Υγρασία & Μούχλα. Οι Καλύτεροι Τρόποι Αντιμετώπισης Τους

Υγρασία & Μούχλα. Οι Καλύτεροι Τρόποι Αντιμετώπισης Τους Το Λεμόνι σκοτόνει τη μούχλα
Είτε είναι μικρές μαύρες κηλίδες στην κουρτίνα του μπάνιου, ασαφής λευκές κηλίδες στο υπόγειο του σπιτιού σας είτε μια πορτοκαλί λεπτή ταινία στην κουζίνα, η παρουσία της μούχλας είναι άσχημη, ανεπιθύμητη και δυσάρεστη.
Σε μερικές περιπτώσεις, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες είδικά σε περιπτώσεις αλλεργιών ή άσθματος. 
Με αλλεργία ή χωρίς όμως, η έκθεση σε μούχλα μπορεί να ερεθήσει τα μάτια, δέρμα, λαιμό ακόμη και πνέυμωνες. Δείτε πιο κάτω τι μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε προβλήματα μούχλας και να φροντίσετε τον εαυτό σας αλλά και το σπίτι σας.
Επιδράσεις μούχλας: Ποιός κινδυνεύει; 
Τα άτομα τα οποία είναι ευαίσθητα στη μούχλα, εισπέοντας ή αγγίζοντας την μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις μεταξύ των οποίων φτάρνισμα, ρινόρροια, κόκκινα μάτια αλλά και εξανθήματα. Άτομα με σοβαρή αλλεργία στη μούχλα μπορούν να έχουν πιο έντονες επιδράσεις όπως προβλήματα στην αναπνοή. Άτομα με άσθμα και αλλεργία στη μούχλα μπορεί να έχουν μέχρι και κρίσεις άσθματος, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.
Παράλληλα με όσους έχουν αλλεργίες, άλλοι που μπορείς να είναι ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της μούχλας είναι:
  • Βρέφη και παιδιά
  • Ηλικιωμένοι
  • Άτομα που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε κίνδυνο λόγω λοίμωξης HIV, καρκίνου,  ηπατική νόσο ή χημειοθεραπεία
  • Άτομα με με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων
Τι είναι η μούχλα; 
Η μούχλα αποτελείτε από μικρο-οργανισμούς που μπορούν να βρεθούν σχεδόν παντού. Μπορεί να είναι μαύροι, λευκοί, πορτοκαλί, πράσινοι, ακόμη και μωβ. Σε εξωτερικούς χώρους, στη φύση, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, διασπόντας τα νεκρά φύλλα φυτά και δέντρα.  Η μούχλα ευδοκιμεί σε υγρασία και  αναπαράγονται με μικροσοκοπικούς πόρους που ταξιδεύουν στον αέρα. Είμαστε εκτεθημένοι στην μούχλα κάθε μέρα.
Σε μικρές ποσότητες η μούχλα είναι συνήθως άκακη, όταν όμως “εγκατασταθεί” στον χώρο σας, τότε θα ξεκινήσουν να μεγαλώνουν. Όταν η μούχλα μεγαλώνει σε μια επιφάνεια, τότε οι πόροι μπορούν να μεταφερθούν στον αέρα και να εισπνευθούν. Αν είστε ευαίσθητοι στην μούχλα τότε εισπνοή μεγάλης ποσότητας πόρων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.
Που μεγαλώνει η μούχλα; 
Συνήθως η μούχλα μεγαλώνςι στου τοίχους, πατώματα, συσκευές, χαλιά ή και έπιπλα –  μπορούν να δώσουν στη μούχλα την “τροφή” για να εξεληχθεί. Περισσότερο απο όλα όμως, η μούχλα χρειάζετε υγρασία, έτσι είναι πιο πιθανό να δείτε μούχλα σε χώρους με υγρασία, όπως μπάνιο, κουζίνα, υπόγεια.
Συμβουλές ελέγχου /  Αντιμετώπισης της μούχλας 
Είναι σχεδόν απίθανο να εξολοθρέυσετε όλη τη μούχλα και τους πόρους της από το σπίτι αλλά επειδή δεν μπορεί να εξεληχθεί χωρίς υγρασία, μειώνοντάς την στον χώρο σας θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στον περιορισμό της. αν υπάρχει ήδη μούχλα στον χώρο σας, τότε τότε θα πρέπει να την εξολοθρέυσετε αλλά και να βρείτε τον λόγο που δημιουργήτε. Αν δεν επιλύσετε ριζικά το πρόβλημα, η μούχλα θα επιστρέψει.
Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για μείωση της υγρασίας στο σπίτι σας σε χώρους που είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί μούχλα:
Μέσα στο σπίτι 
  • Χρησιμοποιήτε αφυγραντήρες και κλιματιστικά, ειδικά σε ζεστά και με υγρασία κλίματα, για μείωση της υγρασίας στον αέρα.
  • Σκουπίστε την μούχλα από τους τοίχους με το καλύτερο αντιμουχλικό σπρέυ για περισσότερη αποτελεσματικότητα.
  • Προσπαθείστε να κρατήσετε την υγρασία εντός του χώρου σας κάτω του 60%. Μπορείτε να την μετράτε με ένα φτηνό μετρητή.
  • Κρατήστε τα κανάλια αποστράγγισης του κλιματιστικού σας καθαρά χωρίς εμπόδια.
  • Σε κρύο καιρό κρατήστε ζεστό το σπίτι. Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται, ο αέρας δεν κρατά υγρασία και  συμπικνώνεται σε κρύες επιφάνειες.
  • Προσθέστε μόνωση στις κρύες επιφάνειες όπως εξωτερικοί τοίχοι, πατώματα και παράθυρα.
  • Υγρές επιφάνειες είναι καλά να στεγνώνουν μεταξύ 24 και 48 ωρών για να αποτρέπετε η εξάπλωση της μούχλας.
  • Διορθώστε τοιχόν διαρροές και διεισδύσεις νερού. Αν μπαίνει νερό εντός του χώρου σας, προσπαθείστε να το επιδιορθώσετε με μια αλλαγή στον κήπο σας ή και απομόνωση.
  • Καλό θα ήταν κάποιος επαγγελματίας να ελέγξει ότι η θέρμανση και τα κλιματιστικά στον χώρο σας είναι στο κατάλληλο μέγεθος για την αφαίρεση υγρασίας. Αν δεν είναι στο κατάλληλο μέγεθος τότε μπορεί να ευνωεί την υγρασία.
  • Ανοίγετε τις πόρτες μεταξύ των δωματίων για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Μπορείτε να το ενισχύσετε με ανεμιστήρες.
Στην Κουζίνα
  • Χρησιμοποιήτε ανεμιστήρες εξάτμισης που να μεταφέρνουν την υγρασία εκτός σπιτιού (όχι σε σοφίτα), όταν μαγειρεύετε, πλένετε τα πιάτα ή καθαρίζετε.
  • Αν προσέξετε υγρασία σε παράθυρα και άλλες επιφάνειες σβήστε κάποιες συσκευές.
  • Κοιτάξετε για διαρροές στον νεροχύτη της κουζίνας, ψυγεία για πάγο ή άλλες πηγές νερού. Επιδιορθώστε τις αν πρέπει.
  • Καθαρίστε τοιχόν συρτάρια ψυγείου που περιέχουν νερό.

10 συμβουλές S.O.S

Η μούχλα δεν είναι μόνο επιβλαβής για την υγεία αλλά και για την τσέπη σας. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες, η υγρασία και οι κλειστοί χώροι (ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες), είναι παράδεισος για τη μούχλα και εφιάλτης για το σπίτι. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τη μούχλα μια για πάντα.

1. Προσέξτε τα παπούτσια σας

Η μούχλα δεν εμφανίζεται μόνο στις γωνίες των υγρών χώρων του σπιτιού, αλλά μπορεί να «ταξιδέψει» και στις σόλες των παπουτσιών σας. Οι περισσότεροι, παρόλο που σκουπίζετε στο χαλάκι της εισόδου τα πόδια σας, όταν μπαίνετε στο σπίτι, δυστυχώς δεν το κάνετε εξονυχιστικά, επιτρέποντας στη μούχλα να εισέλθει. Μία καλή λύση για να μην αφήσετε τη μούχλα να κάνει «αρμένικη βίζιτα» είναι να βγάζετε τα παπούτσια μας μόλις μπαίνετε σπίτι, απαγορεύοντας στην ουσία στη μούχλα να εισχωρήσει στα ενδότερα.

2. Προσοχή στον εξαερισμό
 
Οι ειδικοί επιμένουν ότι πρέπει να αφήνετε τον εξαερισμό του μπάνιου σας να λειτουργεί για τουλάχιστον μισή ώρα μετά το ντους σας. Η υγρασία που προκαλείται, όταν πλένεστε είναι ιδανική «τροφή» για τη μούχλα. Καλό επίσης θα ήταν να λειτουργεί ο εξαερισμός και όση ώρα κάνετε ντους.
3. Σκουπίστε 2 φορές την εβδομάδα
Η μούχλα είναι «ύπουλη» και βρίσκει αρκετές κρυψώνες στο σπίτι. Πίσω από το ψυγείο, από τα καλοριφέρ, το πλυντήριο και άλλα απόμερα μέρη είναι ιδανικοί χώροι για την ανάπτυξή της. Σκουπίζοντας συχνά, δύο φορές την εβδομάδα κατά προτίμηση, μειώνετε τις πιθανότητες για τη μούχλα να εξελιχθεί και να «κατοικοεδρεύσει» στο σπίτι.
4. Ελέγξτε την υγρασία στο χώρο σας
 
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελέγξετε και κυρίως να περιορίσετε την υγρασία στο χώρο του σπιτιού. Μία καλή λύση είναι οι ειδικοί αφυγραντήρες, που πωλούνται στο εμπόριο. Βάλτε τους σε λειτουργία όσο πιο συχνά μπορείτε, για να απορροφήσουν όσο περισσότερη υγρασία γίνεται, εμποδίζοντας τη μούχλα να αναπτυχθεί.
5. Ποτίστε με φειδώ
Αν έχετε αρκετά φυτά εσωτερικού χώρου, σιγουρευτείτε ότι δεν το παρακάνετε με το πότισμα. Ποτίστε τα φυτά σας με όσο νερό χρειάζεται και μην κάνετε υπερβολές, οι οποίες, όχι μόνο δε βοηθούν τα φυτά σας, αλλά ευνοούν την ανάπτυξη της μούχλας.
6. Τι συμβαίνει στο υπόγειο;
Τα υπόγεια είναι οι ιδανικοί χώροι για την ανάπτυξη της μούχλας. Η υγρασία του χώρου, η έλλειψη ήλιου και το γεγονός ότι είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες. Ελέγξτε το υπόγειό σας και φροντίστε να το καθαρίσετε, να το στεγανοποιήσετε και να το απαλλάξετε από την υγρασία.
7. Η σημασία του καθαρού αέρα
Θα έχετε προσέξει ότι ο αέρας μετά από μία καταιγίδα είναι πιο καθαρός. Αυτή είναι μια διαδικασία ιονισμού, που τα σπίτια συνήθως δεν «αντιμετωπίζουν», αλλά είναι πολύ χρήσιμη στην απομάκρυνση της μούχλας και άλλων μολυσματικών ουσιών, που υπάρχουν στον αέρα που αναπνέετε. Υπάρχουν πολλές συσκευές στην αγορά που ισχυρίζονται ότι κάνουν καλή δουλειά, αλλά καλύτερα να επιλέξετε εκείνο το μηχάνημα που είναι σωστό για τον δικό σας χώρο και την τσέπη σας. Θυμηθείτε ότι χρειάζετε ένα μηχάνημα που να καθαρίζει τον αέρα σε όλο το σπίτι, όχι μόνο στο δωμάτιο, που έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχει μούχλα. Επίσης, μη ξεχνάτε να ανοίγετε τα παράθυρα καθημερινά για να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα του σπιτιού.
8. Καθαρίστε τις υδρορροές
Κρατήστε τις υδρορροές του σπιτιού σας καθαρές και μην επαναπαύεστε στο γεγονός, ότι έχετε τοποθετήσει ειδικές μονώσεις, που εμποδίζουν τη μούχλα. Οι ειδικές αυτές μονώσεις βοηθούν βέβαια στην απόφραξη της μούχλας αλλά ποτέ δε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί 100%. Καλό θα ήταν, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο να ρίχνετε μια ματιά στις υδρορροές σας και να αλλάζετε το μονωτικό υλικό, εάν χρειάζεται.
9. Η χλωρίνη δε «σκοτώνει» τη μούχλα
Η κοινή πεποίθηση, ότι εάν καθαρίσετε με χλωρίνη τα σημεία που έχει εμφανιστεί η μούχλα, νικήσατε τον …εχθρό είναι τελείως λανθασμένη. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που η χλωρίνη δε μπορεί να εξοντώσει τη μούχλα.
Πρώτον, η χλωρίνη δεν έρχεται σε επαφή με τη μούχλα για τόση μεγάλη χρονική διάρκεια, ώστε να την εξαφανίσει, με αποτέλεσμα έστω και αν νομίζετε ότι έχει φύγει, να επιστρέφει δυναμικά, και δεύτερον, ως υλικό (η χλωρίνη) είναι αρκετά διαβρωτική για τις επιφάνειες του σπιτιού και επιβλαβής για την υγεία σας.
Για αυτό και δεν πρέπει να έρχεστε σε άμεση επαφή (με γυμνά χέρια) με τα προϊόντα χλωρίνης, ούτε να καθαρίζετε για πολλή ώρα, εισπνέοντας την. Εναλλακτικά, μπορείτε για μια μικρή περιοχή, όπως το ντους, να χρησιμοποιήσετε ξύδι και ήπια καθαριστικά υγρά.
10. Φυσικά συστατικά κατά της μούχλας
10.1 Ξίδι:
Αραιώνεται με νερό για να μειώσει το πικάντικο άρωμα, το ξύδι λειτουργεί καλύτερα ως καθαριστικό όταν ψεκάζετε κατ ‘ευθείαν επάνω στην περιοχή. Αφήστε το για μερικές ώρες, στη συνέχεια τρίψτε το με ένα πινέλο. Εάν η μυρωδιά του ξιδιού σας ενοχλεί, προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο, αλλά κατά τα άλλα, να ξέρετε ότι η ισχυρή μυρωδιά θα φύγει Μελέτες έχουν δείξει ότι το λευκό ξύδι σκοτώνει το 82 τοις εκατό των σπορίων μούχλας, καθώς επίσης και τους ιούς και τα βακτήρια.

10.2 Έλαιο από Τσάι 
Αν και αποτελεσματικό ως φυσικό αφαίρεσης μούχλας είναι πιο ακριβό από ό, τι κάποια άλλα φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, αλλά μόλις δύο κουταλάκια τσαγιού, αναμειγνύεται με δύο φλιτζάνια νερό μπορεί να διαρκέσει λίγο. Ψεκάστε το διάλυμα πάνω στη μούχλα, αλλά μην ξεπλύνετε. Το έλαιο τσαγιού έχει επίσης μια ισχυρή μυρωδιά, η οποία θα διαλύσει μέσα σε λίγες ημέρες.

10.3 Εκχύλισμα εσπεριδοειδών σε σπόρους και νερό:
Τα εσπεριδοειδή από εκχύλισμα σπόρων (όπως το γκρέιπφρουτ) δεν έχει οσμή. Αραιώστε περίπου 20 σταγόνες του εκχυλίσματος με 2 φλιτζάνια νερό, ανακατεύοντας σε ένα μπουκάλι σπρέι και ψεκάστε πάνω Όπως και με τις άλλες λύσεις, δεν ξεπλύνετε.moyhla10.4 Το υπεροξείδιο του υδρογόνου:
Σπρέι τρία τοις εκατό υπεροξείδιο του υδρογόνου από ένα μπουκάλι πάνω στην επιφάνεια τις μούχλας και το αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου. Τρίψτε καθαρά, στη συνέχεια, σκουπίστε με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε υπολείμματα σπόρια μούχλας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης το υπεροξείδιο του υδρογόνου με Μαγειρική σόδα και ξύδι μαζί, και στη συνέχεια αποθηκεύει το μπουκάλι σε μια σκοτεινή περιοχή (γιατί το φως διασπά την ισχύ του υπεροξειδίου του υδρογόνου).

10.5 Το λεμόνι
Η μούχλα από το σπίτι ή τα ρούχα βγαίνει με χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιήστε το χυμό λεμονιού και μια παλιά οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε τη μούχλα από τα πλακάκια του μπάνιου.

10.6 Μαγειρική σόδα:
Χρησιμοποιείται με ξύδι και νερό ή μόνο με νερό
Η μαγειρική σόδα είναι αποτελεσματική στην απομάκρυνση μούχλας φυσικά. Διαλύστε μαγειρική σόδα σε νερό ή νερό-και-ξύδι και ψεκάστε πάνω στην επιφάνεια. Αφήστε το να καθίσει, στη συνέχεια, τρίψτε και σκουπίστε το με ένα υγρό πανί. Η Μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και πολύ ήπιο, έτσι ώστε η λύση αυτή θα καθαρίσει χωρίς να αφήνει πίσω μια μυρωδιά.

Bonus: Αν δείτε οποιοδήποτε σημάδι μούχλας στο σπίτι (στους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια του μπάνιου ή σε κάποια γωνία ενός τοίχου) αφαιρέστε την αμέσως, χρησιμοποιώντας ειδικά σπρέι κατά της μούχλας. Έπειτα καθαρίστε και στεγνώστε το σημείο με προσοχή, αφαιρώντας όλη την υγρασία.


ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ

Η υγρασία στο σπίτι και η μούχλα είναι από τα μεγαλύτερα και πιο δυσεπίλητα προβλήματα που μπορούν να τύχουν σε σπίτια. Η υγρασία στο σπίτι, κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή της μούχλας. Το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή της είναι να δούμε τι την προκαλεί.

Υπάρχουν πολλές μορφές υγρασίας με επιπτώσεις στα κτίρια, όπως η υγρασία που προέρχεται από το έδαφος και ανεβαίνει σταδιακά στους τοίχους του κτιρίου και μπορεί να φτάσει και μέχρι 1,5 μέτρο ύψος. Οι πιο συνηθισμένες πηγές υγρασίας σε ένα σπίτι είναι η είσοδος νερού από το υπόγειο ή τους τοίχους, επίσης από ρωγμές ή ατέλειες, οι διαρροές σωληνώσεων, οι υδρατμοί από μαγείρεμα, στεγνωτήρες κλπ.

Η ανάπτυξη τώρα της μούχλας οφείλεται κυρίως στις διαφορές θερμοκρασίας. Τα σπόρια της μούχλας περιφέρονται με τον αέρα, κολλούν σε υγρές επιφάνειες και τρέφονται με ύλη που παίρνουν από το ξύλο, τις μοκέτες, τους τοίχους. Η μούχλα είναι επιβλαβής στον άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να εκδηλώσει προβλήματα υγείας, όπως αλλεργία ή άσθμα, ασθένειες του αναπνευστικού, βήχα, συνεχή κόπωση, ερεθισμό των ματιών και του λαιμού, πονοκεφάλους, δερματικούς ερεθισμούς και ναυτία.

Τα σπίτια στην εποχή μας – υπακούοντας και στις σύγχρονες επιταγές για ενεργειακή επάρκεια – κατασκευάζονται πιο σφραγισμένα απ’ ό,τι παλιότερα. Τα παλιά σπίτια έμπαζαν από διάφορες χαραμάδες και ο ανεξέλεγκτος αυτός φυσικός εξαερισμός βοηθούσε στην αποτροπή συμπυκνώσεων και των φαινομένων της μούχλας. Βέβαια το μειονέκτημα είναι ότι ανεξέλεγκτος αερισμός σημαίνει ότι θα μπουν μέσα στο σπίτι καυσαέρια, οσμές, θόρυβος και βέβαια θα υπάρχει και το ενεργειακό κόστος. Το ενεργειακό κόστος είναι που αποτρέπει τον ελεγχόμενο φυσικό εξαερισμό σε πολλά σπίτια, σε μια προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό όμως φέρνει συμπυκνώσεις και μούχλα. Στα μπάνια για παράδειγμα, η υγρασία είναι ένα καθημερινό και σύνηθες φαινόμενο, και γι’ αυτό τις περισσότερες φορές κατασκευάζονται με παράθυρα για να μπορούν να αερίζονται.

Για να αναπτυχθεί η μούχλα μέσα σ’ ένα σπίτι, θα πρέπει να συνδυάζονται όλοι ή οι περισσότεροι από τους κάτωθι παράγοντες:

1) Να υπάρχει αυξημένη υγρασία είτε σαν εσωτερική σχετική υγρασία ή σαν υγρασία που μπαίνει μέσα στο σπίτι από υπόγεια ή ατέλειες στους τοίχους και στο δώμα, σαν υγρασία από μόνιμες μικροδιαρροές λόγω αστοχίας των υδραυλικών συστημάτων είτε, τέλος, σαν υγρασία λόγω πλημμύρας.

2) Να υπάρχει οργανική ύλη για να μπορεί να τραφεί.

3) Να υπάρχει σχετική έλλειψη αερισμού.

4) Να υπάρχει αρκετή βρομιά που υποβοηθά την ανάπτυξη της μούχλας, δίνοντάς της κατάλυμα και τροφή.

5) Να υπάρχουν ταπετσαρίες σε αμόνωτους τοίχους, χαλιά και μοκέτες σε υπόγεια και υφασμάτινα πατάκια σε υγρούς χώρους όπως τα μπάνια.

6) Υποθερμασμένοι εξωτερικοί τοίχοι ή υποθερμασμένα δωμάτια και χώροι (υποβοηθούν τη συμπύκνωση).

7) Στην εμφάνιση της «μούχλας” στις γωνίες των ταβανιών υπεύθυνες θεωρούνται οι «θερμογέφυρες” (αμόνωτα κομμάτια μπετόν που είναι ψυχρότερα από τον υπόλοιπο τοίχο) και εκεί πάνε και «κάθονται” οι υδρατμοί και υγροποιούνται, με αποτέλεσμα να μαυρίζει το μέρος αυτό.

8) Το σκοτάδι βοηθάει την ανάπτυξη μούχλας, γιατί ευνοεί την διατήρηση της υγρασίας. Όχι όμως ότι η μούχλα δεν αναπτύσσεται στο φως.

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟΝ ΣΠΙΤΙ

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο που σε ένα σπίτι παρατηρείται μουχλα στον τοιχο. Τι ακριβώς όμως είναι αυτή η μούχλα; Πρόκειται για μύκητες και συγκεκριμένα μικροσκοπικούς οργανισμού, που αναπτύσσονται σε χώρους με υψηλή υγρασία (τοίχους με προβλήματα υγρασίας, μπάνια κλπ), ελλιπή αερισμό και απουσία θερμομόνωσης. Ουσιαστικά τα αίτια που τα προκαλούν αυτομάτως εκδηλώνουν και τους τρόπους με τους οποίους θα λύσετε τέτοια προβλήματα, όμως ας δούμε το ζήτημα πιο αναλυτικά.
Εικονα με Μουχλα στον Τοιχο

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΤΑΒΑΝΙ

Το πιο συχνό φαινόμενο εμφάνισης μουχλας στον τοιχο είναι η μουχλα στο ταβανι. Η αιτία που προκαλεί τη δημιουργία αυτής της μούχλας είναι το φαινόμενο της υγροποίησης, δηλαδή με απλά λόγια η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην εξωτερική πλευρά του τοίχου (που επηρεάζεται άμεσα από το εξωτερικό περιβάλλον) και την εσωτερική πλευρά του τοίχου. Αν λοιπόν υπάρχει θερμομονωση, η εσωτερική πλευρά του τοίχου έχει μια θερμοκρασία πιο κοντά στην επιθυμητή για εμάς (πιο δροσερή το καλοκαίρι και πιο ζεστή το χειμώνα) και έτσι δεν υπάρχει παρατηρείται σε αυτή μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας όταν για παράδειγμα ανοίξουμε το καλοριφέρ για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Αντιθέτως σε αμόνωτες κατασκευές, όταν το Χειμώνα ανάβουμε μια θερμαντική πηγή ο κρύος τοίχος αρχίζει να ζεσταίνεται σταδιακά, όμως σε μια ορισμένη θερμοκρασία (σημειο δροσου) οι υδρατμοί της ατμόσφαιρας αρχίζουν να συμπυκνώνονται σε σταγόνες. Αυτές οι σταγόνες δημιουργούν την υγρασια στον τοιχο (που αναλύουμε σε άλλη ενότητα) και αυτή η υγρασία με τον καιρό δημιουργεί μουχλα στον τοιχο.

Για την αντιμετωπιση της μουχλας στον τοιχο, υπάρχουν δύο σκέλη, η πρόσκαιρη απομάκρυνση της και η εξάλειψη του προβλήματος που την προκαλεί. Για την αφαίρεση απλά και μόνο εμφανισιακά της μουχλας από τον τοίχο, μπορούμε απλά να προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε επιμελώς τοπικά την επιφάνεια του ταβανιού. Αρκετοί υποστηρίζουν πως αν χρησιμοποιηθεί χλωρίνη το πρόβλημα θα λυθεί όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλήρως, εκτός από το γεγονός ότι εκτεταμένη χρήση της χλωρίνης θα αρχίσει να διαβρώνει τον τοίχο. Απλά με ένα διάλειμμα νερού με χλωρίνη μπορείτε εμφανισιακά να διώξετε για λίγο καιρό την άσχημη μαυρίλα, ενώ ανοίγοντας τακτικά τα παράθυρα και αερίζοντας επιμελώς τον χώρο, ίσως η λύση αυτή διαρκέσει για λίγο καιρό παραπάνω. Η μόνιμη λύση όμως για να γλυτώσετε μια για πάντα από την μουχλα στον τοιχο του ταβανιου είναι να γίνει η θερμομόνωση της ταράτσας σας, ώστε να αποφύγετε πλέον τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό των τοίχων. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί για το πρόβλημα σας να αρκεί η στεγανοποιηση ταρατσας, όταν όμως το πρόβλημα στεγάνωση είναι αρκετά εκτεταμένο και μετά από χρόνια εισροή υδάτων από διαρροή στο ταβάνι, δημιουργήθηκε μουχλα στον τοιχο.

Εικονα μουχλας στη γωνια
Ακόμα πιο συχνό είναι το φαινόμενο εμφάνισης μουχλας στις γωνίες των ταβανιών, κυρίως γιατί εκεί υπάρχουν θερμογέφυρες, δηλαδή σημεία χωρίς μόνωση που εν τέλει είναι πιο κρύα από το υπόλοιπο κτήριο. Αυτό έχει σαν συνέπεια εκεί να υγροποιούνται οι υδρατμοί, οι οποία σταδιακά από υγρασία μετατρέπονται σε μουχλα στον τοιχο. Έχετε υπόψη πως στην δημιουργία μούχλας βοηθάει ακόμα περισσότερο το σκοτάδι, χωρίς όμως να σημαίνει πως σε φωτεινά σημεία δεν μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα.

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Ένα πιο σπάνιο φαινόμενο είναι η εμφάνιση μουχλας σε πλαινό τοίχο. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα και μοναδική αιτία που μπορεί να το προκαλέσει είναι το φαινόμενο της συμπύκνωσης υδρατμών που αναφέραμε παραπάνω, όπου γίνεται η ψύξη του ζεστού αέρα μόλις έρθει σε επαφή με κρύους τοίχους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σταγόνων νερού. Αυτές οι σταγόνες με τον καιρό μετατρέπονται σε μουχλα στον τοιχο.
Μουχλα στον Τοιχο
Και εδώ η λύση στο ζήτημα αυτό είναι η θερμομόνωση των τοίχων και συγκεκριμένα η εξωτερικη θερμομονωση. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε το φαινόμενο αυτό και θα γλυτώσετε από την ενοχλητική και επικίνδυνη μούχλα.

Έχετε υπόψη πάντως πως η μουχλα στον τοιχο δεν είναι κάτι απλό, αλλά αφορά ακόμα και την υγεία σας! Υπάρχουν διάφοροι τύποι μούχλας που μπορεί να προκαλέσουν από ιγμορίτιδα και βρογχίτιδα μέχρι πνευμονίες, αλλεργικές αντιδράσεις και άλλα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα και γενικότερα ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά και όλοι οι άνθρωποι μεγάλης ή βρεφικής ηλικίας.

ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΓΡΑΣΙΑΣ & ΜΟΥΧΛΑΣ

Το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων της μούχλας βρίσκεται στην ΥΓΡΑΣΙΑ. Εάν ελέγξουμε την υγρασία, ελέγχουμε και τη μούχλα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελέγξετε και κυρίως να περιορίσετε την υγρασία στο χώρο του σπιτιού.

ΛΥΣΗ 1 : ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ



Οι απορροφητές υγρασίας μας βοηθούν στην αντιμετώπιση της , γιατί απορροφούν την υγρασία από το χώρο μας και την αποθηκεύουν μέσα στο δοχείο τους. Έτσι περιορίζοντας την υγρασία ελέγχουμε και τη μούχλα. Επίσης για να καταπολεμήσουμε την υγρασία πρέπει να προσέξουμε πολύ την παραγωγή υδρατμών.Τι είναι ο Απορροφητής Υγρασίας; Ο Aπορροφητής Υγρασίας είναι μια συσκευή η οποία τοποθετείται σε ένα χώρο του σπιτιού (στο πάτωμα, στο ράφι κτλ) και συλλέγει την υγρασία. Ο Απορροφητής Υγρασίας χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πάνω μέρος αδειάζετε στους κρυστάλλους οι οποίοι απορροφούν την υγρασία, την οποία στη συνέχεια μετατρέπουν σε νερό που συλλέγεται στο κάτω μέρος της συσκευής. Όταν αναλωθούν οι κρύσταλλοι αδειάζετε το υγρό που έχει συσσωρευτεί στο κάτω μέρος και ξαναγεμίζετε με νέους κρυστάλλους το επάνω μέρος.

ΛΥΣΗ 2: ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΜΟΥΧΛΙΚΟ ΧΡΩΜΑ
Στη κουζίνα και στο μπάνιο μας είναι καλό να υπάρχει εξαερισμός, ένα μισάνοιχτο παράθυρο. Ωστόσο, μια υψηλής ποιότητας πλαστική βαφή θα μας έλυνε το πρόβλημα στο μέγιστο δυνατό.ένα υψηλής ποιότητας αντιμουχλικό πλαστικό χρώμα, για τη βαφή εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών που αντιμετωπίζει άριστα τα προβλήματα μούχλας. εμποδίζει δραστικά τη δημιουργία μούχλας και βακτηρίων και για αυτό είναι ιδανικό για χώρους με υψηλή υγρασία και υδρατμούς, όπως κουζίνες, μπάνια, υπόγεια, ταβάνια κλπ. Παρουσιάζει ισχυρή πρόσφυση σε ποικίλα υποστρώματα όπως σοβά, σκυρόδεμα, τούβλα, γυψοσανίδες ξύλο κλπ. Δεν περιέχει αμμωνία. Δίνει μία ομοιόμορφη ματ επιφάνεια.

ΛΥΣΗ 3: Η χρήση ισχυρών πιστοποιημένων στεγανωτικών και θερμομονωτικών & ανακλαστικών βαφών εξωτερικής χρήσης
Η σωστή βαφή των τοίχων του κτιρίου είναι επίσης πολύ σημαντική. Η χρήση ισχυρών στεγανωτικών και θερμομονωτικών βαφών εξωτερικής χρήσης και η επιλογή ψυχρών χρωμάτων παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα χρώματα πρέπει να επιλέγονται με βάση την αντοχή τους, να είναι στεγανά και να έχουν μεγάλη λειτουργική ζωή. 
Ποιοτικό τέτοιο προϊόν μπορεί να έχουν τα κάτωθι πλεονεκτήματα:

Ανακλαστική ελαστομερής υγρομονωτική βαφή με θερμομονωτικές ιδιότητες

Μειώνει την θερμοκρασία της εξωτερικής κάθετης επιφάνειας που εκτίθεται στον ήλιο προσφέροντας δροσιά το καλοκαίρι

υδρατμοπερατό επιτρέποντας στις επιφανείες να αναπνέουν και διατηρεί την ελαστικότητα του, προσφέροντας στεγανότητα για πολλά χρόνια

Αντιδρά με την υπεριώδη UV ακτινοβολία και προσδίδει επιφάνεια χωρίς κολλητικότητα ακόμα και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αποτέλεσμα η μακροχρόνια διατήρηση των θερμοανακλαστικών του ιδιοτήτων.

Καλύπτει τις τριχοειδείς ρωγμές των τοίχων και παρέχει απόλυτη προστασία από την υγρασία.

Αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -40°C.

Παρέχει υψηλή απόδοση και παρουσιάζει μεγάλη καλυπτικότητα.

ΛΥΣΗ 4: Εσωτερική Θερμομόνωση με εξηλασμένη πολυστερίνη μικρού πάχους

Θερμομονωτικές πλάκες διαστάσεων των 1,25 x 0,80m. Καινοτομική θερμομονωτική πλάκα μικρού πάχους ιδανική για εσωτερική και εξωτερική θερμομονωση. Παρουσιάζει χαμηλή απορρόφηση υγρασίας (μόνο 0,1% κ.ό.) κατά DIN 53434 χάρη στην πυκνότητα του και κλειστή δομή κυψελών. Κόβεται και προσαρμόζεται εύκολα στον εσωτερικό χώρο χωρίς ανάγκη αποξηλώσεων (π.χ. πρίζες).
Χρήσεις
·        Kρύοι εξωτερικοί τοίχοι (συμπαγείς ή με διάκενα)
·        Υγροί και κρύοι τοίχοι σε μπάνια, κουζίνες
·        Δάπεδα από σκυρόδεμα ή ξύλο
·        Επιφάνειες κρύων τοίχων σε χωλ, κλιμακοστάσια, γκαράζ
·        Γωνίες δωματίων 
·        Απώλεια θερμότητας πίσω από καλοριφέρ
·        Μούχλα πίσω από έπιπλα και κουρτίνες
·        Ταβάνια κάτω από σοφίτες και ταράτσες 
·        Μόνωση ορθογώνιων δεξαμενών 
·        Μοντελισμός χάρη στο μικρό του βάρος

Πλεονεκτήματα
·        Χάρη στο μικρό του πάχος (3mm, 6mm ή 9mm) συμβάλλει στην εξοικονόμηση πολύτιμου χώρου, στοιχείο απα- ραίτητο ειδικά σε υφιστάμενες κατασκευές
·        Τοποθετείται γρήγορα με την ειδική του κόλλα Ν-Thermon® Glue απευθείας στην επιφάνεια 
·        Κόβεται πανεύκολα όπου και αν χρειαστεί  
·        Δεν απαιτεί ειδικευμένο προσωπικό ούτε γκρεμίσματα 
·        Μειώνει τις θερμικές απώλειες και συνεπώς τα έξοδα θέρμανσης 
·        Συμβάλλει σε ταχύτερη θέρμανση κρύων χώρων (π.χ. σε εξοχικά σπίτια) 
·        Βάφεται με υδατοδιάλυτα χρώματα 
·        Σοβαντίζεται, δέχεται πλακάκι ή υαλοϋφασμα τοίχου
Ιδιότητες

Εξαφάνιση της συμπύκνωσης υδρατμών
Παρεμπόδιση στην ανάπτυξη μυκήτων και μούχλας
Αντοχή στους χημικούς παράγοντες που ενυπάρχουν στα οικοδομικά υλικά (τσιμέντο, ασβέστη, γύψο κ.λ.π)
Δεν σαπίζει ούτε αποσυντίθεται

ΛΥΣΗ 5: Εσωτερική Θερμομονωση με γραφιτούχα διογκομένη πολυστερίνη με έτοιμη επένδυση γυψοσανίδας.
 

Πανέλο γυψοσανίδας με πολυστυρένιο . Το πανέλο αποτελείται από ανθυγρή γυψοσανίδα και θερμομονωτική πλάκα γραφιτούχου διογκωμένου πολυστυρενίου EPS 80. Επιτυγχάνει κορυφαίες επιδόσεις θερμομόνωσης τοποθετούμενο εσωτερικά σε εξωτερικούς τοίχους. Το γραφιτούχο διογκωμένο πολυστυρένιο EPS 80 είναι 100% ανακυκλώσιμο και έχει συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ = 0,032 W/mK. Το πάχος των θερμομονωτικών πλακών κυμαίνεται από 3 έως 8 cm ανάλογα με την μελέτη ενεργειακής απόδοσης.

Ειδική Γυψοσανίδα με ορυκτοβάμβακα. Mε την εσωτερική επένδυση σε μεταλλικό σκελετό από γυψοσανίδα με φράγμα υδρατμών από φύλλο αλουμινίου και τοποθέτηση ορυκτοβάμβακα Ecose επιτυγχάνεται άριστη θερμομόνωση. Η ειδική γυψοσανίδα προστατεύει τον αμόνωτο τοίχο από την υγρασία εσωτερικής συμπύκνωσης. Οι πλάκες του νέου φυσικού ορυκτοβάμβακα Knauf Εcose διαθέτουν συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ = 0,037 W/mK. Ο ορυκτοβάμβακας Εcose είναι φιλικός στο περιβάλλον χωρίς φορμαλδεΰδη, τεχνητά χρώματα και ουσίες, παρέχοντας εξαιρετική ποιότητα αέρα στο χώρο.


Λύση 6: Πρόσμικτο Νανοτεχνολογίας και Μικροτεχνολογίας για θερμομόνωση και αδιαβροχοποίηση οποιουδήποτε υδατικού, ακρυλικού χρώματος για εσωτερική ή εξωτερική χρήση.

Πρόσμικτο Νανο και Μικροτεχνολογίας για αδιαβροχοποίηση και θερμομόνωση οποιουδήποτε υδατικού, ακρυλικού χρώματος. Βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας και βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Θερμομονώνει και αδιαβροχοποιεί το χρώμα Αποτρέπει την ανάπτυξη της μούχλας Βελτιώνει την αντοχή των χρωμάτων Αυξάνει τον όγκο του χρώματος κατά 60%

Λύση 7: Θερμομονωτικό χρώμα ιδανικό για εσωτερική & εξωτερική χρήση.
Θερμομονωτικό χρώμα ενεργειακής αναβάθμισης για εξωτερική χρήση. Αντανακλά 94,2% της υπέρυθρης ακτινοβολίας Καλύπτει τριχοειδείς ρωγμές ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες(-20oC) ή/και σε μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές Χρώμα υδατικής βάσης με χαμηλά ΠΟΕ.
Διατίθεται σε λευκή απόχρωση για βέλτιστες θερμομονωτικές επιδόσεις, χρωματίζεται ωστόσο σε ανοικτές αποχρώσεις με τα συνήθη συστήματα χρωματισμού.

Λύση 8: Πιστοποιημένη θερμομονωτική αντισυμπυκνωτική βαφή τοιχίων, κατάλληλη για εσωτερικές εφαρμογές. Εμποδίζει και την ανάπτυξη μούχλας.

Εφαρμόζεται κάθετες επιφάνειες (σοβά, μπετόν, τούβλα) και ταβάνια εσωτερικά συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας. Καλύπτει θερμογέφυρες που αποτελούν βασική αιτία, συμπύκνωσης υδρατμών, εμφάνισης μούχλας και βακτηρίων, σε περιπτώσεις κατοικιών με ελλιπή θερμομόνωση και υψηλά ποσοστά υγρασίας, τους χειμερινούς μήνες.
Ιδιότητες & πλεονεκτήματα
Έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα εμποδίζοντας την συμπύκνωση του αέρα στα κρύα σημεία (συμβολές δοκαριών, ταβάνια, βορινούς τοίχους κτλ).
1)      Υψηλή αντοχή σε συχνό πλύσιμο
2)      Μειώνει την θερμική διαπερατότητα των δομικών στοιχείων.
3)      Εμποδίζει μόνιμα και αποτελεσματικά την εμφάνιση της μούχλας.
4)      Έχει υψηλή λευκότητα.
5)      Χρωματίζεται σε συστήματα χρωματισμού
Η εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα, στα στεγανωτικά υλικά μας δίνει πολλές εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχουν οργανωμένες εταιρίες με τα κατάλληλα υλικά στην χώρα μας που μπορούν υπεύθυνα να μας συμβουλεύσουν. Πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης της υγρασίας στο σπίτι, καλό θα είναι να γίνει ένας εξειδικευμένος έλεγχος με θερμογραφια, η μέθοδος αυτή θα σας αποκαλύψει κάθε πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι, καθώς και την αιτία του.



Πηγή : http://www.paidorama.com/igrasia-kai-mouxla-sto-spiti-kai-tropoi-antimetwpisis-tous.html

Πηγή : http://monotika-online.gr/index.php?dispatch=categories.view&category_id=262

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του