ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Το Βρήκαμε στό ethnos.gr
Αβρωνία Κατάλληλη για ρευματικά
Είναι φυτό διουρητικό, επουλωτικό και καθαρτικό. Χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις ρευματικών παθήσεων. Οι κόνδυλοί του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταπλάσματα στην περίπτωση εγκαυμάτων από τον ήλιο. Χρειάζεται προσοχή, πάντως, γιατί δεν είναι ακίνδυνη αφού περιέχει την τοξική ουσία διοσγενίνη.
Αλθαία Ευεργετική στο ανοσοποιητικό σύστημα
Είναι χρήσιμη όταν χρειάζεται ένα βότανο με μαλακτική επίδραση.
Η ρίζα χρησιμοποιείται κυρίως για προβλήματα του πεπτικού συστήματος και άλλα όπως φλεγμονές του στόματος, ουλίτιδα, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, εντερίτιδα και κολίτιδα.
Επίσης καταπραΰνει τις στομαχικές διαταραχές, τον βήχα, τη βρογχίτιδα και το κρύωμα. Βοηθά ακόμα σε δερματικές παθήσεις και διαταραχές και ανακουφίζει τους πόνους μυών και τενόντων.
Τα φύλλα της αλθαίας χρησιμοποιούνται για παθήσεις των πνευμόνων και του ουροποιητικού συστήματος. Στην αλθαία αποδίδονται τέλος και ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σύστημα ιδιότητες, καθώς βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να καταστρέφουν τα μικρόβια που εισβάλλουν στον οργανισμό.
Αγγελική Για πέψη και κυκλοφορικό
Οφείλει το όνομά της σε έναν μύθο του Μεσαίωνα σύμφωνα με τον οποίο ένας άγγελος αποκάλυψε τις θεραπευτικές της ιδιότητες εναντίον της πανούκλας. Ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, ενώ έχει καλές αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές και διουρητικές ιδιότητες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό της πέψης, της κυκλοφορίας του αίματος και της καρδιάς.
Αλόη Το «φυτό της αθανασίας»
Αποκαλείται «φυτό της αθανασίας» και θεωρείται ελιξίριο της μακροζωίας.
Η δράση της είναι ευεργετική για μεγάλο φάσμα ασθενειών. Φαίνεται ότι η χρήση της μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, περιορίζει τους πόνους των μυών και των οστών, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος.
Επίσης, βοηθάει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αλόη χρησιμοποιείται επίσης ως καταπραϋντικό σε ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές και έρπητα και, λόγω της ιδιότητάς της να απορροφάται γρηγορότερα από το νερό, το δέρμα επουλώνεται γρήγορα. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται και για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα. Η αλόη θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις.
Αγριοκαστανιά Μειώνει τις φλεγμονές
Η αγριοκαστανιά είναι συστατικό αρκετών φαρμακευτικών παρασκευασμάτων για ευρύ φάσμα ασθενειών. Βασικότερη από τις δράσεις της είναι σαν αγγειοπλαστικό που προστατεύει το φλεβικό δέντρο και μειώνει τις φλεγμονές στα φλεβικά αγγεία. Επίσης δρα εναντίον των αιμορροΐδων μειώνοντας τις φλεγμονές και τη διόγκωσή τους.
Αγκινάρα Καταπολεμά και τη χοληστερίνη
Δεκάδες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η αγκινάρα είναι πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη εναντίον σημαντικού αριθμού ασθενειών. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τη χοληστερίνη από το αίμα και να βοηθήσει σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρωσης και ηπατικής ανεπάρκειας. Εχει επίσης ιδιότητες κατά της πέτρας των νεφρών, του ίκτερου, ενώ είναι και καλό τονωτικό για την καρδιά.
Αγριοπανσές Για τις δερματικές παθήσεις και την οξεία βρογχίτιδα
Θεωρείται καλό φάρμακο για δερματικές παθήσεις που συνοδεύονται από εκκρίσεις. Μεταξύ αυτών είναι τα ξηρά και υγρά εκζέματα, η ψωρίαση, η ακμή, ο έρπης και οι λειχήνες προσώπου. Ελέγχει επίσης τη συσσώρευση υγρών στους ιστούς, εμποδίζει την υπέρταση, ενώ χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές ιδιότητές του χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κοκκύτη και οξείας βρογχίτιδας.
Αλθαία Ευεργετική στο ανοσοποιητικό σύστημα
Είναι χρήσιμη όταν χρειάζεται ένα βότανο με μαλακτική επίδραση. Η ρίζα χρησιμοποιείται κυρίως για προβλήματα του πεπτικού συστήματος και άλλα όπως φλεγμονές του στόματος, ουλίτιδα, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, εντερίτιδα και κολίτιδα.
Επίσης καταπραΰνει τις στομαχικές διαταραχές, τον βήχα, τη βρογχίτιδα και το κρύωμα. Βοηθά ακόμα σε δερματικές παθήσεις και διαταραχές και ανακουφίζει τους πόνους μυών και τενόντων. Τα φύλλα της αλθαίας χρησιμοποιούνται για παθήσεις των πνευμόνων και του ουροποιητικού συστήματος. Στην αλθαία αποδίδονται τέλος και ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σύστημα ιδιότητες, καθώς βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να καταστρέφουν τα μικρόβια που εισβάλλουν στον οργανισμό.
Αδίαντο Δυναμώνει τα μαλλιά
Το αδίαντο λέγεται επίσης «κόμη της Αφροδίτης» και «πολυτρίχι» λόγω του ότι είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του δυνατότητες στην ενδυνάμωση των μαλλιών. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες, όμως, δεν περιορίζονται στα μαλλιά καθώς το τσάι του αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Αδωνις Τονωτικό της καρδιάς
Ο Αδωνις γίνεται αφέψημα το οποίο τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς ενώ είναι και καλό διουρητικό. Έχει αντίστοιχες ιδιότητες με τη δαχτυλίδα, είναι πιο ελαφρύ, αλλά δεν δρα αθροιστικά όπως αυτή. Ωστόσο, η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ο εμετός και η διάρροια.
Αζα Για τις νευρικές παθήσεις
Η άζα είναι χωνευτική και αντισπασμωδική. Συνιστάται κυρίως για την αντιμετώπιση των νευρικών παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως είναι το άσθμα, η στηθάγχη, ο κοκκύτης κλπ. Επίσης είναι ανθελμινθική εμμηναγωγός, συνιστάται για κάποιες περιπτώσεις αναιμίας, ενώ είναι και κατευναστική των καρδιακών παλμών των χλωρωτικών.
Αζαρο Για βρογχίτιδα και πνευμονία
Η βασική του δράση είναι κατά παθήσεων όπως η βρογχίτιδα, η πνευμονία ο κοκκύτης και η διάρροια. Παρ' όλα αυτά έχει χρησιμοποιηθεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά της ισχιαλγίας και για κάποιες δερματοπάθειες. Θεωρείται επίσης καθαρτικό, διεγερτικό, εμετικό και διουρητικό. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σκόνη της ρίζας και των φύλλων του όπως το ταμπάκο για φτέρνισμα.
Ακανθος Χρησιμοποιείται ως μαλακτικός
Δεν έχει διαπιστωθεί αν έχει άλλη ιδιότητα εκτός από το να είναι μαλακτικός σε κάποιες περιπτώσεις.
Ακόνιτο Θεραπευτικό αλλά και τοξικό
Ακορος Ενα λάδι καταπραϋντικό
Ο άκορος είναι ένα είδος καλαμιού πλούσιο σε συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Συγκεκριμένα, το λάδι που βγαίνει από τη ρίζα του έχει αντιβιοτικές δυνατότητες, ενώ το βάμμα του μπορεί, όταν διαλυθεί σε νερό, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Πιστεύεται, επίσης, ότι είναι καταπραϋντικό και άρα ωφέλιμο σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε ένταση αφού ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, τους ρευματισμούς και τους πόνους της αρθρίτιδας. Τέλος, η ρίζα του άκορου συχνά τρώγεται ζαχαρω?ένη για να μαλακώσει τον βήχα.
Αλχεμίλη Για... παθήσεις γυναικολογικές
Εχει ευεργετικές ιδιότητες για τις ημέρες της εμμηνόρροιας αλλά και για την περίοδο της εμμηνόπαυσης καθώς ανακουφίζει από τους πόνους και περιορίζει την αιμορραγία. Γενικότερα βοηθάει στις περισσότερες γυναικολογικές παθήσεις. Επίσης βοηθάει στην επούλωση των τραυμάτων, τονώνει την καρδιά και ανακουφίζει από το έλκος.
Αμαμελίδα Για πολλές χρήσεις
Η χρήση της ξεκίνησε από τη Β. Αμερική και αργότερα έφτασε στην Ευρώπη όπου τα φύλλα της χρησιμοποιούνται εσωτερικά, για ανακούφιση από τη διάρροια, τη μητρορραγία, τις αιμορροΐδες, την πρωκτορραγία, τα κολπικά εκκρίματα και την αιμορραγία του πεπτικού συστήματος. Αφέψημα από τον φλοιό της αμαμελίδας συνιστάται για φλεγμονές ούλων και βλεννογόνων του στόματος, για τη θεραπεία των κιρσών, τα διαστρέμματα και τους μώλωπες.
Αμάραντος Επουλώνει τις πληγές
Ο αμάραντος χρησιμοποιείται ως βοηθητικό βότανο στην επούλωση εξωτερικών πληγών. Συνήθως τα κοπανισμένα φύλλα εφαρμόζονται ως κατάπλασμα στις πληγές και προσφέρουν γρηγορότερη επούλωση.
Αμπελος Καταπολεμά και την παχυσαρκία
Τα φύλλα του αμπελιού έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν καλύτερα την κυκλοφορία του αίματος και για τον λόγο αυτό είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της φλεβίτιδας και των κιρσών. Ως αφέψημα βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας Τα «δάκρυα» του αμπελιού χρησιμοποιούνται σε περίπτωση εκζέματος και αιμορραγίας των εντέρων όταν είναι σύμπτωμα δυσεντερίας.
Αμυγδαλιά Για το έλκος και το αναπνευστικό
Τα φρέσκα φύλλα της αμυγδαλιάς καταπραΰνουν τους πόνους του έλκους και των εγκαυμάτων, ενώ ο δεύτερος φλοιός της γλυκιάς αμυγδαλιάς είναι αντιπυρετικός και διουρητικός. Το αφέψημα των φύλλων είναι καλό καθαρτικό. Τα πικραμύγδαλα, από την πλευρά τους, είναι ευεργετικά στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ενώ το αλεύρι πικρών αμυγδάλων συνιστάται κατά της κακοσμίας των ποδιών και της μασχάλης.
Ανηθος Ιδανικό για τη γαλουχία
Ο άνηθος είναι φυτό τονωτικό και ορεκτικό, ενώ βοηθάει και στην αύξηση παραγωγής γάλακτος στις γυναίκες που έχουν γεννήσει. Βοηθάει επίσης σε περιπτώσεις στομαχικών και κοιλιακών παθήσεων, ενώ χορηγείται και σε παιδιά που πάσχουν από ασθένειες όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά. Σε κάθε περίπτωση ο άνηθος απαγορεύεται στις εγκύους γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή.
Απήγανος Αιμοστατικό
Σε μικρές δόσεις ο απήγανος είναι καλό αιμοστατικό, ενώ ως κατάπλασμα περιορίζει το πρήξιμο των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Χρειάζεται, πάντως, μεγάλη προσοχή γιατί σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στη μήτρα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε χρησιμοποιούνταν στις εκτρώσεις.
Αρκευθος Το φυτό της μακροζωίας
Οι αρχαίοι πίστευαν ότι η άρκευθος ήταν το φυτό της μακροζωίας. Σήμερα θεωρείται τονωτικό της όρεξης και της πέψης και, συγχρόνως, καθαριστικό του αίματος. Βοηθάει σε περιπτώσεις δύσπνοιας, ενώ είναι καλό διουρητικό και αντισηπτικό. Ο χυμός των καρπών του βοηθάει στην καταπολέμηση των πόνων των αρθρώσεων.
Αρνικα Για μώλωπες και ρευματισμούς
Η άρνικα έχει ιδιότητες απολυμαντικές, ανθελμινθικές, διαλυτικές και θεραπευτικές των μωλώπων. Χρησιμοποιείται κατά της δυσεντερίας, της δυσουρίας, του κοκκύτη, των πόνων των αρθρώσεων και των μυών, των ρευματισμών και της αιμόπτυσης. Πρέπει να χορηγείται σε μετρημένες δόσεις γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Μεγάλες ποσότητες προκαλούν εμετό, πονοκέφαλο, σπασμούς, κρύο ιδρώτα και πιθανότατα αιμορραγία.
Ασπερούλα Για την πέψη και την αϋπνία
Εχει αντισηπτικές, τονωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Διευκολύνει εξαιρετικά την πέψη και είναι ηρεμιστικό που βοηθά όσους έχουν προβλήματα αϋπνίας. Επίσης, καταπολεμά τον ίκτερο και συστήνεται σε όσους έχουν πέτρα στα νεφρά, προβλήματα στη χοληδόχο κύστη και νευραλγία.
Αστράγαλος ο στενόφυλλος-κομμιοφόρος Χρήσιμο στη φαρμακοποιία
Η γόμα του φυτού περιέχει αραμπίνη, μπασορίνη, άμυλο και άλατα. Είναι μαλακτική και εφιδρωτική. Το γλοιώδες διάλυμά της χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία ως φορέας που κρατά διάφορα υλικά και δεν τα αφήνει να κατασταλάξουν.
Αχιλλαία Ρίχνει την αρτηριακή πίεση
Αχλαδιά Ο «βασιλιάς των καρπών»
Ο «βασιλιάς των καρπών» όπως το αποκαλούν οι Γάλλοι είναι φάρμακο για τον πυρετό, τους ρευματισμούς, τις πέτρες των νεφρών, τον διαβήτη, την αρτηριοσκλήρωση, την υπέρταση, την αναιμία και τα αρθριτικά. Δεν είναι όμως μόνο ο καρπός που είναι ωφέλιμος. Η φλούδα έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, ενώ το έγχυμα των φύλλων της αχλαδιάς βοηθάει στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.
Αψιθιά Για το στομάχι
Η αψιθιά θεωρείται ένα από τα καλύτερα τονωτικά του στομαχιού, ενώ είναι ελαφρά αντιπυρετική, αντισηπτική, διουρητική και ανθελμινθική. Σε μικρές δόσεις αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη και επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος. Να σημειωθεί ότι το λικέρ της αψιθιάς, το γνωστό αψέντι, είναι τοξικό και προκαλεί εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό σε πολλές χώρες απαγορεύεται η παρασκευή του.
Βαλεριάνα Καταπολεμά το άγχος
Χρησιμοποιείται ευρέως ως ηρεμιστικό που καταπολεμά το άγχος, την αϋπνία και την υπερένταση. Η δράση της είναι ευεργετική για τους πονοκεφάλους, την ταχυκαρδία, την υπέρταση και βοηθάει πολύ όσους πάσχουν από κόπωση. Είναι επιπλέον καλό σπασμολυτικό κατά της νευρικής δυσπεψίας, της κράμπας του στομαχιού και των σπασμών της έμμηνου ρύσεως.
Βάλσαμο Για τις πληγές και την κατάθλιψη
Από τον καιρό του Νίκανδρου του Διοσκουρίδη, το βάλσαμο αναφερόταν ως επουλωτικό των πληγών και αυτό εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Εκτός αυτού, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατάθλιψη, οι θρομβώσεις, οι ρευματισμοί, η ισχιαλγία και η φυματίωση.
Βασιλικός Τονωτικό για τον οργανισμό
Ο βασιλικός, χάρη και στην ευχάριστη μυρωδιά του, διεγείρει το στομάχι και τον οργανισμό γενικότερα ως τονωτικό. Αυξάνει τη θερμοκρασία του οργανισμού και είναι, επιπλέον, σπασμολυτικό του πεπτικού συστήματος, γαλακτοπαραγωγικό και αντιφυσιτικό. Καταπραΰνει τους σπασμούς της κοιλιάς και έχει αξιόλογη δράση κατά της ζαλάδας και της νευρικής ημικρανίας.
Βελανιδιά Με άριστα αποτελέσματα κατά της διάρροιας
Η φλούδα της βελανιδιάς είναι ένα από τα πιο στυπτικά φάρμακα που υπάρχουν στη φύση. Είναι άριστο φάρμακο κατά της διάρροιας, της βλεννόρροιας και της αιμορραγίας. Αφεψήματα που παρασκευάζονται από τη φλούδα βοηθούν σε ασθένειες όπως η φυματίωση, η αμυγδαλίτιδα, οι χιονίστρες κ.λπ. Η υπερβολική εσωτερική χρήση της για μεγάλο χρονικό διάστημα βλάπτει το στομάχι και προκαλεί καρδιαλγία
Βατομουριά Αντιδιαβητική
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και η ρίζα του φυτού ως διουρητική, υποτασική, στυπτική και αντιαρθριτική. Εδώ και αιώνες πάντως, τα φύλλα και τα κοτσάνια του φυτού θεωρούνται διουρητικά και αντισακχαροδιαβητικά. Οι καρποί, από την πλευρά τους, είναι δροσιστικοί και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του στομαχιού.
Βέρατρο Αναλγητικό αλλά και δηλητηριώδες
Θεωρείται αναλγητικό, διουρητικό και καταπραϋντικό της καρδιάς, ενώ στο παρελθόν το χορηγούσαν σε ασθενείς ως εμετικό, καθαρτικό και εφιδρωτικό. Τα αλκαλοειδή που περιέχει, ωστόσο, το κάνουν ισχυρό δηλητήριο. Η θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο είναι 1 - 2 γραμμάρια από τη σκόνη του ριζώματος.
Βερβένα Χαλαρωτικό
Οι βασικές ιδιότητες της βερβένας είναι οι ηρεμιστικές. Χαλαρώνει τον οργανισμό, βοηθάει στην κατάθλιψη, τη νευρική εξάντληση και σε περιπτώσεις κρίσεων υστερίας, ενώ ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Επίσης συνιστάται σε παθήσεις του συκωτιού, της χολής και στην ουλίτιδα. Η βερβένα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Βερβερίδα Ισχυρό αντιβακτηριδιακό
Στο φλοιό της βερβερίδας περιέχονται ισχυρές αντιβακτηριακές ουσίες που ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση και διευρύνουν τις αρτηρίες. Ο φλοιός είναι επίσης αποτελεσματικός εναντίον της λεϊσμανίασης και της χολέρας. Αν και ανακουφίζει από τους πόνους της εμμήνου ρύσεως και του τοκετού δεν πρέπει να χορηγείται σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το αφέψημα από τα φύλλα της δρα κατά του σκορβούτου, της δυσεντερίας και της στηθάγχης.
Βερόνικα Για το άσθμα και τη φαγούρα
Με τη βερόνικα αντιμετώπιζαν στο παρελθόν το άσθμα, τη βρογχίτιδα, τη φαγούρα και τις παθήσεις του δέρματος. Σήμερα της αποδίδονται ιδιότητες ορεκτικές, τονωτικές, χωνευτικές και θεραπευτικές των ματιών. Το φυτό είναι αντιβηχικό και βοηθά επίσης σε περιπτώσεις στομαχικής ατονίας, κράμπας του στομαχιού, βρογχικού κατάρρου και κατάρρου της ουροδόχου κύστης.
Βιβούρνο Τονώνει το νευρικό σύστημαΤο φυτό τονώνει το νευρικό σύστημα, είναι διουρητικό, μυοχαλαρωτικό και καταπραϋντικό της μήτρας. Είναι γνωστή άλλωστε η χρήση του σε περιπτώσεις που μια γυναίκα κινδυνεύει να αποβάλει. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της φλεγμονής των ωοθηκών και της υπερβολικής αιμορραγίας την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Καλό είναι πάντως να μην τρώμε τον καρπό γιατί προκαλεί γαστρεντερίτιδα, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις θανατηφόρων δηλητηριάσεων.
Βρόμη Πλούσια σε βιταμίνες
Είναι γνωστή για τη δράση της κατά της κακής χοληστερίνης (LDL) στο αίμα. Περιέχει γλουτένη και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, Κ, βιοτίνη και φολικό οξύ. Επίσης, έχει ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, πυρίτιο, ψευδάργυρο, προστατεύει την καρδιά και τους πνεύμονες και βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμά τις μολύνσεις.
Βρυωνία Με καθαρτικές ιδιότητες
Η ρητίνη που περιέχει έχει ισχυρές καθαρτικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό η βρυωνία χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Είναι εμετική και διουρητική, ενώ χρησιμοποιείτο στην αρχαία Ελλάδα κατά του τετάνου, των μολύνσεων και της επιληψίας. Σε μεγάλη ποσότητα γίνεται επικίνδυνο δηλητήριο.
Βρωμελαϊνη Βοηθά στο αδυνάτισμα
Οταν λαμβάνεται με τα γεύματα, βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών και κατά συνέπεια στο αδυνάτισμα. Οταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι, δρα φαρμακευτικά ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας και ότι δρα κατά της ανεπάρκειας πεπτικών ενζύμων και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Γαρίφαλο Ανακουφίζει από τον πονόδοντο
Το γαρίφαλο και το λάδι που παρασκευάζεται από αυτό έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Το γαριφαλέλαιο ανακουφίζει από τον πονόδοντο, τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων και τον εμετό ενώ αναστέλλει τη ναυτία. Το γαρίφαλο είναι χωνευτικό, αφροδισιακό, ανθελμινθικό, σπασμολυτικό. Το άρωμα των γαριφάλων απωθεί τα κουνούπια και τον σκόρο.
Γέο Θεραπεύει και την ουλίτιδα
Η ισχυρή στυπτικότητά του, σε συνδυασμό με τις πεπτικές ιδιότητές του το καθιστά χρήσιμο σε εντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια, η δυσεντερία, η βλεννώδης κολίτιδα και παρόμοιες παθήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ναυτία και τον εμετό. Θεραπεύει την ουλίτιδα, ενώ εσωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα εμπύρετα κρυολογήματα και στην καταρροή.
Γεράνι Ενυδατώνει το δέρμα, πολεμά τον έρπη
Ανοίγει τους φραγμένους πόρους του δέρματος, ενυδατώνει, πολεμά τον έρπητα, το έκζεμα, τα λιπαρά μαλλιά και την κυτταρίτιδα. Ανακουφίζει από την κακή κυκλοφορία, τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, τη φλεβίτιδα, την κατακράτηση υγρών ενώ είναι και εντομοαπωθητικό. Βοηθά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, έντασης, στρες, νευρικότητας, άγχους, συναισθηματικής αστάθειας και της επιλόχειου κατάθλιψης.
Γκαλέγκα Αντιδιαβητικό
Ενδείκνυται για την αγωγή κατά του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι γαλακταγωγό -σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται ότι αυξάνει τη ροή του γάλακτος ακόμη και κατά 50%- διουρητικό και εφιδρωτικό. Επίσης, βοηθά στην ανάπτυξη των μαστικών αδένων.
Γκι Πολεμά την αρτηριοσκλήρωση
Επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την πίεση του αίματος και βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση ή πάσχουν από προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος.
Γκλομπουλάρια Φάρμακο κατά της ισχιαλγίας
Φυτό ελαφρώς καθαρτικό, αντιπυρετικό, εφιδρωτικό, στομαχικό και κατά της ισχιαλγίας. Το τσάι του χρησιμεύει ως καθαρτικό και το αφέψημά του βοηθά στην καταπολέμηση της ισχιαλγίας. Συναντάται σε όλη την Ελλάδα σε ξηρούς, άγονους τόπους και τα άνθη του έχουν μπλε χρώμα.
Γλιστρίδα Καθαρίζει το αίμα
Συστήνεται κατά της χολολιθίασης, είναι ευεργετική στην κολίτιδα και τις αμοιβάδες και θεωρείται αφροδισιακή. Προτείνεται για τον καθαρισμό του αίματος, τη δυσκοιλιότητα και τις φλεγμονές του ουροποιητικού. Οι αρχαίοι τη θεωρούσαν ταινιοκτόνα και τη συνιστούσαν κατά των μουδιασμάτων των μυών.
Γλυκάνισος «Ξυπνά» το νευρικό σύστημα
Θεωρείται ότι καταπολεμά την ατονία. «Ξυπνά» το νευρικό σύστημα και τονώνει τις λειτουργίες ζωτικών οργάνων, όπως του ήπατος, των πνευμόνων, της καρδιάς και του εγκεφάλου. Παράλληλα έχει ιδιότητες αποχρεμπτικές, βοηθά στη χώνεψη, στη μείωση της βουλιμίας, είναι διουρητικό, αντισπασμωδικό και εμμηναγωγό.
Γλυκόριζα Διουρητική και κατά του βήχα
Από τον χυμό της ρίζας του παρασκευάζεται η γνωστή γιάμπολη από τις οποίες φτιάχνονταν παραδοσιακά οι μαύρες παστίλιες για τον λαιμό. Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται ως μαλακτικό και κατά του βήχα. Επίσης, είναι διουρητική και ευεργετική στο κρυολόγημα, στην πνευμονία και στον πλευρίτη. Εχει υπακτική και αντιρευματική δράση ενώ θεωρείται κατάλληλη για τον διαβήτη.
Δατούρα Για το άσθμα και το Πάρκινσον
Δρα σπασμολυτικά στην περίπτωση του σπασμωδικού βήχα και του άσθματος. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, βοηθά σε περιπτώσεις ακράτειας ούρων και κατά του πριαπισμού. Η αλοιφή από δατούρα ανακουφίζει από τους πόνους ρευματισμών και ισχιαλγίας ενώ είναι επίσης αντινευραλγικό.
Δάφνη Για δυσπεψία και τριχόπτωση
Οι θεραπευτικές της ιδιότητες δεν είναι ευρέως γνωστές, όμως η δάφνη είναι καλό τονωτικό στις περιπτώσεις άτονης δυσπεψίας. Το δαφνέλαιο δρα κατά της τριχόπτωσης και χρησιμοποιείται εξωτερικώς κατά των ρευματισμών. Σκόνη ξερών δαφνόφυλλων σταματά την αιμορραγία της μύτης ενώ το τσάι της δάφνης είναι κατά των εντερικών ανωμαλιών.
Δαφνοκερασιά Για την οξεία πνευμονία
Τα παρασκευάσματά της είναι αντισπασμωδικά, αναισθητικά, κατά των νευρικών σπασμών των μυών και της κράμπας του στομάχου. Επίσης, έχει δράση κατά των εμετών, του νευρικού βήχα, του άσθματος, του κοκκύτη, του βρογχίτη, της πνευμονίας και είναι ρυθμιστική των παλμών της καρδιάς. Θεωρείται επίσης ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της οξείας πνευμονίας.
Δαχτυλίδα Συστήνεται για καρδιοπαθείς
Καρδιοτονωτικό και νευροτονωτικό βότανο η δαχτυλίδα συστήνεται σε καρδιοπαθείς ενώ παράλληλα χρησιμεύει και για την αντιμετώπιση οιδημάτων ως διουρητική. Τα φύλλα της περιέχουν μεταξύ άλλων σαπωνίνες, φλαβονοειδή, οξέα και γλυκοσίδες, γνωστές για την ώθηση που προσφέρουν στη λειτουργία της καρδιάς. Πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
Δελφίνιο Για το άσθμα και τη δύσπνοια
Χρησιμοποιείται κατά του άσθματος και της νευρικής ή αλλεργικής δύσπνοιας. Παλιότερα οι σπόροι του χρησιμοποιούνταν κονιορτοποιημένοι μαζί με λάδι ως ψειροκτόνο και κατά των κνησμών, ενώ η λοσιόν του για την απομάκρυνση του σμήγματος των ελκών. Το βάμμα του δρα κατά του εκζέματος, ενώ αντιμετωπίζει ορισμένους τύπους νευραλγιών και την οδονταλγία.
Δενδρολίβανο Αντισηπτικό, αντισπασμωδικό και αντιρευματικό
Δίκταμο Κατάλληλο για τις κεφαλαλγίες
Στο δίκταμο αποδίδονται σήμερα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες κατά των γαστραλγιών, της ατονίας του πεπτικού συστήματος, των κεφαλαλγιών, κατά της αμηνόρροιας, των παθήσεων της μήτρας και της εξάντλησης του οργανισμού γενικότερα. Θεωρείται ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών και σκορβούτου. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως εμμηναγωγό και για εκτρώσεις.
Δίψακος Αντιδερματικό και αντιφυματικό
Το βάμμα που φτιάχνεται από φρέσκο, ανθισμένο δίψακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Επίσης, καταπολεμά τα συρίγγια του πρωκτού και ενισχύει τον οργανισμό στη μάχη κατά της φυματίωσης. Ο δίψακος ανοίγει την όρεξη, προκαλεί εφίδρωση και διούρηση, ενώ το σιρόπι από τον χυμό του σε συνδυασμό με ζάχαρη δρα ευεργετικά στο αίμα.
Δρακοντιά Για γαστρίτιδες και αιμορραγίες
Βοηθά στην απόχρεμψη σε περιπτώσεις άσθματος και χρόνιου βήχα. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και συστήνεται σε περιπτώσεις γαστρίτιδας, αιμορραγιών και ερυθημάτων. Ο Διοσκουρίδης πρότεινε τη σκόνη της δρακοντιάς -η οποία ονομάζεται και άρο- ανακατεμένη με λευκή άμπελο για την καταπολέμηση των πολύποδων. Απαιτείται προσοχή στη χρήση της γιατί προκαλεί συχνά δηλητηρίαση.
Δυόσμος Με διεγερτικές ιδιότητες
Εχει διεγερτικές ιδιότητες και βοηθά στους πόνους της χολής και του στομαχιού, αντιμετωπίζει τις νευρικές διαταραχές, τους ιλίγγους και την ταχυκαρδία. Χρησιμοποιείται κατά του λόξιγκα ενώ είναι και σπασμολυτικός, διουρητικός, κατά των αερίων, εφιδρωτικός, κατά της πέτρας της ουροδόχου κύστης, κατά των φλεγμονών των νεφρών και κατά του εμετού σε περίοδο εγκυμοσύνης.
Εκουιζέτο Διουρητικό και αντισηπτικό
Λέγεται επίσης πολυκόμπι και είναι πλούσιο σε πυρίτιο. Είναι διουρητικό, σταματά την αιμορραγία, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, τονώνει τους ιστούς, ενώ δρα ευεργετικά στα μαλλιά και τα εύθραυστα νύχια. Το αφέψημά του είναι κατά της ατροφίας του δέρματος και του πόνου στα αυτιά ,ενώ το βάμμα του χρησιμοποιείται κατά της εφίδρωσης των ποδιών.
Ερίγκερο
Ως αφέψημα για το λουμπάγκο
Το βρίσκουμε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ακόμη και μέσα σε καλλιεργημένα χωράφια, έχει χνουδωτή υφή και πολλά κλαδιά. Εχει γκριζοπράσινα φύλλα, τα οποία περιέχουν αιθέριο έλαιο, ενώ τα άνθη του είναι μικρά και συνήθως κίτρινα. Χρησιμοποιείται ως αφέψημα για το λουμπάγκο, τους ρευματισμούς, τις αιμορροΐδες, είναι διουρητικό και αντιδιαρροϊκό.
Ερυθραία Για την αναιμία και τα αρθριτικά
Φυτρώνει στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, σε χέρσα ή αμμώδη εδάφη και σε λιβάδια, τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ύψος του μπορεί να φτάσει έως 50 εκατοστά, τα λουλούδια του είναι ρόδινα και φέρουν μία μακρουλή κάψα, όπου περιέχονται οι σπόροι. Είναι πολύ πικρή και χορηγείται ως αντιπυρετικό, για την αναιμία, τα αρθριτικά, την υπέρταση και την πέτρα στους νεφρούς. Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του φουσκώματος της κοιλιάς και τις καούρες.
Ευώνυμο Καθαρτικό και δηλητηριώδες
Εχει χαρακτηριστικά μικρά κιτρινωπά άνθη σε φούντες και ανθίζει από το Μάιο έως τον Ιούνιο. Πρόκειται για θάμνο, ύψους δύο έως και έξι μέτρων που φύεται στις άκρες των δασών και σε θαμνόφυτες πλαγιές. Είναι δηλητηριώδες και χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο, διουρητικό και καθαρτικό, ενώ φέρεται να αντιμετωπίζει και τις ψείρες.
Εφέδρα Για το άσθμα και τις αλλεργίες
Το βρίσκουμε κυρίως στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Είναι ένας μικρός θάμνος, με μικρά κίτρινα άνθη. Έχει ένδειξη κατά του άσθματος και των αλλεργιών και είναι νευροτονωτικό.
Ζαμπούκος Με χρωστικές ιδιότητες
Ευκάλυπτος Ανακουφίζει από τον βήχα
Η προέλευσή του είναι από την Τασμανία, αλλά τους τελευταίους δύο αιώνες καλλιεργείται και στις ευρωπαϊκές χώρες. Τα φύλλα του περιέχουν ευκαλυπτέλαιο, το οποίο είναι αντισηπτικό και αντιπυρετικό, ανακουφίζει από τον βήχα, τον πονόλαιμο, το άσθμα, είναι χωνευτικό, βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και ελαφρών εγκαυμάτων. Η αντιβιοτική του δράση βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού, του πεπτικού και του ουροποιητικού, ενώ αντιμετωπίζει και τα παράσιτα του εντέρου.
Ηλίανθος ή ηλιοτρόπιο Ηρεμιστικό και πολυλειτουργικό
Καλλιεργείται για τους καρπούς του, οι οποίοι τρώγονται (ηλιόσποροι) ή παράγεται από αυτούς το ηλιέλαιο. Οι άψητοι ηλιόσποροι δρουν ως ηρεμιστικό και βοηθούν τη λειτουργία μίας σειράς οργάνων και αδένων, όπως ο προστάτης, οι νεφροί και η χολή. Χρησιμοποιούνται, επίσης, κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, για την απόχρεμψη, το κρυολόγημα, βελτιώνουν την όραση και μειώνουν τη χοληστερίνη.
Θρούμπι Ορεκτικό και καταπραϋντικό
Θάμνος με σκληρά φύλλα με μαύρες βούλες, ροζ ή λευκά άνθη και καστανούς σπόρους. Είναι ορεκτικό, έχει ευεργετική δράση στην ατονία του στομαχιού και στη χώνεψη. Λειτουργεί ως καταπραϋντικό των ρευματικών αρθριτικών πόνων.
Ιβίσκος Κατάλληλο και για υπέρβαρους
Διακοσμητικό φυτό με καταγωγή από την ανατολική Ασία. Eχει και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς το έγχυμα του ιβίσκου συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων.
Ιλεξ Τονωτικό και αντιυπερτασικό
Δένδρο αειθαλές, το οποίο φυτρώνει σε δάση. Τα φύλλα του είναι πολύ σκληρά, τα άνθη του λευκά, ενώ οι καρποί του έχουν μέγεθος κόκκων πιπεριού. Εχει τονωτική δράση, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, είναι διουρητικό και υπακτικό.
Ινουλα Αντιβηχικό, διουρητικό
Φυτρώνει σε ορεινές περιοχές και ανθίζει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Χρησιμοποιείται ως τονωτικό, αντιβηχικό, διουρητικό και θεωρείται ότι βοηθάει πάσχοντες από άσθμα, βρογχίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Εχει, επίσης, ένδειξη για την ψωρίαση, τον έρπητα και τις αιμορροΐδες.
Ιπέκα Αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό
Βότανο των Ινδιάνων, το οποίο έφερε στην Ευρώπη ένας μοναχός τον 16ο αιώνα. Η ρίζα του χρησιμοποιείται ως εμετικό σε δηλητηριάσεις, αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό στο χρόνιο πνευμονικό κατάρρου, για την οξεία δυσεντερία, το άσθμα και τον κοκίτη.
Ιριδα Με καθαρτικές ιδιότητες
Κρίνος, με ελαφρύ μπλε χρώμα, ο οποίος ανθίζει από το Μάιο έως τον Ιούνιο. Η ρίζα της είναι αρωματική, με εμετικές και καθαρτικές ιδιότητες. Είναι, επίσης, διουρητικό, ανθελμινθικό, ενώ βοηθάει την απόχρεμψη.
Ιτιά Με αναλγητική δράση
Δένδρο που βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και ανθίζει την άνοιξη. Εχει αντιπυρετική και αναλγητική δράση, καθώς η φλούδα της περιέχει μία ουσία, παρόμοια με εκείνη της ασπιρίνης. Είναι, επίσης, τονωτικό, χρησιμοποιείται κατά των ρευματισμών, για την καούρα και τις στομαχικές διαταραχές και τη δυσεντερία. Το έγχυμά της κάνει καλό στον πονόλαιμο.
Καλέντουλα Επουλώνει πληγές και εξανθήματα
Πολύ γνωστό φυτό στη χώρα μας, όπου χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό, καθώς από το Μάιο έως τον Οκτώβριο βγάζει άνθη με έντονα χρώματα. Χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, το οποίο συμβάλλει στην επούλωση των πληγών και των εξανθημάτων, στην αντιμετώπιση του πυρετού, του ίκτερου και των ιλίγγων του πρηξίματος των αδένων στο λαιμό. Εχει, επίσης, αντισηπτική δράση και βοηθά στις στοματίτιδες, τα τσιμπήματα σφήκας. Γίνεται και εξωτερική της χορήγηση για κρεατοελιές, εγκαύματα, φλεβίτιδα, επιπεφυκίτιδα και κάλους.
Κολλιτσίδα (λάππα) Καθαρίζει το αίμα, διώχνει τις πέτρες από τους νεφρούς
Φυτρώνει στις άκρες των δρόμων. Εχει μακριές ρίζες, χνουδωτά φύλλα με σχήμα καρδιάς και μπλε άνθη, τα οποία βγαίνουν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Καθαρίζει το αίμα και χρησιμοποιείται κατά της αρθρίτιδας, της πέτρας στους νεφρούς και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Το λάδι της ρίζας θεραπεύει την πιτυρίδα και τη φαγούρα, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων από το στομάχι και το έντερο, την αρθρίτιδα και τις ρευματικές παθήσεις. Εχει, επίσης, διουρητική δράση.
Καλαμπόκι Γίνεται και αφέψημα
Γνωστό σε όλους, καθώς καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη χώρα μας ως τροφή, με εποχή άνθησης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Από τα «μαλλιά» του παρασκευάζεται αφέψημα, το οποίο έχει διουρητική και καταπραϋντική δράση και βοηθά σε μία σειρά από παθήσεις των νεφρών.
Κανέλα Τονώνει το κυκλοφορικό
Το αιθέριο έλαιο στο φλοιό και τα φύλλα της τονώνει το κυκλοφορικό και την καρδιά και βοηθά μία σειρά από άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως το νευρικό, το πεπτικό και το μυϊκό. Είναι, επίσης, ευεργετικό στο δέρμα, ενώ έχει αφροδισιακή, αντισηπτική και αιμοστατική δράση και βοηθά στην καταρροή, στην επούλωση πληγών και στους ρευματισμούς.
Κάππαρη Αφροδισιακή και διουρητική
Ανθίζει από το Μάιο έως τον Αύγουστο και εντοπίζεται κυρίως σε άγονα πεδινά εδάφη ή πάνω σε βράχους. Τα μπουμπούκια και η ρίζα της είναι διουρητικά, αφροδισιακά και τονωτικά, ενώ φέρονται να έχουν δράση στους ρευματισμούς, τον πονόδοντο, τις παθήσεις του ήπατος και της σπλήνας.
Κάρβι Για στομαχικές παθήσεις
Εχει τονωτικές και αρωματικές ιδιότητες και η μυρωδιά του μοιάζει με εκείνη του καρότου. Σπέρνεται στο τέλος του καλοκαιριού και χρησιμοποιείται ως καθαρτικό, για παθήσεις του στομάχου και της χοληδόχου κύστης.
Καρδαμίνη Καταπραϋντικό
Βρίσκεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία και θεωρείται φυτό τονωτικό, αποχρεμπτικό, ενώ καταπραΰνει τους νευρολογικούς πόνους.
Κάρδαμο Ορεκτικό και αντιβιοτικό
Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως ορεκτικό, αλλά και για τη θεραπεία της λύσσας, των νευρικών παθήσεων, της δυσπεψίας και της ανακούφισης των κολικών πόνων. Εχει αντιβιοτική δράση, καθαρίζει το αίμα και βοηθά το ήπαρ.
Καρότο Αντικαρκινικά τα φύλλα του
Δεν λείπει σχεδόν από καμία κουζίνα, καθώς συνοδεύει πολλά φαγητά και σαλάτες. Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει ότι τα φύλλα του άγριου καρότου είχαν θεραπευτική δράση κατά των καρκινωμάτων. Η ρίζα του το κάνει καθαρτικό, διουρητικό, αντισηπτικό και μαλακτικό, ενώ το καρότο δρα ευεργετικά στο ήπαρ, στα έντερα, στον ίκτερο και καθαρίζει το αίμα.
Καρυδιά Καθαρτικό και αντιπυρετικό
Τα φύλλα της έχουν καθαρτική δράση, είναι ορεκτικά, καθαρίζουν τον πνεύμονα, βοηθούν τους διαβητικούς, ενώ περιορίζουν τις φλεγμονές στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Το έγχυμά τους τονώνει τα μαλλιά, το κατάπλασμα επουλώνει τις πληγές και τους κάλους. Η πράσινη φλούδα του καρυδιού έχει αντιπυρετική δράση.
Κάσσια ή Αλεξανδρινή (χένα) Για σοβαρές δυσκοιλιότητες
Είναι ένα από τα παλαιότερα καθαρτικά, το οποίο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις σοβαρής δυσκοιλιότητας. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς η μακροχρόνια χρήση του προκαλεί εξάρτηση του εντέρου.
Καψέλλα Αιμοστατικό, αντιδιαρροϊκό
Ζιζάνιο που φυτρώνει τις δροσερές περιόδους και θεωρείται πολύ καλό αιμοστατικό. Εχει διουρητική δράση, είναι αντισηπτικό, αντιδιαρροϊκό και βοηθά άτομα με άμμο στους νεφρούς. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά των ρευματικών παθήσεων, λοιμώξεων του ουροποιητικού και ατροφία των μυών.
Κερασιά Με δράση αντιφλεγμονώδη
Φυλλοβόλο δένδρο, το οποίο βρίσκεται σε ψυχρές, αλλά και θερμές περιοχές. Τα κεράσια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, καθαρίζουν το αίμα, βοηθούν τους διαβητικούς και τους ασθενείς με αρτηριοσκλήρυνση, πέτρες στους νεφρούς και τους παχύσαρκους.
Κετραρία Για καταρροή και βρογχίτιδα
Λειχήνα που συναντάται σε δροσερή μέρη. Είναι τονωτική των βλεννογόνων και των αδένων του πεπτικού. Χορηγείται κατά της καταρροής και της βρογχίτιδας. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά του κοκίτη, του άσθματος, της φυματίωσης, της ναυτίας, παθήσεων του νεφρού και της ουροδόχου κύστης.
Κισσός Εκχύλισμα κατά της πιτυρίδας
Αειθαλής θάμνος, που αναπτύσσεται κυρίως σε σκιερά σημεία. Το εκχύλισμα του κισσού καταπολεμά την πιτυρίδα, την τριχόπτωση και τις ψείρες, ανακουφίζει από τα εγκαύματα, τους κιρσούς και την φλεβίτιδα, ενώ μειώνει την κυτταρίτιδα. Η αλοιφή ανακουφίζει από εγκαύματα, ψώρα, δερματίτιδες, κιρσούς, φλεβίτιδα και κάλους, ενώ μειώνει την κυτταρίτιδα.
Κολίαντρο Καταπραΰνει τους κολικούς
Αρωματικό φυτό με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, το οποίο χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και ανήκει την ίδια οικογένεια με τον μαϊντανό. Βοηθάει το πεπτικό σύστημα να απαλλαγεί από τα αέρια, ενώ καταπραΰνει τον πόνο (κολικό) που τα συνοδεύει. Ελέγχει τη διάρροια, αυξάνει την έκκριση πεπτικών υγρών, διεγείροντας την όρεξη.
Κολοκυθιά Καταπραϋντικοί οι σπόροι της
Οι σπόροι της είναι δροσιστικοί και καταπραϋντικοί, ενώ το γαλάκτωμα χρησιμοποιείται κατά της καταρροής, της καούρας του πεπτικού και της φλεγμονής της κύστης και της ουρήθρας. Με το σαρκώδες μέρος του καρπού γίνονται καταπλάσματα κατά των εγκαυμάτων πρώτου βαθμού.
Κολχικό Αναλγητικό αλλά δηλητηριώδες
Βολβώδες και δηλητηριώδες φυτό, το οποίο ανθίζει πριν από το φθινόπωρο. Η δηλητηρίαση προκαλείται από την κολχικίνη που περιέχει και δύο γραμμάρια μπορούν να σκοτώσουν ένα παιδί. Η κολχικίνη χρησιμοποιείται για την ουρική αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς. Είναι αναλγητικό και σταματά τη διαίρεση των κυττάρων, αλλά η τοξικότητά της είναι αποτρεπτική για να χρησιμοποιηθεί εναντίον του καρκίνου.
Κουμαριά Αντιθρομβωτικό
Η χρησιμότητα του κούμαρου σε διάφορες παθήσεις είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς η μεγάλη κατανάλωση καρπών προκαλεί δηλητηρίαση. Ο Ιπποκράτης τα χρησιμοποιούσε κατά της θρομβοφλεβίτιδας, ενώ πρόσφατα απομονώθηκαν σε αυτά κουμαρίνες, οι οποίες είναι αντιπηκτικά που χορηγούνται σε ασθενείς με θρομβώσεις.
Κουσκούτα Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα
Ζιζάνιο, γνωστή και ως «μαλλιά του διαβόλου» ή «λύκος». Κάνει ζημιές στα τριφύλλια, τα κουκιά και άλλα καλλιεργούμενα φυτά. Το εκχύλισμά της αυξάνει την έκκριση χολής από τη χοληδόχο κύστη και αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα, η οποία προκαλείται από κακή λειτουργία του ήπατος.
Κράταιγος Δρα στα αγγεία της καρδιάς
Χρησιμοποιείται για κάθε καρδιακή διαταραχή και βοηθά το κυκλοφορικό. Σύγχρονοι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι δρα στα αγγεία και στο μυοκάρδιο. Διαστέλλει τη στεφανιαία αρτηρία, τονώνει τα τοιχώματα των αγγείων και του καρδιακού μυός και βελτιώνει την ελαστικότητα του μυοκαρδίου. Δίνεται σε αρχικά στάδια καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η ηρεμιστική του δράση μπορεί να συμβάλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Κρεμμύδι Μειώνει την κακή χοληστερίνη
Το γνωστό κόκκινο κρεμμύδι συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης, καθώς και στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και του βήχα (αποχρεμπτικό). Εχει ρόλο στην προστασία των αγγείων σε ηλικιωμένους, βοηθά στην επούλωση των πληγών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κριθάρι Εχει δράση κατά της δυσπεψίας
Είναι δροσιστικό, μαλακτικό, ενώ αυξάνει και τη ρευστότητα του αίματος. Η βύνη έχει δράση κατά της δυσπεψίας, ευνοεί την πέψη αμυλούχων τροφών, δρα κατά του σκορβούτου και συνιστάται για την καταρροή και τη χρόνια βρογχίτιδα.
Κρόκος Αρωματικό και αφροδισιακό
Χρησιμοποιούταν στην αρχαιότητα ως αρωματικό και αφροδισιακό. Οι αρχαίοι Ελληνες γνώριζαν και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, καθώς το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και τις επιπτώσεις του μεθυσιού από κρασί.
Κρότωνας Βγάζει λάδι θαυματουργό
Μικρό δένδρο, το οποίο ανθίζει και καρποφορεί δύο φορές το χρόνο και έχει έναν καυστικό χυμό. Το λάδι του κρότωνα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις παρουσίας υγρών στους ιστούς (υδρωπικία) και για την πρόληψη εγκεφαλικής αιμορραγίας. Εχει, επίσης, δράση σε νευραλγίες, ρευματισμούς και είναι ισχυρό καθαρτικό.
Κύμινο Για τις χιονίστρες και τη βαρηκοΐα
Το κατάπλασμα αντιμετωπίζει την ορχίτιδα και τις χιονίστρες, το έγχυμα τη βαρηκοΐα, ενώ οι σπόροι είναι καθαρτικοί, διουρητικοί, σπασμολυτικοί και καρδιοτονωτικοί. Το αιθέριο έλαιο χορηγείται για τον μετεωρισμό.
Κυνόγλωσσο Για χρήση ομοιοπαθητική
Φυτρώνει στα δάση και σε βραχώδεις πλαγιές και ανθίζει από το Μάιο έως τον Αύγουστο. Είναι αντιδιαρροϊκό, καταπραϋντικό και ελαφρώς ναρκωτικό. Η χρήση του περιορίζεται στην ομοιοπαθητική.
Κώνειο Ναρκωτικό και αναισθητικό
Γνωστό από την εκτέλεση του Σωκράτη, έχει αναισθητική δράση, είναι ναρκωτικό, διουρητικό και χορηγείται σε άτομα που πάσχουν από σπασμολυτικό βήχα, κοκίτη, άσθμα, νευρολογικές παθήσεις και αρθρίτιδα.
Λαδανιά Αντιφλεγμονώδες αιθέριο έλαιο
Αυτοφυής χαμηλός θάμνος, με ροζ άνθη. Τα φύλλα και οι βλαστοί της εκκρίνουν το λάβδανο, που περιέχει αιθέριο έλαιο και έχει αντιφλεγμονώδη και αντιδιαρροϊκή δράση, είναι σπασμολυτικό, αποχρεμπτικό και αντικαταρροϊκό. Εχει καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αϋπνία και τον πονόδοντο.
Λάμιο Για την αϋπνία και τις νευρώσεις
Φυτρώνει κοντά σε κήπους και φράχτες ή καλλιεργείται με σπόρο. Τα φύλλα του μοιάζουν με εκείνα της τσουκνίδας, ενώ τα άνθη του είναι λευκά. Είναι τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αιμοστατικό, αντικαταρροϊκό και αποχρεμπτικό, ενώ χορηγείται κατά της αϋπνίας και της νεύρωσης.
Λάχανο Χορηγείται για την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη
Γνωστό από τις σαλάτες, έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το αίμα και τους νεφρούς. Χορηγείται για την αϋπνία, το άγχος, την κατάθλιψη, τη χρόνια κόπωση και γενικά για τις νευρολογικές διαταραχές. Οταν καταναλώνεται ωμό, αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα και τη μέθη. Ζουμί από βρασμένα λάχανα ωφελεί ανθρώπους με βήχα και από ωμά λάχανα από το έλκος του στομάχου, τον διαβήτη και την αϋπνία. Είναι, επίσης, διουρητικό και χορηγείται κατά της δυσκοιλιότητας.
Λεβάντα Για εγκαύματα και τσιμπήματα
Μικρός θάμνος, το έλαιο του οποίου χορηγείται κατά των εγκαυμάτων και των τσιμπημάτων από έντομα. Είναι, επίσης, ελαφρά υπνωτικό, ηρεμιστικό, αντιμικροβιακό, τονωτικό, αντιβηχικό, ενώ έχει δράση κατά της γρίπης και του κοκίτη. Εχει ευεργετική δράση στα ούλα, στις πληγές και χορηγείται κατά του τυμπανισμού, της διάρροιας και προβλημάτων από νευρικό στομάχι.
Λεμονιά Θαυματουργός καρπός
Ενα από τα πιο γνωστά οικιακά δένδρα στην Ελλάδα. Ο καρπός της ενισχύει τον οργανισμό, ο χυμός του λεμονιού είναι αντισηπτικός και αντιβακτηριδιακός. Χρησιμοποιείται για το άσθμα, το βήχα, το κρυολόγημα, διαλύει τις πέτρες στους νεφρούς και προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση. Ελέγχει την αρτηριακή πίεση, τη διφθερίτιδα, τον ίκτερο και τη στηθάγχη.
Λεύκα Αλοιφή για πόνους - πληγές
Ανθίζει τον Μάρτιο και Απρίλιο και περιέχει μία σειρά από χρήσιμες ουσίες, στα μπουμπούκια, τη φλούδα και τα φύλλα της. Με έγχυμα από τα μπουμπούκια τους αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες, είναι αποχρεμπτικά και διουρητικά. Παράγεται, επίσης, μια αλοιφή, με την οποία αντιμετωπίζονται οι πόνοι από πληγές. Από τη φλούδα, παράγεται μια σκόνη, η οποία έχει διουρητική, τονωτική και αντιπυρετική δράση, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της γονόρροιας και της βλεννόρροιας. Ο καρπός της χορηγείται για τη νεύρωση του στομάχου, τα μάτια της για την αρθρίτιδα και τις παθήσεις του ουροποιητικού.
Λευκαγκάθι Βοηθά τη χρόνια δυσκοιλιότηταΕίναι βότανο που βοηθά στη χρόνια δυσκοιλιότητα, καθώς οι καρποί του είναι καθαρτικοί και διουρητικοί. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ενοχλήσεων του πεπτικού σωλήνα, των ρευματισμών και της αρθρίτιδας, ενώ θεραπεύει την υδροπεκία και τα δερματικά εξανθήματα. Ταυτόχρονα, οι καρποί του βοηθούν τη χολή.
Λινάρι Καθαρτικοί οι σπόροι του
Οι σπόροι του είναι καθαρτικοί και μαλακτικοί και χρησιμοποιούνται με ζεστά καταπλάσματα. Το λινάρι είναι επίσης ελαφρά διουρητικό. Το τσάι του συνίσταται στις παθήσεις φλογώσεων της κοιλιάς και στις ασθένειες των νεφρών, της κύστης, των λειχήνων και κατά των πόνων του συκωτιού και της χολής. Το μείγμα λινόλαδου και κόκκινου κρασιού θεωρείται επουλωτικό των πληγών.
Λομπέλια Για τη δύσπνοια και το άσθμα
Είναι αποχρεμπτικό και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει εμετό. Συγκαταλέγεται στα βότανα που χρησιμοποιούνται κατά της δύσπνοιας, του άσθματος και του κοκκίτη. Επίσης λειτουργεί καταπραϋντικά και δρα κατά της κράμπας του στομαχιού και της πνευμονίας. Χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι, η ρίζα του αλλά και τα φύλλα.
Λουίζα «Τσάι» για το αδυνάτισμα
Εχει χαρακτηριστική μυρωδιά λεμονιού και το τσάι της ενισχύει το αδυνάτισμα του σώματος. Η λουίζα είναι φυτό τονωτικό, στομαχικό, αντιπυρετικό, εφιδρωτικό και αντισπασμωδικό. Επίσης, δρα καταπραϋντικά για τους βρόγχους και τη ρινική κοιλότητα. Σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία. Το κατάπλασμά της καταπολεμά τους νευρόπονους και ιδιαίτερα τους νευρικούς πονοκεφάλους και τους πόνους των αυτιών.
Λυκίσκος Χωνευτικό και διουρητικό
Είναι χωνευτικός, με πικρή γεύση, τονώνει τον οργανισμό και προκαλεί διούρηση. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ανορεξίας και δυσπεψίας. Θεωρείται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σε περιπτώσεις καρκίνου και δρα κατά του πριαπισμού. Στις κατάλληλες δόσεις είναι σκωληκοκτόνος και έχει καρδιοτονωτικές ιδιότητες, ενώ σε μεγάλες δόσεις λειτουργεί ως ναρκωτικό και έχει αντί-αφροδισιακά αποτελέσματα.
Λυκοπόδιο Ανακουφίζει από τις κράμπες
Βοηθά όσους πάσχουν από ρευματισμούς και παραμορφωτική αρθρίτιδα. Αντιμετωπίζει τη χρόνια δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες. Είναι ωφέλιμο στο ουροποιητικό και το γεννητικό σύστημα, καταπολεμά τις πέτρες στο νεφρό, τις φλεγμονές και τις σκληρύνσεις των όρχεων. Ανακουφίζει από τις κράμπες στα πόδια, ενώ ενισχύει τον οργανισμό σε περιπτώσεις ηπατίτιδας, κίρρωσης του ήπατος και της νυχτερινής δύσπνοιας που τη συνοδεύει.
Μαντζουράνα Για τον βήχα και τις αμυγδαλές
Βοηθά το αναπνευστικό σύστημα ως αποχρεμπτικό, είναι ευεργετική για τον νευρικό βήχα, τις αμυγδαλές, τη βρογχίτιδα και το άσθμα. Καταπραΰνει τους στομαχόπονους, σταματά τους εμετούς, διεγείρει το συκώτι και τη σπλήνα. Βοηθά στη χώνευση. Δρα ως ηρεμιστικό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ημικρανίας, νευρασθένειας, άγχους, ψυχικών νόσων αλλά και για αϋπνίες ή ιλίγγους.
Μάραθος Προστατεύει από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος
Οι σπόροι του εξαφανίζουν τα αέρια της κοιλιάς. Το αφέψημά του είναι διουρητικό και η χρήση του έχει αποδειχθεί ευεργετική για τα μαλλιά και το γηρασμένο δέρμα. Τα φύλλα μάραθου συμβάλλουν στην πέψη των λιπαρών ουσιών και κατ’ επέκταση στο αδυνάτισμα ενώ υποβοηθούν στη ροή του γάλακτος. Το τσάι του μαλάθρου με μέλι συνίσταται κατά των ρυτίδων και το απόσταγμά του σε συνδυασμό με μαϊδανό και δυόσμο χρησιμοποιούνταν παλαιότερα κατά των πόνων των ματιών. Θεραπεύει την άμμο και την πέτρα στα νεφρά, προφυλάσσει από τη γρίπη και τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Μαρούλι Ωφέλιμο για το νευρικό σύστημα
Εχει ναρκωτικές ιδιότητες και είναι κατευναστικό του βήχα και των νεύρων. Κατά τον Διοσκουρίδη κατευνάζει τη λαγνεία. Ωφελεί στο νευρικό σύστημα και το συκώτι και δρα κατά του ικτέρου. Μετριάζει τους παλμούς της καρδιάς, χρησιμοποιείται κατά της νευραλγίας των εντέρων, της βρογχίτιδας, της γρίπης και των ρευματισμών. Κατά την ιατρική είναι αναφροδισιακό.
Μαρρούβιο Διεγερτικό -αντιπυρετικό
Χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό ως διεγερτικό και αντιπυρετικό. Το οινοπνευματικό εκχύλισμα του φυτού λαμβάνεται αντί του κινίνου. Εχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, είναι αντιβηχικό και αντισπασμωδικό. Το αφέψημά του είναι τονωτικό αλλά σε μεγάλη ποσότητα λειτουργεί ως καθαρτικό.
Μελίλωτος Αντισπασμωδικό, αντισηπτικό
Είναι βότανο καταπραϋντικό, αντισπασμωδικό και κατά των αερίων. Χρησιμοποιείται κατά των κολικών, σταματά το αίμα, προκαλεί αντισηψία και επουλώνει τις πληγές. Επίσης θεωρείται ότι θεραπεύει τον βήχα. Βρασμένος συνίσταται κατά των πρηξιμάτων με φλόγωση. Το αφέψημά του βοηθά στην επεφυκίτιδα και το ερύθημα του δέρματος. Ο χυμός του μελίλωτου χρησιμεύει κατά του καταρράκτη.
Μελισσόχορτο Ενισχύει τη μακροζωΐα
Είναι το φυτό που θεωρείται ότι απομακρύνει το γήρας, θεραπεύει την ανικανότητα και ενισχύει τη μακροζωία. Χρησιμοποιείται κατά των δηλητηριωδών τσιμπημάτων ενώ το κατάπλασμά του απομακρύνει τους πόνους των αρθρώσεων. Ανακουφίζει από τους πόνους της δυσεντερίας και δρα κατά του βόμβου των αυτιών. Αντιμετωπίζει τις στομαχικές ξινίλες, τη δυσπεψία και του οδοντόπονου ενώ συμβάλλει στη βελτίωση της δυσώδους αναπνοής.
Μελιτζάνα Βοηθά και στις αιμορροΐδες
Θεωρείται κατάλληλη για καχεκτικούς οργανισμούς. Το κοτσάνι της βοηθά στις αιμορροΐδες ενώ είναι διουρητική και ευκοίλια. Κατάπλασμα από τα φύλλα της μελιτζάνας έχει μαλακτικές ιδιότητες και επουλώνει φλεγμονές, εγκαύματα και καλόγερους.
Μενεξές Διουρητικό - αποχρεμπτικό
Το αφέψημά του είναι διουρητικό, αποχρεμπτικό και βοηθά να σταματήσει ο βήχας και άλλοι ερεθισμοί του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα και ο κοκίτης. Είναι δροσιστικό σε εμπύρετες καταστάσεις, ενώ θεωρείται ότι λειτουργεί ως ήπιο ηρεμιστικό σε περιπτώσει άγχους και αϋπνίας. Ο μενεξές είναι ανθελμινθικός, θεραπεύει την πέτρα στα νεφρά, ανακουφίζει από τον πόνο και τον τυμπανισμό.
Μέντα Συστήνεται και για την καταρροή
Η μέντα είναι σπασμολυτική, χωνευτική, που ενισχύει την παραγωγή της χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. Θεωρείται διεγερτική και σε μεγάλες ποσότητες αφροδισιακή, ενώ συστήνεται κατά της καταρροής, των ρευματισμών και δυσμηνόρροιας, κατά της εντερίτιδας και της πέτρας στο νεφρό και τη χολή. Επίσης θεωρείται βότανο κατά της ασφυξίας.
Μερκουριάλις Υπνωτικό και μαλακτικό
Πρόκειται για βότανο που λειτουργεί ως δραστικό ευκοίλιο ενώ είναι, επίσης, υπνωτικό. Είναι διουρητικό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υδρωπικίας. Καταναλώνεται με τη μορφή αφεψήματος ενώ το κατάπλασμα που φτιάχνεται από τα φύλλα του έχει μαλακτικές ιδιότητες.
Μηδική Πλούσιο σε ασβέστιο
Βοηθά στην παραγωγή γάλακτος για τον θηλασμό. Περιέχει ασβέστιο που ωφελεί τα κόκαλα και τα δόντια. Θεωρείται καθαρτική του αίματος και βοηθητική στην αναιμία, την αρτηριοσκλήρυνση, τους ρευματισμούς, τις νευραλγίες, την αϋπνία, τον ίκτερο, τον προστάτη και τη δυσκοιλιότητα.
Μηλιά Αποτοξινώνει τον οργανισμό
Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές διαλυτών ινών. Τα μήλα είναι στυπτικά, δρουν κατά των εντερικών διαταραχών, διεγείρουν την πεπτική λειτουργία και βοηθούν στη λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού. Ωφελούν τον οργανισμό σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθρίτιδας, εκζεμάτων, αιμορροΐδων και αρτηριοσκλήρυνσης, ενώ ο χυμός από βρασμένα μήλα καταπολεμά τον βήχα, τον πονόλαιμο και την ουροδόχο κύστη.
Μηνύανθος Ευεργετικά τα φύλλα για τα ούλα
Είναι φυτό εμμηναγωγό, που ανοίγει την όρεξη και τονώνει τον οργανισμό. Τα φύλλα του είναι ευεργετικά για τα ούλα και για εξογκωμένους αδένες, όπως οι μαγουλάδες. Είναι αντιπυρετικό, τονωτικό του στομαχιού και καταπραϋντικό των νεύρων. Παράλληλα, αντιμετωπίζει τις κράμπες και τους πόνους του στομαχιού και ανακουφίζει από τους κολικούς με αέρα. Ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος.
Μολόχα Θεραπεύει και τον βήχα
Μαλακτικό και αποχρεμπτικό το τσάι που παρασκευάζεται από φύλλα και άνθη μολόχας θεραπεύει και τον βήχα. Παράλληλα, καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος ενώ με τη μορφή καταπλάσματος μαλακώνει τους κάλους στα πόδια. Ποδόλουτρο από το ζουμί ξεκουράζει τα κάτω άκρα.
Μπάμια «Καίει» το λίπος
Θεραπεύει τους αρθριτικούς πόνους και συνιστάται ως ιδανική για τους παχύσαρκους, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το κάψιμο λίπους. Βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής του αναπνευστικού συστήματος και των παθήσεων της ουροδόχου κύστης. Οι μπάμιες θεωρούνται, επίσης, μαλακτικές. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνη C.
Μπέλλα Αντισηπτικό και για τα έλκη
Είναι καλλωπιστικό φυτό με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες. Το τσάι του δρα κατά των φλογώσεων και των εσωτερικών πληγών, ενώ η εξωτερική χρήση του με πλύσεις συμβάλλει στην αντισηψία πληγών, κοψιμάτων και ελκών. Χρησιμοποιείται, επίσης, και για πλύσεις των γεννητικών οργάνων.
Μπετούλα Χωνευτικό και για δερματικά
Δρα κατά του αρθρίτη. Είναι καλό διουρητικό. Το τσάι που παρασκευάζεται από τα φύλλα της θεωρείται χωνευτικό και τονωτικό. Οταν χρησιμοποιείται για πλύσεις είναι κατά των δερματικών παθήσεων. Μικρή ποσότητα τσαγιού από μπετούλα διαλυμένη σε 1 λίτρο νερό έχει καθαρτικές, διεγερτικές και ορεκτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τους πόνους στα νεφρά. Η ρίζα της θεωρείται αντιρευματική και αντιπυρετική.
Μπάμια «Καίει» τα λίπη
Θεραπεύει τους αρθριτικούς πόνους και συνιστάται ως ιδανική για τους παχύσαρκους, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το κάψιμο λίπους. Βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής του αναπνευστικού συστήματος και των παθήσεων της ουροδόχου κύστης. Οι μπάμιες θεωρούνται, επίσης, μαλακτικές. Είναι πλούσιες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνη C.
Μπέλλα Αντισηπτικό και για τα έλκη
Είναι καλλωπιστικό φυτό με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες. Το τσάι του δρα κατά των φλογώσεων και των εσωτερικών πληγών, ενώ η εξωτερική χρήση του με πλύσεις συμβάλλει στην αντισηψία πληγών, κοψιμάτων και ελκών. Χρησιμοποιείται, επίσης, και για πλύσεις των γεννητικών οργάνων.
Μπολντέα Για τις παθήσεις του ήπατος
Τα φύλλα της μπολντέας, η οποία είναι βότανο της Χιλής, χρησιμοποιούνται κατά των παθήσεων του ήπατος. Είναι γενικό διεγερτικό και τονώνει την πέψη. Επίσης, έχει ελαφρώς υπνωτικές ιδιότητες. Συνίσταται σε περιπτώσεις ανάρρωσης από βαριές ασθένειες.
Μποράντζα Αντιβηχικό το έκχυμά του
Μαλακτική και καταπραϋντική, εφιδρωτική και διουρητική και κατά συνέπεια πολύτιμη σε περιπτώσεις ρευματισμών. Το έγχυμα της μποράντζας χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό και επιδρά ευνοϊκά στο κρυολόγημα, την πνευμονία και τη βρογχίτιδα. Σε περιπτώσεις αρθρίτιδας χρησιμοποιείται κατάπλασμα από τα φύλλα του βοτάνου.
Μπρόκολο Προλαμβάνει τον καρκίνο
Θεωρείται όπλο για την πρόληψη του καρκίνου χάρη στην ουσία σουλφοραφάνη που περιέχει. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες το μπρόκολο είναι ευεργετικό για τα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα χάρη στην καροτίνη του. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, θείο, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνες A, B και C.
Μυγκέ Καρδιοτονωτικό και διουρητικό
Είναι το πιο ισχυρό καρδιοτονωτικό. Σταματά τους σπασμούς και είναι διουρητικό. Χρησιμοποιείται κατά της ημικρανίας και της επιληψίας, ενώ βοηθά στη χρόνια καταρροή των ματιών και των αυτιών. Προκαλεί εμετό, δρα κατά της παχυσαρκίας και της υδρωπικίας ενώ ενισχύει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η χρήση του δεν είναι διαδεδομένη γιατί είναι δηλητηριώδες.
Μύρτιλλο Ιδανικό για τη διάρροια
Σταματά το αίμα, είναι απολυμαντικό και θεωρείται ιδανικό φάρμακο κατά της διάρροιας. Ρυθμίζει τη λειτουργία των αδένων και καταπολεμά την καταρροή του στομαχιού και των εντέρων ενώ ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και των παθήσεων του λαιμού. Καταπολεμά τις φλεγμονές και συγκαταλέγεται στα υπογλυκαιμικά βότανα.
Μπετούλα Χωνευτικό, τονωτικό, κατάλληλο και για δερματικά
Δρα κατά του αρθρίτη. Είναι καλό διουρητικό. Το τσάι που παρασκευάζεται από τα φύλλα της θεωρείται χωνευτικό και τονωτικό. Οταν χρησιμοποιείται για πλύσεις είναι κατά των δερματικών παθήσεων. Μικρή ποσότητα τσαγιού από μπετούλα διαλυμένη σε 1 λίτρο νερό έχει καθαρτικές, διεγερτικές και ορεκτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τους πόνους στα νεφρά.
Η ρίζα της θεωρείται αντιρευματική και αντιπυρετική.
Ναστούρτσιο Ελαττώνει το σάκχαρο, επουλώνει τις πληγές
Λέγεται και νεροκάρδαμο. Καταπολεμά την πεπτική ατονία, ενισχύει την παραγωγή σάλιου, ενισχύει τον οργανισμό σε περιπτώσεις σκορβούτου και αντιμετωπίζει τον ραχιτισμό. Θεωρείται ευεργετικό για τη σπλήνα. Ως διουρητικό ενδείκνυται κατά της πέτρας στη χολή, ενώ λειτουργεί αποχρεμπτικά σε περιπτώσεις πνευμονικής καταρροής. Ελαττώνει το σάκχαρο των διαβητικών και επισπεύδει την επούλωση πληγών.
Η μέντα είναι σπασμολυτική, χωνευτική, που ενισχύει την παραγωγή της χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. Θεωρείται διεγερτική και σε μεγάλες ποσότητες αφροδισιακή, ενώ συστήνεται κατά της καταρροής, των ρευματισμών και δυσμηνόρροιας, κατά της εντερίτιδας και της πέτρας στο νεφρό και τη χολή. Επίσης θεωρείται βότανο κατά της ασφυξίας.
Νεπέτα Αντισπασμωδικό
Χρησιμοποιείται κατά της καταρροής και υποβοηθά τις αποχρέμψεις. Θεωρείται ότι βοηθά σε περιπτώσεις ατονίας του στομάχου, δυσπεψίας και αερίων. Είναι βότανο αντισπασμωδικό. Το αφέψημά του με εξωτερική χρήση θεραπεύει τα έλκη, ενώ τα φρέσκα φύλλα του ανακουφίζουν από τις αιμορροΐδες.
Νήριο 'Η Πικροδάφνη Πολύ τοξική
Πολύ τοξική Εχει παρόμοιες ιδιότητες με το βότανο δαχτυλίδα με το πρόσθετο όφελος ότι δεν αθροίζεται στον οργανισμό. Οταν χρησιμοποιείται εξωτερικά έχει ερεθιστική επίδραση και δρα κατά των άτονων ελκώσεων. Προκαλεί πτέρνισμα. Εχει τοξικές ιδιότητες με τις οποίες καταπολεμάται η ψώρα και παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, εξαιτίας τούτου, όμως, απαιτείται περιορισμένη χρήση.
Νούφαρο «Τσάι» κατά της αϋπνίας
Λέγεται και νυμφαία. Συνίσταται στις παθήσεις των νεφρών, της κύστης και σε περιπτώσεις δυσεντερίας. Το τσάι του είναι κατά της αϋπνίας και της ταραχής. Καταπολεμά τον βήχα και τα φύλλα του, φρέσκα, επουλώνουν τις πληγές. Τα άνθη του σε λοσιόν καθαρίζουν το δέρμα ενώ η ρίζα του θεωρείται μαλακτικό κατευναστικό.
Ντουλκαμάρα Για τον έρπη και τα εκζέματα
Είναι καθαρτικό βότανο. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πνευμονικού κατάρρου, ενώ έχει δράση και κατά των ρευματικών και αρθριτικών πόνων. Καταπολεμά τον έρπη και τα εκζέματα. Είναι διουρητικό και εφιδρωτικό. Περιέχει σολανίνη, η οποία έχει μυκητοκτόνες και μικροβιοκτόνες ιδιότητες.
Νεραντζιά Αντιυπερτασικό
Σε αφέψημα, τα άνθη και τα φύλλα της νεραντζιάς είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά. Ηρεμούν τα νεύρα, βοηθούν όσους πάσχουν από αϋπνία και ανακουφίζουν από τον στομαχόπονο και τον βήχα. Επίσης, το αφέψημα από νεραντζιά βοηθά να πέσει το σάκχαρο των διαβητικών. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούμε να κατεβάσουμε την πίεση αν βράσουμε ολόκληρα νεράντζια και πιούμε το ζουμί.
Νυχάκι Αντιθρομβωτικό, σπασμολυτικό
Η κύρια δραστική του ουσία είναι το μελωτοσίδιο που, μετά την αποξήρανση, παράγει κουμαρίνη. Είναι διουρητικό, σπασμολυτικό, αντιθρομβωτικό, μαλακτικό και αρωματικό. Επίσης, δρα κατά των αερίων και θεωρείται καλό διαλυτικό, στυπτικό, επουλωτικό, αντιβηχικό, τονωτικό των φλεβών και αντισηπτικό.
Ονωνίδα Με δράση κατά της αρθρίτιδας
Το φυτό είναι πολύ καλό διουρητικό. Εχει θεραπευτική δράση κατά της αρθρίτιδας, της υδρωπικίας και του κατάρρου της κύστης. Σε περιπτώσεις νεφρολιθίασης και άλλων παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος χορηγείται αφέψημα το οποίο λαμβάνεται σε διάστημα 24 ωρών. Το ίδιο αφέψημα συστήνεται και για περιπτώσεις επίμονων ρευματισμών.
Πατάτα Καθαρίζει το δέρμα ο χυμός
Ο χυμός της ωμής πατάτας σε εξωτερική χρήση καθαρίζει το δέρμα και είναι ευεργετικός για μώλωπες και διαστρέμματα. Κοπανισμένη σε κατάπλασμα δροσίζει το δέρμα και βοηθά στην επούλωση εγκαυμάτων. Οι διαβητικοί έχουν την επιλογή να αντικαταστήσουν το ψωμί με πατάτες γιατί περιέχουν τους μισούς υδατάνθρακες. Οι πατάτες, πάντως, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν έχουν φυτρώσει γιατί περιέχουν την ουσία σολανίνη που ενδέχεται να προ,,καλέσει δηλητηρίαση ή γαστρεντερικές διαταραχές.
Πεντάνευρο Ανεβάζει την καλή χοληστερίνη
Οι σπόροι του χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για τη θεραπεία της κολίτιδας, του έλκους και της δυσκοιλιότητας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι δρα προληπτικά για καρδιακές παθήσεις και ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Τα φύλλα του είναι χρήσιμα σε κατάγματα, αιμορραγίες, επιληψία, ελεφαντίαση και δερματοπάθειες. Δρα ευεργετικά σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, του συκωτιού, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
Πεπόνι Διουρητικό
Το πεπόνι είναι διουρητικό και έχει καθαρτικές ιδιότητες. Κάνει καλό επίσης στους ρευματισμούς, την αρθρίτιδα, τις παθήσεις της χολής και τις αιμορροΐδες. Οι μώλωπες και τα εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξωτερική χρήση του πολτού του πεπονιού.
Πεύκο Για το βήχα και τη βρογχίτιδα
Οι εισπνοές με βραστό νερό στο οποίο έχουμε ρίξει φρέσκα φύλλα και αρσενικά άνθη πεύκου είναι ωφέλιμες για τον βήχα, τη βρογχίτιδα και το στομάχι. Στο νερό του μπάνιου, τα φύλλα του πεύκου ξεκουράζουν, ηρεμούν τα νεύρα και παράλληλα ωφελούν όσους πάσχουν από δερματικά προβλήματα όπως τα εξανθήματα και η ακμή. Το πεύκο δε συνιστάται σε περιπτώσεις παθήσεων των νεφρών.
Πικραγγουριά Φάρμακο για την ιγμορίτιδα
Δύο σταγόνες από τον χυμό της πικραγγουριάς σε κάθε ρουθούνι είναι καλό φάρμακο για την ιγμορίτιδα, καθώς προκαλούν δακρύρροια, φτάρνισμα και αποβολή της βλέννας. Θεωρείται, πάντως, τοξικό φυτό γιατί περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία ελατηρίνη. Σε μικρές δόσεις έχει ισχυρές καθαρτικές ιδιότητες αλλά μεγάλη δόση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Πικραλίδα Καθαρίζει το αίμα
Είναι ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά αλλά οι θεραπευτικές ιδιότητές της δεν σταματούν εκεί. Είναι πολύ καλό διουρητικό, τονωτικό, χωνευτικό, καθαριστικό του αίματος και δρα κατά των φλεγμονών του στήθους και των χρόνιων δερματικών παθήσεων. Ελαττώνει επίσης τη χοληστερίνη του αίματος, τονώνει το στομάχι και βοηθά όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις του συκωτιού.
Πικροδιαλέτα Μειώνει τα τριγλυκερίδια
Λέγεται και «πικρή βιολέτα». Η βασική θεραπευτική της ιδιότητα είναι ότι επαναφέρει τα τριγλυκερίδια στις κανονικές τιμές τους. Επίσης κατεβάζει το σάκχαρο και ρυθμίζει τη λειτουργία του συκωτιού.
Πιπεριά Χωνευτικό - αφροδισιακό
Οι πιπεριές ανοίγουν την όρεξη και παράλληλα είναι ιδιαίτερα χωνευτικές. Η κατανάλωσή τους δρα θετικά σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, φλεγμονές του λάρυγγα, οστρακιά και ιλαρά. Ως αφέψημα κάνουν καλό σε όσους πάσχουν από υδρωπικία. Πιστεύεται, τέλος, ότι οι πιπεριές θεωρούνται και αφροδισιακές.
Πολύκομπο Σταματά τις αιμορραγίες
Το πολύκαμπο χρησιμοποιείται κυρίως για παθήσεις των πνευμόνων όπως η φυματίωση. Επίσης χορηγείται σε περιπτώσεις αναιμίας και εξασθένησης του οργανισμού και κυρίως όταν έχουν ατονήσει τα νύχια και τα μαλλιά. Η στυπτική του δράση σταματά τις αιμορραγίες και το κάνει πολύτιμο σύμμαχο για όσους πάσχουν από έλκος.
Πολυτρίχι Καταπολεμά την τριχόπτωση
Oπως λέει και το όνομά του, το πολυτρίχι βοηθά αποτελεσματικά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μαλλιά τους. Εκτός από το ότι καταπολεμά την τριχόπτωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της πιτυρίδας.
Πορτοκαλιά Πλούσια σε βιταμίνη C
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια. Τα πορτοκάλια δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, της αναιμίας, του διαβήτη, της ουρικής αρθρίτιδας και ωφελούν το συκώτι. Επίσης, ανοίγουν την όρεξη. Αφέψημα από φύλλα και άνθη πορτοκαλιάς τονώνει την καρδιά, είναι σπασμολυτικό και καταπραΰνει τον βήχα και τον πονοκέφαλο.
Ποτεντίλλα Aντιδιαρροϊκό και στυπτικό
Ισχυρό αντιδιαρροϊκό και ένα από τα καλύτερα στυπτικά. Θεωρείται ότι δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις δυσεντερίας και αιμορραγιών. Επίσης, έχει αντιπυρετικές ιδιότητες, καταπολεμά την καταρροή και την κράμπα του στομαχιού και των εντέρων.
Πουλμονάρια Ευεργετική για τη βραχνάδα
Εχει μαλακτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, ενώ δρα και κατά του βήχα. Τα άνθη της προκαλούν εφίδρωση ενώ τα φύλλα της θεωρούνται αντιβιοτικά. Είναι ευεργε?τική για τη βραχνάδα, τη βρογχίτιδα, τη φυματίωση και τους πόνους της ουροδόχου κύστης.
Πρίμουλα Ηρεμιστικό
Είναι ηρεμιστικό και χαλαρωτικό βότανο που καταπολεμά την υπερένταση και το στρες. Δρα κατά της αϋπνίας ενώ ενδυναμώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Μάλιστα θεωρείται ωφέλιμο για ασθενείς με περικαρδίτιδα. Ανακουφίζει από ημικρανίες και πονοκεφάλους νευρικής φύσεως, ενώ είναι ωφέλιμο και σε περιπτώσεις προδιάθεσης για εγκεφαλικό.
Πασιφλόρα Αντιμετωπίζει τις εξάρσεις άγχους
Η πασιφλόρα προέρχεται από τα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ανακηρύχτηκε «Ιατρικό Φυτό του 2011» από την ομάδα μελέτης του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ λόγω «του πολιτιστικού του ενδιαφέροντος και της ιατρικής του ιστορίας». Η χρήση της βοηθά στην ανακούφιση της νευρικής ανησυχίας, των συμπτωμάτων της ήπιας αϋπνίας και των γαστρεντερικών διαταραχών που συνδέονται με τη νευρικότητα. Εκτός των παραπάνω έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση των εξάρσεων άγχους. Σε αντίθεση με πολλά ψυχοφάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, η πασιφλόρα δεν επηρεάζει το μυϊκό σύστημα, γεγονός που καθιστά ακίνδυνη τη λήψη της οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Για τη χορήγησή της, ωστόσο, χρειάζεται πάντα η γνώμη του θεράποντος ιατρού. Περισσότερο από 400 είδη της είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, πολλά εκ των οποίων είναι εδώδιμα. Μόνο η ποικιλία όμως maracuya edulis, γνωστή και ως «φρούτα του πάθους», έχει εμπορική αξία.
Πράσσο Για το έλκος και τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος
Θεωρείται θαυματουργό. Είναι ορεκτικό, καθαρίζει το αίμα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου. Συστήνεται κατά της δυσκοιλιότητας. Ωφελεί όσους πάσχουν από δερματικές παθήσεις, εκζέματα και ψωρίαση. Θεωρείται ευεργετικό για τις καούρες και τις ξινίλες στο στομάχι, για το έλκος και τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Ο χυμός του αποτοξινώνει τον οργανισμό, ωφελεί το κυκλοφοριακό σύστημα και βοηθά τους καπνιστές. Το πράσο δρα, επίσης, κατά του βήχα, της χρόνιας και οξείας βρογχίτιδας, ενώ τονώνει τον οργανισμό χάρη στις βιταμίνες που περιέχει. Κατάπλασμα από ψημένα πράσα θεραπεύει τα χρόνια έλκη, ενώ κομπρέσες με ζεστά φύλλα πράσου και λάδι αντιμετωπίζουν τους ρευματικούς πόνους.
Ραδίκι Αντιπυρετικό και καθαρτικό
Ενισχύει τη χολή και το συκώτι. Είναι καθαρτικό του αίματος και αντιπυρετικό. Είναι διουρητικό και συνίσταται σε άτομα που πάσχουν από αρθριτικά, νεφρίτιδα, ίκτερο και χρόνια δερματικά νοσήματα. Το ραδίκι ρίχνει το σάκχαρο στο αίμα. Θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ότι τονώνει το πεπτικό σύστημα.
Ράμνος Θεραπευτική η φλούδα του
Φυτρώνει σε δασικές κυρίως περιοχές. Είναι φυλλοβόλο δενδρύλλιο, με λευκά άνθη, τα οποία βγαίνουν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Θεραπευτική δράση έχει η φλούδα του, η οποία συλλέγεται τον χειμώνα. Είναι καθαρτικό, έχει δράση στη χολή, ενώ χρησιμοποιείται και κατά δερματικών παθήσεων.
Ροδακινιά Χρήσιμο για το στομάχι
Μικρό δένδρο, με φύλλα μακρόστενα και καρπό το γνωστό ροδάκινο, το οποίο προκαλεί ήπια κάθαρση (υπακτικό). Είναι πολύ χρήσιμο σε στομαχικές παθήσεις, στο άσθμα και τη βρογχίτιδα. Βοηθά, επίσης, στα αρθριτικά, τις παθήσεις του ήπατος, του εντέρου και της χολής. Τα φύλλα της έχουν ανάλογη δράση, αλλά απαιτείται λελογισμένη χρήση, καθώς μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση.
Ροδιά Για το άσθμα και την καρδιά
Μικρό δένδρο, γνωστό από την αρχαιότητα για τη θεραπευτική του δράση. Ο χυμός των ροδιών είναι ωφέλιμος στην αντιμετώπιση παθήσεων του στομάχου, του ήπατος, της χολής και των εντέρων. Εχει αφροδισιακή δράση, βοηθά στο άσθμα, καθαρίζει το αίμα και τονώνει την καρδιά. Χρησιμοποιείται και κατά των ρυτίδων και των παθήσεων των ούλων. Από τη φλούδα του ροδιού και τη ρίζα του δένδρου παρασκευάζεται αφέψημα, το οποίο είναι ωφέλιμο σε παθήσεις του εντέρου (διάρροια ή παράσιτα), ενώ οι γαργάρες ανακουφίζουν από τον ερεθισμό των αμυγδαλών.
Ρίγανη Αρωματική και θεραπευτική
Γνωστή σε κάθε νοικοκυριό, ως μυρωδικό της σαλάτας και του φαγητού. Πρόκειται για χαμηλό θάμνο, με άσπρα ή μοβ λουλούδια, ο οποίος φυτρώνει σε ξερές περιοχές. Η ρίγανη χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως αρωματικό και θεραπευτικό φυτό. Είναι διουρητικό, τονωτικό, σπασμολυτικό και αναστέλλει τις παθολογικές εκκρίσεις. Ανακουφίζει, επίσης, από τον πονοκέφαλο, τον πονόδοντο, τον βήχα, τον πόνο της κοιλιάς, τις εντερικές διαταραχές και τους ρευματικούς πόνους, ενώ με γαργάρες αντιμετωπίζονται οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας. Οι εισπνοές βοηθούν τα αναπνευστικά προβλήματα, ενώ έχει αντισηπτική δράση όταν τοποθετείται πάνω σε τραύματα.
Σαμπούκος Ιδανικό για κρυολόγημα
Θάμνος ή δενδρύλλιο, το οποίο αποκαλείται και «φαρμακείο της φύσης», λόγω της σημαντικής θεραπευτικής του δράσης. Αφέψημα από ξεραμένα άνθη έχει εφιδρωτική δράση, είναι ήπιο καθαρτικό, χρησιμοποιείται κατά του κρυολογήματος, των εκζεμάτων και των ρευματισμών. Εκχύλισμα από τα άνθη του βοηθούν στην επιπεφυκίτιδα και στους ερεθισμούς του δέρματος, ενώ τα φύλλα του έχουν διουρητική δράση και βοηθούν το κυκλοφορικό. Είναι, επίσης, ωφέλιμα στη γρίπη, την καταρροή και τις παθήσεις του αναπνευστικού.
Σερνικοβότανο Μαλακτικό και αντιδιαρροϊκό
Χαμηλό φυτό, που το βρίσκουμε κυρίως στα ορεινά μέρη της Θεσσαλίας. Από τους κονδύλους του παρασκευάζεται το σαλέπι. Το επιστημονικό του όνομα είναι όρχις ο άρρενας, καθώς το βασικό του χαρακτηριστικό είναι δύο κόνδυλοι που σχηματίζουν οι ρίζες του, που μοιάζουν με όρχεις. Είναι μαλακτικό και αντιδιαρροϊκό. Το αφέψημα από τα φύλλα του χρησιμοποιείται για τον ξερόβηχα και τη δυσεντερία. Το σαλέπι είναι αφροδισιακό και μαλακτικό και έχει δράση στο κρυολόγημα και στη δυσεντερία.
Σιναμική Κατά της δυσκιολιότητας
Πρόκειται για τη σινική κανέλα. Εχει δράση κατά της δυσκοιλιότητας, που οφείλεται σε ένα φυτικό συστατικό, το οποίο υπάρχει στα φύλλα και τους λοβούς. Το συστατικό αυτό έχει την ιδιότητα να διεγείρει την κινητικότητα του παχέος εντέρου.
Σκόρδο Για ευρύ φάσμα προβλημάτων
Οι αθλητές των ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας έπαιρναν καθημερινά μία σκελίδα, προκειμένου να τονωθούν και να προλάβουν τις λοιμώξεις. Το σκόρδο είναι αντισηπτικό και αντιβιοτικό, με αποτελεσματικότητα σε ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και του εντέρου. Είναι γνωστό καρδιοτονωτικό και αντιυπερτασικό, έχει δράση κατά των αιμορροΐδων και της νεφρολιθίασης. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, είναι διουρητικό και θεωρείται ότι έχει και δράση κατά του καρκίνου και των ρευματισμών και ανακουφίζει από τσιμπήματα εντόμων.
Σκορπίδι Καταπραϋντικό, αντιβηχικό
Ονομάζεται και πολυτρίχι ή σκορπιδόχορτο και φυτρώνει κυρίως στις ρωγμές των βράχων ή παλαιών τοίχων. Το μαύρο πολυτρίχι καλλιεργείται σε γλάστρες. Η θεραπευτική του δράση είναι γνωστή από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται κατά παθήσεων της κύστης και του ουροποιητικού. Είναι καταπραϋντικό, αντιβηχικό, διουρητικό, είναι ωφέλιμο για την αποβολή της πέτρας από τους νεφρούς και κατά της διάρροιας. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά παθήσεων της σπλήνας και των σκουληκιών του εντέρου.
Σολανό Για τα εκζέματα και το άσθμα
Φυτρώνει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με εποχή άνθησης τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Το αφέψημα από στελέχη του φυτού έχει δράση κατά των εκζεμάτων και του άσθματος. Χρησιμοποιείται και στην Ομοιοπαθητική κατά των χρόνιων δερματικών παθήσεων, των ρευματισμών και της κυστίτιδας.
Σουσάμι Αντιγηραντικοί οι σπόροι του
Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και γι΄ αυτόν τον λόγο έχουν πολύτιμη αντιγηραντική, αντιυπερτασική και αντικαρκινική δράση, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερίνης και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος του οργανισμού. Σοβαρός είναι ο ρόλος του στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του καταρράκτη και του διαβήτη, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης και της σωστής λειτουργίας του ήπατος.
Σπαθόχορτο Αιμοστατικό για τους... πολέμους
Ονομάστηκε έτσι, επειδή στη διάρκεια των πολέμων το χρησιμοποιούσαν για να επουλώσουν τις πληγές από τα σπαθιά. Είναι, επίσης, διουρητικό, αιμοστατικό και εμμηναγωγό, ενώ έχει δράση και στην ήπια κατάθλιψη. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ, προκαλώντας ευαισθησία στο φως. Προσοχή απαιτείται και απ΄ όσους λαμβάνουν φάρμακα, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό των ενζύμων.
Σπανάκι Αντικαρκινικό, καταπραϋντικό
Η καλλιέργειά του στην Ευρώπη άρχισε το 12ο αιώνα μ.Χ. Ο τονωτικός του ρόλος είναι αποδεκτός. Εχει δράση και κατά της οστεοπόρωσης, είναι αντικαρκινικό, καθαρτικό, διουρητικό και καταπραϋντικό.
Σπάρτο Ηρεμιστικό και αγχολυτικό
Καλλωπιστικός αυτοφυής θάμνος, με χαρακτηριστικά κίτρινα άνθη και χνουδωτούς καρπούς. Είναι ηρεμιστικό και αγχολυτικό, ομαλοποιώντας τους καρδιακούς τόνους, διουρητικό, καθαρτικό και αντιδιαβητικό. Εχει ωφέλεια στις γυναίκες, καθώς ελαττώνει την υπερβολική έμμηνη ροή και διεγείρει τη μήτρα κατά τον τοκετό.
Σύμφυτο Πλούσια η ρίζα και τα φύλλα του
Φυτρώνει κοντά σε νερό και θεωρείται ένα σημαντικό βότανο, λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Τα άνθη του είναι λευκά ή ρόδινα, βγαίνουν την άνοιξη και μοιάζουν με μικρές καμπάνες. Πλούσια σε θεραπευτικές ουσίες είναι η ρίζα και τα φύλλα του. Οι ουσίες που περιέχει βοηθούν στην επούλωση των εσωτερικών και εξωτερικών πληγών, διαστρέμματα και εξαρθρώσεις και κιρσούς και ανακουφίζουν από ρευματισμούς. Το αφέψημα βοηθά όσους έχουν έλκος και κολίτιδα.
Συκά Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Τα σύκα της αρχαίας Αθήνας θεωρούνταν τόσο πολύτιμα, που απαγορευόταν η εξαγωγή τους. Οποιος, δε, προσπαθούσε να τα εξαγάγει ονομαζόταν «συκοφάντης». Η συκιά είναι ένα δικοτυλήδονο φυτό, το οποίο ήταν γνωστό και στους προϊστορικούς χρόνους. Τα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο και βιταμίνες C, Β3, Β5, Β6 και Ε. Είναι καθαρτικά, τονώνουν τους αδύναμους οργανισμούς, βοηθούν στα εγκαύματα (τα αποξηραμένα) και τα οιδήματα. Τα ξερά σύκα έχουν, επίσης, δράση κατά του κοκίτη, του βήχα και των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά του πονόλαιμου (γαργάρες). Το αφέψημα σύκου ανακουφίζει από τα συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού, την ιλαρά και τη νεφρίτιδα. Τα φύλλα ωφελούν πάσχοντες από άσθμα, ενώ ο γαλακτούχος χυμός τους είναι χωνευτικός και καθαρτικός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά δερματολογικών προβλημάτων.
Τριγωνέλλα Ωφελεί την όραση
Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα, πλούσιο σε βιταμίνες και αμινοξέα (λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορος, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β1 , βιταμίνη Β2 , βιταμίνη Β3 και βιταμίνη C). Εχει καθαρτική και αντιπυρετική δράση, ωφελεί την όραση, ενώ συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άσθματος, ενώ προάγει και την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.
Υοσκύαμος Ισχυρό παυσίπονο
Γνωστός και ως «μαύρος». Χρειάζεται προσοχή στη χρήση του, καθώς -όπως κάθε δραστικό φάρμακο- έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι ισχυρό παυσίπονο και καταπραϋντικό, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες γίνεται ναρκωτικό. Εχει δράση κατά της κήλης, των αιμορροΐδων και της αιμορραγίας.
Υσωπος Καθαρίζει χολή και νεφρούς
Αυτοφυής θάμνος, με λογχοειδή φύλλα και βιολετί άνθη. Περιορίζει τις παθολογικές εκκρίσεις και το αφέψημα βοηθά ανθρώπους με προβλήματα στο αναπνευστικό (άσθμα, βρογχίτιδα). Συμβάλλει στον καθαρισμό λίθων από τη χολή και τους νεφρούς, καθώς και στην αντιμετώπιση διαστρεμμάτων.
Τσουκνίδα Αφροδισιακή και αντιδιαβητική
Το πολύ συνηθισμένο αυτό φυτό ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην υγεία, χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολύτιμα συστατικά. Βοηθά στους ρευματισμούς και την ισχιαλγία, είναι αφροδισιακό, καθαρτικό και διουρητικό. Εχει δράση στον διαβήτη, συμβάλλει στην επούλωση τραυμάτων από μαχαίρι, διαλύει το ουρικό οξύ, συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στην αντιμετώπιση παθήσεων της ουροδόχου κύστης και της νεφρολιθίασης.
Φασκόμηλο Σε μεγάλες δόσεις καταπολεμά την εφίδρωση
Το φασκόμηλο είναι ένα από τα φυτά που χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για διάφορες χρήσεις. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έδιναν στις γυναίκες επειδή πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν παιδιά πιο εύκολα. Οι Aραβες του απέδιδαν σημαντικότατες θεραπευτικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας τη φράση «Πώς μπορεί ο άνθρωπος να πεθάνει όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;».
Οι ιδιότητες της φασκομηλιάς εκθειάστηκαν από τον Θεόφραστο, τον Ιπποκράτη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Διοσκουρίδη. Επιπλέον, οι Λατίνοι την αποκαλούσαν «ιερό φυτό», ενώ οι βοτανολόγοι της Σχολής του Σαλέρνο έλεγαν ότι δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο κατά του θανάτου από τη φασκομηλιά. Οι Κινέζοι τέλος, οι οποίοι την έμαθαν από τους Ολλανδούς, την είχαν σε τόσο μεγάλη εκτίμηση ώστε αντάλλαζαν δύο κιβώτια του φημισμένου τσαγιού τους με ένα κιβώτιο φασκομηλιάς.
Ηπιο χαρακτηριστική θεραπευτική ιδιότητα του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση. Η δράση του αυτή ξεκινά δύο ώρες μετά τη χορήγηση του αφεψήματος και μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες.
Το παράδοξο είναι, πάντως, ότι η εφίδρωση παρεμποδίζεται μόνο με τη χορήγηση μεγάλων δόσεων. Αντίθετα, όταν ο άνθρωπος λαμβάνει φασκόμηλο σε πιο ελεγχόμενες δόσεις έχει την τάση να ιδρώνει περισσότερο.
Η εξήγηση για αυτό είναι ότι με τις μικρές δόσεις ρυθμίζεται η κυκλοφορία, κάτι που έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του δέρματος.
Ενισχύει τη μνήμη
Αντίθετα, με τις μεγάλες δόσεις τονώνεται ο οργανισμός και καταπολεμούνται η γενική εξασθένηση και εξάντληση, συμπτώματα των οποίων είναι οι άφθονοι ιδρώτες.
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επίσης κατά πολλών άλλων παθήσεων και συμπτωμάτων.
Μεταξύ αυτών είναι η ατονία των πεπτικών οδών, η δυσπεψία, οι διάρροιες, ο χρόνιος βήχας, ο εμετός, ο νευρικός ίλιγγος και οι χρόνιοι ρευματισμοί.
Χορηγείται επίσης ως αντιαιμορραγικό και στυπτικό καθώς και ως γενικό τονωτικό του πεπτικού συστήματος.
Το φασκόμηλο, τέλος, ρυθμίζει την έμμηνη λειτουργία και είναι εξαιρετικό τονωτικό της μνήμης.
Επειδή, πάντως, είναι θερμαντικό και διεγερτικό, το φασκόμηλο αντενδείκνυται σε άτομα πληθωρικά και υπερτασικά.
Φλαμουριά Τονώνει δέρμα και μαλλιά
Το αφέψημά της -γνωστό και ως τίλιο- είναι αντιβηχικό, καταπραϋντικό και σπασμολυτικό. Περιορίζει τις παθολογικές εκκρίσεις, ανακουφίζει από τους ρευματισμούς, τη δυσκοιλιότητα και την απόφραξη του ήπατος και της σπλήνας. Η εξωτερική χρήση βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος και τονώνει τα μαλλιά. Το τίλιο είναι, επίσης, διουρητικό, και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση.
Φλόμος Για τις παθήσεις του εντερικού
Εχει καταπραϋντικές, μαλακτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται κυρίως τα φύλλα και τα άνθη του. Συστήνεται για τις παθήσεις του εντερικού σωλήνα και των ουροφόρων οδών. Θεωρείται δραστικό κατά της πνευμονικής και γαστροεντερικής διαταραχής, του βήχα, της αιμόπτυσης και των ανωμαλιών της ουρικής έκκρισης.
Φούσκα Καθαρτικό και διουρητικό
Δεν χρησιμοποιείται ευρέως γιατί η αποτελεσματικότητά της είναι μικρή και συνήθως αντικαθίσταται από άλλα βότανα. Παρ' όλ' αυτά, συστήνεται ως καθαρτικό, υπακτικό και διουρητικό. Επίσης, η φούσκα έχει και στυπτικές ιδιότητες.
Φραουλιά Ευεργετική για ρευματισμούς
Είναι ευεργετική στους ρευματισμούς, τις πέτρες των νεφρών, τις παθήσεις του ύπατος και την ποδάγρα. Ο χυμός της είναι αποτοξινωτικός. Αλκαλοποιεί το αίμα και περιποιείται το ξηρό δέρμα ενώ το αφέψημα από τα φύλλα και τις ρίζες της είναι διουρητικό και στυπτικό. Είναι ορεκτική, ωφελεί στην αναιμία, την υπόταση, το άσθμα και τη χολή.
Φλισκούνι «Ανοίγει» το αναπνευστικό
Το φλισκούνι είναι ένα πολυετές φυτό που έχει μεγάλες ομοιότητες τόσο στη μυρωδιά όσο και στα συστατικά με την κοινή μέντα. Ευδοκιμεί στο βόρειο ημισφαίριο και φυτρώνει κατά μήκος των ποταμών, των υγροτόπων και των ελών. Στην Ελλάδα απαντάται σε μέρη που υπάρχουν νερά και ρυάκια.
Η μέντα η υδροχαρής, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, μαζεύεται δύο φορές τον χρόνο πριν την άνθηση και τα μέρη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των σκευασμάτων είναι τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές.
Τα φύλλα του φυτού περικλείουν ένα αιθέριο έλαιο που μοιάζει με την καμφορά αλλά δεν περιέχει μεντόλη όπως συμβαίνει με την κοινή μέντα. Τα άλλα σημαντικά συστατικά που περιέχονται στο φλισκούνι είναι η τανίνη και οι ρητίνες. Το φλισκούνι είναι σπασμολυτικό, αντιφυσητικό, χολαγωγό και αντιδιαρροϊκό. Γενικά όμως λόγω της παράλληλης δράσης του αιθέριου ελαίου και της τανίνης θεωρείται το πιο περιεκτικό σε συστατικά φυτό από όλα τα μεντοειδή.
Για τον λόγο αυτό συστήνεται μεταξύ άλλων ως αποχρεμπτικό κατά των βρογχικών κατάρρων και χρησιμοποιείται ευρέως στη λαϊκή ιατρική κατά του άσθματος. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους αφού «ανοίγει» τις αναπνευστικές οδούς. Παλαιότερες γενιές γιατρών σύστηναν το φλισκούνι και για τη θεραπεία άλλων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως ο κοκίτης. Πίστευαν επίσης ότι το φυτό έχει εξαιρετικές εμμηναγωγές ιδιότητες.
Χελιδόνιο Σπασμολυτικό -δηλητηριώδες
Ενισχύει τη λειτουργία του συκωτιού και καθαρίζει το αίμα. Είναι αποτελεσματικό για τις λοιμώξεις και τις πέτρες της χολής, τον ίκτερο, τις αιμορροΐδες, τους πόνους κατά την ούρηση αλλά και το βουητό στα αυτιά. Δρα σπασμολυτικά αλλά σε μεγάλες δόσεις είναι δηλητηριώδες και ισχυρό καθαρτικό του πεπτικού συστήματος. Η εξωτερική χρήση του συνίσταται για μυρμηγκιές, κάλους, έρπη, κρεατοελιές και παθήσεις των ματιών, όπως καταρράκτη.
Χρένο Πλούσιο σε βιταμίνες
Πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και C, το χρένο συστήνεται για τις αντιρρευματικές, αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κατά των αναπνευστικών παθήσεων, του σκορβούτου, του βήχα και των ρευματισμών.
Χρυσάνθεμο Προστατεύει το εντερικό
Δρα ως ανθελιμινθικό φάρμακο που σκοτώνει τους σκώληκες οι οποίοι αναπτύσσονται στον εντερικό σωλήνα. Παράγει αιθέριο έλαιο που περιέχει μεταξύ άλλων θουιόνη -όπως η αψιθιά-, καμφορά και βορνεόλη.
Τσάι Εύγευστο, τονωτικό, χαρίζει και ευεξία
Το τσάι είναι το ρόφημα που έρχεται δεύτερο σε κατανάλωση μετά το νερό. Δεν είναι τυχαίο, αφού έχει ευχάριστη γεύση, είναι καλό τονωτικό και παρέχει αίσθηση ευεξίας, με αποτέλεσμα να μην απουσιάζει από σχεδόν κανένα ελληνικό σπίτι. Φυτό ιθαγενές της Νοτιοανατολικής Ασίας, αγαπημένο των Αγγλων, το τσάι καταναλώθηκε για πρώτη φορά το 2700 π.Χ στην Κίνα, όπου θεωρούσαν ότι έχει θεϊκές ιδιότητες επειδή προκαλεί αϋπνία. Από την Κίνα διαδόθηκε στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες της ασιατικής ηπείρου, ενώ κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα έφτασε στην Ευρώπη μέσω της Πορτογαλίας.
Πλούσιο σε ευεργετικές ιδιότητες, με κυρίαρχα τα αντιοξειδωτικά του χαρακτηριστικά, το πράσινο τσάι θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενώ η κατανάλωσή του μαζί με φλούδα από λεμόνι ενισχύει τις ιδιότητές του.
Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, επάλειψη του δέρματος με πράσινο τσάι προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα.
Το μαύρο τσάι περιέχει αλκαλοειδή, όπως καφεΐνη, φλαβονοειδή, βιταμίνες Β, C, καροτίνη, προβιταμίνη Α, αιθέριο έλαιο, ένζυμα, οργανικά οξέα, κάλιο, μαγγάνιο και άλλες ουσίες.
Παράλληλα, καταπολεμά την πρόωρη γήρανση, ρυθμίζει την κακή χοληστερίνη και την ποσότητα σακχάρου στο αίμα, αποτοξινώνει τον οργανισμό και βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς.
Το τσάι αναπληρώνει τα υγρά του σώματος, τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, διεγείρει το νευρικό σύστημα λόγω της καφεΐνης που περιέχει και προκαλεί ευεξία.
Προστατεύει και τα δόντια
Χάρη στο φθόριο που περιέχει προστατεύει τα δόντια από την ουλίτιδα, την τερηδόνα και την οδοντική πλάκα, ενώ βοηθά ως λιποδιαλυτικό και όσους θέλουν να αδυνατίσουν. Επίσης, συστηματική κατανάλωση του εγχύματός του προτείνεται στις γυναίκες κατά της οστεοπόρωσης.
Ενα φλιτζάνι τσάι με το βραδινό φαγητό θεωρείται ότι περιορίζει τις επιπλοκές στα πολυμεταγγιζόμενα άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Παρά την ευεργετική δράση του τσαγιού στην υγεία, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση.
Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, ταχυκαρδία, αίσθημα αδυναμίας, νευρικότητα, αϋπνία και εντερικές διαταραχές.
Χαμομήλι Το απόλυτο χαλαρωτικό
Αφιερωμένο στον θεό Ηλιο, ο οποίος κατά τους αρχαίους Αιγυπτίους ήταν ο γιατρός των μολυσματικών νόσων, το χαμομήλι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιούνταν από τους Ελληνες και τους Ρωμαίους ως φάρμακο χάρη στις ηρεμιστικές και αντισηπτικές του ιδιότητες.
Από τα άνθη του, με απόσταξη, λαμβάνεται το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού που έχει βαθύ μπλε χρώμα, ενώ το φυτό αυτό περιέχει, επίσης, φλαβονοειδή, κουμαρίνες, χολίνη, πυρίτιο, άλατα ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου. Οι βασικές ιδιότητες που έχει το τσάι από χαμομήλι είναι αντιβακτηριδιακές, χαλαρωτικές και αντιφλεγμονώδεις. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι βοηθά στο κρυολόγημα και στις κράμπες της περιόδου, ενώ είναι γνωστό ότι καταπολεμά τους ιούς και το έλκος.
Το χαμομήλι καταναλώνεται ευρέως ως χαλαρωτικό για την επίτευξη ηρεμίας και γι' αυτό συστήνεται για παθήσεις νευρικής φύσεως και ημικρανίες, ενώ παράλληλα έχει αντισπασμωδικές δράσεις και μειώνει τους γυναικείους πόνους λόγω περιόδου.
Παράλληλα, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και έχει εξωτερικά αντιαλλεργική δράση.
Το έγχυμα χαμομηλιού σε εξωτερική χρήση τονώνει τα μαλλιά, ενώ το μπάνιο με αυτό αποβάλλει το στρες.
Παρότι το τσάι χαμομηλιού καταναλώνεται ευρέως, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία σχετικά με τις ωφέλιμες ουσίες που περιέχει. Η κατάχρησή του, όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται.
Επιπλέον πληροφορίες βρήκαμε στο https://users.sch.gr/
Αβρωνία Κατάλληλη για ρευματικά
Είναι φυτό διουρητικό, επουλωτικό και καθαρτικό. Χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις ρευματικών παθήσεων. Οι κόνδυλοί του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταπλάσματα στην περίπτωση εγκαυμάτων από τον ήλιο. Χρειάζεται προσοχή, πάντως, γιατί δεν είναι ακίνδυνη αφού περιέχει την τοξική ουσία διοσγενίνη.
Αλθαία Ευεργετική στο ανοσοποιητικό σύστημα
Είναι χρήσιμη όταν χρειάζεται ένα βότανο με μαλακτική επίδραση.
Η ρίζα χρησιμοποιείται κυρίως για προβλήματα του πεπτικού συστήματος και άλλα όπως φλεγμονές του στόματος, ουλίτιδα, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, εντερίτιδα και κολίτιδα.
Επίσης καταπραΰνει τις στομαχικές διαταραχές, τον βήχα, τη βρογχίτιδα και το κρύωμα. Βοηθά ακόμα σε δερματικές παθήσεις και διαταραχές και ανακουφίζει τους πόνους μυών και τενόντων.
Τα φύλλα της αλθαίας χρησιμοποιούνται για παθήσεις των πνευμόνων και του ουροποιητικού συστήματος. Στην αλθαία αποδίδονται τέλος και ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σύστημα ιδιότητες, καθώς βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να καταστρέφουν τα μικρόβια που εισβάλλουν στον οργανισμό.
Αγγελική Για πέψη και κυκλοφορικό
Οφείλει το όνομά της σε έναν μύθο του Μεσαίωνα σύμφωνα με τον οποίο ένας άγγελος αποκάλυψε τις θεραπευτικές της ιδιότητες εναντίον της πανούκλας. Ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, ενώ έχει καλές αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές και διουρητικές ιδιότητες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό της πέψης, της κυκλοφορίας του αίματος και της καρδιάς.
Αγγουριά Τονώνει την επιδερμίδα
Η εικόνα ενός ανθρώπου που καλύπτει το πρόσωπο του με φέτες αγγουριού για να τονώσει την επιδερμίδα του δεν είναι τυχαία δεδομένου ότι το συγκεκριμένο λαχανικό έχει αυτές τις ιδιότητες. Είναι επίσης τονωτικό των μαλλιών και βοηθάει σε ασθένειες όπως η νεφρίτιδα, η φυματίωση, τα αρθριτικά και οι νεφρολιθιάσεις.
Αγιάγκαθο Αντιπυρετικό και διουρητικό
Χορηγείται από την αρχαιότητα ως τονωτικό, αντιπυρετικό και διουρητικό. Η ιδιότητα που έχει να αυξάνει τις εκκρίσεις της χολής και του στομαχιού κάνουν το αγιάγκαθο καλό φάρμακο κατά της ατονίας των πεπτικών οργάνων και της ανορεξίας. Συστήνεται επίσης ως τονωτικό του οργανισμού όταν ο ασθενής πάσχει από ίκτερο, διαλείποντες πυρετούς και εξανθηματικά νοσήματα.
Αγριάδα Ενα φυσικό αντιβιοτικό
Είναι ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά διουρητικά. Από αρχαιοτάτων χρόνων συνιστάται για τις πέτρες στα νεφρά, την ολιγουρία και τα αρθριτικά. Περιέχει την ουσία αργοπυρίνη και για τον λόγο αυτό είναι φυσικό αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται σε ουρικές λοιμώξεις όπως η κυστίτιδα, η ουρηθρίτιδα και η προστατίτιδα.
Αγριμόνιο Αντιβιοτικό και επουλωτικό
Είναι φάρμακο κατά της χρόνιας φαρυγγίτιδας και της διάρροιας, ενώ θεωρείται ότι δρα και κατά του διαβήτη. Συνίσταται, επίσης, ως επουλωτικό για στραμπουλήγματα, πρηξίματα και μώλωπες. Επιπλέον, το τσάι από τα φύλλα του είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις ημικρανίας και δυσπεψίας. Το αγριμόνιο χρησιμοποιείται επίσης κατά των κολικών, του βήχα και των εμετών, ενώ είναι χρήσιμο και σε παθήσεις όπως το άσθμα και η νεφρίτιδα.
Η εικόνα ενός ανθρώπου που καλύπτει το πρόσωπο του με φέτες αγγουριού για να τονώσει την επιδερμίδα του δεν είναι τυχαία δεδομένου ότι το συγκεκριμένο λαχανικό έχει αυτές τις ιδιότητες. Είναι επίσης τονωτικό των μαλλιών και βοηθάει σε ασθένειες όπως η νεφρίτιδα, η φυματίωση, τα αρθριτικά και οι νεφρολιθιάσεις.
Αγιάγκαθο Αντιπυρετικό και διουρητικό
Χορηγείται από την αρχαιότητα ως τονωτικό, αντιπυρετικό και διουρητικό. Η ιδιότητα που έχει να αυξάνει τις εκκρίσεις της χολής και του στομαχιού κάνουν το αγιάγκαθο καλό φάρμακο κατά της ατονίας των πεπτικών οργάνων και της ανορεξίας. Συστήνεται επίσης ως τονωτικό του οργανισμού όταν ο ασθενής πάσχει από ίκτερο, διαλείποντες πυρετούς και εξανθηματικά νοσήματα.
Αγριάδα Ενα φυσικό αντιβιοτικό
Είναι ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά διουρητικά. Από αρχαιοτάτων χρόνων συνιστάται για τις πέτρες στα νεφρά, την ολιγουρία και τα αρθριτικά. Περιέχει την ουσία αργοπυρίνη και για τον λόγο αυτό είναι φυσικό αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται σε ουρικές λοιμώξεις όπως η κυστίτιδα, η ουρηθρίτιδα και η προστατίτιδα.
Αγριμόνιο Αντιβιοτικό και επουλωτικό
Είναι φάρμακο κατά της χρόνιας φαρυγγίτιδας και της διάρροιας, ενώ θεωρείται ότι δρα και κατά του διαβήτη. Συνίσταται, επίσης, ως επουλωτικό για στραμπουλήγματα, πρηξίματα και μώλωπες. Επιπλέον, το τσάι από τα φύλλα του είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις ημικρανίας και δυσπεψίας. Το αγριμόνιο χρησιμοποιείται επίσης κατά των κολικών, του βήχα και των εμετών, ενώ είναι χρήσιμο και σε παθήσεις όπως το άσθμα και η νεφρίτιδα.
Αλόη Το «φυτό της αθανασίας»
Αποκαλείται «φυτό της αθανασίας» και θεωρείται ελιξίριο της μακροζωίας.
Η δράση της είναι ευεργετική για μεγάλο φάσμα ασθενειών. Φαίνεται ότι η χρήση της μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, περιορίζει τους πόνους των μυών και των οστών, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος.
Επίσης, βοηθάει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αλόη χρησιμοποιείται επίσης ως καταπραϋντικό σε ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές και έρπητα και, λόγω της ιδιότητάς της να απορροφάται γρηγορότερα από το νερό, το δέρμα επουλώνεται γρήγορα. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται και για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα. Η αλόη θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις.
Αγριοκαστανιά Μειώνει τις φλεγμονές
Η αγριοκαστανιά είναι συστατικό αρκετών φαρμακευτικών παρασκευασμάτων για ευρύ φάσμα ασθενειών. Βασικότερη από τις δράσεις της είναι σαν αγγειοπλαστικό που προστατεύει το φλεβικό δέντρο και μειώνει τις φλεγμονές στα φλεβικά αγγεία. Επίσης δρα εναντίον των αιμορροΐδων μειώνοντας τις φλεγμονές και τη διόγκωσή τους.
Αγκινάρα Καταπολεμά και τη χοληστερίνη
Δεκάδες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η αγκινάρα είναι πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη εναντίον σημαντικού αριθμού ασθενειών. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τη χοληστερίνη από το αίμα και να βοηθήσει σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρωσης και ηπατικής ανεπάρκειας. Εχει επίσης ιδιότητες κατά της πέτρας των νεφρών, του ίκτερου, ενώ είναι και καλό τονωτικό για την καρδιά.
Αγριοπανσές Για τις δερματικές παθήσεις και την οξεία βρογχίτιδα
Θεωρείται καλό φάρμακο για δερματικές παθήσεις που συνοδεύονται από εκκρίσεις. Μεταξύ αυτών είναι τα ξηρά και υγρά εκζέματα, η ψωρίαση, η ακμή, ο έρπης και οι λειχήνες προσώπου. Ελέγχει επίσης τη συσσώρευση υγρών στους ιστούς, εμποδίζει την υπέρταση, ενώ χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές ιδιότητές του χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κοκκύτη και οξείας βρογχίτιδας.
Αλθαία Ευεργετική στο ανοσοποιητικό σύστημα
Είναι χρήσιμη όταν χρειάζεται ένα βότανο με μαλακτική επίδραση. Η ρίζα χρησιμοποιείται κυρίως για προβλήματα του πεπτικού συστήματος και άλλα όπως φλεγμονές του στόματος, ουλίτιδα, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, εντερίτιδα και κολίτιδα.
Επίσης καταπραΰνει τις στομαχικές διαταραχές, τον βήχα, τη βρογχίτιδα και το κρύωμα. Βοηθά ακόμα σε δερματικές παθήσεις και διαταραχές και ανακουφίζει τους πόνους μυών και τενόντων. Τα φύλλα της αλθαίας χρησιμοποιούνται για παθήσεις των πνευμόνων και του ουροποιητικού συστήματος. Στην αλθαία αποδίδονται τέλος και ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σύστημα ιδιότητες, καθώς βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να καταστρέφουν τα μικρόβια που εισβάλλουν στον οργανισμό.
Αδίαντο Δυναμώνει τα μαλλιά
Το αδίαντο λέγεται επίσης «κόμη της Αφροδίτης» και «πολυτρίχι» λόγω του ότι είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του δυνατότητες στην ενδυνάμωση των μαλλιών. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες, όμως, δεν περιορίζονται στα μαλλιά καθώς το τσάι του αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Αδωνις Τονωτικό της καρδιάς
Ο Αδωνις γίνεται αφέψημα το οποίο τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς ενώ είναι και καλό διουρητικό. Έχει αντίστοιχες ιδιότητες με τη δαχτυλίδα, είναι πιο ελαφρύ, αλλά δεν δρα αθροιστικά όπως αυτή. Ωστόσο, η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ο εμετός και η διάρροια.
Αζα Για τις νευρικές παθήσεις
Η άζα είναι χωνευτική και αντισπασμωδική. Συνιστάται κυρίως για την αντιμετώπιση των νευρικών παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως είναι το άσθμα, η στηθάγχη, ο κοκκύτης κλπ. Επίσης είναι ανθελμινθική εμμηναγωγός, συνιστάται για κάποιες περιπτώσεις αναιμίας, ενώ είναι και κατευναστική των καρδιακών παλμών των χλωρωτικών.
Αζαρο Για βρογχίτιδα και πνευμονία
Η βασική του δράση είναι κατά παθήσεων όπως η βρογχίτιδα, η πνευμονία ο κοκκύτης και η διάρροια. Παρ' όλα αυτά έχει χρησιμοποιηθεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά της ισχιαλγίας και για κάποιες δερματοπάθειες. Θεωρείται επίσης καθαρτικό, διεγερτικό, εμετικό και διουρητικό. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σκόνη της ρίζας και των φύλλων του όπως το ταμπάκο για φτέρνισμα.
Ακανθος Χρησιμοποιείται ως μαλακτικός
Δεν έχει διαπιστωθεί αν έχει άλλη ιδιότητα εκτός από το να είναι μαλακτικός σε κάποιες περιπτώσεις.
Ακόνιτο Θεραπευτικό αλλά και τοξικό
Σαν θεραπευτικό μέσο χρησιμοποιείται εκχύλισμα από τα φύλλα και τη ρίζα του για παθήσεις όπως οι ρευματισμοί, ο κοκκύτης, τα αρθριτικά, ο νευρικός βήχας, η στηθάγχη, η φαρυγγίτιδα, η γρίπη κ.λπ. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση πάντως γιατί είναι ιδιαίτερα τοξικό φυτό και είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού.
Ακορος Ενα λάδι καταπραϋντικό
Ο άκορος είναι ένα είδος καλαμιού πλούσιο σε συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Συγκεκριμένα, το λάδι που βγαίνει από τη ρίζα του έχει αντιβιοτικές δυνατότητες, ενώ το βάμμα του μπορεί, όταν διαλυθεί σε νερό, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Πιστεύεται, επίσης, ότι είναι καταπραϋντικό και άρα ωφέλιμο σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε ένταση αφού ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, τους ρευματισμούς και τους πόνους της αρθρίτιδας. Τέλος, η ρίζα του άκορου συχνά τρώγεται ζαχαρω?ένη για να μαλακώσει τον βήχα.
Αλχεμίλη Για... παθήσεις γυναικολογικές
Εχει ευεργετικές ιδιότητες για τις ημέρες της εμμηνόρροιας αλλά και για την περίοδο της εμμηνόπαυσης καθώς ανακουφίζει από τους πόνους και περιορίζει την αιμορραγία. Γενικότερα βοηθάει στις περισσότερες γυναικολογικές παθήσεις. Επίσης βοηθάει στην επούλωση των τραυμάτων, τονώνει την καρδιά και ανακουφίζει από το έλκος.
Αμαμελίδα Για πολλές χρήσεις
Η χρήση της ξεκίνησε από τη Β. Αμερική και αργότερα έφτασε στην Ευρώπη όπου τα φύλλα της χρησιμοποιούνται εσωτερικά, για ανακούφιση από τη διάρροια, τη μητρορραγία, τις αιμορροΐδες, την πρωκτορραγία, τα κολπικά εκκρίματα και την αιμορραγία του πεπτικού συστήματος. Αφέψημα από τον φλοιό της αμαμελίδας συνιστάται για φλεγμονές ούλων και βλεννογόνων του στόματος, για τη θεραπεία των κιρσών, τα διαστρέμματα και τους μώλωπες.
Αμάραντος Επουλώνει τις πληγές
Ο αμάραντος χρησιμοποιείται ως βοηθητικό βότανο στην επούλωση εξωτερικών πληγών. Συνήθως τα κοπανισμένα φύλλα εφαρμόζονται ως κατάπλασμα στις πληγές και προσφέρουν γρηγορότερη επούλωση.
Αμπελος Καταπολεμά και την παχυσαρκία
Τα φύλλα του αμπελιού έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν καλύτερα την κυκλοφορία του αίματος και για τον λόγο αυτό είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της φλεβίτιδας και των κιρσών. Ως αφέψημα βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας Τα «δάκρυα» του αμπελιού χρησιμοποιούνται σε περίπτωση εκζέματος και αιμορραγίας των εντέρων όταν είναι σύμπτωμα δυσεντερίας.
Αμυγδαλιά Για το έλκος και το αναπνευστικό
Τα φρέσκα φύλλα της αμυγδαλιάς καταπραΰνουν τους πόνους του έλκους και των εγκαυμάτων, ενώ ο δεύτερος φλοιός της γλυκιάς αμυγδαλιάς είναι αντιπυρετικός και διουρητικός. Το αφέψημα των φύλλων είναι καλό καθαρτικό. Τα πικραμύγδαλα, από την πλευρά τους, είναι ευεργετικά στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ενώ το αλεύρι πικρών αμυγδάλων συνιστάται κατά της κακοσμίας των ποδιών και της μασχάλης.
Ανηθος Ιδανικό για τη γαλουχία
Ο άνηθος είναι φυτό τονωτικό και ορεκτικό, ενώ βοηθάει και στην αύξηση παραγωγής γάλακτος στις γυναίκες που έχουν γεννήσει. Βοηθάει επίσης σε περιπτώσεις στομαχικών και κοιλιακών παθήσεων, ενώ χορηγείται και σε παιδιά που πάσχουν από ασθένειες όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά. Σε κάθε περίπτωση ο άνηθος απαγορεύεται στις εγκύους γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή.
Απήγανος Αιμοστατικό
Σε μικρές δόσεις ο απήγανος είναι καλό αιμοστατικό, ενώ ως κατάπλασμα περιορίζει το πρήξιμο των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Χρειάζεται, πάντως, μεγάλη προσοχή γιατί σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στη μήτρα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε χρησιμοποιούνταν στις εκτρώσεις.
Αρκευθος Το φυτό της μακροζωίας
Οι αρχαίοι πίστευαν ότι η άρκευθος ήταν το φυτό της μακροζωίας. Σήμερα θεωρείται τονωτικό της όρεξης και της πέψης και, συγχρόνως, καθαριστικό του αίματος. Βοηθάει σε περιπτώσεις δύσπνοιας, ενώ είναι καλό διουρητικό και αντισηπτικό. Ο χυμός των καρπών του βοηθάει στην καταπολέμηση των πόνων των αρθρώσεων.
Αρνικα Για μώλωπες και ρευματισμούς
Η άρνικα έχει ιδιότητες απολυμαντικές, ανθελμινθικές, διαλυτικές και θεραπευτικές των μωλώπων. Χρησιμοποιείται κατά της δυσεντερίας, της δυσουρίας, του κοκκύτη, των πόνων των αρθρώσεων και των μυών, των ρευματισμών και της αιμόπτυσης. Πρέπει να χορηγείται σε μετρημένες δόσεις γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Μεγάλες ποσότητες προκαλούν εμετό, πονοκέφαλο, σπασμούς, κρύο ιδρώτα και πιθανότατα αιμορραγία.
Ασπερούλα Για την πέψη και την αϋπνία
Εχει αντισηπτικές, τονωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Διευκολύνει εξαιρετικά την πέψη και είναι ηρεμιστικό που βοηθά όσους έχουν προβλήματα αϋπνίας. Επίσης, καταπολεμά τον ίκτερο και συστήνεται σε όσους έχουν πέτρα στα νεφρά, προβλήματα στη χοληδόχο κύστη και νευραλγία.
Αστράγαλος ο στενόφυλλος-κομμιοφόρος Χρήσιμο στη φαρμακοποιία
Η γόμα του φυτού περιέχει αραμπίνη, μπασορίνη, άμυλο και άλατα. Είναι μαλακτική και εφιδρωτική. Το γλοιώδες διάλυμά της χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία ως φορέας που κρατά διάφορα υλικά και δεν τα αφήνει να κατασταλάξουν.
Αχιλλαία Ρίχνει την αρτηριακή πίεση
Είναι εξαιρετικά εφιδρωτικό και αντιπυρετικό φυτό, το οποίο ρίχνει την αρτηριακή πίεση και διαλύει τους θρόμβους. Επίσης είναι καλό αιμοστατικό και αντιφλεγμονώδες. Καταπολεμά την ατονία, την κολίτιδα, τις γαστρικές παθήσεις και τη δυσκοιλιότητα. Τέλος, βοηθά στη λειτουργία οργάνων όπως το συκώτι, τα νεφρά και η καρδιά. Η αχιλλαία, τέλος, συστήνεται στους πάσχοντες από διαβήτη και σε όσους αντιμετωπίζουν νευρικής φύσεως πόνους στο στομάχι.
Αχλαδιά Ο «βασιλιάς των καρπών»
Ο «βασιλιάς των καρπών» όπως το αποκαλούν οι Γάλλοι είναι φάρμακο για τον πυρετό, τους ρευματισμούς, τις πέτρες των νεφρών, τον διαβήτη, την αρτηριοσκλήρωση, την υπέρταση, την αναιμία και τα αρθριτικά. Δεν είναι όμως μόνο ο καρπός που είναι ωφέλιμος. Η φλούδα έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, ενώ το έγχυμα των φύλλων της αχλαδιάς βοηθάει στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.
Αψιθιά Για το στομάχι
Η αψιθιά θεωρείται ένα από τα καλύτερα τονωτικά του στομαχιού, ενώ είναι ελαφρά αντιπυρετική, αντισηπτική, διουρητική και ανθελμινθική. Σε μικρές δόσεις αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη και επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος. Να σημειωθεί ότι το λικέρ της αψιθιάς, το γνωστό αψέντι, είναι τοξικό και προκαλεί εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό σε πολλές χώρες απαγορεύεται η παρασκευή του.
Βαλεριάνα Καταπολεμά το άγχος
Χρησιμοποιείται ευρέως ως ηρεμιστικό που καταπολεμά το άγχος, την αϋπνία και την υπερένταση. Η δράση της είναι ευεργετική για τους πονοκεφάλους, την ταχυκαρδία, την υπέρταση και βοηθάει πολύ όσους πάσχουν από κόπωση. Είναι επιπλέον καλό σπασμολυτικό κατά της νευρικής δυσπεψίας, της κράμπας του στομαχιού και των σπασμών της έμμηνου ρύσεως.
Βάλσαμο Για τις πληγές και την κατάθλιψη
Από τον καιρό του Νίκανδρου του Διοσκουρίδη, το βάλσαμο αναφερόταν ως επουλωτικό των πληγών και αυτό εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Εκτός αυτού, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατάθλιψη, οι θρομβώσεις, οι ρευματισμοί, η ισχιαλγία και η φυματίωση.
Βασιλικός Τονωτικό για τον οργανισμό
Ο βασιλικός, χάρη και στην ευχάριστη μυρωδιά του, διεγείρει το στομάχι και τον οργανισμό γενικότερα ως τονωτικό. Αυξάνει τη θερμοκρασία του οργανισμού και είναι, επιπλέον, σπασμολυτικό του πεπτικού συστήματος, γαλακτοπαραγωγικό και αντιφυσιτικό. Καταπραΰνει τους σπασμούς της κοιλιάς και έχει αξιόλογη δράση κατά της ζαλάδας και της νευρικής ημικρανίας.
Βελανιδιά Με άριστα αποτελέσματα κατά της διάρροιας
Η φλούδα της βελανιδιάς είναι ένα από τα πιο στυπτικά φάρμακα που υπάρχουν στη φύση. Είναι άριστο φάρμακο κατά της διάρροιας, της βλεννόρροιας και της αιμορραγίας. Αφεψήματα που παρασκευάζονται από τη φλούδα βοηθούν σε ασθένειες όπως η φυματίωση, η αμυγδαλίτιδα, οι χιονίστρες κ.λπ. Η υπερβολική εσωτερική χρήση της για μεγάλο χρονικό διάστημα βλάπτει το στομάχι και προκαλεί καρδιαλγία
Βατομουριά Αντιδιαβητική
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και η ρίζα του φυτού ως διουρητική, υποτασική, στυπτική και αντιαρθριτική. Εδώ και αιώνες πάντως, τα φύλλα και τα κοτσάνια του φυτού θεωρούνται διουρητικά και αντισακχαροδιαβητικά. Οι καρποί, από την πλευρά τους, είναι δροσιστικοί και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του στομαχιού.
Βέρατρο Αναλγητικό αλλά και δηλητηριώδες
Θεωρείται αναλγητικό, διουρητικό και καταπραϋντικό της καρδιάς, ενώ στο παρελθόν το χορηγούσαν σε ασθενείς ως εμετικό, καθαρτικό και εφιδρωτικό. Τα αλκαλοειδή που περιέχει, ωστόσο, το κάνουν ισχυρό δηλητήριο. Η θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο είναι 1 - 2 γραμμάρια από τη σκόνη του ριζώματος.
Βερβένα Χαλαρωτικό
Οι βασικές ιδιότητες της βερβένας είναι οι ηρεμιστικές. Χαλαρώνει τον οργανισμό, βοηθάει στην κατάθλιψη, τη νευρική εξάντληση και σε περιπτώσεις κρίσεων υστερίας, ενώ ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Επίσης συνιστάται σε παθήσεις του συκωτιού, της χολής και στην ουλίτιδα. Η βερβένα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Βερβερίδα Ισχυρό αντιβακτηριδιακό
Στο φλοιό της βερβερίδας περιέχονται ισχυρές αντιβακτηριακές ουσίες που ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση και διευρύνουν τις αρτηρίες. Ο φλοιός είναι επίσης αποτελεσματικός εναντίον της λεϊσμανίασης και της χολέρας. Αν και ανακουφίζει από τους πόνους της εμμήνου ρύσεως και του τοκετού δεν πρέπει να χορηγείται σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το αφέψημα από τα φύλλα της δρα κατά του σκορβούτου, της δυσεντερίας και της στηθάγχης.
Βερόνικα Για το άσθμα και τη φαγούρα
Με τη βερόνικα αντιμετώπιζαν στο παρελθόν το άσθμα, τη βρογχίτιδα, τη φαγούρα και τις παθήσεις του δέρματος. Σήμερα της αποδίδονται ιδιότητες ορεκτικές, τονωτικές, χωνευτικές και θεραπευτικές των ματιών. Το φυτό είναι αντιβηχικό και βοηθά επίσης σε περιπτώσεις στομαχικής ατονίας, κράμπας του στομαχιού, βρογχικού κατάρρου και κατάρρου της ουροδόχου κύστης.
Βιβούρνο Τονώνει το νευρικό σύστημαΤο φυτό τονώνει το νευρικό σύστημα, είναι διουρητικό, μυοχαλαρωτικό και καταπραϋντικό της μήτρας. Είναι γνωστή άλλωστε η χρήση του σε περιπτώσεις που μια γυναίκα κινδυνεύει να αποβάλει. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της φλεγμονής των ωοθηκών και της υπερβολικής αιμορραγίας την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Καλό είναι πάντως να μην τρώμε τον καρπό γιατί προκαλεί γαστρεντερίτιδα, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις θανατηφόρων δηλητηριάσεων.
Βρόμη Πλούσια σε βιταμίνες
Είναι γνωστή για τη δράση της κατά της κακής χοληστερίνης (LDL) στο αίμα. Περιέχει γλουτένη και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, Κ, βιοτίνη και φολικό οξύ. Επίσης, έχει ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, πυρίτιο, ψευδάργυρο, προστατεύει την καρδιά και τους πνεύμονες και βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμά τις μολύνσεις.
Βρυωνία Με καθαρτικές ιδιότητες
Η ρητίνη που περιέχει έχει ισχυρές καθαρτικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό η βρυωνία χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Είναι εμετική και διουρητική, ενώ χρησιμοποιείτο στην αρχαία Ελλάδα κατά του τετάνου, των μολύνσεων και της επιληψίας. Σε μεγάλη ποσότητα γίνεται επικίνδυνο δηλητήριο.
Βρωμελαϊνη Βοηθά στο αδυνάτισμα
Οταν λαμβάνεται με τα γεύματα, βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών και κατά συνέπεια στο αδυνάτισμα. Οταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι, δρα φαρμακευτικά ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας και ότι δρα κατά της ανεπάρκειας πεπτικών ενζύμων και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Γαρίφαλο Ανακουφίζει από τον πονόδοντο
Το γαρίφαλο και το λάδι που παρασκευάζεται από αυτό έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Το γαριφαλέλαιο ανακουφίζει από τον πονόδοντο, τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων και τον εμετό ενώ αναστέλλει τη ναυτία. Το γαρίφαλο είναι χωνευτικό, αφροδισιακό, ανθελμινθικό, σπασμολυτικό. Το άρωμα των γαριφάλων απωθεί τα κουνούπια και τον σκόρο.
Γέο Θεραπεύει και την ουλίτιδα
Η ισχυρή στυπτικότητά του, σε συνδυασμό με τις πεπτικές ιδιότητές του το καθιστά χρήσιμο σε εντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια, η δυσεντερία, η βλεννώδης κολίτιδα και παρόμοιες παθήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ναυτία και τον εμετό. Θεραπεύει την ουλίτιδα, ενώ εσωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα εμπύρετα κρυολογήματα και στην καταρροή.
Γεράνι Ενυδατώνει το δέρμα, πολεμά τον έρπη
Ανοίγει τους φραγμένους πόρους του δέρματος, ενυδατώνει, πολεμά τον έρπητα, το έκζεμα, τα λιπαρά μαλλιά και την κυτταρίτιδα. Ανακουφίζει από την κακή κυκλοφορία, τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, τη φλεβίτιδα, την κατακράτηση υγρών ενώ είναι και εντομοαπωθητικό. Βοηθά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, έντασης, στρες, νευρικότητας, άγχους, συναισθηματικής αστάθειας και της επιλόχειου κατάθλιψης.
Γκαλέγκα Αντιδιαβητικό
Ενδείκνυται για την αγωγή κατά του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι γαλακταγωγό -σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται ότι αυξάνει τη ροή του γάλακτος ακόμη και κατά 50%- διουρητικό και εφιδρωτικό. Επίσης, βοηθά στην ανάπτυξη των μαστικών αδένων.
Γκι Πολεμά την αρτηριοσκλήρωση
Επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την πίεση του αίματος και βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση ή πάσχουν από προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος.
Γκλομπουλάρια Φάρμακο κατά της ισχιαλγίας
Φυτό ελαφρώς καθαρτικό, αντιπυρετικό, εφιδρωτικό, στομαχικό και κατά της ισχιαλγίας. Το τσάι του χρησιμεύει ως καθαρτικό και το αφέψημά του βοηθά στην καταπολέμηση της ισχιαλγίας. Συναντάται σε όλη την Ελλάδα σε ξηρούς, άγονους τόπους και τα άνθη του έχουν μπλε χρώμα.
Γλιστρίδα Καθαρίζει το αίμα
Συστήνεται κατά της χολολιθίασης, είναι ευεργετική στην κολίτιδα και τις αμοιβάδες και θεωρείται αφροδισιακή. Προτείνεται για τον καθαρισμό του αίματος, τη δυσκοιλιότητα και τις φλεγμονές του ουροποιητικού. Οι αρχαίοι τη θεωρούσαν ταινιοκτόνα και τη συνιστούσαν κατά των μουδιασμάτων των μυών.
Γλυκάνισος «Ξυπνά» το νευρικό σύστημα
Θεωρείται ότι καταπολεμά την ατονία. «Ξυπνά» το νευρικό σύστημα και τονώνει τις λειτουργίες ζωτικών οργάνων, όπως του ήπατος, των πνευμόνων, της καρδιάς και του εγκεφάλου. Παράλληλα έχει ιδιότητες αποχρεμπτικές, βοηθά στη χώνεψη, στη μείωση της βουλιμίας, είναι διουρητικό, αντισπασμωδικό και εμμηναγωγό.
Γλυκόριζα Διουρητική και κατά του βήχα
Από τον χυμό της ρίζας του παρασκευάζεται η γνωστή γιάμπολη από τις οποίες φτιάχνονταν παραδοσιακά οι μαύρες παστίλιες για τον λαιμό. Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται ως μαλακτικό και κατά του βήχα. Επίσης, είναι διουρητική και ευεργετική στο κρυολόγημα, στην πνευμονία και στον πλευρίτη. Εχει υπακτική και αντιρευματική δράση ενώ θεωρείται κατάλληλη για τον διαβήτη.
Δατούρα Για το άσθμα και το Πάρκινσον
Δρα σπασμολυτικά στην περίπτωση του σπασμωδικού βήχα και του άσθματος. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, βοηθά σε περιπτώσεις ακράτειας ούρων και κατά του πριαπισμού. Η αλοιφή από δατούρα ανακουφίζει από τους πόνους ρευματισμών και ισχιαλγίας ενώ είναι επίσης αντινευραλγικό.
Δάφνη Για δυσπεψία και τριχόπτωση
Οι θεραπευτικές της ιδιότητες δεν είναι ευρέως γνωστές, όμως η δάφνη είναι καλό τονωτικό στις περιπτώσεις άτονης δυσπεψίας. Το δαφνέλαιο δρα κατά της τριχόπτωσης και χρησιμοποιείται εξωτερικώς κατά των ρευματισμών. Σκόνη ξερών δαφνόφυλλων σταματά την αιμορραγία της μύτης ενώ το τσάι της δάφνης είναι κατά των εντερικών ανωμαλιών.
Δαφνοκερασιά Για την οξεία πνευμονία
Τα παρασκευάσματά της είναι αντισπασμωδικά, αναισθητικά, κατά των νευρικών σπασμών των μυών και της κράμπας του στομάχου. Επίσης, έχει δράση κατά των εμετών, του νευρικού βήχα, του άσθματος, του κοκκύτη, του βρογχίτη, της πνευμονίας και είναι ρυθμιστική των παλμών της καρδιάς. Θεωρείται επίσης ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της οξείας πνευμονίας.
Δαχτυλίδα Συστήνεται για καρδιοπαθείς
Καρδιοτονωτικό και νευροτονωτικό βότανο η δαχτυλίδα συστήνεται σε καρδιοπαθείς ενώ παράλληλα χρησιμεύει και για την αντιμετώπιση οιδημάτων ως διουρητική. Τα φύλλα της περιέχουν μεταξύ άλλων σαπωνίνες, φλαβονοειδή, οξέα και γλυκοσίδες, γνωστές για την ώθηση που προσφέρουν στη λειτουργία της καρδιάς. Πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
Δελφίνιο Για το άσθμα και τη δύσπνοια
Χρησιμοποιείται κατά του άσθματος και της νευρικής ή αλλεργικής δύσπνοιας. Παλιότερα οι σπόροι του χρησιμοποιούνταν κονιορτοποιημένοι μαζί με λάδι ως ψειροκτόνο και κατά των κνησμών, ενώ η λοσιόν του για την απομάκρυνση του σμήγματος των ελκών. Το βάμμα του δρα κατά του εκζέματος, ενώ αντιμετωπίζει ορισμένους τύπους νευραλγιών και την οδονταλγία.
Δενδρολίβανο Αντισηπτικό, αντισπασμωδικό και αντιρευματικό
Είναι τονωτικό, σταματά το αίμα, ανακουφίζει το στομάχι και τη χολή. Χρησιμοποιείται κατά της χρόνιας χολοκυστίτιδας, του ίκτερου και της ηπατίτιδας. Είναι επουλωτικό των πληγών, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό και αντιρευματικό. Επίσης, απομακρύνει τα αέρια της κοιλιάς και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Τα άνθη του δρουν κατά του άσθματος, του κοκκύτη, της γρίπης και της αδυναμίας, ενώ τα φύλλα του μαζί με ρίζες τσουκνίδας και λάππας ποτισμένα στο οινόπνευμα ενισχύουν την τριχοφυΐα.
Δίκταμο Κατάλληλο για τις κεφαλαλγίες
Στο δίκταμο αποδίδονται σήμερα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες κατά των γαστραλγιών, της ατονίας του πεπτικού συστήματος, των κεφαλαλγιών, κατά της αμηνόρροιας, των παθήσεων της μήτρας και της εξάντλησης του οργανισμού γενικότερα. Θεωρείται ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών και σκορβούτου. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως εμμηναγωγό και για εκτρώσεις.
Δίψακος Αντιδερματικό και αντιφυματικό
Το βάμμα που φτιάχνεται από φρέσκο, ανθισμένο δίψακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Επίσης, καταπολεμά τα συρίγγια του πρωκτού και ενισχύει τον οργανισμό στη μάχη κατά της φυματίωσης. Ο δίψακος ανοίγει την όρεξη, προκαλεί εφίδρωση και διούρηση, ενώ το σιρόπι από τον χυμό του σε συνδυασμό με ζάχαρη δρα ευεργετικά στο αίμα.
Δρακοντιά Για γαστρίτιδες και αιμορραγίες
Βοηθά στην απόχρεμψη σε περιπτώσεις άσθματος και χρόνιου βήχα. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και συστήνεται σε περιπτώσεις γαστρίτιδας, αιμορραγιών και ερυθημάτων. Ο Διοσκουρίδης πρότεινε τη σκόνη της δρακοντιάς -η οποία ονομάζεται και άρο- ανακατεμένη με λευκή άμπελο για την καταπολέμηση των πολύποδων. Απαιτείται προσοχή στη χρήση της γιατί προκαλεί συχνά δηλητηρίαση.
Δυόσμος Με διεγερτικές ιδιότητες
Εχει διεγερτικές ιδιότητες και βοηθά στους πόνους της χολής και του στομαχιού, αντιμετωπίζει τις νευρικές διαταραχές, τους ιλίγγους και την ταχυκαρδία. Χρησιμοποιείται κατά του λόξιγκα ενώ είναι και σπασμολυτικός, διουρητικός, κατά των αερίων, εφιδρωτικός, κατά της πέτρας της ουροδόχου κύστης, κατά των φλεγμονών των νεφρών και κατά του εμετού σε περίοδο εγκυμοσύνης.
Εκουιζέτο Διουρητικό και αντισηπτικό
Λέγεται επίσης πολυκόμπι και είναι πλούσιο σε πυρίτιο. Είναι διουρητικό, σταματά την αιμορραγία, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, τονώνει τους ιστούς, ενώ δρα ευεργετικά στα μαλλιά και τα εύθραυστα νύχια. Το αφέψημά του είναι κατά της ατροφίας του δέρματος και του πόνου στα αυτιά ,ενώ το βάμμα του χρησιμοποιείται κατά της εφίδρωσης των ποδιών.
Ερίγκερο
Ως αφέψημα για το λουμπάγκο
Το βρίσκουμε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ακόμη και μέσα σε καλλιεργημένα χωράφια, έχει χνουδωτή υφή και πολλά κλαδιά. Εχει γκριζοπράσινα φύλλα, τα οποία περιέχουν αιθέριο έλαιο, ενώ τα άνθη του είναι μικρά και συνήθως κίτρινα. Χρησιμοποιείται ως αφέψημα για το λουμπάγκο, τους ρευματισμούς, τις αιμορροΐδες, είναι διουρητικό και αντιδιαρροϊκό.
Ερυθραία Για την αναιμία και τα αρθριτικά
Φυτρώνει στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, σε χέρσα ή αμμώδη εδάφη και σε λιβάδια, τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ύψος του μπορεί να φτάσει έως 50 εκατοστά, τα λουλούδια του είναι ρόδινα και φέρουν μία μακρουλή κάψα, όπου περιέχονται οι σπόροι. Είναι πολύ πικρή και χορηγείται ως αντιπυρετικό, για την αναιμία, τα αρθριτικά, την υπέρταση και την πέτρα στους νεφρούς. Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του φουσκώματος της κοιλιάς και τις καούρες.
Ευώνυμο Καθαρτικό και δηλητηριώδες
Εχει χαρακτηριστικά μικρά κιτρινωπά άνθη σε φούντες και ανθίζει από το Μάιο έως τον Ιούνιο. Πρόκειται για θάμνο, ύψους δύο έως και έξι μέτρων που φύεται στις άκρες των δασών και σε θαμνόφυτες πλαγιές. Είναι δηλητηριώδες και χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο, διουρητικό και καθαρτικό, ενώ φέρεται να αντιμετωπίζει και τις ψείρες.
Εφέδρα Για το άσθμα και τις αλλεργίες
Το βρίσκουμε κυρίως στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Είναι ένας μικρός θάμνος, με μικρά κίτρινα άνθη. Έχει ένδειξη κατά του άσθματος και των αλλεργιών και είναι νευροτονωτικό.
Ζαμπούκος Με χρωστικές ιδιότητες
Οι καρποί του έχουν μορφή τσαμπιού και είναι μπλε ή μοβ. Τρώγονται ψημένοι, χρησιμοποιούνται και σε γλυκά, ενώ με τις χρωστικές του ουσίες βάφονται υφάσματα και κρασιά. Το αφέψημα των λουλουδιών χρησιμοποιείται ως καθαριστικό του δέρματος, για το άσθμα, τους ρευματισμούς, τις δερματίτιδες, τις παθήσεις των νεφρών και τις κυστίτιδες. Τα φύλλα και οι καρποί του χρησιμοποιούνται σε νευραλγίες και δυσκοιλιότητα, ενώ το αφέψημά του έχει δράση σε κρυολογήματα και στον πυρετό, είναι καταπραϋντικό για γαργάρες σε αμυγδαλές, ξερόβηχα και πονόδοντο.
Ευκάλυπτος Ανακουφίζει από τον βήχα
Η προέλευσή του είναι από την Τασμανία, αλλά τους τελευταίους δύο αιώνες καλλιεργείται και στις ευρωπαϊκές χώρες. Τα φύλλα του περιέχουν ευκαλυπτέλαιο, το οποίο είναι αντισηπτικό και αντιπυρετικό, ανακουφίζει από τον βήχα, τον πονόλαιμο, το άσθμα, είναι χωνευτικό, βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και ελαφρών εγκαυμάτων. Η αντιβιοτική του δράση βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού, του πεπτικού και του ουροποιητικού, ενώ αντιμετωπίζει και τα παράσιτα του εντέρου.
Ηλίανθος ή ηλιοτρόπιο Ηρεμιστικό και πολυλειτουργικό
Καλλιεργείται για τους καρπούς του, οι οποίοι τρώγονται (ηλιόσποροι) ή παράγεται από αυτούς το ηλιέλαιο. Οι άψητοι ηλιόσποροι δρουν ως ηρεμιστικό και βοηθούν τη λειτουργία μίας σειράς οργάνων και αδένων, όπως ο προστάτης, οι νεφροί και η χολή. Χρησιμοποιούνται, επίσης, κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, για την απόχρεμψη, το κρυολόγημα, βελτιώνουν την όραση και μειώνουν τη χοληστερίνη.
Θρούμπι Ορεκτικό και καταπραϋντικό
Θάμνος με σκληρά φύλλα με μαύρες βούλες, ροζ ή λευκά άνθη και καστανούς σπόρους. Είναι ορεκτικό, έχει ευεργετική δράση στην ατονία του στομαχιού και στη χώνεψη. Λειτουργεί ως καταπραϋντικό των ρευματικών αρθριτικών πόνων.
Ιβίσκος Κατάλληλο και για υπέρβαρους
Διακοσμητικό φυτό με καταγωγή από την ανατολική Ασία. Eχει και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς το έγχυμα του ιβίσκου συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων.
Ιλεξ Τονωτικό και αντιυπερτασικό
Δένδρο αειθαλές, το οποίο φυτρώνει σε δάση. Τα φύλλα του είναι πολύ σκληρά, τα άνθη του λευκά, ενώ οι καρποί του έχουν μέγεθος κόκκων πιπεριού. Εχει τονωτική δράση, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, είναι διουρητικό και υπακτικό.
Ινουλα Αντιβηχικό, διουρητικό
Φυτρώνει σε ορεινές περιοχές και ανθίζει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Χρησιμοποιείται ως τονωτικό, αντιβηχικό, διουρητικό και θεωρείται ότι βοηθάει πάσχοντες από άσθμα, βρογχίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Εχει, επίσης, ένδειξη για την ψωρίαση, τον έρπητα και τις αιμορροΐδες.
Ιπέκα Αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό
Βότανο των Ινδιάνων, το οποίο έφερε στην Ευρώπη ένας μοναχός τον 16ο αιώνα. Η ρίζα του χρησιμοποιείται ως εμετικό σε δηλητηριάσεις, αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό στο χρόνιο πνευμονικό κατάρρου, για την οξεία δυσεντερία, το άσθμα και τον κοκίτη.
Ιριδα Με καθαρτικές ιδιότητες
Κρίνος, με ελαφρύ μπλε χρώμα, ο οποίος ανθίζει από το Μάιο έως τον Ιούνιο. Η ρίζα της είναι αρωματική, με εμετικές και καθαρτικές ιδιότητες. Είναι, επίσης, διουρητικό, ανθελμινθικό, ενώ βοηθάει την απόχρεμψη.
Ιτιά Με αναλγητική δράση
Δένδρο που βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και ανθίζει την άνοιξη. Εχει αντιπυρετική και αναλγητική δράση, καθώς η φλούδα της περιέχει μία ουσία, παρόμοια με εκείνη της ασπιρίνης. Είναι, επίσης, τονωτικό, χρησιμοποιείται κατά των ρευματισμών, για την καούρα και τις στομαχικές διαταραχές και τη δυσεντερία. Το έγχυμά της κάνει καλό στον πονόλαιμο.
Καλέντουλα Επουλώνει πληγές και εξανθήματα
Πολύ γνωστό φυτό στη χώρα μας, όπου χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό, καθώς από το Μάιο έως τον Οκτώβριο βγάζει άνθη με έντονα χρώματα. Χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, το οποίο συμβάλλει στην επούλωση των πληγών και των εξανθημάτων, στην αντιμετώπιση του πυρετού, του ίκτερου και των ιλίγγων του πρηξίματος των αδένων στο λαιμό. Εχει, επίσης, αντισηπτική δράση και βοηθά στις στοματίτιδες, τα τσιμπήματα σφήκας. Γίνεται και εξωτερική της χορήγηση για κρεατοελιές, εγκαύματα, φλεβίτιδα, επιπεφυκίτιδα και κάλους.
Κολλιτσίδα (λάππα) Καθαρίζει το αίμα, διώχνει τις πέτρες από τους νεφρούς
Φυτρώνει στις άκρες των δρόμων. Εχει μακριές ρίζες, χνουδωτά φύλλα με σχήμα καρδιάς και μπλε άνθη, τα οποία βγαίνουν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Καθαρίζει το αίμα και χρησιμοποιείται κατά της αρθρίτιδας, της πέτρας στους νεφρούς και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Το λάδι της ρίζας θεραπεύει την πιτυρίδα και τη φαγούρα, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων από το στομάχι και το έντερο, την αρθρίτιδα και τις ρευματικές παθήσεις. Εχει, επίσης, διουρητική δράση.
Καλαμπόκι Γίνεται και αφέψημα
Γνωστό σε όλους, καθώς καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη χώρα μας ως τροφή, με εποχή άνθησης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Από τα «μαλλιά» του παρασκευάζεται αφέψημα, το οποίο έχει διουρητική και καταπραϋντική δράση και βοηθά σε μία σειρά από παθήσεις των νεφρών.
Κανέλα Τονώνει το κυκλοφορικό
Το αιθέριο έλαιο στο φλοιό και τα φύλλα της τονώνει το κυκλοφορικό και την καρδιά και βοηθά μία σειρά από άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως το νευρικό, το πεπτικό και το μυϊκό. Είναι, επίσης, ευεργετικό στο δέρμα, ενώ έχει αφροδισιακή, αντισηπτική και αιμοστατική δράση και βοηθά στην καταρροή, στην επούλωση πληγών και στους ρευματισμούς.
Κάππαρη Αφροδισιακή και διουρητική
Ανθίζει από το Μάιο έως τον Αύγουστο και εντοπίζεται κυρίως σε άγονα πεδινά εδάφη ή πάνω σε βράχους. Τα μπουμπούκια και η ρίζα της είναι διουρητικά, αφροδισιακά και τονωτικά, ενώ φέρονται να έχουν δράση στους ρευματισμούς, τον πονόδοντο, τις παθήσεις του ήπατος και της σπλήνας.
Κάρβι Για στομαχικές παθήσεις
Εχει τονωτικές και αρωματικές ιδιότητες και η μυρωδιά του μοιάζει με εκείνη του καρότου. Σπέρνεται στο τέλος του καλοκαιριού και χρησιμοποιείται ως καθαρτικό, για παθήσεις του στομάχου και της χοληδόχου κύστης.
Καρδαμίνη Καταπραϋντικό
Βρίσκεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία και θεωρείται φυτό τονωτικό, αποχρεμπτικό, ενώ καταπραΰνει τους νευρολογικούς πόνους.
Κάρδαμο Ορεκτικό και αντιβιοτικό
Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως ορεκτικό, αλλά και για τη θεραπεία της λύσσας, των νευρικών παθήσεων, της δυσπεψίας και της ανακούφισης των κολικών πόνων. Εχει αντιβιοτική δράση, καθαρίζει το αίμα και βοηθά το ήπαρ.
Καρότο Αντικαρκινικά τα φύλλα του
Δεν λείπει σχεδόν από καμία κουζίνα, καθώς συνοδεύει πολλά φαγητά και σαλάτες. Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει ότι τα φύλλα του άγριου καρότου είχαν θεραπευτική δράση κατά των καρκινωμάτων. Η ρίζα του το κάνει καθαρτικό, διουρητικό, αντισηπτικό και μαλακτικό, ενώ το καρότο δρα ευεργετικά στο ήπαρ, στα έντερα, στον ίκτερο και καθαρίζει το αίμα.
Καρυδιά Καθαρτικό και αντιπυρετικό
Τα φύλλα της έχουν καθαρτική δράση, είναι ορεκτικά, καθαρίζουν τον πνεύμονα, βοηθούν τους διαβητικούς, ενώ περιορίζουν τις φλεγμονές στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Το έγχυμά τους τονώνει τα μαλλιά, το κατάπλασμα επουλώνει τις πληγές και τους κάλους. Η πράσινη φλούδα του καρυδιού έχει αντιπυρετική δράση.
Κάσσια ή Αλεξανδρινή (χένα) Για σοβαρές δυσκοιλιότητες
Είναι ένα από τα παλαιότερα καθαρτικά, το οποίο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις σοβαρής δυσκοιλιότητας. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς η μακροχρόνια χρήση του προκαλεί εξάρτηση του εντέρου.
Καψέλλα Αιμοστατικό, αντιδιαρροϊκό
Ζιζάνιο που φυτρώνει τις δροσερές περιόδους και θεωρείται πολύ καλό αιμοστατικό. Εχει διουρητική δράση, είναι αντισηπτικό, αντιδιαρροϊκό και βοηθά άτομα με άμμο στους νεφρούς. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά των ρευματικών παθήσεων, λοιμώξεων του ουροποιητικού και ατροφία των μυών.
Κερασιά Με δράση αντιφλεγμονώδη
Φυλλοβόλο δένδρο, το οποίο βρίσκεται σε ψυχρές, αλλά και θερμές περιοχές. Τα κεράσια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, καθαρίζουν το αίμα, βοηθούν τους διαβητικούς και τους ασθενείς με αρτηριοσκλήρυνση, πέτρες στους νεφρούς και τους παχύσαρκους.
Κετραρία Για καταρροή και βρογχίτιδα
Λειχήνα που συναντάται σε δροσερή μέρη. Είναι τονωτική των βλεννογόνων και των αδένων του πεπτικού. Χορηγείται κατά της καταρροής και της βρογχίτιδας. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά του κοκίτη, του άσθματος, της φυματίωσης, της ναυτίας, παθήσεων του νεφρού και της ουροδόχου κύστης.
Κισσός Εκχύλισμα κατά της πιτυρίδας
Αειθαλής θάμνος, που αναπτύσσεται κυρίως σε σκιερά σημεία. Το εκχύλισμα του κισσού καταπολεμά την πιτυρίδα, την τριχόπτωση και τις ψείρες, ανακουφίζει από τα εγκαύματα, τους κιρσούς και την φλεβίτιδα, ενώ μειώνει την κυτταρίτιδα. Η αλοιφή ανακουφίζει από εγκαύματα, ψώρα, δερματίτιδες, κιρσούς, φλεβίτιδα και κάλους, ενώ μειώνει την κυτταρίτιδα.
Κολίαντρο Καταπραΰνει τους κολικούς
Αρωματικό φυτό με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, το οποίο χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και ανήκει την ίδια οικογένεια με τον μαϊντανό. Βοηθάει το πεπτικό σύστημα να απαλλαγεί από τα αέρια, ενώ καταπραΰνει τον πόνο (κολικό) που τα συνοδεύει. Ελέγχει τη διάρροια, αυξάνει την έκκριση πεπτικών υγρών, διεγείροντας την όρεξη.
Κολοκυθιά Καταπραϋντικοί οι σπόροι της
Οι σπόροι της είναι δροσιστικοί και καταπραϋντικοί, ενώ το γαλάκτωμα χρησιμοποιείται κατά της καταρροής, της καούρας του πεπτικού και της φλεγμονής της κύστης και της ουρήθρας. Με το σαρκώδες μέρος του καρπού γίνονται καταπλάσματα κατά των εγκαυμάτων πρώτου βαθμού.
Κολχικό Αναλγητικό αλλά δηλητηριώδες
Βολβώδες και δηλητηριώδες φυτό, το οποίο ανθίζει πριν από το φθινόπωρο. Η δηλητηρίαση προκαλείται από την κολχικίνη που περιέχει και δύο γραμμάρια μπορούν να σκοτώσουν ένα παιδί. Η κολχικίνη χρησιμοποιείται για την ουρική αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς. Είναι αναλγητικό και σταματά τη διαίρεση των κυττάρων, αλλά η τοξικότητά της είναι αποτρεπτική για να χρησιμοποιηθεί εναντίον του καρκίνου.
Κουμαριά Αντιθρομβωτικό
Η χρησιμότητα του κούμαρου σε διάφορες παθήσεις είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς η μεγάλη κατανάλωση καρπών προκαλεί δηλητηρίαση. Ο Ιπποκράτης τα χρησιμοποιούσε κατά της θρομβοφλεβίτιδας, ενώ πρόσφατα απομονώθηκαν σε αυτά κουμαρίνες, οι οποίες είναι αντιπηκτικά που χορηγούνται σε ασθενείς με θρομβώσεις.
Κουσκούτα Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα
Ζιζάνιο, γνωστή και ως «μαλλιά του διαβόλου» ή «λύκος». Κάνει ζημιές στα τριφύλλια, τα κουκιά και άλλα καλλιεργούμενα φυτά. Το εκχύλισμά της αυξάνει την έκκριση χολής από τη χοληδόχο κύστη και αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα, η οποία προκαλείται από κακή λειτουργία του ήπατος.
Κράταιγος Δρα στα αγγεία της καρδιάς
Χρησιμοποιείται για κάθε καρδιακή διαταραχή και βοηθά το κυκλοφορικό. Σύγχρονοι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι δρα στα αγγεία και στο μυοκάρδιο. Διαστέλλει τη στεφανιαία αρτηρία, τονώνει τα τοιχώματα των αγγείων και του καρδιακού μυός και βελτιώνει την ελαστικότητα του μυοκαρδίου. Δίνεται σε αρχικά στάδια καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η ηρεμιστική του δράση μπορεί να συμβάλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Κρεμμύδι Μειώνει την κακή χοληστερίνη
Το γνωστό κόκκινο κρεμμύδι συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης, καθώς και στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και του βήχα (αποχρεμπτικό). Εχει ρόλο στην προστασία των αγγείων σε ηλικιωμένους, βοηθά στην επούλωση των πληγών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κριθάρι Εχει δράση κατά της δυσπεψίας
Είναι δροσιστικό, μαλακτικό, ενώ αυξάνει και τη ρευστότητα του αίματος. Η βύνη έχει δράση κατά της δυσπεψίας, ευνοεί την πέψη αμυλούχων τροφών, δρα κατά του σκορβούτου και συνιστάται για την καταρροή και τη χρόνια βρογχίτιδα.
Κρόκος Αρωματικό και αφροδισιακό
Χρησιμοποιούταν στην αρχαιότητα ως αρωματικό και αφροδισιακό. Οι αρχαίοι Ελληνες γνώριζαν και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, καθώς το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και τις επιπτώσεις του μεθυσιού από κρασί.
Κρότωνας Βγάζει λάδι θαυματουργό
Μικρό δένδρο, το οποίο ανθίζει και καρποφορεί δύο φορές το χρόνο και έχει έναν καυστικό χυμό. Το λάδι του κρότωνα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις παρουσίας υγρών στους ιστούς (υδρωπικία) και για την πρόληψη εγκεφαλικής αιμορραγίας. Εχει, επίσης, δράση σε νευραλγίες, ρευματισμούς και είναι ισχυρό καθαρτικό.
Κύμινο Για τις χιονίστρες και τη βαρηκοΐα
Το κατάπλασμα αντιμετωπίζει την ορχίτιδα και τις χιονίστρες, το έγχυμα τη βαρηκοΐα, ενώ οι σπόροι είναι καθαρτικοί, διουρητικοί, σπασμολυτικοί και καρδιοτονωτικοί. Το αιθέριο έλαιο χορηγείται για τον μετεωρισμό.
Κυνόγλωσσο Για χρήση ομοιοπαθητική
Φυτρώνει στα δάση και σε βραχώδεις πλαγιές και ανθίζει από το Μάιο έως τον Αύγουστο. Είναι αντιδιαρροϊκό, καταπραϋντικό και ελαφρώς ναρκωτικό. Η χρήση του περιορίζεται στην ομοιοπαθητική.
Κώνειο Ναρκωτικό και αναισθητικό
Γνωστό από την εκτέλεση του Σωκράτη, έχει αναισθητική δράση, είναι ναρκωτικό, διουρητικό και χορηγείται σε άτομα που πάσχουν από σπασμολυτικό βήχα, κοκίτη, άσθμα, νευρολογικές παθήσεις και αρθρίτιδα.
Λαδανιά Αντιφλεγμονώδες αιθέριο έλαιο
Αυτοφυής χαμηλός θάμνος, με ροζ άνθη. Τα φύλλα και οι βλαστοί της εκκρίνουν το λάβδανο, που περιέχει αιθέριο έλαιο και έχει αντιφλεγμονώδη και αντιδιαρροϊκή δράση, είναι σπασμολυτικό, αποχρεμπτικό και αντικαταρροϊκό. Εχει καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αϋπνία και τον πονόδοντο.
Λάμιο Για την αϋπνία και τις νευρώσεις
Φυτρώνει κοντά σε κήπους και φράχτες ή καλλιεργείται με σπόρο. Τα φύλλα του μοιάζουν με εκείνα της τσουκνίδας, ενώ τα άνθη του είναι λευκά. Είναι τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αιμοστατικό, αντικαταρροϊκό και αποχρεμπτικό, ενώ χορηγείται κατά της αϋπνίας και της νεύρωσης.
Λάχανο Χορηγείται για την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη
Γνωστό από τις σαλάτες, έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το αίμα και τους νεφρούς. Χορηγείται για την αϋπνία, το άγχος, την κατάθλιψη, τη χρόνια κόπωση και γενικά για τις νευρολογικές διαταραχές. Οταν καταναλώνεται ωμό, αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα και τη μέθη. Ζουμί από βρασμένα λάχανα ωφελεί ανθρώπους με βήχα και από ωμά λάχανα από το έλκος του στομάχου, τον διαβήτη και την αϋπνία. Είναι, επίσης, διουρητικό και χορηγείται κατά της δυσκοιλιότητας.
Λεβάντα Για εγκαύματα και τσιμπήματα
Μικρός θάμνος, το έλαιο του οποίου χορηγείται κατά των εγκαυμάτων και των τσιμπημάτων από έντομα. Είναι, επίσης, ελαφρά υπνωτικό, ηρεμιστικό, αντιμικροβιακό, τονωτικό, αντιβηχικό, ενώ έχει δράση κατά της γρίπης και του κοκίτη. Εχει ευεργετική δράση στα ούλα, στις πληγές και χορηγείται κατά του τυμπανισμού, της διάρροιας και προβλημάτων από νευρικό στομάχι.
Λεμονιά Θαυματουργός καρπός
Ενα από τα πιο γνωστά οικιακά δένδρα στην Ελλάδα. Ο καρπός της ενισχύει τον οργανισμό, ο χυμός του λεμονιού είναι αντισηπτικός και αντιβακτηριδιακός. Χρησιμοποιείται για το άσθμα, το βήχα, το κρυολόγημα, διαλύει τις πέτρες στους νεφρούς και προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση. Ελέγχει την αρτηριακή πίεση, τη διφθερίτιδα, τον ίκτερο και τη στηθάγχη.
Λεύκα Αλοιφή για πόνους - πληγές
Ανθίζει τον Μάρτιο και Απρίλιο και περιέχει μία σειρά από χρήσιμες ουσίες, στα μπουμπούκια, τη φλούδα και τα φύλλα της. Με έγχυμα από τα μπουμπούκια τους αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες, είναι αποχρεμπτικά και διουρητικά. Παράγεται, επίσης, μια αλοιφή, με την οποία αντιμετωπίζονται οι πόνοι από πληγές. Από τη φλούδα, παράγεται μια σκόνη, η οποία έχει διουρητική, τονωτική και αντιπυρετική δράση, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της γονόρροιας και της βλεννόρροιας. Ο καρπός της χορηγείται για τη νεύρωση του στομάχου, τα μάτια της για την αρθρίτιδα και τις παθήσεις του ουροποιητικού.
Λευκαγκάθι Βοηθά τη χρόνια δυσκοιλιότηταΕίναι βότανο που βοηθά στη χρόνια δυσκοιλιότητα, καθώς οι καρποί του είναι καθαρτικοί και διουρητικοί. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ενοχλήσεων του πεπτικού σωλήνα, των ρευματισμών και της αρθρίτιδας, ενώ θεραπεύει την υδροπεκία και τα δερματικά εξανθήματα. Ταυτόχρονα, οι καρποί του βοηθούν τη χολή.
Λινάρι Καθαρτικοί οι σπόροι του
Οι σπόροι του είναι καθαρτικοί και μαλακτικοί και χρησιμοποιούνται με ζεστά καταπλάσματα. Το λινάρι είναι επίσης ελαφρά διουρητικό. Το τσάι του συνίσταται στις παθήσεις φλογώσεων της κοιλιάς και στις ασθένειες των νεφρών, της κύστης, των λειχήνων και κατά των πόνων του συκωτιού και της χολής. Το μείγμα λινόλαδου και κόκκινου κρασιού θεωρείται επουλωτικό των πληγών.
Λομπέλια Για τη δύσπνοια και το άσθμα
Είναι αποχρεμπτικό και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει εμετό. Συγκαταλέγεται στα βότανα που χρησιμοποιούνται κατά της δύσπνοιας, του άσθματος και του κοκκίτη. Επίσης λειτουργεί καταπραϋντικά και δρα κατά της κράμπας του στομαχιού και της πνευμονίας. Χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι, η ρίζα του αλλά και τα φύλλα.
Λουίζα «Τσάι» για το αδυνάτισμα
Εχει χαρακτηριστική μυρωδιά λεμονιού και το τσάι της ενισχύει το αδυνάτισμα του σώματος. Η λουίζα είναι φυτό τονωτικό, στομαχικό, αντιπυρετικό, εφιδρωτικό και αντισπασμωδικό. Επίσης, δρα καταπραϋντικά για τους βρόγχους και τη ρινική κοιλότητα. Σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία. Το κατάπλασμά της καταπολεμά τους νευρόπονους και ιδιαίτερα τους νευρικούς πονοκεφάλους και τους πόνους των αυτιών.
Λυκίσκος Χωνευτικό και διουρητικό
Είναι χωνευτικός, με πικρή γεύση, τονώνει τον οργανισμό και προκαλεί διούρηση. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ανορεξίας και δυσπεψίας. Θεωρείται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σε περιπτώσεις καρκίνου και δρα κατά του πριαπισμού. Στις κατάλληλες δόσεις είναι σκωληκοκτόνος και έχει καρδιοτονωτικές ιδιότητες, ενώ σε μεγάλες δόσεις λειτουργεί ως ναρκωτικό και έχει αντί-αφροδισιακά αποτελέσματα.
Λυκοπόδιο Ανακουφίζει από τις κράμπες
Βοηθά όσους πάσχουν από ρευματισμούς και παραμορφωτική αρθρίτιδα. Αντιμετωπίζει τη χρόνια δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες. Είναι ωφέλιμο στο ουροποιητικό και το γεννητικό σύστημα, καταπολεμά τις πέτρες στο νεφρό, τις φλεγμονές και τις σκληρύνσεις των όρχεων. Ανακουφίζει από τις κράμπες στα πόδια, ενώ ενισχύει τον οργανισμό σε περιπτώσεις ηπατίτιδας, κίρρωσης του ήπατος και της νυχτερινής δύσπνοιας που τη συνοδεύει.
Μαντζουράνα Για τον βήχα και τις αμυγδαλές
Βοηθά το αναπνευστικό σύστημα ως αποχρεμπτικό, είναι ευεργετική για τον νευρικό βήχα, τις αμυγδαλές, τη βρογχίτιδα και το άσθμα. Καταπραΰνει τους στομαχόπονους, σταματά τους εμετούς, διεγείρει το συκώτι και τη σπλήνα. Βοηθά στη χώνευση. Δρα ως ηρεμιστικό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ημικρανίας, νευρασθένειας, άγχους, ψυχικών νόσων αλλά και για αϋπνίες ή ιλίγγους.
Μάραθος Προστατεύει από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος
Οι σπόροι του εξαφανίζουν τα αέρια της κοιλιάς. Το αφέψημά του είναι διουρητικό και η χρήση του έχει αποδειχθεί ευεργετική για τα μαλλιά και το γηρασμένο δέρμα. Τα φύλλα μάραθου συμβάλλουν στην πέψη των λιπαρών ουσιών και κατ’ επέκταση στο αδυνάτισμα ενώ υποβοηθούν στη ροή του γάλακτος. Το τσάι του μαλάθρου με μέλι συνίσταται κατά των ρυτίδων και το απόσταγμά του σε συνδυασμό με μαϊδανό και δυόσμο χρησιμοποιούνταν παλαιότερα κατά των πόνων των ματιών. Θεραπεύει την άμμο και την πέτρα στα νεφρά, προφυλάσσει από τη γρίπη και τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Μαρούλι Ωφέλιμο για το νευρικό σύστημα
Εχει ναρκωτικές ιδιότητες και είναι κατευναστικό του βήχα και των νεύρων. Κατά τον Διοσκουρίδη κατευνάζει τη λαγνεία. Ωφελεί στο νευρικό σύστημα και το συκώτι και δρα κατά του ικτέρου. Μετριάζει τους παλμούς της καρδιάς, χρησιμοποιείται κατά της νευραλγίας των εντέρων, της βρογχίτιδας, της γρίπης και των ρευματισμών. Κατά την ιατρική είναι αναφροδισιακό.
Μαρρούβιο Διεγερτικό -αντιπυρετικό
Χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό ως διεγερτικό και αντιπυρετικό. Το οινοπνευματικό εκχύλισμα του φυτού λαμβάνεται αντί του κινίνου. Εχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, είναι αντιβηχικό και αντισπασμωδικό. Το αφέψημά του είναι τονωτικό αλλά σε μεγάλη ποσότητα λειτουργεί ως καθαρτικό.
Μελίλωτος Αντισπασμωδικό, αντισηπτικό
Είναι βότανο καταπραϋντικό, αντισπασμωδικό και κατά των αερίων. Χρησιμοποιείται κατά των κολικών, σταματά το αίμα, προκαλεί αντισηψία και επουλώνει τις πληγές. Επίσης θεωρείται ότι θεραπεύει τον βήχα. Βρασμένος συνίσταται κατά των πρηξιμάτων με φλόγωση. Το αφέψημά του βοηθά στην επεφυκίτιδα και το ερύθημα του δέρματος. Ο χυμός του μελίλωτου χρησιμεύει κατά του καταρράκτη.
Μελισσόχορτο Ενισχύει τη μακροζωΐα
Είναι το φυτό που θεωρείται ότι απομακρύνει το γήρας, θεραπεύει την ανικανότητα και ενισχύει τη μακροζωία. Χρησιμοποιείται κατά των δηλητηριωδών τσιμπημάτων ενώ το κατάπλασμά του απομακρύνει τους πόνους των αρθρώσεων. Ανακουφίζει από τους πόνους της δυσεντερίας και δρα κατά του βόμβου των αυτιών. Αντιμετωπίζει τις στομαχικές ξινίλες, τη δυσπεψία και του οδοντόπονου ενώ συμβάλλει στη βελτίωση της δυσώδους αναπνοής.
Μελιτζάνα Βοηθά και στις αιμορροΐδες
Θεωρείται κατάλληλη για καχεκτικούς οργανισμούς. Το κοτσάνι της βοηθά στις αιμορροΐδες ενώ είναι διουρητική και ευκοίλια. Κατάπλασμα από τα φύλλα της μελιτζάνας έχει μαλακτικές ιδιότητες και επουλώνει φλεγμονές, εγκαύματα και καλόγερους.
Μενεξές Διουρητικό - αποχρεμπτικό
Το αφέψημά του είναι διουρητικό, αποχρεμπτικό και βοηθά να σταματήσει ο βήχας και άλλοι ερεθισμοί του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα και ο κοκίτης. Είναι δροσιστικό σε εμπύρετες καταστάσεις, ενώ θεωρείται ότι λειτουργεί ως ήπιο ηρεμιστικό σε περιπτώσει άγχους και αϋπνίας. Ο μενεξές είναι ανθελμινθικός, θεραπεύει την πέτρα στα νεφρά, ανακουφίζει από τον πόνο και τον τυμπανισμό.
Μέντα Συστήνεται και για την καταρροή
Η μέντα είναι σπασμολυτική, χωνευτική, που ενισχύει την παραγωγή της χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. Θεωρείται διεγερτική και σε μεγάλες ποσότητες αφροδισιακή, ενώ συστήνεται κατά της καταρροής, των ρευματισμών και δυσμηνόρροιας, κατά της εντερίτιδας και της πέτρας στο νεφρό και τη χολή. Επίσης θεωρείται βότανο κατά της ασφυξίας.
Μερκουριάλις Υπνωτικό και μαλακτικό
Πρόκειται για βότανο που λειτουργεί ως δραστικό ευκοίλιο ενώ είναι, επίσης, υπνωτικό. Είναι διουρητικό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υδρωπικίας. Καταναλώνεται με τη μορφή αφεψήματος ενώ το κατάπλασμα που φτιάχνεται από τα φύλλα του έχει μαλακτικές ιδιότητες.
Μηδική Πλούσιο σε ασβέστιο
Βοηθά στην παραγωγή γάλακτος για τον θηλασμό. Περιέχει ασβέστιο που ωφελεί τα κόκαλα και τα δόντια. Θεωρείται καθαρτική του αίματος και βοηθητική στην αναιμία, την αρτηριοσκλήρυνση, τους ρευματισμούς, τις νευραλγίες, την αϋπνία, τον ίκτερο, τον προστάτη και τη δυσκοιλιότητα.
Μηλιά Αποτοξινώνει τον οργανισμό
Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές διαλυτών ινών. Τα μήλα είναι στυπτικά, δρουν κατά των εντερικών διαταραχών, διεγείρουν την πεπτική λειτουργία και βοηθούν στη λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού. Ωφελούν τον οργανισμό σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθρίτιδας, εκζεμάτων, αιμορροΐδων και αρτηριοσκλήρυνσης, ενώ ο χυμός από βρασμένα μήλα καταπολεμά τον βήχα, τον πονόλαιμο και την ουροδόχο κύστη.
Μηνύανθος Ευεργετικά τα φύλλα για τα ούλα
Είναι φυτό εμμηναγωγό, που ανοίγει την όρεξη και τονώνει τον οργανισμό. Τα φύλλα του είναι ευεργετικά για τα ούλα και για εξογκωμένους αδένες, όπως οι μαγουλάδες. Είναι αντιπυρετικό, τονωτικό του στομαχιού και καταπραϋντικό των νεύρων. Παράλληλα, αντιμετωπίζει τις κράμπες και τους πόνους του στομαχιού και ανακουφίζει από τους κολικούς με αέρα. Ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος.
Μολόχα Θεραπεύει και τον βήχα
Μαλακτικό και αποχρεμπτικό το τσάι που παρασκευάζεται από φύλλα και άνθη μολόχας θεραπεύει και τον βήχα. Παράλληλα, καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος ενώ με τη μορφή καταπλάσματος μαλακώνει τους κάλους στα πόδια. Ποδόλουτρο από το ζουμί ξεκουράζει τα κάτω άκρα.
Μπάμια «Καίει» το λίπος
Θεραπεύει τους αρθριτικούς πόνους και συνιστάται ως ιδανική για τους παχύσαρκους, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το κάψιμο λίπους. Βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής του αναπνευστικού συστήματος και των παθήσεων της ουροδόχου κύστης. Οι μπάμιες θεωρούνται, επίσης, μαλακτικές. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνη C.
Μπέλλα Αντισηπτικό και για τα έλκη
Είναι καλλωπιστικό φυτό με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες. Το τσάι του δρα κατά των φλογώσεων και των εσωτερικών πληγών, ενώ η εξωτερική χρήση του με πλύσεις συμβάλλει στην αντισηψία πληγών, κοψιμάτων και ελκών. Χρησιμοποιείται, επίσης, και για πλύσεις των γεννητικών οργάνων.
Μπετούλα Χωνευτικό και για δερματικά
Δρα κατά του αρθρίτη. Είναι καλό διουρητικό. Το τσάι που παρασκευάζεται από τα φύλλα της θεωρείται χωνευτικό και τονωτικό. Οταν χρησιμοποιείται για πλύσεις είναι κατά των δερματικών παθήσεων. Μικρή ποσότητα τσαγιού από μπετούλα διαλυμένη σε 1 λίτρο νερό έχει καθαρτικές, διεγερτικές και ορεκτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τους πόνους στα νεφρά. Η ρίζα της θεωρείται αντιρευματική και αντιπυρετική.
Μαϊντανός Δίνει στον οργανισμό πολλές βιταμίνες
Θεωρείται ένα από τα «θαυματουργά» βότανα της φύσης. Παρέχει στον οργανισμό άφθονες και εξαιρετικά δραστικές βιταμίνες εφόσον καταναλωθεί φρέσκος. Δρα κατά της υπέρτασης και ως αντισηπτικό του αίματος. Το έγχυμά του είναι εφιδρωτικό και διουρητικό. Καταπολεμά την πέτρα στο νεφρό, είναι χωνευτικός, συνίσταται κατά του ικτέρου, κατά της υδρωπεκίας και για τη διευκόλυνση του ανοίγματος ορισμένων εξανθημάτων. Αντιμετωπίζει τη διάρροια, οι σπόροι του καθαρίζουν τα έντερα από τα αέρια και παράλληλα είναι εμμηναγωγοί. Είναι χρήσιμο κατά της κυτταρίτιδας και χαρίζει καθαρό και φωτεινό δέρμα. Καταπολεμά τα αποστήματα, τα φύλλα του είναι μαλακτικά και ο χυμός του αντιπυρετικός. Ο μαϊντανός είναι ευεργετικός για το συκώτι και τις πνευμονικές παθήσεις, τα φύλλα του επί των μαστών διευκολύνουν τη ροή του γάλακτος. Ο χυμός του μαϊντανού αναμεμειγμένος με οινόπνευμα χρησιμοποιείται για εντριβές στις νευραλγίες, ενώ τα καταπλάσματά του καταπολεμούν τους πόνους των αυτιών. Δεν πρέπει να καταναλώνεται από εγκύους.
Μπελαντόνα Τοξικό αλλά καταπραϋντικό
Μπελαντόνα. Τοξικό αλλά καταπραϋντικό. Η εσωτερική χρήση της καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, θεραπεύει τους πόνους και καταπολεμά τους σπασμούς. Δρα κατά της νυκτερινής ακράτειας των ούρων, κατά της σπερματόρροιας, των κολικών, των στομαχικών πόνων, των αιμορροΐδων και της δυσκοιλιότητας. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άσθματος, του κοκίτη και της επιληψίας και ότι αντιμετωπίζει τη ρινοβρογχική καταρροή. Λόγω της τοξικότητάς του θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.
Η εσωτερική χρήση της καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, θεραπεύει τους πόνους και καταπολεμά τους σπασμούς. Δρα κατά της νυκτερινής ακράτειας των ούρων, κατά της σπερματόρροιας, των κολικών, των στομαχικών πόνων, των αιμορροΐδων και της δυσκοιλιότητας. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άσθματος, του κοκίτη και της επιληψίας και ότι αντιμετωπίζει τη ρινοβρογχική καταρροή. Λόγω της τοξικότητάς του θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.
Μενεξές Διουρητικό - αποχρεμπτικό
Το αφέψημά του είναι διουρητικό, αποχρεμπτικό και βοηθά να σταματήσει ο βήχας και άλλοι ερεθισμοί του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα και ο κοκίτης.
Είναι δροσιστικό σε εμπύρετες καταστάσεις, ενώ θεωρείται ότι λειτουργεί ως ήπιο ηρεμιστικό σε περιπτώσει άγχους και αϋπνίας.
Ο μενεξές είναι ανθελμινθικός, θεραπεύει την πέτρα στα νεφρά, ανακουφίζει από τον πόνο και τον τυμπανισμό.
Μερκουριάλις Υπνωτικό και μαλακτικό
Πρόκειται για βότανο που λειτουργεί ως δραστικό ευκοίλιο ενώ είναι, επίσης, υπνωτικό. Είναι διουρητικό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υδρωπικίας. Καταναλώνεται με τη μορφή αφεψήματος ενώ το κατάπλασμα που φτιάχνεται από τα φύλλα του έχει μαλακτικές ιδιότητες.
Θεωρείται ένα από τα «θαυματουργά» βότανα της φύσης. Παρέχει στον οργανισμό άφθονες και εξαιρετικά δραστικές βιταμίνες εφόσον καταναλωθεί φρέσκος. Δρα κατά της υπέρτασης και ως αντισηπτικό του αίματος. Το έγχυμά του είναι εφιδρωτικό και διουρητικό. Καταπολεμά την πέτρα στο νεφρό, είναι χωνευτικός, συνίσταται κατά του ικτέρου, κατά της υδρωπεκίας και για τη διευκόλυνση του ανοίγματος ορισμένων εξανθημάτων. Αντιμετωπίζει τη διάρροια, οι σπόροι του καθαρίζουν τα έντερα από τα αέρια και παράλληλα είναι εμμηναγωγοί. Είναι χρήσιμο κατά της κυτταρίτιδας και χαρίζει καθαρό και φωτεινό δέρμα. Καταπολεμά τα αποστήματα, τα φύλλα του είναι μαλακτικά και ο χυμός του αντιπυρετικός. Ο μαϊντανός είναι ευεργετικός για το συκώτι και τις πνευμονικές παθήσεις, τα φύλλα του επί των μαστών διευκολύνουν τη ροή του γάλακτος. Ο χυμός του μαϊντανού αναμεμειγμένος με οινόπνευμα χρησιμοποιείται για εντριβές στις νευραλγίες, ενώ τα καταπλάσματά του καταπολεμούν τους πόνους των αυτιών. Δεν πρέπει να καταναλώνεται από εγκύους.
Μπελαντόνα Τοξικό αλλά καταπραϋντικό
Μπελαντόνα. Τοξικό αλλά καταπραϋντικό. Η εσωτερική χρήση της καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, θεραπεύει τους πόνους και καταπολεμά τους σπασμούς. Δρα κατά της νυκτερινής ακράτειας των ούρων, κατά της σπερματόρροιας, των κολικών, των στομαχικών πόνων, των αιμορροΐδων και της δυσκοιλιότητας. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άσθματος, του κοκίτη και της επιληψίας και ότι αντιμετωπίζει τη ρινοβρογχική καταρροή. Λόγω της τοξικότητάς του θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.
Η εσωτερική χρήση της καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, θεραπεύει τους πόνους και καταπολεμά τους σπασμούς. Δρα κατά της νυκτερινής ακράτειας των ούρων, κατά της σπερματόρροιας, των κολικών, των στομαχικών πόνων, των αιμορροΐδων και της δυσκοιλιότητας. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άσθματος, του κοκίτη και της επιληψίας και ότι αντιμετωπίζει τη ρινοβρογχική καταρροή. Λόγω της τοξικότητάς του θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.
Μενεξές Διουρητικό - αποχρεμπτικό
Το αφέψημά του είναι διουρητικό, αποχρεμπτικό και βοηθά να σταματήσει ο βήχας και άλλοι ερεθισμοί του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα και ο κοκίτης.
Είναι δροσιστικό σε εμπύρετες καταστάσεις, ενώ θεωρείται ότι λειτουργεί ως ήπιο ηρεμιστικό σε περιπτώσει άγχους και αϋπνίας.
Ο μενεξές είναι ανθελμινθικός, θεραπεύει την πέτρα στα νεφρά, ανακουφίζει από τον πόνο και τον τυμπανισμό.
Μερκουριάλις Υπνωτικό και μαλακτικό
Πρόκειται για βότανο που λειτουργεί ως δραστικό ευκοίλιο ενώ είναι, επίσης, υπνωτικό. Είναι διουρητικό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υδρωπικίας. Καταναλώνεται με τη μορφή αφεψήματος ενώ το κατάπλασμα που φτιάχνεται από τα φύλλα του έχει μαλακτικές ιδιότητες.
Τα μήλα είναι στυπτικά, δρουν κατά των εντερικών διαταραχών, διεγείρουν την πεπτική λειτουργία και βοηθούν στη λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού. Ωφελούν τον οργανισμό σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθρίτιδας, εκζεμάτων, αιμορροΐδων και αρτηριοσκλήρυνσης, ενώ ο χυμός από βρασμένα μήλα καταπολεμά τον βήχα, τον πονόλαιμο και την ουροδόχο κύστη.
Μηνύανθος Ευεργετικά φύλλα για τα ούλα
Είναι φυτό εμμηναγωγό, που ανοίγει την όρεξη και τονώνει τον οργανισμό. Τα φύλλα του είναι ευεργετικά για τα ούλα και για εξογκωμένους αδένες, όπως οι μαγουλάδες.
Πρίμουλα.Ηρεμιστικό
Είναι ηρεμιστικό και χαλαρωτικό βότανο που καταπολεμά την υπερένταση και το στρες. Δρα κατά της αϋπνίας ενώ ενδυναμώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Μάλιστα θεωρείται ωφέλιμο για ασθενείς με περικαρδίτιδα. Ανακουφίζει από ημικρανίες και πονοκεφάλους νευρικής φύσεως, ενώ είναι ωφέλιμο και σε περιπτώσεις προδιάθεσης για εγκεφαλικό.
Είναι αντιπυρετικό, τονωτικό του στομαχιού και καταπραϋντικό των νεύρων. Παράλληλα, αντιμετωπίζει τις κράμπες και τους πόνους του στομαχιού και ανακουφίζει από τους κολικούς με αέρα. Ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος.
Μολόχα Θεραπεύει και τον βήχα
Μαλακτικό και αποχρεμπτικό το τσάι που παρασκευάζεται από φύλλα και άνθη μολόχας θεραπεύει και τον βήχα. Παράλληλα, καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος ενώ με τη μορφή καταπλάσματος μαλακώνει τους κάλους στα πόδια. Ποδόλουτρο από το ζουμί ξεκουράζει τα κάτω άκρα.
Μηνύανθος Ευεργετικά φύλλα για τα ούλα
Είναι φυτό εμμηναγωγό, που ανοίγει την όρεξη και τονώνει τον οργανισμό. Τα φύλλα του είναι ευεργετικά για τα ούλα και για εξογκωμένους αδένες, όπως οι μαγουλάδες.
Πρίμουλα.Ηρεμιστικό
Είναι ηρεμιστικό και χαλαρωτικό βότανο που καταπολεμά την υπερένταση και το στρες. Δρα κατά της αϋπνίας ενώ ενδυναμώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Μάλιστα θεωρείται ωφέλιμο για ασθενείς με περικαρδίτιδα. Ανακουφίζει από ημικρανίες και πονοκεφάλους νευρικής φύσεως, ενώ είναι ωφέλιμο και σε περιπτώσεις προδιάθεσης για εγκεφαλικό.
Είναι αντιπυρετικό, τονωτικό του στομαχιού και καταπραϋντικό των νεύρων. Παράλληλα, αντιμετωπίζει τις κράμπες και τους πόνους του στομαχιού και ανακουφίζει από τους κολικούς με αέρα. Ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος.
Μολόχα Θεραπεύει και τον βήχα
Μαλακτικό και αποχρεμπτικό το τσάι που παρασκευάζεται από φύλλα και άνθη μολόχας θεραπεύει και τον βήχα. Παράλληλα, καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος ενώ με τη μορφή καταπλάσματος μαλακώνει τους κάλους στα πόδια. Ποδόλουτρο από το ζουμί ξεκουράζει τα κάτω άκρα.
Μπάμια «Καίει» τα λίπη
Θεραπεύει τους αρθριτικούς πόνους και συνιστάται ως ιδανική για τους παχύσαρκους, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το κάψιμο λίπους. Βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής του αναπνευστικού συστήματος και των παθήσεων της ουροδόχου κύστης. Οι μπάμιες θεωρούνται, επίσης, μαλακτικές. Είναι πλούσιες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνη C.
Μπέλλα Αντισηπτικό και για τα έλκη
Είναι καλλωπιστικό φυτό με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες. Το τσάι του δρα κατά των φλογώσεων και των εσωτερικών πληγών, ενώ η εξωτερική χρήση του με πλύσεις συμβάλλει στην αντισηψία πληγών, κοψιμάτων και ελκών. Χρησιμοποιείται, επίσης, και για πλύσεις των γεννητικών οργάνων.
Μπολντέα Για τις παθήσεις του ήπατος
Τα φύλλα της μπολντέας, η οποία είναι βότανο της Χιλής, χρησιμοποιούνται κατά των παθήσεων του ήπατος. Είναι γενικό διεγερτικό και τονώνει την πέψη. Επίσης, έχει ελαφρώς υπνωτικές ιδιότητες. Συνίσταται σε περιπτώσεις ανάρρωσης από βαριές ασθένειες.
Μποράντζα Αντιβηχικό το έκχυμά του
Μαλακτική και καταπραϋντική, εφιδρωτική και διουρητική και κατά συνέπεια πολύτιμη σε περιπτώσεις ρευματισμών. Το έγχυμα της μποράντζας χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό και επιδρά ευνοϊκά στο κρυολόγημα, την πνευμονία και τη βρογχίτιδα. Σε περιπτώσεις αρθρίτιδας χρησιμοποιείται κατάπλασμα από τα φύλλα του βοτάνου.
Μπρόκολο Προλαμβάνει τον καρκίνο
Θεωρείται όπλο για την πρόληψη του καρκίνου χάρη στην ουσία σουλφοραφάνη που περιέχει. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες το μπρόκολο είναι ευεργετικό για τα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα χάρη στην καροτίνη του. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, θείο, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνες A, B και C.
Μυγκέ Καρδιοτονωτικό και διουρητικό
Είναι το πιο ισχυρό καρδιοτονωτικό. Σταματά τους σπασμούς και είναι διουρητικό. Χρησιμοποιείται κατά της ημικρανίας και της επιληψίας, ενώ βοηθά στη χρόνια καταρροή των ματιών και των αυτιών. Προκαλεί εμετό, δρα κατά της παχυσαρκίας και της υδρωπικίας ενώ ενισχύει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η χρήση του δεν είναι διαδεδομένη γιατί είναι δηλητηριώδες.
Μύρτιλλο Ιδανικό για τη διάρροια
Σταματά το αίμα, είναι απολυμαντικό και θεωρείται ιδανικό φάρμακο κατά της διάρροιας. Ρυθμίζει τη λειτουργία των αδένων και καταπολεμά την καταρροή του στομαχιού και των εντέρων ενώ ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και των παθήσεων του λαιμού. Καταπολεμά τις φλεγμονές και συγκαταλέγεται στα υπογλυκαιμικά βότανα.
Μπετούλα Χωνευτικό, τονωτικό, κατάλληλο και για δερματικά
Δρα κατά του αρθρίτη. Είναι καλό διουρητικό. Το τσάι που παρασκευάζεται από τα φύλλα της θεωρείται χωνευτικό και τονωτικό. Οταν χρησιμοποιείται για πλύσεις είναι κατά των δερματικών παθήσεων. Μικρή ποσότητα τσαγιού από μπετούλα διαλυμένη σε 1 λίτρο νερό έχει καθαρτικές, διεγερτικές και ορεκτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τους πόνους στα νεφρά.
Η ρίζα της θεωρείται αντιρευματική και αντιπυρετική.
Ναστούρτσιο Ελαττώνει το σάκχαρο, επουλώνει τις πληγές
Λέγεται και νεροκάρδαμο. Καταπολεμά την πεπτική ατονία, ενισχύει την παραγωγή σάλιου, ενισχύει τον οργανισμό σε περιπτώσεις σκορβούτου και αντιμετωπίζει τον ραχιτισμό. Θεωρείται ευεργετικό για τη σπλήνα. Ως διουρητικό ενδείκνυται κατά της πέτρας στη χολή, ενώ λειτουργεί αποχρεμπτικά σε περιπτώσεις πνευμονικής καταρροής. Ελαττώνει το σάκχαρο των διαβητικών και επισπεύδει την επούλωση πληγών.
Η μέντα είναι σπασμολυτική, χωνευτική, που ενισχύει την παραγωγή της χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. Θεωρείται διεγερτική και σε μεγάλες ποσότητες αφροδισιακή, ενώ συστήνεται κατά της καταρροής, των ρευματισμών και δυσμηνόρροιας, κατά της εντερίτιδας και της πέτρας στο νεφρό και τη χολή. Επίσης θεωρείται βότανο κατά της ασφυξίας.
Νεπέτα Αντισπασμωδικό
Χρησιμοποιείται κατά της καταρροής και υποβοηθά τις αποχρέμψεις. Θεωρείται ότι βοηθά σε περιπτώσεις ατονίας του στομάχου, δυσπεψίας και αερίων. Είναι βότανο αντισπασμωδικό. Το αφέψημά του με εξωτερική χρήση θεραπεύει τα έλκη, ενώ τα φρέσκα φύλλα του ανακουφίζουν από τις αιμορροΐδες.
Νήριο 'Η Πικροδάφνη Πολύ τοξική
Πολύ τοξική Εχει παρόμοιες ιδιότητες με το βότανο δαχτυλίδα με το πρόσθετο όφελος ότι δεν αθροίζεται στον οργανισμό. Οταν χρησιμοποιείται εξωτερικά έχει ερεθιστική επίδραση και δρα κατά των άτονων ελκώσεων. Προκαλεί πτέρνισμα. Εχει τοξικές ιδιότητες με τις οποίες καταπολεμάται η ψώρα και παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, εξαιτίας τούτου, όμως, απαιτείται περιορισμένη χρήση.
Νούφαρο «Τσάι» κατά της αϋπνίας
Λέγεται και νυμφαία. Συνίσταται στις παθήσεις των νεφρών, της κύστης και σε περιπτώσεις δυσεντερίας. Το τσάι του είναι κατά της αϋπνίας και της ταραχής. Καταπολεμά τον βήχα και τα φύλλα του, φρέσκα, επουλώνουν τις πληγές. Τα άνθη του σε λοσιόν καθαρίζουν το δέρμα ενώ η ρίζα του θεωρείται μαλακτικό κατευναστικό.
Ντουλκαμάρα Για τον έρπη και τα εκζέματα
Είναι καθαρτικό βότανο. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πνευμονικού κατάρρου, ενώ έχει δράση και κατά των ρευματικών και αρθριτικών πόνων. Καταπολεμά τον έρπη και τα εκζέματα. Είναι διουρητικό και εφιδρωτικό. Περιέχει σολανίνη, η οποία έχει μυκητοκτόνες και μικροβιοκτόνες ιδιότητες.
Νεραντζιά Αντιυπερτασικό
Σε αφέψημα, τα άνθη και τα φύλλα της νεραντζιάς είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά. Ηρεμούν τα νεύρα, βοηθούν όσους πάσχουν από αϋπνία και ανακουφίζουν από τον στομαχόπονο και τον βήχα. Επίσης, το αφέψημα από νεραντζιά βοηθά να πέσει το σάκχαρο των διαβητικών. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούμε να κατεβάσουμε την πίεση αν βράσουμε ολόκληρα νεράντζια και πιούμε το ζουμί.
Νυχάκι Αντιθρομβωτικό, σπασμολυτικό
Η κύρια δραστική του ουσία είναι το μελωτοσίδιο που, μετά την αποξήρανση, παράγει κουμαρίνη. Είναι διουρητικό, σπασμολυτικό, αντιθρομβωτικό, μαλακτικό και αρωματικό. Επίσης, δρα κατά των αερίων και θεωρείται καλό διαλυτικό, στυπτικό, επουλωτικό, αντιβηχικό, τονωτικό των φλεβών και αντισηπτικό.
Ονωνίδα Με δράση κατά της αρθρίτιδας
Το φυτό είναι πολύ καλό διουρητικό. Εχει θεραπευτική δράση κατά της αρθρίτιδας, της υδρωπικίας και του κατάρρου της κύστης. Σε περιπτώσεις νεφρολιθίασης και άλλων παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος χορηγείται αφέψημα το οποίο λαμβάνεται σε διάστημα 24 ωρών. Το ίδιο αφέψημα συστήνεται και για περιπτώσεις επίμονων ρευματισμών.
Πατάτα Καθαρίζει το δέρμα ο χυμός
Ο χυμός της ωμής πατάτας σε εξωτερική χρήση καθαρίζει το δέρμα και είναι ευεργετικός για μώλωπες και διαστρέμματα. Κοπανισμένη σε κατάπλασμα δροσίζει το δέρμα και βοηθά στην επούλωση εγκαυμάτων. Οι διαβητικοί έχουν την επιλογή να αντικαταστήσουν το ψωμί με πατάτες γιατί περιέχουν τους μισούς υδατάνθρακες. Οι πατάτες, πάντως, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν έχουν φυτρώσει γιατί περιέχουν την ουσία σολανίνη που ενδέχεται να προ,,καλέσει δηλητηρίαση ή γαστρεντερικές διαταραχές.
Πεντάνευρο Ανεβάζει την καλή χοληστερίνη
Οι σπόροι του χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για τη θεραπεία της κολίτιδας, του έλκους και της δυσκοιλιότητας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι δρα προληπτικά για καρδιακές παθήσεις και ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Τα φύλλα του είναι χρήσιμα σε κατάγματα, αιμορραγίες, επιληψία, ελεφαντίαση και δερματοπάθειες. Δρα ευεργετικά σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, του συκωτιού, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
Πεπόνι Διουρητικό
Το πεπόνι είναι διουρητικό και έχει καθαρτικές ιδιότητες. Κάνει καλό επίσης στους ρευματισμούς, την αρθρίτιδα, τις παθήσεις της χολής και τις αιμορροΐδες. Οι μώλωπες και τα εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξωτερική χρήση του πολτού του πεπονιού.
Πεύκο Για το βήχα και τη βρογχίτιδα
Οι εισπνοές με βραστό νερό στο οποίο έχουμε ρίξει φρέσκα φύλλα και αρσενικά άνθη πεύκου είναι ωφέλιμες για τον βήχα, τη βρογχίτιδα και το στομάχι. Στο νερό του μπάνιου, τα φύλλα του πεύκου ξεκουράζουν, ηρεμούν τα νεύρα και παράλληλα ωφελούν όσους πάσχουν από δερματικά προβλήματα όπως τα εξανθήματα και η ακμή. Το πεύκο δε συνιστάται σε περιπτώσεις παθήσεων των νεφρών.
Πικραγγουριά Φάρμακο για την ιγμορίτιδα
Δύο σταγόνες από τον χυμό της πικραγγουριάς σε κάθε ρουθούνι είναι καλό φάρμακο για την ιγμορίτιδα, καθώς προκαλούν δακρύρροια, φτάρνισμα και αποβολή της βλέννας. Θεωρείται, πάντως, τοξικό φυτό γιατί περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία ελατηρίνη. Σε μικρές δόσεις έχει ισχυρές καθαρτικές ιδιότητες αλλά μεγάλη δόση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Πικραλίδα Καθαρίζει το αίμα
Είναι ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά αλλά οι θεραπευτικές ιδιότητές της δεν σταματούν εκεί. Είναι πολύ καλό διουρητικό, τονωτικό, χωνευτικό, καθαριστικό του αίματος και δρα κατά των φλεγμονών του στήθους και των χρόνιων δερματικών παθήσεων. Ελαττώνει επίσης τη χοληστερίνη του αίματος, τονώνει το στομάχι και βοηθά όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις του συκωτιού.
Πικροδιαλέτα Μειώνει τα τριγλυκερίδια
Λέγεται και «πικρή βιολέτα». Η βασική θεραπευτική της ιδιότητα είναι ότι επαναφέρει τα τριγλυκερίδια στις κανονικές τιμές τους. Επίσης κατεβάζει το σάκχαρο και ρυθμίζει τη λειτουργία του συκωτιού.
Πιπεριά Χωνευτικό - αφροδισιακό
Οι πιπεριές ανοίγουν την όρεξη και παράλληλα είναι ιδιαίτερα χωνευτικές. Η κατανάλωσή τους δρα θετικά σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, φλεγμονές του λάρυγγα, οστρακιά και ιλαρά. Ως αφέψημα κάνουν καλό σε όσους πάσχουν από υδρωπικία. Πιστεύεται, τέλος, ότι οι πιπεριές θεωρούνται και αφροδισιακές.
Πολύκομπο Σταματά τις αιμορραγίες
Το πολύκαμπο χρησιμοποιείται κυρίως για παθήσεις των πνευμόνων όπως η φυματίωση. Επίσης χορηγείται σε περιπτώσεις αναιμίας και εξασθένησης του οργανισμού και κυρίως όταν έχουν ατονήσει τα νύχια και τα μαλλιά. Η στυπτική του δράση σταματά τις αιμορραγίες και το κάνει πολύτιμο σύμμαχο για όσους πάσχουν από έλκος.
Πολυτρίχι Καταπολεμά την τριχόπτωση
Oπως λέει και το όνομά του, το πολυτρίχι βοηθά αποτελεσματικά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μαλλιά τους. Εκτός από το ότι καταπολεμά την τριχόπτωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της πιτυρίδας.
Πορτοκαλιά Πλούσια σε βιταμίνη C
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια. Τα πορτοκάλια δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, της αναιμίας, του διαβήτη, της ουρικής αρθρίτιδας και ωφελούν το συκώτι. Επίσης, ανοίγουν την όρεξη. Αφέψημα από φύλλα και άνθη πορτοκαλιάς τονώνει την καρδιά, είναι σπασμολυτικό και καταπραΰνει τον βήχα και τον πονοκέφαλο.
Ποτεντίλλα Aντιδιαρροϊκό και στυπτικό
Ισχυρό αντιδιαρροϊκό και ένα από τα καλύτερα στυπτικά. Θεωρείται ότι δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις δυσεντερίας και αιμορραγιών. Επίσης, έχει αντιπυρετικές ιδιότητες, καταπολεμά την καταρροή και την κράμπα του στομαχιού και των εντέρων.
Πουλμονάρια Ευεργετική για τη βραχνάδα
Εχει μαλακτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, ενώ δρα και κατά του βήχα. Τα άνθη της προκαλούν εφίδρωση ενώ τα φύλλα της θεωρούνται αντιβιοτικά. Είναι ευεργε?τική για τη βραχνάδα, τη βρογχίτιδα, τη φυματίωση και τους πόνους της ουροδόχου κύστης.
Πρίμουλα Ηρεμιστικό
Είναι ηρεμιστικό και χαλαρωτικό βότανο που καταπολεμά την υπερένταση και το στρες. Δρα κατά της αϋπνίας ενώ ενδυναμώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Μάλιστα θεωρείται ωφέλιμο για ασθενείς με περικαρδίτιδα. Ανακουφίζει από ημικρανίες και πονοκεφάλους νευρικής φύσεως, ενώ είναι ωφέλιμο και σε περιπτώσεις προδιάθεσης για εγκεφαλικό.
Πασιφλόρα Αντιμετωπίζει τις εξάρσεις άγχους
Η πασιφλόρα προέρχεται από τα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ανακηρύχτηκε «Ιατρικό Φυτό του 2011» από την ομάδα μελέτης του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ λόγω «του πολιτιστικού του ενδιαφέροντος και της ιατρικής του ιστορίας». Η χρήση της βοηθά στην ανακούφιση της νευρικής ανησυχίας, των συμπτωμάτων της ήπιας αϋπνίας και των γαστρεντερικών διαταραχών που συνδέονται με τη νευρικότητα. Εκτός των παραπάνω έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση των εξάρσεων άγχους. Σε αντίθεση με πολλά ψυχοφάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, η πασιφλόρα δεν επηρεάζει το μυϊκό σύστημα, γεγονός που καθιστά ακίνδυνη τη λήψη της οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Για τη χορήγησή της, ωστόσο, χρειάζεται πάντα η γνώμη του θεράποντος ιατρού. Περισσότερο από 400 είδη της είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, πολλά εκ των οποίων είναι εδώδιμα. Μόνο η ποικιλία όμως maracuya edulis, γνωστή και ως «φρούτα του πάθους», έχει εμπορική αξία.
Πράσσο Για το έλκος και τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος
Θεωρείται θαυματουργό. Είναι ορεκτικό, καθαρίζει το αίμα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου. Συστήνεται κατά της δυσκοιλιότητας. Ωφελεί όσους πάσχουν από δερματικές παθήσεις, εκζέματα και ψωρίαση. Θεωρείται ευεργετικό για τις καούρες και τις ξινίλες στο στομάχι, για το έλκος και τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Ο χυμός του αποτοξινώνει τον οργανισμό, ωφελεί το κυκλοφοριακό σύστημα και βοηθά τους καπνιστές. Το πράσο δρα, επίσης, κατά του βήχα, της χρόνιας και οξείας βρογχίτιδας, ενώ τονώνει τον οργανισμό χάρη στις βιταμίνες που περιέχει. Κατάπλασμα από ψημένα πράσα θεραπεύει τα χρόνια έλκη, ενώ κομπρέσες με ζεστά φύλλα πράσου και λάδι αντιμετωπίζουν τους ρευματικούς πόνους.
Ραδίκι Αντιπυρετικό και καθαρτικό
Ενισχύει τη χολή και το συκώτι. Είναι καθαρτικό του αίματος και αντιπυρετικό. Είναι διουρητικό και συνίσταται σε άτομα που πάσχουν από αρθριτικά, νεφρίτιδα, ίκτερο και χρόνια δερματικά νοσήματα. Το ραδίκι ρίχνει το σάκχαρο στο αίμα. Θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ότι τονώνει το πεπτικό σύστημα.
Ράμνος Θεραπευτική η φλούδα του
Φυτρώνει σε δασικές κυρίως περιοχές. Είναι φυλλοβόλο δενδρύλλιο, με λευκά άνθη, τα οποία βγαίνουν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Θεραπευτική δράση έχει η φλούδα του, η οποία συλλέγεται τον χειμώνα. Είναι καθαρτικό, έχει δράση στη χολή, ενώ χρησιμοποιείται και κατά δερματικών παθήσεων.
Ροδακινιά Χρήσιμο για το στομάχι
Μικρό δένδρο, με φύλλα μακρόστενα και καρπό το γνωστό ροδάκινο, το οποίο προκαλεί ήπια κάθαρση (υπακτικό). Είναι πολύ χρήσιμο σε στομαχικές παθήσεις, στο άσθμα και τη βρογχίτιδα. Βοηθά, επίσης, στα αρθριτικά, τις παθήσεις του ήπατος, του εντέρου και της χολής. Τα φύλλα της έχουν ανάλογη δράση, αλλά απαιτείται λελογισμένη χρήση, καθώς μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση.
Ροδιά Για το άσθμα και την καρδιά
Μικρό δένδρο, γνωστό από την αρχαιότητα για τη θεραπευτική του δράση. Ο χυμός των ροδιών είναι ωφέλιμος στην αντιμετώπιση παθήσεων του στομάχου, του ήπατος, της χολής και των εντέρων. Εχει αφροδισιακή δράση, βοηθά στο άσθμα, καθαρίζει το αίμα και τονώνει την καρδιά. Χρησιμοποιείται και κατά των ρυτίδων και των παθήσεων των ούλων. Από τη φλούδα του ροδιού και τη ρίζα του δένδρου παρασκευάζεται αφέψημα, το οποίο είναι ωφέλιμο σε παθήσεις του εντέρου (διάρροια ή παράσιτα), ενώ οι γαργάρες ανακουφίζουν από τον ερεθισμό των αμυγδαλών.
Ρίγανη Αρωματική και θεραπευτική
Γνωστή σε κάθε νοικοκυριό, ως μυρωδικό της σαλάτας και του φαγητού. Πρόκειται για χαμηλό θάμνο, με άσπρα ή μοβ λουλούδια, ο οποίος φυτρώνει σε ξερές περιοχές. Η ρίγανη χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως αρωματικό και θεραπευτικό φυτό. Είναι διουρητικό, τονωτικό, σπασμολυτικό και αναστέλλει τις παθολογικές εκκρίσεις. Ανακουφίζει, επίσης, από τον πονοκέφαλο, τον πονόδοντο, τον βήχα, τον πόνο της κοιλιάς, τις εντερικές διαταραχές και τους ρευματικούς πόνους, ενώ με γαργάρες αντιμετωπίζονται οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας. Οι εισπνοές βοηθούν τα αναπνευστικά προβλήματα, ενώ έχει αντισηπτική δράση όταν τοποθετείται πάνω σε τραύματα.
Σαμπούκος Ιδανικό για κρυολόγημα
Θάμνος ή δενδρύλλιο, το οποίο αποκαλείται και «φαρμακείο της φύσης», λόγω της σημαντικής θεραπευτικής του δράσης. Αφέψημα από ξεραμένα άνθη έχει εφιδρωτική δράση, είναι ήπιο καθαρτικό, χρησιμοποιείται κατά του κρυολογήματος, των εκζεμάτων και των ρευματισμών. Εκχύλισμα από τα άνθη του βοηθούν στην επιπεφυκίτιδα και στους ερεθισμούς του δέρματος, ενώ τα φύλλα του έχουν διουρητική δράση και βοηθούν το κυκλοφορικό. Είναι, επίσης, ωφέλιμα στη γρίπη, την καταρροή και τις παθήσεις του αναπνευστικού.
Σερνικοβότανο Μαλακτικό και αντιδιαρροϊκό
Χαμηλό φυτό, που το βρίσκουμε κυρίως στα ορεινά μέρη της Θεσσαλίας. Από τους κονδύλους του παρασκευάζεται το σαλέπι. Το επιστημονικό του όνομα είναι όρχις ο άρρενας, καθώς το βασικό του χαρακτηριστικό είναι δύο κόνδυλοι που σχηματίζουν οι ρίζες του, που μοιάζουν με όρχεις. Είναι μαλακτικό και αντιδιαρροϊκό. Το αφέψημα από τα φύλλα του χρησιμοποιείται για τον ξερόβηχα και τη δυσεντερία. Το σαλέπι είναι αφροδισιακό και μαλακτικό και έχει δράση στο κρυολόγημα και στη δυσεντερία.
Σιναμική Κατά της δυσκιολιότητας
Πρόκειται για τη σινική κανέλα. Εχει δράση κατά της δυσκοιλιότητας, που οφείλεται σε ένα φυτικό συστατικό, το οποίο υπάρχει στα φύλλα και τους λοβούς. Το συστατικό αυτό έχει την ιδιότητα να διεγείρει την κινητικότητα του παχέος εντέρου.
Σκόρδο Για ευρύ φάσμα προβλημάτων
Οι αθλητές των ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας έπαιρναν καθημερινά μία σκελίδα, προκειμένου να τονωθούν και να προλάβουν τις λοιμώξεις. Το σκόρδο είναι αντισηπτικό και αντιβιοτικό, με αποτελεσματικότητα σε ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και του εντέρου. Είναι γνωστό καρδιοτονωτικό και αντιυπερτασικό, έχει δράση κατά των αιμορροΐδων και της νεφρολιθίασης. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, είναι διουρητικό και θεωρείται ότι έχει και δράση κατά του καρκίνου και των ρευματισμών και ανακουφίζει από τσιμπήματα εντόμων.
Σκορπίδι Καταπραϋντικό, αντιβηχικό
Ονομάζεται και πολυτρίχι ή σκορπιδόχορτο και φυτρώνει κυρίως στις ρωγμές των βράχων ή παλαιών τοίχων. Το μαύρο πολυτρίχι καλλιεργείται σε γλάστρες. Η θεραπευτική του δράση είναι γνωστή από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται κατά παθήσεων της κύστης και του ουροποιητικού. Είναι καταπραϋντικό, αντιβηχικό, διουρητικό, είναι ωφέλιμο για την αποβολή της πέτρας από τους νεφρούς και κατά της διάρροιας. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά παθήσεων της σπλήνας και των σκουληκιών του εντέρου.
Σολανό Για τα εκζέματα και το άσθμα
Φυτρώνει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με εποχή άνθησης τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Το αφέψημα από στελέχη του φυτού έχει δράση κατά των εκζεμάτων και του άσθματος. Χρησιμοποιείται και στην Ομοιοπαθητική κατά των χρόνιων δερματικών παθήσεων, των ρευματισμών και της κυστίτιδας.
Σουσάμι Αντιγηραντικοί οι σπόροι του
Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και γι΄ αυτόν τον λόγο έχουν πολύτιμη αντιγηραντική, αντιυπερτασική και αντικαρκινική δράση, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερίνης και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος του οργανισμού. Σοβαρός είναι ο ρόλος του στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του καταρράκτη και του διαβήτη, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης και της σωστής λειτουργίας του ήπατος.
Σπαθόχορτο Αιμοστατικό για τους... πολέμους
Ονομάστηκε έτσι, επειδή στη διάρκεια των πολέμων το χρησιμοποιούσαν για να επουλώσουν τις πληγές από τα σπαθιά. Είναι, επίσης, διουρητικό, αιμοστατικό και εμμηναγωγό, ενώ έχει δράση και στην ήπια κατάθλιψη. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ, προκαλώντας ευαισθησία στο φως. Προσοχή απαιτείται και απ΄ όσους λαμβάνουν φάρμακα, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό των ενζύμων.
Σπανάκι Αντικαρκινικό, καταπραϋντικό
Η καλλιέργειά του στην Ευρώπη άρχισε το 12ο αιώνα μ.Χ. Ο τονωτικός του ρόλος είναι αποδεκτός. Εχει δράση και κατά της οστεοπόρωσης, είναι αντικαρκινικό, καθαρτικό, διουρητικό και καταπραϋντικό.
Σπάρτο Ηρεμιστικό και αγχολυτικό
Καλλωπιστικός αυτοφυής θάμνος, με χαρακτηριστικά κίτρινα άνθη και χνουδωτούς καρπούς. Είναι ηρεμιστικό και αγχολυτικό, ομαλοποιώντας τους καρδιακούς τόνους, διουρητικό, καθαρτικό και αντιδιαβητικό. Εχει ωφέλεια στις γυναίκες, καθώς ελαττώνει την υπερβολική έμμηνη ροή και διεγείρει τη μήτρα κατά τον τοκετό.
Σύμφυτο Πλούσια η ρίζα και τα φύλλα του
Φυτρώνει κοντά σε νερό και θεωρείται ένα σημαντικό βότανο, λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Τα άνθη του είναι λευκά ή ρόδινα, βγαίνουν την άνοιξη και μοιάζουν με μικρές καμπάνες. Πλούσια σε θεραπευτικές ουσίες είναι η ρίζα και τα φύλλα του. Οι ουσίες που περιέχει βοηθούν στην επούλωση των εσωτερικών και εξωτερικών πληγών, διαστρέμματα και εξαρθρώσεις και κιρσούς και ανακουφίζουν από ρευματισμούς. Το αφέψημα βοηθά όσους έχουν έλκος και κολίτιδα.
Συκά Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Τα σύκα της αρχαίας Αθήνας θεωρούνταν τόσο πολύτιμα, που απαγορευόταν η εξαγωγή τους. Οποιος, δε, προσπαθούσε να τα εξαγάγει ονομαζόταν «συκοφάντης». Η συκιά είναι ένα δικοτυλήδονο φυτό, το οποίο ήταν γνωστό και στους προϊστορικούς χρόνους. Τα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο και βιταμίνες C, Β3, Β5, Β6 και Ε. Είναι καθαρτικά, τονώνουν τους αδύναμους οργανισμούς, βοηθούν στα εγκαύματα (τα αποξηραμένα) και τα οιδήματα. Τα ξερά σύκα έχουν, επίσης, δράση κατά του κοκίτη, του βήχα και των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά του πονόλαιμου (γαργάρες). Το αφέψημα σύκου ανακουφίζει από τα συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού, την ιλαρά και τη νεφρίτιδα. Τα φύλλα ωφελούν πάσχοντες από άσθμα, ενώ ο γαλακτούχος χυμός τους είναι χωνευτικός και καθαρτικός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά δερματολογικών προβλημάτων.
Τριγωνέλλα Ωφελεί την όραση
Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα, πλούσιο σε βιταμίνες και αμινοξέα (λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορος, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β1 , βιταμίνη Β2 , βιταμίνη Β3 και βιταμίνη C). Εχει καθαρτική και αντιπυρετική δράση, ωφελεί την όραση, ενώ συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άσθματος, ενώ προάγει και την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.
Υοσκύαμος Ισχυρό παυσίπονο
Γνωστός και ως «μαύρος». Χρειάζεται προσοχή στη χρήση του, καθώς -όπως κάθε δραστικό φάρμακο- έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι ισχυρό παυσίπονο και καταπραϋντικό, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες γίνεται ναρκωτικό. Εχει δράση κατά της κήλης, των αιμορροΐδων και της αιμορραγίας.
Υσωπος Καθαρίζει χολή και νεφρούς
Αυτοφυής θάμνος, με λογχοειδή φύλλα και βιολετί άνθη. Περιορίζει τις παθολογικές εκκρίσεις και το αφέψημα βοηθά ανθρώπους με προβλήματα στο αναπνευστικό (άσθμα, βρογχίτιδα). Συμβάλλει στον καθαρισμό λίθων από τη χολή και τους νεφρούς, καθώς και στην αντιμετώπιση διαστρεμμάτων.
Τσουκνίδα Αφροδισιακή και αντιδιαβητική
Το πολύ συνηθισμένο αυτό φυτό ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην υγεία, χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολύτιμα συστατικά. Βοηθά στους ρευματισμούς και την ισχιαλγία, είναι αφροδισιακό, καθαρτικό και διουρητικό. Εχει δράση στον διαβήτη, συμβάλλει στην επούλωση τραυμάτων από μαχαίρι, διαλύει το ουρικό οξύ, συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στην αντιμετώπιση παθήσεων της ουροδόχου κύστης και της νεφρολιθίασης.
Φασκόμηλο Σε μεγάλες δόσεις καταπολεμά την εφίδρωση
Το φασκόμηλο είναι ένα από τα φυτά που χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για διάφορες χρήσεις. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έδιναν στις γυναίκες επειδή πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν παιδιά πιο εύκολα. Οι Aραβες του απέδιδαν σημαντικότατες θεραπευτικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας τη φράση «Πώς μπορεί ο άνθρωπος να πεθάνει όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;».
Οι ιδιότητες της φασκομηλιάς εκθειάστηκαν από τον Θεόφραστο, τον Ιπποκράτη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Διοσκουρίδη. Επιπλέον, οι Λατίνοι την αποκαλούσαν «ιερό φυτό», ενώ οι βοτανολόγοι της Σχολής του Σαλέρνο έλεγαν ότι δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο κατά του θανάτου από τη φασκομηλιά. Οι Κινέζοι τέλος, οι οποίοι την έμαθαν από τους Ολλανδούς, την είχαν σε τόσο μεγάλη εκτίμηση ώστε αντάλλαζαν δύο κιβώτια του φημισμένου τσαγιού τους με ένα κιβώτιο φασκομηλιάς.
Ηπιο χαρακτηριστική θεραπευτική ιδιότητα του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση. Η δράση του αυτή ξεκινά δύο ώρες μετά τη χορήγηση του αφεψήματος και μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες.
Το παράδοξο είναι, πάντως, ότι η εφίδρωση παρεμποδίζεται μόνο με τη χορήγηση μεγάλων δόσεων. Αντίθετα, όταν ο άνθρωπος λαμβάνει φασκόμηλο σε πιο ελεγχόμενες δόσεις έχει την τάση να ιδρώνει περισσότερο.
Η εξήγηση για αυτό είναι ότι με τις μικρές δόσεις ρυθμίζεται η κυκλοφορία, κάτι που έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του δέρματος.
Ενισχύει τη μνήμη
Αντίθετα, με τις μεγάλες δόσεις τονώνεται ο οργανισμός και καταπολεμούνται η γενική εξασθένηση και εξάντληση, συμπτώματα των οποίων είναι οι άφθονοι ιδρώτες.
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επίσης κατά πολλών άλλων παθήσεων και συμπτωμάτων.
Μεταξύ αυτών είναι η ατονία των πεπτικών οδών, η δυσπεψία, οι διάρροιες, ο χρόνιος βήχας, ο εμετός, ο νευρικός ίλιγγος και οι χρόνιοι ρευματισμοί.
Χορηγείται επίσης ως αντιαιμορραγικό και στυπτικό καθώς και ως γενικό τονωτικό του πεπτικού συστήματος.
Το φασκόμηλο, τέλος, ρυθμίζει την έμμηνη λειτουργία και είναι εξαιρετικό τονωτικό της μνήμης.
Επειδή, πάντως, είναι θερμαντικό και διεγερτικό, το φασκόμηλο αντενδείκνυται σε άτομα πληθωρικά και υπερτασικά.
Φλαμουριά Τονώνει δέρμα και μαλλιά
Το αφέψημά της -γνωστό και ως τίλιο- είναι αντιβηχικό, καταπραϋντικό και σπασμολυτικό. Περιορίζει τις παθολογικές εκκρίσεις, ανακουφίζει από τους ρευματισμούς, τη δυσκοιλιότητα και την απόφραξη του ήπατος και της σπλήνας. Η εξωτερική χρήση βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος και τονώνει τα μαλλιά. Το τίλιο είναι, επίσης, διουρητικό, και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση.
Φλόμος Για τις παθήσεις του εντερικού
Εχει καταπραϋντικές, μαλακτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται κυρίως τα φύλλα και τα άνθη του. Συστήνεται για τις παθήσεις του εντερικού σωλήνα και των ουροφόρων οδών. Θεωρείται δραστικό κατά της πνευμονικής και γαστροεντερικής διαταραχής, του βήχα, της αιμόπτυσης και των ανωμαλιών της ουρικής έκκρισης.
Φούσκα Καθαρτικό και διουρητικό
Δεν χρησιμοποιείται ευρέως γιατί η αποτελεσματικότητά της είναι μικρή και συνήθως αντικαθίσταται από άλλα βότανα. Παρ' όλ' αυτά, συστήνεται ως καθαρτικό, υπακτικό και διουρητικό. Επίσης, η φούσκα έχει και στυπτικές ιδιότητες.
Φραουλιά Ευεργετική για ρευματισμούς
Είναι ευεργετική στους ρευματισμούς, τις πέτρες των νεφρών, τις παθήσεις του ύπατος και την ποδάγρα. Ο χυμός της είναι αποτοξινωτικός. Αλκαλοποιεί το αίμα και περιποιείται το ξηρό δέρμα ενώ το αφέψημα από τα φύλλα και τις ρίζες της είναι διουρητικό και στυπτικό. Είναι ορεκτική, ωφελεί στην αναιμία, την υπόταση, το άσθμα και τη χολή.
Φλισκούνι «Ανοίγει» το αναπνευστικό
Το φλισκούνι είναι ένα πολυετές φυτό που έχει μεγάλες ομοιότητες τόσο στη μυρωδιά όσο και στα συστατικά με την κοινή μέντα. Ευδοκιμεί στο βόρειο ημισφαίριο και φυτρώνει κατά μήκος των ποταμών, των υγροτόπων και των ελών. Στην Ελλάδα απαντάται σε μέρη που υπάρχουν νερά και ρυάκια.
Η μέντα η υδροχαρής, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, μαζεύεται δύο φορές τον χρόνο πριν την άνθηση και τα μέρη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των σκευασμάτων είναι τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές.
Τα φύλλα του φυτού περικλείουν ένα αιθέριο έλαιο που μοιάζει με την καμφορά αλλά δεν περιέχει μεντόλη όπως συμβαίνει με την κοινή μέντα. Τα άλλα σημαντικά συστατικά που περιέχονται στο φλισκούνι είναι η τανίνη και οι ρητίνες. Το φλισκούνι είναι σπασμολυτικό, αντιφυσητικό, χολαγωγό και αντιδιαρροϊκό. Γενικά όμως λόγω της παράλληλης δράσης του αιθέριου ελαίου και της τανίνης θεωρείται το πιο περιεκτικό σε συστατικά φυτό από όλα τα μεντοειδή.
Για τον λόγο αυτό συστήνεται μεταξύ άλλων ως αποχρεμπτικό κατά των βρογχικών κατάρρων και χρησιμοποιείται ευρέως στη λαϊκή ιατρική κατά του άσθματος. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους αφού «ανοίγει» τις αναπνευστικές οδούς. Παλαιότερες γενιές γιατρών σύστηναν το φλισκούνι και για τη θεραπεία άλλων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως ο κοκίτης. Πίστευαν επίσης ότι το φυτό έχει εξαιρετικές εμμηναγωγές ιδιότητες.
Χελιδόνιο Σπασμολυτικό -δηλητηριώδες
Ενισχύει τη λειτουργία του συκωτιού και καθαρίζει το αίμα. Είναι αποτελεσματικό για τις λοιμώξεις και τις πέτρες της χολής, τον ίκτερο, τις αιμορροΐδες, τους πόνους κατά την ούρηση αλλά και το βουητό στα αυτιά. Δρα σπασμολυτικά αλλά σε μεγάλες δόσεις είναι δηλητηριώδες και ισχυρό καθαρτικό του πεπτικού συστήματος. Η εξωτερική χρήση του συνίσταται για μυρμηγκιές, κάλους, έρπη, κρεατοελιές και παθήσεις των ματιών, όπως καταρράκτη.
Χρένο Πλούσιο σε βιταμίνες
Πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και C, το χρένο συστήνεται για τις αντιρρευματικές, αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κατά των αναπνευστικών παθήσεων, του σκορβούτου, του βήχα και των ρευματισμών.
Χρυσάνθεμο Προστατεύει το εντερικό
Δρα ως ανθελιμινθικό φάρμακο που σκοτώνει τους σκώληκες οι οποίοι αναπτύσσονται στον εντερικό σωλήνα. Παράγει αιθέριο έλαιο που περιέχει μεταξύ άλλων θουιόνη -όπως η αψιθιά-, καμφορά και βορνεόλη.
Τσάι Εύγευστο, τονωτικό, χαρίζει και ευεξία
Το τσάι είναι το ρόφημα που έρχεται δεύτερο σε κατανάλωση μετά το νερό. Δεν είναι τυχαίο, αφού έχει ευχάριστη γεύση, είναι καλό τονωτικό και παρέχει αίσθηση ευεξίας, με αποτέλεσμα να μην απουσιάζει από σχεδόν κανένα ελληνικό σπίτι. Φυτό ιθαγενές της Νοτιοανατολικής Ασίας, αγαπημένο των Αγγλων, το τσάι καταναλώθηκε για πρώτη φορά το 2700 π.Χ στην Κίνα, όπου θεωρούσαν ότι έχει θεϊκές ιδιότητες επειδή προκαλεί αϋπνία. Από την Κίνα διαδόθηκε στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες της ασιατικής ηπείρου, ενώ κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα έφτασε στην Ευρώπη μέσω της Πορτογαλίας.
Πλούσιο σε ευεργετικές ιδιότητες, με κυρίαρχα τα αντιοξειδωτικά του χαρακτηριστικά, το πράσινο τσάι θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενώ η κατανάλωσή του μαζί με φλούδα από λεμόνι ενισχύει τις ιδιότητές του.
Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, επάλειψη του δέρματος με πράσινο τσάι προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα.
Το μαύρο τσάι περιέχει αλκαλοειδή, όπως καφεΐνη, φλαβονοειδή, βιταμίνες Β, C, καροτίνη, προβιταμίνη Α, αιθέριο έλαιο, ένζυμα, οργανικά οξέα, κάλιο, μαγγάνιο και άλλες ουσίες.
Παράλληλα, καταπολεμά την πρόωρη γήρανση, ρυθμίζει την κακή χοληστερίνη και την ποσότητα σακχάρου στο αίμα, αποτοξινώνει τον οργανισμό και βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς.
Το τσάι αναπληρώνει τα υγρά του σώματος, τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, διεγείρει το νευρικό σύστημα λόγω της καφεΐνης που περιέχει και προκαλεί ευεξία.
Προστατεύει και τα δόντια
Χάρη στο φθόριο που περιέχει προστατεύει τα δόντια από την ουλίτιδα, την τερηδόνα και την οδοντική πλάκα, ενώ βοηθά ως λιποδιαλυτικό και όσους θέλουν να αδυνατίσουν. Επίσης, συστηματική κατανάλωση του εγχύματός του προτείνεται στις γυναίκες κατά της οστεοπόρωσης.
Ενα φλιτζάνι τσάι με το βραδινό φαγητό θεωρείται ότι περιορίζει τις επιπλοκές στα πολυμεταγγιζόμενα άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Παρά την ευεργετική δράση του τσαγιού στην υγεία, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση.
Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, ταχυκαρδία, αίσθημα αδυναμίας, νευρικότητα, αϋπνία και εντερικές διαταραχές.
Χαμομήλι Το απόλυτο χαλαρωτικό
Αφιερωμένο στον θεό Ηλιο, ο οποίος κατά τους αρχαίους Αιγυπτίους ήταν ο γιατρός των μολυσματικών νόσων, το χαμομήλι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιούνταν από τους Ελληνες και τους Ρωμαίους ως φάρμακο χάρη στις ηρεμιστικές και αντισηπτικές του ιδιότητες.
Από τα άνθη του, με απόσταξη, λαμβάνεται το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού που έχει βαθύ μπλε χρώμα, ενώ το φυτό αυτό περιέχει, επίσης, φλαβονοειδή, κουμαρίνες, χολίνη, πυρίτιο, άλατα ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου. Οι βασικές ιδιότητες που έχει το τσάι από χαμομήλι είναι αντιβακτηριδιακές, χαλαρωτικές και αντιφλεγμονώδεις. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι βοηθά στο κρυολόγημα και στις κράμπες της περιόδου, ενώ είναι γνωστό ότι καταπολεμά τους ιούς και το έλκος.
Το χαμομήλι καταναλώνεται ευρέως ως χαλαρωτικό για την επίτευξη ηρεμίας και γι' αυτό συστήνεται για παθήσεις νευρικής φύσεως και ημικρανίες, ενώ παράλληλα έχει αντισπασμωδικές δράσεις και μειώνει τους γυναικείους πόνους λόγω περιόδου.
Παράλληλα, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και έχει εξωτερικά αντιαλλεργική δράση.
Το έγχυμα χαμομηλιού σε εξωτερική χρήση τονώνει τα μαλλιά, ενώ το μπάνιο με αυτό αποβάλλει το στρες.
Παρότι το τσάι χαμομηλιού καταναλώνεται ευρέως, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία σχετικά με τις ωφέλιμες ουσίες που περιέχει. Η κατάχρησή του, όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται.
Δείτε εδώ το πλήρη Α-Ω λεξικό των βοτάνων
ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=24303
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ισοτόπων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς , και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ισοτόπων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς , και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον προσωπικό σας γιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.