Έρευνα: Πώς να έχω καθαρές αρτηρίες και να αποτρέψω αθηροσκλήρυνση καρδιαγγειακά εγκεφαλικά


Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι πάνω από όλα οποίος πιστεύει ότι:
  • Υπάρχει μαγικό ρόφημα που θα καθαρίστε αρτηρίες και καρδιά σε ΧΧΧ ώρες
  • Θα καθαρίστε τις φραγμένες αρτηρίες με ένα απλό ρόφημα 
  • Θα ξεβουλώσει τις φραγμένες αρτηρίες με ένα μαγικό βότανο
Δεν υπάρχει λόγος να διαβάσει τη συνέχεια του άρθρου.


Oλα αυτά περί ξεβούλωμα - ξέφραγμα - καθάρισμα αρτηριών με μαγικές συνταγές απέχουν μακράν από την πραγματικότητα. ΔΕΝ υπάρχει μαγικό βότανο ή χυμός που καθαρίσει τις αρτηρίες , υπάρχει όμως τρόπος ζωής και διατροφής που θα σας ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΣΕΙ από καρδιαγγειακά - εγκεφαλικά αρτηριοσκλήρυνση - πίεση - διαβήτη

Ερευνά:Το ανθρώπινο σώμα έχει κατασκευασθεί να τρώει και να καταναλώνει ΦΥΣΙΚΑ προϊόντα διατροφής (Φρούτα , λαχανικά , καρπούς , κρέας , ψάρι ) , 
Όσο περισσότερο αλλοιώνουμε την φύση των τροφών που τρώμε τόσο πιο πολλά προβλήματα υγείας έχουμε: Π.χ όταν λέμε κρέας εννοούμε κρέας χωρίς διοξίνες και αυξητικές ορμόνες , όταν λέμε φρούτα ενοούμε φρούτα χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων και προϊόντων υπερλίπανσης , όταν λέμε ψάρι δεν ευνοούμε και μισό μισό αλάτι κ.τ.λΣτο αυτοκίνητό σας θα του βάζατε Νέφτι αντί για βενζίνη ?
Θα μου πείτε ΟΧΙ γιατί δεν έχει κατασκευαστεί να καταναλώνει νέφτι και αν του βάλω θα το κάψω
Τότε μήπως καίμε το σώμα μας αφού δεν έχει κατασκευαστεί να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες αλκοόλ , αλατιού , λίπους , γλυκών , χημικών κ.τ.λ ?
Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή πεθαίνουν από στεφανιαία καρδιακή νόσο.
Βασική αιτία είναι φυσικά οι φραγμένες αρτηρίες που εμποδίζουν τη ροή του αίματος και κουράζουν την καρδιά. 

Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής με επεξεργασμένα τρόφιμα , με αφύσικα μεγάλες ποσότητες κρέατος με κακά  κορεσμένα λιπαρά και όχι φυσικά ακόρεστα λιπαρά  , η κατανάλωση αφύσικα γλυκών τροφίμων και υπερβολής στην κατανάλωση ζάχαρης , το κάπνισμα , το αλκοόλ , το αφύσικα πολύ αλάτι είναι μικρές καθημερινές βόμβες για την ομαλή λειτουργία της μηχανής του οργανισμού μας

Τι είναι η περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια (ΠΑΑ) – Στένωση και απόφραξη αρτηρίας

Οι αρτηρίες φυσιολογικά είναι λείες εσωτερικά, αλλά με την πάροδο της ηλικίας το εσωτερικό τους τοίχωμα μπορεί να γίνει παχύ και ανώμαλο από εναποθέσεις υλικών όπως χοληστερόλη, ασβέστιο, κατεστραμμένα κύτταρα και ινώδης ιστός. Οι εναποθέσεις αυτές αποτελούν τη λεγόμενη αθηρωματική πλάκα, που είναι κάτι παρόμοιο με το «πουρί» των σωλήνων νερού. Αυτό ονομάζεται αθηροσκλήρυνση.Εικόνα ΑΡΙΣΤΕΡΑ: φυσιολογική αρτηρία – Εικόνα ΔΕΞΙΑ: αρτηρία με σημαντικές αθηροσκληρυντικές στενώσεις

Μια πλάκα μπορεί να επιπλακεί από αιμορραγία στο εσωτερικό της, τεμαχισμό της και επικόλληση θρόμβων αίματος. Η επιπλεγμένη αθηροσκλήρυνση μπορεί να στενέψει μια αρτηρία (στένωση) ή να την κλείσει εντελώς (απόφραξη). Η αθηροσκλήρυνση έχει την τάση να εμφανίζεται στις θέσεις όπου οι αρτηρίες διακλαδίζονται.

Οι αρτηρίες φέρνουν οξυγονωμένο αίμα και θρεπτικές ουσίες από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Όταν συσσωρευτεί αρκετή πλάκα, σε βαθμό τέτοιο που να μειωθεί η ροή του αίματος και του οξυγόνου προς τα κάτω μέλη, δηλαδή όταν συμβεί στένωση ή απόφραξη των αρτηριών που τα τροφοδοτούν με αίμα, η πάθηση ονομάζεται περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια (ΠΑΑ) ή περιφερική αγγειακή νόσος (ΠΑΝ). Οι αρτηρίες που μπορεί να προσβληθούν στην ΠΑΑ είναι η κοιλιακή αορτή, οι λαγόνιες, οι μηριαίες, η ιγνυακή και οι κνημιαίες αρτηρίες.


Symptoms and Treatments for Peripheral Artery Disease (PAD)


Σε τι θα μου χρησιμεύσει το να γνωρίζω ότι έχω περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια εφόσον δεν έχω ενοχλήματα;
Μπορεί να αισθάνεστε καλά και όμως να έχετε αποφρακτική αρτηριοπάθεια στα κάτω μέλη ή παρόμοια πάθηση στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά ή τον εγκέφαλο.
Είναι σημαντικό να αρχίσετε θεραπεία για αυτή την πάθηση εγκαίρως, αλλιώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος όχι μόνο να χάσετε το πόδι σας, αλλά και να πάθετε έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αντιμετωπίζετε τον ίδιο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού όπως ένας ασθενής που έχει ήδη υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου.


Τι προκαλεί την περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια;
Η ΠΑΑ προκαλείται από την αθηροσκλήρυνση των περιφερικών αρτηριών (αορτής και των κάτω μελών).
Προσβάλλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (συνήθως πάνω από 60 ετών). Στις δυτικές κοινωνίες, περίπου ένα στα τέσσερα έως πέντε άτομα πάνω από 70 ετών έχει ΠΑΑ. Οι άνδρες είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες.
Η ΠΑΑ είναι πολύ συχνότερη σε καπνιστές, διαβητικούς, υπερτασικούς, ασθενείς με αυξημένη χοληστερόλη και παχύσαρκους. Αυτές οι καταστάσεις, που προδιαθέτουν για αθηροσκλήρυνση, ονομάζονται παράγοντες (αθηρωματικού) κινδύνου. Ο συνδυασμός διαφόρων παραγόντων κινδύνου αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο για δημιουργία της πάθησης.

# Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω προειδοποίηση
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. 
Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.
Οδηγίες χρήσης των βοτάνων Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους. Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες. Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά. 
Δοσολογία Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.
Οι μορφές των βοτάνων Αφέψηµα : Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
Έγχυµα : Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε. 
Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα : Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους.
**Απόσπασμα από άρθρο του https://www.vita.gr/ σε συνεργασία με δρ. ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΛΤΣΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
#

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;
Αρχικά ο ιατρός θα σας ρωτήσει για τη γενική κατάσταση της υγείας σας, τα συμπτώματά σας και το ατομικό σας αναμνηστικό (δηλαδή, τι άλλες παθήσεις και παράγοντες κινδύνου έχετε). Μετά θα σας εξετάσει, ειδικά στην κοιλιά και τα κάτω μέλη εκτιμώντας την ένταση των σφυγμών στις αρτηρίες σας σε ορισμένες θέσεις.
Κατόπιν, αν ο ιατρός υποπτεύεται ΠΑΑ, μπορεί να προχωρήσει σε κάποιες από τις παρακάτω απλές εξετάσεις:

Μέτρηση σφυροβραχιόνιου δείκτη πίεσης [ankle-brachial pressure index, ABPI], δηλαδή μέτρηση και σύγκριση της συστολικής αρτηριακής πίεσης άνω και κάτω μελών
• Εξετάσεις αίματος περιλαμβανομένης της χοληστερόλης ή άλλων δεικτών αρτηριοπάθειας
Για ακριβέστερη εκτίμηση της έκτασης της πάθησης και του βαθμού της στένωσης ή της απόφραξης των αρτηριών – ειδικά όταν σχεδιάζεται επεμβατική θεραπεία – ο ιατρός μπορεί να ζητήσει:
Υπερηχογράφημα έγχρωμης ροής (triplex). Γίνεται με χρήση υπερήχων για να αναδειχθούν ανωμαλίες στη δομή και το εύρος των αγγείων καθώς και να μελετηθεί η ταχύτητα ροής του αίματος μέσα σ’ αυτά
Ψηφιακή αγγειογραφία κοιλιακής αορτής, λαγονίων αρτηριών και αρτηριών κάτω μελών. Χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ για ακτινογραφία των αρτηριών με έγχυση σκιαγραφικού μέσου. Αυτή η εξέταση γίνεται με χορήγηση τοπικού αναισθητικού φαρμάκου συνήθως στη βουβωνική περιοχή και αφού παρακεντηθεί η μηριαία αρτηρία προωθείται ένας καθετήρας προς τις αρτηρίες του ενδιαφέροντος
Αξονική αγγειογραφία (CTA). Χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ για την απεικόνιση των αγγείων
• Μαγνητική αγγειογραφία (MRA). Χρησιμοποιούνται μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για την απεικόνιση των αγγείων

Μπορεί να ανοίξει μόνη της η στενεμένη περιοχή της αρτηρίας;
Δυστυχώς αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο. Όμως η κατάσταση είναι δυνατό να βελτιωθεί, επειδή:
(i) οι κλάδοι των αρτηριών (η «παράπλευρη κυκλοφορία») μπορεί να μεγαλώσουν ώστε να μεταφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στο μέλος, και
(ii) οι μυς του μέλους μπορεί να προσαρμοστούν στη μειωμένη ροή αίματος και να την ανέχονται καλύτερα

Χρειάζομαι θεραπεία επειδή έχω αρτηριοπάθεια των κάτω μελών;
Αν τα συμπτώματα είναι ήπια δεν χρειάζεστε επέμβαση. Όμως, επειδή η αρτηριοπάθεια είναι προειδοποιητικό σήμα για καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια, πρέπει να ελέγξετε τους παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία κλπ
Η διαλείπουσα χωλότητα σε πολλούς ασθενείς μένει σταθερή για μεγάλα διαστήματα ή βελτιώνεται με τη συντηρητική αγωγή. Αν όμως περιορίζει πολύ το βάδισμά σας και αυτό έχει επιπτώσεις στον τρόπο ζωής σας, ο αγγειοχειρουργός θα συζητήσει τις θεραπευτικές δυνατότητες μαζί σας.
Στην κρίσιμη ισχαιμία του μέλους, απαιτείται επέμβαση για να βελτιωθεί η κυκλοφορία, αλλιώς οι μικρές επιφανειακές πληγές μπορεί να εξελιχθούν σε γάγγραινα και να χαθεί το μέλος.

Πώς θεραπεύεται η αρτηριοπάθεια των κάτω μελών;
Υπάρχουν τρεις θεραπευτικές προσεγγίσεις: συντηρητική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, ενδαγγειακή επέμβαση.
Συντηρητική αγωγή – Αυτή περιλαμβάνει: (i) Αλλαγή τρόπου ζωής (ii) Φαρμακευτική αγωγή. Σε όλους τους ασθενείς θα συστηθεί να παίρνουν ένα αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο (Ασπιρίνη ή παρόμοιο) και υπολιπιδαιμική αγωγή (στατίνες, φιμπράτες) (iii) Ασκήσεις βαδίσματος. Το τακτικό βάδισμα, για παράδειγμα τουλάχιστον επί 30 λεπτά 3-5 φορές την εβδομάδα ενδέχεται να βελτιώσει τα συμπτώματά σας σε μερικούς μήνες.
Αρτηριακή παράκαμψη (bypass) με μόσχευμα – Με την εγχείρηση αυτή δημιουργείται μια παρακαμπτήριος οδός γύρω από ένα στενωμένο ή αποφραγμένο τμήμα αρτηρίας ενός κάτω μέλους. Για να γίνει η παράκαμψη ο αγγειοχειρουργός χρησιμοποιεί μια φλέβα σας ή ένα πλαστικό μόσχευμα και το συνδέει πάνω και κάτω από το αποφραγμένο τμήμα. Έτσι υπάρχει μια νέα οδός της ροής του αίματος προς το πόδι. Η εγχείρηση αυτή γίνεται με γενική ή με περιοχική (επισκληρίδιο ή ραχιαία) αναισθησία.
Αγγειοπλαστική με ή χωρίς τοποθέτηση stent – Σε μερικές περιπτώσεις, ο αγγειοχειρουργός θεωρεί ότι αυτή είναι η καταλληλότερη επέμβαση για σας ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος προς το πόδι σας. Γίνεται με τοπική αναισθησία. Εδώ, η αποφρακτική βλάβη στην αρτηρία διανοίγεται με ένα μπαλόνι υπό ακτινολογικό έλεγχο. Μερικές φορές ένα μεταλλικό stent (= ενδονάρθηκας), που καλύπτει το μπαλόνι, πιέζεται πάνω στο εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας για να τη διατηρήσει ανοικτή.
Γενικά, η επιλογή του τύπου της επεμβατικής θεραπείας εξαρτάται από τη μορφή και την έκταση των αποφρακτικών βλαβών καθώς και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας και την παρουσία άλλων παθήσεων.
Σε ακραίες περιπτώσεις, ειδικά αν υπάρχει γάγγραινα και πόνος που δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, ο αγγειοχειρουργός μπορεί να συστήσει να γίνει ακρωτηριασμός του μέλους. Αυτό συμβαίνει όταν η κυκλοφορία στο μέλος είναι πολύ μειωμένη και δεν μπορεί να βελτιωθεί.
Ο αγγειοχειρουργός είναι ο μόνος ιατρός εκπαιδευμένος να προσφέρει όλους τους τύπους θεραπείας στην ΠΑΑ και, επομένως, αρμόδιος να αποφανθεί για τη σωστότερη θεραπευτική επιλογή προς όφελος του ασθενή του. - Copyright © 2017 Ζαχαρίας Ανδρουλακάκης ΑγγειοχειρούργοςΠως θα το καταλάβουμε
Η ΠΑΑ (PAD) μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Αν η νόσος προκαλεί αξιόλογη μείωση της ροής αίματος προς τα πόδια, μπορεί να εμφανιστεί διαλείπουσα χωλότητα ή (σε σοβαρότερες περιπτώσεις) κρίσιμη ισχαιμία.

- Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η διαλείπουσα χωλότητα, δηλαδή πόνος στα κάτω μέλη (γάμπες, μηροί, γλουτοί ή πέλματα) που συμβαίνει μόνο όταν βαδίζετε, ενώ εξαφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά αφού σταματήσετε και ξεκουραστείτε. Μπορεί να μην αισθάνεστε ακριβώς πόνο, αλλά σφίξιμο, βάρος ή αδυναμία στο μέλος. Η διαλείπουσα χωλότητα παρουσιάζεται γρηγορότερα όταν βαδίζετε σε ανηφόρα, οπότε οι απαιτήσεις των μυών σε αίμα γίνονται μεγαλύτερες όμως δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει η μειωμένη ροή αίματος προς τα κάτω μέλη. Με τον καιρό μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε το ενόχλημα σε μικρότερες αποστάσεις.

- Σοβαρότερη κατάσταση που οφείλεται σε προχωρημένη ΠΑΑ είναι η κρίσιμη ισχαιμία, δηλαδή όταν η ροή του αίματος στους ιστούς των κάτω μελών είναι τόσο μειωμένη ώστε δεν επαρκεί ούτε κατά τη διάρκεια της ανάπαυσής τους. Στην κατάσταση αυτή εκτός από πόνο στο περπάτημα μπορεί να έχετε σοβαρό πόνο στην άκρη του ποδιού και τα δάκτυλα ακόμη και σε ακινησία, ιδιαίτερα τη νύχτα ή – ακόμη χειρότερα – μπορεί να έχετε πληγές στην κνήμη, το πόδι ή τα δάκτυλα (άτονα έλκη κάτω μελών) που δεν επουλώνονται. Η κρίσιμη ισχαιμία απειλεί τη βιωσιμότητα του μέλους. Αν η κυκλοφορία δε βελτιωθεί, είναι πολύ πιθανό οι πληγές να εξελιχθούν σε νέκρωση των ιστών (που ονομάζεται γάγγραινα).
Copyright © 2017 Ζαχαρίας Ανδρουλακάκης Αγγειοχειρούργος

Το να μπορεί, λοιπόν, κανείς να αναγνωρίσει εγκαίρως τα προειδοποιητικά σήματα που "εκπέμπει" ο οργανισμός για να ενημερώσει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φραγμένων αρτηριών, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Δείτε τέσσερα βασικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε σοβαρό πρόβλημα απόφραξης στις αρτηρίες και πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας:


Στυτική δυσλειτουργία
Οι άνδρες έχουν την τύχη να έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα προειδοποίησης για σιωπηλή στεφανιαία νόσο. Όταν το να επιτευχθεί η στύση είναι δύσκολο ή αδύνατο, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι από φραγμένες αρτηρίες στην πύελο που εμφανίζεται πολύ πριν επέλθει μια καρδιακή προσβολή. Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των προβλημάτων στυτικής δυσλειτουργίας και της διαπίστωσης της στεφανιαίας νόσου, χρονικό διάστημα που είναι αρκετό για να λάβετε τα μέτρα σας.

Απώλεια μαλλιών – φαλάκρα
Σε μια νέα εμπεριστατωμένη έρευνα επάνω σε 37.000 άνδρες, αποδείχτηκε ότι η εκτεταμένη φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού είναι δείκτης αυξημένου κινδύνου για τη σιωπηλή στεφανιαία νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε μια άλλη έρευνα σε πάνω από 7.000 άτομα (οι 4.000 ήταν γυναίκες), διαπιστώθηκε ότι η μέτρια έως σοβαρή φαλάκρα διπλασίασε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και στα δύο φύλα.

Το σχήμα στον λοβό του αυτιού
Ένας από τους πιο παράξενους δείκτες καρδιακής νόσου είναι η πτυχή στον λοβό του αυτιού (συγκεκριμένα, μία γωνιακή πτυχή στο αυτί που εκτείνεται διαγώνια από το ακουστικό κανάλι στο κατώτερο άκρο του λοβού του αυτιού). Η πτυχή του αυτιού μπορεί να προκύψει από κακή κυκλοφορία του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών στην καρδιά. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρίζουν πως μια πτυχή στο αυτί δεν είναι παρά μόνο μια γενική ένδειξη γήρανσης, ερευνητές έδειξαν μέσω μιας εξελιγμένης μεθόδου αξονικής τομογραφίας για τη μέτρηση της σιωπηλής στεφανιαίας νόσου, ότι η πτυχή του αυτιού "προβλέπει" τις καρδιακές παθήσεις, ακόμη και αφότου οι συγγραφείς της έρευνας συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία και το κάπνισμα.

Πόνος στην γάμπα όταν περπατάτε
Η αρτηριοσκλήρωση μπορεί να μπλοκάρει τις αρτηρίες των ποδιών, ιδιαίτερα στους καπνιστές, προτού καν διαγνωστεί σε αυτούς στεφανιαία νόσος. Αυτό το σύμπτωμα απαιτεί άμεση ιατρική αξιολόγηση χωρίς καθυστέρηση. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τους παλμούς στα πόδια σας και θα εκτελέσει απλές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης των ποδιών και της ροής του αίματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κακής κυκλοφορίας στα πόδια.


Προσοχή !!! Εννοείτε ότι αν αναγνωρίσετε πάνω σας αυτά τα συμπτώματα θα τρέξετε στο Νοσοκομείο - Στα επείγοντα περιστατικά η συνέχεια του άρθρου αφορά και μόνο μόνο την πρόληψη και ΟΧΙ τη θεραπεία


Πρόληψη η καλυτερη θεραπέια
Η πρόληψη της καρδιακής νόσου είναι ο κύριος στόχος των καρδιολόγων. Έρευνες αναφέρουν ότι σχεδόν το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προβλεφθούν. Υπάρχουν όμως κάποια σιωπηλά σημάδια που πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες ότι οι αρτηρίες σας ενδέχεται να είναι φραγμένες. Γενικά σωστή διατροφή , το σωστό βάρος και άσκηση είναι το τρίπτυχο της πρόληψης και αν προσθέσουμε και λιγότερο άγχος και όχι κάπνισμα εχουμε κάνει BINGO

ΤΑ SOS
  • SOS#1: Σταματήστε εντελώς το κάπνισμα αν καπνίζετε
  • SOS#2: Να ελέγχετε το σάκχαρο αίματος, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, και αν είναι αυξημένα, να πάρετε κατάλληλη θεραπεία
  • SOS#3: Αν έχει διαγνωστεί πρόβλημα να παίρνετε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει δοθεί
  • SOS#4: Η τακτική άσκηση και η προσοχή στη διατροφή (μείωση κατανάλωσης ζωικών λιπών) έχουν ευεργετικά αποτελέσματα
  • SOS#5: Φροντίστε να διατηρείτε το βάρος σας σε κανονικά επίπεδα


20 τροφές που εμποδίζουν με φυσικό τρόπο την αποφραξη τών αρτηριών

Αποκαταστήστε την καλή λειτουργία της καρδιάς σας και διατηρήστε την υγιή με μια ποικιλία τροφών που έχουν την ικανότητα να αποφράσσουν και να καθαρίζουν τις αρτηρίες από τη συσσώρευση πλάκας, να μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση, και να μειώνουν τις φλεγμονές των αγγείων, τους κύριους ενόχους της καρδιαγγειακής νόσου.


Πολλές από τις τροφές που παραθέτουμε σε αυτή τη λίστα περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά, αντιοξειδωτικά, και διαλυτές φυτικές ίνες που κάνουν καλό, όχι μόνο στην καρδιά σας, αλλά σας βοηθούν να διατηρείτε υγιή το δέρμα, τα μαλλιά, την παραγωγή ορμονών και την λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Με τις τροφές αυτές θα αισθάνεστε ευεξία, θα έχετε περισσότερη ενέργεια, και θα βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών που προκαλούν παρενέργειες.

1. Σπαράγγια

Είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για τον καθαρισμό των αρτηριών, τα σπαράγγια περιέχουν φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως επίσης και αρκετές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Κ, Β1, Β2, C, και Ε. Τα σπαράγγια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη των θρόμβων του αίματος που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές καρδιαγγειακές νόσους. Μαγειρέψτε τα σπαράγγια στον ατμό ή φάτε τα ωμά για να πάρετε τη μέγιστη δυνατή ποσότητα βιταμινών από αυτά!

2. Αβοκάντο
Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε ένα σάντουιτς ή μια σαλάτα, προσθέσετε μερικές φέτες αβοκάντο αντί για μαγιονέζα ή κάποια κόκκινη σάλτσα του εμπορίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι καθημερινή κατανάλωση αβοκάντου έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και την LDL (κακή χοληστερόλη) 22% και αυξάνοντας 11% τα επίπεδα των HDL (η «καλή» χοληστερόλη που βοηθά να κρατήσει τις αρτηρίες καθαρές από την πλάκα). Το νόστιμο αυτό φρούτο δεν βοήθεια μόνο το κυκλοφορικό σας σύστημα και την καλή λειτουργία της καρδιάς, αλλά επίσης περιέχει περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 11 γραμμάρια φυτικών ινών, καθώς και μια εντυπωσιακή λίστα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, που κάνουν θαύματα στον οργανισμό σας.
Για να επωφεληθείτε από όλα τα πλεονεκτήματα του αβοκάντο, δοκιμάσετε να προσθέσετε το λάδι του αβοκάντο στη διατροφή σας. Διαβάστε ένα πρόσφατο άρθρο μας, που εξηγούμε τους πέντε λόγους για τους οποίους θα πρέπει να κάνετε κάτι τέτοιο.

3. Μπρόκολο.
Το μπρόκολο είναι ένα ακόμα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη Κ που βοηθά στην πρόληψη της αγγειακής αποτιτάνωσης (ασβέστωσης) ή την σκλήρυνση των αρτηριών. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του μπρόκολου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Αυτό το σούπερ υγιές λαχανικό προσφέρει επίσης φυτικές ίνες φιλικές για την καρδιά που βοηθούν στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του στρες, που μπορούν να προκαλέσουν εκδορές (και τελικά συσσώρευση πλάκας) στα αρτηριακά τοιχώματα.

4. Οι σπόροι Chia
Μπορείτε να τους συμπεριλάβετε καθημερινά σε μια διατροφή που προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες και το α-λινολενικό οξύ που περιέχεται σε μόλις 60 γραμμάρια σπόρων Chia μπορούν να βοηθήσουν στο να κρατήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές, αφού ρυθμίζουν την πίεση του αίματος, μειώνουν την LDL χοληστερόλη, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και αυξάνουν την HDL χοληστερόλη. Επίσης, επειδή η καθημερινή άσκηση είναι ένας άλλος επίσης εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσετε και να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς και να ξεβουλώσετε τις αρτηρίες, οι σπόροι Chia είναι διπλά αποτελεσματικοί. Οι επιπλέον πρωτεΐνες και τα θρεπτικά συστατικά που παίρνει ο οργανισμός σας από αυτή την υπερτραφή σας βοηθάνε στην προπόνηση και σας δίνουν τις απαραίτητες δυνάμεις που χρειάζεστε.

5. Κανέλα.
Πιθανόν να έχετε ακούσει πως μια κουταλιά ζάχαρη βοηθά τα φαρμάκια να πάνε κάτω. Όμως πιθανόν δεν ξέρατε ότι μια κουταλιά κανέλα κατεβάζει το ρίσκο να εμφανίσει κάποιος στο μέλλον μια καρδιακή νόσο. Μόλις μία κουταλιά της σούπας κανέλα την ημέρα έχει την ικανότητα να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει και προλαμβάνει τη συσσώρευση πλάκας. Η κανέλα είναι επίσης γεμάτη από αντιοξειδωτικά, τα οποία βελτιώνουν περαιτέρω την καρδιαγγειακή υγεία με την προστασία του αίματος από βλαβερές οξειδώσεις. Έτσι βγάλτε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας και αρχίστε να απολαμβάνετε τα οφέλη της κανέλας. Χρησιμοποιείστε τη σε ένα φλιτζάνι τσάι ή ρίξτε τη στον καφέ σας.

6. Έλαια Καρύδας.
Αγνοείστε τους παλιούς μύθους ότι όλα τα κορεσμένα λίπη είναι κακά, βλάπτουν την υγεία και πως αποτελούν την κύρια αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως την αθηροσκλήρωση. Τακτική κατανάλωση ελαίου ινδικής καρύδας – περίπου 2 ή 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα – μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες βοηθώντας τη μετατροπή της χοληστερόλης στο αίμα σε μια μορφή που το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει. Η υψηλή συγκέντρωση του μέσης αλυσίδας τριγλυκεριδίου λαυρικό οξύ, που περιέχεται στο λάδι της καρύδας, δύναται να βελτιώσει την πήξη του αίματος, καθώς και να διευκολύνει την εκτέλεση αντιοξειδωτικών λειτουργιών στη ροή του αίματος.

7. Καφές

Επίσης, σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζατε μέχρι σήμερα, ο καφές δεν βλάπτει την υγεία σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του καφέ καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά 20% περίπου. Το μόνο που έχετε να σκέφτεστε είναι να καταναλώνετε τον καφέ με μέτρο μιας και αυτός περιέχει καφεΐνη. Προτιμήστε να παίρνετε τον καφέ σας ντεκαφεινε. Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή οποιουδήποτε άλλου διεγερτικού οδηγεί στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού σας, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.


8. Κράνμπερι.
Τα Κράνμπερι (Cranberries) είναι άλλη μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας μειώνοντας την LDL και αυξάνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης HDL. Ο χυμός μούρων περιέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη τροφή, εκτός από τα κόκκινα και μαύρα σταφύλια που έχουν παρόμοια περιεκτικότητα. Απολαύστε καθαρό βιολογικό χυμό μούρων καθημερινά και προστατεύστε, έτσι, την καρδιά σας προσέχοντας την υγεία σας.

9. Λιναρόσπορος
Μία από τις καλύτερες πηγές α-λινολενικού οξέος (ALA), ο λιναρόσπορος, είναι γνωστός για την ικανότητά του να μειώνει την αρτηριακή πίεση και τις φλεγμονές, βοηθώντας να παραμένουν οι αρτηρίες καθαρές από την πλάκα βελτιώνοντας, επίσης, την υγεία της καρδιάς. Προσθέστε λιναρόσπορο στα smoothies σας ή πίνετε καθημερινά ένα κουταλάκι λάδι λιναρόσπορου.

10. Πράσινο Τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα κατεχινών, αντιοξειδωτικές φυτικές φαινόλες, που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης κατά την πέψη. Απολαύστε ένα ή δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά και βελτιώστε τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο της αρτηριακής απόφραξης. Το πράσινο τσάι, επίσης, είναι ένας φυσικός τρόπος για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας που μπορεί επιπλέον να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την καρδιαγγειακή υγείας σας.

11. Ξηροί καρποί
Ένα φιλικό για την καρδιά σνακ, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εναλλακτική λύση στη θέση των προσυσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφίμων. Είναι ένας νόστιμος τρόπος για να καθαρίσετε τις αρτηρίες έχοντας πολλά παράλληλα οφέλη. Τα αμύγδαλα είναι μακράν η καλύτερη επιλογή, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Τα καρύδια είναι μια, επίσης, σπουδαία επιλογή. Ως μια εξαιρετική πηγή α-λινολενικού οξέος (ALA) (όπως ο λιναρόσπορος που είδαμε νωρίτερα) μια μερίδα καρυδιών καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής, και να κρατήσει τις αρτηρίες καθαρές από οποιεσδήποτε αποθέσεις.

12. Ελαιόλαδο
Πλούσιο σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ – ένα από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFA), γνωστό για τις θετικές επιδράσεις του στα επίπεδα της χοληστερόλης και τη οξειδωτική καταπόνηση στο αίμα – το ελαιόλαδο ευρέως θεωρείται ένα από τα υγιέστερα έλαια για μαγείρεμα και ντρεσσάρισμα στις σαλάτες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η χρήση του ελαιολάδου για τους σκοπούς αυτούς μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών ασθενειών έως και 41%.
Προσέξτε όταν προμηθεύεστε ελαιόλαδο να αποφεύγετε να αγοράζετε αυτά με τις χαμηλότερες τιμές. Τα λάδια αυτά είναι φθηνότερα λόγο ποιότητας που μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας. Τα χαμηλού κόστους ελαιόλαδα συχνά ανακατεύονται με φθηνότερα, λιγότερο υγιεινά έλαια ή έχουν καταστραφεί από υψηλή θερμοκρασία κατά τη διαδικασία εξαγωγής, επίσης μπορεί να έχουν οξειδωθεί. Αντ’ αυτού, αγοράστε πιστοποιημένο 100% βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο.

13. Χυμός Πορτοκάλι
Ένα με δύο ποτήρια 100% φυσικού χυμού πορτοκάλι (χωρίς ζάχαρη), κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των φλεγμονών των αρτηριών. Επίσης, ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία κρατάει τις αρτηρίες χωρίς εκδορές προλαμβάνοντας τις οξειδωτικές βλάβες στην κυκλοφορία του αίματος.

14. Λωτός
Ο Λωτός είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, τα οποία μειώνουν την LDL και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Επίσης, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος ώστε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και τις αρτηρίες σας καθαρές.

15. Ρόδι
Είναι γνωστό για τα αντιοξειδωτικά φυσικά συστατικά του, που προστατεύουν το κυκλοφορικό σύστημα από τις βλαβερές οξειδώσεις που μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση πλάκας και επικίνδυνες θρομβώσεις στο αίμα. Το ρόδι, επιπλέον, διεγείρει με φυσικό τρόπο την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο αίμα, το οποίο βοηθά στην διαστολή των αρτηριών και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Προσπαθήστε να τρώτε φρέσκα ρόδια ή απολαύσετε τον φυσικό χυμό τους.

16. Σπανάκι
Ως ένα από τα φημισμένα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και φυλλικό οξύ, που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην απόφραξη των αρτηριών. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μόλις μία μερίδα ανά ημέρα πλούσια σε λαχανικά που περιέχουν φυλλικό οξύ, όπως το σπανάκι, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, που ευθύνεται για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η αθηροσκλήρωση. Μπορείτε να το απολαύσετε σε σαλάτα, σοτέ ή σε smoothie.

17. Σπιρουλίνα
Η Σπιρουλίνα είναι ένα βρώσιμο κυανοβακτήριο (ή μπλε-πράσινο φύκι, όπως συχνά αποκαλείται), το οποίο όχι μόνο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα, αλλά επίσης αποτελεί μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης. Σε αντίθεση με άλλες φυτικές πηγές πρωτεϊνών, η Σπιρουλίνα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται από το ανθρώπινο σώμα για να διατηρήσει τη βέλτιστη υγεία. Ακόμα, είναι πλούσια με EFAs (τα απαραίτητα λιπαρά οξέα), συμπεριλαμβανομένου του α-λινολενικού οξέος (το ουσιώδες ω-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στους σπόρους chia και στο λιναρόσπορο), που έχει ερευνηθεί εκτενώς για την ικανότητά του να μειώνει τις αρτηριακές φλεγμονές και να βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Πάρτε Σπιρουλίνα ημερησίως ως συμπλήρωμα (δισκία) ή δοκιμάστε τη σε μορφή σκόνης στο φαγητό σας.

18. Κουρκουμάς
Η Κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του Κουρκουμά, είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης πολυφαινόλη. Προσθέστε τον κουρκουμά στη διατροφή σας και μειώστε αποτελεσματικά τις φλεγμονές και τις εκδορές στα τοιχώματα των αρτηριών, που είναι οι κύριες αιτίες της συσσώρευσης πλάκας και θρομβώσεων στο αίμα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή περιεκτικότητα κουρκουμίνης στον κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εναπόθεσης λίπους στις αρτηρίες μέχρι και 26%.

19. Καρπούζι
Δεν είναι μόνο νόστιμο, το καρπούζι είναι ακόμη ένα φρούτο που κάνει καλό στην καρδιά σας. Ως μια εξαιρετική φυσική πηγή του L-κιτρουλλίνη αμινοξέος, το καρπούζι μπορεί να καθαρίσει τις αρτηρίες μειώνοντας την πίεσης του αίματος και να μειώσει τις φλεγμονές. Όπως το ρόδι, έτσι και το καρπούζι, διεγείρει φυσικά την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, το οποίο βελτιώνει περαιτέρω την καλή λειτουργία των αρτηριών και την αρτηριακή πίεση.

20. Δημητριακά Ολικής Αλέσεως
Βγάλτε από τη διατροφή σας τους «λευκούς» υδατάνθρακες και εντάξτε σε αυτή δημητριακά ολικής αλέσεως για να προάγετε την υγεία της καρδιάς σας. Τροφές όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά σίτου ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, κινόα, κριθάρι και βρώμη έχουν από καιρό αποθεωθεί για το ρόλο τους να βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, διατηρώντας τις αρτηρίες καθαρές, και μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

Μετάφραση και Επιμέλεια Κειμένου : share24.gr via naturallivingideas.com


Αποφραγμένες αρτηρίες:Πως καθαρίζονται φυσικά A Μέρος

Αποφραγμένες αρτηρίες:Πως καθαρίζονται φυσικά Β Μέρος


Σχετικά Αρθρα

Δ42
76 ΥΓΕΙΑ 

Ψωρίαση νέα αποτελεσματική θεραπεία
ΠΗΓΗ :
https://share24.gr/20-trofima-pou-apofrassoun-fysiko-tropo-tis-artiries
https://diatrofika.blogspot.gr/2016/06/artiries.html
https://www.onmed.gr/ygeia/story/330004/fragmenes-artiries-tessera-simadia-pou-prepei-na-sas-anisyxisoun
https://www.onmed.gr/ygeia/story/322368/sos-pos-tha-katalavete-an-frazoun-oi-artiries-sas
https://www.facebook.com/groups/211380184601/?fref=nf
https://www.angionet.gr/aggeiakes-pathiseis/periferiki-apofraktiki-artiriopatheia/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=86&v=O0MQiKufle4
https://meygeia.gr/fisiki-tropi-gia-na-katharisete-tis-artiries-sas/
https://www.androsportal.gr/emfragma-tou-miokardiou/
https://www.thepressroom.gr/ygeia/prosoche-boylomenes-arteries-ta-4-siopela-semadia
https://aggeio.wordpress.com/

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://prolipsigiaolous.gr/sites/default/files/IKPI_diptyxo_heart_14x21cm_F_2.pdf
https://eureka.lib.teithe.gr:8080/bitstream/handle/10184/5886/Ouzounidou_Chrisochoidis.pdf?sequence=4
https://www.ahepahosp.gr/pdf
https://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/steg/dd/2008/KarampaEirini,VasilopoulouNikolitsa/attached-document/KARABAVASILOPOULOU_2008.pdf
https://www.eof.gr/
https://www.eio.gr/sxoles/cardiomascular.pdf
https://www.ahepahosp.gr/pdf
https://www.astrazeneca.com/pdf
https://naturalife24.blogspot.com/2016/07/20.html
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
https://index.lib.teithe.gr:8080/Chatzopoulou_Lithoxopoulou.pdf
https://mde-didaktiki.biol.uoa.gr/mde6/Lazaridis_Giorgos/diet.pdf

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του