Μάθε πώς να καλλιεργείς ντομάτα στο σπίτι

Μάθε πώς να καλλιεργείς ντομάτα στο σπίτι.

Τι πρέπει να ξέρετε
H ντομάτα είναι η πιο δημοφιλής καλλιέργεια κηπευτικών που φυτεύεται στον κήπο. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές την φυτεύουν και στο μπαλκόνι. Η ντομάτα χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες σαν φρέσκο λαχανικό στις σαλάτες, αλλά και σε χιλιάδες συνταγές μαγειρικής με τη μορφή σάλτσα ντομάτας. Για τους πρωτάρηδες στο λαχανόκηπο, ίσως χρειαστεί κάποιο διάστημα εξοικείωσης μέχρι να καταφέρουν να παράγουν λαχταριστούς καρπούς ντομάτας, καθώς είναι μια καλλιέργεια με μια σχετική δυσκολία που σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο.

Οι ντομάτες είναι φυτά θερμής καλλιεργητικής περιόδου. Χρειάζονται θερμοκρασίες από 18 °C έως 26 °C και άπλετο ηλιακό φως (τουλάχιστον 6 ώρες ημερησίως) για να ευδοκιμήσουν. Τα φυτά μπορούν να ανεχθούν θερμοκρασίες κοντά στον 1 °C χωρίς να πεθάνουν, αλλά μόνο για πολύ μικρές περιόδους. Βέβαια, αρχίζουμε να παρατηρούμε προβλήματα στην καρπόδεση όταν οι ημερήσιες θερμοκρασίες παραμένουν επίμονα κάτω από τους 17 °C για αρκετές μέρες. Εάν αυτές οι θερμοκρασίες εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της φάσης ωρίμανσης, οι καρποί πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να κοκκινίσουν, επειδή οι ουσίες που ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα φυσιολογικά  σταματούν να παράγονται σε θερμοκρασία μικρότερη των 16 °C. Η ανάπτυξή τους σταματά εντελώς σε θερμοκρασίες κάτω από 9 °C. Θερμοκρασίες του εδάφους κάτω από τους 14 °C προκαλούν προβλήματα στην ανάπτυξη των ριζών. Προβλήματα στην καρπόδεση παρουσιάζονται επίσης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τομάτες σε σπόρο
Εάν σκέφτεστε να αρχίσετε να καλλιεργείτε τομάτες από σπόρο, φροντίστε να αγοράσετε πιστοποιημένους σπόρους από κάποιον νόμιμο πωλητή. Διαφορετικά, τα ποσοστά βλαστικότητας πιθανά να είναι χαμηλά και έτσι θα χάσετε το χρόνο σας. Λάβετε υπόψη ότι οι σπόροι ντομάτας έχουν χαμηλή ανοχή στο κρύο. Έτσι, καλό θα ήταν να σπείρετε πρώτα σε σπορείο διατηρώντας τη θερμοκρασία του εδάφους σε θερμοκρασίες 23-26 °C. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τύρφη ως υπόστρωμα για βέλτιστο αερισμό. Θερμοκρασίες κάτω των 10-12 °C μπορεί να προκαλέσουν αποτροπή βλάστησης. Οι σπόροι θα πρέπει να παραμείνουν σε νωπό χώμα έως τη βλάστηση. Η κατάλληλη στιγμή για τη μεταφύτευσή τους στις τελικές τους θέσεις έξω, είναι 4-7 εβδομάδες μετά τη σπορά, όταν τα νεαρά φυτά θα έχουν 4-6 πραγματικά φύλλα.

Τομάτες από νεαρά φυτά
Αν δε θέλετε να χάσετε χρόνο ξεκινώντας από σπόρους, μπορείτε να αγοράσετε τα νεαρά φυτά σας από ένα φυτώριο και να τα μεταφυτεύσετε απευθείας στις τελικές τους θέσεις. Λάβετε υπόψη ότι η μεταφύτευση ντομάτας πιθανόν να μην είναι επιτυχής σε θερμοκρασίες κάτω των 15 °C.

Πότε και πως να τα φυτεύσω
Βεβαιωθείτε ότι δε θα φυτέψετε τις τομάτες σας σε περιοχές που είχατε προηγουμένως άλλα Solanaceae (ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες), για να αποφύγετε έτσι κάποιες ασθένειες του εδάφους. Στη χώρα μας, η καταλληλότερη εποχή για φύτευση τομάτας είναι συνήθως η μέση της άνοιξης. Πιο συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιπτώσεις φυτεύεται περίπου τον Απρίλιο. Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές της νότιας χώρας όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές,  η φύτευση μπορεί να γίνει σίγουρα και πιο νωρίς. Από την άλλη, στις βόρειες περιοχές η φύτευση γίνεται συνήθως το Μάιο ή και αργότερα. Για παράδειγμα, η ποικιλία ντομάτας Αγίου Πέτρου, μεταφυτεύεται περίπου στις 25-30 Ιουνίου σε αρκετές περιοχές. Υπάρχουν και άλλες όψιμες ποικιλίες που φυτεύονται αρκετά αργά και συγκομίζονται έως και το Νοέμβριο – Δεκέμβριο στη χώρα μας.

Ένα σημαντικό βήμα (ειδικά σε βόρειες περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες εδάφους κατά τη διάρκεια της περιόδου φύτευσης) είναι η γραμμική επικάλυψη πολυαιθυλενίου. Πολλοί παραγωγοί καλύπτουν τις σειρές με μαύρη πλαστική μεμβράνη. Χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική, προκειμένου να διατηρήσουν τη θερμοκρασία της ζώνης στη ρίζα σε βέλτιστα επίπεδα (πάνω από 21 °C) καθώς και να αποτρέψουν την ανάπτυξη ζιζανίων.
Αν θέλετε να “χωρέσετε” αρκετά φυτά στην αυλή σας, λάβετε υπόψιν σας ότι οι παραγωγοί στην υπαίθρια καλλιέργεια προτιμούν φύτευση σε μονές σειρές με μέση απόσταση 0,3 – 0,6 m μεταξύ των φυτών στη σειρά και 0,8 έως 1,3 m μεταξύ των σειρών. Υπάρχει και η δυνατότητα διπλών γραμμών. Στις διπλές γραμμές, κρατούν ίσες αποστάσεις μεταξύ των φυτών στη γραμμή, απόσταση 45 cm σειρά από σειρά στο ζευγάρι και 120 cm μεταξύ των ζευγαριών. Παρόλα αυτά, η πιο αραιή φύτευση επιτρέπει καλύτερη πρόσβαση του φυλλώματος στο ηλιακό φως, καλύτερο αερισμό και καλύτερη πρόληψη έναντι ορισμένων ασθενειών. Έτσι, στην Ελλάδα βλέπουμε τους περισσότερους ερασιτέχνες καλλιεργητές που δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα χώρου να φυτεύουν τις τοματιές σε απόσταση 1 μέτρο πάνω στη γραμμή και σε γραμμές που απέχουν περίπου 1,5 μέτρο μεταξύ τους.

Τι ποικιλίες ντομάτας επιλέγουμε για να φυτέψουμε;
 Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας. Από ποικιλίες που δίνουν μικρά ντοματίνια μέχρι μεγαλόκαρπες ντομάτες σε κόκκινο, κίτρινο πορτοκαλί ή και μωβ χρώμα. Επιλέγουμε ποικιλία ντομάτας που να διαθέτει καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή να δίνει νόστιμους καρπούς με άρωμα, γλυκιά γεύση, πλούσια σάρκα. Αποφεύγουμε τα υβρίδια ντομάτας μακράς διάρκειας, που είναι σχεδιασμένες να είναι ανθεκτικές για την μεταφορά σε μακρινές αγορές του εξωτερικού και υπολείπονται σε γευστικά χαρακτηριστικά. Προτιμούμε ποικιλίες ντομάτας που είναι ντόπιες ή παραδοσιακές της περιοχής μας, ή άλλες που έχουν δοκιμαστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας, ως προς τις θερμοκρασίες, την υγρασία, την ηλιοφάνεια.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την σπορά φυτών ντομάτας;
Είναι καλό να διατηρούμε κάθε χρόνο το δικό μας σπόρο από την καλλιέργεια της ντομάτας. Για να φυτέψουμε σπόρο ποικιλιών της ντομάτας, φτιάχνουμε ειδικό σπορείο-θερμοκήπιο χρησιμοποιώντας κατάλληλο φυτόχωμα σποράς. Οι σπόροι θα βλαστήσουν ιδανικά σε θερμοκρασίες 22-25°C. Προσφέρουμε στα νεαρά φυτά ντομάτας σταδιακά αρκετή ηλιοφάνεια για να έχουν καλή ανάπτυξη λόγω φωτοσύνθεσης. Προσέχουμε να μην παραποτίζουμε τα νεαρά φυτά ντομάτας, για να μην δημιουργήσουν λεπτούς και αδύναμους βλαστούς, και για να μην έχουμε σαπίσματα στην ρίζα. Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικές πληροφορίες για το πώς γίνεται η δημιουργία σπορείου και φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Πώς μεταφυτεύουμε τα φυτά της τομάτας στο χωράφι;
Κατά την φύτευση της ντομάτας ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκους φύτευσης, είτε σε μορφή κομπόστ, είτε σε μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς. Φυτεύουμε τα φυτά της ντομάτας στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις. Η αραιή φύτευση ανά ένα μέτρο μεταξύ των φυτών τομάτας και 1,5-2 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης εξασφαλίζει τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών της ντομάτας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε βελτίωση της παραγωγής και μείωση ενδεχόμενων μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η ντομάτα και πώς την ποτίζουμε;
Το πότισμα είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία για την ντομάτα. Η άρδευση με σταγόνες είναι η, πλέον, κατάλληλη για τις ντομάτες μας, είτε στο χωράφι είτε στη γλάστρα. Φροντίζουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τα φυτά της ντομάτας, ειδικά στα αρχικά στάδια, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν αδύνατο επιφανειακό ριζικό σύστημα. Επίσης, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, τα φυτά της ντομάτας χρειάζονται μικρές ποσότητες νερού και όχι υπερβολικές. Τέλος, κατά την καρποφορία της ντομάτας, χρειάζεται πότισμα ανά συχνά διαστήματα, κάθε 1-2 μέρες, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Τι ανάγκες σε λίπανση έχει η ντομάτα και τι λίπανση βάζουμε;
Η καλλιέργεια της ντομάτας έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να δώσει πλούσια καρποφορία και παραγωγή ζουμερών και γλυκών καρπών. Πέραν της βασικής λίπανσης όταν φυτεύουμε, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο με κάλιο και ασβέστιο, περίπου 20 μέρες μετά τη φύτευση και επαναλαμβάνουμε ανά 20-30 μέρες. Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με άζωτο στην τομάτα και την προσθήκη αχώνευτης κοπριάς, γιατί συντελεί σε υπερβολική βλάστηση, στην μειωμένη παραγωγή και στην ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες, όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο. Η ντομάτα παρουσιάζει το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, καθώς παρατηρούμε ένα μαύρισμα στο κάτω μέρος του καρπού. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου και γι’ αυτό απαιτείται προσθήκη βιολογικού λιπάσματος ασβεστίου για να το αντιμετωπίσομε. Ακόμα, η προσθήκη μαγνησίου βοηθά σημαντικά στο πρασίνισμα των φύλλων της ντομάτας, καθώς διευκολύνει τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την ντομάτα;
Χρησιμοποιούμε θειάφι και θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της ντομάτας, όπως του περονόσπορου και του ωίδιου. Επίσης, δημιουργούμε κατάλληλα οικολογικά σκευάσματα με φυσικά υλικά (όπως έχουμε δείξει και σε βίντεο) και τα εφαρμόζουμε κάθε 1-2 βδομάδες, για την προληπτική αντιμετωπιση των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών της ντομάτας. Το σκόνισμα της ντομάτας με βάκιλο Θουριγγίας βοηθά στην καταπολέμηση της τούτα της ντομάτας, ενός εντόμου που προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς της τομάτας.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της τομάτας
 Αραιώνουμε κατά διαστήματα βλαστούς που εμπλέκονται στο εσωτερικό των φυτών της ντομάτας και απομακρύνουμε τα κάτω φύλλα. Επίσης, αραιώνουμε τους καρπούς της ντομάτας, όταν είναι σε μεγάλη ποσότητα, για να βοηθήσουμε την παραγωγή μεγαλύτερων και πιο ζουμερών καρπών τομάτας, καθώς και την βελτίωση της διαδικασίας ωρίμανσης τους.

συμβουλές για να καλλιεργησεις ντομάτα ακόμα και σε γλάστρα

Πώς να την καλλιεργήσετε στο σπίτι και στη γλάστρα
Καλλιεργήστε βιολογικά στην βεράντα ή τον κήπο σας ένα φυτό με πολύ μεγάλη διατροφική αξία!
Η ντοματιά είναι ένα μονοετές φυτό το οποίο μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα ύψος, αρκεί να βρει τις κατάλληλες συνθήκες στήριξης. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 12.000 ποικιλίες από τις οποίες οι περισσότερες δεν υπάρχουν σήμερα και τη θέση τους έχουν πάρει τα υβρίδια της ντομάτας.

Η σπορά γίνεται στις αρχές του Απρίλη σε μέρος που να μην πιάνει κρύο. Κατά τον Μάιο, δηλαδή μετά από 1 - 2 μήνες θα είναι έτοιμα τα φυτά για μεταφύτευση στην γλάστρα, τη ζαρντινιέρα, ή στο έδαφος.
Εάν η μεταφύτευση γίνει στον κήπο μας, πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστά μεταξύ τους.
Για την παραγωγή του καρπού μπορούμε να αφήσουμε την ντομάτα να έρπει στο χώμα, ή να φτιάξουμε ένα σύστημα στήριξης του φυτού με καλάμια. Με τον δεύτερο τρόπο όσο μεγαλώνει το φυτό πρέπει να στηρίζουμε στο καλάμι το ανεπτυγμένο «κλαδί», ποτίζοντας τακτικά ώστε μην στεγνώνει το χώμα.

Το πότισμα πρέπει να είναι συνεχές μέχρι την εμφάνιση του άνθους. Τότε μειώνουμε τη συχνότητα μέχρι να γίνει η καρπόδεση και όταν δούμε ότι η ντοματιά μας γέμισε με πράσινες ντομάτες, αρχίζουμε πάλι τα τακτικά ποτίσματα.

Όταν οι ντομάτες γίνουν κόκκινες τότε τις κόβουμε σταδιακά και είναι έτοιμες για κατανάλωση.
Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε λιπάσματα για να έχουμε 100% καθαρές ντομάτες και να θειαφίζουμε στα φύλλα για να προλαμβάνουμε τυχόν ασθένειες.

Η διατροφική αξία της ντομάτας περιλαμβάνει: Βιταμίνη Α, Β, C, E, B-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φολικό οξύ, χρώμιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Επίσης περιέχει Λυκοπένη, μια αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, μειώνει την χοληστερόλη και έχει αντικαρκινική δράση. Αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο από τις ντομάτες μας ώστε να καλλιεργήσουμε νέα φυτά, αφήνουμε 2 καρπούς επάνω για να ωριμάσουν πάρα πολύ.

Στη συνέχεια τους βάζουμε στον ήλιο για να στεγνώσουν, αφαιρούμε τους σπόρους και τους αφήνουμε και αυτούς να στεγνώσουν στον ήλιο για 2 μέρες.

Ποια ποικιλία ντομάτας καλλιεργούμε στη γλάστρα;
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντομάτας που μπορούμε να επιλέξουμε για να καλλιεργήσουμε στη γλάστρα. Ντομάτες σε διάφορα χρώματα, κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και μελιτζανί. Ντομάτες μικρές, ντοματίνια στρογγυλά τσέρι, ντοματίνια στενόμακρα βελανίδια, καθώς και ντομάτες πομοντόρο (ή βιομηχανική ντομάτα) σε μέγεθος αυγού που καρποφορούν σε τσαμπί. Μπορούμε να φυτέψουμε ποικιλίες ντομάτας αυτοκλαδευόμενες που δεν ξεπερνούν σε ύψος το ένα μέτρο ή αναρριχώμενες ποικιλίες που φτάνουν και ξεπερνούν τα δύο μέτρα. Επιλέγουμε ποικιλίες με μαλακή φλούδα, που είναι πιο ζουμερές, ωριμάζουν γρήγορα μετά τη συγκομιδή και δεν έχουν ξυλώδες τμήμα εσωτερικά στον καρπό.

Tι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για καλλιέργεια ντομάτας;
Για την καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες γλάστρες στρογγυλές ή τετράγωνες, με βάθος 30-40 εκατοστά και πλάτος 40 εκατοστά. Οι γλάστρες μπορεί να είναι πλαστικές ή πήλινες, ή να έχουν προκύψει από ανάκύκλωση διάφορων υλικών όπως ξύλινα ή πλαστικά βαρέλια και ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουν τρύπες στη βάση για καλή αποστράγγιση. Για τη φύτευση, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που να περιέχει τύρφη, κοπριά, κομπόστ και περλίτη.

Σε τι θέση τοποθετούμε την γλάστρα που φυτέψαμε την ντοματιά;
Η καλλιέργεια της τομάτας χρειάζεται τουλάχιστον 6-7 ώρες ηλιοφάνεια για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει ικανοποιητικά και να μας δώσει νόστιμες ζουμερές ντομάτες. Τοποθετούμε τη γλάστρα σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, ενώ την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης ηλιοφάνειας του καλοκαιριού την μεταφέρουμε σε σχετικά ημισκιερή θέση ή χρησιμοποιούμε ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο και για αποφύγουμε ηλιεγκαύματα στους καρπούς. Η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα θα πρέπει να προστατευθεί και από τους έντονους άνεμους, ειδικά αν πρόκειται για αναρριχόμενη ποικιλία και δεν έχει υποστυλωθεί επαρκώς.

Πώς υποστηλώνουμε την ντομάτα στη γλάστρα;
Η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα θα πρέπει να στηριχτεί και να υποστηλωθεί για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινο, μπαμπού ή μεταλλικό πάσσαλο που θα δέσουμε με ειδικό σπάγκο τον κεντρικό βλαστό της ντοματιάς πάνω του. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα περίφραξης, σε μορφή ανοικτού κυλίνδρου, με διάμετρο 40-50 εκατοστά και ύψος 60-100 εκατοστά, που για να στηρίξει τους βλαστούς και τους καρπούς της ντομάτας που θα διαθέτουν αρκετό βάρος. Ανάλογη κατασκευή για να στηρίξει και να υποστηλώσει τις ντοματιές στη γλάστρα μπορεί να δημιουργηθεί με καλάμια και σπάγγο.

Τι κλάδεμα χρειάζεται η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα;
Η ντοματιά είναι θαμνοειδές φυτό που αναπτύσσεται με πλευρικούς βλαστούς που βγαίνουν από τον κεντρικό κορμό. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μονοστέλεχο φυτό για να στηρίξουμε πιο εύκολα το φυτό της ντομάτας με ένα καλάμι, κάθε 2 βδομάδες αφαιρούμε τους πλάγιους βλαστούς που βγαίνουν από τον κεντρικό κορμό, πάνω από κάθε φύλλο κι έτσι δημιουργούμε ένα μονοστέλεχο φυτό. Για τις αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας όταν παίρνουν πολύ ύψος, πάνω από 2 μέτρα, μπορούμε να τις κορφολογήσουμε, αποκόπτοντας το κορυφαίο τμήμα του βλαστού. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε την βλαστική ανάπτυξη της ντομάτας, ενισχύουμε την παραγωγή καρπών και παράλληλα μπορούμε να φροντίσουμε πιο εύκολα το φυτό της ντοματιάς.

Τι πότισμα χρειάζεται η καλλιέργεια της ντομάτας στη γλάστρα;
Η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα για να μας δώσει καλή παραγωγή. Ποτίζουμε τις ντοματιές κάθε 3-4 μέρες την περίοδο της άνοιξης, και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά την περίοδο άνθησης της ντομάτας, γιατί μπορεί να έχουμε πτώση των ανθέων της ντοματιάς και μειωμένη παραγωγή.

Τι λίπανση χρειάζεται η ντομάτα σε γλάστρα;
Η ντομάτα απαιτεί σημαντική ποσότητα θρεπτικών στοιχείων και λίπανσης για να εξασφαλίσουμε ανάπτυξη και σημαντική παραγωγή καρπών. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20-30 μέρες πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο. Η καλλιέργεια της ντομάτας, όπως επίσης η καλλιέργεια της πιπεριάς και της μελιτζάνας, χρειάζεται πρόσθετο βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για να μην αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της ξηράς κορυφής ή τάπας κατά το οποίο εμφανίζεται μαύρισμα στην βάση του καρπού της ντομάτας.

Πώς προστατεύουμε από ασθένειες και έντομα την καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα;
Για την την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες περονόσπορου και ωιδίου μπορούμε να σκονίζουμε με θειάφι και θειοχαλκίνη ή να ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι και χαλκό. Μπορούμε να σκονίζουμε ή να ψεκάζουμε τα φυτά της ντομάτας με Βάκιλο Θουριγγίας, κάθε εβδομάδα για να αντιμετωπίσουμε το έντομο της τούτας που δημιουργεί τρύπες στους καρπούς. Η αντιμετώπιση του τετράνυχου που ξεραίνει το φύλλωμα της ντοματιάς, μπορεί να γίνει με ειδικά βιολογικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή με την συνταγή προστασίας με φυσικά υλικά με βάση το σκόρδο.

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα Αν η ντοματιά μας έχει σχηματίσει πολύ μεγάλο αριθμό καρπών, καλό είναι να τους αραιώσουμε, για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο μέγεθος στις ντομάτες μας, καθώς επίσης καλύτερη και ταχύτερη ωρίμανση.

Ντομάτα: 7 μυστικά για την καλλιέργειά της - Τα Μυστικά του Κήπου

Tips - Μυστικά
Ο ερασιτέχνης καλλιεργητής Charles Wilber από την Alabama κέρδισε μια θέση και στο βιβλίο Guinness, καθώς τα μόλις τέσσερα φυτά τομάτας που καλλιέργησε παρήγαγαν 620 κιλά καρπού. Όταν τον ρώτησαν το μυστικό του, είπε ότι δε χρησιμοποίησε ούτε κάποιο ακριβό υβρίδιο, ούτε έριξε κάποιο εξειδικευμένο λίπασμα. Η πολύ συχνή αφαίρεση των λαίμαργων ήταν ζωτικής σημασίας για την παραγωγή του. Το κλάδεμα είναι πολύ σημαντικό στην καλλιέργεια τομάτας, αλλά όχι για όλες τις ποικιλίες. Με λίγα λόγια, οι μη καθορισμένης ανάπτυξης ποικιλίες χρειάζονται κλάδεμα, ενώ οι καθορισμένης ανάπτυξης μπορούν να παραμείνουν ακλάδευτες χωρίς πρόβλημα.
Οι μη καθορισμένης ανάπτυξης ποικιλίες κλαδεύονται έτσι ώστε να αναπτύσσονται σε μονό, διπλό ή τριπλό στέλεχος. Το κλάδεμα διευκολύνει τον κατάλληλο αερισμό και έτσι προστατεύει το φυτό από τις ευνοούμενες από την υγρασία λοιμώξεις. Επιπλέον, έχουμε καλύτερο αναλογία της παραγωγής φυλλώματος και καρπού.
Είναι πολύ σημαντικό κατά το κλάδεμα να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα κλαδευτικά εργαλεία για να αποφεύγεται ο τραυματισμός του φυτού. Χρησιμοποιούμε κυρίως κλαδευτήρι χειρός με καλά ακονισμένη λάμα, ώστε να γίνεται η τομή καθαρά και χωρίς να αναμασάται ο φυτικός ιστός. Στην αγορά κυκλοφορούν ποικίλα εργαλεία για το σκοπό αυτό, όπως για παράδειγμα το STIHL ψαλίδι χειρός με τροχισμένες κόψεις για καθαρές τομές.

Οι αναρριχώμενες ντομάτες πρέπει να υποστυλώνονται. Η πιο εύκολη τεχνική είναι να τοποθετήσετε ένα στήριγμα (καλάμι ή πλαστικό) δίπλα σε κάθε φυτό ντομάτας και να το δέσετε απαλά από το στέλεχος, με ειδικό πανί ή σπάγγο που όμως δεν τραυματίζει το βλαστό. Αυτή η τεχνική βοηθά το λεπτό βλαστό της ντομάτας να παραμείνει σε κατακόρυφη θέση. Ταυτόχρονα, αποτρέπει την επαφή του φυλλώματος, του στελέχους και των καρπών με το έδαφος. Έτσι, προστατεύει το φυτό από εχθρούς και ασθένειες του εδάφους. Επιπλέον, διευκολύνεται η συγκομιδή των καρπών και βελτιώνεται ο αερισμός και η γενικότερη υγεία του φυτού.

Οι ντομάτες γενικά έχουν μεσαία έως υψηλή ανοχή στην ξηρασία. Από την άλλη, δεν τους αρέσει καθόλου το υπερβολικά υγρό έδαφος. Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφύγετε την υπερβολική άρδευση. Πάντως, το φυτό ντομάτας θέλει συχνό πότισμα και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια γεμίσματος του καρπού. Μην ξεχνάμε ότι σε 100 γραμμάρια τομάτας περιέχονται πάνω από 94 γραμμάρια νερού. Κατά μέσο όρο, το φυτό τομάτας καταναλώνει 700 χιλιοστά νερού ανά καλλιεργητική περίοδο για καλλιέργεια σε εξωτερικούς χώρους. Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε στα φυτά σας σταθερές ποσότητες νερού για να αποφύγετε πιθανό στρεσάρισμα του φυτού. Λάβετε υπόψη ότι άνιση κατανομή ποτισμάτων κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης είναι πιθανό να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Προσθήκη Κομποστ
Όταν καλλιεργείτε στην αυλή σας, το μόνο ίσως που χρειάζεται ένα μέσο φυτό ντομάτας που μεγαλώνει σε ένα μέσο έδαφος είναι η προσθήκη κομπόστ. Η κομποστοποίηση είναι μια άκρως φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη θρέψη των φυτών στο σπίτι, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία οργανικά υπολείμματα όπως για παράδειγμα φύλλα, κλαδιά, φλούδες και άλλα υπολείμματα τροφών (π.χ. τσόφλια αυγών) που μπορεί να υπάρχουν στην κουζίνα μας, μετατρέπονται μέσω διαφόρων διαδικασιών και με τη βοήθεια μικροοργανισμών του εδάφους σε μια ουσία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ονομάζεται κομπόστ. Με σωστή χρήση και προσθήκη του κομπόστ αντιμετωπίζεται η διάβρωση των εδαφών. Επίσης, καταστέλλονται φυτοπαθογόνα του εδάφους. Χρειάζεται προσοχή καθώς δεν είναι όλα τα υπολείμματα τροφών από το σπίτι κατάλληλα για κομποστοποίηση. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Χρειάζεστε ένα κάδο ή σιλό κομποστοποίησης, ένα τεμαχιστή, χώμα και οργανικά υπολείμματα. Ο τεμαχιστής είναι αρκετά σημαντικός, καθώς για να επιταχυνθεί η διαδικασία της ζύμωσης θα πρέπει τα υλικά που προορίζονται για τον κάδο κομποστοποίησης, να είναι σε αρκετά μικρό μέγεθος. Μπορείτε πολύ εύκολα να προμηθευτείτε από την αγορά προϊόντα κομποστοποίησης όπως για παράδειγμα Τεμαχιστές από τη STIHL καθώς και Σιλό Χώνευσης STIHL για να φτιάξετε άνετα και οικονομικά το δικό σας θρεπτικό λίπασμα.

Συγκομιδή ντομάτας
Οι ντομάτες ωριμάζουν και μπορούν να συγκομιστούν 7 έως 11 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση. Αν όλα πάνε καλά, μπορείτε να μαζεύετε ντομάτες 2-3 φορές την εβδομάδα. Για ακόμη μία φορά, τα ψαλίδια κλαδέματος και τα γάντια που είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και να συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Bonus
Η προσωπική ασφάλεια είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στις εργασίες του κήπου. Μπορεί να είναι ένα φαινομενικά ακίνδυνο χόμπι, όμως εγκυμονεί κινδύνους που ένας αρχάριος καλλιεργητής πιθανά δεν φαντάζεται. 
Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα χωρίς την απαραίτητη προστασία 
  • Προστατευτικά ειδικά Γυαλιά 
  • Γάντια αδιάβροχα 
  • Μάσκα ειδική για ψεκασμούς οργανικών φαρμάκων ( Ενεργού άνθρακα )
  • Ρούχα (φόρμα ή φόρμα μιάς χρήσης ) που αλλάζομε αμέσως μετά τον ψεκασμό
  • ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Το δέρμα μας και τα μάτια μας απορροφούν δηλητήριο, αν πεσει πάνω στο δέρμα μας δηλητήριο ξεπλένομε το δέρμα ΑΜΕΣΩΣ με άφθονο νερό και πάμε στο νοσοκομείο !!!
  • Φοράμε προστατευτικό εξοπλισμό και στα βιολογικά σκευάσματα
Eίναι σημαντικό να προμηθευτείτε γαλότσες καλής ποιότητας. Ο κήπος συχνά, κυρίως το καλοκαίρι όπου είναι και η περίοδος καλλιέργειας της τομάτας, προσελκύει ανεπιθύμητους επισκέπτες που αναζητούν τροφή, όπως για παράδειγμα φίδια ή ποντίκια. Ένα απρόσεκτο βήμα στον κήπο, μπορεί να έχει κακή εξέλιξη. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύετε τα πόδια σας από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μπορείτε να βρείτε γαλότσες άριστης ποιότητας με αδιαπέραστα υλικά όπως οι Γαλότσες που εκτός από προστασία από δαγκώματα προσφέρουν υψηλή σταθερότητα στο βάδισμα χάρη στο αντιολισθητικό αυλακωτό πέλμα.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του