Μαγειρεύοντας κολοκυθοκεφτέδες χαμηλών θερμίδων



Εύκολοι κολοκυθοκεφτέδες με φέτα

Κείμενα - Φωτογραφίες: Πάνος Διώτης και Μιρέλλα Καλόγλου

Θερμίδες (ανά μερίδα):
847
Μερίδες:
4 άτομα
Χρόνος Προετοιμασίας:
20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος:
20 λεπτά

Παρόλο που ονομάζονται έτσι, συνήθως το σχήμα τους δεν παραπέμπει σε κεφτεδάκια αλλά σε μικρές, υπέροχες τηγανίτες.

Ένα από τα δημοφιλέστερα ορεκτικά του καλοκαιριού, οι κολοκυθοκεφτέδες σερβίρονται συνήθως μαζί με τηγανιτές μελιτζάνες, πατάτες τηγανιτές, τζατζίκι και Χωριάτικη. Πολλοί επίσης τους απολαμβάνουμε και ως κύριο πιάτο μαζί με μια σαλάτα και τζατζίκι.

Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι ένας υπέροχος χορτοφαγικός μεζές, που απολαμβάνουμε τα καλοκαίρια στις ταβέρνες, στο σπίτι, σε οικογενειακές και φιλικές «μαζώξεις», και αποτελεί πάντα ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Ο συνδυασμός των αρωματικών χορταρικών (μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος) μαζί με τη φέτα, τα κολοκυθάκια και τα αυγά (ειδικά αν είναι ελευθέρας βοσκής) είναι απλά μαγικός!


Ένα ακόμα καλό που έχει αυτή η συνταγή είναι πως είναι πολύ απλή και εύκολη! Απλά τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη (στο χοντρό), τα στραγγίζουμε από τα ζουμιά τους και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, φτιάχνοντας τις τηγανίτες μας. Μετά το μόνο που μένει είναι να τις τηγανίσουμε. Χρειαζόμαστε περίπου 15-20 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό!

Φυσικά –όπως και σε άλλες αντίστοιχες συνταγές- επειδή η συνταγή αυτή είναι απλή, έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε αυγά ελευθέρας βοσκής, βιολογικά κολοκυθάκια, και μια ώριμη βαρελίσια φέτα.. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι γευστικά ανώτερο και θα σας δικαιώσει.

Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνουμε τους λαχταριστούς αυτούς κολοκυθοκεφτέδες με φέτα!

Συστατικά:


  • - 1 κιλό κολοκυθάκια (4-5 μέτρια)
  • - 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα με ένα πιρούνι
  • - 250γρ φέτα χαμηλών λιπαρών
  • - 15γρ (4 κ.σ.) δυόσμος ψιλοκομμένος
  • - 15γρ (4 κ.σ.) μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • - 15γρ (4 κ.σ.) άνηθος ψιλοκομμένος
  • - 100γρ (3/4 φλιτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • - 1 φλιτζ. (250ml) έξτρα παθρένο ελαιόλαδο
  • - αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία:

Κόβουμε τις άκρες από το κάθε κολοκυθάκι και τις πετάτε. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό μέρος του τρίφτη. (εικ.1)

Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι μαζί με αρκετό αλάτι (περίπου 1-2 κ.γ.), και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Αφήνουμε να στραγγίξουν για 20-25 λεπτά. (εικ.2)

Στύβουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια με τα χέρια μας ώστε να αποβάλλουν όσο νερό γίνεται. Τα προσθέτουμε σε ένα μέτριο ή μεγάλο μπολ. (εικ.3)

Προσθέτουμε τα αυγά, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, πιπέρι, και το αλεύρι. (εικ.4). Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι (ή ζυμώνουμε με τα χέρια μας).

Βάζουμε τη φέτα (εικ. 5) θρυμματισμένη και τη «διπλώνουμε» μέσα στο μίγμα των κολοκυθιών (εικ.6). Προσέχουμε όσο γίνεται ώστε να μη διαλυθεί, θέλουμε να μείνουν κομματάκια μέσα στο μίγμα.


Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι και το τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις το λάδι ζεσταθεί, πλάθουμε τηγανίτες από το μίγμα και τις τοποθετούμε στο τηγάνι. Κάθε τηγανιά χωράει περίπου 4-5 κολοκυθοκεφτέδες. Δεν βάζουμε πάρα πολλούς σε κάθε τηγανιά, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και δε θα τηγανιστούν σωστά. (εικ.7)

Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά ανά πλευρά (εικ.8) και τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για λίγα λεπτά πριν τους σερβίρουμε, ώστε να απορροφηθούν τα λάδια.

Καλή όρεξη!

Tips:

1. Ο χυλός του μίγματος δεν είναι πολύ σφιχτός, οπότε οι τηγανίτες σας θα είναι κάπως χαλαρές όταν τις τοποθετείτε στο τηγάνι. Μη σας ανησυχεί αυτό, θα τηγανιστούν μια χαρά.

2. Γυρνάμε τους κολοκυθοκεφτέδες μόνο μία φορά στο τηγάνισμα. Μετά από 2 λεπτά τηγανίσματος, έχουμε το νου μας και σηκώνουμε προσεκτικά κάθε κολοκυθοκεφτέ για να δούμε αν είναι έτοιμος ώστε να τον γυρίσουμε.

3. Μπορείτε να προσθέσετε και παραπάνω αλεύρι αν θέλετε ένα πιο σφιχτό μίγμα, flour αλλά κατά τη γνώμη μας αυτό επηρεάζει τη γεύση και την υφή του τελικού αποτελέσματος και θα πρέπει να αποφεύγεται.

4. Μπορείτε να προσθέσετε και περισσότερη φέτα αν θέλετε (μέχρι 350γρ).

5. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο για το τηγάνισμα για να δώσετε επιπλέον γεύση στους κολοκυθοκεφτέδες. Χρησιμοποιήστε μέτρια προς δυνατή (και όχι δυνατή) φωτιά. Μην αφήσετε το λάδι να κάψει πολύ πριν τους προσθέσετε (να μην καπνίσει).

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του