Ways to water your plants on vacation - Τρόποι για να ποτίζετε τα φυτά σας στις διακοπές

Ήρθε η ώρα των διακοπών και όλοι αναρωτιόμαστε: Και τώρα που θα λείπω ποιος θα ποτίζει τα φυτά μου: Παρακάτω εξηγώ 2-3 σχετικά εύκολους τρόπους να ποτίζονται τα φυτά σας όσο καιρό θα λείπετε.

Αυτόματο πότισμα
Για τα φυτά εξωτερικού χώρου είναι εύκολα τα πράγματα, το αυτόματο πότισμα είναι η κλασσική και σίγουρη επιλογή. Πριν φύγετε όμως για διακοπές αυξήστε λίγο το χρόνο ή τη συχνότητα του ποτίσματος για να μειώσετε πιθανές απώλειες σε περίπτωση καύσωνα. Τέλος, για καλό και για κακό, αλλάξτε τις μπαταρίες του προγραμματιστή. Επειδή πολλές φορές, λόγω της διαρρύθμισης του χώρου μας δεν είναι δυνατόν να έχουμε όλες τις γλάστρες συνδεδεμένες με το αυτόματο πότισμα, θα σας πρότεινα, να προσθέσετε στο σύστημα ανενεργές αναμονές για να συνδέετε κάποιες γλάστρες κατά την περίοδο της απουσία σας και μόνο. Διαφορετικά μικρά γλαστράκια που μπορεί να υπάρχουν στο μπαλκόνι μας, θα πρέπει να μπουν μέσα στο σπίτι μαζί με τα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου.



Για όσα φυτά τώρα είναι μέσα στο σπίτι τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα. Αν η απουσία σας διαρκέσει μέχρι μια εβδομάδα δεν έχετε παρά να τα ποτίσετε πολύ καλά με βύθιση για αρκετή ώρα λίγο πριν την αναχώρησή σας. Πείτε τους αντίο και όταν γυρίσετε το πολύ πολύ να τα βρείτε λίγο διψασμένα. Φροντίστε να είναι σε έναν σχετικά δροσερό χώρο του σπιτιού, έστω και όχι τόσο φωτεινό. Ο νεροχύτης της κουζίνας είναι ιδανικός. Θα μπορούσατε μάλιστα να τον γεμίσετε με λίγο νερό, να προσθέσετε διακοσμητικές πέτρες και να ακουμπήσετε τις γλάστρες σας πάνω στις πέτρες χωρίς να ακουμπούν στο νερό. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε την υγρασία.


Το να τοποθετήσετε αυτόματο πότισμα, είναι εύκολο και επιπλέον μπορεί να υπάρχει και σε μόνιμη βάση. Τοποθετώντας αυτόματο πότισμα, ρυθμίζουμε την ώρα, διάρκεια και συχνότητα ποτίσματος των φυτών μας πολύ εύκολα κάνοντας και οικονομία στο νερό αυτή την δύσκολη εποχή που όλοι ζούμε. Ρυθμίζουμε τα μπεκάκια (την ποσότητα του νερού) ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας ή του φυτού μας, επειδή το κάθε είδος φυτού έχει διαφορετικές ανάγκες σε νερό. 


Η διαδικασία είναι πολύ απλή, οπωσδήποτε ρωτήστε τον πωλητή ποιος προγραμματιστής και ποια σωλήνα είναι ιδανικά για τα φυτά που έχετε και μετά η εγκατάσταση είναι σχετικά εύκολη διαβάζοντας πάντα το εγχειρίδιο χρήσης. Το κόστος εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και από το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος που θέλουμε να ποτίσουμε. Βέβαια συμφέρει περισσότερο από το να ποτίζουμε μόνοι μας από πλευράς οικονομίας του νερού.



Κρύσταλλοι αποθήκευσης νερού
Αν υπάρχουν μεγάλες γλάστρες μέσα στο σπίτι, ποτίστε τις πολύ καλά λίγο πριν φύγετε. Όσο μεγαλύτερη η γλάστρα τόσο πιο πολύ αντέχει το φυτό απότιστο. Αν η απουσία σας θα διαρκέσει πολύ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρυστάλλους ή Gel αποθήκευσης νερού που θα βρείτε σε φυτώρια και κέντρα κήπου. Τοποθετούνται πάνω στην επιφάνεια της γλάστρας και διατηρούν την υγρασία στο φυτό περίπου για 15 ημέρες. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα, που μπορούν να αποθηκεύσουν νερό στις γλάστρες σας και να το αποδεσμεύσουν σταδιακά. Συνήθως είναι στη μορφή gel ή κρυστάλλων



Οι κρύσταλλοι νερού μοιάζουν με τους κόκκους λευκής ζάχαρης και λειτουργούν σαν δεξαμενές νερού αφού έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν εκατοντάδες φορές το βάρος τους σε νερό και να το αποδεσμεύσουν σταδιακά μέχρι και σε διάστημα 3-4 εβδομάδων. Σκάβουμε μικρές τρυπούλες σε λίγο βάθος και ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε γλάστρα. Αμέσως μετά ποτίζουμε καλά το φυτό και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μετά από 1-2 ώρες. Οι κρύσταλλοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε βάζα με φυτά.

υπάχουν διάφορα καπάκια στήν αγορά αλλά 
παρακάτω θα δείτε στο video πώς να φτιάξετε μόνοι σας

Αν δεν υπάρχει αυτόματο πότισμα μια άλλη οικονομική λύση σε εσωτερικούς χώρους είναι: Να αξιοποιήσουμε μερικά άδεια μπουκάλια του ενάμιση λίτρου που έχουμε φυλλάξει. Τα γεμίζουμε με νερό και βιδώνουμε τους σταλάκτες που έχουμε προμηθευτεί στο μπουκάλι. Πρόκειται για πλαστικά εξαρτήματα κωνικού σχήματος που βιδώνουν σε πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών ή εμφιαλωμένων νερών ενάμισι ή δύο λίτρων. Τοποθετώντας το μπουκάλι ανάποδα και στερεώνοντας το καλά με το κωνικό εξάρτημα μέσα στο χώμα, το νερό απελευθερώνεται σιγά-σιγά και με αυτόν τον τρόπο το φυτό μας καθημερινά τραβάει όσο νερό χρειάζεται. Καλό θα είναι, να σκεπάσουμε την γλάστρα με μεγάλα βότσαλα ούτως ώστε να μην εξατμίζεται η υγρασία γρήγορα. Το νερό θα φτάσει περίπου για καμιά εβδομάδα.

Μια άλλη οικονομική λύση είναι να γεμίσουμε μια λεκάνη με νερό για κάθε φυτό και να βάλουμε την γλάστρα μέσα, με αυτόν τον τρόπο το φυτό μας καθημερινά θα τραβάει όσο νερό χρειάζεται. Εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε την μπανιέρα του σπιτιού με λίγο νερό και αφού κλείσουμε την τάπα να μεταφέρουμε εκεί τις γλάστρες για να τραβάνε καθημερινά όσο νερό χρειάζονται. Οπωσδήποτε πρέπει να αφήσουμε λίγο το παράθυρο ανοιχτό για να αερίζονται τα φυτά. Αυτή η λύση δεν είναι ιδανική αν λείπουμε πολλές μέρες γιατί το νερό με την πολύ ζέστη θα εξατμιστεί γρήγορα.




Φυτίλι ή Κορδόνι ποτίσματος
Μία άλλη λύση είναι να τοποθετήσουμε κουβάδες με νερό ή ειδικές πλαστικές σακούλες δίπλα σε κάθε γλάστρα και να τα συνδέσουμε με την γλάστρα με ένα κορδόνι φυτίλι ποτλισματος που θα έχουμε προμηθευτεί ούτως ώστε πάλι το φυτό μας να τραβάει όσο νερό χρειάζεται.

Είναι καλύτερο για εσωτερική χρήση ή για σκιερό μέρος. Αν το αφήσετε εκτεθειμένο στον ήλιο υπάρχει περίπτωση να εξατμίζεται το νερό πάνω στο φιτίλι και ποτέ να μη φτάνει στη γλάστρα τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας. 

Αν θέλετε να το κάνετε για εξωτερική χρήση θα πρέπει να τοποθετήσετε το φιτίλι (ή ότι άλλο επιλέξετε) μέσα σε κάποιο λάστιχο ώστε να το προστατεύετε από την εξάτμιση.


6) Τέλος μια άλλη αλλά αρκετά ακριβή λύση είναι οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες. Πρόκειται για πλαστικές γλάστρες που διαθέτουν εσωτερική δεξαμενή, έτσι ώστε οι ρίζες του φυτού να τροφοδοτούνται με το απαραίτητο νερό. Η αυτονομία μπορεί να φτάσει και τον ένα μήνα.
Δεν ειμασται υπέρ της αυτοποτιζόμενης γλάστρας για τα στάσιμα νερά που κατακρατά που μπορεί να μαζεψουν κουνούπια να βγάλουν οσμές και για το αυξημένο κόστος αγοράς τους και ενα επιπλέον μεγάλο πρόβλημα οταν θα θέλετε να μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερη γλάστα, ίσως ΔΕΝ θα βρείτε αυτοποτιζόμενη σε μεγάλο μέγεθος 

Τελειώνοντας, θα πρέπει σε ότι αυτόματο δύκτιο νερού έχετε ανοιχτό να ειναι δοκιμασμένο και έχετε κορυφαίας ποότητας υλικά και συνδέσεις για να μην έχετε πρόβλημα να πλημηρίσει το σπιτι αν λείπετε, σε αυτές τις περιπώσεις βοηθάει ενας καλός σχεδιασμος απο ειδικό με μελέτη και μέτρα σε περίπτωση διαροής νερού όσο λείπετε.
Αν δεν υπάρεχει αυτή η δυνατότητα καλό θα είναι το αυτόματο ποτισμα να περιοριστει σε εξωτερικούς μόνο χώρους όπωε αυλές παρτέρια κήπους βεράντες και μπαλκόνια.

Bonus Video - Εξτρα ιδέες που δεν έχουμε δοκιμάσει



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του