Ημερολόγιο κήπου - Τι λαχανικά φυτεύουμε τον Ιοίλίο

Ημερολόγιο κήπου - Τι λαχανικά φυτεύουμε τον Ιουλίου
Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που δεν απαιτεί από μας πολλές καλλιεργητικές φροντίδες, μιας και τα φυτά έχουν μεγαλώσει πλήρως και παράγουν καρπούς. Επίσης, η άνοιξη έχει περάσει και ο καιρός είναι πιο ζεστός με χαμηλή υγρασία που δεν ευνοεί αρκετές από τις μυκητολογικές ασθένειες που βλάπτουν τα φυτά. Καθημερινά, πλέον, απολαμβάνετε στο τραπέζι σας τα λαχανικά και τα φρούτα του κήπου σας.

Προτεραιότητα για σας είναι ο έλεγχος των ζιζανίων και η διαχείριση της ανάπτυξης των φυτών σας. Βοτανίστε λίγα λεπτά κάθε μέρα σε διαφορετικά σημεία του κήπου για να κάνετε την διαδικασία αυτή πιο εύκολη για σας. Κρατήστε τον εαυτό σας σε εγρήγορση για τυχόν ασθένειες και επιβλαβή έντομα που μπορεί να εμφανιστούν στον κήπο σας.

Επίσης, αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να κάνετε τα λεγόμενα καλοκαιρινά κλαδέματα στα δέντρα σας ώστε να σχηματιστούν οι καρποφόροι οφθαλμοί σε αυτά για το επόμενο έτος.
Για τα Κηπευτικά – Λαχανικά Σας:


Αυτό το μήνα φυτεύουμε πατάτες για την δεύτερη περίοδο καλλιέργειάς, την χειμερινή, οι οποίες θα ωριμάσουν και θα συγκομιστούν το Νοέμβρη. Φυτέψτε τες σε παρτέρια ή σε σάκους, τα οποία μπορείτε εύκολα να τα καλύψετε για να τα προστατεύσετε όταν αργότερα το χειμώνα έρθουν οι πρώτοι πάγοι.
Μεταφυτέψτε όσα φυτά το έχουν ανάγκη, ειδικά αυτά που έχετε σε γλάστρες και έχουν αναπτύξει υπερβολικά το ριζικό τους σύστημα. Επίσης υποστυλώστε φυτά όπως τις αγγουριές και φασολιές καθώς αναπτύσσονται, ώστε να μην ακουμπούν στο έδαφος τα φύλλα και οι βλαστοί τους.

Κόψτε τον ακραίο κορυφαίο οφθαλμό στις μελιτζάνες όταν δείτε να έχει 6-7 καρπούς και αφαιρέστε τους πρώτους νεαρούς καρπούς ώστε να παράξει περισσότερα άνθη και καλύτερης ποιότητας καρπούς. Το ίδιο κάντε και στα κολοκυθάκια και τις κολοκύθεςγια να ενθαρρύνετε τα φυτά να κάνουν διακλαδώσεις.
Αφαιρέστε τους πλάγιους (λαίμαργους) βλαστούς της ντομάτας κάθε εβδομάδα και κόψτε όλα τα φύλλα που βρίσκονται κάτω από τους πιο ώριμους χαμηλότερους καρπούς στη βάση τους φυτού για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα και να προλάβετε πολλές σοβαρές ασθένειες. 
Ενισχύστε την καλλιέργεια της τομάτας σας τακτικά ρίχνοντάς υγρό λίπασμα μία φορά την εβδομάδα και αν παρατηρείτε τα φύλλα να είναι χλωμά και κίτρινα, ρίξτε πιο τακτικά. Γενικά, να τροφοδοτείτε τις καλλιέργειες με λίπασμα γενικής χρήσης και όταν τα φυτά αρχίσουν να καρποφορούν να εφαρμόζετε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
Αρχίστε να συγκομίζετε τα σκόρδα όταν η κορυφή τους αρχίζει να πέφτει και να κιτρινίζει. Μαζέψτε τα κολοκυθάκια σας, ενώ είναι ακόμα μικρά ώστε να σχηματιστούν περισσότερα στο φυτό και κάθε φορά να τα συγκομίζετε στην ώρα τους ώστε να ενθαρρύνετε το φυτό να παράγει περισσότερα. Για τους ίδιους λόγους μαζεψτε τακτικά τα φασολάκια σας.
Μαζέψτε και αποξηράνετε τα βότανα στον ήλιο για τη χρήση αργότερα εντός του έτους. Επίσης συγκομίστε μπιζέλιαπαντζάρια που φυτέψατε την άνοιξη, καρότα,πατάτεςπιπεριές, λαχανικά σαλάτας, μαρούλι και ντομάτες αυτό το μήνα.
Να ποτίζετε τις καλλιέργειές σας καθημερινά όταν ο καιρός είναι ζεστός εξασφαλίζοντας ότι το χώμα τους είναι συνεχώς υγρό. Ενώ οι πατάτες σας ωριμάζουν, ρίξτε χώμα γύρω από τις ρίζες του φυτού για να μην εκτεθούν οι κόνδυλοι στον ήλιο και πρασινίσει η επιφάνειά τους.
Ελέγξτε τα φύλλα των φυτών σας για το αν υπάρχουν κάμπιες ή λευκά αυγά πεταλούδας στην κάτω επιφάνειά τους. Αφαιρέστε κάθε άρρωστο φύλλο που βρίσκετε στα φυτά σας για να αποτρέψετε τις μολυσματικές ασθένειες να εξαπλωθούν και στα υπόλοιπα φύλλα. Επίσης, αφαιρέστε κάθε ζιζάνιο που φυτρώνει κοντά στις ρίζες των φυτών σας για να μην ανταγωνίζονται μαζί τους για τα θρεπτικά συστατικά και το νερό.

Για τα Δέντρα και τα Φρούτα Σας:

Αραιώστε τα φρούτα στα οπωροφόρα δέντρα σας, αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, για να παράγετε μεγαλύτερους και καλύτερης ποιότητας καρπούς. Αυτό βοηθήσει επίσης στην πρόληψη της καστανής σήψης. Ρίξτε στα δέντρα σας κάποιο καλιούχο λίπασμα για να μείνουν υγιή και παραγωγικά.
Χωρίστε τις καταβολάδες στα βατόμουρα του κήπου σας για να δημιουργήσετε περισσότερα φυτά για το επόμενο έτος. Αν δεν χρειάζεστε περισσότερα φυτά απλά αφαιρέστε αυτές τις καταβολάδες εντελώς.
Κάντε το καλοκαιρινό κλάδεμα στα πυρηνόκαρπα δέντρα σας, δαμασκηνιές, βερικοκιές, ροδακινιές και κερασιές. Το καλοκαιρινό κλάδεμα μειώνει τον κίνδυνο να παρουσιαστεί η ασθένεια μολύβδωσης των φύλλων αργότερα. Επίσης με το καλοκαιρινό κλάδεμα διατηρείτε στα δέντρα σας το σχήμα που επιθυμείτε να έχουν.

Για τα Λουλούδια Σας:

Φροντίστε τα πολυετή καλλωπιστικά φυτά του κήπου σας αφαιρώντας ξερούς βλαστούς και φύλλα. Αφαιρέστε ξερά άνθη από τα φυτά που ανθίζουν αυτούς τους μήνες, όπως γεράνια ή τριαντάφυλλα, ώστε να τα ενθαρρύνετε να σχηματίσουν περισσότερα λουλούδια.
Φροντίστε τα αναρριχώμενα φυτά σας φτιάχνοντας νέα υποστηρίγματα για τη νέα βλάστηση ή κλαδεύοντας την ανεπιθύμητη βλάστηση ώστε να τος δώσετε το σχήμα που επιθυμείτε.
Πάρτε μοσχεύματα από τα αγαπημένα σας φυτά και φυλάξτε τα σε δροσερούς εσωτερικούς χώρους ώστε με αυτά να πολλαπλασιάσετε αργότερα τα φυτά σας. Μοσχεύματα μπορούν επίσης να λάβετε από θάμνους και από πολυετή ποώδη φυτά.
Κοιτάτε καθημερινά αν κάποιο παράσιτο έχει εγκατασταθεί στα φυτά σας για να μπορέσετε να εφαρμόσετε γρήγορα μια θεραπεία. Έχετε το νου σας για μυκητολογικές ασθένειες που μολύνουν τα φύλλα και τα άνθη των φυτών και αφαιρέστε ό,τι πέσει στην αντίληψή σας.

Για το Γκαζόν Σας:

Ποτίστε το γκαζόν σας συχνά κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, ιδιαίτερα αν το είχατε σπείρει όψιμα και μην το αφήνετε να στεγνώσει. Εάν αντιμετωπίζετε παρατεταμένη ξηρασία, ρυθμίστε τις λεπίδες της μηχανή του γκαζόν ψηλότερα για να μειώσουν το στρες στο γρασίδι. Επίσης ο ζεστός καιρός ενθαρρύνει την ταχεία ανάπτυξη των ζιζανίων, γι’ αυτό μπορείτε να εφαρμόσετε κάποια ζιζανιοκτόνα που υπάρχουν ειδικά για το γκαζόν, αν θέλετε.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ) Επικοινωνία στο share24gr@gmail.com
Τον επόμενο μήνα συνεχίζουμε με το άρθρο για τις Καλλιεργητικές Εργασίες του Αυγούστου στον Κήπο Μας!
Για περισσότερα νέα και πρακτικές σχετικές με καλλιέργειες και τον κήπο σας κάντε like στην σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook, πατήστε το like (Μου Αρέσει) στο παρακάτω πλαίσιο (Μην το πατάτε αν είστε ήδη μέλος στη σελίδα):
!!!ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο


Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Ιούλιο

Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Συγκομιδή: Καλαμπόκια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.
Φρούτα: Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια.

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Ιούλιο

Οι δεντροκομικές εργασίες περιορίζονται. Στους ποτιστικούς οπωροκήπους, γίνονται τα αναγκαία ποτίσματα, κυρίως σε αυτά με σαρκώδεις καρπούς. Ανάλογα ποτίσματα είναι απαραίτητα στις φιστικιές, συκιές και καρυδιές.. Συνεχίζονται τα χλωρά κλαδέματα, δηλαδή τα βλαστολογήματα, κορφολογήματα και οι αραιώσεις των φύλλων, αναλόγως των επιδιωκόμενων σκοπών.
Στα σπορεία και στα φυτώρια εξακολουθούν οι συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες και εφαρμόζονται οι ενοφθαλμισμοί των πυρηνόκαρπων, ιδίως της αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς και κερασιάς.
Παράλληλα λαμβάνεται πάντοτε μέριμνα για την καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Στις μηλιές και απιδιές εκτελούνται ψεκασμοί για την καταπολέμηση της καρποκάψας και του φουσικλαδίου και στις συκιές με θειασβέστιο ή νικοτίνη για την εξόντωση του κηροπλάστου.
Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

Βότανα: Είναι η εποχή να μαζέψουμε ρίγανη, μυρτιά, αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη. Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο: Μαζεύουμε και ξεραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, καρπούζια, πεπόνια και τα αποθηκεύουμε. Το ίδιο κάνουμε με τα αρωματικά φυτά μας όπως πράσα, κρεμμύδια, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.

1 Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι πάρα πολύ με τον κήπο μου και έχω φυτέψει διάφορα φυτά και λουλούδια. Μάλιστα παρήγγειλα και μία ξαπλώστρα για να κάθομαι και να απολαμβάνω την ηρεμία μου https://e-metaxakis.com/paralia-pisina/xaplostres

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του