Προσοχή !!! Το ένοχο μυστικό της κανέλας

Προσοχή !!! Το ένοχο μυστικό της κανέλας
Πράγματι η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες. Μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL, βοηθά στον διαβήτη μειώνοντας τη γλυκόζη στο αίμα. Αυξάνει τη ροή του αίματος και βοηθά στην πρόληψη δημιουργίας θρόμβων. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες και Κινναμαλδεύη, τη βασική ουσία της κανέλας που βοηθάει σε πολλά. ΑΛΛΑ… όλα αυτά υπάρχουν ΜΟΝΟ στην αυθεντική κανέλα Κευλάνης!!

Λίγοι ή ελάχιστοι από εσάς που διαβάζεται αυτό το άρθρο έχετε δοκιμάσει κανέλα. Αυτό που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ και μας το πουλάνε ως κανέλα, είναι στην πραγματικότητα ΚΑΣΙΑ. Ένα άλλο μπαχαρικό που μοιάζει με την κανέλα, αλλά καμία σχέση δεν έχει με τις θαυματουργές ιδιότητές της. Μάλιστα η Κάσια (ή Κασσία) είναι πλούσια σε ένα συστατικό που ονομάζεται ΚΟΥΜΑΡΙΝΗ, μια ΤΟΞΙΚΗ ουσία που σε μεγάλη ποσότητα βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι.
Η αυθεντική κανέλα Κευλάνης προέρχεται από το φυτό Cinnamomum Zeylanicum και έχει ξυλάκια με πολλές στρώσεις που σπάνε εύκολα, έχει πιο ανοιχτό χρώμα και πολύ γλυκό άρωμα.

Η Κάσια έχει σκούρα ξυλάκια, χοντρά, με λίγες στρώσεις και δεν σπάνε εύκολα. (ΝΑΙ, σαν αυτή που έχετε στο σπίτι σας και που τόσα χρόνια τη λέτε κανέλα).

Η κάσια είναι φτηνή και την πουλάνε σαν κανέλα γιατί έχει και το όνομα Κινέζικη κανέλα (εντάξει σου λένε οι έμποροι τώρα, εμείς κανέλα την ξέρουμε και αυτή).

Άρα όσα γράφουν για την κανέλα και τις ιδιότητές της είναι σωστά -θα έχετε δει τη μόδα με τον συνδυασμό μέλι με κανέλα και πόσο καλό κάνει- αλλά δεν βρέθηκε κανείς να σας πει ότι δεν μιλάμε για την κανέλα του σούπερ μάρκετ.

Άρα η Κανέλα Κευλάνης δεν είναι απλά η καλύτερη κανέλα, αλλά η μόνη κανέλα που πρέπει να έχετε στο σπίτι σας. δείτε αναλυτικότερα.


Αναλυτικότερα:

Κιννάμωμον το γνήσιον el.wikipedia.org
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το φυτό. Για το μπαχαρικό, δείτε: Κανέλα.
Κιννάμωμον το γνήσιον
Φύλλωμα και άνθη από το Κιννάμωμον το γνήσιον.
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο:
Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία:
Αγγειόσπερμα(Magnoliophyta)
Ομοταξία:
Δικοτυλήδονα(Magnoliopsida)
Τάξη:
Δαφνώδη (Laurales)
Οικογένεια:
Λαουρίδες (Lauraceae)
Γένος:
Είδος:
Κ. το γνήσιον (C. verum)
Κιννάμωμον το γνήσιον(Cinnamomum verum)
Jan Svatopluk Presl (J.Presl)
Συνώνυμα[1]
Το Κιννάμωμον το γνήσιον (Cinnamomum verum) κοινώς, κανέλα Κεϋλάνης ή κανέλα Σρι Λάνκα, είναι ένα μικρό αειθαλές δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των Λαουρίδων (Lauraceae), ιθαγενές στη Σρι Λάνκα. Μεταξύ των άλλων ειδών, ο εσωτερικός φλοιός του χρησιμοποιείται για να γίνει κανέλα.

Το παλαιό βοτανικό συνώνυμο για το δέντρο -Cinnamomum zeylanicum (Κιννάμωμον το κεϋλανικόν)- προέρχεται από την πρώην ονομασία της Σρι Λάνκα, την Κεϋλάνη. Η Σρι Λάνκα παραμένει ο βασικός παραγωγόςΚινναμώμου του γνησίου με ποσοστό 80-90% της παγκόσμιας παραγωγής. Το φυτό καλλιεργείται επίσης σε εμπορική κλίμακα στις Σεϋχέλλες και τη Μαδαγασκάρη.

Τα δέντρα του Κινναμώμου του γνησίου φθάνουν σε ύψος τα 10-15 μέτρα (32,8 έως 49,2 πόδια). Τα φύλλα είναι ωοειδή - στενόμακρα στο σχήμα, μήκους 7-18 εκ. (2,75 έως 7,1 ίντσες). Τα λουλούδια, τα οποία είναι διατεταγμένα σε φόβες, έχουν πρασινωπό χρώμα και χαρακτηριστική οσμή. Ο καρπός είναι μια μωβ 1 εκ. δρύπη που περιέχει ένα μόνο σπόρο.
Παραπομπές el.wikipedia.org
1. «The Plant List: A Working List of All Plant Species». Ανακτήθηκε στις February 26, 2014.
2. «Cinnamon». Encyclopaedia Britannica. 2008. «(species Cinnamomum zeylanicum), bushy evergreen tree of the laurel family (Lauraceae) native to Bangladesh, Sri Lanka (Ceylon), the neighboring Malabar Coast of India, and Myanmar (Burma), and also cultivated in South America and the West Indies for the spice consisting of its dried inner bark. The bark is widely used as a spice due to its distinct odor.»

-----------

Κιννάμωμον η Κασσία el.wikipedia.org

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το φυτό Κάσια ή Κασσία. Για το μπαχαρικό, δείτε: Κανέλα.

Κιννάμωμον η Κασσία
(Cinnamomum cassia)

Εικονογράφηση από το βιβλίο "Φαρμακευτικά-Φυτά" ("Medicinal-Plants"), του Köhler (1887).
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο:
Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία:
Αγγειόσπερμα(Angiosperms)
Ομοταξία:
Δικοτυλήδονα(Magnoliids)
Τάξη:
Δαφνώδη (Laurales)
Οικογένεια:
Λαουρίδες (Lauraceae)
Γένος:
Κιννάμωμον(Cinnamomum)
Είδος:
Κ. η Κασσία (C. cassia)
Κιννάμωμον η Κασσία(Cinnamomum cassia)
(Christian Gottfried Daniel Nees von Esenbeck (Nees) & Theodor Friedrich Ludwig Nees von Esenbeck (T.Nees)) Jan Svatopluk Presl (J.Presl)
Το Κιννάμωμον η Κασσία, (Cinnamomum cassia) που ονομάζεται επίσης Κινεζική Κασσία ή Κινεζική κανέλα ή άλλως κάσια ή κασσία, είναι ένα αειθαλές δέντρο που προέρχεται από τη νότια Κίνα και καλλιεργείται ευρέως εκεί, αλλά και αλλού, στη νότια και ανατολική Ασία (Ινδία, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ).Είναι ένα από τα πολλά είδη του γένους Κιννάμωμον (Cinnamomum) που χρησιμοποιείται κυρίως για τον αρωματικό του φλοιό, ο οποίος χρησιμοποιείται ως καρύκευμα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κινεζική κασσία είναι ο πιο κοινός τύπος κανέλας που χρησιμοποιείται. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί (μπουμπούκια) χρησιμοποιούνται επίσης ως καρύκευμα, κυρίως στην Ινδία και κάποτε χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Ρωμαίους.

Το δέντρο φτάνει σε 10-15 μ. ύψος, με γκριζωπό φλοιό και σκληρά επιμήκη φύλλα που έχουν μήκος 10-15 εκ. και έχουν ένα αδιαμφισβήτητο κοκκινωπό χρώμα όταν είναι σε νεαρή ηλικία.

Η Κινεζική Κασσία έχει μια στενή συγγενική σχέση με την κανέλα Κεϋλάνης (C. verum), την κανέλα Σαϊγκόν (C. loureiroi, επίσης γνωστή ως "κανέλα Βιετνάμ") και την κανέλα Ινδονησίας (C. burmannii). Και στα τέσσερα είδη, ο αποξηραμένος φλοιός χρησιμοποιείται ως καρύκευμα. Η γεύση της Κινεζικής Κασσίας είναι λιγότερο ευαίσθητη από εκείνη της κανέλας Κεϋλάνης. Ο φλοιός του είναι χοντρύτερος, συντρίβεται δυσκολότερα και έχει μια πιο άγρια υφή από εκείνη της κανέλας Κεϋλάνης.

Τα περισσότερα από τα μπαχαρικά που πωλούνται ως κανέλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία είναι η Κινεζική κανέλα Η κανέλα Ινδονησίας (C. burmannii) πωλείται σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Η Κινεζική Κασσία παράγεται τόσο στην Κίνα όσο και στο Βιετνάμ. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, το Βιετνάμ ήταν ο σημαντικότερος παραγωγός της κανέλας Σαϊγκόν στον κόσμο, η οποία έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο και, κατά συνέπεια, έχει εντονότερη γεύση. Λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Βιετνάμ, ωστόσο, η παραγωγή της Ινδονησιακής Κασσίας στα υψίπεδα της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας, αυξήθηκε για την κάλυψη της ζήτησης. Η Ινδονησιακή Κασσία έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε έλαιο από τους τρεις τύπους κασσίας, έτσι επιβάλλει και τη χαμηλότερη τιμή. Η Κινεζική Κασσία έχει πιο γλυκιά γεύση από την Ινδονησιακή Κασσία, παρόμοια με την κανέλα Σαϊγκόν, αλλά με χαμηλότερη περιεκτικότητα λαδιού.

Ο φλοιός της κάσιας (τόσο σε σκόνη ή ολόκληρος, όσο και σε μορφή "stick"), χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία για τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, επιδόρπια, γλυκά και το κρέας· αναφέρεται σε πολλές συνταγές κάρι, όπου η κανέλα Κεϋλάνης είναι η λιγότερο κατάλληλη. Η κάσια μερικές φορές προστίθεται στην κανέλα Κεϋλάνης, αλλά είναι ένα πολύ χοντρύτερο, τραχύ προϊόν. Η κάσια πωλείται ως κομμάτια του φλοιού (όπως απεικονίζεται παρακάτω) ή ως σκέτα καλάμια ή μασούρια. Τα μασούρια της κάσιας, ξεχωρίζουν από την κανέλα Κεϋλάνης ως εξής: Η κανέλα Κεϋλάνης έχει πολλές λεπτές στρώσεις και μπορεί εύκολα να γίνει σκόνη, χρησιμοποιώντας ένα μύλο του καφέ ή μπαχαρικών, ενώ, τα μασούρια της Κασσίας είναι εξαιρετικά σκληρά και συνήθως αποτελούνται από μια παχιά στρώση.

Ο φλοιός της κάσιας (ή κασσίας) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό του μπαχαράτ.

Οι ανθοφόροι οφθαλμοί της κάσιας, αν και σπανίως, επίσης χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως καρύκευμα. Μοιάζουν στην εμφάνιση με τα γαρίφαλα και έχουν ένα ήπιο λουλουδένιο άρωμα κανέλας. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί της κάσιας χρησιμοποιούνται κυρίως σε ντεμοντέ συνταγές τουρσιών, μαρινάδων και τσαγιών.
Οφέλη υγείας και οι κίνδυνοι
Η Κινεζική Κασσία (που στα Κινεζικά ονομάζεται ròu gùi, 肉 桂), παράγεται κυρίως στις νότιες επαρχίες Κουανγκσί, Γκουανγκντόνγκ και Γιουνάν. Θεωρείται ένα από τα 50 θεμελιώδη βότανα στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική.

Λόγω ενός συστατικού που αραιώνει το αίμα και που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες, θα μπορούσε να βλάψει το συκώτι, οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί υγείας έχουν προειδοποιήσει εναντίον της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων κασσίας. Άλλες πιθανές τοξίνες που βρέθηκαν στον φλοιό / σκόνη είναι η κινναμωμαλδεΰδη και το στυρένιο.
Τρέχουσα Έρευνα
Η Κινεζική Κασσία είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που περιέχει κινναμωμική αλδεΰδη. Μελέτες στη θεραπεία αρουραίων μέσης ηλικίας με χορήγηση κινναμωμικής αλδεΰδης είχαν ως αποτέλεσμα την ανακούφιση από το χρόνιο απροσδόκητο στρες που προκαλείται από καταθλιπτικόμορφες συμπεριφορές.. Η κινναμωμική αλδεΰδη είναι αναστολέας ενζύμων, ανοσολογικό και αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χορηγείται από το στόμα για τη θεραπεία ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών, με στόχο τον ιππόκαμπο και τον μετωπιαίο φλοιό. Τα τρέχοντα ευρήματα μπορεί να είναι ευεργετικά στη θεραπεία της κατάθλιψης.
Παραπομπές el.wikipedia.org
1. Xi-wen Li, Jie Li & Henk van der Werff. «Cinnamomum cassia». Flora of China. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA. Ανακτήθηκε στις 28 March 2013.
2. «Cassia: A real spice or a fake cinnamon». China Business Limited as Regency.
3. «Cassia». theepicentre.com.
4. Wong, Ming (1976). La Médecine chinoise par les plantes. Le Corps a Vivre series. Éditions Tchou.
5. NPR: German Christmas Cookies Pose Health Danger
6. High daily intakes of cinnamon: Health risk cannot be ruled out. BfR Health Assessment No. 044/2006, 18 August 2006 15p
7. Yao, Ying (MAR 13 2015). «Cinnamic aldehyde treatment alleviates chronic unexpected stress-induced depressive-like behaviors via targeting cyclooxygenase-2 in mid-aged rats». BIOSIS 162: 97-103. doi:10.1016/j.jep.2014.12.047. Ανακτήθηκε στις APR 27 2015.Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του