Τετράνυχος 12 τρόποι καταπολέμησης με φυσικό και χημικό τρόπο

Τετράνυχος 12 τρόποι καταπολέμησης με φυσικό και χημικό τρόπο
Ο Τετράνυχος, είναι εχθρός που αναπτύσσεται σε ξηρές και θερμές συνθήκες.
Στην φωτογραφία κίτρινος Τετράνυχος που προσβάλει σχεδόν όλα τα κηπευτικά.
Ο τετράνυχος καφετιάζει τα φύλλα σε ζεστό, ξηρό καιρό και μπορεί να προκαλέσει τη στράβωση στις κεντρικές νευρώσεις του φυτού.
Το φαινόμενο έχει εμφανιστεί για πάνω από τρία χρόνια, λέει, στα συγκεκριμένα φυτά. Τώρα που βρήκαμε λοιπόν τι είναι, καιρός να δούμε και τι μπορούμε να κάνουμε παρότι ο λόγος που εμφανίστηκε δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ. Η συγκεκριμένη ασθένεια αναφέρουν κάποια οικολογικά site ίσως να μπορεί να καταπολεμηθεί και με ψεκασμό…νερού!

Δείτε με ποιό τρόπο θα τον αντιμετωπίσουμε:
Μεταξύ λοιπόν της Χημικής και της Φυσικής καταπολέμησης υπάρχουν σημαντικές διαφορές και φυσικά σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη μελέτη για να δράσουμε σωστά και με σύνεση.
Κατά την καταπολέμηση με φυσικούς τρόπους, τα αποτελέσματα έρχονται με περισσότερη καθυστέρηση (αρνητικό), είναι πιο πολύπλοκοι για να τους εφαρμόσουμε (αρνητικό), πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές υλικά που είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν (αρνητικό). Ωστόσο σεβόμαστε την μητέρα φύση και τον κήπο μας (θετικό), δεν καταστρέφουμε το μικροοικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί σε αυτόν (θετικό), είμαστε ασφαλείς αφού δεν χρησιμοποιούμε κάτι επικίνδυνο (θετικό) και φυσικά αντιμετωπίζουμε την κατάσταση όπως θα την αντιμετώπιζε κατά κάποιο τρόπο και η ίδια η Μητέρα Φύση (θετικό)!
Κατά την χημική καταπολέμηση τα αποτελέσματα έρχονται σαφώς γρηγορότερα (θετικό), οι τρόποι αντιμετώπισης είναι απλούστατοι στην εφαρμογή (θετικό), τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν βρίσκονται σχετικά εύκολα (θετικό). Ωστόσο δεν σεβόμαστε την μητέρα φύση και τον κήπο μας (αρνητικό), καταστρέφουμε το μικροοικοσύστημα αυτού καθώς μαζί με τα ακάρεα θα πεθάνει και πλήθος άλλων πολύτιμων εντόμων (αρνητικό), δηλητηριάζουμε τον χώρο κάνοντας τον επικίνδυνο (αρνητικό) και φυσικά δεν χρησιμοποιούμε έναν φυσικό και σωστό τρόπο (αρνητικό)!
Το καλύτερο λοιπόν θα ήταν οι χημικοί τρόποι καταπολέμησης, να είναι οι τελευταίοι που θα χρησιμοποιήσουμε και πάντα μετά από την αποτυχία κάθε τρόπου, φυσικής καταπολέμησης του Τετράνυχου, κάτι που θέλει υπομονή και αρκετή επιμονή.

Φυσικοί Τρόποι καταπολέμησης

1. Νερό: Ο Τετράνυχος όπως αναφέρθηκε ήδη, αναπτύσσεται σε ξηρές και θερμές συνθήκες. Ένας τρόπος για να περιορίσουμε το πρόβλημα λοιπόν είναι να ψεκάζουμε αρκετά συχνά τα φύλλα με απλό νερό. Μια τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν το φυτό δεν σπάει εύκολα, είναι να χρησιμοποιήσετε λάστιχο και να ρίχνετε τακτικά νερό υπό πίεση. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση ώρα της ημέρας κατά την οποία το φυτό δέχεται ή θα δεχτεί εντός των επόμενων 2-3 ωρών ηλιακές ακτίνες καθώς υπάρχει κίνδυνος να καεί.

2. Νερό-Οινόπνευμα-Σαπούνι: Η βασική συνταγή είναι 3 μέρη νερό, 1 μέρος φωτιστικό οινόπνευμα (μπλε) και λίγο υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι. Μια άλλη συνταγή είναι 1 λίτρο νερό, 2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό οινόπνευμα, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι. Και στις δύο περιπτώσεις ψεκάζουμε τακτικά (1-2 φορές την βδομάδα) τα προσβεβλημένα φυτά και συνεχίζουμε για λίγο καιρό αφού φανούν πως καθάρισαν από το πρόβλημα.

3. Συγκαλλιέργεια σκόρδου: Συγκαλλιέργεια προσβεβλημένων φυτών με Σκόρδο το οποίο αποτελεί φυσικό απωθητικό του Τετράνυχου θα τον διώξει πιθανότατα όταν τα φυτά είναι μικρά και δεν έχουν έντονη προσβολή.
4. Ψέκασμα με σκόρδο: 1 λίτρο νερό, 6 σκελίδες σκόρδο και 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πράσινο σαπούνι χτυπιούνται σε μπλέντερ και το μείγμα αφήνεται για 1-2 μέρες. Το υγρό που θα προκύψει αφού σουρωθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ψεκάσουμε τα προσβεβλημένα από Τετράνυχο φυτά.


5. Ψέκασμα με σκόρδο και καυτερές πιπεριές: 1 λίτρο νερό, 6 σκελίδες σκόρδο, 1-2 μικρές καυτερές κόκκινες πιπεριές και 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πράσινο σαπούνι χτυπιούνται σε μπλέντερ και το μείγμα αφήνεται για 1-2 μέρες. Το υγρό που θα προκύψει αφού σουρωθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ψεκάσουμε τα προσβεβλημένα από Τετράνυχο φυτά.

6. Ψέκασμα με τσουκνίδες (Μόνο για καλλωπιστικά!): Χρειάζονται 10 κιλά νερό και 1 κιλό Τσουκνίδες ολόκληρες χωρίς τις ρίζες ή 200 γραμμάρια αποξηραμένες Τσουκνίδες. Τοποθετούνται όλα σε ένα βαρέλι ξύλινο ή πλαστικό (μόνο!) και ανακατεύουμε καθημερινά. Αφήνουμε για 7 μέρες και σουρώνουμε το υλικό που θα προκύψει ύστερα από 5-7 μέρες. Το υγρό αραιώνεται πριν από κάθε χρήση από 10-20 φορές (π.χ. 10 μέρη νερό, 1 μέρος υγρό Τσουκνίδας) και χρησιμοποιείται για ψέκασμα των προσβεβλημένων φυτών.
7.Διάλυμα Καπνού (Επικίνδυνο). Μην το χρησιμοποιήσετε όταν έχει αέρα και γενικώς όταν στον χώρο ζούνε παιδιά ή άλλοι άνθρωποι. Φτιάχνεται με 1 λίτρο νερό στο οποίο έχουμε βάλει ένα τσιγάρο ή κάποια αποτσίγαρα για 24 ώρες. Με το υγρό το οποίο αραιώνεται πάρα πολλές φορές πριν από την χρήση μπορεί να γίνει ψεκασμός.


8.Κλάδεμα: Για να περιορίσουμε το πρόβλημα κλαδεύουμε το φυτό την κατάλληλη εποχή και καίμε όλα τα κλαδέματα και τα φύλλα που έπεσαν από την προσβολή των εντόμων. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην μεταφέρουμε άρρωστο φυτικό υλικό σε άλλους κήπους για αυτό δεν είναι ασφαλές να πετάξουμε τα κλαδέματα απλά στα σκουπίδια.

9.Προσέλκυση ή αγορά εντόμων που καταπολεμούν τον τετράνυχο: Αποτελεί ίσως την πιο ορθή λύση στην φυσική καταπολέμηση και φυσικά αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης αφορά ο όρος “Βιολογική Καταπολέμηση”.

10. Σαπουνόνερο με λεμόνι και σκόρδο

• 1 λίτρο νερό
• 35 - 40 γρ. πράσινο σαπούνι τριμμένο, ή υγρό σαπούνι για τα πιάτα
• 4 - 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• φλούδα από 1 λεμόνι

Εφαρμογή: Καθαρίζουμε το λεμόνι και τα σκόρδα και τα βάζουμε στο 1 λίτρο νερό να μουλιάσουν, για 24 - 48 ώρες.
Σουρώνουμε το νερό, (πετάμε τα σκόρδα και τη λεμονόφλουδα), το ζεσταίνουμε λίγο και ρίχνουμε μέσα το τριμμένο σαπούνι.
Ανακατεύουμε καλά να λιώσει και ψεκάζουμε πολύ καλά τα φυτά μας και κάτω από τα φύλλα.
Εφαρμόζουμε 1 - 2 φορές την βδομάδα τα προσβεβλημένα φυτά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα, κι αφού φανεί πως καθάρισαν από το πρόβλημα.

11. Καπνός (Επικίνδυνο). 

• 1 λίτρο νερό
• 1 τσιγάρο ή κάποια αποτσίγαρα

Εφαρμογή:
Στο νερό βάζουμε ένα τσιγάρο ή κάποια αποτσίγαρα για 24 ώρες.
Το υγρό που γίνεται, το αραιώνουμε πάρα πολλές φορές πριν από την χρήση μπορεί να γίνει ψεκασμός.
Προσοχή! Μην το χρησιμοποιήσετε όταν έχει αέρα και γενικώς όταν στον χώρο ζούνε παιδιά, ή άλλοι άνθρωποι.

Χημική Αντιμετώπιση

12.Ακαρεοκτόνο: Η χρήση του γίνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, με τα κατάλληλα υλικά για να προφυλαχτούμε (ποδιά, μάσκα, γυαλιά προστασίας) και πάντα όταν δεν έχει δυνατούς ανέμους ή περίεργες καιρικές συνθήκες (υπερβολική ζέστη, βροχές κ.τ.λ.) και ποτέ όταν πέφτει ή αναμένεται να πέσουν ηλιακές ακτίνες στο σημείο που θα ψεκαστεί. Ιδιαίτερα Τοξικό, το ακαρεοκτόνο θα δράσει με τον ίδιο τρόπο και στα ωφέλιμα έντομα του κήπου σας σκοτώνοντας τα και αυτά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαλάσει το μικροοικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί με επακόλουθο διάφορες αλλαγές που μπορεί να μην φαίνονται αλλά είναι σημαντικές!

Καλή επιτυχία!



Αντιμετώπιση του τετράνυχου με βιολογικό τρόπο

Οικολογική αντιμετώπιση του τετράνυχου.
Πηγή :
https://www.youtube.com/watch?v=MYwr7fbd8A8
https://www.youtube.com/watch?v=bnEJLhPM1q4&spfreload=5
http://www.kpe-pertouliou-trikkaion.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του