Οδηγός καλλιέργειας για φασολάκια

213 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ  ΟΔΗΓΟΣ
Εισαγωγή
Η καλλιέργεια των φασολιών είναι εξαιρετικώς ενδιαφέρουσα, γιατί, αυτά καταλαμβάνουν σπουδαίο μέρος στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου και αποτελούν ένα είδος, κατ’ εξοχήν θρεπτικό και υγιεινό.
Τα φασόλια χρησιμοποιούνται σε χλωρά κατάσταση ως λαχανικά ή εντελώς ξερά, σαν όσπρια. Στη πρώτη περίπτωση, η καλλιέργεια αυτών γίνεται σε μικρές εκτάσεις και με ιδιαίτερες περιποιήσεις, στη δεύτερη, σε πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις αλλά με λιγότερες φροντίδες. Πάντως όμως οι απαιτήσεις μένουν περίπου οι ίδιες, όσες μάλιστα αφορούν το έδαφος και το κλίμα.
Τα φασόλια είναι φυτά μονοετή, της οικογένειας των ψυχανθών. Τα φύλλα τους είναι σύνθετα, ομαλά ή τραχεία, μυτερά στο άκρο, το στέλεχος και οι βραχίονες λεπτοί και αυλακωτοί, κοντοί στις νάνες ποικιλίες και μακριοί στις αναρριχώμενες. Τα άνθη είναι λευκά, ρόδινα ή βιολέ και παρουσιάζονται ανά 2 έως 8 είτε και περισσότερα. Οι καρποί, δηλαδή οι λοβοί και οι σπόροι αποκτούν διάφορο μέγεθος, σχήμα και χρώμα, αναλόγως των ποικιλιών που ανήκουν.



Κλίμα-Εποχή φύτεψης
Γενικώς, τα φασόλια είναι πολύ ευαίσθητα και φοβούνται εξαιρετικά το κρύο. Η μικρότερη παγωνιά τα εμποδίζει να βλαστήσουν και ν’ αναπτυχθούν. Κατά συνέπεια, η σπορά αυτών πρέπει να εκτελείται πολύ αργά και μόνο όταν παρέλθει ο κίνδυνος από τις παγωνιές και τις πάχνες της ανοίξεως. Στους ζεστούς τόπους, η σπορά μπορεί να γίνεται κατά Μάρτιο-Απρίλιο, στους ψυχρούς και ορεινούς κατά τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, για δε τις όψιμες καλλιέργειες εξακολουθεί μέχρι του Αύγουστου.


Έδαφος-Λίπανση
Ως προς το έδαφος, τα φασόλια ευδοκιμούν σε όλα τα χώματα εκτός από τα πολύ σφικτά και υγρά υπερβολικά ασβεστούχα. Κυρίως, όμως αρέσκονται και δίδουν καλή παραγωγή σε ποσότητα και ποιότητα στα εδάφη μέσης συστάσεως και σχετικώς δροσερά, αλλά απαραιτήτως στραγγερά και γόνιμα. Ως φυτά ψυχανθή, έχουν την ιδιότητα να χρησιμοποιούν το άζωτο της ατμόσφαιρας και επομένως δεν έχουν ανάγκη από κοπριά, ιδίως όταν διαδέχονται άλλες καλλιέργειες που έχουν λιπανθεί. Παρά ταύτα όμως, στα φτωχά χώματα το κόπρισμα, πρέπει να θεωρείτε αναγκαίο, κυρίως, για την υποβοήθηση και την ενδυνάμωση της βλαστήσεως, στην αρχήν. Η κοπριά πρέπει να είναι χωνευμένη και να χρησιμοποιείται πολύ πριν από την σπορά, σε ποσό 1500-2000 οκάδ. στο στρέμμα. Προκειμένου για καλλιέργεια προς παραγωγή ξηρών φασολιών, η κοπριά πρέπει να συμπληρώνεται με χημικά λιπάσματα φωσφοροκαλιούχα τύπου 0-12-6, σε ποσό 40-50 οκάδ. στο στρέμμα. Σε εδάφη πλούσια από οργανικές ουσίες είναι προτιμότερα τα σκέτα χημ. λιπάσματα, απλά ή σύνθετα. Για κάθε στρέμμα, κατά μέσον όρο, από τα απλά χημ. λιπάσματα, απαιτούνται 30-40 οκ. υπερφωσφορικό, 15-18 οκ. χλωριούχο κάλι και 8-10 οκ. νιτρικό νάτριο. Από δε τα σύνθετα 60-80 οκ. του τύπου 0-12-6 ή 4-10-5.

Η προετοιμασία του εδάφους συνίσταται στην καλή κατεργασία αυτού με 2-3 οργώματα και σβαρνίσματα, ώστε να ψυλοχωματιστεί εντελώς. Όταν η προηγουμένη καλλιέργεια είναι σκαλιστική και επαρκώς λιπασμένη, τότε, γίνεται συμπληρωματική εργασία και λίπανση ανάλογος ή και καθόλου.

Ποια Ποικιλία να Επιλέξω;

Οι ποικιλίες των φασολιών χωρίζονται σε δύο μεγάλα γκρουπ: στις αναρριχώμενες ποικιλίες και στις θαμνώδεις ποικιλίες. Οι αναρριχώμενες ποικιλίες χρειάζονται υποστήριξη και στηρίγματα καθώς αναπτύσσονται για να σκαρφαλώνουν, ενώ οι θαμνώδεις σχηματίζουν ένα μικρό σε ύψος φυτό που δεν χρειάζεται στήριγμα για να αναπτυχθεί.
Ο καρπός της φασολιάς (λέγεται λοβός ή χέδρωπας) είναι κυρίως πράσινος, αλλά υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διάφορα χρώματα λοβού, όπως μοβ, κόκκινο, κίτρινο και δίχρωμα. Μπορούμε επίσης να βρούμε ποικιλίες με διάφορα μήκη (10-20 εκατοστά σε μάκρος) και σχήματα λοβού, κυλινδρικά ως πεπλατυσμένα. Όλες οι ποικιλίες συγκομίζονται πριν οι λοβοί ωριμάσουν, μιας και τρώγεται και το σαρκώδες περίβλημα του λοβού μαζί με τα σπέρματα του εσωτερικού.

Αναρριχώμενες Ποικιλίες ή Θαμνώδεις(νάνες);

Κάθε ένα από αυτά τα δύο γκρουπ έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους κι η επιλογή εξαρτάται από το τι σας βολεύει και τι προγραμματισμό θέλετε να κάνετε στον κήπο σας.
Οι αναρριχώμενες ποικιλίες από τη στιγμή που αρχίζουν να δίνουν παραγωγή θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και μπορούν να φυτευτούν λίγο πιο κοντά σε σχέση με τις θαμνώδεις. Απ’ την άλλη, χρειάζονται υποστήριξη, δηλαδή περισσότερη δουλειά και προσπάθεια από σας κι ενδεχομένως περισσότερα έξοδα για την προμήθεια υλικών. Επίσης, επειδή χρειάζεται να πάρουν ύψος μπαίνουν στην παραγωγή λίγο πιο μετά από τις θαμνώδεις ποικιλίες.
Οι θαμνώδεις ποικιλίες δεν χρειάζονται καμία υποστήριξη για την ανάπτυξή τους, αλλά μειονεκτούν στο ότι δίνουν μόνο μια φορά καρπούς και αφού τους συγκομίσετε θα πρέπει να ανανεώσετε την καλλιέργεια φυτεύοντας ξανά.


Συνοπτικά οι κυριότερες ποικοιλίες
 νάνες ποικιλίες αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, φτάνουν σε ύψος τα 30-60cm και δεν χρειάζονται στήριξη. Τα άνθη ανοίγουν και καρποδένουν όλα μαζί το ίδιο χρονικό διάστημα, οπότε και η συγκομιδή ολοκληρώνεται σύντομα. Ξεχωρίζουμε τις:
  • Contender, τσαουλί, με λοβό πράσινου χρώματος, σπόρο μπεζ χρώματος, 52 ημερών
  • Starazagorsky, μπαρμπούνι, με λοβό ανοιχτού πράσινου χρώματος, σπόρο μαύρου χρώματος, 58 ημερών
  • Βoby D' Albenga, μπαρμπούνι, με λοβό πράσινο ριγωτό, σπόρο έγχρωμο, 56 ημερών
  • Marconi, μπαρμπούνι, με λοβό ανοιχτού πράσινου χρώματος, σπόρο λευκό, 60 ημερών
  • Perfect, τσαουλί, με λοβό πράσινου σκούρου χρώματος, σπόρο λευκό, 56 ημερών
  • Purple Queen, τσαουλί, με λοβό μωβ χρώματος, σπόρο μωβ, 52 ημερών
  • Supernano yellow, μπαρμπούνι, με λοβό κίτρινου χρώματος, σπόρο μαύρο, 62 ημερών
  • White seed black eye (μαυρομάτικο), τσαουλί, με λοβό πράσινου σκούρου χρώματος, σπόρο λευκό/μαύρο, 80 ημερών
  • Canellino (για ξερά φασόλια), μπαρμπούνι, με ανοιχτό πράσινο λοβό, σπόρο λευκό, 66 ημερών
  • Borlotto Lingua di Fuoco (για ξερά φασόλια), μπαρμπούνι, με έγχρωμο λοβό, σπόρο κρεμ με κόκκινες ρίγες, 66 ημερών
Οι αναρριχώμενες ποικιλίες αναπτύσσονται πιο αργά, φτάνουν σε ύψος τα 2-3m και χρειάζονται οπωσδήποτε στήριξη για να αναπτυχθούν. Τα άνθη του ανοίγουν και καρποδένουν διαδοχικά, οπότε η συγκομιδή συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο αριθμός των καρπών είναι μεγαλύτερος. Ξεχωρίζουμε τις:

  • Μetro asparagus (του μέτρου), τσαουλί, με σκούρο πράσινο χρώμα, σπόρο καφέ, 85 ημερών
  • Violet podded, τσαουλί, με λοβό μωβ χρώματος, σπόρο μωβ, 63 ημερών
  • Marconi Hunter, μπαρμπούνι, με λοβό ανοιχτού πράσινου χρώματος, σπόρο λευκό, 62 ημερών
  • Blue Lake, τσαουλί, με λοβό πράσινου χρώματος, σπόρο λευκό, 68 ημερών
  • Μeraviglia di Venezia, μπαρμπούνι, με λοβό κίτρινου χρώματος, σπόρο μαύρο, 80 ημερών
  • Borlotto Lingua di Fuoco (για ξερά φασόλια), μπαρμπούνι, με έγχρωμο λοβό, σπόρο κρεμ με κόκκινες ρίγες, 80 ημερών
  • Spagna o Corona (για ξερά φασόλια, γίγαντας), μπαρμπούνι, με πράσινο λοβό, σπόρο λευκό, 90 ημερών

Πώς θα Φυτέψω τους Σπόρους της Φασολιάς;

Η σπορά των φασολιών γίνεται σε βραγιές, ή σ’ αυλάκια παράλληλα και σε αποστάσεις διάφορες, σύμφωνα με την ποιότητα της γης και προ πάντων, τις ποικιλίες. Γενικώς, οι νάνες (χαμηλές) πρέπει να σπέρνονται κατά αποστάσεις 30-40 πόντους, οι δε ψηλές (αναρριχώμενες) κατά αποστάσεις 40-60 πόντους. Επίσης ανάλογες πρέπει να είναι και οι σειρές, στις όποιες σπέρνονται από 40-80 πόντους, η μία της άλλης. Σε βραγιές, πλάτους 1,20—1,50 μ. οι νάνες ποικιλίες σπέρνονται σε 3 σειρές σταυροειδώς, οι δε ψηλές σε 1 ή 2 σειρές.
Η εργασία της σποράς γίνεται με τσαπί ή μικρό σκαλιστήρι. Με αυτό ανοίγονται γουβίτσες στις αποστάσεις πού πρέπει, Κάι στη κάθε μια τοποθετούνται σκορπιστά 3-5 σπυριά, τα οποία σκεπάζονται σε βάθος 3 - 4 πόντους. Κατά τη στιγμή της σποράς το χώμα πρέπει να βρίσκεται στο ρόγο του, άλλως πρέπει να ποτίζεται 1-2 ημέρες νωρίτερα.
Για κάθε στρέμμα απαιτούνται 3-4 οκ. φασόλια, αναλόγως πάντοτε των ποικιλιών και του τρόπου της καλλιέργειας. Προς συντόμευση της βλαστήσεως, πρέπει να μουσκεύονται μερικές ώρες στο νερό και να σπέρνονται μόλις αρχίσουν να φουσκώνουν. Κατ’ αυτή την μέθοδο το φύτρωμα γίνεται σε 2-3 ημέρες.

Οι διάφορες ποικιλίες της φασολιάς είναι ιδανικές για καλλιέργεια στον κήπο σας, μιας και όλη τη σεζόν θα μαζεύετε χλωρά φασόλια από αυτές. Τα χλωρά φασολάκια μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και είναι πολύ θρεπτικά. Έχουν πολλές φυτοθρεπτικές ουσίες, όπως λουτεΐνη, κερκετόλη, κεμφερόλη, β-καροτίνη, βιολαξανθίνη, νεοξανθίνη και άλλες ξανθόλες. Επίσης, περιέχουν τις βιταμίνες B6, B2, C, K και άλλες.
Αν τα κρύα έξω δεν έχουν περάσει, μπορείτε να αρχίσετε φυτεύοντας σε σπορείο σε εσωτερικό χώρο, 2-3 εβδομάδες πριν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός. Στο ύπαιθρο μπορούμε να σπείρουμε από αρχές Απρίλη κι αργότερα όλο το θέρος.
Πριν την φύτευση, θα πρέπει να αφήσουμε τα φασόλια που θα φυτέψουμε σε νερό για 30 λεπτά ή να τα τυλίξουμε σε βρεγμένη πετσέτα το βράδυ πριν φυτέψουμε. Καλό είναι να αποφύγουμε την διατήρηση τους σε νερό όλο το βράδυ για πολλές ώρες, μιας και οι σπόροι μπορεί να παρουσιάσουν σήψη ή να σπάσουν στη μέση όταν φυτευθούν.
Φυτεύουμε σε δουλεμένο ελαφρύ χώμα, καθώς τα φασόλια δεν φυτρώνουν εύκολα σε συμπιεσμένο χώμα. Επίσης, το έδαφος θα πρέπει να είναι αρκετά γόνιμο και να στραγγίζει καλά. Στη θέση φύτευσης τοποθετήστε 2-3 φασόλια και όταν φυτρώσουν και φανούν πάνω από το έδαφος κρατήστε σε κάθε θέση το πιο ζωηρό.
Οι αποστάσεις φύτευσης είναι γύρω στα 15 εκατοστά στην γραμμή φύτευσης, αν δεν θέλετε να αραιώσετε τα φυτά αργότερα, με τις αναρριχώμενες ποικιλίες να μπορούν να φυτευθούν μέχρι και στα 10 εκατοστά. Αν ανησυχείτε για το ποσοστό φύτρωσης, μπορείτε να φυτέψετε πιο κοντά, στα 5 εκατοστά και να αραιώσετε αργότερα απομακρύνοντας τα πιο αδύναμα φυτά. Φυτεύετε τα φασόλια σε βάθος 2-3 εκατοστά. Κάθε γραμμή φύτευσης θα πρέπει να απέχει από την άλλη περίπου 50-80 εκατοστά ανάλογα την ποικιλία, ώστε τα φύλλα των φυτών να μην είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και να αερίζεται καλύτερα η καλλιέργεια, ώστε να περιοριστούν ασθένειες, όπως το ωίδιο, η ανθράκωση και η προσβολή από τετράνυχο και αφίδες.
Για τις αναρριχώμενες ποικιλίες κατασκευάστε στηρίγματα από καλάμια ή σπάγκους, πέργολες οριζόντιες ή κωνικές ή τρίγωνες με γωνία δεμένη στο πάνω μέρος. Έτσι οι φασολιές σας θα μπορούν να κρατηθούν και να αναπτυχθούν προς τα πάνω. Οι φασολιές είναι επίσης εξαιρετικές για φύτευση σε κάθετους κήπους, αν έχετε περιορισμένο χώρο ή μένετε σε αστικό περιβάλλον.
Αν ξεκινήσατε με σπορεία ή προμηθευτήκατε έτοιμα σπορόφυτα φασολιάς, θα πρέπει να κάνετε μεταφύτευση σε υπαίθριο χώρο.

Πώς θα Μεταφυτεύσω τα νεαρά Σπορόφυτα Φασολιάς;

Όταν είναι έτοιμα για μεταφύτευση τα σπορόφυτα σε εξωτερικό χώρο, αναζητήστε ένα μέρος στον κήπο σας που βλέπει τουλάχιστον 6 ώρες τον ήλιο την ημέρα. Δουλέψτε καλά το έδαφος και ψιλοχωματίστε το με τα σκαπτικά εργαλεία σας ώστε αυτό να αερίζεται, καθώς οι ρίζες της φασολιάς δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά σε έδαφος που είναι σφιχτό και συμπιεσμένο. Φύτεψε τα σπορόφυτα σε γραμμές, όπως αναφέρθηκε πιο πριν, ή σε ομάδες σε παρτέρια που κάθε φυτό απέχει από το άλλο 20 με 25 εκατοστά.
Τοποθετήστε στη βάση των φυτών άχυρα ή σάπια φύλλα ή ροκανίδια ξύλου για εδαφοκάλυψη, ώστε το χώμα να διατηρήσει την υγρασία του γύρω από τις ρίζες.

Τι Καλλιεργητικές Φροντίδες (πότισμα, λίπανση, κλπ.) χρειάζονται τα Φασολάκια για να Αναπτυχθούν Φυσιολογικά;

Όπως είπαμε και πιο πριν, οι αναρριχώμενες ποικιλίες για να μεγαλώσουν, θα χρειαστούν μια πέργκολα για να υποστηρίξει την βλάστηση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλάμια, σπάγκους, βέργες, οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει υποστήριξη. Κατασκευάστε το σύστημα υποστήριξης όσο τα φυτά είναι ακόμα μικρά, ακόμα και πριν φυτέψετε, ώστε να μην ενοχληθούν ή τραυματιστούν οι ρίζες τους αργότερα.
Το κάθε φυτό χρειάζεται περίπου 3 λίτρα νερού στη ρίζα την εβδομάδα (ποτίζετε σε δόσεις) , ειδικά όταν είναι στην άνθιση. Βέβαια η ποσότητα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η ξηρασία και οι βροχές. Γενικά, ποτίζετε όταν το χώμα στη βάση του φυτού στεγνώνει χωρίς να το παρακάνετε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σήψεις στη ρίζα και σε ασθένειες.
Αποφύγετε υπερβολική λίπανση με άζωτο, ειδικά τα λιπάσματα που το απελευθερώνουν γρήγορα. Επίσης, το φυτό έχει ανάγκες των ιχνοστοιχείων μαγνησίου, ψευδαργύρου και σιδήρου. Αν ρίξετε λίπασμα πριν φυτέψετε, φροντίστε να μην έρθει σε επαφή με το σπόρο καθώς εμποδίζει την φύτρωσή του.
Το ιδανικό είναι να ανακατέψετε το χώμα με κομπόστ στα παρτέρια φύτευσης μερικές μέρες πριν φυτέψετε κι αργότερα να εφαρμόζετε υγρό οργανικό λίπασμα ή εκχύλισμα κομπόστ περιοδικά, ενώ τα φυτά μεγαλώνουν. Ιδιαίτερα τα αναρριχώμενα φασόλια χρειάζονται λίπασμα καθώς μεγαλώνουν συνεχώς.
Απομακρύνετε τακτικά τα ζιζάνια με το που εμφανιστούν κι όσο είναι ακόμα μικρά. Έτσι, δεν θα υπάρξει κίνδυνος να τραβήξετε ή να τραυματίσετε τις ρίζες των φασολιών μαζί με τα ζιζάνια.


Ολες οι Καλλιεργητικές φροντίδες βήμα βήμα
  • Αποφασίζουμε ποια ποικιλία θα καλλιεργήσουμε και διαλέγουμε ένα ηλιόλουστο σημείο στο οποίο πρόκειται να εγκαταστήσουμε τη καλλιέργεια μας. 
  • Σκαλίζουμε τον κήπο μας ή το χώμα στις ζαρτινιέρες μας (αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε σε γλάστρες) σε βάθος 15-20cm και ενσωματώνουμε κοπριά ιδανικά αλόγου και αποστειρωμένη.
  • Σπέρνουμε τις νάνες ποικιλίες ανά 15-20cm κατά μήκος των γραμμών, οι οποίες θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 30-60cm. Οι αναρριχώμενες σπέρνονται πολύ πιο αραιά. Συγκεκριμένα, 25-35cm κατά μήκος των γραμμών οι οποίες θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 100-120cm.
  • Tοποθετούμε 1-2 σπέρματα σε κάθε θέση και σε βάθος 2-5cm.
  • Ποτίζουμε ομοιόμορφα. To πότισμα πρέπει να είναι επαρκές κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, ιδιαίτερα τις περιόδους των υψηλών θερμοκρασιών και κατά την άνθιση και τη καρπόδεση
  • Διατηρούμε στη κάθε θέση φύτευσης το ένα από τα νεαρά φυτά που θα προκύψουν, το πιο εύρωστο και δυνατό
  • Λιπαίνουμε κάθε 2-3 εβδομάδες με οργανικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο όπως το Fytopan για κηπευτικά ή το Οργανικό λίπασμα DCM για Λαχανικά, μέχρι τη τελευταία συγκομιδή.
  • Τσεκάρουμε για τυχόν αλλοιώσεις στα φυτά μας κατά τη διάρκεια της καλλιέργεια όπως τρύπες στα φύλλα, ασπρίλες σαν χνούδι, για να επέμβουμε έγκαιρα. Λίγη γαλαζόπετρα στο χώμα και θειάφι στα φύλλα βοηθά στη πρόληψη ασθενειών.
  • Η στήριξη των αναρριχώμενων ποικιλιών γίνεται συνήθως με μακριά καλάμια ή λεπτούς ξύλινους πασσάλους. 
  • Στις ποικιλίες φρέσκου φασολιού συγκομίζουμε τους καρπούς νωπούς προτού ωριμάσουν. Αυτό γίνεται γιατί αργότερα οι λοβοί υπερωριμάζουν, σκληραίνουν και αυξάνονται οι ίνες. Στο στάδιο αυτό οι λοβοί είναι λείοι και οι διογκώσεις των σπερμάτων δεν φαίνονται. Για τα ξερά φασόλια συγκομίζουμε τις ποικιλίες όταν αυτές ωριμάσουν πλήρως και ξεραθούν επαρκώς.

Υποστύλωση
Οι ποικιλίες φασολιάς που καλλιεργούνται, είναι αναρριχόμενες και η στήριξή τους είναι απαραίτητη. Για στήριξη χρησιμοποιούνται βέργες δασικών δένδρων σε μικρότερο βαθμό, ενώ βασικό μέσο στήριξης αποτελούν καλαμόβεργες μήκους 2,30-2,50m περίπου. Η τοποθέτησή τους γίνεται βεβαίως με τα χέρια και είναι εργασία επίπονη και πολύ σημαντική. Η καλή τοποθέτηση των μέσων στήριξης στο έδαφος και στο καλό δέσιμο μεταξύ τους, διασφαλίζουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη των φυτών χωρίς κινδύνους πτώσης από το βάρος τους ή τους δυνατούς ανέμους, που θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα.

Ποιοι είναι οι Εχθροί και οι Ασθένειες της Φασολιάς και πως Μπορώ να τα Αντιμετωπίσω;

Υπάρχουν πολλά έντομα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στις φασολιές, όπως οι αφίδες, οι θρίπες, ο τετράνυχος, οι αλευρώδεις. Στις ρίζες μπορεί να εγκατασταθούν νηματώδεις και να προκαλέσουν ζημιές. Για να αντιμετωπίσετε αυτούς τους εχθρούς προσελκύστε ωφέλιμα έντομα στον κήπο σας και χρησιμοποιείστε εκχυλίσματα φυτών που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας από άλλα φυτά, όπως την τσουκνίδα. Γενικά, αποφύγετε τη χρήση φυτοφαρμάκων στον κήπο, την αυλή σας και κοντά στο σπίτι ή σε κατοικημένες περιοχές.
Υπάρχουν πολλοί φυτοπαθογόνοι μύκητες, βακτήρια και ιοί που προσβάλλουν τη φασολιά. Μερικές ασθένειες που οφείλονται σε αυτούς είναι το ωίδιο, η ανθράκωση, η αλτενάρια, η αδρομύκωση του στελέχους, σήψεις ριζών, προσβολές λοβών και τα μωσαϊκά (αποχρωματισμοί φύλλων). Οι ασθένειες αντιμετωπίζονται κυρίως με προληπτικά μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τις σωστές αποστάσεις φύτευσης, ώστε τα φυτά να αερίζονται επαρκώς, ισορροπημένη λίπανση και πότισμα, εναλλαγές καλλιεργειών, απομάκρυνση προσβεβλημένων βλαστών και φύλλων έγκαιρα, θειάφισμα σε μέρες με ήπιο καιρό τις απογευματινές ώρες, ψεκασμό με χαλκούχα σκευάσματα, χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, εδαφοκάλυψη με πλαστικό ναύλον, αποφυγή σκονίσματος των φύλλων με χώμα και άλλες πρακτικές. Κάποιες από αυτές τις προληπτικές πρακτικές μπορούν να λειτουργήσουν απωθητικά και για μερικούς εχθρούς.





Πώς και Πότε θα Συγκομίσω τα Φασολάκια;

Τα φασολάκια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν παρατηρήσετε τα μικρά εξογκώματα των σπερμάτων πάνω στους λοβούς. Μην περιμένετε τα σπέρματα μέσα στους λοβούς να μεγαλώσουν όπως έχετε συνηθίσει να βλέπετε τα ξερά φασόλια. Σκοπός σας είναι να μαγειρέψετε ολόκληρο το λοβό με το σαρκώδες μέρος του και σε αυτή τη φάση είναι ακόμα τρυφερός. Αργότερα θα σκληρύνει και θα αρχίζει να κιτρινίζει, κάτι που δεν θέλετε.
Απλά, αφαιρέστε τους λοβούς από τον βλαστό με ένα στρίψιμο ή χρησιμοποιήστε ψαλίδα. Ποτέ μην τα τραβήξετε απότομα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σπάσει το στέλεχος του φυτού αρκετά εύκολα.
Κρατήστε τα φασολάκια σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος μέχρι να τα μαγειρέψετε. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.


Αμειψισπορά και συγκαλλιέργεια
Στην Αμειψισπορά, τα φασόλια πρέπει να προηγούνται κάθε άλλης καλλιέργειας και να ακολουθούν πάντοτε τα σκαλιστικά. Στους λαχανόκηπους, συνήθως, διαδέχονται τα σπανάκια, τα κουνουπίδια, τις πρώιμες τομάτες κλπ. Ως προς την καλλιέργεια μπορούν να συνδυαστούν με το καλαμπόκι ή ανάμεσα σε σειρές από μποστανικά, οι χαμηλές όμως ποικιλίες.

Παραγωγή σπόρου
Προς απόκτηση καλών σπόρων φασολιών πρέπει να διαλέγονται οι πρώτοι λοβοί πού σχηματίζονται και οι οποίοι αφήνονται να ωριμάσουν καλά. Για να διατρέφονται και να χοντραίνουν περισσότερο, πρέπει να διατηρούνται ελάχιστοι σε κάθε ρίζα, και, κατά προτίμηση εκείνοι που βρίσκονται προς τη βάση των φυτών. Τα λουλούδια της κορυφής πρέπει να κόβονται πριν ακόμη δέσουν. Προκειμένου για μεγάλη παραγωγή σπόρου, καλό είναι, να γίνεται χωριστή η καλλιέργεια επίτηδες, σε κατάλληλο μέρος και με τις αναγκαίες περιποιήσεις.



PDF Από το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου

Από το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου

Μέρος του άρθρου είναι του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ) share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Καλλιεργητικές Πρακτικές

Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική σε άλλο ιστότοπο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο, καθώς και στη σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook επίσης με ενεργό σύνδεσμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση απαγορεύεται. Κάθε αναδημοσίευση σε έντυπο μέσο απαγορεύεται.
Σχετικά άρθραΚ52c

Πηγή
https://share24.gr/pos-tha-kalliergisete-fasolakia
https://www.ftiaxno.gr/2013/05/blog-post_5978.html

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του