ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΠΟΡΩΝ

Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Όσοι ασχολούνται με τη γη έχουν μάθει να συλλέγουν σπόρους. Οι πρωτάρηδες που τώρα ασχολούνται, αναρωτιούνται πως θα τους συλλέξουν, διότι στη γεωργία πολλά πράγματα δεν είναι αυτονόητα.
Η ομάδα Πελίτι Ηράκλειου που ενεργά πλέον ασχολείται με τη διάδοση και την προσφορά των ντόπιων ποικιλιών ετοίμασε και ένα εγχειρίδιο συλλογής σπόρων διότι τα ερωτήματα ... πέφτουν βροχή!

Τα "φώτα" της έδωσε η ομάδα και στο MadeinCreta.

Βασική αρχή συλλογής σπόρων
Συλλέγουμε σπόρο από τα πιο αντιπροσωπευτικά φυτά της ποικιλίας, τα πιο καλαίσθητα, υγιή και πιο παραγωγικά τα οποία είναι καλό να τα σημαδεύουμε με μια κορδέλα.

Προσπαθούμε να συλλέγουμε σπόρο από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό φυτών μιας ποικιλίας τουλάχιστον (6-12) και περισσότερα στάδια παραγωγής (αρχή, μέση, τέλος καρποφορίας).


Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουμε όλα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Βασικό είναι όταν σπέρνουμε μια ποικιλία να φυλάμε μια μικρή ποσότητα από το σπόρο για την περίπτωση που η καλλιέργεια μας καταστραφεί για οποιοδήποτε λόγο

ΝτομάταΣυλλέγουμε τις ντομάτες όταν είναι πολύ ώριμες. Τις κόβουμε οριζόντια και τις στύβουμε στο σουρωτήρι για να πέσουν οι σπόροι. Τους πλένουμε με άφθονο νερό ανακατεύοντας με το χέρι μας.

Βάζουμε τους σπόρους μαζί με τη ζελατίνα σε ένα γυάλινο βάζο με νερό και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος, 16-24° κελσίου, για περίπου 3-4 ημέρες.

Ανακατεύουμε μια φορά την ημέρα. Ένα στρώμα μύκητα σαν μούχλα θα αρχίσει να εμφανίζεται στην κορυφή του μίγματος μετά από τις μερικές ημέρες. Αυτός ο μύκητας όχι μόνο τρώει το ζελατινούχο πολτό που περιβάλλει κάθε σπόρο και αποτρέπει τη βλάστηση, παράγει επίσης τα αντιβιοτικά που βοηθούν για να ελέγξουν τις ασθένειες των σπόρων.

Μετά από 3-4 ημέρες γεμίζουμε το δοχείο με τους σπόρους με νερό και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε το περιεχόμενο να ηρεμήσει. Ό,τι επιπλέει το απομακρύνουμε. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε 2-3 φορές Οι υγιείς σπόροι βρίσκονται στον πάτο.

Στραγγίζουμε τους καθαρούς σπόρους και τους απλώνουμε σε λαδόκολλα, δροσερή θέση για 1-2 εβδομάδες έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζουμε.

Κολοκύθάκι, αγγούρι

Διαλέγουμε τα υγιή φυτά και τα σημαδεύουμε χαράζοντας ελαφρά ένα Χ με μαχαίρι τον 2ο ή 3ο καρπό. Φροντίζουμε να κόβουμε τους επόμενους καρπούς όταν είναι μικροί.

Όταν ο καρπός γίνει κίτρινος και σκληρός και σταματήσει να μεγαλώνει, τον αφήνουμε άλλες δέκα ημέρες πάνω στο φυτό και μετά τον κόβουμε, κατά μήκος και χαράζουμε προσεκτικά για να μην τραυματιστούν οι σπόροι.

Κάτω από μια βρύση πιέζουμε τους σπόρους με τα δάκτυλά μας για να ξεκολλήσουν από τη σάρκα και να πέσουν στο σουρωτήρι. Τους πλένουμε καλά τους στραγγίζουμε και τους απλώνουμε σε λαδόκολλα.

Προσοχή: Για τις μεγάλες κολοκύθες δεν ισχύουν τα παραπάνω.

Τις αφήνουμε να ωριμάσουν όλες πάνω στο φυτό και όταν τις κόψουμε για το φαγητό τότε μπορούμε να κρατήσουμε το σπόρο.

Καρπούζι, πεπόνι

Όταν το πεπόνι ωριμάσει αποκολλάται εύκολα από τον καρπό. Το καρπούζι είναι ώριμο όταν ξεραθεί το φύλλο και ο έλικας του. Αφαιρούμε τους σπόρους, τους πλένουμε καλά τους στραγγίζουμε και τους απλώνουμε σε λαδόκολλα.

Πιπεριά

Με την πιπεριά κάνουμε ό,τι και με το κολοκύθι και το αγγούρι στην αρχή. Στη συνέχεια αφήνουμε τους καρπούς να ωριμάσουν και να ζαρώσουν. Ανοίγουμε τους καρπούς και ξεχωρίζουμε τους σπόρους με τα δάκτυλα. Τους αφήνουμε σε λαδόκολλα για να στεγνώσουν.

Tips. Για να πιάσουμε τους σπόρους της καυτερής πιπεριάς φοράμε πάντα γάντια.

Φασόλι, αρακάς, κουκί

Διαλέγουμε τα πιο εύρωστα φυτά και αφήνουμε τον 2ο ή 3ο καρπό αμάζευτο σε κάθε φυτό.

Αφήνουμε το φυτό να ξεραθεί εντελώς. Παίρνουμε τους ξερούς καρπούς και αφαιρούμε το σπόρο τους.


Μαρούλι, ραδίκι, αντίδι, καρότο, άνηθο, μαϊντανό, σέλινο, ρόκα , λάχανο , μπρόκολο, κουνουπίδι, ρεπάνι

 

Αφήνουμε τα φυτά που επιλέξαμε για σπόρο να ανθίσουν και να σποριάσουν. Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα όταν πρόκειται για λαχανικά που δίνουν σπόρο το δεύτερο χρόνο μπορούμε να μεταφυτεύσουμε τα φυτά και να τα αποθηκεύσουμε για να «ξεχειμωνιάσουν».

Αφού τα βάλουμε σε ένα τελάρο και τα καλύψουμε με άμμο τα τοποθετούμε σε μέρος ασφαλές από το παγετό. Νωρίς την άνοιξη τα φυτεύουμε στις νέες τους θέσεις για να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους.

Όταν οι περισσότεροι σπόροι είναι ώριμοι κόβουμε τις κορυφές των φυτών και τις κρεμάμε ανάποδα σε ξηρό μέρος με ένα ταψί από κάτω για να πέφτουν οι σπόροι.

Αργότερα τινάζουμε τους υπόλοιπους σπόρους, που δεν έχουν πέσει μόνοι τους και κοσκινίζουμε για να μείνει ο σπόρος καθαρός.


Αποθήκευση συντήρηση σπόρων

Όλοι οι σπόροι ξεραίνονται σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο. Τους μεγαλύτερους τους ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι σπόροι αποθηκεύονται με ασφάλεια μόνο εάν είναι εντελώς ξεροί.

Προσοχή:
Ξεροί, οι σπόροι οι μικροί και οι μακρόστενοι είναι όταν σπάνε με το λύγισμα και οι μεγάλοι όταν θρυμματίζονται με το χτύπημα του σφυριού και όχι όταν λιώνουν.

Τους φυλάμε σε χάρτινα, υφασμάτινα και γυάλινα βαζάκια.

Σε κάθε περίπτωση τους προσέχουμε για να μην έρθουν σε επαφή με τρωκτικά ή έντομα. Κρατάμε τα στοιχεία του κάθε φυτού με επαρκείς πληροφορίες. Όνομα ποικιλίας, ημερομηνία συγκομιδής κ.α

Οι σπόροι διατηρούνται σε καθαρό και σκιερό, δροσερό και ξηρό μέρος για 3-5 χρόνια κατά μέσο όρο. Ορισμένα είδη έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής όπως π.χ ο μαιντανός.Αρθρογράφος : Περάκη Ελένη

Για αναδημοσίευση Απαραίτητος όρος είναι η αναφορά της πηγής με ενεργό Link

Πηγή: https://www.madeincreta.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του