Ριγανη ένα ισχυρό αντιβιοτικό

Η ρίγανη έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες σε πολλές καταστάσεις της υγείας μας. Έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδης, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Διατροφικές Αξίες

Η ρίγανη περιέχει βιταμίνες A, C, E, και Κ, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, νιασίνη, ζεαξανθίνη, καροτενοειδή λουτεΐνη και κρυπτοξανθίνη. Είναι ευεργετική για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξισορρόπησης των ορμονών. Και η αποξηραμένη ρίγανη, περιέχει πολυάριθμες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των: πτητικό αιθέριο έλαιο, βορνεόλη, ροσμαρινικό οξύ και τριτερπενοειδή.
Ρίγανη στο μαγείρεμα: Μειώνει την οξείδωση κατά 71%

# Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω προειδοποίηση
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. 
Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.
Οδηγίες χρήσης των βοτάνων Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους. Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες. Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά. 
Δοσολογία Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.
Οι μορφές των βοτάνων Αφέψηµα : Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
Έγχυµα : Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε. 
Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα : Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους.
**Απόσπασμα από άρθρο του https://www.vita.gr/ σε συνεργασία με δρ. ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΛΤΣΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
#

Η ρίγανη είναι εξαιρετικά ευέλικτο βότανο και χάρη στην αρωματική της γεύση ταιριάζει καλά με πολλά τρόφιμα όπως, τα λαχανικά, τα αυγά και σάλτσες για σαλάτες. Συνιστάται να την προσθέσετε στο κρέας πριν το μαγείρεμα, καθώς μπορεί να μειώσει τις τοξικές ενώσεις που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος.


Σύμφωνα με μια μελέτη, προσθέτοντας ένα μείγμα από πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπαχαρικά στο κρέας πριν το μαγείρεμα, μειώνετε την οξείδωση στο φαγητό σας κατά 71%.
Ρίγανη και ιατρικές παροχές

Η ρίγανη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους για να καρπωθούν τα οφέλη της. Τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα και μπορεί να ληφθεί επίσης με δισκία ή σε μορφή ελαίου.

Βράστε τη και πάρτε το ζωμό της. Αυτό το τσάι είναι ένα από τους πιο κοινούς τρόπους που η ρίγανη χρησιμοποιείται για ιατρικές παροχές. Χρειάζεται περίπου 5-10 γραμμάρια ή 1-2 κουταλάκια του γλυκού για το τσάι σας. Συνιστάται έως και τρία φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα.

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, μπορείτε επίσης να την χρησιμοποιήσετε τοπικά για τη θεραπεία μυκητιάσεων ή να την πάρετε σε μορφή ελαίου ή σε κάψουλες. Οι κάψουλες ρίγανης διασπώνται στο στομάχι και στα έντερα.

Ρίγανη και αντικαρκινικές ιδιότητεςΗ ρίγανη είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά. Ένα κουταλάκι του γλυκού έχει την ίδια ισχύ με δύο φλιτζάνια κόκκινα σταφύλια από την άποψη της αντιοξειδωτικής δράσης τους.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ομοσπονδία των Αμερικανικών Εταιρειών για την Πειραματική Βιολογία, βρέθηκε στη ρίγανη η ουσία καρβακρόλη, που είναι ένας ισχυρός αντικαρκινικός παράγοντας, ιδιαίτερα στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του μαστού.

Οφέλη για την υγεία:
  • Πονοκέφαλοι
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Καούρα
  • Αλλεργίες
  • Άσθμα
  • Αρθρίτιδα
  • Πεπτική διαταραχή
  • Μυϊκός πόνος
  • Ακμή
  • Πιτυρίδα
  • Βρογχίτιδα
  • Πονόδοντος
  • Φούσκωμα
  • Εντερικά παράσιτα
  • Ωταλγία
  • Κούραση
  • Απώθηση εντόμων
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Εμμηνορροιακές κράμπες

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη ρίγανη για να πάρετε τα μέγιστα οφέλη της;
Η τακτική κατανάλωση της ρίγανης σε τσάι βοηθά στην επούλωση του βήχα και στο κρυολόγημα, στις λοιμώξεις, στο χρόνιο άσθμα, στη βρογχίτιδα, στους ρευματισμούς, στην ιγμορίτιδα και σε πολλά άλλα.
Συστατικά:
2-3 φλιτζάνια νερό
4-6 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα φύλλα ρίγανης
Μια φέτα λεμόνι
Μέλι για γεύση, αν το επιθυμείτε
Οδηγίες:
Βάλτε το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα να βράσει και όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το από την φωτιά.
Προσθέστε τα φύλλα ρίγανης και αφήστε το για λίγα λεπτά.
Σουρώστε τα φύλλα και προσθέστε το λεμόνι και το μέλι.
Πιείτε το ζεστό κατά τη διάρκεια της ημέρας για βέλτιστα αποτελέσματα.

Προσθέστε ρίγανη στη μαγειρική σας
Η ρίγανη είναι πολύ ευέλικτο βότανο και πάει σε πολλά πιάτα, κυρίως πιάτα με βάση την τομάτα, όπως πίτσα και σπαγγέτι μπολονέζ.
Συμβουλές για τη χρήση της ρίγανης στη μαγειρική:
Προσθέστε τα φύλλα ρίγανης στο τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος, έτσι ώστε να μην χάσει τη γεύση της.
Χρησιμοποιήστε λίγη ποσότητα ρίγανης, γιατί η υπερβολική ποσότητα θα πικρίσει το φαγητό σας.
Τρίψτε τα αποξηραμένα φύλλα ρίγανης στην παλάμη σας πριν από το μαγείρεμα, για να απελευθερώσει τα αιθέρια έλαια.
Χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη για κάθε μια κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα ρίγανης.


Χρησιμοποιήστε το έλαιο ρίγανης ως φυσικό αντιβιοτικό.
Το λάδι ρίγανης είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά, ικανό για την καταπολέμηση πολλών λοιμώξεων. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το θέμα της υγείας σας:
Εισπνεύστε το για τη θεραπεία των λοιμώξεων και του κρυολογήματος.
Βάλτε το κάτω από τη γλώσσα σας για να βοηθήσει στη θεραπεία λοιμώξεων και στα μικρόβια.
Βάλτε το τοπικά στα πόδια ή στους μύκητες των νυχιών των αθλητών.

Πώς να Φτιάξετε Έλαιο Ρίγανης
Η απόσταξη ελαίου ρίγανης απαιτεί μια ειδική διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να φτιάξετε το δικό σας ριγανέλαιο στο σπίτι. Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας έλαιο ρίγανης ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Συστατικά:

  • 1 μέρος φύλλα ρίγανης, ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα
  • 3 μέρη ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας
  • Αποστειρωμένο βάζο με καπάκι


Διαδικασία:

  • Βράζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να βράζει, σβήστε τη φωτιά.
  • Τοποθετήστε το λάδι της επιλογής σας και τα ψιλοκομμένα φύλλα ρίγανης στο βάζο.
  • Βάλτε το βάζο στο ζεστό νερό και αφήστε το να καθίσει για 5-10 λεπτά. Έτσι θα ζεσταθεί το λάδι και απελευθερωθούν τα φυσικά έλαια της.
  • Αφαιρέστε το δοχείο από το νερό και τοποθετήστε το δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο για μία έως δύο εβδομάδες. Ανακινείτε καλά το βάζο ανά 2-3 μέρες.
  • Μόλις περάσουν οι 2 εβδομάδες, στραγγίστε το έλαιο (για να φύγουν τα φύλλα) και τοποθετήστε σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Αποθηκεύστε το λάδι σε ένα σκοτεινό, δροσερό μέρος.


Έλαιο Ρίγανης: Χρήσεις & Προφυλάξεις
Πως να χρησιμοποιήσετε το έλαιο ρίγανης: Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά, πάντα αραιωμένο σε ελαιόλαδο: μία δόση ριγανέλαιο με 5 δόσεις λάδι βάσης.
Για εσωτερική χρήση: Αραιώστε το έλαιο (1 σταγόνα έλαιο ρίγανης με 1 σταγόνα ελαιόλαδο) και βάλτε το κάτω από τη γλώσσα σας. Κρατήστε το για 10 λεπτά και μετά ξεπλύνετε το στόμα σας. Επαναλάβετε τουλάχιστον 4 φορές τη μέρα. Εναλλακτικά μπορείτε να διαλύσετε μια σταγόνα έλαιου ρίγανης σε ένα ποτήρι με νερό ή χυμό και να το πιείτε. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει το πολύ έως 2 εβδομάδες.
Εισπνοές: Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 2-3 σταγόνες έλαιο ρίγανης.Μπορείτε επίσης να βάλετε σε ένα μαντηλάκι μία σταγόνα ριγανέλαιο και να το τοποθετήσετε κάτω από το μαξιλάρι σας.
Προφυλάξεις: Το έλαιο ρίγανης είναι ένα πλήρως φυσικό προϊόν, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την χρήση του.
Πρώτα απ’ όλα δεν συνιστάται να το χρησιμοποιούν οι έγκυες γυναίκες, καθώς μπορεί να συμβάλει στην άυξηση της ροής του αίματος στη μήτρα, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αποδυναμώσει το τοίχωμα, το οποίο περιβάλλει το έμβρυο μέσα στη μήτρα.
Επίσης, το έλαιο ρίγανης μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφάει τον σίδηρο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε σκοπό να το χρησιμοποιείτε συχνά, αφού, ίσως σας προτείνει την ταυτόχρονη χρήση κάποιου συμπληρώματος σιδήρου.

Δείτε περισσότερα για τη ρίγανη Εδώ
Πηγές
ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ
https://linnaeus.nrm.se/flora/di/lamia/origa/origvul.html
https://pureproducts.net/aromatherapy/oregano.htm
https://user3.stritch.edu/~ldiodato/SPICE/spicedict.html
https://www.actahort.org/books/476/476_19.htm
https://www.bartleby.com/61/49/C0134900.html
https://www.crop.cri.nz/psp/broadshe/oregano.htm
https://www.csdl.tamu.edu/FLORA/imaxxlam.htm
https://www.ecopharm.gr
https://www.eoco.org.uk/origins.shtml
https://www.maich.gr/
https://www.msue.msu.edu/msue/imp/modzz/00002180.html
https://www.origanumoil.com
https://www.orst.edu/Dept/NWREC/herbs.html
https://www.perfumerflavorist.com/jeor/jeor_opqrs.html
https://www.superbherbs.net/Greekoregano.htm
https://www.uri.edu/pharmacy/garden/seedexch.html
https://www.wvu.edu/~agexten/hortcult/herbs/ne208hrb.htm
https://basilakakis.gr/
https://www.agrool.gr/gr/g6.htm
https://www.youtube.com/watch?v=g-eVNQPRkPM
https://nosferatos.blogspot.gr/2012/01/el.html
https://www.newsitamea.gr/
https://www.hippieteepee.gr/2016/11/eleo-riganis-ischyrotero-antiviotiko/
https://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/D4E462093068E792C2257A23002BF7F9/$file/KaliergiaAromatikonFiton.pdf?OpenElement
https://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/C83266B84019B5F5C2257A23002C185F/$file/FreskaAromatika.pdf?OpenElement
https://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/bitstream/10889/5960/5/Nimertis_Vlassi(ch_eng).pdf
https://www.geotexnikipellas.gr/fyta/doks/aromatika.pdf
https://kpe-kastor.kas.sch.gr/biodiversity_net/schools09-10/programmes/origanum_r.pdf
https://www.agrool.gr/gr/g6.htm
https://www.okaa.gr/files/pdf
https://www.cretanscongress.gr/speaches%20pdfs/Oikonomakis%20K.pdf
https://www.patt.gov.gr/site/attachments2/4896_anastopoulos.pdf
https://www.geotee-anmak.gr/img/ekdiloseis/aromatika/K_GRIGORIADOU.pdf
https://www.sv2bbo.com/download/medplants2012.pdf
https://www.naevias.gr/files/pdf
https://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/steg/theka/2005/MargelouKaterina/attached-document/2005Margelou.pdf
https://www.geotee-anmak.gr/img/ekdiloseis/aromatika/K_GRIGORIADOU.pdf
https://basilakakis.files.wordpress.com/2010/07/rigani1.pdf
https://www.geotee-anmak.gr/img/ekdiloseis/aromatika/K_GRIGORIADOU.pdf

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του