Ψωρίαση ΝΕΑ συνταγή έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο

161 ΥΓΕΙΑ 
Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης, χρόνια, κληρονομική, μη μεταδοτική νόσος του δέρματος που εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και συχνά επηρρεάζει και τις αρθρώσεις.
Επηρρεάζει περίπου το 2 - 3% του πληθυσμού, χωρίς διάκριση σε άνδρες και γυναίκες. Υπάρχουν διάφορες μορφές ψωρίασης και συνήθως διακρίνονται βάσει του σημείου εμφάνισής τους και της μορφολογίας των βλαβών. Η κλινική εικόνα της νόσου είναι υπερυψωμένες, ερυθηματώδεις πλάκες δερματικού ιστού, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχρωμα λέπια, που προκαλούν έντονο κνησμό που με τη σειρά του οδηγεί σε εκδήλωση πληγών και πόνο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, τα ακροδάκτυλα και το τριχωτό της κεφαλής.

Η ψωρίαση έχει ιδιαίτερα βαθύ και αρνητικό αντίκτυπο, ψυχολογικό και λειτουργικό, στη ζωή του ασθενούς.

Η παθολογία της νόσου δεν είναι ακόμα γνωστή, γιαυτό και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μόνιμη θεραπεία. Είναι όμως γνωστό πως συνδέεται με γενετικούς παράγοντες, οφείλεται στην υπερπαραγωγή δερματικών κυττάρων και εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις. Η αντιμετώπιση της είναι τοπική, με κρέμες και αλοιφές πάνω στη βλάβη, ή συστηματική σε πιο βαριές καταστάσεις, με φάρμακα από το στόμα ή ενέσεις. Τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) είναι η πρώτη "λύση" που θα σας προτείνει ο δερματολόγος.

Δεδομένο: Η ψωρίαση είναι χρόνια νόσος.
Ερώτηση #1: Είναι λύση η κορτιζόνη για όλη την υπόλοιπη ζωή;
Ερώτηση #2: Για πόσο καιρό μπορεί κάποιος να παίρνει κορτιζόνη με ασφάλεια;

"Μόνο ένας ψωριασικός μπορεί να καταλάβει πραγματικά έναν άλλο ψωριασικό"Αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Σίγουρα θα έχετε στο περιβάλλον σας έναν άνθρωπο που πάσχει (υποφέρει, το πιο σωστό) σιωπηλά από τη νόσο. Ίσως και να μπορέσετε να τον βοηθήσετε με την αλοιφή και τις παρακάτω συμβουλές που θα παρουσιάσω.

# Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω προειδοποίηση
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. 
Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.
Οδηγίες χρήσης των βοτάνων Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους. Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες. Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά. 
Δοσολογία Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.
Οι μορφές των βοτάνων Αφέψηµα : Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
Έγχυµα : Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε. 
Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα : Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους.
**Απόσπασμα από άρθρο του https://www.vita.gr/ σε συνεργασία με δρ. ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΛΤΣΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
#

Άλλα μέτρα πρόληψης και υποχώρησης της πάθησης

Συμπληρώματα διατροφής
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η καθημερινή λήψη ιχθυέλαιων και ελαίων πλουσίων σε ωμέγα 3-6-9 λιπαρά οξέα, όπως το λινέλαιο, βοηθά σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής που προκαλεί η ψωρίαση. Το γνωστό μας μουρουνέλαιο υπάρχει πλέον σε κάψουλες που δε βρωμάνε! Επίσης κατάλληλα είναι οι βιταμίνες A, B6, B12, C, E και D3, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος και άλλα ιχνοστοιχεία.

Διατροφή
Παρατηρήστε τα τρόφιμα που καταναλώνετε, στοχοποιήστε αυτά που επιδεινώνουν τη κατάσταση σας και εξαλείψτε τα δια παντός από τη διατροφή σας. Προτιμήστε όσο γινεται βιολογικά προϊόντα, τρώτε άφθονα θαλασσινά και λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες) και αποφύγετε τα προϊόντα με λευκό αλεύρι. Φτιάξτε και καταναλώστε άφθονους φυσικούς χυμούς.

Έκθεση στον ήλιο
Η μέτρια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία υποβαθμίζει τα συμπτώματα της ψωρίασης. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Παν μέτρον άριστον.

Λουτρά
Κάντε λουτροθεραπεία με χλιαρό, όχι καυτό, νερό και με τη βοήθεια ελαίων και αιθέριων ελαίων, αλάτων και ήπιων καθαριστικών. Στεγνώστε καλά τις προσβεβλημένες περιοχές και κατόπιν ενυδατώστε με έλαιο της επιλογής σας ή τη κρέμα που σας προτείνω παραπάνω. Ακόμα, οι τακτικές επισκέψεις σε ιαματικά λουτρά και το θαλασσινό νερό βοηθούν σημαντικά.

Εφαρμογή καψαϊκίνης
Το εκχύλισμα από τις πιπεριές chilly βοηθά σημαντικά. Προκαλεί ήπιο αίσθημα καψίματος κατά την εφαρμογή.

Ενυδάτωση προ ύπνου
Μια ενυδατική κρέμα ή αλοιφή με βάση την αλόη προ της κατάκλισης θα μαλακώσει και θα καταπραΰνει τη πάσχουσα περιοχή. Ξεβγάλτε το πρωί που θα ξυπνήσετε.

Καταφύγετε στην ομοιοπαθητική
Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί έχουν αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά ψωρίασης. Οι συμβουλές τους μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα.

Διακοπή αλκοόλ - καπνίσματος - stress
Η διακοπή επιβλαβών έξεων βοηθά σημαντικά, όπως και η αποφυγή του stress, που είναι καθοριστικός παράγοντας στην έξαρση της νόσου. Ασθενείς που έχουν υποβαθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο της νόσου στη καθημερινότητα τους, δηλαδή έχουν ξεχάσει τη ψωρίαση τους, φαίνεται να τους ξεχνάει και αυτή. Η ψωρίαση τρέφεται από την προσοχή που της δίνεις. Και αυτό είναι γεγονός.

Η ΝΕΑ συνταγή για την ψωρίαση

Τα υλικά 
  1. Εκχύλισμα ιτιάς Salix  : αποτοξινωτική δράση
  2. Έλαιο από δέντρο τσαγιού Tea tree , Melaleuca:  αντιμικροβιακή δράση
  3. Αμάραντος ελίχρυσος : αντιμικροβιακή δράση
  4. Έλαιο Cade Juniperus oxycedrus tree, Άρκευθος , Αγριόκεδρο (λανθασμένα ονομάζεται κέδρος): αντισηπτική δράση στο δέρμα
  5. Εκχύλισμα σημύδας Betula : αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες

Η συνταγή για 100ml*** θεραπευτικού λαδιού
  • 10 σταγόνες Εκχύλισμα ιτιάς Salix  *** υπό κατασκευή ***
  • 5 σταγόνες έλαιο δέντρο του τσαγιού  *** υπό κατασκευή ***
  • 10 σταγόνες Αγριόκεδρου cade oil  *** υπό κατασκευή ***
  • 15 σταγόνες αιθέριου ελαίου Αμάραντου , ελίχρυσου , ελίχρυσου  *** υπό κατασκευή ***
  • 5 σταγόνες Εκχύλισμα σημύδας  *** υπό κατασκευή ***
  • 15 ml – λάδι άγριας τριανταφυλλιάς rose hip oil  *** υπό κατασκευή *** 
  • 80 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο 0,3  *** υπό κατασκευή ***
***15 έως 16 σταγόνες = 1 ml ( 15 to 16 drops ( gtts ) = 1 cc = 1ml  )

Ιδιότητες
Μαλακώνει το σκληρό δέρμα και έτσι διεγείρει την απομάκρυνσή των μπαλωμάτων
Μειώνει τη φλεγμονή και τον κνησμό, Ομαλοποιεί την μικροκυκλοφορία του αίματος και τροφοδοτεί την επιδερμίδα με βιταμίνες και μέταλλα, Απολυμαίνει το δέρμα.

Ιδιότητες  των υλικών αναλυτικά

1. Ιτιά: Η φυσική ασπιρίνη ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ..
Η ασπιρίνη, το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο φάρμακο στον κόσμο
Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (acetylsalicylic acid, ASA), ευρύτερα γνωστό ως ασπιρίνη (aspirin), είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αναλγητικά φάρμακα. Η παγκόσμια ετήσια κατανάλωση ασπιρίνης φτάνει περίπου τους 40.000 τόνους που αντιστοιχούν περίπου σε 120 δισεκατομμύρια ταμπλέτες των 300 mg. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι η ετήσια κατανάλωση φτάνει του 16.000 τόνους.
Η ασπιρίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης ποικιλίας προβλημάτων υγείας: Ως γενικό αναλγητικό και αντιπυρετικό (2 έως 6 δισκία την ημέρα), ως προληπτικό εγκεφαλικών θρομβώσεων (1 δισκίο την ημέρα), κατά του ρευματικού πυρετού και κατά της αρθρίτιδας. Ακόμη, λαμβάνεται προληπτικά κατά των καρδιακών επεισοδίων.
Το ευρύτατο φάσμα φαρμακευτικών εφαρμογών της ασπιρίνης δυσκόλευε τη διερεύνηση του μηχανισμού δράσης της και μόνο μετά το 1970 διατυπώθηκε η υπόθεση ότι η ασπιρίνη και τα αντίστοιχα με αυτή φάρμακα παρεμποδίζουν τη σύνθεση ορισμένων ουσιών που εμπλέκονται σε μηχανισμούς δημιουργίας πόνου και φλεγμονών."Για τη δημοσίευση αυτή αναφορικά με αυτήν την πολύτιμη ουσία, δεν έχω άλλα κίνητρα, πέραν από την ελπίδα ότι μπορεί να τύχει μιας δίκαιης και πλήρους δοκιμής σε κάθε της ποικιλία και σε κάθε περίπτωση και κατάσταση, και ίσως κάποτε ο κόσμος να ωφεληθεί από αυτήν"
(Πάστορας Edmund Stone, 2 Ιουνίου 1763, ανακοίνωση ενώπιον της Royal Society, σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του φλοιού της ιτιάς


2. Αιθέριο έλαιο δέντρο τσαγιού

Ισχυρότερο φυσικό αντισηπτικό. Έχει ενεργη αντιική και αντιμικροβιακη επιδράσεις. Βοηθά με εγκαύματα και διάφορες δερματικές παθήσεις. Αποτελεσματικο με paradantoze. Εμποδίζει την τριχόπτωση.
Οι κύριες ενδείξεις για τη χρήση του ελαίου δέντρου του τσαγιού είναι διάφορες λοιμώξεις και ασθένειες του δέρματος που καθαρίζει και απολυμαίνει τις πληγές και θεραπεύει τον πόνο του "καίγεται", έχει μια επίδραση επούλωση τραυμάτων με τραυματισμούς και περικοπές, εξαλείφοντας μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος, έκζεμα, εμποδίζει τη φαγούρα, οίδημα με τσιμπήματα εντόμων, συμβάλλει στην άρση των κονδυλωμάτων και θεραπεία του έρπητα.
Το αιθέριο έλαιο του δέντρου του τσαγιού είναι εξαιρετικά ισχυρό αντισηπτικό, 12 φορές ισχυρότερο από τη φαινόλη, το συνηθισμένο χημικό απολυμαντικό. Έχει το πλεονέκτημα να είναι υποαλλεργικό και μη τοξικό και μπορεί να γίνει αποτελεσματικό εναντίον πολλών βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Το χρώμα του κυμαίνεται από απαλό κίτρινο ως άχρωμο και το άρωμα του απωθεί αποτελεσματικά τα έντομα.
Αναπνευστικό: βακτηριοκτόνο και εναντίον των ιών. Βοηθά στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων και της γρίπης. Ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό, την αμυγδαλίτιδα και την ουλίτιδα. Χρησιμοποιείται σε γαργάρες, πλύσεις στόματος, επιθέματα, εισπνοές, εξατμιστήρες ή επαλείψεις.
Δέρμα: καθαριστικό, δροσιστικό και μυκητοκτόνο. Καταπραΰνει
τους καλόγερους και τα εξανθήματα. Καταπραΰνει τα ηλιακά εγκαύματα. Βοηθά το ανοιχτό δέρμα να θεραπευτεί, ενώ το προστατεύει από προσβολή. Βοηθά στο “πόδι του αθλητή” και στις προσβολές των νυχιών. Χρησιμοποιείται σε μάσκες προσώπου, επιθέματα, λουτρά ποδιών ή χεριών και επαλείψεις.
Καυστήρα ελαίου: 3-5 σταγόνες Tea Tree Oil + 3 σταγόνες έλαιο λεμόνι (για το κρυολόγημα, την απολύμανση, προωθεί τη συγκέντρωση)
Αρωματικό λουτρό: 5 σταγόνες έλαιο δέντρο του τσαγιού, ή να αναμειγνύονται με άλλα αιθέρια έλαια (παθήσεις του δέρματος, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση)
Ποδόλουτρο: 2 κουταλιές του καφέ άλας για πόδια +5 σταγόνες του ελαίου δέντρου του τσαγιού (μυκητιακή ασθένεια, σύνδρομο κρύα πόδια, πρησμένα πόδια)
Εμπλουτισμός του σαμπουάν: 3-5 σταγόνες δέντρο του τσαγιού σε 10 γραμμάριο της βάσης (πιτυρίδα - πρόληψη, ψείρες, πρόληψη τριχόπτωσης )



3. Ελίχρυσος, Helichrysum italicum, everlasting, immortelle,αθάνατος, αμάραντος
Το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου αποστάζεται από τις ανθισμένες κορυφές του. Τα ανθάκια του είναι μικρά κίτρινα και ο βλαστός του λεπτός σαν χάρτινος. Ευωδιάζει όπως το μέλι και διατηρείται δίχως πότισμα πολύ καιρό και αφού κοπεί. Το όνομα του, ελίχρυσος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ήλιος και χρυσός, επειδή τα ανθάκια του μοιάζουν με μικρούς χρυσούς ήλιους. Αγαπά τα αμμώδη εδάφη και έχει περιεκτικότητα σε πυρίτιο. Aνήκει στην οικογένεια asteraceae. Η εισπνοή του αιθερίου ελαίου δίνει την ταυτόχρονη αίσθηση του καθαρισμού και της ζωντάνιας.
Είναι από τα πολυτιμότερα και ακριβότερα αιθέρια έλαια με περιεκτικότητα 40-50% σε εστέρες, 30% σε σεσκιτερπένια και πάνω από 10% δικετόνες. O ελίχρυσος θεωρείται η άρνικα της αρωματοθεραπείας.
Η κύρια δράση του είναι αντιφλεγμονώδης και ηρεμιστική λόγω της παρουσίας 40% εστέρων με αντισπασμωδική και καταπραϋντική- αναλγητική δράση και επίσης ανανεωτική της κυτταρικής λειτουργίας λόγω της παρουσίας των δικετονών (τις οποίες βρίσκουμε μόνο στον ελίχρυσο).
Το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου είναι θαυματουργό και απόλυτα απαλό. Βάζοντας μία σταγόνα του πάνω σε μία ματωμένη πληγή, αυτή αποστειρώνεται, επιταχύνεται η επούλωση της και σταματά ταυτόχρονα ο πόνος. Αν εφαρμοστεί αδιάλυτο πάνω σε μώλωπες, βοηθά στην επαναπορρόφηση του αίματος μέσα στους ιστούς, απομακρύνοντας και τον πόνο.
Η ανανεωτική του ιδιότητα πάνω στα κύτταρα το κάνει ανεκτίμητο σύμμαχο κατά της γήρανσης του δέρματος. Βοηθά επίσης σε περιπτώσεις ακμής, εκζέματος, δερματικών ερεθισμών, (ευρυαγγεία) ουλών και εγκαυμάτων. Μπορεί να διαλύσει ακόμη και παλιά αιματώματα. Σε περιπτώσεις φλεβίτιδας βοηθά μαζί με το αιθέριο έλαιο του κυπαρισσιού.
Ως αντιφλεγμονώδες είναι άριστο σε αρθρίτιδες και ρευματοειδή αρθρίτιδα (μαζί με αιθέριο έλαιο γωλθερίας, μαύρου έλατου και αχιλλαίας).
Το hydrosol του ελίχρυσου σε περιπτώσεις ουλίτιδας και υποχωρούντων ούλων μπορεί να βοηθήσει ως στοματικό διάλυμα για χρονική διάρκεια έξι μηνών.
Εσωτερική χρήση hydrosol ελίχρυσου και Greenland moss (Labrador tea) διαλυμένο σε 1,1/2 λίτρο νερό σε αναλογία 2:1 (κουτ. σούπας) καθημερινά για τρείς εβδομάδες, βοηθά σημαντικά στην αποσυμφόρηση και αναγέννηση του ήπατος.
Για αναγέννηση του δέρματος: 1 ml αιθερίου ελαίου ελίχρυσου (25 σταγόνες) σε 100 ml φυτικό λάδι βάσης της επιλογής μας.
Για περιποίηση ραγάδων νέων ή παλαιότερων, ή χηλοειδών ουλών: Διαλύουμε 1 ml αιθερίου ελαίου ελίχρυσου σε 15 ml rose hip oil – λάδι άγριας τριανταφυλλιάς. Το μείγμα προστίθεται σε 84 ml φυτικό λάδι. (σύνολο 100 ml). Οπωσδήποτε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 100% λάδι rose hip. H συνέργεια των Ω3 λιπαρών του συγκεκριμένου λαδιού με τα τερπένια του ελίχρυσου κάνουν θαύματα. Ακόμη και παλιές ουλές μπορούν να εξαφανισθούν, με τοπική χρήση 2-3 φορές ημερησίως για 1-6 μήνες.


4. Άρκευθος η οξύκεδρος – Juniperus oxycedrus Κέδρο, αγριόκεδρο, κεντροφίδα
Είναι δέντρο ή θάμνος αειθαλείς με πολλά κλαδιά και διακλαδισμένους βλαστούς. Φτάνει τα 8 μέτρα ύψος και βρίσκεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, μέχρι τα 1500 μέτρα. Το συναντάμε σε ορεινές περιοχές, σε πετρώδη εδάφη, σε θαμνώνες και σε υποβαθμίσεις δασών. Ο φλοιός του είναι λείος με κατακόρυφες γραμμές.
Τα φύλλα των είναι βελονοειδή, οξύληκτα, με ακανθώδη άκρα, με λευκές γραμμές κατά μήκος του κεντρικού νεύρου.
Οι καρποί των είναι συνήθως μικροί, σφαιρικοί, σαρκώδεις, ραγόμορφοι, αρωματικοί κίτρινο-πρασινωπή αρχικά, κόκκινο-καφετί όταν ωριμάζουν το δεύτερο έτος.
Από το αρωματικό ξύλο του παράγεται φαρμακευτικό έλαιο που χρησιμεύει για εξωτερική επάλειψη στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση και το χρόνιο έκζεμα. Είναι καλό παρασιτοκτόνο σε περιπτώσεις ψώρας και δερματικών μυκητιάσεων. Επίσης διαθέτει αντισηπτική δράση.
Επιπλέον, χρησιμεύει ως έλαιο βύθισης σε μικροσκόπια.


5. Σημύδα ένα θαυματουργό βότανο
Εκτός των άλλων, τα φύλλα της σημύδας έχουν διουρητική δράση, βοηθούν στην καύση του λίπους,
αλλά και στη μείωση του ουρικού οξέος.
Τα νεαρά φύλλα της σημύδας, είναι πλούσια σε σαπωνίνες.
Περιέχουν ένα φλαβονικό διουρητικό παράγωγο, την υπεροσίδη, τερπένια και τανίνες.
Τα μάτια περιέχουν ένα πτητικό έλαιο
Ο φλοιός περιέχει μπετουλινόλη (καμφορά της μπετούλας) και ένα γλυκοσίδιο (την μπετουλοδίση).
Τι περιέχει:
Τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα φρέσκα φύλλα σημύδας βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και ελευθερώνουν
τον οργανισμό από ότι τον επιβαρύνει.
Το εκχύλισμα από νεαρά φύλλα σημύδας έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών κυρίως
μέσω της ενίσχυσης των ενεργειών του μεταβολισμού.
Η σημύδα ενισχύει τη διαδικασία ανασυγκρότησης του οργανισμού βοηθώντας στην απέκκριση των τοξινών και
την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών.
Αποτελεί ένα ιδανικό προϊόν για αποτοξίνωση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τα εσωτερικά αίτια που προκαλούν
την κυτταρίτιδα ενισχύοντας τις ενέργειες του μεταβολισμού.
-Ιδανικό για εαρινή και φθινοπωρινή κούρα αποτοξίνωσης και αναζωογόνησης του οργανισμού.
- Βοηθά στην ενίσχυση της λειτουργίας των νεφρών και της λέμφου και στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών.
-Χαρίζει ενέργεια και ευεξία και διασφαλίζει την καλή υγεία του δέρματος, το οποίο δείχνει πιο καθαρό, λείο και λαμπερό.
Για την κατακράτηση υγρών
Η σημύδα είναι ένα πολύ όμορφο δέντρο που μπορείτε να καλλιεργήσετε και στον κήπο σας.
Την αναγνωρίζετε από τον ασημένιο φλοιό και από το λεπτό κορμό του.
Οι παλαιότεροι εκμεταλλευόντουσαν κάθε μέρος του φυτού.
Το φλοιό του για τον υψηλό πυρετό και για δερματικές ασθένειες,
τα φύλλα του για την ποδάγρα και τα άνθη του για αποτοξίνωση την άνοιξη
Ιδιότητες
Φύλλα, φλοιός, μπουμπούκια και άνθη είναι πολύτιμα στη φυτοθεραπεία.
Οι ουσίες που περιέχονται στα φύλλα του (σαπωνίνες και φλαβονοειδή, γλυκοσίδια) έχουν διουρητική δράση
και διαλύουν τα αποθέματα λίπους και υγρών.
Τα αφεψήματα συντελούν στη μείωση του σακχάρου, στην αποβολή της πέτρας από τα νεφρά,
ξεφουσκώνουν τα οιδήματα, τονώνουν τις εκκρίσεις της χολής και ενισχύουν τη λειτουργία των αρτηριών.
Τα μπουμπούκια όταν βγαίνουν εκμεταλλεύονται τις ιδιότητες των φυτοορμονών ενώ οι σπόροι
και οι ρίζες έχουν αναζωογονητικές και αντιγηραντικές ιδιότητες στον οργανισμό και στο μυαλό.
Πώς χρησιμοποιείται κατά της κυτταρίτιδας
και της κατακράτησης υγρών.
Προσθέτετε δύο κουταλιές φύλλα σημύδας σε ένα
φλυτζάνι βραστό νερό και τ΄αφήνετε για δέκα λεπτά. Στη συνέχεια, το στραγγίζετε.
Πίνετε τρία-τέσσερα φλυτζάνια από το αφέψημα κάθε μέρα, για τρεις εβδομάδες.
Στη συνέχεια διακόπτετε για μια εβδομάδα και, αν χρειάζεται, επαναλαμβάνετε.
Για εξωτερική χρήση κατά της κυτταρίτιδας.
Απλώνετε το παραπάνω αφέψημα σαν κομπρέσα για δέκα-δεκαπέντε λεπτά
στα επίμαχα σημεία ή χρησιμοποιείτε αφέψημα από φρέσκα φύλλα σημύδας
που διατηρούν όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες. Εμμανουέλα Φωτεινού

keywords Salix Tea tree Melaleuca Sempervivum Cade Juniperus oxycedrus Betula

******************** 7 Herbal Rinses Original post  **********************

by Editorial – November 23, 2013
by Kiianah of Rockin’ it Napptural
There are many environmental factors that contribute to unhealthy hair. Heat, dry indoor air, hair dyes, shampoos, and styling products can lead to breakage, split ends, stunted growth, dry and brittle natural hair. A hair rinse is a very inexpensive way to treat and strengthen hair and scalp, and many ingredients can be found in your kitchen.
Herbal rinses can help with circulation in the scalp, aiding in the stimulation of the hair follicle which leads to hair growth. Some have the potential to help repair scalp disorders such as dandruff, itchy or flaky scalp and stunted hair growth.
Here are 7 of my favorite hair rinses:
1. Sage Hair Rinse — for Invigorating and Cleansing
Sage helps cleanse the hair of oil buildup and promotes healthier hair.
Recipe
2 cups boiling water
2 tsp. dried sage (or 1/2 cup fresh sage leaves)
Pour the water over the sage and steep until cool. Remove (or strain) the sage and apply to freshly washed hair. Don’t forget to massage into your scalp!
2. Apple Cider Vinegar Rinse — for Cleansing and Clarifying
If you haven’t tried an ACV rinse yet, you must be living under a rock! Okay, kidding but seriously the ACV rinse is one of the easiest and most popular hair rinses within the natural hair community. Click here to discover six apple cider vinegar rinse recipes.
3. Beer Hair Rinse — for Sheen, Body and Resilience
Once a month, you can use flat beer to rinse your hair. Yep, beer! Beer acts as a natural “setting lotion” and works great in adding vitality to hair when blow drying. The added sheen and body comes from the natural sugars and the B vitamins that are found in beer. You can try my Beer &Vinegar Green Tea hair recipe and see if you feel a difference in your hair.
4. Birch Leaf Hair Rinse — to Prevent Hair Loss, Maintain Scalp Health and Soften Hair
When used on a regular basis, the birch leaf rinse will help prevent hair loss and maintain the overall health of your hair and scalp. Birch leaf will also soften the hair and add sheen.
Recipe
2 cups boiling water
2 tsp dried birch leaves
Pour boiling water over birch leaves and steep until cool. Strain and pour over clean hair. Massage into scalp. Caution: Consult your physician before using this rinse if you are allergic to wild carrot, mugwort, celery, and certain spices. Also know thatbirch leaf can darken hair over time.
5. Chamomile Hair Rinse — for Soothing and Healing the Scalp, Giving Hair Sheen
Chamomile has been used for centuries to add in relieving stress and restlessness at bedtime.  It is also great for soothing an itchy or sore scalp. It has also been said to heal scalp ailments such as dandruff, dry patches and eczema.
Recipe
2 cups boiling water
2 tsp. dried chamomile (or fresh chamomile if available)
Pour boiling water over chamomile and steep until cool. Strain and pour over clean hair. Massage into scalp. Caution: Chamomile has been known to lighten hair.
6. Linden-Flower Hair Rinse — to Promote Healthy Hair Growth, and Strengthen Dry and Brittle Hair
Linden-flower is great if you’re dealing with dry, brittle hair as a result of over-dying or dying the hair too often. For hair that is severely damaged, linden-flower will aid in overly brittle hair. It also promotes circulation in the scalp and will help new hair grow in healthier.
Recipe
2 cups boiling water
Pour boiling water over linden flowers and steep until cool. Strain and pour over clean hair. Massage into scalp.
7. Lemon & Tea Tree Scalp Rinse — for Flaky Scalp and Excessive Dandruff
Lemons are very versatile and they can be used for so many things! Lemon juice is great for treating oily dandruff but be careful, using too much lemon juice can dry out your hair.  Caution: Lemon juice can lighten your hair, especially if you tend to play in the sun a lot.
Recipe
4 tbsp lemon juice (use real lemons!)
3 cups hot water
Add 5 drops tea tree oil and 4 tbsp of freshly squeezed lemon juice to 2 cups of hot water. Pour over hair and avoid getting into eyes. Massage into scalp and rinse out. Follow up with a clarifying conditioner.
What are some of your favorite hair rinses?
Kiianah is the creator of Rockin’ it Napptural, a vibrant natural hair, beauty and lifestyle blog which focuses on a simple approach to achieving healthy hair, skin and health. A natural-born writer with a glowing personality, she has a huge heart for rescue animals, big earrings and an obsession with dark chocolate.
RESOURCE https://blackgirllonghair.com/2013/11/7-herbal-rinses-for-natural-hair-and-scalp/


ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Βοηθητικές πληροφορίες σχετικών άρθρων

*****************************************************

BOIS DE ROSE (Aniba rosaeodora)

CADE (Juniperus oxycedrus – Cupressaceae)

Juniperus oxycedrus is the Mediterranean equivalent of the common juniper. Known as prickly juniper, it is a hardy spreading plant, which can vary in size from a low shrub (very typical of the Mediterranean maquis and garrigue), to a tree of about 6 m (20 ft). The leaves are tiny, narrow and prickly, and have little surface from which moisture can escape during summer droughts; they are white and green above, dark green beneath. The cones are yellow and rounded, and the fruits are berry-like, growing in clusters, and black when ripe. (See also juniper.)
Cade oil was introduced into French medicine in the middle of the nine¬teenth century to treat skin irritation. It was listed as having antiseptic, vulnerary and anti-parasitic properties, and was used in the treatment of dermatitis, eczema, psoriasis, scalp infections with hair loss, herpes, all skin eruptions and chronic rhinitis. (It was also used in veterinary practice, externally on horses and other animals, to treat ulcers, scabies, worms and parasites.)

BOIS DE ROSE ESSENTIAL OIL

Description: Cade oil is distilled from the young twigs and wood of more mature plants. The oil is resinous, a darkish brown colour, and has a strange wary smell which is even caustic and tar-like (not surprisingly, as creosol forms the main constituent of creosote).
The principal constituents: Phenols (creosol, guaiacol), sesquiterpenes (cadinene) and terpenes.
Dangers: Unfortunately, cade is often adulterated with pine, birch, petrol and tar, so the benefits this oil can offer to the skin are limited (the name ‘creosote’ comes from the Greek words meaning flesh-saving, referring to the powerful antiseptic action on the skin). In fact the false oil can provoke terrible skin reactions so, to check, hold the oil up to a light: if it is blackish-brown instead of reddish and dark, it may have been adulterated.
ITS USES
In illnessUnadulterated cade oil is one of the best remedies for hair loss, dandruff, hair weakened by dyeing and bleaching, and skin eruptions.
Dandruff remedyThis makes enough for only a few applications.
  • 5 ml (1 tsp) castor oil
  • 2 drops wheatgerm oil
  • 3 ml (a good 1/2 tsp) soya oil
  • 10 drops cade oil
  • Mix all the ingredients together well, and place in a dark bottle. To use, rub gently into scalp, massage for a few moments, then leave for a couple of hours. Wash off with a mild shampoo. Use twice a week I would advise consulting a practitioner concerning any other hair problems, as they can be caused by diet or other conditions, and will need expert or specialist treatment.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του