Ένα πολύ ωραίο βίντεο της εκστρατείας “Sugar is Killing Us”, με σκοπό την ενημέρωση για τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης και την παρότρυνση για καλύτερες επιλογές τροφίμων. Προστέθηκαν ακόμα άλλα δυο VIDEO που αναλύουν περισσότερο το γιατί βλάπτει η ζάχαρη τον οργανισμό μας...
Η φράση «Η ζάχαρη μας σκοτώνει» δεν είναι υπερβολή — περιγράφει πραγματικά τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπερκατανάλωση ζάχαρης στην υγεία. Ας δούμε πώς και γιατί:
🍬 1. Αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης οδηγεί σε απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Με τον καιρό, το σώμα χάνει την ευαισθησία του στην ινσουλίνη — την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο.
➡️ Αποτέλεσμα: ινσουλινοαντίσταση και τελικά διαβήτης τύπου 2.
❤️ 2. Επιβαρύνει την καρδιά
Η ζάχαρη αυξάνει:
- τα τριγλυκερίδια (λίπη στο αίμα),
- την κακή χοληστερόλη (LDL),
- και προκαλεί φλεγμονές στα αγγεία.
- ➡️ Όλα αυτά οδηγούν σε αθηροσκλήρωση, υπέρταση και καρδιοπάθειες.
🧠 3. Επηρεάζει τον εγκέφαλο
Η ζάχαρη δρα σχεδόν όπως τα ναρκωτικά:
ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, προκαλώντας εθισμό.
Με τον καιρό, μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη και άνοια.
⚖️ 4. Προκαλεί αύξηση βάρους και παχυσαρκία
Τα ζαχαρούχα προϊόντα είναι πλούσια σε θερμίδες αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.
Η ζάχαρη αυξάνει την όρεξη, μειώνει το αίσθημα κορεσμού και οδηγεί σε υπερφαγία.
➡️ Το λίπος συσσωρεύεται κυρίως στην κοιλιακή χώρα — το πιο επικίνδυνο είδος λίπους.
🦷 5. Καταστρέφει τα δόντια
Τα βακτήρια στο στόμα τρέφονται με ζάχαρη και παράγουν οξέα που φθείρουν το σμάλτο.
➡️ Αποτέλεσμα: τερηδόνα, πλάκα, ουλίτιδα.
🧬 6. Επιταχύνει τη γήρανση
Η ζάχαρη ενώνεται με τις πρωτεΐνες του σώματος και δημιουργεί προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs), που καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη.
➡️ Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και γερνά πιο γρήγορα.
🩸 7. Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο
Η υπερβολική ζάχαρη:
- τρέφει τα καρκινικά κύτταρα,
- προκαλεί φλεγμονές και ορμονικές διαταραχές,
- αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και IGF-1, που συνδέονται με την ανάπτυξη όγκων.
✅ Τι μπορείς να κάνεις
- Μείωσε τα αναψυκτικά, γλυκά, δημητριακά πρωινού και επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Προτίμησε φρούτα, λαχανικά και ολικής άλεσης τρόφιμα.
- Διάβαζε ετικέτες – η ζάχαρη κρύβεται σε δεκάδες μορφές (γλυκόζη, φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού κ.ά.).
Αν θέλεις, μπορώ να σου ετοιμάσω μια σύντομη παρουσίαση ή φυλλάδιο (π.χ. για σχολείο ή κοινωνική εκστρατεία) με τίτλο «Η ζάχαρη μας σκοτώνει» — με εικόνες, στατιστικά και σύντομα μηνύματα. Θες να το φτιάξω;
Η πολλή ζάχαρη είναι γνωστό ότι βλάπτει την ανθρώπινη υγεία, όμως πόση ακριβώς ποσότητα μπορεί να θεωρηθεί ανθυγιεινή; Το ερώτημα αυτό εγείρει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα σε πειραματόζωα, που διαπίστωσε ότι εμφάνισαν τοξικά συμπτώματα και μειωμένη διάρκεια ζωής μετά τη διατροφή τους με ποσότητα ζάχαρης που θεωρείται ασφαλής για τον άνθρωπο. Η νέα μελέτη είναι στην ουσία το πρώτο τεστ τοξικότητας που δείχνει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πειραματόζωων για επίπεδα ζάχαρης συγκρίσιμα με αυτά που καταναλώνουν αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι.
Τα πειράματα
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας Γουέιν Ποτς του πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Communications», υπέβαλαν ζευγάρια ποντικιών σε ειδική διατροφή, οι θερμίδες της οποίας προέρχονταν κατά 25% από τη ζάχαρη (μείγμα γλυκόζης και φρουκτόζης).
Αυτό ακριβώς (25%) είναι το μέγιστο επίπεδο ασφαλείας ημερήσιας κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης (σε αυτήν δεν περιλαμβάνεται η φυσικά προσλαμβανόμενη ζάχαρη μέσω φρούτων και άλλων μη κατεργασμένων τροφίμων), που συστήνουν οι επιστημονικοί φορείς και οι αρμόδιες Αρχές στις ΗΠΑ. Το 13% έως 25% του πληθυσμού εκτιμάται ότι παίρνει από την πρόσθετη ζάχαρη αυτό το μέγιστο ποσοστό θερμίδων. Η ποσότητα αυτή χονδρικά αντιστοιχεί στο να πίνει κάποιος τρία αναψυκτικά με ζάχαρη την ημέρα, αλλά η υπόλοιπη διατροφή του να μην περιλαμβάνει άλλη πρόσθετη ζάχαρη.
Μετά από 26 εβδομάδες διατροφής με άφθονη ζάχαρη, τα ποντίκια αφέθηκαν να ανταγωνιστούν με άλλα ποντίκια (που δεν είχαν τραφεί με ζάχαρη) για την τροφή τους και για τον ζωτικό χώρο τους. Τα αρσενικά «ζαχαρωμένα» ποντίκια δεν τα κατάφεραν καθόλου καλά στον ανταγωνισμό για ζωτικό χώρο και έκαναν κατά 25% λιγότερους απογόνους, ενώ τα θηλυκά πέθαναν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τα «αζαχάρωτα» ποντίκια. Στη διάρκεια των 32 εβδομάδων του πειράματος, πέθαναν το 35% των θηλυκών ποντικιών που είχαν τραφεί με πρόσθετη ζάχαρη και μόνο το 17% των άλλων θηλυκών ποντικιών.
Η επίδραση
Αν και η σύγκριση των μεταβολικών δεικτών δεν έδειξε ότι τα ποντίκια που είχαν τραφεί με ζάχαρη εμφάνιζαν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα - για παράδειγμα τα πειραματόζωα αυτά δεν έγιναν παχύσαρκα - ήταν φανερό, όπως είπε ο καθηγητής Ποτς, πως τα ποντίκια στην πραγματικότητα «έλεγαν "όχι, δεν είμαι 100% καλά"».
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρόσθετης ζάχαρης σε διάφορες μορφές (ποτά, γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα κ.α.) έχει σχετιστεί από προηγούμενες επιστημονικές έρευνες με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και καρδιολογικές παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος. Όμως η ακριβής βιολογική αιτιολογία γι’ αυτές τις επιπτώσεις της ζάχαρης δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πλήρως.
Ο επιδημιολόγος Γουόλτερ Γουίλετ, επικεφαλής του τμήματος διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δήλωσε πως η νέα μελέτη έρχεται να προσφέρει πρόσθετες ενδείξεις πως τα επίπεδα ζάχαρης που καταναλώνουν εκατομμύρια άνθρωποι είναι επιβλαβή. Ο δρ Ποτς τόνισε ότι τα νέα ευρήματα είναι επαρκή για να δικαιολογήσουν πλέον τη μείωση του συνιστώμενου μέγιστου ορίου ημερήσιας κατανάλωσης ζάχαρης.
Το περιεχόμενο των Βίντεο που δημοσιεύονται στο κανάλι αυτό όπως και των πληροφοριών προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση αυτά και οι απαντήσεις στα σχόλια δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (διαιτολόγων, γιατρών, γυμναστών κλπ) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητάτε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο https://www.youtube.com/user/TheGreat....
Πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε από τα περιεχόμενα αυτής της ιστοσελίδας, θα πρέπει να έχετε την συγκατάθεση του γιατρού/αθλιάτρου σας
ή και του γονέα σας εάν είστε ανήλικοι.Η αποδοχή-χρήση των όποιων πληροφοριών γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη!!!
Σημειώσεις-όροι χρήσης του Video ΖΑΧΑΡΗ Ευχαριστώ δεν θα πάρω!!!: Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε blogs και ιστοσελίδες με αναφορά στην πηγή. Απαγορεύεται το κατέβασμα και η χρήση αποσπασμάτων ή ολόκληρων βίντεο για οποιαδήποτε λόγο χωρίς γραπτή άδεια.
Η ζάχαρη αυξάνει τις θερμίδες που προσλαμβάνει κανείς και επομένως μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία, που με τη σειρά της ενοχοποιείται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον, η υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη, μέλι κ.ά.) συσχετίζεται με αύξηση των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τον γλυκαιμικό έλεγχο (ρύθμιση επιπέδων σακχάρου στο αίμα) σε άτομα υψηλού κινδύνου ή με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από 42.880 εθελοντές και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερη είναι η επιπρόσθετη ζάχαρη στην ημερήσια διατροφή τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία – με την κατανάλωση άνω του 10% των ημερήσιων θερμίδων από πρόσθετη ζάχαρη να είναι η πιο επιζήμια.
Οι έξι σοβαροί κίνδυνοι
Με βάση τις επιστημονικές μελέτες, η υπερκατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με:
- -Αύξηση σωματικού βάρους
- -Αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα
- -Διαταραχή επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή αυξημένο κίνδυνο να τον εκδηλώσουν
- -Τερηδόνα
- -Έμμεση (λόγω παχυσαρκίας και αρνητικής επίδρασης στον γλυκαιμικό έλεγχο) αύξηση του κινδύνου καρκίνου
- -Αύξηση του κινδύνου εκδηλώσεως άνοιας
Πόση ζάχαρη συνιστάται για καλή υγεία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η επιπρόσθετη ζάχαρη να μην υπερβαίνει το 10% των ημερήσιων θερμίδων (δηλαδή 200 θερμίδες στο μέσο διαιτολόγιο των 2.000 θερμίδων).
Δεδομένου ότι ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη παρέχει περίπου 20 θερμίδες, η μετρημένη κατανάλωσή της (λ.χ. ένα-δύο καφέδες την ημέρα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή ένα-δύο γλυκά την εβδομάδα) στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου δεν αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας, εφόσον υπάρχει και κάποιας μορφής συστηματική φυσική δραστηριότητα.
Ζάχαρη και Τερηδόνα
Με αφορμή την ανακοίνωσηςτης νέας οδηγίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μείωση της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά, κορυφαίο ειδικοί της Οδοντιατρικής που συμμετέχουν στην κίνηση ACFF-Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα (Alliance for a Cavity-Free Future) συνόψισαν τις καλύτερες συμβουλές για τη φροντίδα του στόματος, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ προτείνουν μείωση της πρόσληψης ζάχαρης σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ποσότητας ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η τερηδόνα στο γενικό πληθυσμό.
O καθηγητής Nigel Pitts, Συν-προεδρεύων του ACFF στην Ευρώπη και Διευθυντής του Κέντρου Οδοντιατρικής Καινοτομίας και Εφαρμογής (ITC) στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε«Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ είναι εξαιρετικά θετικές ως προς την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στην υγεία των δοντιών. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ζάχαρη είναι η νούμερο ένα αιτία πρόκλησης τερηδόνας.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους υπόλοιπους σημαντικούς παράγοντες, όπως είναι η φθορίωση των δοντιών και η αφαίρεση της πλάκας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, αλλά με τρόπο τόσο απλό, που να μπορούν να γίνουν κατανοητές και να μπορούν να εφαρμοστούν από τον καθένα σε οποιαδήποτε ηλικία. Και φυσικά ο τελικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε παιδιά και ενήλικες να βελτιώσουν την προσωπική τους στοματική υγεία.»
Ραγδαία εξάπλωση
Στην Ελλάδα, σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν εμπειρίας τερηδόνας με τα άτομα ηλικίας 35-44 ετών να έχουν χάσει κατά μέσο όρο 4 δόντια λόγω τερηδόνας και τα άτομα 65-74 ετών σε ποσοστό 35-40 % να έχουν ολικής οδοντοστοιχιες.4 Ανησυχητικό είναι επίσης το εύρημα ότι περίπου επτά στα δέκα παιδιά 12 ετών έχουν τερηδόνα.4 Τα καλά νέα είναι ότι οι τερηδονικές βλάβες στα αρχικά στάδια μπορούν να αναχαιτιστούν ή και να αναστραφούν.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ουλής, Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του Ελληνικού Παραρτήματος ACFF και Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ανέφερε ότι «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα δόντια και 4 εξαχθέντα. Το πρόβλημα στους ανηλίκους είναι επίσης εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στην ηλικία των 15 ετών το 67% έχει ήδη ιστορικό τερηδόνας. Μόνο το 16,8% του ελληνικού πληθυσμού γνωρίζει τις σωστές τακτικές πρόληψης, ενώ το 83,2% δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης».
Γνωρίζετε ότι:
Όσο περισσότερο εκθέτουμε τα δόντια μας στη ζάχαρη, τόσο περισσότερες βλάβεςκαι κατά συνέπεια τερηδόνα μπορούμε να προκαλέσουμε. Ο ΠΟΥ προτείνει η ζάχαρη να μην ξεπερνά το 10% της ημερήσιας προσλαμβανόμενηςποσότητας. Για το μέσο ενήλικα με κανονικό βάρος, η συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης είναι 50 γρ. και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη των ακόλουθων καθημερινών τροφών είναι:
• 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι έχει 48 γρ. ζάχαρης
• 2 μήλα έχουν 46 γρ. ζάχαρης
• 1 μικρό μπολ νιφάδων δημητριακών με γιαούρτι 0% λιπαρών περιέχει 50 γρ. ζάχαρης
• 1 κουτάκι αναψυκτικό τύπου Cola έχει 39 γρ. ζάχαρης
• 2 μπάρες δημητριακών έχουν περίπου 50 γρ. ζάχαρης
Οι 5 νέες, απλές συμβουλές από τον ACFFγια την αντιμετώπιση της τερηδόνας
1. Σκεφτείτε πριν καταναλώσετε οτιδήποτε! Αναρωτηθειτε: «Μήπως έχω καταναλώσει περισσότερα από 50 γραμμάρια ζάχαρης σήμερα;»
2. Βουρτσίστε τα δόντια σας με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και πάντα μετά τη κατανάλωση ζάχαρης.
3. Βουρτσίστε τα δόντια σας με το σωστό τρόπο ώστε να αφαιρεθεί η μικροβιακή πλάκα– βεβαιωθείτε ότι το βούρτσισμα διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά και ότι η οδοντόβουρτσα φτάνει ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος
4. Συνειδητοποιήστε ότι τα δόντια σας έχουν ιδιαίτερη αξία και για τη γενική σας υγεία και αλλάξτε τον τρόπο που τα αντιμετωπίζετε – φανταστείτε ότι όπως αφιερώνεται χρόνο μπροστά στον καθρέφτη παρατηρώντας και φροντίζοντας το δέρμα και τα μαλλιά σας, το ίδιο μπορείτε και θα πρέπει να κάνετε και με τα δόντια σας
5. Φροντίστε τα δόντια σας πριν να είναι πολύ αργά! – ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να εκτιμήσει και να σας ενημερώσει για τον κίνδυνο που έχετε να αναπτύξετε τερηδόνα, μάθετε πόσο συχνά θα πρέπει να τον επισκέπτεστε προληπτικά και πάρτε τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσετε την τερηδόνα, πριν αυτή εμφανιστεί
ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
UPDATE **** Μετά απο σχετική έρευνα οι συνδέσμοι βιβλίων αντικαταστάθηκαν με τους συνδέσμους που παραπέμπουν σε online store που διαθέτει το βιβλίο για αγορά ***
Δημοσιεύομε Σήμερα το Link του βιβλίου που βρήκανε στο διαδίκτυο αλλά παράλληλα θα επικοινωνήσουμε άμεσα με το συγγραφέα ( ή τον κάτοχο τών πευματικών δικαιομάτων έκδωσης ) του βιβλίου με e-mail , σε περίπτωση που μετά από επικοινωνία με το συγγραφέα αποδειχτεί ότι το Link δεν είναι νόμιμο θα διαγράψει το link και θα τον αντικαταστήσουμε με μια προσομολόγηση και Link που ο συγγραφέας θα μας υποδείξει , όπως το ορίζει ο Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων . δείτε περισσότερα εδώ
Αρχικά σε μια γρήγορη ερευνά βρήκαμε πληροφορίες για το συγγραφέα εδώ και για τη δραστηριότητα του με το θέμα εδώ και ενα σχετικό πιό πρόσφατο για το θέμα βιβλίο είναι εδώ , δείτε το παρακάτω Video
Robert H. Lustig, MD, UCSF Professor of Pediatrics in the Division of Endocrinology, explores the damage caused by sugary foods. He argues that fructose (too much) and fiber (not enough) appear to be cornerstones of the obesity epidemic through their effects on insulin. Series: UCSF Mini Medical School for the Public [7/2009] [Health and Medicine] [Show ID: 16717]
More UCTV videos about sugar: https://www.uctv.tv/sugar
Dr. Lustig's book (comes out Dec 27, 2012), "Fat Chance: Beating the Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity, and Disease": https://www.amazon.com/Fat-Chance-Beat...
https://health-beauty-internet.blogspo...
https://bit.ly/facebook-diaita-adynati...
https://plus.google.com/u/0/+GiorgosE...
https://twitter.com/georgemman
https://instagram.com/georgemman
https://www.pinterest.com/georgemman
https://gr.linkedin.com/pub/giorgos-e...
https://www.tumblr.com/blog/georgemman
https://asteiares.blogspot.gr
https://www.facebook.com/Asteiares
https://www.youtube.com/watch?v=w4CJONz0bqs
https://www.tv100.gr/arthro/350541
https://www.newsbomb.gr/ygeia/news/story/611225/deite-se-3-lepta-pos-i-zaxari-katastrefei-ton-organismo-mas-vid
https://www.tilestwra.com/katapliktiko-vinteo-pou-dichni-pos-zachari-katastrefi-ton-organismo/
https://www.onmed.gr/diatrofi/story/332793/deite-se-3-lepta-pos-i-zaxari-katastrefei-ton-organismo-mas-vid?v11
https://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=526216
https://terrapapers.com/?p=33408
https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/06/blog-post_9931.html
https://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=12055&la=1
https://www.liberal.gr/arthro/75644/ygeia/diatrofi/10-kathimerines-trofes-pou-mas-skotonoun-siga---siga.html
https://www.okaa.gr/files/1/%CE%9F%CE%9A%CE%91%CE%91/Suntages/%CE%96%CE%91%CE%A7%CE%91%CE%A1%CE%97.pdf
https://www.teethforlife.co.za/images/Pure,%20White%20and%20Deadly%20-%20%20John%20Yudkin.pdf
https://www.telegraph.co.uk/lifestyle/wellbeing/diet/10634081/John-Yudkin-the-man-who-tried-to-warn-us-about-sugar.html
https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2012/09/pure-white-and-deadly-mystery-solved-why-publishing-cant-catch-surefire-hit/323696/
https://www.amazon.com/Pure-White-Deadly-Sugar-Killing-ebook/dp/B009CTYTCA
https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
https://www.teethforlife.co.za/images/Pure,%20White%20and%20Deadly%20-%20%20John%20Yudkin.pdf
https://www.sheldonsblog.com/wp-content/uploads/2012/10/John_Yudkin_-_Pure_White_and_Deadly_revised_1986_OCR.pdf




