Κολίτιδα: αντιμετώπιση με συμπεριφορές και βότανα

Υποφέρετε τακτικά από φουσκώματα πρηξίματα και τυμπανισμό της κοιλίας και πολλές φορές έρχονται χωρίς να έχτε φάει κάτι; Αν ναι, τότε πιθανότητα πάσχετε από σπαστική κολίτιδα ή ευερέθιστο έντερο όπως αλλιώς λέγεται η κατάσταση αυτή:
  • Ελκώδης κολίτιδα
  • Σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου)
  • Μικροβιακή κολίτιδα από ιούς, βακτήρια, όπως Shigella, ή παράσιτα, όπως, αμοιβάδα
  • Ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα
  • Ισχαιμική κολίτιδα
Μην ανησυχείτε για την πάθησή σας. Έχετε μία καλοήθη πάθηση η οποία ποτέ δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε καρκίνο ή άλλη κακή πάθηση
Αποφεύγετε τροφές που αποδεδειγμένα σας προκαλούν ή σας χειροτερεύουν τα συμπτώματα. Οι τροφές αυτές δεν είναι ίδιες για όλες τις ασθενείς. Μερικές από τις πιο γνωστές ερεθιστικές τροφές είναι το γάλα και τα γαλακτομικά προϊόντα, ο καφές, το τσάι κ.α.
Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση «υγιεινών τροφών» που περιέχουν στάρι ολικής αλέσεως ή σκευάσματα με πίτουρο (τα γνωστά bran).



Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ισοτόπων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς,  και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό 
σας (*θεράπων)  ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.
Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). 
Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά όχι μόνο δεν απαγορεύονται αλλά συνιστώνται ιδιαίτερα.
Αποφεύγετε γενικά το stress και προσπαθήστε να χαλαρώνετε.
Πίνετε άφθονα υγρά αλλά αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά. Αυτό βοηθά πολύ, ιδιαίτερα αν είστε δυσκοίλιες.
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε εύκολα υπακτικά φάρμακα (δηλ. φάρμακα που βοηθούν την κένωση του εντέρου).
Μην καπνίζετε διότι η νικοτίνη προκαλεί σπασμό του εντέρου με αποτέλεσμα εντονότερους πόνους και δυσφορία.


Αν και τα φουσκώματα της κοιλιάς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οφείλονται στη σπαστική κολίτιδα εν τούτοις θα πρέπει να ξέρουμε ότι και άλλες καταστάσεις σπανιότερα μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Η κολίτιδα αποτελεί γενικά φλεγμονή του κόλου, δηλαδή του παχέος εντέρου. Πρόκειται για μια συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τις γυναίκες

Υπάρχουν τα παρακάτω είδη κολίτιδας:
Προφανώς θα πρέπει να έχουν αποκλεισθεί οι άλλες παθήσεις και την βοήθεια από τα βότανα να την αναζητήσουμε αφού έχει γίνει διάγνωση για σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς εντεροκολίτιδα, εντερίτιδα (φλεγμονή του βλεννογόνου των εντέρων, κυρίως του παχέως αλλά και του λεπτού).

Η διάγνωση της σπαστικής κολίτιδας είναι σχετικά εύκολη και βασίζεται ουσιαστικά στη λήψη του ιστορικού. Ορισμένες βασικές εξετάσεις (ακτινογραφία παχέος εντέρου ή στομάχου, ορθοσκόπηση ή κολονοσκόπηση, υπερηχογράφημα κοιλίας) μπορούν να κριθούν απαραίτητες κυρίως για να αποκλεισθούν άλλες σοβαρότερες παθήσεις.

Σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου ΣΕΕ)Είναι μια πολύ συχνή κατάσταση του εντέρου, που αφορά κυρίως σε άτομα ηλικίας 20-40 ετών και ιδιαίτερα γυναίκες και αφορά περίπου το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Η συμπτωματολογία της κατάστασης περιλαμβάνει κοιλιακή διάταση από συγκέντρωση αερίων (μετεωρισμός), κοιλιακούς πόνους, εναλλαγές διάρροιας/ δυσκοιλιότητας και ασυνήθεις μορφές κοπράνων με πρόσμειξη βλέννας. Η κατάσταση επιδεινώνεται με το στρες, την κατανάλωση τροφών με λίπος ή φυτικές ίνες και την έμμηνη ρύση στις γυναίκες.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του συνδρόμου, πολύ βοηθητική είναι η φυσική άσκηση, ενώ κρίνεται απαραίτητη η μείωση του στρες. Η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και η αποφυγή των τροφών που προκαλούν τα συμπτώματα βοηθούν στον έλεγχό τους. Προτείνεται, επίσης, ο καταμερισμός της καθημερινής λήψης τροφής σε πολλά μικρά γεύματα δηλαδή πέντε αντί των τριών που συνηθίζονται.

Σας έχει τύχει ξαφνικά να μη σας χωράει η φούστα σας ή το παντελόνι σας; Αισθάνεστε συχνά την ανάγκη να λύσετε τη ζώνη σας για να ανακουφισθείτε;

Η σπαστική κολίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση του πεπτικού συστήματος στο Δυτικό πολιτισμό και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ατόμων και ιδιαίτερα γυναίκες.

Η σπαστική κολίτιδα είναι μία καλοήθης πάθηση που όπως λέει και το όνομά της, οφείλεται σε σπασμούς και γενικά σε ασυνήθιστες κινήσεις που κάνει το έντερο.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σπαστικής κολίτιδας είναι τα ξαφνικά φουσκώματα της κοιλιάς που σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πόνους που εντοπίζονται στο αριστερό ή δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς.

Οι πόνοι μπορεί σπανιότερα να εντοπίζονται στο κέντρο ή να πιάνουν όλη της κοιλιά και συχνά ανακουφίζονται με την αποβολή αερίων. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως συνοδεύουν και διαταραχές των κενώσεων που παίρνουν τη μορφή της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας ή ακόμη μπορούν να εναλλάσσονται διάρροιες με δυσκοιλιότητα. Επίσης μπορεί να αποβάλλεται με τα κόπρανα ή και χωρίς κόπρανα βλέννα στις κενώσεις.

Οι νεώτερες απόψεις μιλούν για Σπλαχνική υπερευαισθησία, ρόλο του κεντρικού νευρικού συστήματος, ανοσιακές και φλεγμονώδεις απαντήσεις, ψυχοκοινωνικούς παράγοντες καθώς και διάφορες ουσίες του οργανισμού όπως η σεροτονίνη.

Πώς γίνεται η διάγνωση; Η διάγνωση περιλαμβάνει τρία στάδια. Αυτά περιγράφονται στα διαγνωστικά κριτήρια του συνεδρίου της Ρώμης και στηρίζονται 1) στην λήψη ιστορικού 2) την κλινική εξέταση από έμπειρο Γαστρεντερολόγο για τον αποκλεισμό των «παραγόντων συναγερμού» και 3) στον Εργαστηριακό και παρακλινικό έλεγχο. Το ΣΕΕ παρουσιάζεται με συμπτώματα κοινά για μια πληθώρα οργανικών παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος.

Τι προκαλεί τη σπαστική κολίτιδα; Σήμερα παρά την εκτεταμένη έρευνα που έχει γίνει για την πάθηση αυτή τα ακριβή αίτια που προκαλούν τους σπασμούς του παχέος εντέρου δεν είναι γνωστά. Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για λειτουργική διαταραχή και όχι για οργανική βλάβη του εντέρου.

Ο ρόλος του ψυχολογικού και του κοινωνικού στρες είναι σημαντικός αφού τα περισσότερα άτομα αναφέρουν ότι οι κρίσεις τους επέρχονται σε καταστάσεις ψυχολογικής υπερέντασης. Οι τροφές, σε αντίθεση με αυτό που πίστευαν παλιά, σήμερα θεωρούνται ότι δεν σχετίζονται με την αιτία της νόσου για αυτό και δε συνιστώνται οι αυστηρές δίαιτες του παρελθόντος.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα άτομα τα οποία παρουσιάζουν δυσανεξία στην πέψη του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω ελλείψεων του ενζύμου λακτάση. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της σπαστικής κολίτιδας και απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.

Θεραπευτικά το ευερέθιστο έντερο θεωρείται χρόνια πάθηση και κατά συνέπεια απαιτεί χρόνια θεραπεία και φροντίδα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν εν τούτοις συνιστάται να αποφεύγονται τα φάρμακα και να προσπαθεί το άτομο με πρακτικά μέτρα να αντιμετωπίζει την πάθησή του.

Γενικά το ΣΕΕ είναι μια περίπλοκη πάθηση και μόνο με την υπομονή, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη του αρρώστου στο θεράποντα γιατρό του, αλλά και την επιμονή και τις γνώσεις του γιατρού θα υπάρξει θεαματική βελτίωση των συμπτωμάτων.

Συμβουλές

Οι εναλλακτικές λύσεις
Βότανα, ασκήσεις, διαλογισμός και διατροφή μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το Σ.Ε.Ε αποτελεσματικά, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το στρες, αλλά και άλλες αιτίες που επιδεινώνουν την κατάσταση σας.



Μέλι με κανέλα

Είναι σίγουρο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν οι παρακάτω πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μίγμα μελιού και κανέλας θεραπεύει πολλές ασθένειες. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό)
Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες.
Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς. Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:
-Διαταραχές στομάχου
Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.
-Αέρια στομάχου (φουσκώματα)
Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται από τα αέρια.
-Δυσπεψία
Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.
Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι για πάντα μέλι.
Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα στερεοποιηθεί. Όταν συμβεί αυτό απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή.
Συμβουλή: ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.

Χρησιμοποιήστε βότανα
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μακ Μάστερ του Καναδά μετά από έρευνες που διεξήγαγαν σε μία μεγάλη ομάδα ατόμων που έπασχαν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ήρθαν να επιβεβαιώσουν κάτι που εδώ και πολλά χρόνια η λαϊκή σοφία και παράδοση το είχε σαν δεδομένο. Όταν κάποιος έπασχε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου για την θεραπεία του χρησιμοποιούσε ένα πολύ αποτελεσματικό για την περίπτωση βότανο: τον δυόσμο.

Το λάδι του δυόσμου όπως και το έγχυμα του βοτάνου μαζί με τις φυτικές ίνες είναι από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες του συνδρόμου. Οι ερευνητές μετά από μελέτες σε 2795 ασθενείς ανακάλυψαν ότι το έλαιο του δυόσμου βελτίωσε το σύνδρομο μετά από δυόμιση μόνον θεραπείες!
Ήταν η αποτελεσματικότερη από όλες τις θεραπείες που μελέτησαν και το βασικότερο, χωρίς καμία παρενέργεια.
Βλέπουμε λοιπόν ότι άκρως αποτελεσματικές θεραπείες που χρησιμοποιούνταν χρόνια υποβαθμίστηκαν λόγω του ότι εμφανίστηκαν στην αγορά καινούργια φάρμακα αλλά πολύ ακριβά για μια πάθηση τόσο συχνή και ελεγχόμενη. Πολλά από αυτά τα φάρμακα μετά από κάποιο διάστημα αποσύρθηκαν λόγω ανησυχιών…..
Όσοι λοιπόν ταλαιπωρείστε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου-την κοινή σπαστική κολίτιδα-ελέγξτε και επαναπροσδιορίστε την διατροφή σας. Εξαφανίστε τα λίπη και δώστε προσοχή στις φυτικές ίνες. Προτιμάτε διαλυτές φυτικές ίνες όπως βρώμη, κριθάρι, φρούτα, και να αποφεύγετε τις αδιάλυτες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οτιδήποτε περιέχει πίτουρο. Βάλτε το δυόσμο σαν έγχυμα ή σαν λάδι στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.



Δυόσμος (Menta viridis)
Ο δυόσμος απαντάται αυτοφυής σε υγρούς, ορεινούς τόπους αλλά πολλές φορές καλλιεργείται σε κήπους ή γλάστρες για να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική σαν καρύκευμα.
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική σαν καρύκευμα και σε πολλά ποτά ως μυρωδικό. Όλα τα μέρη του φυτού θεωρούνται φαρμακευτικά και ιδιαίτερα τα φύλλα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων. Θεωρείται φυτό αντισπασμωδικό, χωνευτικό και καταπραϋντικό. Συνιστάται ακόμη σε περιπτώσεις ρευματισμών και τετάνου.



Μέντα
Ενδείκνυται για στομαχικές παθήσεις, χωνευτικές δυσλειτουργίες και ελαττώνει το αίσθημα της ναυτίας. Υποβοηθά την εφίδρωση σε περιπτώσεις πυρετού και γρίπης. Η χορήγηση μέντας σε αρκετά υψηλές δόσεις λειτουργεί ως αναλγητικό και ηρεμιστικό. Είναι δροσιστική και αποτελεί ιδανική λύση για τα δερματικά προβλήματα, τον πυρετό, τον πονοκέφαλο και την ημικρανία έχει αντιβακτηριδιακές ικανότητες και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, ιδίως της λαρυγγίτιδας. Μέντα (Menta Piperita)

Η μέντα καλλιεργείται τόσο για τις αρωματικές όσο και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Ενδείκνυται για στομαχικές παθήσεις, χωνευτικές δυσλειτουργίες και ελαττώνει το αίσθημα της ναυτίας. Υποβοηθά την εφίδρωση σε περιπτώσεις πυρετού και γρίπης. Η καλλιέργεια της έχει όμως ως κύριο σκοπό την παραλαβή του αιθέριου ελαίου (μινθέλαιο), που περιέχεται στις ανθισμένες κορυφές και τα φύλλα του φυτού. Το μινθέλαιο βρίσκει εφαρμογή στη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία, την αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.
Η μέντα έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και έχει τη δυνατότητα να καταπραΰνει τους εντερικούς σπασμούς. Κάντε ένα αφέψημα μέντας με ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα ή ένα φακελάκι που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ.

Αλταία, Αλτέα- Αλθαία-Althaea officinalis L.
Οικογένεια: Malvaceae
Άλλα ονόματα: Βίσκος, Νερομολόχα
Είναι φυτό πολύ κοινό στην Ελλάδα. Το συναντάμε σε παραθαλάσσια και υγρά μέρη. Φτάνει σε ύψος έως και 2μ. Τα φύλλα της είναι οδοντωτά ωοειδή και τα άνθη της μεγάλα και λευκορόδινα. Στο φυτό περιέχεται μια βλεννώδη ουσία με μαλακτικές, καταπραϋντικές και αντιβηχικές ιδιότητες. Η αλταία που πωλείται στα φαρμακεία είναι η ρίζα του φυτού αποξηραμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια. Το φυτό και το ρίζωμά του δεν συλλέγονται μαζί γιατί τα φαρμακευτικά χαρακτηριστικά τους δεν αναπτύσσονται ταυτόχρονα. Το φυτό συλλέγεται τον πρώτο χρόνο ενώ η ρίζα τον τέταρτο.
Το θεραπευτικό βότανο Αλταία είναι μαλακτικό, κάνει για τις φλεγμονές βοηθάει στους ερεθισμούς και τις πληγές.
Συστατικά: Τανίνες, Πηκτίνη, Γλίσχρασμα 25-35%, Ασπαριγίνη, Αιθέριο έλαιο (μικρή ποσότητα),
Χρησιμεύει: Στηθάγχη (έγχυμα ανθών), Γαστρίτιδα (αφέψημα ρίζας), Νεφρίτιδα (έγχυμα ανθών), Διάρροια (έγχυμα ανθών), Δαγκώματα δηλητηριώδη (πολτός φύλλων), Δερματοπάθειες (αφέψημα ρίζας για πλύσεις), Πλευρίτιδα (αφέψημα ανθών & φύλλων), Έλκος στομάχου & δωδεκαδακτύλου (αφέψημα ρίζας), Δυσεντερία (αφέψημα ανθών & φύλλων)

Βάλσαμο
, Ηypericum perforatum
Άλλες ονομασίες: Σπαθόχορτο - επειδή κατά τη διάρκεια των πολέμων επούλωναν τις πληγές από τα σπαθιά με τη χρήση του, Βαλσαμόχορτο, Βαλσαμάκι, Μπάλσαμο, Υπερικό, Λειχηνόχορτο, Ψεισοβότανο, Περίκη, Χελωνόχορτο, Κοψοβότανο, Κουκτσούδι ή Βότανο του Προδρόμου.
Ηρεμιστικό: σε μελαγχολία για τη θεραπεία συναισθηματικών διαταραχών – Χωνευτικό: σε δυσπεψία
Τσάι/Έγχυμα: Ένα κουταλάκι του γλυκού ξερά τριμμένα φύλλα και άνθη σε μία κούπα καυτό νερό, που την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 με 15 λεπτά, για περάσουν όλα τα συστατικό του φυτού στο νερό, από μία μέχρι τρεις φορές την ημέρα
Κρύο απόσταγμα: Δύο κουταλιές φύλλα σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό. Το πίνουμε ύστερα από 8-12 ώρες
* Ειδικά για τα παράσιτα των εντέρων συνιστάται να πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι κάθε πρωί με άδειο στομάχι για μερικές μόνο μέρες.

Φύλλα Μυρτιάς (Myrtus communis L.) Μυρτιά-Myrtus communis L.
Άλλες ονομασίες: Μυρθιά, Μυρσίνη, Σμυρτιά, Σμερτιά, Μερσινιά
Οικογένεια: Myrtaceae
Η μυρτιά είναι γνωστή από τον Διοσκουρίδη ως η φίλη του στομαχιού. Είναι αειθαλής θάμνος ή δένδρο που φθάνει τα 5 μ. ύψος. Τα φύλλα του είναι πράσινα σκούρα και λογχοειδή, έχει μαύρο καρπό και λευκά άνθη. Η μυρτιά καλλιεργείται και για το έλαιό της (μυρτέλαιο).
Είναι αειθαλής θάμνος και πολύ γνωστός στην Ελλάδα. Είναι γνωστό φυτό από την αρχαιότητα με τα ονόματα “Μύρτος”, “Μυρσίνη”, Μυρτίνη ή Μύρρινος. Έχει φύλλα που βγαίνουν αντίθετα το ένα από το άλλο και είναι αρωματικά. Τα άνθη του είναι λευκά και βγαίνουν συνήθως κατά δέσμες ή και μόνα τους. Χρησιμοποιείται σαν διακοσμητικό, φαρμακευτικό ή χρήσιμο για την ξυλεία του φυτό. Στην φαρμακευτική χρησιμοποιείται σαν φάρμακο για πολλές περιπτώσεις όπως στυπτικό, κατά των δερματικών παθήσεων και κατά της ουλίτιδας.
Η μυρτιά εκτός από διακοσμητικό φυτό είναι και πολύτιμο για την ξυλεία της. Τα φύλλα της είναι στυπτικά, τονωτικά και αντισηπτικά. Δρα κατά της ουλίτιδας, των πονόδοντων, των δερματικών παθήσεων, της διάρροιας και του εκζέματος.
Για τη διάρροια παρασκευάστε αφέψημα των βλαστών χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του καφέ ημερησίως
Στα χωριά, όταν δεν υπήρχαν γιατροί, κοπάνιζαν μυρτιά και φασκόμηλο κι έβαζαν στον αφαλό των νεογέννητων (όταν τον έκοβαν), γιατί έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης αν φάμε μύρτα ή μασήσουμε φύλλα, έχουμε καλύτερη (πιο ευκρινή) όραση.


ΡίγανηΆλλες ονομασίες: Ορίγανον το κοινόν – Origanum Vulgare ρίγανη ξερή
Διεγερτικό, Εφιδρωτικό, Αντισηπτικό, Αποχρεμπτικό, Εμμηναγωγό, Φλογιστικό.
Είναι βότανο ευρείας χρήσης σε παραδοσιακά ιάματα αλλά και στη μαγειρική. Σαν διεγερτικό εφιδρωτικό χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία των κρυολογημάτων και της γρίπης. Οι αντισηπτικές της ιδιότητες την κάνουν χρήσιμη σαν στοματόπλυμα στη θεραπεία προβλημάτων του στόματος και του λαιμού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για μολυσμένες αμυχές και τραύματα. Οι πονοκέφαλοι, ιδιαίτερα όταν οφείλονται σε ένταση, ανακουφίζονται με ένα ρόφημα από ρίγανη ή τρίβοντας το μέτωπο και τους κροτάφους με έλαιο. Το έλαιο χρησιμοποιείται ακόμη για εντριβές σε περιοχές μυϊκού και ρευματικού πόνου.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική: οι εισπνοές με ρίγανη βοηθούν σε στηθικά νοσήματα, το ρόφημα καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Για έγχυμα: ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Ρίγανη: Για κρυολογήματα, πονόλαιμο, διάρροιες, είναι πολύ σπουδαίο φυτό η ρίγανη.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χορήγησης:
ΕΓΧΥΜΑ: Σε βραστό νερό ρίχνουμε το βότανο. Το αφήνουμε για 10-20 λεπτά, το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε (1-3 κουταλάκια του γλυκού για κάθε φλυτζάνι νερό).
ΑΦΕΨΗΜΑ: Παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό (Συνήθως βράζουμε τα σκληρά τμήματα του φυτού ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι). Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζονται βράσιμο μόνο 5 λεπτά, αλλιώς 5-15 λεπτά. Τρεις κουταλιές σε δύο φλιτζάνια νερού και να καταναλωθούν σε 12 ώρες.


Μελισσόχορτο
Άλλες ονομασίες: Μελίσσα ή Κιτροβάλσαμο (Melissa officinalis) αγριομέλισσα, μελισσοβότανο
Περιγραφή: Πολυετής πόα 40-100εκ. Έχει ωοειδή, ελαφρά οδοντωτά φύλλα με αραιό τρίχωμα. Το καλοκαίρι βγάζει 6-12 μικρά υποκίτρινα ή άσπρα, ανθάκια, τοξοειδή και μελιτογόνα, των 10-14 χιλ. στους σπονδύλους. Περιέχει υψηλό ποσοστό κιτράλης, στην οποία οφείλει το έντονο άρωμά του, που θυμίζει λεμόνι και σε μικρότερο βαθμό τη μέντα.
Είναι απίστευτα αποτελεσματικό κατά του στρες, ανεβάζει τη διάθεση κι είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό. Καταπολεμά επίσης τη νευρική δυσπεψία, το άγχος και τα προβλήματα ύπνου. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το μελισσόχορτο κάνει καλό στην ενίσχυση της μνήμης. Ευεργετικά για την κατάθλιψη και την ένταση, τα φύλλα έχουν επίσης φυσώδεις ιδιότητες, συνεπώς είναι ιδανικό για όσους υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές όταν έχουν στεναχώρια ή άγχος.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έγχυμα, ως αφέψημα, το αιθέριο έλαιό του και για εξωτερική χρήση χρησιμοποιείται στο μπάνιο, ο φρέσκος χυμός του ως καταπλάσματα και κομπρέσες.
Μερικές συμβουλές ακόμα
Κάντε βελονισμό: Με τη βοήθεια του βελονισμού μπορείτε να μειώσετε δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου, όπως η διάρροια, αλλά και να ελέγξετε το στρες. Θα χρειαστούν περισσότερες από 8 συνεδρίες.
Βελτιώστε τη διατροφή σας: Οι διατροφικές μας συνήθειες πιθανόν να προκαλούν επιδείνωση του προβλήματος. Τα πολλά λιπαρά, τα αυγά, τα γλυκά, τα λιπαρά σνακ, τα πικάντικά και οι πολλοί καφέδες, ερεθίζουν το πεπτικό σε ορισμένα άτομα. Συνίσταται επίσης να εντάξετε σταδιακά στη διατροφή σας, πράσινα και κίτρινα λαχανικά, ρύζι, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.
Αθληθείτε: Περπατήστε καθημερινά για μια ώρα περίπου για να χαλαρώσετε το σώμα σας και να διευκολύνετε την πέψη. Ακόμη μπορείτε να κάνετε το αγαπημένο σας άθλημα αφού η δυνατή άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πάθησης.
Κάντε γιόγκα: Για να μειώσετε το στρες και να χαλαρώσετε μπορεί να σας φανούν χρήσιμα ο διαλογισμός, οι αναπνευστικές ασκήσεις και κάποιες στάσεις της γιόγκα. Πάρτε ένα βιβλίο για αρχάριους για να ξεκινήσετε μόνοι σας ή ακόμα καλύτερα επισκεφτείτε έναν ειδικό.
Δοκιμάστε την ομοιοπαθητική: Απευθυνθείτε σε ομοιοπαθητικό ιατρό, ο οποίος, αφού πάρει το πλήρες ιστορικό σας, θα σας δώσει το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο για την περίπτωση σας.
Για πολλά προβλήματα υγείας υπεύθυνες είναι συνήθειες και πεποιθήσεις μας! Μήπως πρέπει να το ψάξουμε και να απελευθερωθούμε;

ΠΗΓΗ http://www.fylosykis.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του 


Χορηγός: mixanikos365 διακριτικά στο τέλος του άρθρου χωρίς συνεχείς διαφημήσεις και αναδυόμενα παράθυρα