγγίβερη, η τζινζερόνη, η σογκαόλη, η φαρνεσίνη και μικρές ποσότητες β- φιλλαδρίνης , κινεόλης, και κιτράλης .Οι τζιντερόλες συμβάλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και έχουν αντιφλεγμονώδεις, παυσίπονες (αναλγητικές) και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Θεωρούνται επίσης καταπραϋντικό των νεύρων και αντιπυρετικό Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ναυτίας καθώς και της ναυτίας της εγκυμοσύνης και ότι μπορεί να βοηθούν στην ανακούφιση από τις ημικρανίες.
Η τζιντερόνη, η οποία δίνει πικάντικο χαρακτήρα στη ρίζα τζίντζερ, έχει βρεθεί να είναι αποτελεσματική κατά της διάρροιας που προκαλείται από E.coli, ιδιαίτερα στα παιδιά.
Η ρίζα του βοτάνου είναι χαμηλή σε θερμίδες, αλλά είναι πολύ πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, όπως η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη B-5), που είναι απαραίτητα για υγεία του οργανισμού Είναι επίσης καλή πηγή μετάλλων όπως το κάλιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και το μαγνήσιο.
Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών, που βοηθά τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Η ρίζα είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού. Μπορεί να βρεθεί σε πολλές μορφές και αν ακόμα δεν έχετε αρχίσει ακόμα να την χρησιμοποιείτε , εδώ είναι οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ξεκινήσετε τώρα.

  • Τζίντζερ κατά πεπτικών προβλημάτων Το Τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τον ερεθισμό στον γαστρεντερικό σωλήνα. Μπορεί να διεγείρει το σάλιο και με αυτό να επιστρέψει στις τροφές και τα υγρά να ταξιδεύουν ομαλά και με ασφάλεια.
  • Τζίντζερ κατά του πόνου Το τζίντζερ μειώνει τον πόνο των μυών κατά 25%. Μπορεί επίσης να περιορίσει την εξέλιξη, μέρα με τη μέρα, του πόνου των μυών.
  • Τζίντζερ κατά της φλεγμονής Η εκφύλιση των αρθρώσεων του σώματος μπορούν να προκαλέσουν πόνο και δυσκαμψία. Αυτό επιβεβαιώθηκε από μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 247 άνθρωποι.
  • Τζίντζερ κατά της καρδιακής νόσου. Τα καρδιακά προβλήματα και οι παθήσεις μπορούν να μειωθούν, κατά 10%



  • Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ κοινός και μόνο 2 g σκόνης τζίντζερ καθημερινά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του σακχάρου μέχρι και 10% σε μια περίοδο 12 εβδομάδων. 
  • Τζίντζερ για χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. 3 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ δόθηκαν σε 85 άτομα και η καθημερινή τους χρήση μείωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης. Η μείωση της χοληστερόλης σας συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.
  • Τζίντζερ για την βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας Η γήρανση του εγκεφάλου είναι φυσική. Αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα το μυαλό σας γερνάει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ, του οποίου οι αντιοξειδωτικές και βιοδραστικές ενώσεις του, μπορούν να αναστείλουν την γήρανση του εγκεφάλου και μαζί με αυτόν να βελτιώσουν το χρόνο της μνήμης και της αντίδρασης. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να δείτε πως θα το φτιάξετε ( Video #1 )

 Φρέσκια ρίζα Ginger, (Zingiber officinale),
  Διατροφική ανάλυση ανά 100 g 
Θρεπτικό συστατικόΤιμή%RDA
Ενέργεια80 Kcal4%
Υδατάνθρακες17.77 g13.5%
Πρωτεΐνες1.82 g3%
Συνολικά λιπαρά0.75 g3%
Χοληστερόλη0 mg0%
Διαιτητικές ίνες2.0 g5%
Βιταμίνες 
Φυλλικό οξύ11 µg3%
Νιασίνη0.750 mg4.5%
Παντοθενικό οξύ0.203 mg4%
Πυριδοξίνη0.160 mg12%
Βιταμίνη A0 IU0%
Βιταμίνη C5 mg8%
Βιταμίνη E0.26 mg1.5%
Βιταμίνη K0.1 µg0%
Ηλεκτρολύτες 
Νάτριο13 mg1%
Κάλιο415 mg9%
Μέταλλα
Ασβέστιο16 mg1.6%
Σίδηρος0.60 mg7.5%
Μαγνήσιο43 mg11%
Mαγγάνιο0.229 mg10%
Φώσφορος34 mg5%
Ψευδάργυρος0.34 mg3%
Πηγή: USDA National Nutrient database

Τζίντζερ: 100% αποτελεσματικότερο από τα φάρμακα για τον καρκίνο!
Έχει παρόμοια δράση με το μπαχαρικό -κοντινό συγγενή του- τον κουρκουμά, ο οποίος έχει μια ισχυρή επίδραση κατά του καρκίνου, αλλά και το τζίντζερ είναι επίσης γνωστό για την απίστευτη ικανότητά του να συρρικνώνει όγκους.
Αξιοσημείωτο είναι πως μελέτες έχουν δείξει ότι η δράση του είναι ακόμη πιο αποτελεσματική από αυτήν πολλών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες για τον καρκίνο, οι οποίες μέχρι τώρα αποδεικνύονται εντελώς αναποτελεσματικές ή έχουν και αρνητικά αποτελέσματα επιταχύνοντας τον θάνατο ασθενών που έχουν διαγνωστεί με όγκο.
Το τζίντζερ συνήθως καταναλώνεται σε μικρές δόσεις, μπορείτε να το προσθέσετε στα φαγητά σας ή να το καταναλώσετε σε διάφορα ροφήματα. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του τζίντζερ ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και προηγμένες φαρμακευτικές εφευρέσεις.
Στο Georgia State University πραγματοποίησαν μια μελέτη, στην οποία τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εκχύλισμα του τζίντζερ μπορεί να συρρικνώσει πραγματικά το μέγεθος του όγκου τουπροστάτη στο εκπληκτικό 56% στους ποντικούς.
Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες έτσι, περνάνε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον ρόλο αυτού του καρυκεύματος, πέραν της δράσης του στην μείωση των φλεγμονών και την υψηλή περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα αντιοξειδωτικά.
Ας πάμε πίσω στο θέμα των φαρμάκων για τον καρκίνο. Είναι πιθανό ότι αυτό το απλό μπαχαρικό μπορεί να ξεπεράσει πραγματικά τις προηγμένες φαρμακευτικές λύσεις που οι γιατροί συχνά θεωρούν ως την «μόνη επιλογή» για τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο;
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του καρκίνου εμφανίζουν συχνά σοβαρή αναποτελεσματικότητα στην μόνιμη συρρίκνωση των όγκων, πράγμα που υποτίθεται ότι είναι ο κύριος σκοπός τους, αντίθετα στην πραγματικότητα ευνοούν το μεγάλωμα των καρκινικών όγκων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πεθαίνουν και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτά τα φάρμακα που προέκυψαν ως υπεύθυνα για καρκινικές «μεταστάσεις», που σημαίνει πως οι όγκοι επανήλθαν μεγαλύτεροι και πιο ισχυροί από ότι αρχικά ήταν. Αυτό που είναι ακόμη χειρότερο είναι πως η μεταστατική φάση, μετά την λήψη αυτών των φαρμάκων, φαίνεται να είναι ακόμη πιο επιθετική από ότι πριν.
Οι επιστήμονες από το Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη εξήγησαν ότι τα φάρμακα κατά του καρκίνου των ασφαλιστικών ταμείων, είναι ελάχιστα χειρότερα από μία καταδίκη σε θάνατο για πολλούς από τους ασθενείς που παλεύουν με τον καρκίνο.
«Οι χειρισμοί που χρησιμοποιούμε ενάντια στους ογκους, ενδέχεται ακούσια να αυξήσουν τον αριθμό τους και να τους κάνουν πιο μεταστατικούς, το οποίο και είναι αυτό που εντέλει σκοτώνει τους ασθενείς», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ Raghu Kalluri.
Και φυσικά δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε ότι αυτά είναι τα ίδια φάρμακα που γενικά οι «αξιωματούχοι» της υγείας θεωρούν ότι είναι η μόνη επιστημονικά αποδεδειγμένη λύση.
Εν τω μεταξύ, το τζίντζερ δεν έχει καμία παρενέργεια και οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν αιώνες τώρα, από την αρχαιότητα. Έτσι σε αντίθεση με τη δράση των φαρμάκων, ολόκληρο το εκχύλισμα του τζίντζερ έχει δείξει πως είναι σε θέση να συρρικνώνει σημαντικά τους καρκινικούς όγκους και πραγματικά βοήθησε τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, να αποφύγουν τον θάνατο.
Υπάρχουν 17 ακόμη μελέτες που έδωσαν τα ίδια αποτελέσματα όσον αφορά τα οφέλη του αντικαρκινικού τζίντζερ, και υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πιπερόριζα έχει επίσης θετική επίδραση σε περισσότερες από 101 ασθένειες.


Αναλυτικά τα οφέλη του για την υγεία της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

  • Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.
  • Το Ginger μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τη ναυτία. Λήψη ρίζας Ginger, σε δοσολογία ισοδύναμη με 1000mg σκόνης βοτάνου, μειώνει την τάση για έμετο και προλαμβάνει συμπτώματα όπως ο ίλιγγος, ο κρύος ιδρώτας και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την αδιαθεσία λόγω μετακινήσεων
  • Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.
  • Για δυσπεψία – ναυτία: Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Aν μετά το φαγητό νιώθετε φούσκωμα, πιείτε ένα τσάι με τζίντζερ. Φτιάξτε το τσάι σας όπως συνήθως και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ. Tο ίδιο κάντε αν έχετε ναυτία.
  • Για το κρυολόγημα: Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Οι πολλές εφαρμογές και χρήσεις της πιπερόριζας συμπεριλαμβάνουν την θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας, και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων μαλακώνοντας και απομακρύνοντας τα φλέγματα από τους πνεύμονες. Η πιπερόριζα μπορεί επίσης να βοηθήσει την μείωση του πυρετού ζεσταίνοντας το σώμα και αυξάνοντας την εφίδρωση. Bάλτε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Αφήστε το 3-4 λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το. Mπορείτε, επίσης, στο τσάι ή στο χαμομήλι σας να προσθέσετε αντί για τριμμένο τζίντζερ, μία μόνο σταγόνα αιθέριο έλαιο τζίντζερ.
  • Για την ιγμορίτιδα και τη βουλωμένη μύτη: Bάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, αφήστε το να βράσει και κάντε εισπνοές πάνω από το νερό που κοχλάζει ή βουτήξτε μια γάζα στο ίδιο μείγμα και κάντε κομπρέσες στη μύτη. Aυτό βοηθάει στο να ανοίξουν τα ιγμόρεια και να φύγουν οι εκκρίσεις.
  • Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των πιθανών του δράσεων στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. .
  • Η πιπερόριζα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες και αιθέρια έλαια, τα οποία σε μελέτες με ζώα διαπιστώθηκε ότι ασκούν αναλγητική και ηρεμιστική δράση. Τα τελευταία χρόνια, ερευνητικές ομάδες αποφάσισαν να μάθουν εάν ασκούν την ίδια δράση και στους ανθρώπους, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Στην πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Επιθεώρηση «The Journal of Pain», συμμετείχαν 74 ενήλικοι οι οποίοι έκαναν ασκήσεις που στόχο είχαν να τους προκαλέσουν μυϊκό πόνο και φλεγμονή. Επί 11 ημέρες οι εθελοντές, είτε έτρωγαν 2 γραμμάρια πιπερόριζα την ημέρα, είτε μια ανενεργό ουσία. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πιπερόριζα μείωνε κατά περίπου 25% τον πόνο τους, αλλά μόνο μετά το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πιπερόριζας βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και στην μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα, τους ρευματικούς και μυϊκούς σπασμούς. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πιπερόριζας διεγείρουν αποτελεσματικά την κυκλοφορία του αίματος, αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα, καθαρίζοντας το έντερο και τα νεφρά, και θρέφοντας το δέρμα
  • Σε μια παρόμοια μελέτη, μια άλλη ερευνητική ομάδα διερεύνησε τι συμβαίνει μόνο την πρώτη και στη συνέχεια τη δεύτερη ημέρα μετά τη γυμναστική. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πιπερόριζα μείωνε κατά περίπου 25% τον πόνο τους, αλλά μόνο μετά το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική. Και πάλι, η πιπερόριζα δεν φάνηκε να επηρεάζει τον πόνο το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική, αλλά την επόμενη ημέρα ο πόνος ήταν λιγότερος, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η πιπερόριζα «μπορεί να αμβλύνει την εξέλιξη του πόνου». Αλλες μελέτες επιβεβαίωσαν πως η πιπερόριζα δεν ωφελεί κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη γυμναστική, αλλά μπορεί να μειώσει τον πόνο από τη δεύτερη ημέρα και μετά.
  • Για κράμπες: Σε 100 ml ελαιόλαδο, προσθέστε 1 κουταλιά φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, ανακατέψτε το, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και αφήστε το εκεί για 2 εβδομάδες. Kάθε φορά που έχετε κράμπα, κάντε εντριβές με το λάδι από τζίντζερ, γιατί διεγείρει την περιφερειακή κυκλοφορία του αίματος και απαλύνει τα συμπτώματα.
  • Η λήψη υψηλής δοσολογίας Ginger (πάνω από 10g ημερησίως) μειώνει σημαντικά τη συσσώρευση αιμοπεταλίων (μειώνει τη δημιουργία θρόμβων), διότι καταστέλλει τη δημιουργία θρομβοξάνης (1) κατά 37%. Το Ginger μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης (και καταστέλλει τη βιοσύνθεση νέας χοληστερόλης) όταν λαμβάνεται μακροπρόθεσμα (2,3). Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι ενώσεις capsaicin (καψαϊκίνη) και shogaol, που περιέχονται στο Ginger, μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
  • Η φήμη του τζίντζερ όμως βασίζεται πάνω απ'όλα στις αφροδισιακές του ιδιότητες που οφείλονται στις τζιντζερόλες, οι οποίες αυξάνουν την ποσότητα σπέρματος που παράγεται και βελτιώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
  • Σύγχρονοι ερευνητές έχουν καταγράψει πολλά από τα οφέλη της πιπερόριζας στην υγεία: σε άρθρο του 2011 στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, αναφέρεται ότι αυτή η εξωτική ρίζα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων, πεπτικών διαταραχών, 
  • Μπορεί να βοηθήσει στο διαβήτη. Η Πιπερόριζα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με βάση το αποτέλεσμα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Ένα συστατικό της ασιατικής ρίζας αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης της γλυκόζης των μυών. Με αυτόν τον τρόπο, ο κίνδυνος των επιπλοκών για τα άτομα με διαβήτη μειώνεται.
  • Μειώνει τη συσσώρευση λίπους. Μια μελέτη το Σεπτέμβριο του 2011, αξιολόγησε τον αντίκτυπο του τζίντζερ στην απορρόφηση λίπους. Αρουραίοι έλαβαν ημερήσιες δόσεις πιπερόριζας για οκτώ εβδομάδες. Η θεραπεία αυτή διευκόλυνε την πέψη του λίπους και αύξησε τα επίπεδα ενέργειας. Αυτές οι αλλαγές, εμπόδισαν τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα.
Ποσοχή !!! Κίνδυνοι και παρενέργειες πιπερόριζας
  • Το Τζίντζερ διεγείρει πολλούς αδένες εκκρίσεων στο σώμα. Αυξάνει την έκκριση σιέλου στο στόμα, από τους σιελογόνους αδένες, καθώς και την έκκριση της χολής. Ως εκ τούτου, η ρίζα μπορεί να αντενδείκνυται σε ασθενείς με ιστορικό χολολιθίασης. Όποιος πάσχει από πέτρα στη χολή θα πρέπει να απέχει από την κατανάλωση της ρίζας, ώστε να αποφευχθεί ο ερεθισμός στη χοληδόχο κύστη.
  • Επίσης, για τις εγκυμονούσες συνιστάται να μην καταναλώνουν τη ρίζα, καθώς η Πιπερόριζα θα μπορούσε να πυροδοτήσει την έναρξη του τοκετού.
  • Η ρίζα τζίντζερ είναι επίσης γνωστή για την ενίσχυση της τοξικότητας των αντιπηκτικών φαρμάκων με βαρφαρίνη, με αποτέλεσμα πιθανά σοβαρά αιμορραγικά επεισόδια. H κατανάλωσή της, επίσης, πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 2 ετών.
  • Επομένως απαιτείται ιατρική συμβουλή για την χρήση, από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα καθώς και από τις εγκύους , ενώ καλό είναι να μη χρησιμοποιείται από παιδιά κάτω των 2 ετών

    ***Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας.
    Read more: https://medlabgr.blogspot.com/2013/05/blog-post_22.html#ixzz4GmHtTmOo

Συνταγές με τζίντζερ που διεγείρουν τον οργανισμό!

Video #1
Υπάρχει και ενα φυσικό ρόφημα, που αν και προέρχεται απο την Ασία, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αμερική, και το χρησιμοποιούν παραδοσιακά για να αντιμετωπίσουν τα κρυολογήματα. Αποτελείται απο λεμόνι, φρέσκο τζίντζερ (πιπερόροζα) και μέλι. Το λεμόνι έχει αντιβατηριδιακές ιδιότητες, βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εννοείται οτι θα διαλέξετε ακέρωτα λεμόνια, γιατί θα χρησιμοποιηθούν ολόκληρα. Το τζίντζερ έχει ισχυρήαντιφλεγμονώδη δράση και είναι τονωτικό. Αν είναι δυνατόν ψάξτε για βιολογικό τζίντζερ, που δεν έχει υποστεί επίθεση απο εντομοκτόνα φάρμακα. Το μέλι τέλος, είναι αντιβατηριδιακό επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικά και έχει μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Προτιμήστε το βιολογικό μέλι, που προέρχεται απο μελίσσια που παράγουν μέλι φυσικά, χωρίς υποβοήθηση, και που δεν είναι ραφιναρισμένο και επεξεργασμένο βιομηχανικά. Μην εμπιστεύεστε τα μέλια που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο, το γεγονός οτι είναι επώνυμα δεν εξασφαλίζει την ποιότητα και την θρεπτική αξία τους, αλλά ούτε και τα ανώνυμα προϊόντα που μπορεί να βρείτε πχ. στην λαϊκη. Αν χρησιμοποιείτε συστηματικά το μέλι στην διατροφή σας, διαλέξτε εναν παραγωγό μελιού που θα τον εμπιστεύεστε και αγοράστε το μέλι σας απο αυτόν! Χρησιμοποίησα μέλι θυμαρίσιο, που εκτός απο ενα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό μέλι, η παρουσία σε αυτό της θυμόλης, ενισχύει την δράση του κατά του κρυολογήματος και του βήχα. Αφού αναμείξετε τα λεμόνια, το τζίντζερ και το μέλι όπως αναλυτικά θα σας περιγράψω παρακάτω, και αφού τα αφήσετε να σταθούν ώστε να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους, θα χρησιμοποιήσετε το ζουμάκι που θα προκύψει. Μπορείτε όμως και να το προσθέσετε σε ενα ζεστό τσάϊ ή να φτιάξετε ενα απλό ρόφημα με μια κουταλιά της σούπας απο το μίγμα, μια φέτα φρέσκο λεμόνι και ζεστό (όχι βραστό) νερό.

Υλικά:
2 «δάχτυλα» (10 cm, 120 gr περίπου) φρέσκο τζίντζερ,
1 φλ. περίπου μέλι θυμαρίσιο βιολογικό,
προαιρετικά: 1 αστεροειδή γλυκάνισο, ή 1 ξυλάκι κανέλα.
Προετοιμασία: Διαλέξτε ενα γυάλινο βάζο με καπάκι, περιεκτικότητας 500 ml, το οποίο καλό είναι προηγουμένως να το αποστειρώσετε (δείτε εδώ πώς). Πλύντε τα λεμόνια, σκουπίστε τα και κόψτε τα σε κύβους. Καλό θα ήταν να αφαιρέσετε τα κουκούτσια τους. Βάλτε τα λεμόνια μαζί με το ζουμάκι που έβγαλαν μέσα στο βάζο. Καθαρίστε το τζίντζερ απο τον φλοιό του και κόψτε το σε μικρά κομματάκια. Βάλτε το και αυτό μέσα στο βάζο. Αν σας αρέσει το άρωμα τους προσθέστε και εναν αστεροειδή γλυκάνισο ή ενα ξυλάκι κανέλα, και τα δύο αυτά μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Προσθέστε τέλος και το μέλι, μέχρι να σκεπάσει τα υλικά που βρίσκονται μέσα στο βάζο, και αναμείξτε. Αν το μέλι σας είναι πολύ πηκτό ή κρυσταλλωμένο, ζεστάνετε το πρώτα σε μπαίν-μαρί, ώστε να γίνει ρευστό. Βάλτε το μίγμα στο ψυγείο και αφήστε το να σταθεί 2-3 μέρες πρίν το χρησιμοποιήσετε. Τα λεμόνια θα βγάλουν τα υγρά τους και το μίγμα θα γίνει πιο αραιό. Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετούς μήνες. Αν παρουσιαστεί μούχλα στην επιφάνεια του, τότε καλύτερα θα είναι να το πετάξετε.
Ιδιότητες
Είναι διεγερτικό, καταπραϋντικό και ευφορικό. Χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα, τον πονόκοιλο, τη διάρροια, τη γρίπη, τον πονόλαιμο, την επώδυνη περίοδο, την αναγούλα, νευραλγία, και ρευματοπάθεια. Είναι εξαιρετικό για γαστρικά προβλήματα

Τσάι: Φρέσκο ξύσμα τζίντζερ -ξύσε μια αρκετή ποσότητα ρίζας τζίντζερ- και άφησέ το να τραβήξει 15 με 20 λεπτά σε βραστό νερό.

Ή σκόνη τζίντζερ: 1 κουταλάκι τσαγιού ανά κούπα ζεστό νερό με λεμόνι. Πιες 1 κούπα 3 φορές ημερησίως. Για το κρυολόγημα πρόσθεσε 1/4 κουταλάκι του τσαγιού καγιέν σε κάθε κούπα.

Φρέσκια ρίζα: μάσησε μια ικανή ποσότητα τζιντζερόριζας μερικές φορές τη μέρα μαζί με λίγο νερό.

Χυμός τζίντζερ
Yλικά (για 2 άτομα)
4 εκ. ρίζας τζίντζερ
Εκτέλεση
Καθαρίστε τα υλικά και βάλτε τα σε έναν αποχυμωτή. O χυμός αυτός ενδείκνυται για κρυολογήματα και ναυτίες.

Ρόφημα με τζίντζερ για την άμυνα του οργανισμού
Υλικά
30γρ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ με την φλούδα
500ml νερό
χυμός και ξύσμα από ½ λεμόνι
3 φύλλα λουΐζας
2 κουτ.σούπας μέλι
Εκτέλεση
Βράζουμε το τζίντζερ με τα φύλλα λουϊζας σε χαμηλή φωτιά για 20 με 25 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το μέλι.
Πίνουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.

ΝΕΟ !!! Νερό με Τζίντζερ! – Το πιο υγιεινό ρόφημα που καίει το περιττό λίπος σε μέση, γοφούς και μηρούς!
Αν ψάχνετε για μία αποτελεσματική μέθοδο για την απώλεια βάρους, είστε στο σωστό μέρος. Αυτή η συνταγή όχι μόνο θα λιώσει το λίπος από το οποίο δυσκολεύεστε να απαλλαγείτε, αλλά επίσης θα ενισχύσει και την υγεία σας σε πολλά επίπεδα.
Το τζίντζερ είναι μία από τις κορυφαίες σούπερ τροφές, συνεπώς και το ρόφημα που σας προτείνουμε εδώ, νερό με τζίντζερ, μπορεί επίσης να κάνει θαύματα, τόσο για την υγεία σας όσο και για το μέγεθος της μέσης σας.
Αυτό το ρόφημα δεν είναι μόνο αναζωογονητικό, αλλά είναι επίσης ένα δυνατό εργαλείο για αποτοξίνωση και για καύση λίπους.
Συστατικά:
  • ρίζα τζίντζερ (3-4 λεπτές φέτες)
  • 1-1.5 λίτρα νερό
  • χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
Οδηγίες:
Αφού φτάσει το νερό σε σημείο βρασμού, προσθέτουμε τις φέτες τζίντζερ και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο τέλος, το στραγγίζουμε και αν θέλουμε, προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού για να αυξήσουμε τα οφέλη για την υγεία μας. Καταλώνουμε καθημερινά 2-4 ποτήρια την ημέρα.
Ρυθμίζει τη χοληστερόλη
Το νερό με Τζίντζερ είναι εξαιρετικά επωφελές για τη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, η οποία έχει επανειλημμένα συνδεθεί με τις καρδιακές παθήσεις, καθώς και με ορισμένες μορφές καρκίνου. Είναι ένα καταπληκτικό αντιπηκτικό αίματος που επίσης μειώνει την αρτηριακή σας πίεση και αποτρέπει την εμφάνιση των ασθενειών που απειλούν τη ζωή.
Αντι-φλεγμονώδη δράση
Λόγω της ισχυρής αντι-φλεγμονώδης ιδιότητας του, το τζίντζερ, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις και τα οιδήματα που προκαλούνται από ρευματισμούς ή οστεοαρθρίτιδα. Το Journal of Medicinal Food δημοσίευσε ένα άρθρο που αναφέρει ότι η πιπερόριζα έχει καταπληκτικές αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή σε κάθε μέρος του σώματος.
Ισχυρό αντιοξειδωτικό
Το τζίντζερ είναι άφθονο σε αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τη ζημία που προκαλείται από τα βακτήρια στο σώμα. Τα βακτήρια επηρεάζουν σοβαρά τη λειτουργία των κυττάρων και προκαλούν κυτταρική βλάβη που συχνά οδηγεί σε καρκίνο.
Αντικαρκινική δράση
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το νερό με τζίντζερ είναι ιδιαίτερα επωφελές στην πρόληψη του καρκίνου λόγω της ισχυρής αντι-φλεγμονώδης και αντιοξειδωτικής δράσης.

ΝΕΟ !!! ΣΥΝΤΑΓΗ ”ΚΑΡΑΜΕΛΛΩΜΕΝΟ GINGER”
To “καραμελλωμένο”ginger δεν θα το βρείτε στο εμπόριο, παρασκευάζεται πολύ εύκολα και αξιοποιείται ακόμα και η φλούδα. Είναι ένα νόστιμο φάρμακο κατάλληλο να το έχετε μαζί σας, έξω στο κρύο και να τονώνετε τα νεφρά, τους πνεύμονες, το στομάχι και να εμποδίζετε το κρύο να εισβάλλει στο σώμα, να σας φτιάχνει το κέφι, να μην θέλετε να φάτε γλυκά, να ανεβάζει τη libido.

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ.φρέσκια ρίζα ginger
  • 2 φλ.νερό (περίπου)
  • 1 1/4 φλ.μέλι
  • Κανέλλα Κεϋλάνης ξύλο
-Ξεφλουδίζετε τις ρίζες με το πίσω μέρος ενός μικρού κουταλιού.(δεν πετάτε τις φλούδες).
-Κόβετε τις ρίζες με κοφτερό μαχαίρι σε πολύ λεπτές φετούλες.
-Βράζετε το νερό,προσθέτετε το ginger,χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε το σκεύος σας.
-Βράζετε για περίπου 30′,ανακατεύοντας που και πού.
-Ξεσκεπάζετε το σκεύος και βράζετε για ακόμα 15′ περίπου .Εάν το νερό έχει εξαντληθεί προσθέτετε, λίγο ακόμα,βραστό.
-Αποσύρετε το σκεύος από την εστία σας ,σουρώνετε το νερό (δεν το πετάτε ).
-Ξαναβάζετε το σκεύος στην εστία,προσθέτε το μέλι,την κανέλλα και το ginger και βράζετε σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30΄,ανακατεύοντας που και που ,εως το ginger να σκουρύνει.
-Αποσύρετε από την εστία.
Μπορείτε να φυλάξετε σε γυάλινο βαζάκι το ginger και το σιρόπι μελιού (είναι δύσκολο στη μεταφορά) Η
Xρησιμοποιώντας ένα μικρό σουρωτήρι διαχωρίζετε το ginger από το σιρόπι (δεν το πετάτε) .
-Τοποθετείτε σε κηρόχαρτο (λαδόκολλα)ένα ένα και σε μικρή απόσταση τα κομματάκια του ginger και αφήνετε να κρυώσουν.Μετά αποθηκεύετε σε γυάλινο βαζάκι .
Ti κάνουμε με τα υλικά που δεν πετάξαμε.
-Φλούδα.Η ρίζα του ginger είναι βρώσιμη και όπως όλες οι φλούδες περιέχουν θρεπτικά συστατικά.Την αφήνετε να στεγνώσει στον ήλιο(εάν είναι καλοκαίρι)
η την καβουρδίζετε ελαφρά (εάν είναι χειμώνας) για να τη διατηρήσετε,
Μπορείτε να την προσθέτετε σε οποιοδήποτε ρόφημα,φαγητό η γλυκό.
Μπορείτε να την καβουρδίζετε ελαφρά, μαζυ με τους ξηρούς καρπούς τον χειμώνα ώστε να αποκτήσουν ενέργεια περισσότερο yang και να ειναι πιό εύπεπτοι.

Τριμμένη καλά την προσθέτετε στο αλάτι σας.
-Το νερό που έβρασε το ginger(θα μείνει περίπου ενα ποτηράκι του κρασιού)Είναι εξαιρετικά δραστικό στο αδυνάτισμα,στη τονωση του κυκλοφορικού,του πεπτικού και του ορμονικού συστήματος.Ιδιαίτερα καυτερό, προσθέτετε λίγο στο νερό σας,στο τσάι σας,στο φαγητό σας.Με γαζούλα περιποιείστε άφτρες ,με γαργάρες τις πρησμένες αμυγδαλές,με κομπρέσσα τις κράμπες και τους πόνους της περιόδους,με ποδόλουτρο τα ρίγη,την υποθερμία,την ατονία.

-Το σιρόπι μελιού που σουρώσατε (περίπου ένα σφηνάκι)το πίνετε πρωϊ-πρωϊ αραιωμένο με χλιαρό νερό και σταγόνες λεμονιού ,για να ξυπνήσετε και να αποτοξινώσετε το σώμα απο το βραδυνο φαγητό,να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος και του qi,να δώσετε τόνο στο έντερο και κέφι στην ημέρα σας.Μπορείτε να το προσθέσετε σε ροφήματα που θα αποκτήσουν θερμαντικό,τονωτικό και αποχρεμπτικό χαρακτήρα,στη μαγειρική ,στο πρωινό muesli,στις μπάρες δημητριακών,στα γλυκά.Επίσης αραιωμένο με λεμόνι και αλκαλικό νερό γίνεται σιρόπι για τον λαιμό.
Και τέλος ότι απέμεινε στην κατσαρόλα,το ζεσταίνετε ξανά και με λίγο λεμόνι περιχύνετε τα φρούτα σας .
Την επόμενη φορά που είστε κρυωμένοι,κουρασμένοι,με κακή διάθεση και βαρειά ενέργεια,μπορείτε να μασουλήσετε λίγο καραμελλωμένο ginger η να πιείτε ένα αφέψημα με ginger,κανέλα και λεμόνι 2-3 φορές μέσα στην ημέρα.Θα νοιώσετε το σώμα σας ,τη σκέψη σας και την ενέργειά σας να αναζωογονούνται και με ένα άγγιγμα του Παραδείσου ,θα είστε και πάλι, πολύ ζωντανοί.
ΟΡΣΑΛΙΑ ΨΑΡΙΔΗ. ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – TCM
H IΣTOΣEΛIΔA EXEI ΠΛHPOΦOPIAKO XAPAKTHPA.ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΌ Η ΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.

https://enallaktikidrasi.com
https://www.mystikaomorfias.gr/

ΝΕΟ !!! 
Yλικά (για 2 άτομα)
• 4 καρότα
• 1 μήλο 
• 4 εκ. ρίζας τζίντζερ
Εκτέλεση
Kαθαρίστε τα υλικά και βάλτε τα σε έναν αποχυμωτή. O χυμός αυτός ενδείκνυται για κρυολογήματα και ναυτίες. 






Yλικά (για 2 άτομα)
• 100 γρ. χαλούμι
• 3 μέτριες ντομάτες
• 5 φύλλα ρόκας και 5 φύλλα μαρούλι
• 2 λεπτές φέτες τζίντζερ 
• 1/2 κουταλάκι ρίγανη
• 2 κουταλιές λεμόνι
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίστε το τζίντζερ και κόψτε το σε μικρά κομμάτια. Kόψτε, επίσης, τις ντομάτες σε ροδέλες και το χαλούμι σε κύβους. Bάλτε τα σε ένα γυάλινο μπολ. Προσθέστε τη ρόκα, το μαρούλι, τη ρίγανη, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Aνακατέψτε και σερβίρετε. 


Yλικά (για 2 άτομα)
• 2 πατάτες
• 2 καρότα
• 2 μέτρια κομμάτια τζίντζερ
• 2 κλωνάρια σέλινο
• 1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
• 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μάραθο
• 2 κουταλιές λεμόνι
• 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
• Aλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Bάζετε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο και το τζίντζερ να βράσουν για 20-25 λεπτά με τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να τα σκεπάζει. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του βρασίματος, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι και ανακατεύετε. Σερβίρετε τη σούπα με ψιλοκομμένο μάραθο, δυόσμο, πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.

Αλλες ιδέες για τη χρήση του τζίντζερ στη μαγειρική
  • Τρίψτε λίγο τζίντζερ και αναμείξτε το με 6 φλιτζάνια βραστό νερό, το χυμό ενός λεμονιού και 1/3 του φλιτζανιού μέλι. Ανακατέψτε τα όλα μαζί κι, αν θέλετε, προσθέστε επιπλέον το αγαπημένο σας φακελάκι τσάι. Το ρόφημα αυτό είναιιδανικό για κρυολογήματα, πονόλαιμο, ιώσεις κ.ά., αφού ανακουφίζει από τα συμπτώματα
  • Αν σας αρέσει η ασιατική κουζίνα και μαγειρεύετε curry (πιάτα που περιέχουν πολλά μπαχαρικά, κρέας, πουλερικά ή ψάρι, σκέτα ή σε συνδυασμό με λαχανικά), το τζίντζερ είναι απαραίτητο συστατικό στα ντουλάπια σας. Τρίψτε τζίντζερ και προσθέστε το για έξτρα γεύση και οφέλη.
  • Ταιριάζει πολύ και σε stir-fry συνταγές. Αναμείξτε το με άλλα λαχανικά, θαλασσινά, κοτόπουλο, ρύζι, και θα έχετε σύντομα ένα πολύ αρωματικό και πικάντικο πιάτο.
  • Φτιάξτε βινεγκρέτ με τριμμένο τζίντζερ, χτυπώντας το με ζάχαρη και χυμό λεμονιού. Ό,τι πρέπει για τις σαλάτες σας.
  • Βάλτε το στα smoothies χτυπώντας το στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάστε το με πορτοκάλι, ρόκα, καρύδια, αχλάδι και γιαούρτι.
  • Ψιλοκόψτε το και προσθέστε το στις σαλάτες σας με προσοχή στην ποσότητα, γιατί έχει έντονη και καυτερή γεύση.
  • Δώστε καυτερή γεύση στις σούπες σας, προσθέτοντάς το στο ζωμό τριμμένο.
  • Κι αφού τελειώσετε με τα αλμυρά, αξιοποιήστε το και στα γλυκά σας. Σεκουλουράκια, μάφιν, παγωτό, σοκολατάκια, το τζίντζερ δίνει έξτρα έντονη γεύση. Χτυπήστε το με τα υπόλοιπα υλικά, φρεσκοτριμμένο ή σε σκόνη και αφήστε το να «ξεδιπλώσει» τη γεύση του.
  • Πικλάρετέ το μόνοι σας. Ξεφλουδίστε το, κόψτε μικρές φέτες, αλατίστε το και αφήστε το σε ένα μπολ για 1 ώρα. Στεγνώστε τις φέτες με χαρτί κουζίνας και βάλτε τες σε ένα δοχείο. Αναμείξτε ξίδι από ρύζι και ζάχαρη και βράστε τα, ρίχνοντας το ζεστό μείγμα στις φέτες τζίντζερ. Αφήστε να κρυώσουν και δείτε πώς το χρώμα τους θα αλλάξει σε ροζ.


Σχετικά άρθρα
Δ59

32 ΥΓΕΙΑ ΠΟΝΟΣ

Φλούδες λεμονιού και πόνοι στις αρθρώσεις
Δ60

Πηγή 

https://www.foodbites.eu/j15/el/diatrofi/zoume-ygieina/dora-fysis/1757-piperoriza
https://proionta-tis-fisis.com/ginger-pos-na-to-kalliergisete-monoi-sas/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του