Τα φάρμακα για το σάκχαρο GLP-1 που αδυνατίζουν

Υπάρχει μια κατηγορία φαρμάκων διαβήτη τύπου 2 που ονομάζονται μιμητικά της ινκρετίνης ή αγωνιστές τύπου γλυκαγόνο πεπτιδίου 1 (GLP-1) που λαμβάνονται με ένεση, αλλά δεν είναι ινσουλίνη. Αυτά τα φάρμακα όχι μόνο βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.  Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φάρμακα όπως τα Victoza, Saxenda, Byetta, Bydureon, Trulicity.

Υπάρχει μια κατηγορία φαρμάκων διαβήτη τύπου 2 που ονομάζονται μιμητικά της ινκρετίνης ή αγωνιστές τύπου γλυκαγόνο πεπτιδίου 1 (GLP-1) που λαμβάνονται με ένεση, αλλά δεν είναι ινσουλίνη. Αυτά τα φάρμακα όχι μόνο βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.

Ανάλογα με το φάρμακο και τη δόση, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι κατά μέσο όρο περίπου 3 έως 5,5 κιλά (1,5 κιλά, ή κιλά, έως 2,5 κιλά) κατά τη χρήση αυτών των φαρμάκων. Εάν προσπαθείτε ενεργά να χάσετε βάρος μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και τη χρήση ενός από αυτά τα φάρμακα, η έρευνα έχει δείξει ότι τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε περίπου 6 έως 9 κιλά (2,8 κιλά έως 4,2 κιλά) επιπλέον απώλειας βάρους.

Τα σκευάσματα GLP-1 ανάλογων και αγωνιστών υποδοχέων, όπως το Ozempic, Saxenda, Trulicity κ.α. αποτελούν τη νέα γενιά φαρμάκων για την αντιμετώπιση του αυξημένου σωματικού βάρους. Η σεμαγλουτίδη (Ozempic) μάλιστα, φαίνεται και να υπερέχει στην απώλεια βάρους, ενώ και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί πάνω της.  Στο εξωτερικό έχει ήδη ακουστεί πολύ η συγκεκριμένη ένεση καθώς την χρησιμοποιούν πολλοί επώνυμοι για γρήγορο αδυνάτισμα. Έτσι η ζήτηση για το Ozempic σταδιακά αυξανόταν και έχει φτάσει σήμερα σε τεράστια έλλειψη  παγκοσμίως.  Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε για πρώτη φορά το ενέσιμο αυτό φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη το 2017. Έπειτα, ο οργανισμός ενέκρινε το φάρμακο Wegovy, το οποίο περιέχει την ίδια δραστική ουσία με το ozempic και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας το 2021. Τότε ήταν που το συγκεκριμένο φάρμακο έγινε «διάσημο». Ιδιαίτερα στο διαδίκτυο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και συνεχής αναζήτηση για την εν λόγω ένεση η οποία πλέον είναι δυσεύρετη


Τα φάρμακα στην τάξη περιλαμβάνουν:
  • Dulaglutide (Trulicity), λαμβάνεται εβδομαδιαίως αργή απελευθέρωση
  • Liraglutide (Victoza), λαμβάνεται καθημερινά
  • Exenatide (Byetta), λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα
  • Λισιξενατίδη, δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα
  • Σεμαγλουτίδη, αναμένεται σε μορφή χαπιού από το στόμα
Αυτά τα φάρμακα βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μιμούμενοι τη δράση μιας ορμόνης που ονομάζεται γλυκαγόνο-πεπτίδιο 1 (GLP-1). Μεταξύ άλλων, αυτά τα φάρμακα διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης σε μετά από ένα γεύμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν πολλοί προτεινόμενοι τρόποι με τους οποίους αυτά τα φάρμακα προκαλούν απώλεια βάρους. Το ένα είναι ότι φαίνεται να βοηθούν στην καταστολή της όρεξης.

Αλλά το πιο εμφανές αποτέλεσμα αυτών των φαρμάκων είναι ότι καθυστερούν τη μεταφορά τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεστε "γεμάτοι" γρηγορότερα και περισσότερο, οπότε τρώτε λιγότερο.

Εκτός από τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την απώλεια βάρους, αυτή η κατηγορία φαρμάκων μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Ορισμένα φάρμακα σε αυτήν την κατηγορία φαρμάκων φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα. Τα άτομα που παίρνουν αυτά τα φάρμακα έχουν δει βελτιώσεις στην αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτά τα οφέλη προέρχονται από το φάρμακο ή από την απώλεια βάρους.

Το μειονέκτημα αυτών των φαρμάκων είναι ότι πρέπει να λαμβάνονται με ένεση και επίσης έχουν κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, ορισμένες σοβαρές. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να βελτιωθούν μετά τη λήψη του φαρμάκου για λίγο. Μερικές από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Διάρροια
Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) αποτελούν επίσης κίνδυνο, αλλά συνήθως μόνο εάν παίρνετε άλλο φάρμακο που είναι γνωστό ότι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων δεν συνιστάται εάν έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς ή πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας. Οι εργαστηριακές μελέτες έχουν συνδέσει αυτά τα φάρμακα με όγκους θυρεοειδούς σε αρουραίους, αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες, ο κίνδυνος για τον άνθρωπο δεν είναι γνωστός. Δεν συνιστώνται επίσης εάν έχετε παγκρεατίτιδα.

Τα φάρμακα που έχουν ήδη συζητηθεί έχουν σχεδιαστεί για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Υπάρχει επίσης ένα φάρμακο που περιέχει υψηλότερη δόση λιραγλουτίδης (Saxenda) που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη.

Εάν έχετε διαβήτη και αναρωτιέστε εάν ένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσει, μιλήστε με το γιατρό σας.




Τι είναι το Victoza;

Το Victoza περιέχει τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη. Βοηθά το σώμα σας να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σας μόνο όταν αυτό είναι πολύ υψηλό. Επιβραδύνει επίσης τη διέλευση της τροφής από το στομάχι σας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Πώς λειτουργεί;

Η δράση της λιραγλουτίδης διαμεσολαβείται από μια ειδική αλληλεπίδραση με τους υποδοχείς GLP-1, η οποία προκαλεί αύξηση της κυκλικής μονοφωσφορικής αδενοσίνης (cAMP). Η λιραγλουτίδη διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης με τρόπο εξαρτώμενο από τη γλυκόζη. Ταυτόχρονα, η λιραγλουτίδη μειώνει την ανεπαρκώς υψηλή έκκριση γλυκαγόνης, επίσης με τρόπο εξαρτώμενο από τη γλυκόζη.

Έτσι, όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά, η έκκριση ινσουλίνης διεγείρεται και η γλυκαγόνη αναστέλλεται. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της υπογλυκαιμίας, η λιραγλουτίδη μειώνει την έκκριση ινσουλίνης και δεν επηρεάζει την έκκριση γλυκαγόνης. Ο υπογλυκαιμικός μηχανισμός περιλαμβάνει επίσης μια μικρή καθυστέρηση στη γαστρική κένωση. Η λιραγλουτίδη μειώνει το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος μέσω μηχανισμών που περιλαμβάνουν μείωση της όρεξης και της θερμιδικής πρόσληψης

*Το Victoza θα είναι σύντομα διαθέσιμο από το συνεργαζόμενο φαρμακείο μας. Εν τω μεταξύ, υπάρχει ένα εξίσου αποτελεσματικό υποκατάστατο. Για να επωφεληθείτε πλήρως από το συμπλήρωμα διατροφής, συνιστάται η χρήση του για τουλάχιστον 3 μήνες.

Ποια είναι τα οφέλη από τη λήψη αυτού του φαρμάκου;

  • Το Victoza χρησιμοποιείται μόνο του εάν το σάκχαρό σας δεν ελέγχεται καλά μόνο με τη διατροφή και την άσκηση και εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μετφορμίνη (άλλο φάρμακο για τον διαβήτη).
  • Το Victoza χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, όταν αυτά δεν επαρκούν για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
  • από του στόματος αντιδιαβητικά φάρμακα [tels que la metformine, la pioglitazone, une sulfonylurée, un inhibiteur du cotransporteur sodium-glucose de type 2] και/ή ινσουλίνη.

Πώς χρησιμοποιώ αυτό το φάρμακο και ποια είναι η δοσολογία του;

  • Χρησιμοποιείτε πάντα αυτό το φάρμακο ακριβώς όπως σας έχει πει ο γιατρός σας. Εάν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε ξανά το γιατρό, το φαρμακοποιό ή το νοσηλευτή σας.
  • Η αρχική δόση είναι 0,6 mg μία φορά την ημέρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ο γιατρός σας θα σας πει πότε να αυξήσετε αυτή τη δόση σε 1,2 mg μία φορά την ημέρα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να συνεχίσετε να αυξάνετε τη δόση σε 1,8 mg μία φορά την ημέρα, εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας δεν ελέγχονται καλά με τη δόση των 1,2 mg.
  • Μην αλλάζετε τη δόση, εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.
  • Το Victoza χορηγείται ως ένεση κάτω από το δέρμα (υποδόρια). Μην το κάνετε ένεση σε φλέβα ή μυ. Τα καλύτερα σημεία για την ένεση είναι το μπροστινό μέρος του μηρού, η κοιλιά ή το άνω μέρος του βραχίονα.
  • Η ένεση μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ανεξάρτητα από τα γεύματα. Μόλις αποφασίσετε την πιο κατάλληλη ώρα της ημέρας, είναι καλύτερο να κάνετε την ένεση Victoza περίπου την ίδια ώρα της ημέρας.
  • Πριν χρησιμοποιήσετε το στυλό για πρώτη φορά, ο γιατρός ή ο νοσηλευτής σας θα σας δείξει πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Παρενέργειες και προφυλάξεις

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, οι οποίες όμως δεν παρουσιάζονται σε όλους.

Σοβαρές παρενέργειες

Συνήθης: μπορεί να επηρεάσει έως και 1 στα 10 άτομα

Υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα). Τα προειδοποιητικά συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και περιλαμβάνουν κρύο ιδρώτα, κρύο και χλωμό δέρμα, πονοκεφάλους, αίσθημα παλμών, ναυτία, υπερβολική όρεξη, οπτικές διαταραχές, υπνηλία, αίσθημα λιποθυμίας, νευρικότητα, άγχος, σύγχυση, δυσκολία συγκέντρωσης και τρόμο. Ο γιατρός σας θα σας πει πώς να αντιμετωπίσετε την υπογλυκαιμία και τι να κάνετε εάν παρατηρήσετε αυτά τα προειδοποιητικά συμπτώματα. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν χρησιμοποιείτε επίσης σουλφονυλουρία ή ινσουλίνη. Ο γιατρός σας μπορεί να μειώσει τη δόση αυτών των φαρμάκων πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Victoza.

Σπάνια: μπορεί να επηρεάσει έως και 1 στα 1.000 άτομα

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλακτική αντίδραση) με πρόσθετα συμπτώματα όπως αναπνευστικά προβλήματα, πρήξιμο του λαιμού και του προσώπου, αίσθημα παλμών κ.λπ. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια και συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Απόφραξη του εντέρου. Μια σοβαρή μορφή δυσκοιλιότητας με πρόσθετα συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, φούσκωμα, εμετός κ.λπ.

Πολύ σπάνια: μπορεί να επηρεάσει έως και 1 στα 10.000 άτομα.

Περιπτώσεις φλεγμονής του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα). Η παγκρεατίτιδα μπορεί να είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Σταματήστε να αγοράζετε το Victoza χωρίς ιατρική συνταγή και επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες:

έντονος, επίμονος πόνος στην κοιλιά (περιοχή του στομάχου) που μπορεί να επεκταθεί στην πλάτη, καθώς και ναυτία και έμετος, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη φλεγμονής του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα).

Άλλες παρενέργειες

Πολύ συχνή: μπορεί να επηρεάσει περισσότερους από 1 στους 10 ανθρώπους.

Το φαινόμενο αυτό συνήθως εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Κατά την έναρξη της θεραπείας με το Victoza, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια υγρών/αφυδάτωση. Για παράδειγμα, έμετος, ναυτία και διάρροια. Είναι σημαντικό να αποφύγετε την αφυδάτωση πίνοντας πολλά υγρά.

  • Πονοκέφαλοι
  • δυσπεψία
  • Φλεγμονή του στομάχου (γαστρίτιδα). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, ναυτία και έμετο.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καούρα.
  • Πρησμένη κοιλιά (κοιλιά) ή κοιλιακό άλγος
  • Κοιλιακή δυσφορία
  • δυσκοιλιότητα
  • Αέρια (μετεωρισμός)
  • Μειωμένη όρεξη
  • Βρογχίτιδα
  • Κοινό κρυολόγημα
  • Ζάλη
  • Επιτάχυνση παλμού
  • Κόπωση
  • Οδοντόπονος
  • Αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης (μώλωπες, πόνος, ερεθισμός, κνησμός και εξάνθημα).
  • Αυξημένα παγκρεατικά ένζυμα (όπως λιπάση και αμυλάση).
Ασυνήθιστο: μπορεί να επηρεάσει έως και 1 στα 100 άτομα.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις όπως κνησμός και κνίδωση (ένας τύπος δερματικού εξανθήματος).
  • Αφυδάτωση, μερικές φορές με μειωμένη νεφρική λειτουργία
  • Κακουχία (δεν αισθάνεται καλά)
  • Πέτρες στη χοληδόχο κύστη
  • Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης
  • Καθυστερημένη γαστρική κένωση.

ΠΩΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ?
Καταρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ένεση αυτή θα πρέπει να χορηγείται με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού. Ο γιατρός σας θα κρίνει εάν το χρειάζεστε, σε ποια δόση και για πόσο χρονικό διάστημα.

Το Ozempic είναι μια υποδόρια ένεση που γίνεται στην κοιλιά, τον μηρό ή το άνω μέρος του βραχίονα. Η θέση της ένεσης μπορεί να αλλάξει χωρίς προσαρμογή της δόσης. Το Ozempic δεν πρέπει να χορηγείται ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά. Η χρήση της είναι μία φορά εβδομαδιαίως, την ίδια ημέρα κάθε εβδομάδα, εάν είναι εφικτό. Μπορείτε να κάνετε την ένεση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ανεξάρτητα από τα γεύματα.

Μόλις κάνετε την ένεση, το μέγιστο επίπεδο επιτυγχάνεται σε μία έως τρεις ημέρες. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δείτε τα αποτελέσματά του. Η αρχική δόση είναι 0,25 mg μια φορά την εβδομάδα για τις πρώτες 4 εβδομάδες. Έπειτα με τη καθοδήγηση του γιατρού μπορεί να γίνει αύξηση της δόσης σε 0,5 mg την εβδομάδα. Εάν χρειάζεστε επιπρόσθετη τιτλοποίηση, η δόση μπορεί να αυξηθεί έως 1 mg μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον 4 εβδομάδες . Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη σωστή δοσολογία.

Στο εξωτερικό η σεμαγλουτίδη, με την εμπορική ονομασία Wegovy, που χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους, κυκλοφορεί έως 2.4mg, αλλά στην χώρα μας δεν έχει πάρει ακόμα επίσημη ένδειξη συνταγογράφησης μέσω ΕΟΠΥΥ.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ?
Απευθύνεται σε άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη που αδυνατούν να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου τους ή σε συνδυασμό με άλλα αντιδιαβητικά σκευάσματα για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Χορηγείται σε ενήλικες οι οποίοι:

  • έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥ 30 kg/m² (παχυσαρκία)
  • έχουν ΔΜΣ ≥ 27 kg/m², με συνοδά νοσήματα που σχετίζονται με το βάρος (όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, αποφρακτική άπνοια ύπνου ή ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου).
Το Wegovy στο εξωτερικό έχει πάρει έγκριση για χορήγηση σε έφηβους (>12 ετών) με παχυσαρκία (ΔΜΣ > 95ο εκατοστημόριο) ή υπέρβαρους (ΔΜΣ > 85ο εκατοστημόριο) και τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα πάθηση που σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του