Διαλειμματική δίαιτα Modified alternate day fasting ADF 16 8 για μεγάλη απώλεια βάρους και έλεγχο της ινσουλίνης


Η διαλειμματική νηστεία ή διαλειμματική δίαιτα Intermittent Fasting είναι μία τάση που κυριαρχεί στον κόσμο της δίαιτας και της διατροφής, τα τελευταία χρόνια. Καθώς η δημοτικότητά της διαρκώς αυξάνεται, κυκλοφορούν όλο και περισσότερα άρθρα που αναδεικνύουν τη συνεισφορά της διαλειμματικής νηστείας, όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.
Οι δίαιτες διαλειμματικής νηστείας έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, καθώς τις ακολουθούν διάσημοι, όπως η Beyonce, ο Jimmy Kimmel κ.α.
Τι ακριβώς, όμως, είναι η διαλειμματική δίαιτα; Είναι ωφέλιμη, τελικά, ή ενέχει κρυφούς κινδύνους για όσους την ακολουθούν;



Τι είναι η διαλειμματική δίαιτα;
Η διαλειμματική δίαιτα είναι ένα διατροφικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο την κατανάλωση τροφής διαδέχονται περίοδοι νηστείας, γνωστοί και ως κύκλοι νηστείας. Δεν εστιάζει στο ποιες τροφές καταναλώνονται, ούτε στην επιλογή τροφίμων με τις λιγότερες θερμίδες, αλλά στο πότε αυτές οι τροφές πρέπει να καταναλώνονται.
Μπορεί η διαλειμματική δίαιτα να βελτιώσει την υγεία σου;

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της διαλειμματικής δίαιτας, ένας τέτοιος τρόπος διατροφής συνεισφέρει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και των προβλημάτων ύπνου, συντελεί στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ ισχυρίζονται, παράλληλα, ότι μπορεί να επιβραδύνει και τη διαδικασία γήρανσης και να οδηγήσει σε μακροζωία. Όπως όλα τα διαιτητικά σχήματα που βασίζονται στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων και οδηγούν στην απώλεια βάρους, έτσι και η διαλειμματική δίαιτα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, η υπνική άπνοια και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Η αλήθεια είναι ότι, πράγματι, υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι δίαιτες νηστείας μπορεί να είναι ευεργετικές για την υγεία, ωστόσο οι περισσότερες από τις μελέτες που οδήγησαν σε αυτά τα συμπεράσματα, πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα. Οι λίγες μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους, δεν περιλάμβαναν μεγάλο δείγμα, συνεπώς δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Είναι σημαντικό, πάντως, να γνωρίζεις ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες στον οργανισμό σου, όπως πείνα, κούραση, αϋπνία, ναυτία και πονοκεφάλους. Παράλληλα, δεδομένα μελετών δείχνουν ότι οι γυναίκες που ακολουθούν διαλειμματική δίαιτα, μπορεί να εμφανίσουν αδυναμία, στειρότητα και απώλεια της εμμήνου ρύσεως.
Βοηθάει η διαλειμματική δίαιτα στην απώλεια βάρους;


ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ 11-19-3 - 3 Βήματα Για Σοβαρή Απώλεια Βάρους & Λίπους!

Ποια είδη διαλειμματικής νηστείας υπάρχουν;
Το αρχικό μοντέλο προβλέπει είναι το εξής για ένα 24ωρο δεν τρώτε τίποτα και το επόμενο τρώτε κανονικά, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο ξανά και ξανά.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές εκτός από την ADF. Κάποιοι τρώνε ορισμένες μέρες της εβδομάδας και τις υπόλοιπες δεν τρώνε ή τρώνε ελάχιστα. Άλλοι περιορίζουν τον αριθμό των ωρών κατά τις οποίες μπορούν να φάνε, π.χ. 7π.μ. έως 7 μ.μ.  

Εναλλακτική Ημερήσια Νηστεία (Alternate Day Fasting)
Τα άτομα που υιοθετούν το συγκεκριμένο διαιτητικό σχήμα εφαρμόζουν εναλλάξ, μέρα παρά μέρα, ημέρες πλήρους νηστείας, κατά τις οποίες δεν καταναλώνονται καθόλου θερμίδες. Επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση ροφημάτων με μηδενικές θερμίδες όπως το νερό, ο σκέτος καφές και το τσάι. Τις ημέρες κανονικής σίτισης δεν υπάρχει κάποιος ενεργειακός περιορισμός, αν και συστήνεται να ακολουθείς μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, να καταναλώνεις με μέτρο τρόφιμα και ροφήματα, ενώ ενδείκνυται να προτιμάς φαγητά με λίγες θερμίδες.

Τροποποιημένη Νηστεία (Modified Fasting)
Αποτελεί μία αντίστοιχη επιλογή με την Εναλλακτική Ημερήσια Νηστεία, κατά την οποία τις ημέρες της νηστείας καταναλώνει κανείς ελάχιστη ποσότητα τροφής, και συγκεκριμένα ποσότητα που καλύπτει μέχρι το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών. Σε κάποιες άλλες εναλλακτικές αυτού του διατροφικού σχήματος, τις ημέρες της νηστείας ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων περιορίζεται σε 500Kcal.

Η μέθοδος Σύστημα 5:2
Σε αυτή την προσέγγιση η διαλειμματική νηστεία εστιάζει στο να περιορίσεις τις θερμίδες που τρως στις 500, για δύο ημέρες την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες πέντε ημέρες της εβδομάδας, μπορείς να ακολουθείς μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Μπορείς να διαλέξεις οποιεσδήποτε δύο μέρες νηστείας μέσα στην εβδομάδα, αρκεί να μην είναι συνεχόμενες.

Ημερήσια Διαλειμματική δίαιτα - Modifiedalternate-day fasting / ADF

Η μέθοδος αυτή είναι εκπληκτικά διαδεδομένη γιατί είναι μέσα σε 24 ώρες , κατά τις οποίες Χ1 συνεχόμενες ώρες ΔΕΝ μπορείς να φας και Χ2 συνεχόμενες ώρες ΝΑΙ μπορείς να φας , και είναι αρκετά δημοφιλείς γιατί είναι πιο εύκολες στην υλοποίηση , 

Χρονικά περιορισμένη νηστεία ( Δίαιτα 16:8 ή 14:10 ) 
Στη συγκεκριμένη εναλλακτική, επιτρέπεται η πρόσληψη οποιασδήποτε τροφής σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ακολουθείς πλήρη νηστεία και δεν καταναλώνεις καθόλου θερμίδες. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες επιλογές είναι:

Η μέθοδος Σύστημα 14:8
Η μέθοδος 16:8 σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται να φας μόνο 8 ώρες μέσα στην ημέρα και ακολουθείς νηστεία τις υπόλοιπες 16 ώρες. Για παράδειγμα, τρως μόνο μεταξύ 10 π.μ. και 6 μ.μ. ή 10 π.μ. και 7 μ.μ. δεν έχει σημασία η ώρα αρκεί να είναι 8 ώρες ανά 24

Η Ήπια μέθοδος Σύστημα 14:10
Σύμφωνα με την μέθοδο αυτή επιτρέπεται να φας μόνο 10 ώρες μέσα στην ημέρα και ακολουθείς νηστεία τις υπόλοιπες 14 ώρες. Για παράδειγμα, τρως μόνο μεταξύ 9 π.μ. και 7 μ.μ.
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ήδη νηστεύουν ενώ κοιμούνται, αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Συνήθως, παρατείνεται η νυχτερινή νηστεία και παραλείπεται το πρωινό γεύμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος διαλειμματικής νηστείας μπορεί να επαναληφθεί όσο συχνά θέλεις μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσλαμβάνεις τις περισσότερες θερμίδες πριν νυχτώσει, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν τροφές με περισσότερες θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά τη νύχτα.

Συνδυαστική Intermittent Fasting and Modified Fasting 
Σε αυτήν για ταχύτατα αποτελέσματα βάρους ακολουθείς τη μέθοδο 5:2 και παράλληλα την 14:8  
ομως 

3 Τραγικότατα Λάθη Που Έκανα Στη Διαλειμματική Νηστειά


Τι να τρώτε στις Χ2 Modifiedalternate-day fasting / ADF περιόδους νηστείας


Κατηγορία 1: Ιδανική Διατροφή
  • Φρούτα: Μήλα, μπανάνες, ακτινίδια, μάνγκο, ροδάκινο, ανανάς κ.λπ.
  • Φυσικοί Χυμοί λαχανικών: τεύτλα, καρότο, σέλινο κ.λπ. ( στον αποχυμωτή σας )
  • Ζωμός: Κοτόπουλο, βόειο κρέας κ.λπ.
  • Ωμά λαχανικά: χόρτα, καρότα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδια κ.λπ.
  • Καρυκεύματα: Μικρές ποσότητες ελαιολάδου, μηλόξυδο κ.λπ.
  • Γαλακτοκομικά: Γάλα, γιαούρτι, τυρί cottage κ.λπ.
  • Πρωτεΐνες: Βραστά αυγά
  • Ποτά: Νερό, καφές, τσάι κ.λπ. χωρίς Ζάχαρη

Κατηγορία 2: Επιτρέπονται
  • Μαγειρεμένα λαχανικά: Κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, κολοκύθια, χόρτα κ.λπ.
  • Πρωτεΐνες: Κοτόπουλο, μπριζόλα, ψάρι, γαλοπούλα, αυγά κ.λπ.
  • Άμυλα: Φασόλια, πατάτες, καλαμπόκι, γλυκοπατάτες κ.λπ.
  • Σπόροι: Βρώμη, κινόα, ζυμαρικά, ψωμί, κριθάρι κ.λπ.
  • Γαλακτοκομικά: Γάλα, τυρί, γιαούρτι κ.λπ.
  • Λίπη: Ξηροί καρποί, ελαιόλαδο κ.λπ.

Κατηγορία 3: Τι πρέπει να αποφεύγετε γενικά
  • Γλυκά
  • Μπισκότα
  • Πατατάκια
  • Γρήγορο φαγητό
  • Τηγανητά φαγητά
  • Επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. μπέικον)
  • Εξευγενισμένοι (refined) υδατάνθρακες
  • Τεχνητά γλυκαντικά
  • Γλυκά ποτά όπως χυμούς φρούτων και αναψυκτικά
Έτσι για παράδειγμα έχουμε την ADF 14-8-3 στην οποία από τίς 11:00 έως τις 17:00 μπορείτε να φάτε 3 κανονικά γεύματα με πρωινό μεσημεριανό βραδινό από τίς κατηγορίες 1 και 2 αλλά όχι από την κατηγορία 3

Ερευνες
Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, πράγματι καταδεικνύουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι αποτελεσματική όσον αφορά στην απώλεια βάρους. Υπάρχουν, μάλιστα, ενδείξεις ότι η διαλειμματική δίαιτα οδηγεί στη μικρότερη απώλεια μυϊκής μάζας και στην αύξηση του μεταβολισμού, επιταχύνοντας, κατά αυτό τον τρόπο, την απώλεια λίπους. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα οφείλονται πιθανότατα στο συνολικό έλλειμμα θερμίδων, που προκύπτει από τη χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας συνολικά στη διάρκεια μιας εβδομάδας, και όχι από τις περιόδους νηστείας.

Οι κύκλοι νηστείας, λοιπόν, μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχημένη απώλεια βάρους, ως αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, αλλά δε φαίνεται να πλεονεκτεί αυτός ο τρόπος διατροφής σε σχέση με άλλου τύπου υποθερμιδικές δίαιτες.

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι η διαλειμματική νηστεία, λόγω του ενεργειακού περιορισμού και της στέρησης τροφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυξάνει σε ορισμένα άτομα την πιθανότητα υπερφαγίας μετά το τέλος της δίαιτας, με αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη του βάρους που χάθηκε.

«Το αποτέλεσμα ίσως να οφείλεται στην εξελικτική βιολογία»,  Madeo: «Η φυσιολογία μας είναι εξοικειωμένη με περιόδους πείνας τις οποίες διαδέχονται φάσεις υπερβολικής κατανάλωσης». Μόνο στη σύγχρονη Ιστορία, οι άνθρωποι είχαν τέτοια αφθονία φαγητού ώστε να πρέπει να περιορίσουν τις θερμίδες για να διατηρήσουν το βάρος τους, πρόσθεσε.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 60 υγιείς μη παχύσαρκοι ενήλικες. Οι περισσότεροι ήταν ελαφρώς υπέρβαροι κατά την έναρξη της μελέτης.
Οι μισοί από αυτούς έτρωγαν μέρα παρά μέρα για ένα μήνα. Δηλαδή σε μια περίοδο 48 ωρών, έτρωγαν μόνο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 ωρών. Η κατανάλωση στη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν είχε περιορισμούς. Τα άλλα 30 άτομα έτρωγαν όπως συνήθως, χωρίς περιορισμούς.
Όσοι έκαναν διαλειμματική νηστεία έχασαν κατά μέσο όρο το 4,5% του βάρους τους, ενώ όσοι συνέχιζαν να τρώνε κανονικά πήραν περίπου 250 γραμμάρια.
Εκτός της απώλειας βάρους, όσοι ακολούθησαν διαλειμματική νηστεία μείωσαν τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η χοληστερόλη.
Παρά τα θετικά ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές δεν συστήνουν προς το παρόν τις δίαιτες διαλειμματικής νηστείας σε όλους, καθώς δεν είναι γνωστές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism. Πηγή: healthday.com

Έχει αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους;
Ερευνητικά έχει φανεί πως μπορεί να έχει αποτέλεσμα στη μείωση του σωματικού βάρους και τη διαχείριση του σακχάρου. Παρόλο που στην ελεύθερη ημέρα κάποιος μπορεί να φάει «όσο θέλει», η πρόσληψη τελικά δεν ξεπερνά κατά πολύ τη συνιστώμενη θερμιδική πρόσληψη. Έτσι, στο σύνολο της εβδομάδας οι θερμίδες που προσλαμβάνει το άτομο είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζεται και χάνει βάρος. Ας το δούμε και με αριθμούς: όταν τη μία ημέρα καταναλώσετε 400 θερμίδες και την ελεύθερή σας ημέρα 2.000 θερμίδες, το αποτέλεσμα είναι ότι στις δύο μέρες το σύνολο είναι 2.400 θερμίδες, ενώ στην περίπτωση που τρώγατε κανονικά και τις δύο ημέρες, θα ήταν 4.000 θερμίδες. Άρα, αυτό το έλλειμα είναι που τελικά οδηγεί στη μείωση του σωματικού βάρους και τα επακόλουθα οφέλη.

Πώς επιδρά η διαλειμματική δίαιτα στην υγεία;
Οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν πως έχει αποτέλεσμα και στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα,
  • Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη,
  • Οδηγεί σε καλύτερες τιμές σακχάρου στο αίμα,
  • Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά, όπως η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση,
  • Βοηθάει στον έλεγχο της πείνας.
Ποιος μπορεί να την ακολουθήσει;

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τέτοιου είδους διατροφή δε μπορεί να ταιριάζει στον καθένα. Αρχικά, πρόκειται για ένα αρκετά περιοριστικό σχήμα διατροφής, όχι μόνο από άποψη γευμάτων αλλά και επειδή σήμερα, τα ερεθίσματα για κατανάλωση τροφής είναι περισσότερα από ποτέ.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πολλοί άνθρωποι ενδεχομένως ακολουθούν κάποιο παρόμοιο τρόπο διατροφής λόγω ωραρίου ή τρόπου ζωής, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι συστηματικά παραβλέπουν το πρωινό και ξεκινούν την κατανάλωση φαγητού με το μεσημεριανό γεύμα. Ωστόσο, αυτό το σχήμα διατροφής σίγουρα δεν ταιριάζει σε όλους.

Από την άλλη, όλοι συνηγορούν πως η διαλειμματική νηστεία δε θα πρέπει να ακολουθείται από συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα,Άτομα κάτω των 18 ετών (παιδιά και έφηβοι), όπου προέχουν οι ανάγκες ανάπτυξης,
Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες,
Άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που ορίζει την κατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες όπως οι διαβητικοί ασθενείς,
Άτομα με τάση ή ιστορικό διατροφικών διαταραχών, καθώς ο περιοριστικός χαρακτήρας της διαλειμματικής νηστείας μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη εμμονή με το θέμα του φαγητού.

Με ερωτηματικό παραμένει η καταλληλότητα του πρωτοκόλλου για αθλητές και αθλούμενους, αφού η χρονική στιγμή της κατανάλωσης γευμάτων έχει μεγάλη σημασία, με βάση το αγώνισμα.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα που εμφανίζει η δίαιτα αυτή;

Ένα τέτοιο μοτίβο δίαιτας είναι δύσκολο να τηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι σε μικρό δείγμα και για σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ημέρες δίαιτας είναι αρκετά υποθερμιδικές, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλη πείνα και δημιουργεί δυσανασχέτηση.

Συμπερασματά
Η διαλειμματική νηστεία Intermittent Fasting δεν συνιστάται, επί του παρόντος, για την απώλεια βάρους ή την βελτίωση των συμπτωμάτων οποιασδήποτε πάθησης υγείας. Χρειάζεται να διενεργηθούν περισσότερες επιστημονικές μελέτες σε ανθρώπους, ιδιαίτερα όσον αφορά στις αρνητικές παρενέργειες της νηστείας στην υγεία, όπως είναι ο κίνδυνος για ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους για την υγεία ατόμων που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες, επομένως δεν συνιστάται σε άτομα με διαβήτη, σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, σε άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών, καθώς και σε άτομα που έχουν προβλήματα υγείας.
Στην περίπτωση, πάντως, που η νηστεία ταιριάζει στον τρόπο ζωής ενός ατόμου, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανά διαστήματα, ως μία αποτελεσματική στρατηγική για την απώλεια βάρους. Βέβαια, θα πρέπει να σχεδιαστεί ιδιαίτερα προσεκτικά προκειμένου να μην προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και, παράλληλα, να καλύπτει τις ανάγκες του κάθε ατόμου σε θρεπτικά συστατικά.
Αν κι εσύ σκέφτεσαι να ακολουθήσεις τη διαλειμματική νηστεία Intermittent Fasting ως μέθοδο διατροφής για απώλεια βάρους, θα πρέπει να αναζητήσεις έναν πτυχιούχο διαιτολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει από κοντά ή εξ’ αποστάσεως και θα σχεδιάσει προσεκτικά ένα διαιτολόγιο που θα καλύπτει τις διατροφικές σου ανάγκες, όπως αυτές καθορίζονται από τις επίσημες διατροφικές οδηγίες.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του 


Χορηγός: mixanikos365 διακριτικά στο τέλος του άρθρου χωρίς συνεχείς διαφημήσεις και αναδυόμενα παράθυρα