Φυσικοί τρόποι διατροφή και βότανα να αντιμετωπίσετε την υπέρταση


Η υψηλή αρτηριακή πίεση ( υπέρταση ) ορίζεται ως υψηλή πίεση στις αρτηρίες, οι οποίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης δίνονται σε δύο αριθμούς:
Η συστολική αρτηριακή πίεση ισούται με την πίεση στις αρτηρίες καθώς συστέλλεται η καρδιά.
Η διαστολική πίεση είναι η πίεση στις αρτηρίες καθώς η καρδιά χαλαρώνει.

Οι επιπλοκές της υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν καρδιακή νόσο, νεφρική νόσο, σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση ή αρτηριοσκλήρωση ), οφθαλμική βλάβη και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υπέρταση είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Με τις νέες οδηγίες για τον ορισμό της υψηλής πίεσης του αίματος, η American Heart Association εκτιμά ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ενήλικες (46%) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράγοντες όπως το άγχος, τα τρόφιμα που καταναλώνονται, το κάπνισμα ή η άσκηση μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να υποδηλώνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εάν σχετίζεται με πόνο στο στήθος, δύσπνοια, πονοκέφαλο, ζάλη ή πόνο στην πλάτη ή στην κοιλιά, ζητήστε αμέσως ιατρική περίθαλψη.

Τα συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, δύσπνοια, θολή όραση, ναυτία και αίσθημα παλμών στο λαιμό ή στο κεφάλι. Όμως πολλές φορές η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην έχει συμπτώματα, γι αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «ο σιωπηλός δολοφόνος».

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα και αυτά περιλαμβάνουν:
Ρινορραγία
Μια αυθόρμητη αλλαγή της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει ρινορραγία. Αν αντιμετωπίζετε πολύ συχνά ρινορραγίες, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για υψηλή αρτηριακή πίεση, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους, αλλά αποτελούν επίσης ένα προειδοποιητικό σημάδι για υψηλή αρτηριακή πίεση. Ζητήστε ιατρική βοήθεια για να αποκλείσετε την υπέρταση.

Ζάλη
Εάν αισθάνεστε ότι το δωμάτιο περιστρέφεται γύρω σας χωρίς λόγο, πηγαίνετε για ιατρικό έλεγχο. Βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για υπέρταση.

Πρόβλημα στη συγκέντρωση
Τελικά, αν παρατηρήσετε ότι έχετε πρόβλημα να συγκεντρωθείτε ή ξεχνάτε πράγματα πολύ συχνά, μπορεί να είναι σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πρήξιμο
Εάν έχετε υπέρταση, τα πόδια σας μπορεί να διογκωθούν. Αν αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση, μεταβείτε για έλεγχο.


Αντιμετώπιση της υπέρτασης

Τακτική σωματική άσκηση
Ακόμη και ένας σύντομος περίπατος, αν είναι καθημερινός, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Η σωματική άσκηση δυναμώνει την καρδιά και διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες. Για αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης, οι ειδικοί παραδοσιακά συνιστούν 150 λεπτά ήπιας άσκησης (π.χ. περπάτημα) ή 75 λεπτά έντονης άσκησης (π.χ. τρέξιμο) την εβδομάδα.
Έντονο περπάτημα : Υπερτασικοί ασθενείς που κάνουν περιπάτους με γρήγορο ρυθμό καταφέρνουν να μειώσουν σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση. Η άσκηση βοηθά την καλύτερη οξυγόνωση της καρδιάς, ώστε καταβάλλει λιγότερη προσπάθεια για την άντληση αίματος. Κάντε ζωηρό περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Βαθιές αναπνοές : Οι αργές και βαθιές αναπνοές που χρησιμοποιούνται στον διαλογισμό και άλλες πρακτικές όπως η γιόγκα και το τάι-τσι μειώνουν τις ορμόνες του στρες που είναι υπέυθυνες για την αύξηση ενζύμων στα νεφρά που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση. Αφιερώστε 5 λεπτά κάθε πρωί και κάθε βράδυ σε αυτές τις πρακτικές. Εισπνεύστε βαθιά και απελευθερώστε όλη την ένταση.


Youtube video: Καλύτερες Τροφές Για Υπέρταση, Φραγμένες Αρτηρίες & Χοληστερόλη

Μείωση της κατανάλωσης αλατιού
Η μέση κατανάλωση αλατιού έχει αυξηθεί ανά τον κόσμο, κυρίως λόγω της αύξησης που παρατηρείται στην κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων και έτοιμων γευμάτων. Αν και η πρόσληψη αλατιού δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους στον ίδιο βαθμό, σε γενικές γραμμές συνιστάται ο περιορισμός του στη διατροφή από τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η επιλογή φρέσκων προϊόντων έναντι των επεξεργασμένων και η χρήση μπαχαρικών και βοτάνων αντί αλατιού είναι δύο εύκολοι τρόποι να περιοριστεί το αλάτι στη διατροφή.

Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ εμπλέκεται περίπου στο 16% των περιστατικών υπέρτασης παγκοσμίως. Οι άντρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, ενώ οι γυναίκες πάνω από ένα.

Κατανάλωση τροφών με κάλιο
Το κάλιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που συμβάλλει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Βοηθά τον οργανισμό να απορρίψει το περιττό αλάτι κι έτσι μειώνει την πίεση που ασκείται στις αρτηρίες. Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε κάλιο είναι τα φυλλώδη λαχανικά, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, η μπανάνα, το αβοκάντο, το γιαούρτι, ο τόνος, ο σολομός και τα φασόλια.

Μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης
Αν και η επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση είναι συνήθως παροδική, συνιστάται περιορισμός της κατανάλωσης καφέ, σοκολάτας, ενεργειακών ποτών και άλλων καφεϊνούχων προϊόντων σε υπερτασικούς που παρουσιάζουν ευαισθησία στην καφεΐνη.
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης αυξάνει την αρτηριακή πίεση λόγω της συστολής που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία. Είναι προτιμότερο να την αποφεύγετε.

Αποτελεσματικότερη διαχείριση του στρες
Η ψυχολογική καταπόνηση λόγω αυξημένων οικογενειακών, επαγγελματικών κ.λπ. υποχρεώσεων επιδεινώνει περαιτέρω την υπέρταση. Σε βιολογικό επίπεδο, το χρόνιο στρες συνεπάγεται συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αύξηση των καρδιακών παλμών, με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να παραμένει μόνιμα υψηλή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε το στρες –από τη χαλαρωτική μουσική ή ένα αφρόλουτρο μέχρι τη γιόγκα και τον διαλογισμό.

Διάλειμμα από την καθιστική εργασία
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όσοι κάνουν καθιστική εργασία για πάνω από 41 ώρες την εβδομάδα, έχουν κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης. Προσπαθήστε να φεύγετε εγκαίρως από τη δουλειά, ώστε να σας μένει χρόνος για άσκηση και υγιεινό μαγείρεμα που θα αποτρέψει την κατανάλωση πρόχειρου και ανθυγιεινού φαγητού.

Απώλεια των περιττών κιλών
Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι υπερτασικοί (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25) ωφελούνται σημαντικά από την απώλεια βάρους. Ακόμη και μια μείωση της τάξης του 5% της συνολικής σωματικής μάζας μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Κατανάλωση μούρων
Τα μούρα (μύρτιλα, φράουλες, κράνμπερι κ.λπ.) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μια κατηγορία φυτικών ουσιών που ωφελούν την καρδιά. Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει αρκετές πολυφαινόλες συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Επαρκής πρόσληψη μαγνησίου
Το μαγνήσιο βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων ώστε το αίμα να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα στο σώμα και να αποτρέπεται η υπερβολική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Το μαγνήσιο βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα γαλακτοκομικά, στα όσπρια, στα πουλερικά αλλά και στα προϊόντα ολικής άλεσης.

Χαλαρώστε με μουσική
Η κατάλληλη μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Εθελοντές που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή κατά της υπέρτασης και τους ζητήθηκε να ακούν χαλαρωτική μουσική (κλασική, ινδική κλπ.) για 30 λεπτά την ημέρα, κάνοντας παράλληλα ασκήσεις αναπνοής, κατάφεραν να μειώσουν μετά από μία εβδομάδα τη συστολική τους πίεση κατά 3,2 μονάδες.

Ζητήστε βοήθεια για το ροχαλητό
Αν ροχαλίζετε στον ύπνο είναι πιθανό να πάσχετε από άπνοια, μια κατάσταση που σχετίζεται με την υπέρταση και την υγεία της καρδιάς. Υπολογίζεται ότι οι μισοί πάσχοντες από άπνοια ύπνου έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

YouTube video: 4 Φυσικοί Τρόποι Για Να Μειώσετε Την Υπέρταση & Προειδοποιητικά Συμπτώματα


ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πατάτες
Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε κάλιο, όπως οι πατάτες, αποτελούν σημαντικό μέρος της προσπάθειας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο στόχος πρέπει να είναι η πρόσληψη 4.700 mg καλίου την ημέρα. Καταναλώστε τροφές όπως οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, ο χυμός πορτοκαλιού, οι πατάτες, οι μπανάνες, τα φασόλια, τα μπιζέλια, το πεπόνι και αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα και σταφίδες.

Μαύρη σοκολάτα
Οι φλαβανόλες που περιέχει η μαύρη σοκολάτα κάνουν πιο ελαστικά τα αιμοφόρα αγγεία βοηθώντας τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα. Σχετική μελέτη έδειξε ότι το 18% των ασθενών που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα κάθε μέρα, είδαν την αρτηριακή τους πίεση να μειώνεται. Προσπαθήστε να τρώτε καθημερινά ένα μικρό κομματάκι μαύρη σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο.

Διατροφικά συμπληρώματα
Ανασκόπηση 12 μελετών έδειξε ότι το συνένζυμο Q10 μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Τα αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας, διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη ενός τέτοιου συμπληρώματος.

Λίγο αλκοόλ
Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να χαμηλώσει την αρτηριακή πίεση, περισσότερο από το να απέχει κάποιος εντελώς από το αλκοόλ. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1-2 ποτών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αφέψημα ιβίσκου
Μελέτη έδειξε ότι οι εθελοντές που έπιναν τρία φλιτζάνια αφεψήματος ιβίσκου καθημερινά, μείωσαν τη συστολική πίεση κατά 7 μονάδες σε 6 εβδομάδες. Τα φυτοχημικά που περιέχει το συγκεκριμένο φυτό, προκαλούν σύμφωνα με τους ειδικούς μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το τσάι Ιβίσκου (Hibiscus) αποτελεί ένα παραδοσιακό φάρμακο για υψηλή αρτηριακή πίεση σε πολλές χώρες του κόσμου και ειδικά στο Ιράν και στο Μεξικό.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη, το τσάι ιβίσκου καταναλώθηκε για μόλις 12 ημέρες, μειώνοντας τη συστολική πίεση κατά μέσο όρο 11,7% και τη διαστολική πίεση κατά 10,7%. Ωστόσο, αυτή η θεραπεία πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς για να διατηρήσει τα θετικά της αποτελέσματα. Όταν οι συμμετέχοντες στην ίδια μελέτη, σταμάτησαν να πίνουν το τσάι μόνο για τρεις ημέρες, η αρτηριακή πίεση τους άρχισε να μεταβάλλεται και πάλι. Η συστολική πίεση άλλαξε κατά 7,9% και η διαστολική πίεση άλλαξε κατά 5,6%. Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν έναν συνδυασμό από λόγους: Έχει διουρητικές ιδιότητες, “ανοίγει” τις αρτηρίες και φαίνεται να δρα ως φυσικός αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE). Αυτό σημαίνει ότι επιβραδύνει την απελευθέρωση ορμονών που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, ο ιβίσκος ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία και παρέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά.
Το καλύτερο τσάι Ιβίσκου είναι το Hibiscus Sabdariffa που είναι ειδικά φτιαγμένο από τα λουλούδια και τους καρπούς του φυτού. Οι συστάσεις για τη δόση ποικίλλουν, από περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα λουλούδια ανά φλιτζάνι βραστό νερό, μέχρι τα τέσσερα κουταλάκια του γλυκού που χρησιμοποιούνται σε μία από τις μελέτες του Μεξικού.
Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να έχετε μια συσκευή παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι. Μπορείτε να κάνετε μετρήσεις πριν από διαφορετικές δόσεις και να επαναλάβετε μια ώρα αργότερα για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για σας.
Να συνεννοείστε πάντα με το γιατρό σας πριν πιείτε ιβίσκο, ειδικά αν βρίσκεστε σε φαρμακευτική αγωγή για μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συχνά ένας συνδυασμός βοτάνων και χαμηλότερης δόσης φαρμάκου παρέχει το ίδιο όφελος.
Όπως συμβαίνει και με όλα τα φάρμακα, είναι πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες παρενέργειες. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα λίγο μετά την κατάποση του ιβίσκου, σταματήστε να το πίνετε μέχρι να μιλήσετε με το γιατρό σας.
* ΠΡΟΣΟΧΗ: Να έχετε υπόψη σας, πως κάθε τσάι βοτάνων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα πρέπει να καταναλώνεται για μία εβδομάδα, μετά να γίνετε διακοπή για άλλες δύο εβδομάδες και μετά αν χρειαστεί, να συνεχιστεί και πάλι σε αυτό το πρόγραμμα.

Μπρόκολο
Αυτό το εξαιρετικό λαχανικό φαίνεται να είναι καλό για όλα, και η αρτηριακή μας πίεση δεν αποτελεί εξαίρεση. Το μπρόκολο στέλνει τουλάχιστον τέσσερις σημαντικούς μαχητές στη μάχη κατά της υψηλής πίεσης του αίματος: το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη C.
Μελέτες δείχνουν, ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα αυτών των θρεπτικών ουσιών έχουν την τάση να αυξάνουν την αρτηριακή τους πίεση.
Το ασβέστιο και το κάλιο βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από το νάτριο μέσω των ούρων σας.
Το κάλιο και το μαγνήσιο χαλαρώνουν τα αγγεία και βελτιώνουν τη ροή του αίματος.
Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία σας.
Αξιοποιήστε στο έπακρο το μπρόκολο με τον ατμό ή φάτε το ωμό. Επειδή τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, χάνονται όταν το βράζετε ή όταν το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων.
Το μπρόκολο βοηθά εκτός από την υπέρταση, στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Έχει επίσης, ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες από το αμινοξύ γλουταμικό οξύ (η ένωση που ενισχύει την γεύση).
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern University του Σικάγου διαπίστωσε, ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη του αμινοξέος γλουταμινικού οξέος μέσω λαχανικών όπως το μπρόκολο, συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μπανάνες
Άπειρες μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση μπανάνας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, μια από τις τελευταίες μελέτες έδειξε ότι μόνο δύο μπανάνες την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση κατά 10% , Αυτή η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης» έδειξε ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης καλίου μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει τη συστολική σας πίεση κατά 3 mmHg και τη διαστολική σας πίεση περίπου 2 mmHg. Το κάλιο που περιέχουν οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υπέρταση. Κάποια άλλα τρόφιμα που είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, είναι οι πατάτες, οι χουρμάδες και τα αβοκάντο. Προσθέστε απλά μια μπανάνα στο πρωινό σας (η μπανάνα με μούρα και βρώμη δημιουργεί ένα υπέροχο πρωινό γεύμα), ενώ μπορεί να γίνει και ένα εξαιρετικό βραδινό σνακ.

Χυμός ροδιού
Τα ρόδια είναι ένα υπερβολικά υγιές φρούτο που μπορείτε να απολαύσετε ως σπόρια ή ως χυμό.
Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού χυμού ροδιού μία φορά την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης βραχυπρόθεσμα.
Ο χυμός ροδιού είναι ένα εξαιρετικό ποτό για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι σαν το τσάι ιβίσκου επειδή περιέχει και ανασταλτικές ιδιότητες ενός ενζύμου του ACE.
Το ACE σημαίνει ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης. Αν έχετε αφθονία από το ACE, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση μέσω της συστολής των αιμοφόρων αγγείων με τον ίδιο τρόπο όπως και η αφυδάτωση.
Ο χυμός ροδιού είναι φυσικός αναστολέας του ενζύμου ACE και λειτουργεί βοηθώντας στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Αυτό κάνει αυτό το ρόφημα τόσο ιδιαίτερο για την καταπολέμηση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Σε μερικές μελέτες, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση έως και 30%.
Όπως ο χυμός παντζαριών, έτσι και η γεύση του χυμού ροδιού δεν αρέσει πολύ σε κάποια άτομα.
Χρειάζεστε λοιπόν μια εύκολη λύση για να εξομαλύνετε τη γεύση;
Απλά προσθέστε μεταλλικό αφρώδες νερό στον χυμό ροδιού ή προσθέστε το σε σχεδόν οποιοδήποτε smoothie και απολαύστε.
Ο χυμός ροδιού είναι επίσης πολύ νόστιμος με ένα υγιεινό πρωινό. Βεβαιωθείτε όμως, ότι έχετε ελέγξει την περιεκτικότητα της ζάχαρης σε έτοιμους χυμούς που αγοράσατε. Επειδή, τα πρόσθετα σάκχαρα που ίσως περιέχουν, μπορούν να αναιρέσουν τα οφέλη του ροδιού για την υγεία σας.

Μηλόξυδο
Πιστέψτε το ή όχι, αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, το μηλόξυδο είναι ένας μεγάλος εχθρός της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Συνήθως οι παλιοί έλεγαν πως “ένα μήλο την ημέρα κρατά το γιατρό μακριά”.
Τα μήλα περιέχουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και το μηλόξυδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Έτσι, βοηθά στην απέκκριση αλατιού, με αποτέλεσμα τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Για σωστή εφαρμογή του μηλόξυδου στην υπέρταση, θα πρέπει να βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό. Κατόπιν, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας χυμό βατόμουρου ή χυμό ροδιού και πιείτε ένα ή δύο τέτοια ποτήρια κάθε μέρα.
Μια άλλη λύση είναι να ανακατέψετε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο με μια κουταλιά της σούπας μελιού σε ένα ποτήρι νερό και να πίνετε δύο φορές την ημέρα.
Το μηλόξυδο και το μέλι περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στο σώμα μας, μειώνοντας έτσι την υπέρταση.
Το μηλόξυδο περιέχει επίσης πυρίτιο, το οποίο είναι σημαντικό για την ελαστικότητα των αρτηριών και των αγγείων. Επιπλέον, είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο που αποτρέπει την υψηλή αρτηριακή πίεση πριν ξεκινήσει. Τα μήλα βοηθούν στην υψηλή αρτηριακή πίεση
Επειδή πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τα μήλα, αυτή είναι πιθανότατα, η προτιμώμενη μέθοδος καταπολέμησης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η πιο συχνά εφαρμοσμένη.
Ένα ή δύο ποτήρια νερό με ένα κ.γ. μηλόξυδο την ημέρα δεν βλάπτουν κανέναν, αλλά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την υπέρταση.
Επιπλέον, το μηλόξυδο βοηθά να υπάρχει ισορροπία των επιπέδων pH στο σώμα και στη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, βοηθά στην υγιή αποτοξίνωση του ήπατος και άλλων οργάνων, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.
Το ακατέργαστο, βιολογικό, μη φιλτραρισμένο και μη παστεριωμένο μηλόξυδο είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο χρήσιμα φάρμακα στη Γη.
Προσοχή: Να θυμάστε, ότι δεν πρέπει ποτέ να πίνετε μηλόξυδο κατευθείαν, καθώς μπορεί να κάψει τον οισοφάγο σας και όχι μόνο. Πάντα πρέπει να το διαλύετε μέσα σε ένα ποτήρι νερό ή χυμό.

Κομπρέσες με Λυκοπόδιο (Club Moss)
Σε κάποιες περιπτώσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι αποτέλεσμα υπερλειτουργικών νεφρών. Σε αυτή την περίπτωση, η αποσυμφόριση τους είναι σημαντική.
Πως κάνουμε μαξιλαράκι από λυκοπόδιο για την αποσυμφόρηση των νεφρών;
Γεμίζετε ένα παλιό μαξιλαράκι με 100, 200 ή 300 γρ. αποξηραμένο λυκοπόδιο, ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής που θα το χρησιμοποιήσετε. Το τοποθετείτε πάνω από την περιοχή των νεφρών και το αφήνετε όλη τη νύχτα. Μπορείτε να το δέσετε ελαφρά πάνω σας για να μην φύγει με τον ύπνο.
Το μαξιλαράκι λυκοποδίου μπορεί να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα του για ένα χρόνο.
Το λυκοπόδιο φυτρώνει συνήθως στα ορεινά δάση, σε βάλτους και σε ορεινές πλαγιές. Δυστυχώς, όταν χάνονται τα δάση, το λυκοπόδιο μαραίνεται, γιατί χάνει τη ζωτική του δύναμη με το ηλιακό φως.
Επειδή το λυκοπόδιο είναι ένα εκπληκτικό ραδιούχο φυτό, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μαξιλαράκι ή ποδόλουτρο από αυτό, όταν επίσης υποφέρετε από κράμπες στα πόδια.

Η Ερευνα συνεχίζεται... 

Reblog / Links

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του