Φυτοπροστασία με φυσικό τρόπο και Παλιές βιολογικές συνταγές

Φυτοπροστασία με φυσικό τρόπο  ( Παλιές βιολογικές συνταγές )
Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα τα οποία επισκέπτονται τα φυτά μας, βρωμούσες, ακρίδες και διάφορα έντομα με φτερά, θα χρειαστούμε ένα κρεμμύδι και ένα σκόρδο! Θα τα καθαρίσουμε από τις φλούδες τους και τα θα τα ψιλοκόψουμε. Στη συνέχεια θα τα ρίξουμε σε ένα λίτρο ζεστό νερό μαζί μια κουταλιά μεγάλη από τριμμένο φυσικό σαπούνι και επίσης μια κουταλιά πιπέρι καγιέν (ή μια ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά από τον κήπο μας). Θα τα ανακατέψουμε καλά και θα αφήσουμε το μίγμα μια μέρα σκεπασμένο ώστε να περάσουν όλα τα στοιχεία στο νερό.

Την επόμενη μέρα θα χρειαστεί να σουρώσουμε το νερό αφαιρώντας τα μεγάλα κομμάτια ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υγρό σε ψεκαστήρα. Θα σουρώσουμε το νερό χρησιμοποιώντας ψιλή σήτα ή ένα παλιό γυναικείο καλσόν.
Πάμε στο φυτό: τα πολύ προσβεβλημένα φύλλα τα αφαιρούμε. Τα υπόλοιπα θα τα ψεκάσουμε καλά, κυρίως στην κάτω μεριά, όπου προτιμούν να φωλιάζουν τα έντομα. Θα ψεκάσουμε τα φυτά μας τις απογευματινές ώρες, μια φορά την εβδομάδα ή δυο αν είναι πάρα πολλά τα έντομα.


Ο τετράνυχος χτυπά τώρα, στις ζέστες
Ο τετράνυχος είναι ένα ακάρεο και ανήκει στην οικογένεια των αραχνιδίων. Έχει μήκος μικρότερο από ένα χιλιοστό και δεν είναι ορατός από το ανθρώπινο μάτι. Εμφανίζεται στον λαχανόκηπό μας (τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, φασόλια, αγγούρι, πεπόνι κλπ) όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από 28-30 °C μέχρι και τους 40 °C. Αναπτύσσεται και εκδηλώνεται ταχύτατα στα φυτά προκαλώντας την καταστροφή τους.
Photo: insectimages.org
Το πώς αντιλαμβανόμαστε αν ο λαχανόκηπός μας έχει προσβληθεί από τετράνυχο, είναι απλό: Απότομα, τα κάτω φύλλα των φυτών αρχίζουν και κιτρινίζουν. Το κιτρίνισμα αυτό εξαπλώνεται γρήγορα προς τα πάνω και τέλος επέρχεται η ξήρανση των φύλλων και το φυτό μένει γυμνό, μόνο με τους καρπούς του.
Για την καταπολέμηση του τετράνυχου υπάρχει ειδικό φυτοπροστατευτικό σκεύασμα το οποίο δεν αφήνει τοξικά υπολείμματα στο φυτό και μας επιτρέπει να συγκομίσουμε μετά από τρεις μέρες.

Δηλαδή μετά από διάστημα τριών ημερών από τον ψεκασμό, μπορούμε να κόψουμε τους καρπούς των λαχανικών μας άφοβα χωρίς να υπάρχει σε αυτούς ίχνος φαρμάκου.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε έναν υγιή λαχανόκηπο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Για τα έντομα που κατοικούν πάνω στα φύλλα, όπως ο τετράνυχος και η αφίδα, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Σε μια κουταλιά λάδι θα ανακατέψουμε μια κουταλιά πιπέρι καγιέν (ή σε γουδί να κάνουμε σκόνη μια αποξηραμένη καυτερή πιπεριά). Όταν τα ανακατέψουμε πολύ καλά, μπορούμε με ένα πινέλο κατευθείαν να το απλώσουμε στα έντομα πάνω στα φυτά μας. Θα το απλώσουμε σε μικρή επιφάνεια, κυρίως εκεί που φωλιάζουν πολλά έντομα. Θα απλώσουμε το μίγμα κατά τις απογευματινές ώρες και το πρωί θα ψεκάσουμε με έντονη πίεση τα φύλλα του φυτού μας, ώστε σταδιακά τα έντομα θα αποθαρρυνθούν και θα εγκαταλείψουν το φυτό.
Παρατηρώντας προσεκτικά τα φυτά, θα μάθουμε να επεμβαίνουμε όταν τα έντομα είναι σε μικρό πληθυσμό, πριν προλάβουν να ξεφύγουν από το στάδιο αντιμετώπισης. Ακόμα με την χρήση ενός σημειωματάριου, μπορούμε να θυμόμαστε πότε είναι η εποχή κάθε χρόνο που πιθανώς τα φυτά μας θα αντιμετωπίσουν δυσκολία και να τα προφυλάξουμε προληπτικά. (Με δίχτυα προστασίας από τα έντομα ή να τα προφυλάξουμε από την έντονη ζεστή με σκίαστρο, της κατάλληλες εποχές.) Ακόμα σημειώνοντας ποια φυτά δυσκολεύτηκαν λιγότερο, εστιάζοντας σε αυτά τις επόμενες χρονιές και πειραματιζόμενοι με νέες ποικιλίες που αντέχουν καλύτερα το κλίμα της περιοχής μας.


Πληροφορόα: Δείτε επίσης Τετράνυχος - καταπολέμηση με φυσικό τρόπο που πειλαμβάνει 12 τρόπους καταπολέμησης του τετράνυχου με φυσικό τρόπο και σχετικό Video 






Πώς διώχνω κάμπιες, μελίγκρα και μυρμήγκια;
Ερωτησεις - Απαντήσεις
Στο μποστάνι μου δεν χρησιμοποιώ φάρμακα και προσπαθώ να παράγω βιολογικά προϊόντα. Το περσινό καλοκαίρι τα λάχανα είχαν παρουσιάσει πράσινο σκουλήκι και τα ψέκασα με βάκιλο (προϊόν που με διαπίστευσαν ότι είναι βιολογικό). Έκτοτε προσπαθώ να σκοτώνω τα σκουλήκια και τις κίτρινες χνουδωτές κάμπιες με τα χέρια μου ελέγχοντας καθημερινά τα φύλλα τους. Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκε μια άσπρη ψείρα δίχως φτερά, η οποία πηγαίνει και χώνεται μέσα στη νεοσχηματισμένη μπάλα από τα λάχανα και δεν τα αφήνει να αναπτυχθούν. Έχω σκοτώσει πάρα πολλές με τα χέρια μου αλλά δυστυχώς μετά από λίγο επανεμφανίζονται. Πώς μπορώ να την απομακρύνω;
Photo: gardenguides.com
Απάντηση
Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου. Η ενασχόληση με τον λαχανόκηπο είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που θα σου δώσει ακόμη περισσότερες χαρές και παραγωγές στο μέλλον. Έχω να σου πω τα παρακάτω:
1. Η πράσινη κάμπια (σκουλήκι) προσβάλλει τα "λαχανοειδή", όπως λες και εσύ. Επειδή να τις σκοτώνεις με τα χέρια σου είναι δύσκολο, να ξέρεις ότι ο βάκιλος είναι πραγματικά βιολογικό σκεύασμα. Υπάρχει και σε μορφή σκόνης που είναι για σκόνισμα πάνω στα φύλλα. Ίσως σου φανεί πιο απλό.
2. Εναλλακτικά διέλυσε 1 κουταλιά σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Ψέκασε κάθε τρεις μέρες τα φυτά σου.
3. Για τη λευκή ψείρα (υποθέτω μελίγκρα) χρησιμοποίησε το ίδιο σκεύασμα. Περιμένω νέα σου και αποτελέσματα.

Ερώτηση 2η
Μια λύση για τα μυρμήγκια; Έχω διαβάσει διάφορα, όπως αλάτι (βλαβερό), κανέλα και μπέικιν. Δουλεύουν; Σε τι ποσότητες και σε ποια ακριβώς συχνότητα γίνεται η εφαρμογή τους; Στο παρελθόν είχα φτιάξει ένα υλικό με καυτερές πιπεριές για άλλη εφαρμογή (ζιζάνια στη ρόκα) που έκαψε τα φυτά. Παρακαλώ εφαρμοσμένες λύσεις γιατί το internet βρίθει ανακριβειών.Photo: therustedgarden.blogspot.gr
Απάντηση
Να υποθέσω ότι τα μυρμήγκια βρίσκονται στον λαχανόκηπό σου, πάνω ή γύρω από τα φυτά. Σου προτείνω, λοιπόν, να δοκιμάσεις τα εξής:
1. Να πάρεις καπνό, 2 κουταλιές της σούπας, να τον βάλεις σε ένα λίτρο νερό και να τον αφήσεις για ένα εικοσιτετράωρο. Με αυτό το διάλυμα ψέκασε τα φυτά σου.
2. Συμπληρωματικά ανακάλυψε τις φωλιές των μυρμηγκιών στο χωράφι και ρίξε κόκκινο καυτερό πιπέρι (καγιέν) σε σκόνη στην είσοδο της φωλιάς. Περιμένω αποτελέσματα της προσπάθειάς σου.
* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

Διώχνω σαλιγκάρια και έντομα από τα φυτά
Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις είναι συνήθως η ώρα που κάνουν γλέντι τα έντομα. Ειδικά δε σ' εμάς, τους βιολογικούς καλλιεργητές, και στα μποστάνια μας τα έντομα του χειμώνα ζουν σ' ένα μόνιμο πανηγύρι με φαγοπότι από τα καλύτερα φυτά μας. Πώς μπορούμε να περιορίσουμε όμως την ζημιά, με φυσικό τρόπο, ώστε να τους δείξουμε ευγενικά (δηλαδή χωρίς χημικά) τα όρια τους;
Photo: backyardideas.biz
Οι λάτρεις της βροχής είναι κατά κύριο λόγο τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες, οπότε για να τα περιορίσουμε χρησιμοποιούμε χοντρό αλάτι που τους προκαλεί αφυδάτωση. Διαλύουμε μία κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι σε μισό λίτρο νερό και ψεκάζουμε καλά την εξωτερική επιφάνεια των γλαστρών, τα τοιχώματα του μποστανιού και τους διάδρομους γύρω από τα φυτά μας μετά από κάθε βροχή, ώστε να αποθαρρύνουμε τη διέλευσή τους. Προσοχή όμως να μην ψεκάσουμε το χώμα πάνω από τη ρίζα των φυτών μας, γιατί θα προκαλέσει πρόβλημα στο ριζικό σύστημα.
Στάχτη από το τζάκι / extension.oregonstate.edu
Την επιφάνεια του χώματος μπορούμε να την καλύψουμε με τη στάχτη από το τζάκι, που λειτουργεί και σαν λίπασμα αλλά και ως προστασία από πολλά έντομα. Τα σαλιγκάρια, όπως και πολλά αλλά έντομα, σιχαίνονται επίσης τη μυρωδιά του καφέ, οπότε τα υπολείμματα που μας περισσεύουν από τον καφέ μας μπορούμε να τα διαλύσουμε σε ένα λίτρο νερό και να το ποτίσουμε σε όλη την επιφάνεια του χώματος ώστε να απωθεί τα έντομα η μυρωδιά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε τύπο καφέ και πρέπει να επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μετά από κάθε βροχή.
Για προστασία από τις αφίδες, τις κάμπιες και γενικά ολα τα έντομα που κατοικούν στα φύλλα των φυτών μας, μπορούμε να τα ψεκάζουμε με ένα μίγμα από μια κουταλιά πράσινο σαπούνι, μια κουταλιά οινόπνευμα, μια κουταλιά ξίδι διαλυμένα σε ένα λίτρο χλιαρό νερό. Ψεκάζουμε καλά όλο το φυτό, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην κάτω πλευρά των φύλλων.
Ωστόσο ένα υγιές φυτό δεν θα έχει ποτέ προβλήματα από έντομα, γιατί κατά κανόνα τα έντομα επιτίθενται στα πιο αδύναμα φυτά, όποτε διατηρούμε το χώμα μας σε καλό και γόνιμο επίπεδο με την προσθήκη οργανικών λιπασμάτων.
Photo: lyzadanger@Flickr
Οι φλούδες της μπανάνας είναι εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά αυτό τον καιρό διότι περιέχουν πυρίτιο και κάλιο, δύο στοιχεία απαραίτητα για την αντοχή από ασθένειες ιδιαίτερα για τις τριανταφυλλιές. Μπορείτε είτε να απλώσετε τις φλούδες φρέσκες, γύρω από το χώμα, πάνω από την ρίζα των φυτών σας, ή να τις θάψετε περιμετρικά του μποστανιού κάτω από το χώμα ή ακόμα, αφού τις αφήσετε να στεγνώσουν, να τις τρίψετε σε όλη την επιφάνεια του χώματος. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε και φλούδες από αβοκάντο, που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο και κάλιο, δύο στοιχεία πολύτιμα για τη χειμερινή καλλιέργεια λαχανικών.
Οικολογικά εντομοκτόνα για τη προστασία των φυτών ( Παλιές συνταγές )
Οικολογικά εντομοκτόνα για καταπολέμηση, έλεγχο εντόμων και φυτοπροστασία.
Τα σπρέι λαδιού δουλεύουν πνίγοντας τα έντομα όταν έρθουνε σε επαφή μαζί τους.
Όταν προσθέσουμε και άλλα συστατικά αποτρέπουν διάφορες ασθένειες μυκήτων. Να θυμάστε ότι τα σπρέι μπορούν να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα έντομα γι’ αυτό να ψεκάζεται όταν είστε σίγουροι ότι υπάρχουν τα βλαβερά. Πάντα να ψεκάζεται δοκιμαστικά μερικά φύλλα και να ελέγχεται μετά από 1-2 μέρες για κάψιμο των φύλλων. Αν δεν υπάρχει κάψιμο συνεχίστε τον ψεκασμό σε όλο το φυτό. Τα εντομοκτόνα όπως τα βοτανικά και τα οικιακά σπρέι από σαπούνια και λάδια δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται κάτω από οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

■ Στην βροχή
■ Όταν φυσάει
■ Σε έντονη ηλιοφάνεια
■ Στην μέση ζέστων, ξηρών ημερών
■ Όταν αναμιγνύεται με μη συμβατά υλικά
■ Σε ανοιχτά λουλούδια, όταν είναι παρούσες οι μέλισσες
■ Όταν το φυτό υποφέρει από υγρασία (υπερβολική ή πολύ λίγη)
■ Όταν το φύλλο είναι υγρό με δροσιά

Βασικό σπρέι σαπουνιού
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή 4 κουταλάκια γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
2 κουταλάκια γλυκού οινόπνευμα.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε κάθε εβδομάδα όταν χρειαστεί.
Είναι κυρίως δραστικό στα έντομα με μαλακό κέλυφος όπως τα ακάρεα, οι θρύπες,
οι αφίδες (μελίγκρες), αλευρώδη και λευκές μύγες
. Το σαπούνι εισχωρεί στην μεμβράνη του σώματος και κάνει το έντομο να ξεραθεί.

Σπρέι λεμονιού

Καθαρίστε τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι και βράστε τη για 10 λεπτά. Κρυώστετο και ψεκάστε με αυτό. Η Limonene είναι η δραστική ουσία.

Σπρέι αλευριού
2-4 κουτάλια σούπας αλεύρι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε όταν χρειαστεί.
Η σκόνη του αλευριού γίνεται μια κολλώδες ουσία, που δουλεύει σαν μια κολ-
λώδες παγίδα για τα έντομα ή το έντομο την τρώει και ενεργεί στα πεπτικά τους μέρη.

Σπρέι κρεμυδιού
Στην παραδοσιακή γεωργία, χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της άμυνας των φυτών, ως μυκητοκτόνο και ως εντομοκτόνο, ιδιαίτερα εναντίον αφίδων και ακαρέων. Χρησιμοποιούνται 350 γρ. ψιλοκομμένων βολβών σε 10 λίτρα νερό όπου παραμένουν για 24 ώρες, το μίγμα μετά βράζεται σε χαμηλή φωτιά για 20 έως 30 λεπτά, φιλτράρεται και με αυτό ψεκάζονται τα φυτά που έχουν πρόβλημα.

Συνδιασμοί για καλυτερα αποτελέσματα:
Απωθητικά σπρέι
Γενικής χρήσης σπρέι σκόρδου-καυτής πιπεριάς.
6 σκελίδες σκόρδου
1 κρεμμύδι
1-2 κουτάλια σούπας τριμμένης κόκκινης καυτής πιπεριάς
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι
1 κιλό νερό
Βάλτε τα συστατικά με λίγο νερό σε ένα μπλέντερ και χτυπήσετε μέχρι να λιώσουν
Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό και αφήστε τα σε ένα δοχείο για 24 ώρες
Μετά σουρώστε το και ψεκάστε.

Φυσικό εντομοκτόνο για λουλούδια
1 λίτρο νερό.
1 σκόρδο
1 κρεμμύδι
1-2 κουτάλια σούπας τριμμένης κόκκινης καυτής πιπεριάς
1 κουτάλι της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι
Τρίβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέτουμε το νερό το πιπέρι και τα αφήνουμε για 1 ώρα. Τα περνάμε από τουλουπάνι και τέλος προσθέτουμε το σαπούνι Ανακατεύουμε και ψεκάζουμε.


Ράντισμα με βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά
Όταν οι θερμοκρασίες το Φθινόπωρο είναι ακόμα υψηλές, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από πολλά βλαβερά έντομα (μελίγκρα , κάμπιες κλπ) στο περιβόλι μας. Πρέπει να ελέγχουμε σχεδόν καθημερινά το περιβόλι μας για τυχόν εχθρούς, για να παρέμβουμε έγκαιρα.
Η αψιθιά δρα σαν εντομοκτόνο τόσο για μικρά όσο και για μεγάλα έντομα όπως οι κάμπιες.

Υλικά
1 κιλό νερό
100 γραμμάρια φρέσκιας αψιθιάς
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι

Διαδικασία εγχύματος
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κιλό νερό και 100 γραμμάρια φρέσκιας αψιθιάς (περίπου μία χούφτα). Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, για να μην φεύγουν με τους υδρατμούς τα πολύτιμα συστατικά της.
Προσέχουμε να μην βράσει το νερό μας. Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 80-90 βαθμούς. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου μία ώρα.
Μετά το σουρώνουμε και το βάζουμε στο ψεκαστήρα μας. Εκεί όσο είναι ακόμα χλιαρό διαλύουμε και 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και ανακινούμε. Το φυσικό εντομοκτόνο μας είναι πλέον έτοιμο για χρήση.

Διαδικασία ψεκάσματος
Το φυτό πρέπει να είναι στεγνό και το ψέκασμα πρέπει να γίνεται από κοντά και να λούζουμε στην κυριολεξία όλο το φυτό για να πετύχουμε όσο τον δυνατό περισσότερους εχθρούς. Τα οικολογικά εντομοκτόνα είναι συνήθως επαφής, δηλαδή πρέπει να πέσουν πάνω στο σώμα των εντόμων για να τα σκοτώσουν, αντίθετα από τα εμπορικά εντομοκτόνα που είναι και μασητικά, δηλαδή το δηλητήριο μένει πάνω στα φύλλα του φυτού και όταν το τρώει το έντομο πεθαίνει. Για αυτό όταν ψεκάζουμε με οικολογικά εντομοκτόνα πρέπει να κάνουμε έλεγχο μετά από 2-3 μέρες και να ξανά ψεκάσουμε αν είχαμε αφήσει κάποια σημεία αψέκαστα.

Μελίγκρα
Βράζω σε ένα κατσαρολάκι σαπούνι πράσινο, το αραιώνω με 5 μέρη νερού και όταν κρυώνει ψεκάζω μ’ αυτό.
Παλιές "συνταγές" για φυτοπροστασία
-Τα λάχανα δεν τα τρώνε οι ψύλλοι αν όταν φυτέψουμε μαζί τους και ρόβι.
-Ιδίως το ρόβι είναι κατάλληλο για τα ρεπάνια και τα γογγύλια.
-Προτιμότερο είναι να φυτέψουμε ζούματο (άγρια ρόκα) μαζί με τα λάχανα και ιδίως με τα κραμπολάχανα, γιατί τα κραμπολάχανα πειράζονται περισσότερο από τους ψύλλους.
-Αν θέλουμε να μην πειράζονται τα λάχανα ούτε από άλλα ζωύφια, βρέχουμε τους σπόρους μας με χυλό από αμάραντο πριν τα σπείρουμε.
-Όλοι δε οι σπόροι και των λαχάνων και των σπαρτών προφυλάσσονται από όλα τα ζωύφια αν πριν τους σπείρουμε, τους βρέξουμε σε χυλό από κοπανισμένη ρίζα αγριοσυκιάς.

Ράντισμα με έγχυμα Τσουκνίδας για τη καταπολέμηση της μελίγκρας
Αυτή η συνταγή με τσουκνίδα, καταπολεμά τις μελίγκρες όταν αρχίζουν να πρωτοεμφανίζονται.
Υλικά
· 50 γραμμάρια φύλλα και στελέχη τσουκνίδας
· 0,5 λίτρα νερό
· Ύφασμα ή τούλι
· Δοχείο 1 λίτρου

Τρόπος παρασκευής
Μέσα σε ένα δοχείο (ξύλινο ή πλαστικό) ρίχνουμε τα φρέσκα μέρη της τσουκνίδας και το νερό. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να βυθιστεί μέσα στο νερό. Με ζεστό καιρό μπορεί και σε 14 ώρες το παρασκεύασμα να είναι έτοιμο, με κρύο καιρό θέλουμε οπωσδήποτε 24 ώρες, όχι όμως παραπάνω.
Μετά το διάστημα αυτό σουρώνουμε το μίγμα .
Προσοχή! Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το έκχυμα άμεσα ή το πολύ μετά από2 ώρες. Διαφορετικά χάνει την αποτελεσματικότητά του.

Τρόπος χρήσης
Χρησιμοποιούμε το έκχυμα αυτούσιο (χωρίς αραίωση). Ραντίζουμε τα φυτά που βρίσκονται στην αρχή της προσβολής από μελίγκρες.
θα πρέπει να επαναλάβετε το ράντισμα για ακόμη 3 με 5 φορές. Θα πρέπει να μεσολαβούν 5 με 8 ημέρες ανάμεσα στα ραντίσματα.
Μετά τα 5 ραντίσματα τα φυτά έχουν ισχυροποιηθεί τόσο που δεν προσβάλλονται πλέον από μελίγκρες.

Αντιμετωπίστε τις μελίγκρες


Σκουλίκια στη γλάστρα
Βάζεις σκόνη μουστάρδα και ρίχνεις και νερό μέσα στη γλάστρα και τα σκοτώνει


Ψείρες για τις τριανταφυλλιές

Ρίχνουμε σόδα του φαγητού πάνω στις τριανταφυλλιές


Για να μην έχουν τα λάχανα ή τα δέντρα κάμπιες
-Βάζουμε σε νερό στάχτη από κλήματα 3 ημέρες και ραντίζουμε τα λάχανα ή καπνίζουμε τα δέντρα και τα λάχανα με κατράμι και θειάφι.
-Επίσης δεν θα έχουν κάμπιες αν βρέξουμε τον σπόρο σε αλυσίβα από στάχτη συκιάς και κατόπιν τον σπείρουμε.
-Όσες κάμπιες υπάρχουν καταστρέφονται αν ανακατέψουμε κάτουρο με άλλη τόση μούργα και το βράσουμε στη φωτιά. Αφού δε το αφήσουμε και κρυώσει ραντίζουμε τα λάχανα.
-Επίσης καταστρέφονται οι κάμπιες αν μαζέψουμε από άλλο κήπο τις κάμπιες και τις βράσουμε σε νερό μαζί με άνηθο και αφού κρυώσει ραντίσουμε τα λάχανα.
-Για τις κάμπιες του πράσου παίρνουμε μια κοιλιά από πρόβατο άπλυτη γεμάτη με την κοπριά και τη χώνουμε στο κήπο, όχι όμως σε βάθος αλλά στην επιφάνεια. Θα τη βρούμε κατόπιν γεμάτη από τις κάμπιες του πράσου. Το ίδιο κάνουμε και δεύτερη φορά και μαζεύουμε τις κάμπιες και τις σκοτώνουμε. Τα ζωύφια αυτά αγαπούν την κοπριά και πάντα στην κοπριά βρίσκονται για αυτό μπορούμε εύκολα να τα μαζέψουμε.


-Η καλύτερη κοπριά για τα λάχανα είναι η στάχτη. Γιατί είναι πολλή λεπτή και εκ φύσεως θερμή και καταστρέφει τους ψύλλους και τα σκουλήκια και άλλα τέτοια ζωύφια.

-Τα αγγούρια δεν πειράζονται από τους ψύλλους αν μπήξουμε κοντά τους όταν είναι μικρά ακόμα, κλωνάρια από ρίγανη. Η ρίγανη καταστρέφει και τους ψύλλους που υπάρχουν και δεν αφήνει να γίνουν άλλοι.

-Ο κήπος γίνεται θαλερός αν κοπανίσουμε άγριο τριφύλλι και το βάλουμε σε νερό και ραντίσουμε με αυτό τον κήπο ή αν τρίψουμε μοσχοσίταρο και το ανακατέψουμε με νερό και ραντίσουμε με αυτό τον κήπο.

Για να μην τρώνε τα ζωύφια τα φυτά

Βάλε δέκα καβούρια από ποτάμι ή από θάλασσα σε ένα δοχείο και σκέπασέ το καλά και άφησέ το δέκα μέρες στον ήλιο. Με το νερό αυτό ράντιζε τα δέντρα, φυτά , αμπέλια και λάχανα. Oύτε τα έντομα, ούτε τα σκουλίκια αλλά ούτε άλλα ζωύφια τρώνε καθόλου τα φυτά που ραντίστηκαν με το νερό αυτό.


Πώς να φυλάξεις τον κήπο από άλλα σκουλήκια

Όταν στον κήπο υπάρχουν κάμπιες ή άλλα μαμούνια, βράσε πολλά από εκείνα τα ζωύφια και με το αυτό το νερό όταν κρυώσει ράντισε όλα τα λάχανα και θα ψοφήσουν όλα τα υπόλοιπα.


Ράντισμα με απόσταγμα φύλλων καρυδιάς κατά της μελίγκρας και των Κάμπιον.
Σε ένα δοχείο με 1 λίτρο αποσταγμένο νερό (σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στα ατμοσίδερα) βάζουμε 5-6 φρέσκα φύλλα καρυδιάς για 5 ημέρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε το διάλυμα και ραντίζουμε με κοινό ραντιστήρι χειρός του λίτρου.




Πώς να αντιμετωπίσετε τα αγριόχορτα χωρίς την χρήση χημικών
Tα ονομάζουμε «ζιζάνια» και ραντίζουμε με τοξικά για να τα καταστρέψουμε. Πολλά λάθη με μια κίνηση. Πρώτον γιατί τα αγριόχορτα προσφέρουν πολλά τόσο στη Φύση όσο και στην υγεία μας. Δεύτερον, γιατί αν θέλουμε να τα διώξουμε μπορούμε να το κάνουμε με οικολογικό τρόπο, χωρίς να δηλητηριάσουμε τον κήπο και τη ζωή μας. 

Πληροφορία: Τα αγριόχορτα είναι χρήσιμα ? (Ας τα αποκαλούμε αγριόχορτα, μιας και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματός μας.) Καθώς προετοιμάζεστε να πολεμήσετε τα ζιζάνια, σκεφθείτε τα εξής:





  • Προσφέρουν καταφύγιο και τροφή στην ωφέλιμη πανίδα.
  • Προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση που προκαλούν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις καθώς και ο ήλιος.
  • Εμπλουτίζουν το έδαφος με θρεπτικά συστατικά καθώς οι ρίζες τους εισχωρούν εύκολα και τα απορροφούν από βαθύτερα στρώματα αποδίδοντάς τα στα φυτά που θα καλλιεργηθούν.
  • Βελτιώνουν την εδαφική δομή σκάβοντας στην κυριολεξία με τις ισχυρές ρίζες τους ακόμη και τα πιο συνεκτικά εδάφη. 
  • Βελτιώνουν επίσης την οξυγόνωση του εδάφους. 
  • Είναι το φυσικό φαρμακείο μας από αρχής δημιουργίας του κόσμου!
  • Ποιο είναι πιο πολύτιμο η υγεία μας ή η εξολόθρευση των αγριόχορτων με χημικά σκευάσματα;

Τι είναι, τελικά, το αγριόχορτο ή ζιζάνιο, όπως επιστημονικά αποκαλείται;
Θα μπορούσε να είναι όποιο φυτό φυτρώνει εκεί όπου δεν επιθυμούμε! Ακόμη και το γκαζόν μπορεί να γίνει ενοχλητικό αγριόχορτο εφόσον εισβάλλει στους διαδρόμους ή περιπλέκεται στα φυτά των παρτεριών. Κάθε φορά που σκαλίζετε το χώμα για να ξεχορταριάσετε θυμηθείτε… δίνετε μια ανοιχτή πρόσκληση για ανάπτυξη των άγριων! Αυτό βασίζεται στο φυσιολογικό φαινόμενο της φυσικής επιλογής. Οι ισχυροί υπερτερούν. Τα αγριόχορτα είναι survivors!
Επιβιώνουν όμως και στις πιο δύσκολες συνθήκες όπως στην έλλειψη νερού, φωτός, θρεπτικών γιατί «γνωρίζουν» πώς να επωφεληθούν ακόμη και απ' αυτές. Η αγριάδα ή Cynodon dactylon μπορεί να πολλαπλασιαστεί με τρεις τρόπους για να σιγουρέψει την διαιώνισή της: με σπόρους, με ριζώματα, με υπέργειους στόλωνες!

Μυστικά που πρέπει να ξέρετε
  • Ελέγχοντας τα αγριόχορτα όταν είναι ακόμα μικρά ή αποτρέποντας εξ αρχής τη ριζοβολία τους γίνεται πιο εύκολη η ζωή μας.
  • Αναγνωρίζοντας τα είδη των αγριόχορτων έχουμε ήδη κάνει το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Π.χ. η καμπανούλα ή Ipomea spp. είναι ετήσιο φυτό και πολλαπλασιάζεται με σπόρους και ριζώματα. Σκάβοντας, αφαιρούμε τους βλαστούς με όσο περισσότερο ρίζωμα γίνεται. Κόβοντας κάθε 1 - 2 εβδομάδες τα νέα βλαστάρια αποτρέπουμε τη ριζοβολία. Επίσης, μετά την κοπή, σε μεγαλύτερες εκτάσεις, μπορεί να τοποθετηθεί ισχυρή εδαφοκάλυψη όπως το ειδικό πανί. Η ίδια τακτική ακολουθείται και με την αγριάδα, την κολλιτσίδα ή Gallium spp, την τσουκνίδα ή Urtica dioica.
  • Τα ετήσια καθώς και τα διετή αγριόχορτα αναπαράγονται φτιάχνοντας μεγάλο αριθμό σπόρων. Το «κλειδί» είναι να αποτρέψουμε την άνθησή τους. Παράδειγμα τα σινάπια, η βρούβα, η αγριοβρώμη, οι μαργαρίτες κ.ά. Επίσης, ρίχνοντας στρωμνή κομπόστ στη βάση των καλλιεργήσιμων φυτών αποτρέπεται η ριζοβολία των σπόρων.
  • Τα περισσότερα αγριόχορτα ρίχνουν σπόρους στο έδαφος οι οποίοι επιβιώνουν πολλά χρόνια θαμμένοι. Σκαλίζοντας το έδαφος, ριζοβολούν!
  • Στους ανθώνες και στο λαχανόκηπο οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης είναι το τράβηγμα ή τοπικά αναμόχλευση των αγριόχορτων, καθώς επίσης και η εδαφοκάλυψη με οργανικά υλικά, παράδειγμα κομπόστ.
  • Προσοχή στα αγριόχορτα που εξαπλώνονται με ριζώματα όπως η αγριάδα. Δεν πρέπει να σκαλίζονται γιατί τα τεμαχισμένα ριζώματα αναβλαστάνουν πολλαπλασιάζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το αγριόχορτο. Εάν πρέπει να καθαρισθεί μια τέτοια περιοχή, τότε γίνονται συχνά επιφανειακά σκαλίσματα κάθε 1 - 2 εβδομάδες μέχρι τα ριζώματα να ατροφήσουν.
  • Μην ξεχνάτε, τα αγριόχορτα είναι από τα καλύτερα συστατικά για το κομπόστ σας. Προσέξτε μόνον να μην είναι ανθισμένα στην κοπή γιατί αν απλώσετε αυτό το κομπόστ στο έδαφος θα εξαπλώσετε τα αγριόχορτα!
Πηγή 
https://triton.chania.teicrete.gr/loipaepaideutprogrammapotoCD.html

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΝΑΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ «ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΧΗΜΙΚΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΓΕΜΑΤΟ ΥΓΕΙΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ», ΕΚΔΟΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του