Πως φυτεύουμε βιολογικά. Tips αποστάσεις φύτευσης προβλήματα λίπανσης

Δείτε πρώτα στη σωστή προετοιμασία του χώματος, για το βιολογικό μας κήπο. Αφού λοιπόν με μια φρέζα ή τσάπα, σκάψαμε το χώμα ώστε να γίνει αφράτο και να οξυγονωθεί, ήρθε η ώρα να φυτέψουμε τα βιολογικά μας φυτώρια.
Ανοίγουμε στο χώμα αυλάκια, στα οποία θα μεταφυτέψουμε τα φυτά μας. Κάθε φυτό όμως, πρέπει να τοποθετείται σε μια ελάχιστη απόσταση από το επόμενο, ανάλογα με το είδος του. Ομοίως μεταβάλλεται και η απόσταση αυλάκι από αυλάκι.


Πριν φυτέψουμε οτιδήποτε, κομβικής σημασίας αποτελεί η προετοιμασία του χώματος.
Οι εργασίες για την σπορά των κηπευτικών περιλαμβάνουν την αναζωογόνηση του εδάφους αν πρόκειται για καλλιέργεια στη γη . Με ένα σκαλιστήρι σκαλίζουμε το έδαφος στα πρώτα 10-30 εκατοστά και το ανακατεύουμε ώστε να το ελαφρύνουμε και να προσθέσουμε κάτι ενισχυτικό.
Ο εμπλουτισμός με βιολογική - οργανική ουσία θα μας επιφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα παράγοντας καρπούς με έντονο άρωμα και γεύση. Αυτό θα το επιτύχουμε με την πρόσμιξη βιολογικών τροφών για φυτά, όπως χούμους , κομπόστ, κοπριά (Guano Γκουανο κοπριά νυχτερίδας αναφέρεται στην βιβλιογραφία για την βιολογική γεωργία σαν μια από τις πιο πλούσιες τροφές για φυτά στον κόσμο , ξηρή οργανική λίπανση.
Αφού τοποθετήσουμε τα φυτά στο έδαφος καλό θα ήταν να κάνουμε μια κάλυψη της καλλιεργητικής επιφάνειας με άχυρο με αποτέλεσμα να έχουμε προστασία για της ρίζες και μείωση της εξάτμισης του νερού σε μια εποχή με έντονο πρόβλημα.
Σε περίπτωση που θέλετε να καλλιεργήσετε σε γλάστρα μπορείτε να επιλέξετε της έξυπνες γλάστρες από ύφασμα smartpot που εξασφαλίζουν έξτρα αερισμό κάτι πολύ αναγκαίο τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού . Μπορείτε φτιάξετε μείγμα ενισχύοντας το με οργανική ουσία όπως και στην ελεύθερη στην γη.
Στην αγορά μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο μείγμα από οργανικό φυτόχωμα. Ένα από αυτά είναι και το Βιολογικό μίγμα All-Mix της BioBizz, το οποίο περιέχει 20% βρύο τύρφης, 35% τύρφη κήπων, 10% υψηλής ποιότητας οργανικό Worm-Humus, 30% περλίτη και 5% Pre-Mix.



Ποια είναι η κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους για ένα λαχανόκηπο;
Δεν είμαι επαγγελματίας αγρότης, ούτε έχω στρέμματα γης στο μπαλκόνι μου για να καλλιεργώ, χρειάζεται για παράδειγμα το χώμα της γλάστρα μου ή της ζαρντινιέρας μου ιδιαίτερη προετοιμασία για να βάλω τα λαχανικά μου;
Λοιπόν, όσο μικρό και αν είναι το τμήμα του εδάφους στο οποίο θα θελήσετε να εγκαταστήσετε τον λαχανόκηπό σας, χρειάζεται να το προετοιμάστε κατάλληλα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι καλλίτερες δυνατές συνθήκες για την ανάπτυξη των λαχανικώνσας. Για τον σκοπό αυτό σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω διαδικασίες και με αυτή την σειρά:

  • Χρησιμοποιείστε το κατάλληλο Χώμα
  • Προετοιμάστε κατάλληλα και λιπάνετε το χώμα και
  • Διαμορφώστε σωστά το έδαφος
Ας τα δούμε όμως όλα αυτά αναλυτικά

Χώμα και είδη χώματος
Όπως θα έχετε παρατηρήσει, το έδαφος διαφέρει ως προς το χρώμα του χώματος όχι μόνο από περιοχή σε περιοχή, αλλά, ακόμα και μέσα στα όρια της ίδιας περιοχής. Θα έχετε ακούσει τις εκφράσεις «φτωχό» ή «γόνιμο» έδαφος. Κατά κανόνα λοιπόν, το χρώμα του χώματος, δίνει μία πρώτη ένδειξη για το κατά πόσον το έδαφος είναι φτωχό ή πλούσιο σε οργανικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Συνήθως το χρώμα του χώματος μπορεί να είναι:
Σκούρο μαύρο
Κοκκινωπό ή προς το κίτρινο, ή
Καφέ χαλικωτό
χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλα εδάφη με διαφορετικό χρώμα.
Τι σημαίνει όμως πρακτικά το χρώμα του χώματος για την επιτυχία του λαχανόκηπού;

Σκούρο μαύρο χώμα
Αν το τμήμα του εδάφους που προορίζετε για λαχανόκηπο, έχει σκούρο μαύρο χώμα, τότε είστε τυχεροί, γιατί το χρώμα του δηλώνει ότι είναι μάλλον πλούσιο σε οργανικά συστατικά και επομένως θα ευνοήσει καλλίτερα την ανάπτυξη των λαχανικών σας.
Σκάψτε σε 2-3 σημεία σε βάθος 20- 30 εκατοστά. Αν βρείτε από κάτω κόκκινο χώμα, τότε είστε διπλά τυχεροί, επειδή το κοκκινόχωμα ευνοεί την κατακράτηση υγρασίας και στεγνώνει κάπως πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα τα φυτά σας να έχουν ένα σχεδόν ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξή τους. Όχι πώς ένα τέτοιο χώμα δεν έχει απαιτήσεις λίπανσης. Απλά, δείχνει ότι το έδαφος δεν είναι φτωχό σε συστατικά που θεωρούνται απαραίτητα για την γονιμότητά του.
Κοκκινόχωμα ή κιτρινωπό
Ένα τέτοιο έδαφος, επιφανειακά, στερείται των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη λαχανικών. Μπορεί να είναι κατάλληλο για πολυετή φυτά (δέντρα) με βαθιές ρίζες, αλλά μάλλον δεν είναι τόσο κατάλληλο για λαχανικά τα οποία έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Αν διαθέτετε τέτοιο έδαφος, μην απογοητεύεστε. Μπορείτε να το προετοιμάσετε έτσι, ώστε να γίνει κατάλληλο για λαχανικά. Απλώς θα χρειαστείτε περισσότερη οργανική ουσία (κοπριά ή άλλα οργανικά συστατικά όπως φύλλα) για να το εμπλουτίσετε.
Μερικά κοκκινοχώματα, λόγω της σύστασής τους, δεν απορροφούν εύκολα την κοπριά ή το κομπόστ. Για να το διαπιστώσετε αυτό, μπορείτε να κάνετε την εξής δοκιμή. Σκορπίστε σε ένα σημείο του εδάφους μία ποσότητα κοπριάς, ανακατέψτε την καλά με το χώμα και ποτίστε. Επαναλάβετε τα ποτίσματα σαν να είχατε φυτέψει το μέρος. Μετά από 10-15 ημέρες, θα πρέπει η κοπριά και το χώμα να έχουν γίνει μία ομοιόμορφη μάζα και να μην ξεχωρίζουν. Αν όμως η κοπριά εξακολουθεί να ξεχωρίζει εμφανώς από το χώμα ή έχει εξαφανιστεί εντελώς, αυτό σημαίνει ότι το χώμα σας χρειάζεται αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες οργανικών συστατικών (κοπριάς) για να ισορροπήσει.

Καφέ χαλικωτό
Αν δεν έχετε άλλο χώρο, θα πρέπει να απομακρύνετε σε αρκετό βάθος το χώμα και να το αντικαταστήσετε με άλλο, κατάλληλο για λαχανικά.
Εν κατακλείδι, για να διαπιστώσετε αν ένα χώμα είναι γόνιμο, ρίξτε μια ματιά στα ζιζάνια. Αν είναι εύρωστα και θαλερά, αυτό είναι καλό σημάδι. Σε ένα έδαφος που τα ζιζάνια αναπτύσσονται καλά, είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα λαχανικά σας, αφού προηγουμένως μάθετε στα ζιζάνια ποιος κάνει κουμάντο στο συγκεκριμένο μέρος.

Προετοιμασία εδάφους - λίπανση
Η προετοιμασία του εδάφους που θα φιλοξενήσει τον λαχανόκηπό σας, αρχίζει κανονικά από το Φθινόπωρο και περιλαμβάνει:
Βαθύ σκάψιμο και λίπανση το Φθινόπωρο
Ελαφρύ σκάψιμο τον Φεβρουάριο.
Μη σας πτοήσει το βαθύ σκάψιμο. Εννοούμε τόσο βαθύ, όσο μπορεί να εισχωρήσει στο έδαφος η τσάπα σας. Φροντίστε να αναποδογυρίζετε τις μπάλες του χώματος που ανασηκώνει η τσάπα σας, ώστε οι ρίζες των ζιζανίων να είναι προς τα πάνω και να εκτίθενται στο φως και τον αέρα. Έτσι, τα ζιζάνια θα ξεραθούν ευκολότερα ενώ τα κλαδιά τους θα θαφτούν κάτω από το χώμα, θα σαπίσουν και θα σχηματίσουν οργανική ουσία χρήσιμη για τα λαχανικά σας. Μην διαλύετε τις μπάλες και μην ισοπεδώσετε το μέρος μετά το φθινοπωρινό σκάψιμο. Οι βροχές του χειμώνα και ο πάγος, θα θρυμματίσουν το χώμα και θα το κάνουν ανάλαφρο. Απομακρύνετε μόνο τα πολυετή ζιζάνια που ενδεχομένως υπάρχουν και αφήστε τα μονοετή να θαφτούν. Στην συνέχεια ρίξτε άφθονη κοπριά ή κομπόστ.

Αν έχουμε πολλά ζιζάνια επιλέγομε τη μέθοδο με το γεούφασμα

Τον Φεβρουάριο, ξανασκάψτε το μέρος πιο ελαφρά, αλλά περισσότερο επιμελημένα ώστε να ενσωματωθεί τελείως η κοπριά στο έδαφος και απομακρύνετε μόνο τα μεγάλα χόρτα - ζιζάνια που ενδεχομένως έχουν μεγαλώσει στη διάρκεια του χειμώνα.
Πλέον το έδαφος είναι έτοιμο για διαμόρφωση και φύτευση.
Διαμόρφωση εδάφους
Η κύρια εργασία διαμόρφωσης, συνίσταται στην δημιουργία των βραγιών, δηλαδή των τμημάτων που το καθένα τους θα φιλοξενήσει και ένα διαφορετικό είδος λαχανικού. Αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο, γιατί ορισμένα λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί στον ίδιο χώρο. Οι βραγιές, έχουν διπλό σκοπό : Διευκολύνουν την πρόσβαση και επιτρέπουν την αποστράγγιση του πλεονάζοντος νερού κατά το πότισμα. Πριν αρχίσετε να διαμορφώνετε τις βραγιές, θα πρέπει να ισοπεδώσετε καλά το χώμα με ένα *γράβαλο ή «καλλιεργητή» και να τρίψετε τους χοντρούς σβώλους σε όσο το δυνατόν πιο λεπτά κομμάτια.
*Γράβαλο ή καλλιεργητής : Είναι ένα μεταλλικό εργαλείο, σε σχήμα υπερμεγέθους χτένας. Χρησιμοποιείται για την ισοπέδωση του εδάφους και την απομάκρυνση ταυτόχρονα των ζιζανίων που δεν έχουν ενσωματωθεί στο χώμα κατά το σκάψιμο.

Οι βραγιές, διαμορφώνονται δημιουργώντας αυλάκια ή και διαδρόμους οι οποίοι ορίζουν ταυτόχρονα και το μέγεθος των βραγιών. Δημιουργείστε με αυτό τον τρόπο, τόσες βραγιές όσα και τα είδη των λαχανικών που έχετε αποφασίσει να καλλιεργήσετε. Δεν είναι απαραίτητο όλες οι βραγιές να έχουν το ίδιο μέγεθος. Το μέγεθος κάθε βραγιάς, εξαρτάται από την ποσότητα του λαχανικού που έχετε αποφασίσει να καλλιεργήσετε εκεί. Μέλημά σας κατά τον σχηματισμό των βραγιών θα πρέπει να είναι, η εύκολη πρόσβαση σε όλα τα σημεία του λαχανόκηπου. Καλό είναι, ο προσανατολισμός των βραγιών να γίνεται προς τα νοτιοανατολικά, έτσι ώστε όλα τα λαχανικά σας να δέχονται την ίδια ποσότητα ηλιακού φωτός.
Αν το σχήμα του χώρου σας, δεν σας διευκολύνει, προτιμήστε να διαμορφώσετε στενόμακρες βραγιές, για να επιτύχετε σε όλες τον επιθυμητό προσανατολισμό.

Κοπριά και Κομπόστ
Θα γνωρίζετε ασφαλώς την έκφραση «χωνεμένη κοπριά». Είναι κοπριά του προηγούμενου έτους η οποία έχει αφεθεί σε σωρούς να «χωνέψει». Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον σωρό, αναπτύσσονται ωφέλιμοι μύκητες οι οποίοι, αποδομούν τα συστατικά της κοπριάς και τα μετασχηματίζουν σε οργανική ουσία κατάλληλη για λίπανση.
Προσοχή: Η φρέσκια κοπριά, αν χρησιμοποιηθεί πριν χωνέψει, μπορεί να «κάψει» τα φυτά σας.
Το κομπόστ, είναι οργανική ουσία η οποία παρασκευάζεται από κοπριά, φύλλα, φύκια κ.λ.π., με τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζεται η χωνεμένη κοπριά. Μόνο που το κομπόστ, παρασκευάζεται σε βιομηχανική κλίμακα και διατίθεται στην αγορά συσκευασμένο σε σάκους. Είναι ένα τέλειο οργανικό και οικολογικό λίπασμα όπως ακριβώς και η κοπριά. Μπορείτε να το βρείτε, απευθυνόμενοι σε καταστήματα οργανικών λιπασμάτων ή σε μεγάλα φυτώρια.

Ανάλογα με το είδος, πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω αποστάσεις φύτευσης:

Α: Αποστάσεις μεταξύ των φυτών μέσα στο αυλάκι.Β: Αποστάσεις αυλάκι από αυλάκι.


ΦΥΤΟ                        ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΦΥΤΩΝ              ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΥΛΑΚΙΩΝ
Αγγούρι                     70 - 80 cm                         90 - 100 cm
Ανηθος                      10 - 15 cm                         60 - 80 cm
Βασιλικός                    20 - 35 cm                        60 - 75 cm
Δυόσμος                     20 - 30 cm                        50 -70 cm
Θυμάρι                       20 - 35 cm                        60 - 70 cm
Καλαμπόκι                   20 - 30 cm                        75 - 90 cm
Καρότο                       5 - 7,5 cm                        40 - 60 cm
Ντομάτα                     40 - 50 cm                        80 - 100 cm
Κάππαρη                    125 - 200 cm                      200 cm
Καρπούζι                    90 - 100 cm                      120 - 150 cm
Κολοκύθι                    60 - 70 cm                        140 - 150 cm
Κουνουπίδι                  50 - 70 cm                        70 - 100 cm
Κρεμύδι                      5 - 10 cm                         30 - 45 cm
Λάχανο                      50 - 60 cm                        60 - 70 cm
Λεβάντα                     60 - 70 cm                        80 - 100 cm
Μάραθος                     5 - 10 cm                         60 - 80 cm
Μαρούλι                     20 - 30 cm                        30 - 40 cm
Μελιτζάνα                   50 - 60 cm                        80 - 90 cm
Μέντα                        20 - 30 cm                        60 - 80 cm
Μπρόκολο                   50 - 60 cm                        70 - 80 cm
Ντομάτα                     40 - 50 cm                        80 - 100 cm
Παντζάρι                     5 - 10 cm                         45 - 60 cm
Πεπόνι                       70 - 100 cm                       200 cm
Πιπεριά                       30 - 50 cm                        70 - 90 cm
Πράσο                        10 - 15 cm                        30 - 35 cm
Ρίγανη                       30 - 40 cm                         60 - 80 cm
Ρόκα                          10 - 15 cm                        20 - 30 cm
Σέλινο                        15 - 25 cm                        30 - 40 cm
Σελινόριζα                   30 - 40 cm                        30 - 40 cm
Σκόρδο                       10 - 20 cm                        30 - 40 cm
Σπανάκι                      5 - 10 cm                          20 - 30 cm


Γενικές συμβουλές 
BONUS VIDEO

  • - Δεν αφήνουμε ποτέ να ξεραθεί το φυτόχωμα των φυτώριων, το οποίο πρέπει να είναι καλά ποτισμένο πριν τη μεταφύτευση τους.
  • -Την καλοκαιρινή περίοδο, η καλύτερη ώρα για μεταφύτευση, είναι το απόγευμα.
  • -Κατά τη μεταφύτευση από το κυπελάκι στον κήπο, προσέχουμε ώστε να μη διαλυθεί η μπάλα του χώματος και μην καταστρέψουμε τις ρίζες ή σπάσουμε το φυτό.
  • -Το πολύ πότισμα κάνει κακό. Πριν φυτέψουμε τα φυτώρια καταβρέχουμε το χώμα.
  • -Ο λάκκος που ανοίγουμε για να φυτέψουμε το φυτώριο, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το μέγεθος της μπάλας του χώματος με τις ρίζες. 
  • -Το βάθος που φυτεύουμε τα φυτά, δεν πρέπει να είναι μεγάλο. Προσέχουμε ώστε όσο βάθος έχει το χώμα στο κυπελάκι, ελάχιστα μεγαλύτερο να έχει στον κήπο.
  • - Σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουμε το βλαστό με χώμα.
  • -Αφού ολοκληρωθεί η μεταφύτευση, ποτίζουμε τα αυλάκια, αποφεύγοντας τις υπερβολές σε μεγάλες ποσότητες νερού.
  • -Αποφεύγουμε να περπατάμε στον κήπο, εάν το χώμα είναι βρεγμένο. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα, να σκληραίνει το χώμα και να μην οξυγονώνεται επαρκώς.

1. Φυσιολογικός καρπος
2.  Έλλειψη αζώτου - συμπλήρωσε κοπριά
3.  Έλλειψη Νερού και αζώτου - συμπλήρωσε κοπριά
4. Έλλειψη καλίου - Συμπληρώνω στάχτη
4.  Πότισμα με πολύ κρύο νερό
6.  Ξεχάσαμε το φυτό μας - Στάχτη - Πότισμα - κοπριά.

Πηγή
https://www.organiclife.gr/el/organic-grow/1234-pos-fiteuoume-biologika-fita.html
https://www.organiclife.gr/el/organic-grow/1207-biologikos-kipos.html
https://piperies-agiou-georgiou.blogspot.com/2013/02/blog-post_1697.html#ixzz4GsunWRQl
https://users.sch.gr/babaroutsoup/oikoik/katoikia/laxanokipos.htm
Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του 


Χορηγός: mixanikos365 διακριτικά στο τέλος του άρθρου χωρίς συνεχείς διαφημήσεις και αναδυόμενα παράθυρα