Ημερολόγιο κήπου - Τι λαχανικά φυτεύουμε την Άνοιξη ( Μάρτιο Απρίλιο Μάιο )


Ημερολόγιο κήπου - Τι λαχανικά φυτεύουμε τήν Ανοιξη

Ο Χειμώνας φεύγει και καθώς έρχεται η Άνοιξη, θα πρέπει να αρχίσουμε να φροντίσουμε και να προετοιμάσουμε σωστά τον κήπο μας. Ο Μάρτιος είναι από τους πιο σημαντικούς μήνες για την κηπουρική και πρέπει να ασχοληθούμε με τις απαραίτητες εργασίες πριν το ξεκίνημα της φύσης από τη χειμέρια νάρκη. Σε λίγο καιρό τα χρώματα και τα αρώματα της Άνοιξης με σωστή φροντίδα θα αλλάξουν τελείως το σκηνικό του κήπου μας.
Το γκαζόν, τα φυτά και τα δέντρα μας που πιθανών να έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα του Χειμώνα, χρειάζονται μία έξτρα περιποίηση για να ανακάμψουν γρήγορα. Η προετοιμασία του εδάφους, το πότισμα, το κλάδεμα, η πρόληψη και προστασία από εχθρούς και ασθένειες, καθώς και η σωστή ανοιξιάτικη λίπανση είναι απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν έγκαιρα και σωστά!

ΓΕΝΙΚΑ ΑΝΟΙΞΗ
1) Προσεκτικός έλενχος του κήπου
Πριν ξεκινήσουμε τις κηπουρικές μας εργασίες πρέπει να κάνουμε έναν καλό έλεγχο. Παρατηρούμε προσεκτικά τον κήπο μας για τυχόν ζημιές από τα χιόνια, τους ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Συνεχίζουμε να προφύλασουμε και στήριζουμε τα φυτά που είναι ευαίσθητα στο κρύο και τους ανέμους, που εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο Μάρτιο. Δεν μεταφέρουμε ακόμα φυτά τα οποία προστατεύσαμε κατά τη διάρκεια του Χειμώνα εντός του σπιτιού, σε εξωτερικούς χώρους. Ίσως, προς το τέλος του Μαρτίου μπορούμε να αρχίσουμε τη μεταφορά των προστατευομένων φυτών στις αρχικές τους θέσεις, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις καιρικές συνθήκες.

2) Κλαδέματα - Ψεκασμοί
Κλαδέυουμε όλα τα ξερά κλαδιά που είναι πάνω στα φυτά και τους θάμνους που χρειάζονται ώψιμο κλάδεμα. Το αγιόκλημα, οι μπουκαμβίλιες, οι ορτανσίες, οι ναντίνες, τα γιασεμιά και άλλα καλλωπιστικά φυτά ή θάμνοι που ανθοφορούν το καλοκαίρι θα χρειαστούν τώρα κλάδεμα προτού αρχίσουν να βγάζουν τους νέους βλαστούς. Όλα τα ξερά ή σπασμένα κλαδάκια θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν κι ύστερα τα κλαδιά που είναι στο κέντρο του φυτού θα πρέπει να αραιώθουν ώστε να αυξηθεί ο αερισμός και ο φωτισμός σε όλα τα μέρη του φυτού. Μετά το τέλος της άνθισης των πρώιμων βολβών, κόβονται οι παλιοί ανθοφόροι βλαστοί μέχρι τη βάση τους. Επίσης κλαδεύονται τα φυτά μπορντούρας και τα αναρριχώμενα, όπως ο κισσός για παράδειγμα, πριν την αρχή της νέας τους ανάπτυξης.
Μετά το κλαδεμα ψεκάζουμε με υγρό χαλκό για προστασία των τομών του κλαδέματος. Πλένουμε τα φυτά με το λάστιχο, μόλις ζεστάνει ο καιρός, απομακρύνοντας έτσι όλα τα αυγά εντόμων που πιθανόν να επέζησαν το χειμώνα και να παρέμειναν πάνω σ’ αυτά. Έτσι προλαμβάνουμε, τυχόν ασθένειες και μελλοντικές προσβολές από έντομα (κυρίως μελίγκρα-αφίδες και κοκκοειδή). Ιδιαίτερα στα ευώνυμα και στις τριανταφυλλιές οι ψεκασμοί για τις ασθένειες και τους εχθρούς πρέπει να είναι σχολαστικοί.

3) Προετοιμασία εδάφους
Μόλις οι χειμωνιάτικες βροχές αραιώσουν και το έδαφος αρχίζει να στεγνώνει, σκάβουμε-φρεζάρουμε καλά τον κήπο μας και προσθέτουμε χωνεμένη κοπριά. Έτσι ο κήπος θα προλάβει να την ενσωματωσει πριν αρχίσουμε τις φυτεύσεις ή τις μεταφυτεύσεις. Φροντίζουμε για την καλή αποστράγγιση των παρτεριών προσθέτοντας στο χώμα άμμο ποταμίσια ή περλίτη όπου χρειάζεται. Σημαντική εργασία στην ανανέωσης του κήπου είναι ο αερισμός του εδάφους και η καταστροφή των ζιζάνιων κι αυτό το γίνεται με το σκάλισμα των παρτεριών και με το ξεχορτάριασμα του κήπου γενικότερα. Επίσης πολύ σημαντικός αυτή την εποχή είναι ο αερισμός του γκαζόν, ο οποίος γίνεται με ειδικά εργαλεία εξαερωτές ή μηχανήματα ειδικα για αυτή τη δουλειά. Τέλος πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην καλή αποστράγγιση του εδάφους και να βεβαιωθούμε ότι δεν λιμνάζουν πουθενά νερά από τη βροχή ή το αυτόματο πότισμα.

4) Φυτεύσεις νέων φυτών και μεταφυτεύσεις
Μετά τα μέσα Μαρτίου και εφόσον ο καιρός έχει ζεστάνει, μπορούμε να αρχίσουμε την φύτευση ανθόφυτων, βολβών ή σπόρων στο έδαφος. Επίσης να αρχίσουμε τις μεταφυτεύσεις σε όσα φυτά χρειάζονται μεγαλήτερη γλάστρα έτσι ώστε να έχουμε ένα πολύχρωμο κήπο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα πρώτα σημάδια της Άνοιξης φαίνονται καθώς ανθίζουν οι αμυγδαλιές, οι τσιντόνιες, οι φορσύφιες και οι δαμασκηνιές, εάν τις έχουμε στον κήπο μας. Οι φθινοπωρινοί βολβοί (ζουμπούλια, φρέζιες, ανεμώνες και οι κρόκοι), επίσης ανθίζουν τώρα το Μάρτιο και θα ακολουθήσουν σύντομα οι νάρκισσοι και οι τουλίπες. Ο Μάρτιος είναι ο κατάλληλος μήνας για τη φύτευση νέων δέντρων και θάμνών. Φυτέυουμε άνετα κωνοφόρα, ανθοφόρους θάμνους, καρποφόρα δέντρα και τριανταφυλλιές, αλλά και φρούτα του δάσους όπως φράουλες, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα και κρανιές.
Επίσης μπορούμε να σπείρουμε απευθείας στο χώμα σε παρτέρια διάφορα εποχιακά όπως κατιφέ, πετούνια, γκαζάνια, αγήρατο, άλυσσο κ.λπ. Τώρα είναι και η κατάλληλη εποχή να συμπληρώσετε τα κενά του χλοοτάπητά με σπόρο κάνοντας επανασπορά την ίδια ή αντίστοιχη ψυχρόφιλη ή θερμόφιλη ποικιλία γκαζόν.

5) Πότισμα
Καθώς η θερμοκρασία αυτή την περίοδο αυξάνεται και οι βροχές μειώνονται, πρέπει να φροντίσουμε ώστε το πότισμα να είναι συχνότερο και να καλύπτει τις ανάγκες των φυτών σας σε υγρασία και νερό. Ξεκινάμε το πότισμα με δύο φορές την εβδομάδα σε φυτά, δέντρα και γκαζόν και το αυξάνουμε σταδιακά, ανάλογα με τον καιρό και τις ιδιαιτερότητες του εδάφους στον κήπο μας. Μέσα στον Μάρτιο θα πρέπει να ελένξουμε την λειτουργία του συστήματος αυτόματου ποτίσματος και να ολοκληρώσουμε τις όποιες εργασίες αποκατάστασης τους( σπασμένα μπέκ, κομένοι σωλήνες, βουλωμενοι εκτοξευτήρες).

6) Λίπανση
Από το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές του Μάρτη θα ήταν σωστό να αρχίσουμε σταδιακά τη λίπανση των φυτών μας, με μικρές δόσεις όμως στηναρχή. Η λίπανση πρέπει να γίνεται όταν έχει αρχίσει η νέα βλάστηση και αφού η θερμοκρασία έχει αυξηθεί. Προσοχή, η λίπανση θα πρέπει να γίνει μόνο είμαστε σίγουροι ότι τα φυτά μας είναι υγιή.
Μετά τα μέσα του Μαρτιου μπορούμε να ενισχύσουμε τη λίπανση στα δέντρα και στα εσπεριδοειδή, ενώ θα πρέπει να γίνει και η πρώτη αζωτούχος λίπανση στο γκαζόν.
Ολές οι παραπάνω εργασιές θα βοηθήσουν τον κήπο μας να είναι εύρωστος, καταπράσινος, με πολλά λουλουδια και αρώματα όλη την Ανοιξη και το Καλοκαίρι.
VIDEO Καλλιεργητικές εργασίες για το Μάρτιο by Creta Green Δημοσιεύτηκε στις 29 Νοε 2015 Αφιέρωμα στις καλλιεργητικές εργασίες του Μαρτίου από την Creta Green στην εκπομπή "Παρέα με Αγάπη" της τηλεόρασης Creta

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΑΡΤΙΟΣ

1) Μάρτιος στον λαχανόκηπο και στο αγρόκτημα
Ο Μάρτιος ήρθε και οι θερμοκρασίες έχουν σκαρφαλώσει στους 20 ° C, είναι ο μήνας που έχουμε πολλές εργασίες, όπως τελειώματα των κλαδεμάτων των δέντρων, οργώματα (τσάπισμα), σπορές κηπευτικών σε σπορεία. Είναι η τελευταία προθεσμία για φυτεύσεις γυμνόριζων (θάμνων και δέντρων). Ότι σχεδιάσατε σχεδιάσατε όπως σας προτρέπαμε τους προηγούμενους μήνες. Τώρα δημιουργήστε !!!

Όργωμα: Για όσους δεν οργώσατε πρέπει να βιαστείτε ώστε να προλάβουν να διαλυθούν οι σβόλοι και να βγουν κάποια ζιζάνια.

Λίπανση:
Μετά το όργωμα και κατά την προετοιμασία του κήπου μπορούμε να εφαρμόσουμε το λίπασμα (βιολογικό ή συμβατικό), θέλουμε να πάει το λίπασμα στα 5 cm βάθος.
Η κατεργασία του εδάφους είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία, δώστε της σημασία. Δεν θέλουμε να κάνουμε σπορές σε συμπιεσμένο υγρό έδαφος γιατί είναι πηγή μυκήτων και δεν υπάρχει καλός αερισμός. Ανακινείστε με τσουγκράνα ελαφριά το έδαφος.

Κλαδέματα: Ελπίζω να τελειώσατε το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων. Μπορείτε να συνεχίσετε τα κλαδέματα εφόσον ακόμα τα δέντρα είναι αδρανή και δεν έχουν πετάξει οφθαλμούς.
Μην επιλέγεται υγρές μέρες για κλάδεμα. Υπάρχουν σοβαρές ασθένειες του ξύλου που μπορούν να κάνουν ζημιές. Μετά το κλάδεμα κάνουμε επέμβαση με κάποιο μυκητοκτόνο.
Αυτή την περίοδο κλαδεύουμε (τριανταφυλλιές, ορτανσίες, γιασεμί κ.α ).
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε κλάδεμα ροδιάς σε θαμνώδη διάταξη.

Σπορές: Είναι ο μήνας που έχουμε πολλές φυτεύσεις. Όλες τις φυτεύσεις που θα κάνετε να προσπαθείτε το χώμα να είναι προς το στεγνό και να μην έχει πολύ υγρασία. Μην βιαστείτε να σπείρετε σε υγρό έδαφος.
Σπορές λαχανικών σε σπορεία: όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, μαρούλια.
Σπορές λαχανικών στον κήπο: παντζάρι, αρακάς, καρότα, ραπανάκια, μαρούλια, σπανάκι, ραδίκι, κρεμμυδάκι πράσινο.
Σπορές Αρωματικών στον κήπο: Μαιντανός, βασιλικός κα.

Φυτεύσεις καρποφόρων δέντρων: Mε γυμνόριζα (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια), φυτεύσεις βατόμουρα κ.α.
Φυτεύσεις καλλωπιστικών: Με γυμνόριζα τριαντάφυλλων σε ηλιόλουστες θέσεις, μεταφυτεύουμε γαρίφαλα, πανσέδες, μολόχες, επίσης φυτεύουμε βολβούς από ζουμπούλια, υάκινθοι, κρίνα κ.α. Λίγο διάστημα ακόμα έμεινε για φυτεύσεις καλλωπιστικών θάμνων. Επίσης τώρα φυτεύουμε και το γκαζόν.
Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας μοσχεύματα από καλλωπιστικούς θάμνους ( μανόλιες, καμέλιες, κ.α.) αυτήν την εποχή ώστε να τα μεταφυτέψετε στις θέσεις που θέλετε του χρόνου. Είναι πολύ εύκολη διαδικασία θα την αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Φυτεύσεις πατάτας: Εφόσον έγινε η προβλάστηση του σπόρου μπορούμε να ξεκινήσουμε την σπορά της πατάτας. Το έδαφος που θα επιλέγεται να είναι σχετικά ελαφρύ και να έχει γίνει καλή προετοιμασία.

Σπέρνουμε: Ντομάτες, καρότα, παντζάρια,ραπανάκια, αντίδια, σπανάκιασέσκλασέλινο,μαϊντανόάνηθο, κόλιανδρο.
Φυτεύουμε: κλίματα
Μεταφύτευουμε: Ντομάτες,πιπεριές, μελιτζάνες σε θερμοκήπιο, πράσα στο χωράφι.
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές.

Βότανα: Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο. Είναι η εποχή να μαζέψουμε άνθη καλέντουλας και να τα αποξεράνουμε. Το ίδιο και με τα άνθη του μποράνγκο.

Για σπόρο: Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε να ανθίσουν τα καλύτερα λαχανικά από τα μπρόκολα, κουνουπίδια, μάπες, μαρούλια, για να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο.

Γενικές εργασίες και φροντίδες
  • Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί (ζωική κοπριά), κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση. Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα. Ψεκάζουμε αναλόγως με χειμερινό πολτό, θειάφι ή χαλκό τα δένδρα, το αμπέλι ή τα κηπευτικά μας . Ετοιμάζουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την καλοκαιρινή καλλιέργεια μας. Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
  • Σκαλίζουμε όταν τα ζιζάνια είναι μικρά ακόμα και εφαρμόζουμε κομπόστα και εδαφοκάλυψη.
  • Για τα σαλιγκάρια μπύρα ή βιολογικό απωθητικό αλλιώς θα έχουμε σημαντικές απώλειες στα λαχανικά μας.
  • Συχνά στο μποστάνι έχουμε ζημιές από ζώα και η απώθηση τους είναι πλέον εύκολη με ήχους ή με σκευάσματα οσμών. Ανάλογα είδη υπάρχουν και για τα πουλιά
  • Τα πρώιμα κουκιά και μπίζα έχουν αρχίσει να δένουν καρπό.
Καλλωπιστικά φυτά
  • Αρχίζουμε να λιπαίνουμε τα φυτά και παράλληλα να τους παρέχουμε το απαιτούμενο νερό για την κάλυψη των αναγκών τους. Δεν ξεχνάμε  μετά από κάθε λίπανση να ποτίζουμε καλά το φυτό , να αποφεύγουμε το λίπασμα να έρχεται σε επαφή με τον κορμό του φυτού και πάντα να ακολουθούμε πίστα τις οδηγίες χρήσης.
  • Κλαδεύουμε τα φυτά που έχουν χάσει το σχήμα τους και αφαιρούμε ξερά κλαδιά και φύλλα που μπορεί να αποτελούν εστίες μόλυνσης.
  • Μεταφυτεύουμε τα φυτά που έχει γεμίσει με ρίζες η γλάστρα τους και δεν μπορούνε να αναπτυχθούνε. Ζητάμε πάντα το κατάλληλο χώμα για το φυτό που έχουμε να μεταφυτέψουμε. Δεν έχουν όλα τα φυτά τις ίδιες ανάγκες.
  • Παρατηρούμε τα φυτά μας για τυχόν εισβολή εντόμων.
  • Φυτεύουμε βολβούς  όπως βιγόνιες, πεόνιες, ντάλιες, αμαρυλλίς  είτε αγοράζουμε έτοιμους βολβούς σε γλαστράκι.
  • Αρχίζουμε να φυτεύουμε εποχιακά φυτά που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Πετούνιες, βιολέτες, κατηφέδες , μολόχες, σερφίνιες και πολλά άλλα φυτά γεμάτα χρώμα.
ΠΗΓΕΣ
http://www.geoponiko-parko.gr/menu-agriculture-advices/menu-agriculture-advices-mar/148-kalliergitikes-ergasies-sto-kipo-gia-tin-anoiksi
http://agrosimvoulos.gr/kalliergitikes-ergasies-martiou/
http://www.fitagora.gr/arthra/imeres-tou-kipou/kaliergitikes-ergasies-martiou-kai-apriliou/
http://www.ftiaxno.gr/2010/12/blog-post_06.html
http://geoponicblog.blogspot.gr/2013/07/blog-post_4.html
http://www.texnologosgeoponos.gr/2015/03/blog-post_912.html
http://pallinipress.blogspot.gr/2014/04/blog-post_8895.html
https://www.omorfizoi.gr/martios-ston-laxanokipo/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του