Goji Berries

Γκοτζι Μπέρι (Goji Berries ) το φυτο της Μακροζωίας 
ΓΕΝΙΚΑ
Το γκότζι μπέρι επιστημονικά ονομάζεται (Lycium barbarum) και ανήκει στο γένος (Lycium) και στην οικογένεια των σολανωδών (Solanaceae), δηλαδή στην ίδια οικογένεια που ανήκει η ντομάτα, η πατάτα, κλπ που συναντάται στην Ασία και την Νότια Ευρώπη.
Στη Γαλλία, υπάρχουν στη φύση τρία είδη του γένους LyciumTo (Lycium europaeum), το (Lycium barbarumκαι το (Lycium chinensis). Από αυτά τα δύο πρώτα είναι αυτοφυή φυτά της Νοτίου Ευρώπης ενώ το τρίτο έχει εισαχθεί από την Ανατολική Ασία, αλλά έχει προσαρμοσθεί σε πολλά ευρωπαϊκά περιβάλλοντα.
Τα είδη του γένους (Lycium) είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια από τους αρχαίους έλληνες και ρωμαίους σαν φαρμακευτικά φυτά. Στην συνέχεια ξεχάσθηκαν και επανήλθαν στην επιφάνεια σαν πολύ ενδιαφέροντα φαρμακευτικά φυτά, μετά από την αλματώδη οικονομική πρόοδο της Κίνας από τις αρχές του 2000 με την γενική ονομασία «καρποί γκόζι».
Τα δύο είδη που δίνουν κόκκινους καρπούς είναι το (Lycium barbarum) και το
(Lycium chinensis). Από αυτά το (Lycium barbarum) περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, ανόργανων αλάτων και αντιοξειδωτικών ουσιών.
Οι καρποί του γκότζι μπέρρι είναι καρποί που έχουν μεγάλη φαρμακευτική φήμη στην Ασία και γι αυτό έχουν περιληφθεί στην φαρμακολογία της Κίνας.
Οι πιο γνωστές ποικιλίες αυτού του είδους είναι: 
(Lycium barbarum) var.auranticarpum K.F.Ching 
(Lycium barbarumvar.barbarum
Ονομασία Goji Berries , Chinese wolfberry , Lycium barbarum
Η ονομασία (Lycium) προέρχεται από την ελληνική λέξη λύκιον, που δηλώνει ότι πρόκειται για τον «ακανθώδη θάμνο από την Λυκία».
Η κοινή ονομασία γκότζι προέρχεται από τον εθνοβοτανολόγο Bradley Dobos που είναι ειδικός στην θιβετιανή ιατρική.
Το όνομα του γκότζι στα κινέζικα είναι Ningxia gouqi, δηλαδή «λύκιο του Ningxia» που είναι μία επαρχία της Κίνας. Επιστημονικά συνώνυμα του γκότζι μπέρρι είναι: Lycium halimifolium P.Mill Lycium vulgare Dunal 

Περιγραφή του φυτού
Το (Lycium barbarum) είναι ένας θάμνος που φθάνει σε ύψος από 1- 3 μέτρα με εύκαμπτους κρεμάμενους βραχίονες που έχουν λίγα αγκάθια.
Τα φύλλα του είναι μονήρη, ή πολλά μαζί, μακρόστενα ελλειπτικά, με μήκος 2-3 εκατοστά και πλάτος 3-3,5 εκατοστά.
Το άνθος του φέρεται συνδέεται με τον βλαστό με ένα μίσχο, αποτελείται δε από ένα κάλυκα σε σχήμα καμπάνας μήκους 4-5 χιλιοστά. Αποτελείται από 2 λοβούς και μία στεφάνη με κόκκινο χρώμα μήκους 8-10 χιλιοστών. Η άνθηση του κλιμακώνεται από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ο καρπός του είναι κόκκινη έως πορτοκαλί χρώματος ράγα, η οποία έχει μακρόστενο σχήμα με γεύση ευχάριστη αλλά και ελαφρά έντονη. Η ωρίμανση γίνεται από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.
Η οικολογία του φυτού
Το Lycium barbarum στην Γαλλία αυτοφύεται σε σχισμές ασβεστούχων βράχων στις όχθες του ποταμού Girinde. Το Lycium barbarum καλλιεργείται ευρέως στην Νότια και Κεντρική Ευρώπη, την Βόρεια Αφρική, την Κεντρική και Νότια Ανατολική Ασία. Στην Κίνα ευρίσκονται (7) διαφορετικά είδη του γένους LyciumΤο περισσότερο καλλιεργημένο στην χώρα αυτή (εκτός από το Θιβέτ) είναι το Lycium chinense ενώ το Lycium barbarum var barbarum καλλιεργείται στην Βόρειο-Δυτική Κίνα όπου επίσης συναντάται το Lycium ruthenicum και το Lycium truncatumενώ στο Θιβέτ καλλιεργείται το Lycium ruthenicum.
Ο τόπος καταγωγής του δεν τελείως εξακριβωμένος. Για πολλά χρόνια θεωρούνταν η Κίνα ήταν η χώρα καταγωγής του, όμως νεώτερες εργασίες έδειξαν ότι ίσως να κατάγεται από την λεκάνη της μεσογείου. Άλλωστε η ονομασία barbarum φανερώνει την Αφρική που ονομαζόταν έτσι τον καιρό του Λιναίου.
Το γκότζι καλλιεργείται για τους εδώδιμους καρπούς του σε μεγάλες εκτάσεις στην Κίνα με σκοπό την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς αλλά και για εξαγωγή στην Β.Αμερική και την Αυστραλία.
Στην Κίνα, η παραγωγή των καρπών του γκότζι, γίνεται κυρίως σε τρεις περιοχές. Την Ningxia, την Εσωτερική Μογγολία και την Xinjiang. Μόνο η περιοχή της Ningxia έχει την πιστοποίηση στην Κίνα να παράγει το Lycium barbarum με σκοπό την φαρμακευτική χρήση. Χάρις σε αυτό το υπερφρούτο η περιοχή αυτή γνώρισε τα τελευταία χρόνια μία τεράστια οικονομική ανάπτυξη, αλλά γνώρισε επίσης και μία μείωση των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ επειδή βρέθηκαν υψηλά υπολείμματα εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων σε αποξηραμένους καρπούς που είχαν παραχθεί στην περιοχή αυτή.
Ιστορικό του φυτού
Κατά τον 4ο πΧ αιώνα ο έλληνας βοτανολόγος Θεόφραστος και στην συνέχεια τον 1ο π.Χ αιώνα ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος ο αρχαίος, έχουν καταγράψει κάποιους θάμνους που οι περιγραφές τους παραπέμπουν στο γκότζι.
Το 1813 ο μεγάλος γενετιστής Λαμάρκ σημείωσε δύο είδη του γένους Lycium να καλλιεργούνται σε κήπους. Τα Lycium barbarum και το Lycium chinense που καλλιεργούνται σε πολλά μέρη της Ευρώπης μοιάζουν με την ιτιά την κλαίουσα με τους χαρακτηριστικούς βλαστούς τους. Οι αρχαίοι έλληνες γνώριζαν το γκότζι, μάλιστα ο Διοσκουρίδης αναφέρει ένα αφέψημα από τους καρπούς του.
Για πολλά χρόνια το Lycium barbarum καλλιεργήθηκε σαν καλλωπιστικός θάμνος με την ονομασία jasminoide ενώ είχαν ξεχασθεί οι φαρμακευτικές του ιδιότητες.
.
Το κλασικό ιατρικό κινέζικο βιβλίο Shennong jing που γράφτηκε πριν από 2000 χρόνια, γράφει για το γκότζι ότι είναι «πικρό, κρύο, δυναμωτικό των τενόντων και των οστών που σταματά την γήρανση».
Από τα αρχαία χρόνια το γκότζι χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή διαφόρων σκευασμάτων σύμφωνα με συνταγές ταοιστών ιατρών, με σκοπό την αθανασία. Λέγεται ότι πολλοί ταοιστές ιατροί και ποιητές, λάμβαναν το γκότζι με σκοπό την επιμήκυνση της ζωής τους.
Δεκαέξι αιώνες αργότερα ο βοτανολόγος και ιατρός Li Shizhen επαναλαμβάνει τις ιδέες των ταοιστών στο ιατρικό βιβλίο του Bencao gangmu, ότι το γκότζι δίνει μακροζωία. Όπως γράφει «τονώνει τα νεφρά, υγραίνει τους πνεύμονες, ενεργοποιεί το jing και το qi. Προτείνει να συγκομίζονται οι νέες αναβλαστήσεις την άνοιξη, τα άνθη το καλοκαίρι και οι καρποί το φθινόπωρο, ενώ οι ρίζες τον χειμώνα. Ο φλοιός των ριζών του επίσης χρησιμοποιείται εναντίον του πυρετού που προέρχεται από την έλλειψη σε yin».
Αυτές οι πολύ παλιές δοξασίες είναι ζωντανές και σήμερα στην Κίνα και αποτελούν μέρος της παραδοσιακής ιατρικής που λειτουργεί παράλληλα με την σύγχρονη ιατρική.

Η καλλιέργεια του γκότζι μπέρρι
Το ηπειρωτικό κλίμα που έχει όμως μία περίοδο τουλάχιστον 185 ημερών χωρίς παγετούς (ασχέτως από το υψόμετρο) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άνθηση και την καρποφορία του γκότζι. Επίσης μία διαφορά θερμοκρασιών μεταξύ ημέρας και νύχτας 15ο κατά την περίοδο που αποκαθίστανται τα αποθέματα των ριζών. Άλλη προϋπόθεση είναι μία διάρκεια 3300 ωρών ηλιοφάνειας ετησίως επιτρέπει την σύνθεση των αντιοξειδωτικών από το φυτό.
Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και σε περιοχές με χαμηλή ετήσια βροχόπτωση της τάξεως των 200 mm βροχής αλλά βέβαια θα πρέπει να γίνεται άρδευση τουλάχιστον την ξηρή περίοδο.
Το Lycium barbarum είναι φυτό που προτιμά τις εύκρατες και ηλιόλουστες περιοχές και τα αλκαλικά και με καλή στράγγιση εδάφη. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές που επικρατούν θερμοκρασίες -22ο C ούτε τους παγετούς ανοίξεως όταν οι βλαστοί είναι ακόμη τρυφεροί. Το εύρος των θερμοκρασιών στο οποίο μπορεί να επιβιώσει είναι μεγάλο.
Αντέχει από  –20οC (κάποιοι αναφέρουν έως και -25οC)  μέχρι + 40οC. Προτιμάει μέρη με ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ή τουλάχιστον ημισκιερά. Μπορεί να αντέξει μέχρι και στα πιο ξερά καλοκαίρια! Το εντυπωσιακό είναι ότι το καλοκαίρι,  με την μεγάλη ζέστη, ίσως να χάσει τα φύλλα του και να μοιάζει σαν να ξεράθηκε. Αυτό όμως δεν κρατάει για  πολύ. Μέσα σε διάστημα 7-10 ημερών ξαναχτυπάει καινούρια φυλλαράκια, πιο ζωντανά και πιο πυκνά.
Η πρώτη μικρή παραγωγή αρχίζει από τον δεύτερο χρόνο ενώ μπαίνει σε πλήρη παραγωγή από τον τέταρτο χρόνο.
Αναπτύσσεται πολύ καλά σε διάφορα εδάφη, από πολύ βαριά, αργιλώδη εδάφη έως αμμώδη, με ρΗ από 7,5-8. Βέβαια, τα είδαμε να αναπτύσσονται καλά και σε εδάφη με χαμηλότερο ρΗ. Το αλκαλικό έδαφος παίζει ρόλο στην ποσότητα ή την ποιότητα της παραγωγής. Το σημαντικό είναι το έδαφος να έχει καλή στραγγιστική ικανότητα  και να αερίζεται.
Όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν το φυτό σε γλάστρα, καλύτερα είναι να προτιμήσουν μια γλάστρα βαθιά, γιατί το φυτό αυτό έχει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα. Το φάρδος της γλάστρας δεν παίζει σημαντικό ρόλο.
Ο πολλαπλασιασμός των φυτών

Ένας απλός τρόπος για την παραγωγή φυτών γκότζι είναι με την σπορά των σπόρων του. Οι καρποί τοποθετούνται μέσα σε νερό για μερικές ώρες ώστε να ενυδατωθούν και στην συνέχεια τρίβονται ώστε να εξαχθούν οι σπόροι. Οι σπόροι αποξηραίνονται και στην συνέχεια σπέρνονται σε σπορείο όπου ποτίζονται τακτικά. Το φύτρωμα των σπόρων του γκότζι είναι επίγειο και πραγματοποιείται μετά από 7-15 ημέρες. Στην συνέχεια μεταφυτεύονται στον αγρό όταν αποκτήσουν ύψος περίπου 10 εκατοστά.
Οι σπόροι του μπορούν να διατηρηθούν για μία διάρκεια 12 μηνών στο ψυγείο σε 3-4ο C.
Οι σπόροι σπέρνονται σε ένα μίγμα από 50% τύρφη και 50% άμμο ή περλίτη. Η μέση θερμοκρασία που απαιτείται για το φύτρωμα των σπόρων είναι οι 20ο C . Το ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος είναι την ημέρα 22ο C και την νύχτα 18ο C. Δεν απαιτείται ο φωτισμός για το φύτρωμα των σπόρων. Συνήθως το ποσοστό φυτρώματος είναι μεγάλο φθάνει το 80-90%.
Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα*** είναι μία μέθοδος που αρμόζει στην καλλιέργεια του γκότζι και επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό ενός μεγάλου αριθμού φυτών με τρόπο απλό και οικονομικό. Τα μοσχεύματα κόβονται οι βλαστοί σε μήκος 10-15 εκατοστά. Απομακρύνεται ένας αριθμός φύλλων που βρίσκονται κοντά στην τομή. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ορμόνη ριζοβολίας. Θα πρέπει τα μοσχεύματα να διατηρούνται σε χώρο υγρό ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση τους. Τα μοσχεύματα φυτεύονται σε ένα μίγμα άμμου και τύρφης που διατηρείται υγρό. Οι πρώτες ρίζες εμφανίζονται μετά από 1-2 εβδομάδες. Η μεταφύτευση γίνεται μετά από 3 εβδομάδες.

Η φύτευσηΟι αποστάσεις φύτευσης είναι στα 1-2 μέτρα φυτό από φυτό πάνω στη σειρά. Ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας που θέλετε να ακολουθήσετε, θα αφήσετε και αποστάσεις σειράς από σειρά. Δηλ. αν επιλέξετε ελεύθερη φύτευση θα αφήσετε 3,5-4,0μ. απόσταση μεταξύ των σειρών, και σ’ αυτήν την περίπτωση το  στρέμμα θα πάρει 120-130 φυτά. Στην περίπτωση που θα επιλέξετε φύτευση σε στυλ παλμέτας, οι αποστάσεις σειράς από σειρά θα είναι 2,0-2,5μ., και άρα θα μπει σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός φυτών.
Όταν θα παραλάβετε τα μικρά φυτά, καλό είναι να μην τα αφήσετε για πολύ καιρό μέσα στα μικρά γλαστράκια, και να τα μεταφυτέψετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί όταν η ρίζα του φυτού φτάσει στον πάτο της γλάστρας το φυτό σταματάει να αναπτύσσεται. Αν έχετε σκοπό να καλλιεργήσετε τα φυτά σας σε γλάστρα, να προτιμήσετε μια γλάστρα βαθιά, γιατί οι ρίζες του φυτού τραβάνε σε βάθος. Το φάρδος της γλάστρας δεν έχει μεγάλη σημασία. Αν κατά την μεταφύτευση κόψετε λίγο τις ρίζες, το φυτό θα κλαδώσει και θα πάρει σχήμα θάμνου.
Η άρδευσηΤο γκότζι, είναι ένα φυτό με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία λόγω του μεγάλου βάθους του ριζικού συστήματός του, παρ’ όλα αυτά όμως, ειδικά σε περίοδο παραγωγής θα πρέπει να ποτίζεται όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα νεαρά φυτά καλά είναι να ποτίζονται τακτικά (μια φορά την εβδομάδα αν δεν έχει προηγηθεί βροχή). Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ποτίζετε με κατάκλιση, αλλά με σταγόνες ή μπεκάκια, που θα ψεκάζουν το νερό χωρίς να βρέχουν τα φύλλα, για την αποφυγή μυκητολογικών προσβολών.
Η λίπανση
Τα φυτά Goji berry δεν είναι καθόλου απαιτητικά σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και στα πιο φτωχά εδάφη. Η χρησιμοποίηση της καλά χωνεμένης κοπριάς πρέπει να είναι μία συνήθης πρακτική. Αν χρησιμοποιήσετε κοπριά στα φυτά σας, φροντίστε να είναι χωνεμένη. Επίσης μία βασική λίπανση της τάξεως 6-6-6 στα βασικά στοιχεία άζωτο, φωσφόρο και κάλιο πρέπει να δίδεται.
Σε βιολογική καλλιέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κομποστ αλλά και κονιορτοποιημένα οστεάλευρα.
Το κλάδεμα του γκότζι
Θα πρέπει να προσέχει κανείς το μήκος των βλαστών ώστε να μη φθάσουν στο επίπεδο του εδάφους επειδή μπορεί να δημιουργήσουν καταβολάδες. Επίσης θα πρέπει να απομακρύνονται οι παραφυάδες που αναπτύσσονται σε μεγάλο αριθμό στην βάση των φυτών. Η βλάστηση του φυτού είναι πλούσια και ταχεία. Επίσης παρατηρούνται πολυάριθμες αναβλαστήσεις από το ξύλο των προηγούμενων ετών.
Θα πρέπει να γίνεται κλάδεμα των φυτών μετά την περίοδο των χειμερινών παγετών, επειδή το φυτό δεν δείχνει καλή συμπεριφορά σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από τους -15ο C. Θα πρέπει να κλαδεύονται και να απομακρύνονται ακόμη και κάποιοι αρκετά εύρωστοι βλαστοί ώστε να «ανοίξει» το φυτό και να έχει καλό αερισμό στο κέντρο της κόμης του φυλλώματος αλλά και για να ευνοηθεί η έκπτυξη νέων βλασταριών.
Επίσης θα πρέπει να βραχύνονται οι υπάρχοντες βλαστοί κατά το 1/3 αλλά και να απομακρύνονται όλοι οι βλαστοί που βρίσκονται μέχρι 20 εκατοστά από το έδαφος.
Το κλάδεμα γίνεται την περίοδο του χειμώνα.

Goji berry-Αληθινά Σενάρια ΕΤ3 (3-11-11)

Ποικιλίες του γκότζι
1.SWEET LIFEBERRY
Είναι μία ποικιλία γκότζι που δίνει καρπούς με γλυκιά γεύση. Είναι ένα φυτό που φθάνει σε ύψος 2 μέτρων. Έχει κατακόρυφη ανάπτυξη ενώ αναπτύσσει πλάγιους που πέφτουν προς τα κάτω μοιάζοντας με την ιτιά την κλαίουσα.
Το άνθος του έχει χρώμα μπλε- βιολετί, και ανθίζει την περίοδο αρχές Μαΐου μέχρι τον Αύγουστο. Η επικονίαση των ανθέων γίνεται με τα έντομα (σταυρεπικονίαση) ή με αυτεπικονίαση. Παράγει μεγάλο αριθμό καρπών με χρώμα κόκκινο έως κόκκινο πορτοκαλί με μέγεθος 1-2 εκατοστά που βρίσκονται κατά μήκος των βραχιόνων του. Το σχήμα των καρπών είναι ωοειδές με πολύ καλή γλυκιά γεύση. Οι καρποί του ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.
Είναι φυτό που αντέχει σε εδάφη με υψηλή αλατότητα, όπως και στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Πρέπει να κλαδεύεται κατά το πρώτο και το δεύτερο έτος, ώστε να αποκτήσει μεγάλη ανάπτυξη. Μετά την συγκομιδή πρέπει να κλαδεύονται τα κλαδιά που κρέμονται προς το έδαφος.
2.BIG LIFEBERRY
Είναι και αυτό φυτό που φθάνει σε ύψος 2 μέτρων με κατακόρυφη ανάπτυξη και με πλάγιους βλαστούς που κρέμονται προς τα κάτω. Το άνθος του έχει χρώμα μπλε βιολετί, και εμφανίζεται τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Η επικονίαση γίνεται με σταυρεπικονίαση με τα έντομα και με αυτεπικονίαση. Οι καρποί του είναι μεγάλοι και έχουν μέγεθος 2 εκατοστών με ωοειδές σχήμα.
3. ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ WOLFBERRY
Η εταιρεία wolfberry δημιούργησε συνολικά 35 ποικιλίες εκ των οποίων 3 έχουν μεγάλη εμπορική επιτυχία, ειδικά σε βιολογικές καλλιέργειες.
Οι ποικιλίες αυτές είναι :
-ZhohgNing Lycium barbarum I
-ZhohgNing Lycium barbarum II
Lycium barbarum τριπλό χωρίς σπόρια
Και οι τρεις ποικιλίες αυτές είναι πολύ ανθεκτικές σε ασθένειες και εχθρούς ειδικά η ZhohgNing Lycium barbarum I θεωρείται η καλύτερη από όλες.
4.LHASA
Η ποικιλία αυτή είναι μία πρόσφατη ποικιλία του γκότζι που χαρακτηρίζεται από πλούσια καρποφορία ακόμη και τα νεαρόα φυτά. Είναι μία πρώιμη ποικιλία. Οι καρποί της ποικιλίας αυτής έχουν μεγάλο μέγεθος
Εχθροί και ασθένειες
Από τα όσα μας έδειξε η καλλιέργεια των φυτών στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε ότι προσβάλλεται από την ψείρα και τον θρίπα. Αυτές οι προσβολές  καταπολεμούνται με τα κατάλληλα εντομοκτόνα. Ανάλογα με το είδος καλλιέργειας που θα κάνετε (συμβατική, ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογική) θα επιλέξετε και το σκεύασμα το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για την καταπολέμηση των εντόμων αυτών. Επίσης, έχει παρατηρηθεί προσβολή από ωίδιο (πάστρα). Για να το καταπολεμήσετε αυτό, θα πρέπει να ψεκάσετε τα φυτά σας με κάποιο κατάλληλο μυκητοκτόνο.
Στην Κίνα προσβάλλεται από το έντομο Scotia segetum, που είναι το ίδιο έντομο που προσβάλλει και την ντομάτα. Το έντομο αυτό είναι ένα έντομο εδάφους που την νύχτα προσβάλει τα νεαρά φυτά. Προσβάλει τα φύλλα αλλά και την βάση των νεαρών βλαστών. Η καταπολέμηση γίνεται με ένα φάρμακο του τύπου Endosulfanacephate, κ.α
Επίσης προσβάλλεται από ένα είδος περονόσπορου. Στην Κίνα τον καταπολεμούν με διάφορα πρακτικά φάρμακα που προέρχονται από φυτά της τοπικής χλωρίδας.
Στην βιολογική γεωργία κατά τον Μάιο γίνεται η εισαγωγή των ωφέλιμων εντόμων στην καλλιέργεια του γκότζι που καταπολεμούν τα βλαβερά. Για την καταπολέμηση διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών με βιολογικά μέσα χρησιμοποιείται η πυρεθρίνη.
Η ζιζανιοκτονία γίνεται με μηχανικά μέσα ανάμεσα στις γραμμές των φυτών και με τα χέρια επάνω στε κάθε γραμμή.
Η καρποφορία και η συγκομιδή
Αν φυτέψετε τα φυτά σας νωρίς την άνοιξη, το πιθανότερο είναι ότι προς το τέλος του καλοκαιριού θα γευτείτε τους πρώτους σας καρπούς Goji Berry! Θα είναι βέβαια λιγοστοί και μικροί, αλλά με το πέρασμα των χρόνων οι καρποί θα πολλαπλασιάζονται και θα μεγαλώνουν σε μέγεθος. Σε πλήρη παραγωγή αναμένεται να φτάσουν τα φυτά σας στον 3-4 χρόνο, και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 35ο έτος της ζωής τους. Το κάθε φυτό παράγει περίπου στην συμβατική καλλιέργεια 0,8- 1 κιλό ξηρούς καρπούς ετησίως ενώ στην βιολογική περίπου 0,5 κιλά.
Το δυσκολότερο μέρος της όλης καλλιέργειας των Goji berries και με το μεγαλύτερο κόστος είναι η συγκομιδή των καρπών. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται αποκλειστικά χειρονακτικά, και μάλιστα θα πρέπει να φοράτε γάντια ή να έχετε κάποιο ύφασμα, ώστε να μην πιάνετε τους καρπούς με γυμνά χέρια, γιατί όπου ακουμπάει το δέρμα μας τον καρπό, το σημείο αυτό οξειδώνεται και σκουραίνει.  Επίσης θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η παραγωγική περίοδος κρατάει πολύ καιρό. Αρχίζει από τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και φθάνει μέχρι τις πρώτες παγωνιές του Οκτώβρη. Όλους αυτούς τους μήνες θα πρέπει να συγκομίζετε τους ώριμους καρπούς κάθε 3-4 ημέρες.
Πέρα από τους καρπούς όμως, μπορείτε να μαζέψετε και τα φύλλα, να τα αποξηράνετε και το πίνεται σαν τσάι.
Στην Κίνα υπολογίζεται ότι απαιτείται η εργασία 3 ατόμων για μία περίοδο 15 ημερών για την συγκομιδή 20 στρεμμάτων με τα χέρια.

ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ*** ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ:

Δε χρειάζεται να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα του να έχουμε ένα ή και περισσότερα Γκότζι Μπέρι στον κήπο ή και στο μπαλκόνι μας.
Είναι απλή η διαδικασία, και το φυτό είναι πολύ ανθεκτικό. Προσαρμόζεται τέλεια στις συνθήκες του τόπου μας. Θέλουν λίγη προσοχή όσο είναι "μωρά". Μετά μην τα φοβάστε. Γίνονται θάμνοι, αφού είναι μούρα, και δεν καταλαβαίνουν τίποτα! Τα φυτεύουμε άνοιξη με αρχές καλοκαιριού, και μας δίνουν τους πρώτους καρπούς για βρώση μέσα σε ένα με δύο χρόνια το πολύ! Όσο θα ωριμάζει το φυτό, θα δίνει όλο και περισσότερα φρούτα, καλοκαίρι και φθινόπωρο, τα οποία θα μπορείτε να καταναλώνετε ωμά, και αν έχετε αρκετά, μπορείτε να τα αποξηράνετε για να έχετε για τον χειμώνα.

Πώς τα φυτεύουμε; Παίρνουμε μερικά αποξηραμένα Γκότζι και τα μουσκεύουμε στο νερό για λίγες ώρες ή για όλο το βράδυ. Με πολλή προσοχή βγάζουμε με ένα μαχαιράκι τα σποράκια που έχει μέσα ο αποξηραμένος καρπός, και τα φυτεύουμε γύρω στο ένα εκατοστό μέσα στο χώμα σε γλαστράκια, σε μια εύλογη απόσταση μεταξύ τους. Μην πιέσετε πολύ το χώμα πάνω από τα σποράκια, αλλά καλύψτε τα καλά. Τραγουδήστε τους, μιλήστε τους, νανουρίστε τα σποράκια σας. Θα μεγαλώσουν γρηγορότερα!
Θέλουν χώμα αφράτο, και να είναι πάντα υγρό όσο γίνεται αλλά όχι λάσπη. Επίσης θέλουν ήλιο, αλλά ήπιες θερμοκρασίες για να μεγαλώσει ο σπόρος. Εγώ τα έβαλα στην μπαλκονόπορτα, από την μέσα μεριά και ήταν μια χαρά. Φρόντιζα να είναι πάντα υγρό το χώμα τους προς το ξερό. Σε λίγες μέρες έβγαλαν φυλλαράκι. Περιμένετε να βγάλουν τουλάχιστον 2-3 φυλλαράκια πριν τα μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερες γλάστρες ή στη μόνιμη θέση τους. Μπορεί να φτάσει κοντά τα δύο μέτρα, οπότε υπολογίστε τον χώρο σας, ώστε να έχουν άνεση στη γλάστρα τους, και όταν τα φυτέψετε στη μόνιμη θέση τους, θέλουν απευθείας ήλιο.
Ιδού το βρεφοκομείο μου από Γκότζι Μπέρι.
Είναι πολλά γιατί έχω και φίλους να δώσω! Προωθώ την υιοθέτηση Γκοτζιμπερακίων!


Η αποξήρανση των καρπών
Η αποξήρανση των καρπών δεν είναι δύσκολη. Μπορούν να αποξηρανθούν με φυσικό τρόπο όπως οι σταφίδες, είτε σε αποξηραντήρια σταφίδας με αέρα, χωρίς την προσθήκη χημικών.
Σύσταση των καρπών
Οι αποξηραμένοι καρποί του γκότζι μπέρρι (τα 100 gr), περιέχουν μεγάλο αριθμό βιταμινών: C (42 mg), Β1, Β2 (0,6-1,3mg),Β6, β-καροτίνη (1,1-7mg) και Ε και πολύ σημαντικών για τον ανθρώπινο οργανισμό ανόργανων αλάτων κάλιο (1132 mg), ψευδάργυρο (2mg), σίδηρο (9mg), χαλκό, ασβέστιο (112mg), γερμάνιο, σελήνιο(50μg) και φωσφόρο(112mg).
Επίσης με την μέθοδο της χρωματογραφίας έχουν βρεθεί οι κάτωθι χημικές ενώσεις:
 • Πολυσακσαρίτες. Οι πολυσακχαρίτες αποτελούν την πιο σημαντική ομάδα ουσιών του καρπού του γκότζι. Περιέχει είκοσι πολυσακχαρίτες και 6 μονοσακχαρίτες. Η περιεκτικότητα ποικίλει ανάλογα τον συγγραφέα αλλά γενικά είναι γύρω στο 23% στους καρπούς. Οι πολυσακχαρίτες ευρίσκονται σε πεπτίδια ή σε πρωτείνες συνδεδεμένα με άλλες χημικές ενώσεις.
 • Έχει 11 μακροστοιχεία και 22 ιχνοστοιχεία
 • Καροτινοειδή (ζεαξανθίνη, β-κρυπτοξανθίνη και τα ισομερή του, όπως και η νεοξανθίνη). Τα καροτινοειδή αυξάνουν με την ωρίμανση των καρπών. Τα κυριότερα είναι το διπαλματικό της ζεαξανθίνηςπου αποτελεί το 56% των καροτινοειδών, η β-κρυπτοξανθίνη, το μονοπαλμιτικό της ζεαξανθίνης, η ζεαξανθίνη και το β-καροτίνιο.
 • Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, είναι μεταξύ 42- 100mg που ισοδυναμεί με την αντίστοιχη περιεκτικότητα του λεμονιού και του πορτοκαλιού.
 • Περιέχει 5 ακόρεστα λιπαρά οξέα, μεταξύ των οποίων είναι λινολεικό οξύ, το α-λινολεικό οξύ, το παλμιτικό οξύ, το μυριστικό οξύ. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και το αιθέριο έλαιο του, αποτελούνται κυρίως από το παλμιτικό οξύ (κορεσμένο), το λινολεικό οξύ (ω6), το μυριστικό οξύ (κορεσμένο), και το β-ελεμόλ.
 • Περιέχει φυτοστερόλες όπως είναι η β-σιτοστερόλη, και άλλες.
 • Φλαβονοειδή (διγλυκοζίδιο της κερσετόλης, ρουτίνη, κεμφερόλη-3-Ο-ρουτινοζίδιο)
 • Φαινολικά οξέα (χλωροζενικό οξύ, καφεικό οξύ, καφειλκυνικό οξύ, ρ-κουμαρικό).
 • Υπάρχουν επίσης ελεύθερα αμινοξέα με κυριότερο την προλίνη, αλλά και μη πρωτεϊνικής προελεύσεως αμινοξέα όπως είναι η ταυρίνη, το γ-αμινοβουτυρικό οξύ και η μπεταίνη.
Φαρμακευτικές ιδιότητες του καρπού
Με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι, περισσότερη Β-καροτίνη από τα καρότα και περισσότερο σίδηρο από το κρέας, και μια ολόκληρη φιλολογία Κινέζικων φαρμακευτικών χρήσεων, είναι περίεργο που έστρεψε τα φώτα των ερευνητών πάνω του;

Το γκότζι μπέρι θεωρείται η πιο  θρεπτική τροφή στον κόσμο, και για πάνω από 2.000 χρόνια παίζει σημαντικό ρόλο στην φαρμακευτική της Κίνας, του Θιβέτ, της Ιαπωνίας και της Κορέας, όπου πιστεύεται ότι θεραπεύει ένα σωρό ασθενειών, μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, ενώ βελτιώνει επίσης την όραση, προστατεύει το συκώτι, αυξάνει την παραγωγή σπέρματος, και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μεταξύ άλλων.

 Το ενδιαφέρον όμως για πολλούς είναι οι αντιγηραντικές του ιδιότητες, και το γεγονός ότι πρόκειται για τη μοναδική τροφή που αποδεδειγμένα αυξάνει τα επίπεδα της Ανθρώπινης Αυξητικής Ορμόνης στο σώμα μας. Έχουν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό πολυσακχαριδίων, που χτίζουν το ανοσοποιητικό μας, και μια ολόκληρη λίστα αντιοξειδωτικών ουσιών. Στην Ασία θεωρούν πως αυξάνει τη διάρκεια ζωής. 

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ:

 -Διώχνει την κόπωση, ειδικά κατά την ανάρρωση από ασθένειες.
-Η βηταΐνη του γκότζι μπέρι αποκαθιστά το κατεστραμμένο DNA.
-Τα καροτονοειδή του βελτιώνουν την όραση και αποτρέπουν τον αστιγματισμό και τον καταρράκτη.
-Προστατεύει το συκώτι και τα νεφρά.
-Επίσημες έρευνες αναφέρουν ότι πολύ πιθανά να προστατεύει από καρδιοαγγειακές και φλεγμονώδεις ασθένειες, ότι προστατεύει το νευρικό σύστημα και μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαρκινικός και ανοσολογικός παράγοντας.
-Στην Κίνα θεωρείται ήδη καρδιοτονωτικό.
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Ειδικότερα "εκπαιδεύει", θα λέγαμε, το ανοσοποιητικό μας, να λειτουργεί καλύτερα σε μόνιμη βάση, χωρίς να υπερ-λειτουργεί.
-Βοηθάει τα κύτταρα να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
-Αντιμετωπίζει τις ζαλάδες και την εμβοή των αυτιών.
-Με επιθέματα από τη ρίζα αντιμετωπίζεται ο πυρετός, αλλά και η εφίδρωση και η δίψα.
-Η ρίζα ελαττώνει επίσης την αιμόπτυση και ανακουφίζει από τον βήχα.
-Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν την χρησιμότητά του στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
-Αντιμετωπίζει την σεξουαλική ανικανότητα στους άνδρες.
-Βοηθά στους πόνους της πλάτης και της μέσης.
-Επιδρά θετικά στην νυκτοουρία.
-Αντιμετωπίζει τους ιλίγγους.
-Μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων.


ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

Διατροφική αξία:
-345 θερμίδες/100 γρ.
-0,1% λιπαρά
-13% πλήρη φυτική πρωτεΐνη, με 18 αμινοξέα, τα μισά εκ των οποίων σε ελεύθερη μορφή -όχι δεσμευμένες σε πρωτεΐνες.
-8,2% βασικά λιπαρά οξέα, τα μισά εκ των οποίων είναι πολυακόρεστα.
-67,7% υδατάνθρακες, 10% σε ίνες, 36% σε πολυσακχαρίδια και μόλις 21,7% σε σάκχαρα.

Βιταμίνες:
-Β1, Β2, Β5 σε μικρή ποσότητα, Β6.
-C σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.
-Ε, η οποία σπάνια βρίσκεται σε φρούτα.

Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία:
-Ασβέστιο
-Χαλκό
-Γερμάνιο
-Σίδηρο
-Μαγνήσιο
-Φώσφορο
-Κάλιο
-Σελήνιο
-Νάτριο
-Ψευδάργυρο
-και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία.

Αντιοξειδωτικά:
Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση των Κινέζων ότι πρόκειται για το φυτό της μακροζωΐας και της αντιγήρανσης.
-5 καροτονοειδή: βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη, λυκοπαΐνη, κρυπτοξανξίνη και ζεαξανθίνη.
-Ριβοφλαβίνη
-Ασκορβικό οξύ
-Κυστίνη
-Μαγγάνιο

Φυτοθρεπτικά συστατικά - Phytonutrients:
-5 LbGp πολυσακχαρίτες, οι οποίοι ρυθμίζουν τα αντισώματα, αποτρέπουν μεταλλάξεις του DNA, και αυξάνουν τα επίπεδα δισμουτάσης στο αίμα.
-Βηταΐνη, που προστατεύει το DNA, αυξάνει την παραγωγή χολής στο συκώτι, ηρεμεί τα νεύρα, βελτιώνει την μνήμη, συμβάλλει στην αύξηση των μυών, αποτρέπει ασθένειες του συκωτιού, και αποτοξινώνει το συκώτι.
-Φυσαλίνη, αντικαρκινογόνα, αποτρέπει την εμφάνιση λευχαιμίας, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και θεραπεύει την ηπατίτιδα Β.
-Σεσκιτερπενοειδή, εκκριταγωγός της αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης, αντιμετωπίζει τον καρκίνο του τραχήλου, τα προβλήματα από την εμμηνόπαυση, ενώ ενισχύει την καρδιά και βοηθά στα προβλήματα πίεσης.
-Σολαβετιβόνη, μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο.
-Βήτα-σιτοστερόλη, αντιφλεγμονώδες, χαμηλώνει την χοληστερόλη, θεραπεύει την σεξουαλική ανικανότητα και τα προβλήματα του προστάτη.

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:

Τα φρούτα και η ρίζα μπορούν να καταναλωθούν ως βάμμα ή τσάι, γύρω στα 200 ml ημερησίως, αλλά συνήθως καταναλώνονται τα φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, γύρω στα 15-30 γρ. Υπολογίστε 4-6 αποξηραμένα γκότζι μπέρι ανά γραμμάριο. Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα από υπερδοσολογία, ούτε αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά η συνιστώμενη δοσολογία είναι θεωρητικά επαρκής για να έχετε όλα τα οφέλη αυτού του υπέροχου φρούτου.

Οι κυριότερες φαρμακευτικές ιδιότητες αναλυτικότερα

1.Αντιοξειδωτική δράση
Η αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών στον οργανισμό του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα μακρομόρια και τα κύτταρα του οργανισμού. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να δράσουν σε διάφορα στάδια. Ανάλογα με το επίπεδο της επίδρασης που έχουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες συμπεριφέρονται διαφορετικά.
Στο γκότζι, οι βιταμίνες C και Ε, τα καροτινοειδή, τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά οξέα και οι πολυσακχαρίτες, παίζουν σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο αν και διαφορετικό στον οργανισμό του ανθρώπου.
Πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αλλά και πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν αντιοξειδωτική δράση. Ο Cai και συνεργάτες του (2004) αξιολόγησαν την αντιοξειδωτική αυτή δράση 112 ειδών με την μέθοδο TEAC.
Επιστημονικό
όνομα
Κοινό
όνομα
Μέρος του φυτού (ξηρό)
TEAC
Punica granatum
Ρόδι
επιδερμίδα
6240
Camellia sinensis
Τσάι
Νέο φύλλο
5268
Rheum sinensis
Ρέον
Ρίζα
2108
Lycium barbarum
Γκότζι
καρπός
491
Lycopersicon
Esculentum
Ντομάτα
Καρπός
149
Brassica oleracea
Μπρόκολο
Καρπός
101
Actinidia chinensis
Ακτινίδιο
καρπός
49
Από τον προηγούμενο πίνακα φαίνεται ότι ενώ σε σχέση με τον μέσο όρο σε TEAC (788) το γκότζι ευρίσκεται κάτω από αυτόν (491) σε σχέση με τα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα.
Σύμφωνα με το πιο γνωστό τέστ αξιολόγησης αντιοξειδωτικής δράσης ORAC το γκότζι έχει πολύ καλή θέση.
Επιστημονικό
όνομα
Τμήμα του φυτού
ORAC (μmol TE/100g)
Cinnamomum verum
Φλοιός καννέλας
131420
Theobroma cacao
Κακάο σκόνη καρπού
40200
Junglans regia
καρύδι
13541
Cynara scolymus
αγγινάρα
6552
Vitis vinifera
Κόκκινο κρασί
4523
Punica granatum
ρόδι
4479
Malus pumila
μήλο
3898
Lyceum barbarum
Γκότζι
3290
Brassica oleracea
Κόκκινο λάχανο
3145
Camellia sinensis
Πράσινο τσάι
1253
Lycopersicon esculatum
Ντομάτα καρπό
179
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο καρπός του γκότζι έχει προληπτική δράση όσον αφορά ασθένειες όπως ο διαβήτης, μερικά είδη καρκίνου, ηπατίτιδα, θρόμβωση.
2.Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Σε πειράματα επάνω σε πειραματόζωα έχει παρατηρηθεί ότι με κατανάλωση καρπών γκότζι, αύξηση των λευκοκυττάρων Τα με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εμφάνιση αντικαρκινικών ιδιοτήτων.
3.Υπογλυκαιμικά και υπολιπαιμικά φαινόμενα
Μία κατανάλωση 10 ημερών με διάφορα παράγωγα των καρπών του γκότζι, από κουνέλια που παρουσίαζαν υπερλιπαιμία λόγω του διαβήτη, μείωση σε σημαντικό βαθμό την γλυκαιμία τους, αλλά και την συνολική περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κυρίως σε τριγλυκερίδια.
4.Αντιμετώπιση της στειρότητας
Οι πολυσακχαρίτες του γκότζι είναι ουσίες που θεωρούνται ότι δρουν εναντίον της στειρότητας.
5.Προστασία εναντίον της ασθένειας Αλζχάιμερ
Επίσης οι πολυσακχαρίτες του γκότζι ενεργούν ανασταλτικά έναντι της ασθένειας αλζχάιμερ.
goji berry
Οι χρήσεις του γκότζι μπέρρι
Στην μαγειρική
Στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Francois Couplan, τα νεαρά φύλλα του γκότζι, μπορούν να καταναλωθούν μαγειρεμένα όπως επίσης και σαν αφέψημα. Λόγω της περιεκτικότητας που έχουν οι καρποί σε σαπωνίνες και σολανίνη, καλύτερα είναι οι καρποί να καταναλώνονται σαν αποξηραμένοι αφού έχουν συγκομισθεί σε πλήρη ωριμότητα και όχι νωποί για να αποφεύγονται τυχόν στομαχικές ανωμαλίες.
Στην Κίνα
Στην Κίνα παρασκευάζεται ένα έδεσμα από καρπούς γκότζι με φύλλα από κράμβη. Επίσης υπάρχει μία πολύ μεγάλη παράδοση κατανάλωσης των «λειτουργικών τρόφιμα» στην Κίνα με στόχο την ισορροπία στον ανθρώπινο οργανισμό του qi την ενίσχυση της λειτουργίας του συκωτιού και των νεφρών σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.
Συνήθως καταναλώνεται το γκότζι μέσα σε σούπες με ρύζι, ή σε φαγητά με λαχανικά ή κοτόπουλο.
Επίσης χρησιμοποιείται σαν αφέψημα μαζί με το τσάι, ή με τα άνθη του χρυσάνθεμου. Το βρίσκουμε επίσης σαν «τονωτικό» σε λικέρ γκότζι που παρασκευάζεται με εμβάπτιση σε αλκοόλ ενός μίγματος καρπών γκότζι αλλά και ginseng.
Φαρμακευτικές χρήσεις
Το γκότζι χρησιμοποιείται σαν φαρμακευτικό φυτό στην Κίνα εδώ και 2000 χρόνια. Μόνο όμως ο καρπός του Lycium barbarum έχει αναγνωρισθεί σαν φαρμακευτικός. Ο καρπός του γκότζι θεωρείται ότι τονώνει την λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών αλλά και βελτιώνει την όραση.

Προσοχή Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να μπερδευτούμε και να αγοράσουμε φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) ακατάλληλα για καλλιέργεια.Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια :
 • Έχουν λογχοειδή φύλλα (όπως περίπου το σχήμα των φύλλων της ελιάς)
 • Έχουν την τάση να αναπτύσσονται πάνω σε έναν βασικό κορμό (όπως τα αμπελοειδή)
 • Δίνουν γλυκούς καρπούς, όταν κοκκινίσουν (για την ακρίβεια έχουν ένα πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα) και στην πλειοψηφία τους έχουν μακρόστενο σχήμα.
Γκοτζι μπερυ, πως η ελπίδα έγινε καταστροφή
https://www.youtube.com/watch?v=BpyOga2EXKQ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ  ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ (GOJI BERRY)?

Οι καλύτερες εποχές για φυτέψουμε τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στο χωράφι είναι ηΆνοιξη και το Φθινόπωρο.
Την Άνοιξη
Αν τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά μας έχουν φύλλωμα, ξεκινάμε να φυτεύουμε αμέσως μετά τις τελευταίες κρύες μέρες και αφού δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος παγετού.
Στις νότιες και νησιωτικές περιοχές, φυτεύουμε τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στο χωράφιαπό τον Απρίλιο.
Στις πιο ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας φυτεύουμε τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στα μέσα Ιουνίου .
Το Φθινόπωρο
Φυτεύουμε τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στο χωράφι μέχρι τα τέλη Νοέμβρη για να έχουν ταφυτά μας περίπου ένα μήνα χρόνο να προσαρμοστούν πριν αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα τους.
Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά για να φυτευτούν, θα πρέπει να διαθέτουν, ένα και μοναδικό βλαστό (κατακόρυφο) και το ύψος του θα πρέπει να είναι πάνω από 50 εκατοστά. Αυτός ο ένας και μοναδικός βλαστός, θα παραμείνει ο κεντρικός κορμός του φυτού, για όλη την διάρκεια της ζωής του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry).
Φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μικρότερα σε ύψος, είναι πολύ ευαίσθητα ή όχι επαρκώς αναπτυγμένα για καλλιέργεια.
Επίσης φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) με περισσότερους βλαστούς μέσα από το χώμα της γλάστρας, ή με διακλαδώσεις ακριβώς πάνω από το χώμα, είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια.
Τα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) που θα αγοράσουμε για καλλιέργεια θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον, ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και οπωσδήποτε το ειδικό ΤΡΙΠΛΟΤΥΠΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΦΥΤΩΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ σφραγισμένο (θεωρημένο δηλαδή) από το αρμόδιο ΚΕΠΠΥΕΛ.
Χωρίς τα παραπάνω η διακίνηση φυτών Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) (πολλαπλασιαστικού υλικού) για καλλιέργεια είναι παράνομη και το ρίσκο να βρεθούμε με ακατάλληλα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) για καλλιέργεια πολύ μεγάλο.
Μην αγοράσετε λοιπόν φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) χωρίς να σας παρέχουν τα παραπάνω έγραφα.
Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι μια καινούρια καλλιέργεια για όλη την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή αλλά και η εναρμονισμένη Ελληνική νομοθεσία προβλέπουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για πληθώρα φυτών.
Κάθε φυτό που προσφέρεται για καλλιέργεια ανήκει σε μια από τις βασικές κατηγορίες καλλιεργειών. Δενδρώδη, αμπελοειδή, μεγάλης έκτασης, κηπευτικά, κλπ.
Τα φυτά που κατά την νομοθεσία, προορίζονται για εμπορία με σκοπό τον πολλαπλασιασμό ή την καλλιέργεια, ονομάζονται πολλαπλασιαστικό υλικό.
Ανάλογα το είδος του φυτού, αλλά και τις τεχνικές οδηγίες, φυτουγειονομικού κινδύνου εξάπλωσης ιών ή βακτηρίων κλπ, απαιτούνται για την διακίνηση των φυτών διαφορετικά πιστοποιητικά.
Για να μην πελαγώνουμε, το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) δεν ανήκει σε καμία κατηγορία που να προβλέπονται, συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής και πιστοποίησης, πέρα από τους γενικούς κανόνες φυτο-υγείας, που στην ουσία εγγυάται ο παραγωγός τους, ο οποίος ελέγχεται  από τις αρμόδιες αρχές.
Η εγγύηση μας λοιπόν (ότι αγοράσαμε πιστοποιημένα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry)), είναι η δήλωση της ποσότητας των φυτών που θα διαθέσει για κάθε χρονιά, στο αρμόδιο ΚΕΠΠΥΕΛ(Κέντρο Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων) της περιοχής του, ο παραγωγός των φυτών.
Η δήλωση αυτή του φυτωριούχου Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) και η σήμανση (η ετικέτα δηλαδή) που θα πρέπει να έχει το φυτό ή παρτίδα φυτών, με απαραίτητα τα στοιχεία του παραγωγού και του αρμόδιου ΚΕΠΠΥΕΛ για τον έλεγχο, είναι η πιστοποίηση που μπορεί να υπάρξει σήμερα.
Καρτελάκια με φωτογραφίες καρπών ή φυτών Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), με ωραία χρώματα, χωρίς το όνομα και τη διεύθυνση του παραγωγού τους, αλλά και του αρμόδιου ΚΕΠΠΥΕΛ δεν είναι πιστοποίηση.
Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να μπερδευτούμε και να αγοράσουμε φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) ακατάλληλα για καλλιέργεια. Ακόμα και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να πάτε να ρωτήσετε, κανένας δεν μπορεί να σας απαντήσει με σιγουριά.
Στην αγορά κυκλοφορούν δύο εντελώς διαφορετικά φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μεταξύ τους. Άσχετα με το όνομα τους (όλοι σαν Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) τα πουλάνε) υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, ακόμα και στα πρώτα στάδια ανάπτυξης τους.
Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια :
 • Έχουν λογχοειδή φύλλα (όπως περίπου το σχήμα των φύλλων της ελιάς)
 • Έχουν την τάση να αναπτύσσονται πάνω σε έναν βασικό κορμό (όπως τα αμπελοειδή)
 • Δίνουν γλυκούς καρπούς, όταν κοκκινίσουν (για την ακρίβεια έχουν ένα πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα) και στην πλειοψηφία τους έχουν μακρόστενο σχήμα.

Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά που είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια:
 • Έχουν στρογγυλεμένα φύλλα (ειδικά τα μικρότερα φυλλαράκια)
 • Έχουν ποώδες σχήμα. Δεν μπορούν κα διαμορφωθούν με έναν βασικό κορμό δηλαδή και οι διακλαδώσεις των βλαστών, είναι ακανόνιστες και αναπτύσσονται προς κάθε κατεύθυνση.
 • Οι καρποί αφήνουν μια πικρή γεύση στο στόμα, αρκετά έντονη, το χρώμα τους είναι βαθύ κόκκινο και έχουν στην πλειοψηφία τους στρογγυλό σχήμα.
Σχετικά με τα κατάλληλα και ακατάλληλα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), έχουμε σχετικό άρθρο εδώ.
Επίσης υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες φυτών Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) από μέλη τουforum
Τέλος παρατηρήστε πολύ προσεκτικά, κάθε φωτογραφία φυτών Γκότζι Μπέρι (Goji Berry)από καλλιέργεια στην Κίνα, καθώς επίσης δείτε πολύ προσεκτικά, σχετικά βίντεο, από τις εκείκαλλιέργειες Γκότζι Μπέρι (Goji Berry).
Προσπαθούμε, να δημιουργήσουμε Ελληνικές φυτείες Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) και να παράγουμε καρπούς Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), σαν αυτούς που παράγουν οι Κινέζοι.
Είναι λοιπόν επιπολαιότητα, την στιγμή που προσπαθούμε να αντιγράψουμε την καλλιέργεια των Κινέζων, να παρατηρούμε φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) που φύτεψε, ένας Τούρκος, ή ένας Βούλγαρος αγρότης.
Με το όνομα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), αναφέρονται πάρα πολλά φυτά αλλά και ο γνωστός για τις ιδιότητες του καρπός.
Τα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) που καλλιεργούνται για τους καρπούς τους στην Κίνα ταξινομούνται βοτανολογικά όπως παρακάτω:
Οικογένεια (family) : Solanaceae (σολανάτσε) Σολανώδη
Γένος (genus) : Lycium (Λίσιουμ) Λύκιο
Είδος (species) : Barbarum (μπαρμπάρουμ) ή Chinensis (τσινένσις)
Πολλές φορές θα διαβάσετε για ποικιλίες Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), με πολλές και διάφορες ονομασίες. Μερικές από αυτές είναι, sweet berrysweet rosy, life berryNo1N1No4,No6NQ1κλπ
Καμία μα καμία από τις παραπάνω “ποικιλίες” Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), δεν υπάρχει επίσημα καταχωρημένη πουθενά στον κόσμο. Όποια αναφορά πέρα από τα γνωστά είδη (ποικιλίες δηλαδή) barbarum ή Chinensis, είναι εντελώς ανακριβή και στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Κατάλληλα λοιπόν για καλλιέργεια, είναι τα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), που παράγουν τους ίδιους γλυκούς καρπούς, όπως και των Κινέζων καλλιεργητών, άσχετα για την ώρα με το πώς τα ονομάζει ο καθένας.
Οι γνωστοί πλέον καρποί Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), που κυκλοφορούν στην αγορά, σπάνια αναγράφουν το είδος του φυτού που τα παρήγαγε.
Αυτό συμβαίνει διότι, ευεργετικές ιδιότητες έχουν μόνο οι καρποί που προέρχονται από τα συγκεκριμένα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), χωρίς κάποιο από αυτά, να έχει πιο πολλά οφέλη για την υγεία.
Τα δύο αυτά είδη, του καλλιεργούμενου (στην Κίνα) γένους  Lycium (Λίσιουμ) ή αλλιώςΓκότζι Μπέρι (Goji Berry), είναι σχεδόν τα ίδια. Κανένας πέρα από την Κίνα, δεν μπορεί να αναγνωρίσει με βεβαιότητα το ένα με το άλλο είδος και οι όποιες αναφορές, για διακριτές διαφορές, είναι εντελώς αυθαίρετες.
Πολλές φορές μάλιστα αναφέρεται ότι τα δύο είδη είναι απλά συνώνυμα. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία έγκυρη αναφορά για διαφορές όπως, το ένα έχει γλυκούς καρπούς και το άλλο πικρούς.
Και τα δύο είδη, παράγουν τους γλυκούς καρπούς Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) που μάθαμε από τους Κινέζους.
Δυστυχώς, πολλοί καλλιεργητές Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στη χώρα μας, έχουν προμηθευτεί φυτά ακατάλληλα για καλλιέργεια από διάφορους προμηθευτές και διακινητές.
Από την έρευνά μας, σχεδόν 8 στους δέκα καλλιεργητές που φύτεψαν Γκότζι Μπέρι (Goji Berry)δεν θα πάρουν ποτέ το εισόδημα που προσδοκούσαν, διότι τα φυτά τους είναι καλλωπιστικά (στην Αγγλία τα χρησιμοποιούν χρόνια για φράχτες στα αγροκτήματα).
Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά αυτά δεν θα δώσουν ποτέ τους καρπούς που περιμένετε να καταναλωθούν νωποί ή να αποξηραθούν διότι:
 • Δεν είναι κατάλληλα για γραμμική καλλιέργεια
 • Παρόλο που ανθίζουν αρκετά, “δένουν” ελάχιστους καρπούς
 • Οι καρποί είναι πικροί και δεν τρώγονται

Μεγάλη προσοχή λοιπόν στα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) που θα προμηθευτείτε για καλλιέργεια αλλά και για τον κήπο σας αν θέλετε να έχετε πολλούς γλυκούς καρπούς Γκότζι Μπέρι (Goji Berry).
Τα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) που είναι ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για παραγωγή βρώσιμων γλυκών στη γεύση, αλλά και πολλών καρπών ανά δέντρο, είναι αυτά που έχουν λογχοειδή μικρά φύλλα, με σκούρο πράσινο χρώμα, όπως στις παρακάτω φωτογραφίες:


(επιλέξτε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση)

Τα παρακάτω φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για καλλιέργεια καιπαραγωγή εμπορεύσιμων καρπών Γκότζι Μπέρι (Goji Berry). Είναι εύκολη η αναγνώριση τους από την μορφή των φύλλων τα οποία είναι στρογγυλεμένα και πιο ανοιχτό πράσινο το χρώμα τους.
Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες:


(επιλέξτε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση)
Δείτε με προσοχή τα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) των φωτογραφιών και παρακαλώ επικοινωνήστε αμέσως μαζί μας, αν τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά σας μοιάζουν με αυτά των ακατάλληλων φυτών που βλέπετε πιο πάνω.
Στην περίπτωση που έχετε φυτέψει, σε χωράφι για καλλιέργεια ή στον κήπο σας, Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά όπως τα παραπάνω ακατάλληλα για παραγωγή βρώσιμων καρπών Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), θα πρέπει να τα ξεριζώσετε το συντομότερο δυνατόν.
Μετά τον δεύτερο χρόνο, τα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) θα έχουν πολύ βαθειά ρίζα, στο χωράφι ή τον κήπο και θα είναι δύσκολο να τα ξεριζώσετε οριστικά.
Έχουμε αρχίσει την καταγραφή των καλλιεργητών με ακατάλληλα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) και θα είμαστε στο πλευρό τους για κάθε βοήθεια. ( Συμβουλές για την καλλιέργεια, εκπτώσεις τιμών για επαναφύτευση κατάλληλων φυτών Γκότζι Μπέρι (Goji Berry),κλπ.)
Πάρτε μέρος στην προσπάθεια μας για επιτυχημένη καλλιέργεια των φυτών Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στη χώρα μας επικοινωνώντας μαζί μας. Δεν θα σας κοστίσει τίποτα η δήλωση των στοιχείων σας αλλά και της καλλιέργειας σας και σίγουρα θα σας φανούμε χρήσιμοι σε πολλά επίπεδα.
Αυτή τη φορά πάρτε την σωστή απόφαση και συνεργαστείτε με τους ειδικούς για την καλλιέργεια Γκότζι Μπέρι (Goji Berry). Κάνετε τη σωστή κίνηση και μην σπαταλάτε άδικα και άσκοπα τα χρήματα σας.
Πηγή