Φτιάξτε φυσική ορμόνη ριζοβολίας για τον κήπο σας

242 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Πολυετή βότανα, όπως το δενδρολίβανο, το θυμάρι και η λεβάντα, χρειάζονται τακτικά μέσα στο έτος μερικά κλαδέματα για να ελεγχθεί η ανάπτυξή τους. Ένα καλό κλάδεμα συνδυάζεται με τη συλλογή των βοτάνων αυτών για αποξήρανση και αποθήκευση στο σπίτι. Συνήθως, το κλάδεμα των φυτών αυτών είναι μια καλή ευκαιρία για τον πολλαπλασιασμό τους, χρησιμοποιώντας τους υγιείς βλαστούς, που αφαιρέθηκαν, ως μοσχεύματα για νέα φυτά.

Επίσης, όταν μαζεύουμε μια ποσότητα πολυετών βοτάνων υπάρχουν πάντα μερικοί βλαστοί που περισσεύουν, τους οποίους δεν τους αποξηραίνουμε, αλλά μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για τον πολλαπλασιασμό τους.

Ορισμένα από αυτά τα φυτά ριζοβολούν δύσκολα με μοσχεύματα, όπως το δενδρολίβανο, και απαιτούν κάποιες χημικές ουσίες (ορμόνες) για να διαφοροποιηθούν τα κύτταρα του στελέχους και να σχηματιστούν ρίζες. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες χημικές ουσίες, που παίζουν το ρόλο ορμονών, σε σκευάσματα, αλλά σίγουρα θα θέλαμε μια πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον λύση για τον κήπο μας. Ευτυχώς υπάρχουν 6 φυσικοί τρόποι για να εφαρμόσετε τη δικές σας φυσικές ορμόνες ριζοβολίας για τον πολλαπλασιασμό των φυτών σας.
Γιατί να χρησιμοποιήσω ορμόνη ριζοβολίας;

Όταν πολλαπλασιάζουμε φυτά με μοσχεύματα, δεν περιμένουμε ποτέ να έχουμε επιτυχία 100 % και να επιβιώσουν όλα. Μερικά από αυτά θα κιτρινίσουν και θα ξεραθούν. Ἐτσι, χρησιμοποιώντας κάποια συστατικά ως ορμόνες ριζοβολίας, εξασφαλίζουμε ένα καλύτερο ποσοστό επιτυχίας των μοσχευμάτων μας, που μπορεί να φτάσει το 75%.

Η ορμόνη δρα ως καταλύτης για τη διαφοροποίηση των κυττάρων του στελέχους σε ριζικές καταβολές, από τις οποίες αναπτύσσεται το νέο ριζικό σύστημα. Επίσης, οι ορμόνες προστατεύουν τα μοσχεύματα από επιβλαβείς μύκητες και παθογόνα που μπορεί να μολύνουν το μόσχευμα κατά τη διαδικασία κοπής.

Τι είναι το υπόστρωμα ριζοβολίας;
Τα μοσχεύματα, από τα οποία θα ξεκινήσουν τα νέα φυτά, δεν φυτεύονται απευθείας στο χώμα του κήπου. Χρειάζεται να επεξεργαστείτε το χώμα σας για να γίνει πολύ ελαφρύτερο. Συχνά, συμβαίνει να μην χρησιμοποιούμε καθόλου χώμα και στη θέση του κάποια άλλα υλικά, ένα μείγμα περλίτη, βερμικουλίτη, άμμου, βρύα και άλλα υλικά, που μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φυτώριο. αν τους ζητήσετε υπόστρωμα για ριζοβολία μοσχευμάτων των βοτάνων σας.

Το υπόστρωμα ριζοβολίας έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το απαραίτητο νερό χωρίς όμως να είναι πολύ βαρύ και πυκνό για τις τρυφερές ρίζες των μοσχευμάτων.
Οι έξι φυσικές ορμόνες για ριζοβολία των μοσχευμάτων

Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε από αυτές που θα σας προτείνουμε, μην βυθίζετε τα μοσχεύματα απ ‘ευθείας μέσα στο δοχείο που έχετε την ορμόνη ριζοβολίας. Οι χυμοί του φυτού στην άκρη της κοπής θα αλλοιώσουν την ποιότητα της ορμόνης που μένει στο δοχείο. Αντιθέτως, γεμίστε ένα βάζο ή κυπελάκι με το υπόστρωμα ριζοβολίας, κάντε μια μικρή λακκούβα και ρίξτε μέσα μια μικρή ποσότητα της ορμόνης, ώστε να μείνει φρέσκια και να υποδεχθεί το μόσχευμα, όταν το φυτέψετε.

# Το σάλιο σας!
Ναι, καλά διαβάσατε, το δικό σας σάλιο λέγεται ότι είναι ένα φυσικό ενισχυτικό ριζοβολίας. Δεν είμαι σίγουρος πώς λειτουργεί ακριβώς, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία. Μερικοί υποστηρικτές αυτής της μεθόδου γλύφουν τα μοσχεύματα πριν τα φυτέψουν, ωστόσο, δεν είναι πρακτικό εάν έχετε αρκετά μοσχεύματα ή αν το φυτό είναι δηλητηριώδες.

# Μηλόξυδο
Το μυλόξυδο έχει πάνω από 30 ιχνοστοιχεία που είναι ευεργετικά για την ανάπτυξη των φυτών. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί το ξίδι έχει ζιζανιοκτόνες ιδιότητες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι ένα μείγμα ρίχνοντας 3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε τέσσερα λίτρα νερό. Βρέξτε την άκρη του μοσχεύματός σας με αυτό και στη συνέχεια φυτέψτε το στο κυπελάκι με το υπόστρωμα ριζοβολίας
# Κανέλα.
Η κανέλα έχει την ικανότητα να σκοτώνει μύκητες και βακτήρια, έτσι θα βοηθήσει τα μοσχεύματα να μείνουν προστατευμένα από ασθένειες ενώ ριζοβολούν. Μπορείτε να συνδυάσετε τις τεχνικές και να σαλιώσετε την άκρη του μοσχεύματος ή να το βυθίσετε σε τσάι ιτιάς και στη συνέχεια να προσθέσετε την κανέλα. Επίσης, η κανέλα μπορεί να ελαχιστοποιήσει την τήξη φυταρίωνόταν μεγαλώνετε φυτά από σπόρο.

# Μέλι
Το μέλι είναι επίσης φυσικό αντι-βακτηριακό και θα ωφελήσει τα νέα μοσχεύματα σας. Για να φτιάξετε ορμόνη ριζοβολίας με μέλι, κάντε αυτά τα απλά βήματα:
α) Βράστε 2 φλιτζάνια νερό
β) Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας μέλι
γ) Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και τοποθετήστε το σε ένα βάζο κλείνοντας το καπάκι.

Αποθηκεύστε το μέλι σε σκιερό χώρο μακριά από το φως. Θα διαρκέσει περίπου 2 εβδομάδες. Για να χρησιμοποιήσετε, βρέξτε την άκρη των μοσχευμάτων με το διάλυμα και ύστερα φυτέψτε τα στο υπόστρωμα ριζοβολίας.
Φαίνεται ότι η διευκόλυνση της ριζοβολίας προέρχεται από την προσθήκη υδατανθράκων. 
Το μέλι βοηθά τα μοσχεύματα να προφυλαχθούν από βακτήρια και μυκητιάσεις, επιτρέποντας τα να παραμείνουν υγιή και ισχυρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε και να έχουν μια καλή ευκαιρία για να ριζοβολήσουν. 
Τα μοσχεύματα σας πρέπει να είναι από 6-12 εκατοστά σε μήκος και κομμένα σε γωνία 45 μοιρών. Τα βουτάτε στο μίγμα και τα φυτεύετε σε γλαστράκια που έχετε ετοιμάσει. Είναι σημαντικό να κρατάτε το χώμα νωπό, μέχρι να πετάξουν μάτια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
α.) Βρέθηκε ότι η εμβάπτιση των άκρων των μοσχευμάτων για 2-3 ημέρες σε διάλυμα 10% ζάχαρης σε νερό ευνοεί την ριζοβολία.
β.) Καλά αποτελέσματα επίσης επιτυγχάνονται με εμβάπτιση για 24 ώρες σε διάλυμα 25% μελιού σε νερό.
Και στις 2 αυτές περιπτώσεις φαίνεται ότι η διευκόλυνση της ριζοβολίας προέρχεται από την προσθήκη αυτών των υδατανθράκων.
γ.) Η ριζοβολία των μοσχευμάτων διευκολύνετε με απλό εμβάπτισμα αυτών σε οινόπνευμα 5% ή σε διαλύματα των βιταμινών Β1 και Β6.

Το μέλι ως ορμόνη ριζοβολίας
Το μέλι βοηθά τα μοσχεύματα να προφυλαχθούν από βακτήρια και μυκητιάσεις, επιτρέποντας τα να παραμείνουν υγιή και ισχυρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε και να έχουν μια καλή ευκαιρία για να ριζοβολήσουν.

1 μέρος αγνό μέλι.
3 μέρη βραστό νερό.

Βάζετε το μέλι στο βραστό νερό, το ανακατώνετε και το αφήνετε να κρυώσει. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα αεροστεγές δοχείο και είναι έτοιμο προς χρήση, ενώ μπορεί να αποθηκευτεί σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Τα μοσχεύματα σας πρέπει να είναι από 6-12 εκατοστά σε μήκος και κομμένα σε γωνία 45 μοιρών. Τα βουτάτε στο μίγμα και τα φυτεύετε σε γλαστράκια που έχετε ετοιμάσει.
Είναι σημαντικό να κρατάτε το χώμα νωπό, μέχρι να πετάξουν μάτια.

Video Propagating with honey

Δυο από τα βασικότερα κριτήρια που έχει το μελί είναι οι αντισηπτικές και αντιμυκητιακες ιδιότητες του. Και αυτές ίσως θα μπορούσαν να λειτουργησουν ως ασπίδα άμυνας και προστασίας για τα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός φυτού. Όλοι γνωρίζουμε πόσα φυτά χάνουν την ευκαιρία να πάρουν ''ζωη'' επειδή προσβλήθηκαν από κάποιο μικρόβιο , μύκητα ο οποίος προσέβαλε το ευαίσθητο ριζικού τους σύστημα με αποτέλεσμα την οριστική θανάτωση τους. Επίσης ένα πλίθος βιταμινούχων συστατικών και ζαγχαρων μπορεί να προικίσει ένα φυτό με δύναμη , έτσι ώστε να αντεπεξέλθει στις πρώτες ανάγκες γρήγορα και αποτελεσματικά.

Όμως ας προχωρήσουμε και σε μια πιο επιστημονική ''προσέγγιση''. Το μελί ουσιαστικά λειτουργεί ως ένας παράγοντας σπερματογενεσης , και ανάπλασης των κυττάρων. Πειράματα διεξήχθησαν και αποδείχθηκε ότι το μέλι έχει τα απαραίτητα ένζυμα τα οποία αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης του ριζικού συστήματος ενός φυτού.

Ποιος όμως είναι ο σωστός τρόπος για να κάνουμε τα νέα φυτά μας να ριζώσουν?
Λέγεται ότι ένας σωστός αρκετά αποτελεσματικος τρόπος είναι να βουτήξουμε τα μοσχεύματα που θέλουμε να ριζώσουν μέσα σε μιγμα που έχουμε ανακατέψει μέλι με νερό και όχι σε σκέτο μέλι. Το μιγμα το φτιάχνουμε με ζεστό νερό (ομογενοποιηση) σε αναλογία 1 μέρος μέλι 3 μέρη νερό.

VIDEO άλλη μια μέθοδος.

# Ασπιρίνη
Συνθλίψτε ένα δισκίο ασπιρίνης και διαλύστε τη σε νερό. Επίσης, λέγεται ότι είναι αποτελεσματική και σαν ορμόνη ριζοβολίας. Το συστατικό αυτό μπορεί να μην είναι απόλυτα φυσικό, αλλά κάτι που πιθανώς θα έχετε στο σπίτι και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

# Τσάι ιτιάς
Φτιάξτε εκχύλισμα από τα φύλλα της ιτιάς και χρησιμοποιήστε το σαν ορμόνη ριζοβολίας. Μαζέψτε φύλλα την άνοιξη και παρασκευάστε το, άλλα και όλο το χρόνο μπορείτε να το φτιάξετε από τους πράσινους ιστούς του δέντρου.

Εαν θες ένα φυσικό τρόπο για να ριζοβολήσουν τα φυτά σου, μάζεψε φύλλα ιτιάς και πράσινα κλαράκια και βαλτα στο μπλέντερ πρόσθεσε και λίγο νερό άστο, για 20 ώρες και έχεις φυσική ορμόνη ριζοβολίας

Συνταγή που βρήκαμε στο http://www.mybonsai.gr απο το χρήστη mesasola
>> Λοιπόν ένας παππούς Θρακιώτης από τα μέρη μου χρόνια μπλεγμένος με τα φυτά μου είχε δώσει την παρακάτω συνταγή. Την χρησιμοποιούσε σε όλα τα φυτά που μεταφύτευε ή πολλαπλασίαζε με μοσχεύματα. 
Σε ένα μεταλλικό σκεύος βάζουμε κλαράκια φρέσκα από ιτιά κλαίουσα. Τα κλαδάκια είναι κομμένα στους 3-4 πόντους και έχουν πάχος μέχρι 1 εκατοστό. Ρίχνουμε από πάνω τους βραστό νερό μέχρι να γεμίσει το σκεύος και τα αφήνουμε για 2-3 μέρες. Με αυτό το νερό ποτίζουμε τα φυτά που έχουμε μεταφυτεύσει. 
Εγώ καλού κακού χρησιμοποιώ αποσταγμένο νερό. 
Το διάλυμα - τσάι που περισσεύει το κρατάω στο ψυγείο για 2-3 μέρες. 
Ουσιαστικά μου το είχε παρουσιάσει σαν μαγικό φίλτρο για σίγουρη επιτυχία στις μεταφυτεύσεις και οφείλω να ομολογήσω ότι πρέπει να έχει δίκιο. 
Ίσως έτσι καταφέρνω τα 9 στα δέκα δέντρα που βγάζω. 
Να πω την αλήθεια δεν το έχω πολυψάξει αλλά μπορεί να είναι και κάτι εξαιρετικά καλό. 
Δοκιμάστε και πείτε μου αποτελέσματα. <<

ΝΕΟ !!! 
Μιά Γιαγιά μου είπε και ενα κόλπο που έκαναν παλιά στην Κρήτη - Εκοβαν το μόσχευμα το έγδερναν στην άκρη και το έβαζαν σε νερό μέσα στο νερό βάζανε φακές (Ξερή) , και το μόσχευμα έβγαζε γρήγορα ρίζες (ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ)


Υπενθύμιση πως αναπαράγομαι τα φυτά με μοσχεύματα

Τι είναι το μόσχευμα;
Μόσχευμα είναι ένα κομμάτι από το μητρικό φυτό, από το οποίο θα δημιουργηθεί ένα νέο φυτό, γενετικά ίδιο με το μητρικό. 

Πόσων ειδών μοσχεύματα υπάρχουν;
Υπάρχουν βλαστών, ριζών και φύλλων. Αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι των βλαστών.

Πως βγάζει το μόσχευμα ρίζες;
Όταν κόψουμε ένα βλαστό ή ένα κλαδί, στο σημείο που κόψαμε, το φυτό προσπαθεί να επουλώσει την πληγή δημιουργώντας ένα κάλλο. Αν το σημείο τομής με τον κάλλο μπει στο χώμα και οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ευνοϊκές, τότε αναπτύσσονται από τον κάλλο ρίζες. Έτσι ο βλαστός ή το κλαδί που κόψαμε μετατρέπεται σε νέο ανεξάρτητο φυτό.


Video πως αναπαράγομαι τα φυτά με μοσχεύματα

Πως παίρνουμε μόσχευμα από ένα φυτό;
1. Κόβουμε ένα μόσχευμα 10-15 εκατοστών, κάνοντας κάτω από το μάτι μια λεία και κάθετη τομή.
2. Βγάζουμε τα 2/3 των φύλλων του ξεκινώντας από τη βάση.
3. Τα φύλλα που μένουν (αν είναι μεγάλα) τα κόβουμε στη μέση, έτσι ώστε να μειώσουμε την απώλεια της υγρασίας λόγω διαπνοής.
4. Βρέχουμε τη βάση του με νερό και μετά το βυθίζουμε σε ορμόνη ριζοβολίας. Η ορμόνη αυτή βοηθά στη γρήγορη ριζοβολία και τη βρίσκουμε σε οποιοδήποτε γεωπονικό κατάστημα.
5. Με ένα μολύβι ανοίγουμε μια τρύπα στο χώμα της γλάστρας που θα το φυτέψουμε.
6. Φυτεύουμε σε γλαστράκι με αφράτο χώμα (μίγμα τύρφης και άμμου) και πιέζουμε καλά το χώμα, ώστε να μην κουνιέται το μόσχευμα.
7. Ποτίζουμε.
8. Το γλαστράκι με το μόσχευμα το βάζουμε σε μέρος σκιερό και προστατευμένο μέχρι να "πιάσει" το μόσχευμα, δηλαδή μέχρι να ριζοβολήσει.
9. Το μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην τελική του θέση.


How to use Honey for Rooting Cuttings

Tip
Μέχρι το μόσχευμα να πιάσει το ψεκάζουμε συνεχώς με νερό. Η καλύτερες θερμοκρασίες για να ριζώσουν τα περισσότερα μοσχεύματα είναι 21-27°C τη μέρα και 15°C τη νύχτα.

Πηγή 
http://share24.gr Θανάσης Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ), για επικοινωνία στείλτε mail στο share24@gmail.com share24.gr Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ
http://www.ftiaxno.gr/2014/07/fisika-enisxitika-rizovolias-mosxeumaton.html
http://orinimelissa.blogspot.gr/2014/03/blog-post_20.html
https://www.youtube.com/watch?v=mdDYW-KnV5Q
http://tsougrana.eu/node/129
http://www.ialmopia.gr/2014/10/blog-post_739.html
https://www.youtube.com/watch?v=oFeZzzCiV3Y
http://www.mybonsai.gr/vb/showthread.php?t=1936
http://www.alekati.gr/meli_rizovolias
https://www.youtube.com/watch?v=NsF8UXwBy38
https://okipostisaeiforias.
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/10/6_23.html
http://www.valentine.gr/roses-cuttings_gr.php

ΕΙΙΙΑΡΑΣΗ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ ΣΤΗ Ρ1ΖΟΒΟΛΙV ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ GF-6' 
Πτυχιακή Εργασία Αργυπάννη Γεωργίου - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βόλος 1995

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του