Το μεγάλο μυστικό στο πότισμα των φυτών

Το μεγάλο μυστικό στο πότισμα των φυτών απο www.kalliergo.gr

Μερικά μυστικά για το πότισμα των φυτών για να αυξήσετε την παραγωγή, να φτιάξετε δυνατά φυτά και να δείτε μεγαλύτερους καρπούς! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το σωστό πότισμα, την σωστή ώρα!


Ποιά είναι η καλύτερη ώρα για να ποτίσω τα φυτά;
Η απάντηση στην πραγματικότητα είναι δύο απαντήσεις, καθώς μπορούμε να ποτίσουμε τα φυτά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Πότισμα των φυτών νωρίς το πρωί
Η καλύτερη ώρα για το πότισμα των φυτών είναι νωρίς το πρωί, ενώ ακόμη οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές για τα δεδομένα της κάθε εποχής. Το πρωϊνό πότισμα θα δώσει στο νερό χρόνο να φτάσει βαθιά μέσα στο έδαφος και να απορροφηθεί σταδιακά από τις ρίζες των φυτών, χωρίς να χαθεί πολύτιμο νερό από την εξάτμιση.

Το πότισμα των φυτών νωρίς το πρωί, θα κάνει το νερό διαθέσιμο στα φυτά για το υπόλοιπο της ημέρας, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ήλιο και τη ζέστη της υπόλοιπης ημέρας.

Όπως πάντα, αυτό που είναι καλό να προσέχουμε είναι να μην βρέχουμε τα φύλλα. Αν ο ήλιος είναι έντονος και οι σταγόνες που έχουν πέσει επάνω στα φύλλα δεν προλάβουν να εξατμιστούν, μπορούν να δημιουργήσουν ηλιακά εγκαύματα στα φύλλα.
Πότισμα των φυτών το απόγευμα
Αν δεν μπορείτε να ποτίζετε τα φυτά το πρωί, η δεύτερη καλύτερη ώρα είναι το απόγευμα, μετά τις 17:00.
Εάν ποτίζετε τα λαχανικά σας το απόγευμα, η πολύ ζέστη θα έχει φύγει, αλλά θα υπάρχει ακόμη αρκετή για να εξατμίσει τυχόν σταγόνες που θα πέσουν επάνω στα φύλλα.

Το πότισμα το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ περιορίζει επίσης την εξάτμιση και δίνει στα φυτά αρκετές ώρες για να απορροφήσουν το νερό.

Στο απογευματινό πότισμα, θα πρέπει να προσέχετε διπλά ώστε να μην πέσει νερό επάνω στα φύλλα των φυτών. Υγρασία επάνω στα φύλλα τις βραδυνές ώρες, αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν προσβολές από μύκητες.
Πότισμα των φυτών το βράδυ
Πρέπει να αποφεύγετε το πότισμα των φυτών το βράδυ. Υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μούχλας και προσβολής από μύκητες.
Ποτίστε το βράδυ μόνον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ώστε να δώσετε άμεσα νερό στο φυτό.
Ποτίστε λιγότερο από ότι θα ποτίζατε τις άλλες ώρες.
Πότισμα των φυτών το μεσημέρι
Πρέπει να αποφεύγετε το πότισμα των φυτών τις μεσημεριανές ώρες και τις ώρες που κάνει πολύ ζέστη και ο ήλιος είναι έντονος.
Ποτίστε το μεσημέρι, μόνον αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Δεν πρέπει να βρέξετε τα φύλλα γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καψίματος των φύλλων από ηλιακά εγκαύματα.
Πόσο νερό χρειάζονται τα φυτά. Πόσο να τα ποτίζουμε;
Πόσο νερό χρειάζεται ένα φυτό; Πόσο πρέπει να το ποτίζουμε;
Η εύκολη και απλούστερη απάντηση είναι τόσο ώστε να είναι και να φαίνεται υγιές. Να είναι ζωηρό χωρίς συμπτώματα έλλειψης νερού. Εμπειρικά στον κήπο μας, μπορούμε να δούμε πότε τα φυτά μας χρειάζονται νερό και να τα ποτίζουμε.
Το κάθε φυτό έχει τις δικές του απαιτήσεις σε νερό. Αυτές εξαρτώνται από μία σειρά παραμέτρων όπως:
 • Το είδος του φυτού
 • Το βάθος του ριζικού του συστήματος
 • Τον τύπο του εδάφους
 • Τις περιβαλλοντικές συνθήκες
Αυτό που αξίζει να γνωρίζουμε είναι ότι το 70% της ποσότητας του νερού, απορροφάται από τις ρίζες που βρίσκονται στο 50% του βάθους του ριζικού του συστήματος.

Αν δηλαδή το ριζικό σύστημα ενός φυτού φτάνει σε βάθος τα 30 εκατοστά, τότε το 70% του νερού που θα το ποτίσουμε, απορροφάται από τις ρίζες που βρίσκονται στα πρώτα 15 εκατοστά. Άρα πρέπει να ρίξουμε τόσο νερό ώστε να αυτό να φτάσει σε τέτοιο βάθος.

Το 70% της ποσότητας του νερού, απορροφάται από τις ρίζες που βρίσκονται στο 50% του βάθους του ριζικού συστήματος του φυτού

Σημαντικός παράγοντας για το πόσο βαθιά θα μπορέσει να φτάσει το νερό, είναι η ποιότητα και η σύνθεση του εδάφους Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι σε ένα αμμώδες έδαφος, το νερό θα εισχωρήσει ευκολότερα σε βάθος από ότι σε ένα πυκνό, ακατέργαστο έδαφος. Στο πυκνό και ακατέργαστο έδαφος, το νερό θα φύγει πριν προλάβει να απορροφηθεί από αυτό. Θα πάει τσάμπα το πότισμα αν δεν σκαλίσουμε και αν δεν ρίξουμε το νερό λίγο λίγο και όχι όλο μαζί.

Αν το φυτό δεν μπορέσει να αναπτύξει το ριζικό σύστημα σε βάθος, θα προσπαθήσει να το κάνει σε πλάτος. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η ποιότητα θα είναι η ίδια. Η οριζόντια ανάπτυξη του ριζικού συστήματος είναι μία λύση ανάγκης για το φυτό. Μία λύση πανικού. Μία προσπάθεια επιβίωσης αναζητώντας νερό. Όχι κάτι το κανονικό.

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, το ερώτημα παραμένει. Πόσο νερό χρειάζεται να ρίξουμε σε ένα φυτό ώστε να ποτιστεί σωστά;

Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε πρέπει να γνωρίζουμε δύο ακόμη παραμέτρους. Την επιφάνεια που ποτίζουμε και το βάθος του ριζικού συστήματος του φυτού που μας ενδιαφέρει. Για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, ας λάβουμε υπόψη ότι στα περισσότερα φυτά (λαχανικά) οι ρίζες φτάνουν σε βάθος περίπου 0,30 μέτρων (30 εκατοστά).

Έχοντας αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να υπολογίσουμε τα λίτρα νερού που χρειάζεται ένα φυτό, χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο απλοποιημένο τύπο:

Όγκος Νερού ποτίσματος (σε λίτρα): ( π * R^2 * (0,5 * D) ) / 1000
όπου:
π = 3,14
R: η ακτίνα ποτίσματος γύρω από τον κορμό του φυτού (σε μέτρα)
D: Το βάθος της ρίζας (σε μέτρα)

Ας υποθέσουμε ότι ποτίζουμε σε ακτίνα 0,10 μέτρων και το βάθος της ρίζας είναι 0,30 μέτρα, αντικαθιστώντας έχουμε:

( π * 0,1^2 * (0,5 * 0,3) ) / 1000 = 4,7 λίτρα νερό

Άρα χρειάζεται να ποτίσουμε αυτό το φυτό με σχεδόν 5 λίτρα νερό.

Αν αλλάξουμε την ακτίνα ποτίσματος σε 15 εκατοστά, τότε θα χρειαστούμε σχεδόν 10,5 λίτρα νερό.
Κάθε πότε ποτίζουμε τα φυτά μας

Εδώ η απάντηση δεν είναι μία για όλους και δεν θα αποτολμήσω να πω πρέπει να ποτίζετε κάθε μέρα, ή κάθε δεύτερη μέρα ή ότι άλλο.

Η απάντηση επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους. Αναφέρω μερικές:
 • Το είδος του φυτού
 • Τον τύπο του εδάφους
 • Τις περιβαλλοντικές συνθήκες
 • Τη θερμοκρασία περιβάλλοντος
 • Την εξατμισοδιαπνοή
 • Την φάση ανάπτυξης του φυτού
 • Αν έχει βρέξει ή όχι

Εμπειρικά, μπορούμε να πούμε να ποτίζετε όταν το φυτό φαίνεται ότι χρειάζεται νερό ή όταν το χώμα σε κάποιο βάθος είναι στεγνό.
Ποτίζουμε τα φυτά σε γλάστρα αργά, ώστε το χώμα να προλάβει να απορροφήσει το νερό. Δεν θέλουμε να ρίξουμε μαζεμένο το νερό, αυτό να τρέχει από τη γλάστρα, αλλά στην ουσία αυτή να μένει απότιστη.

Παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σας 6 συμβουλές για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα με λιγότερο κόπο και φυσικά λιγότερα χρήματα.

1. Σωστή σχεδίαση!!!

Αυτό θα σας γλυτώσει από αρκετά χρήματα σε εξαρτήματα ποτίσματος, που στο τέλος απλά θα μείνουν στη σακούλα αχρησιμοποίητα. Αν δεν γνωρίζετε τίποτα περί ποτίσματος το ίντερνετ, αλλά και το φυτώριο της γειτονιάς σας είναι ο καλύτερός σας φίλος.

2. Δεν σας αναγκάζει κανείς να πάρετε όλα τα εξαρτήματα μαζί!
Μην περιμένετε να χρειαστείτε το πότισμα για να ξεκινήσετε να το φτιάχνετε. Αγοράστε τα υλικά σταδιακά και ξεκινήστε να στήνετε το πότισμά σας. Έτσι το κόστος δεν θα σας φανεί τόσο μεγάλο.

3. Αυτόματο πότισμα δεν σημαίνει απαραίτητα αυτόματο.
Συνήθως οι αυτόματοι προγραμματιστές ποτίσματος είναι αυτοί που ανεβάζουν το κόστος της κατασκευής! Εσείς μπορείτε να αγοράσετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για να φτιάξετε το πότισμά σας και να το συνδέσετε κατευθείαν στη βρύση. Αργότερα, που θα ανέβουν οι θερμοκρασίες αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε τον αυτόματο προγραμματιστή και να τον συνδέσετε!!

4. Πότισμα τη σωστή ώρα!

Προτιμήστε το πρωί και όχι το βράδυ! Αν ποτίζετε βράδυ δίνετε την δυνατότητα σε όλους τους μύκητες με την υγρασία που προκαλέσατε, να αναπτυχθούν και να κάνουν πάρτυ στο λαχανόκηπό σας. Προτιμήστε πρωινές ώρες, περίπου 2 ώρες μετά την ανατολή. Αν τώρα δεν προλαβαίνετε επειδή, για παράδειγμα δουλεύετε, τότε καλό είναι να τα έχετε ποτίσει 2 με 3 ώρες πριν τη δύση του ηλίου!

5. Σωστή κατασκευή!
Προσέξτε μην υπάρχουν εκτεθειμένα σημεία, που μπορεί να καταστραφούν από κάποιον, που πάτησε και έσπασε κάποια ένωση. Το πότισμα είναι μια επένδυση, που δεν διαρκεί μόνο 1 χρόνο αλλα μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, ο πάγος είναι ένας εχθρός των πλαστικών εξαρτημάτων. Επομένως, προσέχουμε για να έχουμε!

6. Δεν ποτίζονται όλα τα φυτά μαζί.
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, οι τοματιές δεν ποτίζονται το ίδιο με τις αγγουριές. Η αγγουριά θέλει κάθε ήμερα νερό ενώ η τοματιά μπορεί μέχρι και ανά 3 ημέρες! Αυτό, που σας προτείνω είναι να βάλετε τα φυτά σας ανά είδος. Επομένως με μικρά βανάκια επάνω στο λάστιχό θα μπορείτε να ορίζετε ποια ποτίζονται πότε. Έτσι γλιτώνετε από πολλές διαφορετικές γραμμές που ξεκινούν από τη βρύση σας.

Πηγή: 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του