Ένας Κόσμος χωρίς Ναρκωτικά - A World Without Drugs

Ένα video από τον ισότοπο: http://www.notodrugs.gr/
Τα ναρκωτικά αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Διαδόθηκαν ευρέως τη δεκαετία του 1960 και μέσω της μουσικής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης εισέβαλαν σε κάθε τομέα της ζωής.

Εκτιμάται ότι 208 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τα αποτελέσματα από την Εθνική Έρευνα που διεξήχθηκε το 2007 για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την υγεία, έδειξε ότι 19,9 εκατομμύρια Αμερικανών (ή το 8% του πληθυσμού από 12 ετών και πάνω) έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών τον μήνα που προηγήθηκε της έρευνας.

Είναι πολύ πιθανό να γνωρίζεις κάποιον που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τα ναρκωτικά.

Το ευρύτερα διαδεδομένο ναρκωτικό στις ΗΠΑ είναι το αλκοόλ. Τα αυτοκινητικά ατυχήματα που έχουν σχέση με τη χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ αποτελούν τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου των εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ευρύτερα διαδεδομένο ναρκωτικό είναι η μαριχουάνα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά του 2008, το 3,9% του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ των 15 και 64 ετών κάνουν χρήση μαριχουάνας.

Οι νέοι σήμερα εκτίθενται στα ναρκωτικά νωρίτερα από ποτέ. Βάσει έρευνας του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ για το 2007, το 45% των μαθητών λυκείου σε όλη τη χώρα έχουν πιει αλκοόλ και το 19,7% έχει καπνίσει μαριχουάνα κατά τη διάρκεια ενός μήνα.

Στην Ευρώπη, πρόσφατες μελέτες σε 15χρονα παιδιά έδειξαν ότι η χρήση μαριχουάνας κυμαίνεται από το 10% έως το 40%. Το υψηλότερο ποσοστό έχει αναφερθεί για τους εφήβους της Τσεχίας (44%), ακολουθεί η Ιρλανδία (39%), το Ηνωμένο Βασίλειο (38%) και η Γαλλία (38%) Στην Ισπανία και στη Μεγάλη Βρετανία η χρήση κοκαΐνης στα παιδιά µεταξύ 15 και 16 ετών είναι 4-6%. Η χρήση κοκαΐνης από τους νέους αυξήθηκε σε Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Γαλλία.

------------------------------------------------------------------------------------------

Ναρκωτικά , Ναρκομανείς , άνθρωποι με κοντινή ημερομηνία λήξης , έσοδα έχουν από πορνεία και μικροκλοπές , και κάνοντας τα βαποράκια.
  • - Ενημέρωσε τα παιδιά σας για το ποιος είναι ο εχθρός
  • - Δείξτε τους ξανά και ξανά και ξανά και ξανά τα παρακάτω video , διαβάστε τους πολλές φορές τα άρθρα , κατεβάστε τα βιβλία , συζητήστε με ειδικούς , συνεννοηθείτε με το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και κάντε μια βόλτα από εκεί μαζί με τα παιδιά σας για ενημέρωση για τον κίνδυνο των ναρκωτικών , συζητήστε το με το σύλλογο γονέων του σχολείου για να τους κάνετε ένα σεμινάριο καλώντας έναν ειδικό.
  • - Να είστε ετοιμοπόλεμοι και τα παιδιά άριστα εκπαιδευμένα και να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τον Εχθρό ,
  • - Ιδιαίτερη Προσοχή στους φοιτητές μην το αναβάλετε για αύριο εκπαιδεύστε , προστατέψτε , εκπαιδεύστε ξανά και ξανά.
  • - Εκπαιδεύατε τα παιδιά σας με σκληρή συνεχή στρατιωτική εκπαίδευση
  • - Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι αν πάρουν τον δρόμο των Ναρκωτικών συντάσσονται με τον εχθρό ,
  • - Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι αν πάρουν το δρόμο των ναρκωτικών θα είναι εχθροί και με εσάς και με τα αδέλφια τους
  • - Εξηγήστε στα παιδιά ότι αν πάρουν τον δρόμο των ναρκωτικών θα τα διώξετε από το σπίτι για να προστατέψετε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
  • - Πρέπει να είσαστε σκληροί σε αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχει χώρος για ευαισθησίες , βρισκόμαστε σε πόλεμο !!!!

( Προσωπική άποψη εκφρασμένη στα πλαίσια της ελεύθερης έκφρασης απόψεων , αρχής της έννοιας της Δημοκρατίας !!! , διορθώστε με στα σχόλια αν κάνω κάπου λάθος , γράψτε τις απόψεις σας ) 

----------------------------------------------------------

ΜΑΡΤΥΡΙΑ:
«Ο σκοπός μου στη ζωή δεν ήταν να ζω . . . ήταν να φτιάχνομαι. Μέσα σε αυτά τα χρόνια στράφηκα στην κοκαΐνη, τη μαριχουάνα και το αλκοόλ, έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι θα μου επέτρεπαν να δραπετεύσω από τα προβλήματά μου. Απλά έκανε τα πράγματα χειρότερα. Συνέχιζα να λέω στον εαυτό μου ότι θα σταματήσω οριστικά μετά από μια ακόμα τελευταία χρήση. Ποτέ δε συνέβη.» — Τζον

ΜΑΡΤΥΡΙΑ:
«Ξεκίνησα με το χόρτο, μετά με χάπια (Έκσταση) και LSD, φτιάχνοντας κοκτέιλ με όλων των ειδών τα ναρκωτικά, και έπαιρνα ακόμα και υπερβολικές δόσεις για να κάνω τα συμπτώματα να κρατήσουν περισσότερο. Είχα ένα κακό ταξίδι μια νύχτα. . . Έκλαιγα και προσευχόμουν να περάσει αυτό το συναίσθημα, άκουγα φωνές μέσα στο κεφάλι μου, είχα τρεμούλες και δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι για έξι μήνες. Νόμιζα οτι όλοι με παρακολουθούσαν. Δεν μπορούσα να περπατήσω σε δημόσιους χώρους. Ποπό! Δεν μπορούσα ούτε καν να οδηγήσω.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ:
»Κατέληξα άστεγος,στους δρόμους, ζούσα και κοιμόμουν σε ένα χάρτινο κουτί, ζητιάνευα και προσπαθούσα να βρω τρόπους να πάρω το επόμενο γεύμα μου». — Μπεν

© 2006–2017 Foundation for a Drug-Free World. Ίδρυμα «Ένας Κόσμος χωρίς Ναρκωτικά».
Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοε 2017 Δείτε περισσότερα video στο http://www.notodrugs.gr/

'Say No to Drugs' Campaign

ΜΑΡΤΥΡΙΑ:
«Από την ημέρα που άρχισα τη χρήση, δεν σταμάτησα ποτέ. Μέσα σε μια εβδομάδα είχα ξεκινήσει να την παίρνω ενέσιμα αντί να τη σνιφάρω. Μέσα σε ένα μήνα ήμουν εθισμένη και είχα σπαταλήσει όλα μου τα χρήματα. Πούλησα ό,τι είχα το οποίο είχε κάποια αξία και στη συνέχεια ό,τι είχε και η μητέρα μου. Μέσα σε ένα χρόνο είχα χάσει τα πάντα.

Drug Abuse in Teens is SERIOUS

ΜΑΡΤΥΡΙΑ:
»Πούλησα το αυτοκίνητό μου, έχασα τη δουλειά μου, η μητέρα μου με εδίωξε από το σπίτι, είχα χρέος 25.000 δολάρια σε πιστωτικές κάρτες, και ζούσα στους δρόμους του Κάμντεν, στο Νιου Τζέρσεϊ. Έλεγα ψέματα, έκλεβα και έκανα απάτες.

12 Before and After Drug Abuse Victims

ΜΑΡΤΥΡΙΑ:
»Με βίασαν, με ξυλοκόπησαν, με κακοποίησαν, με λήστεψαν, με συνέλαβαν, έμεινα άστεγη, άρρωστη και απελπισμένη. Ήξερα ότι κανένας δεν μπορεί να αντέξει αυτό το είδος ζωής για πολύ και ότι ο θάνατος με περίμενε. Στο κάτω-κάτω, ο θάνατος ήταν καλύτερος από μια ζωή ως πρεζόνι».– Άλισον

Anti-Drug Use Ad

Το Ίδρυµα «Ένας Κόσµος χωρίς Ναρκωτικά είναι ένας κοινωφελής, µη κερδοσκοπικός οργανισµός, που παρέχει στους νέους και στους εφήβους έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα ναρκωτικά ώστε να πάρουν σωστές αποφάσεις και να ζήσουν µια ζωή χωρίς ναρκωτικά.

Anti-Drug Video: Stay up and Study

Σε κανέναν, και ειδικά σε έναν έφηβο, δεν του αρέσει να του κάνουν κήρυγµα για το τι πρέπει να κάνει και τι όχι. Γι’αυτό, εμείς παρέχουμε τα πραγματικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι ώστε να είναι δική τους, κατά κύριο λόγο, η επιλογή να μην πάρουν ναρκωτικά. Επιπλέον η εκστρατεία μας Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά περιλαμβάνει δραστηριότητες που διαδίδουν μια ζωή χωρίς ναρκωτικά στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν. Αυτές οι δραστηριότητες είναι απλές, αλλά αποτελεσματικές και μπορούν να συμμετέχουν άτομα όλων των ηλικιών.

Anti-Drug Video: Love Lost

Προσοχή !!! Το πρώτο πράγμα που έκανα είναι να δείξω τα Video στη μεγάλη μου κόρη που είναι 8 χρόνων , Μην διστάσετε δευτερόλεπτο να Ενημερώσετε τα παιδιά σας , πείτε τους την αλήθεια δείξτε τους σκληρές εικόνες , εκπαιδεύστε τα να πολεμάνε τον κίνδυνο από μικρά !!!

Εκτιμάται ότι 13,5 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο παίρνουν οπιοειδή (ουσίες συγγενικές του οπίου), μεταξύ των οποίων 9,2 εκατομμύρια κάνουν χρήση ηρωίνης.
Το 2007, το 93% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου προήλθε από το Αφγανιστάν. (Το όπιο είναι η πρώτη ύλη από την οποία παρασκευάζεται η ηρωίνη). Η συνολική της εξαγωγική αξία ήταν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα τρία τέταρτα περίπου, τα καρπώθηκαν οι διακινητές. Περίπου το ένα τέταρτο πήγε στους Αφγανούς καλλιεργητές οπίου.
Η Εθνική Στατιστική Έρευνα των ΗΠΑ για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία, του 2007, αναφέρει ότι υπήρχαν 153.000 χρήστες ηρωίνης στις ΗΠΑ το 2007. Άλλοι υπολογισμοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 900.000.
Τα οπιοειδή, κυρίως η ηρωίνη ενέχονται στις τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις θανάτων από ναρκωτικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με αναφορά του 2008 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου για τα Ναρκωτικά και τον Εθισμό.

Τα οπιούχα -κυρίως η ηρωίνη, αντιπροσωπεύουν το 18% των περιστατικών εισαγωγής για θεραπεία από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ.


Kota zombie ! Philadelphia, Kensington avenue, Amerika serikat - Bagian

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά;

Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Πολλά από τα συχνά θεωρούμενα συμπτώματα χρήσης ναρκωτικών ουσιών, (όπως είναι τα κόκκινα μάτια, τα δερματικά προβλήματα, η κατατονία ή τα ξαφνικά ξεσπάσματα ενεργητικότητας) θα μπορούσε κάλλιστα να είναι συμπτώματα γρίππης ή ορμονικών αλλαγών, κάτι πολύ συνηθισμένο στην εφηβεία. Οι ξαφνικές αλλαγές στην συμπεριφορά και το θυμικό είναι επίσης συνιθισμένο πράγμα κατά την εφηβική ηλικία. Τέτοιες αλλαγές είναι: Μια ξαφνική ανάγκη για απομόνωση, ξεσπάσματα θυμού, επαναστατικότητα ή  χαχανητά, περίοδοι ονειροπόλησης. Όλα αυτά είναι μέρος της φυσιολογικής νεανικής συμπεριφορά και συνήθως δεν έχουν καμμία σχέση με τη χρήση ναρκωτικών.

Ένα πράγμα για το οποίο μπορεί να είστε σίγουροι είναι ότι τα ναρκωτικά κοστίζουν ακριβά και οι νεαροί που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν χρειάζονται χρήματα για την αγορά τους. Σωρεία ερευνών απέδειξε ότι οι έφηβοι που έχουν πλεόνασμα χρημάτων έχουν και περισσότερες πιθανότητες να τα ξοδέψουν για χρήση αλκοόλ, τσιγάρου ή άλλων ναρκωτικών από εκείνους που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια. Αν το παιδί σας χρειάζεται ξαφνικά μεγάλες ποσότητες χρημάτων για απροσδιόριστους σκοπούς, τότε μάλλον έχετε λόγους να επαγρυπνείτε

Αν γνωρίζετε καλά τα παιδιά σας και ξέρετε τι συμβαίνει στη ζωή τους, τότε θα μπορέσετε να καταλάβετε ευκολότερα αν κάποιες αλλαγές πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία ή όχι. Είναι όμως ζωτικής σημασίας να μην πανικοβληθείτε και να μην αρχίσετε να παριστάνετε τον ντεντέκτιβ. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη εμπιστοσύνης και φόβο, καθώς και να επιτείνει τις διαφορές ανάμεσά σας. Θυμηθείτε: γονιός είστε όχι κατάσκοπος!

Αλλά αν ανησυχείτε και δεν ξέρετε τι να κάνετε, τότε θυμηθείτε ότι υπάρχουν πάντα τρόποι για να πάρετε εξειδικευμένη βοήθεια ή συμβουλές.

Το κάπνισμα χασίς ή μαριχουάνας οδηγεί σε άλλα ναρκωτικά;

Οι περισσότεροι έφηβοι αρχίζουν να πειραματίζονται με τα ναρκωτικά που μπορούν να βρούν ευκολότερα: Τσιγάρο, οινόπνευμα, αναλγητικά (παυσίπονα) ή κάποια εισπνεόμενα (κόλα, διαλυτικά, αεροζόλ, και άλλα προϊόντα που μπορούν να ληφθούν μέσω της αναπνευστικής οδού.) Περίπου ένας στους τρεις θα δοκιμάσει κι άλλα ναρκωτικά όπως το χασις ή η μαριχουάνα.

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι νεαροί που δοκιμάζουν χασίς ή μαριχουάνα έχουν ήδη δοκιμάσει κι άλλα ναρκωτικά όπως το αλκοόλ και ο καπνός, όπως επίσης είναι αλήθεια ότι αυτοί που δεν καπνίζουν και δεν πίνουν δεν έχουν και πολλές πιθανότητες να καπνίσουν χασίς. Εξ άλλου, όποιος δεν καπνίζει τσιγάρο μάλλον δεν θα μπορέσει να απολαύσει και το κάπνισμα άλλων ουσιών όπως το χασίς ή η μαριχουάνα.

Δεν υπάρχει επίσης αιτιώδης σχέση ανάμεσα στη χρήση δύο ναρκωτικών. Οι πιο πολλοί ειδικοί, πιστεύουν τώρα ότι το μπλέξιμο με τις παράνομες ουσιες έχει να κάνει περισσότερο με την ετοιμότητα του παιδιού να διακινδυνεύσει, ή να αντιδράσει στους κανόντες καθώς και με την διαθεσιμότητα του ναρκωτικού, παρά με την ίδια τη φύση της παράνομης ουσίας.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμμιά απόδειξη βάσει της οποίας να μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν μαριχουάνα ή χασίς θα περάσουν στη χρήση κάποιας άλλης παράνομης ουσίας. Σε πολλές χώρες εξ άλλου ναρκωτικά όπως το αλκοόλ, η νικοτίνη και το όπιο θεωρούνται ακίνδυνες ψυχαγωγικές διέξοδοι των ενηλίκων όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο.



Πού βρίσκουν τα ναρκωτικά οι έφηβοι;

Τα συνηθέστερα ναρκωτικά που χρησιμοποιούν οι έφηβοι είναι το ποτό, το τσιγάρο κα τα παυσίπονα. Το αλκοόλ και τα τσιγάρα τα προμηθεύονται από εκεί που τα προμηθευόμαστε όλοι - από το σπίτι, τους οικογενειακούς φίλους, τις κάβες, τα μπαρ και τα πάρτι.

Στην Ελλάδα είναι πανεύκολο να προμηθευτεί κανείς ποτό και τσιγάρο καθώς δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει την πώλησή τους σε ανήλικους. Αλλά και στην Αμερική που ο νόμος αυτός ισχύει είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Πολλά παυσίπονα αγοράζονται στα φαρμακεία χωρίς συνταγή. Βρίσκονται όμως και σε πολλά σπίτια καθώς τα χρησιμοποιούν οι ενήλικες.

Αν θελήσει κάποιος να δοκιμάσει κάποιο παράνομο ναρκωτικό, συνήθως το βρίσκει από μεγαλύτερους φίλους ή από συμμαθητές.

Θυμηθείτε όμως ότι κάθε νεαρός ή νεαρή πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια για να αποκτήσει τα ναρκωτικά και χρειάζονται αρκετά χρήματα για να τα αγοράσει.

Οι πιθανότητες να προσπαθήσουν να τα αγοράσουν μειώνονται αν καταλάβουν την σκοτεινή πλευρά της χρήσης τους καθώς και την εξωπραγματική εικόνα που προβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για κάποιους χρήστες.

Τι θα κάνω αν το παιδί μου αρχίσει να παίρνει ναρκωτικά;


Ο πειραματισμός και το ρισκάρισμα είναι ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης ανάπτυξης. Πολλοί έφηβοι νιώθουν την ανάγκη να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα και να κάνουν μια μικρή επανάσταση έτσι ώστε να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τα πιστεύω τους. Η επανάσταση των εφήβων ενάντια στην γονική αυθεντία δεν είναι κάτι καινούριο. Η επαφή με τα ναρκωτικά μπορεί απλώς να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας και συνήθως δεν οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η επαφή αυτή είναι χωρίς κινδύνους. Αυτό μερικώς οφείλεται στο γεγονός ότι ένα νεαρό άτομο μπορεί να μην είναι συνηθισμένο στο αλκοόλ ή κάποια άλλη ουσία και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο έντονα. Επίσης, συχνά δεν έχουν ιδέα μέχρι το πού φτάνουν οι δυνατότητές τους. Μπορεί να μην ξέρουν πότε να σταματήσουν για να μην προκαλέσουν ζημιά στον εαυτό τους ή σε άλλους. Και μπορεί να διακινδυνεύσουν να πάρουν περισσότερα από ένα ναρκωτικά, ταυτόχρονα. Τα αποτελέσματα της ανάμιξης ναρκωτικών μπορεί να είναι απρόβλεπτα και επικίνδυνα.

Επιπλέον, ο πειραματισμός στους εφήβους μπορεί να αποβεί επικίνδυνος διότι και άλλες εμπειρίες ή δεξιότητές τους είναι ακόμα καινούριες γι' αυτούς. Το αλκοόλ και τα υπόλοιπα ναρκωτικά επιδρούν άμεσα στην ικανότητα αντίδρασης στο απρόβλεπτο. Μπορούν επίσης να κάνουν κάποιον να αισθανθεί πολύ περισσότερο σίγουρος για τον εαυτό του ή περισσότερο τολμηρός απ' ότι συνήθως. Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η οδήγηση...

Κάθε νεαρός που οδηγεί δεν οδηγεί ασφαλώς για πολλά χρόνια. Αφού λοιπόν έχει αποκτήσει τις οδηγικές του ικανότητες πρόσφατα η ικανότητά του να διαχειριστεί επείγουσες καταστάσεις είναι περιορισμένη. Έτσι όταν οι νεαροί πίνουν ή καπνίζουν κάποιο ναρκωτικό και στη συνέχεια οδηγούν, έχουμε πολύ συχνά ως  αποτέλεσμα κάποιο ατύχημα. Γύρω στο 40% των θανάτων στους δρόμους αφορά νέους ανθρώπους κάτω των 25 ετών ενώ ένα ποσοστό  γύρω στο 60% όλων των ατυχημάτων που  σχετίζονται με καταστάσεις μέθης αφορά επίσης νέους.

Ο καθορισμός λογικών κανόνων και η προσκόλληση σε αυτούς είναι σπουδαίος παράγοντας μείωσης κάποιων κινδύνων. Αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνετε ένας υπερπροστατευτικός γονιός, απλά θα είστε ένας γονιός που νοιάζεται. Πρέπει να θέσετε κανόνες του τύπου: Απαγορεύεται η οδήγηση όταν είσαι μεθυσμένος ή έχεις καπνίσει κάτι και απαγορεύεται να μπαίνεις σε αυτοκίνητο που το οδηγεί κάποιος που είναι μεθυσμένος ή "φτιαγμένος".

Φταίω εγώ που το παιδί μου άρχισε τα ναρκωτικά;

Κανένας παράγοντας δεν ωθεί κάποιον σε χρήση ή κατάχρηση ναρκωτικών. Κατά συνέπεια δεν είναι κανένας υπεύθυνος για το πρόβλημα που μπορεί να έχει κάποιος με τα ναρκωτικά.

Συνήθως υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αρχίζει κανείς να κάνει χρήση και πολλοί περισσότεροι για τους οποίους κάποιος αποκτά πράγματι πρόβλημα. Ασφαλώς, η συμπεριφορά και η στάση σας επηρεάζει τα παιδιά σας. Το οικογενειακό περιβάλλον έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στον καθένα που βρίσκεται μέσα σ' αυτό και oτιδήποτε θετικό ή αρνητικό συμβαίνει, αφήνει τη σφραγίδα του.

Ως γονιός, είναι φυσικό να θέλετε να διδάξετε το παιδί σας τη σωστή συμπεριφορά.

Δυστυχώς όμως δεν  μαθαίνουν μόνο τις καλές αλλά και τις κακές σας συνήθειες. Αν, για παράδειγμα, καπνίζετε,  είναι πολύ πιθανόν το παιδί σας να καπνίσει κι αυτό - τρεις φορές, μάλιστα, πιθανότερο απ' ότι το παιδί ενός μη-καπνιστή. Αν πίνετε συχνά οινοπνευματώδη, είναι εξίσου πιθανόν το παιδί σας να μιμηθεί και αυτή τη συμπεριφορά. Αν χρησιμοποιείτε ηρεμιστικά για να απαλύνετε το στρες ή το άγχος και την αϋπνία, το παιδί σας μπορεί να πιστέψει ότι τα χάπια λύνουν κάποια προβλήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι το παιδί σας θα αποκτήσει κάποιο πρόβλημα μ' αυτά τα ναρκωτικά. Ακόμα κι αν υπάρξει πραγματικό πρόβλημα ναρκωτικών στην οικογένεια, δεν αποδεικνύεται και πολύ χρήσιμο το να κατηγορεί κανείς τον εαυτό του. Δεν μπορούμε ν' αλλάξουμε το παρελθόν, όσο και να το θέλουμε. Το πιο σπουδαίο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονιός, είναι να παραδεχθεί το πρόβλημα και να αντιδράσει αμέσως ζητώντας εξειδικευμένη βοήθεια για να μπορέσει να το χειριστεί.

Είναι αλήθεια ότι τα βάζουν μέσα στο ποτό ή το τσιγάρο;

Αυτού του είδους τα πράγματα είναι πολύ σπάνια. Οι παράνομες ουσίες συνήθως είναι ακριβές και οι έμποροι δεν τις χαραμίζουν. Τις πουλάνε για να κερδίζουν και πάντοτε υπάρχουν άνθρωποι που τις αγοράζουν.

Επίσης δεν έχει και πολύ νόημα να βάλεις κάτι μέσα σ' ένα ποτό, απλά και μόνο για να "τυλίξεις" κάποιον. Μία μόνο δόση από οποιοδήποτε ναρκωτικό, δεν σου δημιουργεί εθισμό. Χρειάζεται να γίνει χρήση πολλές φορές μέχρι να εξαρτηθεί κάποιος από αυτό.


Πιο πιθανόν είναι κάποιος φίλος να ρίξει λίγο δυνατό ποτό στην μπύρα ή το αναψυκτικό ενός άλλου σε κάποιο πάρτι (αυτά στην Αμερική, εδώ αυτό θεωρείται μάλλον ...τετριμμένο) είτε για να αστειευτεί είτε για να τον προκαλέσει ή να τον παροτρύνει να καπνίσει λίγο "χόρτο".

Αυτή η συμπεριφορά είναι ανεύθυνη αλλά συνήθως δεν είναι κακόβουλη. Οι πραγματικοί φίλοι συνήθως δεν κάνουν πράγματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τον άλλο και συνήθως σέβονται ο ένας το δικαίωμα επιλογής του άλλου.

Τι ρόλο παίζει η παρέα στο ξεκίνημα της χρήσης των ναρκωτικών;

Η πίεση του κοινωνικού περίγυρου δεν είναι απλό ζήτημα. Μπορεί να είναι ένας σπουδαίος παράγοντας επηρεασμού της συμπεριφοράς τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών ή των εφήβων.

Με τον όρο "πίεση του κοινωνικού περίγυρου" μεταφράζω τον αγγλικό "peer pressure" (πίεση των ομηλίκων). Ο όρος αυτός είναι απλά ένας εύκολος τρόπος για την περιγραφή του τρόπου με τον οποίον οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε διάφορες ομάδες καταφέρνουν να να αντιλαμβάνονται ο ένας τα συναισθήματα και τις πράξεις του άλλου. Οι άνθρωποι επίσης αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς ή τραβάνε λιγότερο την προσοχή όταν είναι ανακατεμένοι στο πλήθος και κάνουν αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι.

Η πίεση του κοινωνικού περίγυρου μπορεί να έχει και θετική επήρεια. Τώρα που οι άνθρωποι έχουν καλύτερη πληροφόρηση πάνω στις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος, για παράδειγμα, οι έφηβοι και οι ενήλικες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση να μην αρχίσουν ή να κόψουν το κάπνισμα απ' ότι να δοκιμάσουν να καπνίσουν.

Όσον αφορά τους εφήβους, η πίεση της παρέας είναι τόσο σημαντική στην διαμόρφωση της στάσης τους και της συμπεριφοράς τους απέναντι στα ναρκωτικά, όσο είναι και στη διαμόρφωση του ύφους, των ενδυματολογικών προτιμήσεων, του τρόπου ομιλίας ή των κωδίκων συμπεριφοράς στο σχολείο.

Πρώτα πρέπει να αναρωτηθείτε αν πιστεύετε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να πειστεί από την παρέα του να δοκιμάσει κάποιο ναρκωτικό, ενάντια στη θέλησή του. Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να παρασυρθεί εύκολα, τότε θα πρέπει να το βοηθήσετε να εξασκηθεί στο πώς να επιβάλλει την άποψή του, πώς να λέει "όχι" σ' αυτά που δεν θέλει και πώς να λέει "ναι" σε κείνα που θέλει να κάνει.

Οι πιο πολλοί έφηβοι υποστηρίζουν ότι τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Μπορεί να δοκίμασαν ναρκωτικά με την παρέα τους, αλλά όχι τόσο επειδή τους έσπρωξε κάποιος όσο γιατί ήθελαν να ανήκουν σε μια ομάδα, ή να κάνουν αυτό που έκαναν και οι φίλοι τους.

Επίσης σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι οι έφηβοι κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μαθαίνουν να κάνουν τις δικές τους επιλογές και αν δεν θέλουν να κάνουν κάτι, τότε σε γενικές γραμμές δεν θα το κάνουν.

Τι να κάνω για να κρατήσω το παιδί μου μακριά από τα ναρκωτικά;
Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία μπορεί κανείς να βρει ναρκωτικά πολύ εύκολα. Κατά συνέπεια το παιδί σας έχει πάρα πολλές πιθανότητες να έρθει σε επαφή με μερικά από αυτά. Μπορείτε εν τούτοις να κάνετε πολλά πράγματα για να μειώσετε τους κινδύνους και να λιγοστέψετε τις ευκαιρίες που θα του δοθούν έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν ανεπανόρθωτες καταστάσεις.

Μιλήστε στα παιδιά σας και ακούστε τα.
Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εδραιώσετε την εμπιστοσύνη και την κατανόηση στην οικογένειά σας. Όσο πιο πολλά ξέρετε για τη ζωή των παιδιών σας τόσο ευκολότερο θα είναι για σας να εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα προτού εξελιχθεί σε μείζον.

Μάθετε καλά ότι έχει σχέση με το αλκοόλ και τα υπόλοιπα ναρκωτικά.
Αυτό θα  σας δώσει τη δυνατότητα να απαντάτε στις ερωτήσεις των παιδιών σας καθώς και να εξελίξετε τις δικές σας απόψεις προτού χρειαστεί να συζητήσετε μαζί τους. Πολλά σχολεία και σύλλογοι πραγματοποιούν ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης γονέων σε ότι έχει σχέση με τα ναρκωτικά.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν  ότι τα αγαπάτε και ότι θα προσπαθείτε πάντα να είστε δίπλα τους, ακόμα κι όταν δεν συμφωνείτε με την συμπεριφορά τους.
Έτσι θα έχουν μεγαλύτερη διάθεση να μοιραστούν μαζί σας τα προβλήματά τους αν αισθάνονται ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν. Δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο για την αγάπη.

Διαπραγματευτείτε κάποιους κανόνες σχετικά με τη σωστή συμπεριφορά.
Αναλογιστείτε πώς αισθανόσαστε εσείς για τους διάφορους κανόνες την εποχή που ήσασταν έφηβοι. Θυμηθείτε ότι καθώς το παιδί σας μεγαλώνει οι κανόνες πρέπει να επανεξετάζονται κάθε τόσο και πιθανότατα να γίνονται λίγο πιο ελαστικοί. Το παιδί σας βρίσκεται στη διαδικασία της ενηλικίωσης και χρειάζεται αρκετή ελευθερία.

Θυμηθείτε ότι κι εσείς έχετε δικαιώματα και ενδιαφέροντα.
Με τις φωνές δεν βγάζετε τίποτα. Οριοθετώντας όμως την ανάγκη σας να γνωρίζετε πού βρίσκεται και τι κάνει το παιδί σας, ή για την ισχύ κάποιων συγκεκριμένων κανόνων στο σπίτι, θα μπορέσετε να υπενθυμίσετε στο γιό ή την κόρη σας ότι είστε κι εσείς μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας και τους γονείς τους.
Οι γονείς μπορούν να αλληλοβοηθηθούν μιλώντας για τις ανησυχίες τους και συμφωνώντας να χειρίζονται κάποιες καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο.

Δώστε το καλό παράδειγμα.
Κρατήστε τη δική σας χρήση αλκοόλ, φαρμάκων και άλλων ναρκωτικών μέσα σε αποδεκτά όρια.

Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε διάφορες ουσίες για να λύσετε άλλα προβλήματα στην οικογένεια.
Αυτό μπορεί να καθορίσει ένα πολύ ισχυρό πρότυπο που δύσκολα τα παιδιά σας θα μπορέσουν να καταρρίψουν αργότερα.

Προσπαθήστε να προβλέψετε κάποιες από τις κρίσεις τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστείτε.
Για παράδειγμα : Το παιδί σας, σας λέει ότι έχει πιει πολύ ή έχει καπνίσει τσιγαριλίκι. Αν σκεφτείτε εκ των προτέρων τις αντιδράσεις σας, δεν θα χάσετε την ψυχραιμία σας αν και εφόσον αυτές συμβούν και κατά συνέπεια θα τις διαχειριστείτε με επιτυχία και με σωφροσύνη.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για βοήθεια;
Ελάτε σε επαφή με το γιατρό σας, το τοπικό Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, μιλήστε στον ιερέα της ενορίας σας ή στον σχολικό σύμβουλο. Κοιτάξτε στον κατάλογο για τα τηλέφωνα των Κέντρων Αποτοξίνωσης. Μιλήστε στους φίλους ή τους γείτονές σας.

Μπορεί επίσης να θέλετε να συμμετάσχετε σε κάποιο πρόγραμμα που λειτουργεί στο σχολείο του παιδιού σας.

Οι γονείς μπορούν επίσης να αλληλοβοηθηθούν συζητώντας τα κοινά τους προβλήματα και εφευρίσκοντας τρόπους για να προλάβουν την κατάχρηση ναρκωτικών στη γειτονιά τους.


 GREEK: Βιβλιαράκια της σειράς Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά;(PDF)

 Αφίσες & Υποσχέσεις (PDF)
Αληθινοί Άνθρωποι, Πραγματικές Ιστορίες Κεφάλαια Ντοκιμαντέρ (Mpeg4)

 ENGLISH: DOWNLOADS & RESOURCES The Truth About Drugs Booklet Series (PDF)
Drug Free Posters & Pledges (PDF)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του