Οικολογικές παγίδες εντόμων από μπουκάλια νερού για δάκο , σφήκα , μύγα , τούτα αψολούτα , κουνούπι

180 ΕΛΙΑ ΕΧΘΡΟΙ
Ο Δάκος της ελιάς είναι είδος μονοφάγο και παρασιτεί στη φύση μόνο σε είδη του γένους Olea, όπως ηκαλλιεργούμενη ελιά Olea europaea ssp. sativa και O. europaea ssp. oleasterή sylvestris. Η δράση του οδηγεί σε ξήρανση των καρπών και καρπόπτωση, επίσης υποβαθμίζει την εμπορική αξία των επιτραπέζιων ποικιλιών και υποβαθμίζει τη θρεπτική αξία του ελαιολάδου των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών. Θα κάνουμε μια αναφορά στη βιολογία του εντόμου και στο τέλος του άρθρου θα αναφέρουμε με λεπτομέρειες πως μπορείτε να κατασκευάσετε τις δικές σας βιολογικές παγίδες βήμα προς βήμα.

Το θηλυκό εισάγει ένα αυγό στην σάρκα του μεσοκαρπίου (η σάρκα του καρπού) του πράσινου ή ώριμου καρπού, αφού πρώτα τρυπά το περικάρπιο (η φλούδα του καρπού) με τον ωοθέτη και δημιουργήσει τον οπή ωοθεσίας (νύγμα) στην επιφάνεια και ένα μικρό θάλαμο ακριβώς από κάτω, εντός της σάρκας του καρπού.

Η Μορφολογία του Δάκου της Ελιάς
Το ενήλικο έχει μήκος περίπου 5mmκαι χρώμα ανοιχτοκάστανο ως σκοτεινοκάστανο. Ο θώρακας στα νώτα είναι σκοτεινότερος με τρεις κατά μήκος μαύρες γραμμές, ενώ στα πλάγια διακρίνονται μερικές υπόλευκες ή υποκίτρινες κηλίδες. Οιπτέρυγες είναι διαφανείς, ιριδίζουσες, με ένα σκοτεινό στίγμα στην άκρη. Στην άκρη της ωοειδούς κοιλίας υπάρχει ένας ευδιάκριτος οξύληκτος ωοθέτης μόνο στα θηλυκά άτομα, ο οποίος διευκολύνει την εναπόθεση των αυγών στο μεσοκάρπιο του ελαιόκαρπου.

Το αυγό είναι στενόμακρο, κάπως οξύ στον ένα πόλο και λευκό. Η προνύμφη έχει χρώμα λευκό ως ανοιχτοκίτρινο με το πρόσθιο μέρος του σώματος στενότερο από το οπίσθιο, χωρίς κεφαλική κάψα αλλά μόνο με σκοτεινόχρωμα στοματικά άγκιστρα και τον κεφαλορυγγικό σκελετό.

Η νύμφη είναι το ενδιάμεσο στάδιο που ακολουθεί το ανήλικο, της προνύμφης, και ακολουθείται από το ενήλικο. Σε αυτό το στάδιο το έντομο έχει περίβλημα με σκληρυσμένο δερμάτιο ανοιχτοκάστανου χρώματος και ελλειψοειδές σχήμα

Πότε εμφανίζεται το Έντομο στους Ελαιώνες;
Ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την γεωγραφική περιοχή έχει 2-5 γενεές.Στην Ελλάδα και σε άλλες Μεσογειακές χώρες, στις οποίες ενδημεί το έντομο, έχει 3-4 γενεές με την πρώτη να αρχίζει αρχές Ιουλίου στους νέους καρπούς, 2 ακόμη το Φθινόπωρο που διαρκούν ως το τέλος Νοεμβρίου, που είναι και οι πιο σοβαρές για τις καλλιέργειες, και μια ακόμη, σπάνια, την άνοιξη στους ώριμους καρπούς που απομένουν επί των δέντρων.

Υπάρχει μια περίοδος αναπαραγωγικής ανωριμότητας, πιθανώς διάπαυση, αργά την άνοιξη μέχρι το τέλος Ιουνίου. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου τα θηλυκά έχουν υπανάπτυκτα ωάρια και τα αρσενικά δεν ανταποκρίνονται στις φερομονικές παγίδες.Καθώς η επιδερμίδα του ελαιοκάρπου μαλακώνει, οι ελιές γίνονται κατάλληλες για ωοτοκία, συνήθως τον Ιούλιο. Το θηλυκό, αφού ανοίξει με τον ωοθέτη του την οπή ωοτοκίας, εισάγει στο μεσοκάρπιο ένα αυγό. Κατά κανόνα εισάγει ένα αυγό ανά καρπό, σε περιπτώσεις όμως πολύ πυκνού πληθυσμού ή μικρής παραγωγής παρατηρούνται και περισσότερες από μια ωοθεσίες ανά καρπό. Τα ενήλικα είναι συνήθως μακρόβια και η ωοτοκία από θηλυκά της ίδιας ή διαφορετικών γενεών συνεχίζονται επί εβδομάδες και μήνες, ώσπου η πτώση της θερμοκρασίας τα τέλη φθινοπώρου ή τον χειμώνα να εμποδίσει την ωοτοκία. Η προνύμφη ορύσσει στοά στο μεσοκάρπιο και όταν συμπληρώσει την ανάπτυξή της νυμφώνεται, τους θερινούς μήνες μέσα στον καρπό, ενώ το φθινόπωρο και το χειμώνα νυμφώνεται στο έδαφος σε μικρό βάθος. Συνήθως νυμφώνεται στο έδαφος όταν ο καρπός έχει λαδώσει

Όταν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του, ο βιολογικός κύκλος συμπληρώνεται σχεδόν σε ένα μήνα. Ο πληθυσμός του δάκου της ελιάς αυξάνει ιδιαίτερα τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και μάλιστα όταν ο καιρός είναι υγρός και σχετικά ζεστός. Το έντομο γνωρίζει να διασπείρεται από περιοχές χωρίς ελαιόκαρπους σε περιοχές με νέα παραγωγή το καλοκαίρι, καθώς από πεδιάδα σε ελαιώνες σε πλαγιές βουνών και το αντίστροφο, όπως επίσης και να μεταναστεύει διανύοντας μεγάλες αποστάσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία της ατμόσφαιρας δεν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Πως Επιβιώνουν τα Ενήλικα Έντομα Και Πως η Προνύμφη Μπορεί να Τρέφεται στον Καρπό;
Τα ενήλικα άτομα για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν χρειάζεται να τρέφονται συχνά με διάφορες οργανικές ουσίες υγρές ή στερεές, όπως μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων, νέκταρ λουλουδιών, γύρη, εκκρίσεις φυτών, χυμούς και ιστούς σάπιων φρούτων και, πιθανώς, μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, στις επιφάνειες των φυτών.

Η προνύμφη έχει ανάγκη την παρουσία συμβιωτικών παρασίτων στον πεπτικό της σωλήνα για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες του μεσοκαρπίου της ελιάς, όταν αυτή είναι ακόμα πράσινη. Κατά την ωοτοκία, τα βακτήρια αυτά που βρίσκονται και στο εσωτερικό του ωοθέτη του θηλυκού, επαλείφονται στο αυγό και από εκεί μπαίνουν στον πεπτικό σωλήνα της νεαρής προνύμφης

Δευτερογενείς Ζημιές από την Δράση της Προνύμφης του Δάκου στον Καρπό της Ελιάς
Εκτός από την ζημιά που προκαλεί η νεαρή προνύμφη με την διατροφή της στο μεσοκάρπιο, προκαλείται και δευτερογενής προσβολή από την εγκατάσταση του μύκητα Camarosporium dalmaticum στην θέση της οπής ωοτοκίας στην επιφάνεια του καρπού, ο οποίος προκαλεί μια καστανή κηλίδωση στην επιφάνεια, με ξηρή σύσταση το καλοκαίρι στις άγουρες ελιές και μαλακή το χειμώνα στις ώριμες. Η παρουσία αυτής της κηλιδώσης στους καρπούς πολλές φορές αποτελεί σημάδι ότι ο δάκος αρχίζει να δραστηριοποιείται αποθέτοντας αυγά στις ελιές.

Πολλές φορές σε καρπούς που έχουν προσβληθεί απ το δάκο, ακολουθεί προσβολή από την κηκιδόμυγα των καρπών της ελιάς (Prolasioptera berlesiana), η προνύμφη της οποίας τρέφεται από τον μύκητα και τον μεταφέρει σε ελιές με νύγματα του δάκου.


Βιολογικός Τρόπος Καταπολέμησης – Φτιάξτε τις Δικές Σας Οικολογικές Παγίδες για να Παγιδέψετε τον Δάκο
Οι παγίδες που κυκλοφορούν στην αγορά και αυτές που μπορείτε να φτιάξετε και εσείς μόνοι σας έχουν στόχο να παγιδέψουν τα ενήλικα άτομα που προσελκύονται απόφερομόνες σύζευξης και αμμωνία ως προσελκυστικό τροφής.


Υπάρχουν διάφοροι τύποι παγίδων που μπορούν να χρησιμοποιήσετε και να ελέγξετε τον πληθυσμό των ενηλίκων του δάκου, αλλά και άλλων εντόμων που παρασιτούν καρπούς δέντρων, όπως τη μύγα των κερασιών (Ragoletis cerasi). Αυτές είναι ηπαγίδα τύπου McPhail, κίτρινες κολλητικές παγίδες, αυτοσχέδιες παγίδες προσέλκυσης τροφής και συσκευές που προσελκύουν και σκοτώνουν τα έντομα (π.χ. ηλεκτρικές εντομοπαγίδες)

Κατασκευάστε δακοπαγίδες από μπουκάλια νερού 
Γράφει ο Ευάγγελος Μπονάρος

Η αποτελεσματικότητα της δακοπαγίδας είναι δοκιμασμένη στην πράξη. Το κόστος κατασκευής είναι μηδαμινό.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 2 μεγάλα πλαστικά μπουκάλια νερού 
 • Ένα μαύρο μαρκαδόρο 
 • 2 κομμάτια σύρμα 40 εκατοστών το καθένα 
 • Ψαλίδι 
 • Σουβλί 
 • Σπρέι κίτρινο 
 • Θεϊκή αμμωνία (λίπασμα) 
 • Προαιρετικά μπορούμε να κρεμάσουμε στο εσωτερικό της παγίδας, από το καπάκι, μια κατάλληλη ελκυστική φερομόνη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Επίσης, όποιοι θέλουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν και εντομοκτόνο στο νερό, συνήθως κάποιο πυρεθρινοειδές. 
Οδηγίες κατασκευής:


1. Πάρτε ένα μεγάλο, πλαστικό μπουκάλι νερού. Με τη βοήθεια του πώματος του μπουκαλιού και ενός μαρκαδόρου σχεδιάστε ένα κύκλο πάνω στο μπουκάλι, περίπου 12 εκατοστά από το πάνω μέρος του μπουκαλιού.

2. Σημαδέψτε το κέντρο του κύκλου και με ένα χοντρό σουβλί ανοίξτε μια τρύπα στο κέντρο του κύκλου.

3. Με το ψαλίδι κόψτε από το κέντρο του κύκλου προς την περίμετρο τέσσερις κοψιές σταυρωτά. Κόψτε άλλες τέσσερις κοψιές, πάλι σταυρωτά, στα ενδιάμεσα του προηγούμενού σταυρού. Συνολικά δηλαδή θα πρέπει να κάνετε οκτώ κοψιές.

4. Πάρτε το δεύτερο πλαστικό μπουκάλι και κόψτε μόνο το στόμιό του. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε μια τρύπα με το σουβλί σε απόσταση 2 εκατοστών από το λαιμό του μπουκαλιού και με το ψαλίδι κόψτε περιμετρικά.

5. Βάλτε το κομμένο στόμιο, μέσα στην τρύπα του πρώτου μπουκαλιού. Περιστρέψτε το ώστε να εφαρμόσει καλά.

6. Με σύρμα φτιάξτε έναν γάντζο, στο στόμιο του μπουκαλιού για να κρεμάτε τη δακοπαγίδα σας στα κλαδιά της ελιάς. Για να φτιάξετε ένα δυνατό γάντζο πάρτε δυο κομμάτια σύρμα (μήκος 40 εκατοστά το καθένα) περιστρέψτε τα μεταξύ τους ώστε να γίνουν ένα μεταλλικό καλώδιο. Περιστρέψτε το σύρμα γύρω από το λαιμό του μπουκαλιού και με την πένσα ή την τανάλια σφίξτε καλά γύρω από το λαιμό. Διαμορφώστε τις άκρες σαν γάντζο.

7. Πάρτε ένα κίτρινο Spray και βάψτε τη δακοπαγίδα από την τρύπα και κάτω. Βάψτε και την τρύπα με spray.

8. Ρίξτε μέσα στο μπουκάλι τρεις κουταλιές της σούπας θεϊκή αμμωνία (λίπασμα) και συμπληρώστε με νερό μέχρι 4 εκατοστά κάτω από την τρύπα. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και εντομοελκυστικό υγρό.

VIDEO Δακοπαγιδα εντομοπαγιδα κατασκευη!!

9. Προαιρετικά μπορούμε να κρεμάσουμε στο εσωτερικό της παγίδας, από το καπάκι, μια κατάλληλη ελκυστική φερομόνη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Επίσης, όποιοι θέλουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν και εντομοκτόνο στο νερό, συνήθως κάποιο πυρεθρινοειδές.Πόσες δακοπαγίδες χρειάζονται και πού πρέπει να τοποθετηθούν:
Κρεμάστε από μια δακοπαγίδα σε κάθε δέντρο, περιμετρικά, γύρω-γύρω από τις άκρες του κτήματος και λιγότερες στα δέντρα που είναι στο κέντρο.

Πότε πρέπει να τις τοποθετήσετε:

Τοποθετήστε τις δακοπαγίδες στις αρχές Ιουνίου Όταν το νερό εξατμιστεί και πέσει η στάθμη του, τότε πρέπει να προσθέσετε νερό.


Πως Λειτουργεί
Ο Δάκος εισέρχεται απο την οπή που ανοίξαμε στο πλαστικό μπουκάλι, επειδή προσελκύεται από την αμμωνία ή και την φερομόνη που έχουμε χρησιμοποιήσει. Επίσης το κίτρινο χρώμα προσελκύει το έντομο. Από τη στιγμή που εισέρχεται στο εσωτερικό του μπουκαλιού αδυνατεί να βρει την έξοδο γιατί προσελκύεται από το φως της μέρας. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει το πάνω μέρος της παγίδας να είναι διάφανο και η οπή εισόδου να είναι σχετικά προς τα κάτω σε μη διάφανο τμήμα της παγίδας (οι εμπορικές παγίδες τύπου McPhail έχουν την οπή εισόδου στη βάση της παγίδας και το υγρό γύρω από αυτή σαν σε αύλακας.

Το έντομο συνεχώς προσπαθεί να αποδράσει από το πάνω διάφανο μέρος και φυσικά δεν τα καταφέρνει, κουράζεται και πέφτει στο υγρό όπου πεθαίνει.

Σε Ποια Σημεία Του Δέντρου να Κρεμάσω τις Παγίδες;
Οι παγίδες αναρτώνται σε χαμηλά σημεία του δέντρου, στους πρώτους κλάδους σε μέρη που υπάρχει σκιά. Είναι σημαντικό τα σημεία αυτά να αερίζονται καλά και να μην είναι πυκνή η βλάστηση.

Χρησιμοποιούμε μια παγίδα για κάθε δέντρο και όταν δούμε ότι το πάνω διάφανο μέρος της μαζεύει βρομιά και γίνεται θολό καλό είναι να την αλλάζουμε. Επίσης χρειάζεται να ανανεώνουμε το υγρό διάλυμα θειικής αμμωνίας, όταν αρχίζουν να μαζεύονται σε αυτό αρκετά έντομα.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ) Για επικοινωνία, περισσότερες συμβουλές και συνεργασία στείλτε e-mail στο: share24gr@gmail.com

VIDEO Πως θα τοποθετήσετε σωστά παγίδες για το δάκο. Πως θα χρησιμοποιήσετε τις ίδιες παγίδες για τη μύγα Μεσογείου, για μύγες ακόμα και για σφήκες
!!! ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο!
ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΕΛΕΤΗ ΙΠΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ – ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΡ. ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ( Α.Τ.Ε.Ι) ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ( ΣΤΕΓ) ΤΜΗΜΑ: ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ (ΘΕ.Κ.Α.)Τις ίδιες παγίδες , με την προσθήκη της κατάλληλης προσελκυστικής ουσίας μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και για άλλα έντομα ( λεπιδόπτερα ) όπως Μύγα της μεσογείουTουτα αψολουτα ( Tuta absoluta ) , σκουλίκι για το κεράσι , κουνούπι , σφήγκα , κ.τ.λ
Αναλυτικότερα
 • Δάκος : 2 κουταλάκια της σούπας Θειική ανομία σε 1 λίτρο νερό  , + ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ προσελκυστικής ουσίας Φερομόνη για δάκο
 • Σκουλίκι για κεράσια 2 κουταλάκια της σούπας Θειική ανομία σε 1 λίτρο νερό
 • Σφήκα: Χυμός φρούτων ή ζάχαρη και + λευκό κρασί
 • Μύγα της μεσογείου: 2 κουταλάκια της σούπας Θειική ανομία σε 1 λίτρο νερό  , γλυκαντική ουσία π.χ ζαχαρη ή μέλι
 • Οικιακή μύγα και κρεατόσβηκα : υδρολυμένη πρωτεΐνη πχ ψάρι κρέας 
 • Tουτα αψολουτα ( Tuta absoluta ): Φερομόνη για την τούτα  γλυκαντική ουσία π.χ ζαχαρη ή μέλι
 • Κουνούπι : 1/4 της κούπας (60 ml) ζάχαρη + 1 κουταλιά μαγιά ξερή (σκόνη) σε (240 ml) χλιαρό νερό
Παραλλαγές
#1


#2

#3

Φτιάξτε αυτή που σας βολεύει καλύτερα ή φτιάξτε τη δική σας παραλλαγή και στείλτε μας το video 

Δόλωμα για κουνούπια

Υλικά: 1
½ ποτήρι χλιαρό νερό, 1 φλυτζάνι του καφέ ζάχαρη, 1½ κ. γλ. μαγιά νωπή ή 4 - 5 γραμ. ξηρή.
Ανακατεύουμε και λιώνουμε τη ζάχαρη στο νερό, τα ρίχνουμε στο μπουκάλι και έπειτα ρίχνουμε τη μαγιά.
Χωρίς να την ανακατέψουμε, κλείνουμε το καπάκι και είναι έτοιμη.

Δόλωμα για μύγες και σφήκες

Υλικά: 1
½ ποτήρι πορτοκαλάδα αναψυκτικό, ή εντόσθια από 2 - 3 ψάρια και 1½ ποτήρι νερό.
Ανακατεύουμε και τοποθετούμε την μπουκάλα σε κάποιο σημείο έξω από το σπίτι, μακρυά από εκεί που καθόμαστε.

Δόλωμα για σερσέγκια

Υλικά: 1
½ ποτήρι μπύρα και ... στην υγειά τους.

Δόλωμα για όλα τα επιβλαβή έντομα

Υλικά: 1 φλ. τσαγιού ξύδι, 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 1 κομμάτι καρπούζι, σύκο ή μπανάνα, 1 φλ. τσαγιού νερό.
Ανακατεύουμε και τοποθετούμε την μπουκάλα σε κάποιο σημείο έξω από το σπίτι, μακρυά από εκεί που καθόμαστε.


Νέες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση εντόμων

Πηγή
https://share24.gr/pagidepste-dako-tis-elias-viologikes-pagides-ke-prostatefste-tis-elies-sas-diavaste-ola-osa-prepi-na-xerete/
https://www.ftiaxno.gr/2008/04/blog-post_30.html
https://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/steg/theka/2009/ChlouverakiMaria/attached-document/chlouveraki.pdf
https://share24.gr/pagidepste-dako-tis-elias-viologikes-pagides-ke-prostatefste-tis-elies-sas-diavaste-ola-osa-prepi-na-xerete/
https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/07/blog-post_9343.html
https://www.ftiaxno.gr/
https://protimofisiko.blogspot.gr/2014/02/blog-post_18.html
https://www.botanologika.gr/2015/10/kataskeyh-dakopagidas-sxedio.html
https://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/59FDB03C747214A6C2257A22003F48D2/$file/KatapolemisiDakouElias.pdf?OpenElement
https://www.topikopoiisi.eu/omicroniotakappaomicron-gammaepsilonomegarhogamma943alpha/previous/8
https://www.ftiaxno.gr/2008/04/blog-post_30.html
https://www.womenonly.gr/article.asp?catid=37540&subid=2&pubid=129421156
https://www.youtube.com/watch?v=1KKQG8DXK8k

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του