31 ΒΟΤΑΝΑ
Οπως ήδη γνωρίζουμε την πανέμορφη καλέντουλά μας εκτός από εύγευστο ρόφημα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σαν φροντίδα για το δέρμα μας# Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω προειδοποίηση
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Οδηγίες χρήσης των βοτάνων Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους. Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες. Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά. Δοσολογία Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.Οι μορφές των βοτάνων Αφέψηµα : Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί. Έγχυµα : Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε. Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα : Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους. **Απόσπασμα από άρθρο του https://www.vita.gr/ σε συνεργασία με δρ. ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΛΤΣΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. |
- οι ισχυρές αντιβακτηριακές αντιφλεγμονώδεις και καταπραυντικές ιδιότητές της την καθιστούν ως το καλύτερο φυσικό απολυμαντικό για:
- τις μυκητιασικές λοιμώξεις στο δέρμα και ιδιαίτερα στα πόδια
- τον έρπη
- τη δερματίτιδα
- την ψωρίαση και κάθε είδος ερεθισμούς του δέρματος
επίσης χάρη σε αυτές της τις ιδιότητες
- έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην θεραπεία των πληγών και των εγκαυμάτων
- έχει ικανοποιητικά αποτελεσματικά στους κιρσούς
- προστατεύει το δέρμα από τα σημάδια μετά από επούλωση πληγών...
Πως κάνουμε αλοιφή καλεντούλας
- τον έρπη
- τη δερματίτιδα
- την ψωρίαση και κάθε είδος ερεθισμούς του δέρματος
επίσης χάρη σε αυτές της τις ιδιότητες
- έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην θεραπεία των πληγών και των εγκαυμάτων
- έχει ικανοποιητικά αποτελεσματικά στους κιρσούς
- προστατεύει το δέρμα από τα σημάδια μετά από επούλωση πληγών...
μπορούμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε την πολύπλευρη θρεπτική δύναμη της καλεντούλας μέσα από
τα λάδια της τις κρέμες της και τις αλοιφές της
τα λάδια της τις κρέμες της και τις αλοιφές της
Video: Φτιάχνω λάδι καλέντουλας
Πως κάνουμε αλοιφή καλεντούλας
θα χρειαστούμε
100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ έλαιο καλέντουλας
20 γρ. κερί μέλισσας
ένα φλιτζάνι του τσαγιού άνθη καλέντουλας
δέκα (10) σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
100 γρ έλαιο καλέντουλας
20 γρ. κερί μέλισσας
ένα φλιτζάνι του τσαγιού άνθη καλέντουλας
δέκα (10) σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
και με τη μέθοδο του bain marie , ζεσταίνουμε το λάδι μας και το κερί μας μέχρι να λιώσει το κερί μας... μόλις λιώσει το κερί ρίχνουμε τα άνθη της καλέντουλας και το αιθέριο έλαιο της λεβάντας...
ανακατεύουμε για τέσσερα με πέντε λεπτά και σουρώνουμε αμέσως μόλις το βγάλουμε από την φωτιά γιατί η αλοιφή μας πήζει πολύ γρήγορα...
την τοποθετούμε σε ένα γυάλινο σκουρόχρωμο βαζάκι και την αφήνουμε να κρυώσει...
την αποθηκεύουμε σε σκοτεινό
ξηρό και δροσερό σημείο...
μπορούμε να την διατηρήσουμε για έξι (6) περίπου μήνες
η αλοιφή μας αυτή θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς
- το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα
- τα σκασμένα χείλη
- τα μικρά εγκαύματα
- τους ήπιους ερεθισμούς και κοκκινίλες
- τα ευαίσθητα παιδικά δέρματα
ακόμα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και
- μετά το ξύρισμα
Σημείωση:
1) αν δεν έχουμε άνθη καλέντουλας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο λάδι καλέντουλας
2) το κερί μας πρέπει να είναι καθαρό κερί μέλισσας...
ανακατεύουμε για τέσσερα με πέντε λεπτά και σουρώνουμε αμέσως μόλις το βγάλουμε από την φωτιά γιατί η αλοιφή μας πήζει πολύ γρήγορα...
την τοποθετούμε σε ένα γυάλινο σκουρόχρωμο βαζάκι και την αφήνουμε να κρυώσει...
την αποθηκεύουμε σε σκοτεινό
ξηρό και δροσερό σημείο...
μπορούμε να την διατηρήσουμε για έξι (6) περίπου μήνες
η αλοιφή μας αυτή θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς
- το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα
- τα σκασμένα χείλη
- τα μικρά εγκαύματα
- τους ήπιους ερεθισμούς και κοκκινίλες
- τα ευαίσθητα παιδικά δέρματα
ακόμα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και
- μετά το ξύρισμα
Σημείωση:
1) αν δεν έχουμε άνθη καλέντουλας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο λάδι καλέντουλας
2) το κερί μας πρέπει να είναι καθαρό κερί μέλισσας...
Πως κάνουμε λαδάκι με τα λουλούδια της καλέντουλας
τα εν θερμό εγχεόμενα βότανα σε λάδια βράζονται σιγανά-σιγανά σε μία εστία φωτιάς με την μέθοδο του bain marie ενώ τα εν ψυχρώ θερμαίνονται με φυσικό τρόπο κάτω από τον ήλιο... και τα δύο αυτά λάδια μπορούν
- να χρησιμοποιηθούν εσωτερικά
- να χρησιμοποιηθούν εξωτερικά για μασάζ
- να προστεθούν σε κρέμες και σε αλοιφές
τα έλαια που έχουν προέρθει από έγχυση βοτάνων δεν πρέπει να συγχέονται με κανένα τρόπο με τα αιθέρια έλαια...
τα αιθέρια έλαια είναι εγγενή ενεργά συστατικά των ίδιων των βοτάνων - τα έχουν από την φύση τους
στη γλώσσα των λουλουδιών το λουλούδι της καλέντουλας συμβολίζει τη λαμπρότητα της νίκης και το λάδι τους είναι ένα από τα καλύτερα για την αντιμετώπιση των ήπιων δερματικών προβλημάτων - με απευθείας επάλειψη - όπως
η ακμή
το εκζέματα
τα συγκάματαοι κοκκινίλες
οι ήπιες φλεγμονές
οι μικρές πληγές - χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες
οι μολύνσεις των νυχιών
τα ελαφριά εγκαύματα
οι ουλές και έλκη των κνημών
οι κιρσοί...
Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Αν Πίνετε Τσάι Με Καλέντουλα (+ Αλοιφή)!
και φυσικά λάδι - το ελαιόλαδο αυτό το χρυσάφι της γης μας το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σχεδόν σε όλες τις παρασκευές μας όπως το χρησιμοποιούμε και σε όλα μας τα φαγητά...
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να είναι ψυχρής συμπίεσης χωρίς χημικά πρόσθετα και φυτοφάρμακα -
Είτε έχουμε δικιές μας καλέντουλες - κατιφέδες - είτε κάνουμε βόλτα στους αγρούς συλλέγουμε πάντα τα λουλούδια της όταν είναι σε πλήρη άνθιση και κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών προσέχουμε να μην είναι το μέρος ραντισμένο και βέβαια να μην έχει βρέξει τις τελευταίες τέσσερις με πέντε μέρες...
Οταν μαζέψουμε τα πορτοκαλοκίτρινα λουλουδάκια της είναι προτιμότερο να τα αφήσουμε μία δύο μέρες να αποτραβηχτεί η υγρασία τους κάτι που δεν χρειάζεται το καλοκαίρι...
Η αναλογία μας πρέπει να είναι ένα μέρος βοτάνου δύο μέρη λαδιού και τοποθετούμε τα λουλούδια μας σε ένα σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο
<< το βάζο μας το έχουμε αποστειρωμένο και πολύ-πολύ καλά στεγνωμένο >>
συμπληρώνουμε με το λάδι μας , κλείνουμε πολύ καλά , κουνάμε πολύ καλά
και τοποθετούμε το βαζάκι μας σε κάποιο σημείο ώστε να το βλέπει ο ήλιος...
την πρώτη εβδομάδα - δεν ξεχνάμε - να κουνάμε το βαζάκι μας συνεχώς
και στη συνέχεια το αφήνουμε για ένα μήνα ώστε να εκχειλιστούν τα ενεργά συστατικά της καλέντουλας στο λάδι μας...
Αν θέλουμε ακόμα πιο δυνατό το εκχύλισμά μας μετά από είκοσι πέντε (25) ή τριάντα (30) μέρες αφαιρούμε τα πέταλα από το λάδι μας και προσθέτουμε καινούργια << τα οποία θα έχουμε προνοήσει να συλλέξουμε και τα οποία θα έχουμε αφήσει σε κάποιο φωτεινό μέρος ώστε να έχουν μερικώς αποξηρανθεί >> και τα αφήνουμε για δέκαπέντε (15) μέρες ακόμα στον ήλιο...
όταν το λάδι μας είναι έτοιμο σουρώνουμε με ένα τούλι ή τουλπάνι και αποθηκεύουμε το λάδι μας σε σκουρόχρωμο γυάλινο δοχείο το οποίο τοποθετούμε στο ντουλάπι μας μακριά από ζέστη και υγρασία...
Μπορούμε να το κρατήσουμε περίπου ενάμιση χρόνο...
συμπληρώνουμε με το λάδι μας , κλείνουμε πολύ καλά , κουνάμε πολύ καλά
και τοποθετούμε το βαζάκι μας σε κάποιο σημείο ώστε να το βλέπει ο ήλιος...
την πρώτη εβδομάδα - δεν ξεχνάμε - να κουνάμε το βαζάκι μας συνεχώς
και στη συνέχεια το αφήνουμε για ένα μήνα ώστε να εκχειλιστούν τα ενεργά συστατικά της καλέντουλας στο λάδι μας...
Αν θέλουμε ακόμα πιο δυνατό το εκχύλισμά μας μετά από είκοσι πέντε (25) ή τριάντα (30) μέρες αφαιρούμε τα πέταλα από το λάδι μας και προσθέτουμε καινούργια << τα οποία θα έχουμε προνοήσει να συλλέξουμε και τα οποία θα έχουμε αφήσει σε κάποιο φωτεινό μέρος ώστε να έχουν μερικώς αποξηρανθεί >> και τα αφήνουμε για δέκαπέντε (15) μέρες ακόμα στον ήλιο...
όταν το λάδι μας είναι έτοιμο σουρώνουμε με ένα τούλι ή τουλπάνι και αποθηκεύουμε το λάδι μας σε σκουρόχρωμο γυάλινο δοχείο το οποίο τοποθετούμε στο ντουλάπι μας μακριά από ζέστη και υγρασία...
Μπορούμε να το κρατήσουμε περίπου ενάμιση χρόνο...
σημείωση 1η:
αν θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο παρασκευής του λαδιού μας μπορούμε να ακολουθήσουμε τον τρόπο του bain marie:
βάζουμε το βάζο μας σε bain marie ακολουθώντας τη διαδικασία του και όταν κρυώσει ακολουθούμε την διαδικασία του σουρώματος!!!
σημείωση 2η:
προσοχή χρειάζεται από τα άτομα που έχουν αλλεργία στο χαμόμηλο γιατί συνήθως έχουν αλλεργία και στην καλέντουλα!!!
Σχετικά άρθρα
αν θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο παρασκευής του λαδιού μας μπορούμε να ακολουθήσουμε τον τρόπο του bain marie:
βάζουμε το βάζο μας σε bain marie ακολουθώντας τη διαδικασία του και όταν κρυώσει ακολουθούμε την διαδικασία του σουρώματος!!!
σημείωση 2η:
προσοχή χρειάζεται από τα άτομα που έχουν αλλεργία στο χαμόμηλο γιατί συνήθως έχουν αλλεργία και στην καλέντουλα!!!
Σχετικά άρθρα