Ουλίτιδα Πρόληψη και Φυσικές Θεραπείες

Ουλίτιδα: Πρόληψη και Φυσικές Θεραπείες
Πληροφορίες για την ουλίτιδα Τι είναι η ουλίτιδα
Η ουλίτιδα είναι μία πάθηση που πλήττει τα ούλα. Συνήθως συνοδεύεται από αιμορραγία των ούλων και φλεγμονή. Μπορεί να είναι είτε χρόνια είτε οξεία και εμφανίζεται σαν άμυνα του οργανισμού απέναντι στις τοξίνες που παράγουν τα βακτήρια που ζουν στο στόμα. Η νόσος οδηγεί σε κακοσμία του στόματος και αδύναμα δόντια.Με τον όρο ουλίτιδα (gingivitis) εννοούμε  την παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία. Τα υγιή ούλα είναι σφιχτά, έχουν απαλή ροζ απόχρωση και δεν ματώνουν. Στην ουλίτιδα τα ούλα είναι διογκωμένα, κόκκινα και συνήθως αιμορραγούν, είτε αυτόματα, είτε κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.Η ουλίτιδα είναι μια ασθένεια για την οποία υπάρχει θεραπεία. Αν όμως μείνει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα η οποία καταστρέφει σιγά σιγά το κόκαλο που περιβάλλει τα δόντια και οδηγεί στην απώλεια τους. Μπορεί κάποιος να έχει ουλίτιδα χωρίς να το γνωρίζει επειδή σπάνια είναι επώδυνη.
Που οφείλεται η ουλίτιδα
Η ουλίτιδα δημιουργείται από την πλάκα των δοντιών και αποτελείται από βακτήρια, τα οποία μένουν μέσα στο στόμα για 2-3 ημέρες προκαλώντας περιοδοντίτιδα. Οδοντική πλάκα είναι το κίτρινο επίχρισμα που σχηματίζεται πάνω στο δόντι ή γύρω από τα ούλα. Ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθεί είναι με το τακτικό και ορθό βούρτσισμα των δοντιών αλλά και με τη χρήση οδοντικού νήματος μετά την ολοκλήρωση του βουρτσίσματος.
Αν η πλάκα παραμείνει στην οδοντική περιοχή για καιρό δημιουργείται πέτρα, η οποία πλέον για να απομακρυνθεί χρειάζεται τα ειδικά οδοντιατρικά εργαλεία. Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση καφέ, διότι η νικοτίνη και η καφεϊνη είναι δυνατό να προκαλέσουν περιοδοντικά προβλήματα. Γενικότερα η διατροφή που περιέχει ζάχαρη και όξινα ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα, γι’ αυτό συνιστάται το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών. Όταν ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα βιτανίνης C αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να αναπτύξει κάποιο οδοντικό πρόβλημα.
Η οδοντική μικροβιακή πλάκα είναι για ένα κολλώδες, μαλακό, λευκό επίχρισμα (αποτελείται κυρίως από βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στο στόμα και επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες, π.χ. σάκχαρα). Η πλάκα σχηματίζεται τόσο στα δόντια, όσο και στις πρόσθετες εργασίες και τα σφραγίσματα που υπάρχουν στο στόμα. Με το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, η οδοντική μικροβιακή πλάκα απομακρύνεται πριν γίνει επικίνδυνη. Αν η πλάκα παραμένει στα δόντια (χωρίς το συχνό και σωστό βούρτσισμα) μπορεί να σκληρύνει. Προσλαμβάνει ιόντα ασβεστίου από το σάλιο, οπότε και σκληραίνει δημιουργώντας έτσι την πέτρα (τρυγία).
Η πέτρα είναι το κιτρινωπό ή σκουρόχρωμο επίχρισμα που σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών και γύρω ή και κάτω από τα ούλα. Για την απομάκρυνση της πέτρας χρειάζεται ο οδοντίατρος. Η επιφάνεια της τρυγίας ή πέτρας είναι αδρή, με αποτέλεσμα περαιτέρω κατακράτηση μικροβιακής πλάκας και συνεπώς δυσχέρεια εφαρμογής σωστής σωματικής υγιεινής. Ως αποτέλεσμα, βλαπτικά προϊόντα που ονομάζονται τοξίνες, προερχόμενα από βακτήρια μικροβιακής πλάκας προκαλούν στην αρχή φλεγμονή στα ούλα δηλαδή ουλίτιδα.
Η αιτία της ουλίτιδας λοιπόν είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα που έχει πλέον μετατραπεί σε πέτρα. Παράγοντες που οδηγούν σε ουλίτιδα είναι όλοι εκείνοι που ευνοούν τη συσσώρευση της πλάκας, με κυριότερο από αυτούς την κακή στοματική υγιεινή. Άλλες αιτίες που προκαλούν ουλίτιδα είναι τα στραβά δόντια, τα κακότεχνα σφραγίσματα, οι θήκες, οι γέφυρες κ.ά. Οι λανθασμένες προσθετικές εργασίες συγκρατούν τροφές ανάμεσα από τα δόντια δυσκολεύοντας το σωστό βούρτσισμα και την απομάκρυνση των μικροβίων από το στόμα.
Να σημειωθεί ότι η διατροφή παίζει ρόλο στη γένεση και διατήρηση της ουλίτιδας. Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη ή όξινες ουσίες, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων αν δεν καθαρίζεται καλά το στόμα μετά από το φαγητό.
Εάν η μικροβιακή πλάκα είναι ελάχιστη, ώστε να μη δικαιολογείται η ύπαρξη ουλίτιδας, τότε η ουλίτιδα οφείλεται σε άλλους παράγοντες και συνεπώς αυτοί θα πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν και ορισμένες άλλες αιτίες της ουλίτιδας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η εγκυμοσύνη, η λευχαιμία, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η έλλειψη βιταμινών κ.α. Άτομα που έχουν μειωμένη βιταμίνη C στη διατροφή τους, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Παρατηρούνται επίσης ουλίτιδες από έντονα ψυχικά ερεθίσματα και stress.
Θα πρέπει να κάνουμε μία ιδιαίτερη αναφορά στην ουλίτιδα εγκυμοσύνης. Οι μεταβολές, που συμβαίνουν στις ορμόνες της γυναίκας την περίοδο αυτή, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ουλίτιδα με συμπτώματα την έντονη αιμορραγία, την αύξηση του όγκου των ούλων και μερικές φορές ακόμα και δημιουργία μικρών αποστημάτων. Για το λόγο αυτό οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφαρμόζουν άριστη στοματική υγιεινή και να επισκέπτονται τον οδοντίατρο από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.
Η ουλίτιδα είναι ευτυχώς μια αναστρέψιμη νόσος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας και επιστροφής των ούλων σε υγιή κατάσταση. Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι έχετε ούλα κόκκινα, πρησμένα, που αιμορραγούν πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να τα καθαρίσει από την πλάκα και την πέτρα. Αν η ουλίτιδα μείνει χωρίς αντιμετώπιση, τότε πιθανόν να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.
Συμπτώματα της ουλίτιδας
Τα συνήθη συμπτώματα είναι τα πρησμένα ή πολύ μαλακά ούλα, η αιμορραγία των ούλων, η δυσάρεστη αναπνοή, η ευαισθησία των δοντιών κατά την κατάποση και σπανίως πύον ανάμεσα στα ούλα και στα δόντια. Το χρώμα των ούλων τείνει να μετατρέπεται από ροζ σε κόκκινο. ΠΡΟΣΟΧΗ: H ουλίτιδα δεν προκαλεί πόνο
Τόσο η τερηδόνα όσο και η ουλίτιδα προκαλούνται από τηνοδοντική μικροβιακή πλάκα, ένα σύνολο εναποθέσεων που αρχίζουν να συγκεντρώνονται πάνω στις οδοντικές επιφάνειες, ακόμη και λίγα λεπτά μετά το βούρτσισμα. Η πλάκα αυτή περιέχει πολλά μικρόβια που παράγουν οξέα και ερεθίζουν τα ούλα, δηλαδή να προκαλούν ουλιτιδα.
Συμπτώματα της ουλίτιδας αποτελούν το σκούρο κόκκινο χρώμα των ούλων, η ελαφρά διόγκωσή τους (σε αντίθεση με το ανοικτό ρόδινο χρώμα και τη συμπαγή του σύσταση σε κατάσταση υγείας) καθώς και η εύκολη αιμορραγία. Τα κυριότερα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι:
  • Τα ούλα χάνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους και γίνονται κόκκινα, πρησμένα, διογκωμένα με ακανόνιστο σχήμα και προκαλούν πόνο.
  • Παρουσιάζεται αίμα κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή κατά το καθάρισμαά τους με οδοντικό νήμα.
  • Τα ούλα υποχωρούν από τα δόντια, παθαίνουν δηλαδή υφίζηση. Δημιουργούνται χώροι μεταξύ των δοντιών και των ούλων. Είναι δυνατόν να αποκαλύπτεται και η ρίζα των δοντιών.
  • Κακοσμία του στόματος, ύπαρξη πύου μεταξύ των ούλων και των δοντιών.
  • Αλλαγές στα δόντια, τροποποιήσεις της θέσης τους, απομάκρυνση των δοντιών μεταξύ τους, απώλεια δοντιών.
Τα πρώιμα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι ήπια και δεν προκαλούν πόνο στον ασθενή. Η έλλειψη πόνου και η πολύ αργή εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι ο λόγοι που πολλοί ασθενείς αγνοούν τα συμπτώματα της ουλίτιδας και δεν αναζητούν θεραπεία πριν η νόσος εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.
Διάγνωση της ουλίτιδας
Η διάγνωση για την ουλίτιδα γίνεται εύκολα από τον οδοντίατρο και τον περιοδοντολόγο, μετά από έλεγχο των δοντιών και της γλώσσας. Καλό θα ήταν να ληφθεί και μία πανοραμική ακτινογραφία αν κριθεί απαραίτητο από το γιατρό. Ο τελευταίος θα ελέγξει αν τα ούλα έχουν ευαισθησία και αν διαπιστώσει επίσης ότι υπάρχει πύον πρέπει να προχωρήσει σε καλλιέργεια.
Θεραπεία της ουλίτιδας
Η θεραπεία για την ουλίτιδα εξαρτάται από το βαθμό της νόσου και την κλινική εικόνα της στον εκάστοτε ασθενή. Η θεραπεία έγκειται στο συχνό καθαρισμό των δοντιών, στο ξέπλυμα του στόματος με ειδικό αντισηπτικό, η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και φυσικά, το συστηματικό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών, το οποίο θα αποτρέψει το σχηματισμό πλάκας. Αν υπάρχει οδοντική πλάκα η θεραπεία έγκειται στον καθαρισμό σε ειδικό οδοντίατρο.
Επιπλοκές που παρουσιάζει η ουλίτιδα
Οι επιπλοκές συνήθως προέρχονται από την καθυστέρηση του ασθενούς να επισκεφθεί οδοντίατρο και να τη θεραπεύσει. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως η ουλίτιδαμπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα και ως εκ τούτου σε απώλεια ακόμη και των υγιών δοντιών. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι περιοδοντικές παθήσεις είναι δυνατό να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, πρόωρο τοκετό και να αποτελέσουν κίνδυνο για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτηοστεοπόρωση και αναπνευστικά προβλήματα.

Περιοδοντίτιδα

Στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή προχωράει σε μεγαλύτερο βάθος κάτω από τα ούλα. Αν τα δόντια και τα ούλα δεν καθαρίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα το κόκαλο κάτω από τα ούλα (το οποίο συγκρατεί τη ρίζα του δοντιού στη θέση του) αρχίζει να μειώνεται. Η πλάκα καταστρέφει το κόκαλο γύρω από το δόντι, δημιουργώντας κενό μεταξύ δοντιού και ούλου, το οποίο ονομάζεται θύλακας. Καθώς το κόκαλο εξαφανίζεται, τα ούλα πάνω από αυτό αρχίζουν να συρρικνώνονται. Με την πάροδο του χρόνου, όλο το κόκαλο που συγκρατεί τη ρίζα του δοντιού καταστρέφεται, το δόντι αρχίζει να κουνιέται και τελικά πέφτει. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται περιοδοντίτιδα η παροδοντοπάθεια.
Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην  περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή (πρήξιμο, κοκκίνισμα, πόνος) στην ουλίτιδα είναι επιφανειακή. Συνήθως η ουλίτιδα προηγείται της περιοδοντίτιδας. Πάντως, δεν εξελίσσονται όλες οι ουλίτιδες σε περιοδοντίτιδα.
Πρόληψη κατά της ουλίτιδας
Το «κλειδί» για την πρόληψη της ουλίτιδας είναι το σωστό βούρτσισμα, δηλαδή η έγκαιρη και επιτυχημένη απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων τροφής από τις οδοντικές επιφάνειες, μετά από κάθε γεύμα. Οι κινήσεις μας κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος δεν θα πρέπει να είναι βιαστικές ούτε βίαιες. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να διαθέτει όσο το δυνατό μικρότερη κεφαλή. Οι κινήσεις του βουρτσίσματος θα πρέπει να είναι απαλές, παλινδρομικές (πέρα-δώθε) και να περιορίζονται σε δύο (ή το πολύ τρία) δόντια. Με αυτό τον τρόπο βουρτσίζουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών, μέσα-έξω, εμπρός-πίσω, αλλά εκείνες των πίσω δοντιών, τις μασητικές, αυτές δηλαδή που μοιάζουν με βουναλάκια-αυλάκια (οπές και σχισμές).
Εξίσου σημαντικό μέσο προστασίας των δοντιών σε αρκετούς ανθρώπους είναι το οδοντικό νήμα.  Έχει επίσης σημασία να βουρτσίζουμε τη ράχη της γλώσσας μας, στην οποία συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες μικροβίων, που προκαλούν έντονη κακοσμία του στόματος. Τέλος, ορισμένες φορές είναι χρήσιμα τα μεσοδόντια βουρτσάκια που είναι ειδικά σχεδιασμένα να καθαρίζουν ανάμεσα στα δόντια και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν γέφυρες.
Το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται, αν είναι δυνατόν, μετά από κάθε γεύμα. Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (σίγουρα το μεσημέρι και το βράδυ) και καλό θα ήταν μετά από κάθε βούρτσισμα να ακολουθεί η χρήση οδοντικού νήματος. Το βούρτσισμα δεν θα πρέπει να διαρκεί λιγότερο από 3 λεπτά. Επίσης, συνιστάται τακτικός έλεγχος των δοντιών σε οδοντίατρο και καθαρισμός κάθε 6-12 μήνες.

Πρόληψη Γιατροσόφι.
Πρόληψη Γιατροσόφι: 
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γιατροσόφι που τυγχάνει της έγκρισης και μιας διεθνούς οδοντιατρικής οργάνωσης! Σύμφωνα, λοιπόν, με την International Dental Association, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προλάβετε, αλλά και για να καταπολεμήσετε, τη δημιουργία πλάκας και ουλίτιδας είναι να πλένετε τα δόντια σας μία φορά την ημέρα με μια πάστα από ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και αλατιού. Ρίξτε ελάχιστο νερό - τόσο ώστε, ανακατεύοντας τα υλικά, να δημιουργηθεί μια κρέμα. Τρίψτε με το δάχτυλό σας την πάστα πάνω στα ερεθισμένα ούλα και στη συνέχεια βουρτσίστε τα δόντια σας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα για 1 λεπτό. Bέβαια, η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε βουρτσίσει προηγουμένως τα δόντια σας και με οδοντόπαστα. Oύτε ότι, αν σας έχει παρουσιαστεί ουλίτιδα, θα αποφύγετε τον οδοντίατρο.


Δύο Γιατροσόφια για αρχικό στάδια διάγνωσης ουλίτιδας που μου έδωσε οδοντίατρος σε συνδυασμό όμως και με φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση) και επανεξέταση:
1. Πρόληψη Γιατροσόφι Από οδοντίατρο Ειίναι ενα μείγμα 70% φυσιολογικού ορού και 30% Οξυζενέ το οποίο χρησιμοποιούμε σα στοματικό διάλυμα Προσοχή  πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ σας
2. Πρόληψη Γιατροσόφι Από οδοντίατρο Ειίναι τσάι απο Φασκόμηλο οποίο χρησιμοποιούμε κρύο σαν στοματικό διάλυμα. Προσοχή  πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ σας

Πώς να Επαναφέρετε τα Ούλα σας στην Aρχική τους Kατάσταση με Φυσικές Θεραπείες
Καμιά φορά, ο ιστός γύρω από τα ούλα φθείρεται και φαίνεται σαν να ξεθωριάζουν τα ούλα σας. Εκτίθεται μεγαλύτερη επιφάνεια των δοντιών, το τέλειο μέρος για την ανάπτυξη βακτηρίων. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία στα δόντια, επειδή εκτίθεται η ρίζα τους.
Πως να το αντιμετωπίσετε
Αν παρατηρήσετε το πρόβλημα στην ώρα του, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό για θεραπεία. Αν πάλι δεν το εντοπίσετε στην ώρα του, ενδεχομένως να χρειαστεί χειρουργείο στα ούλα για να επανέλθουν.
Αν θέλετε να αποφύγετε το χειρουργείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες. Ωστόσο, μην ξεχνάτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση που έχετε κάποια σοβαρή μόλυνση.
Πως γίνεται να επανέλθουν τα ούλα
Αν θέλετε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να έχετε καλή στοματική υγιεινή και μπορείτε παράλληλα να ακολουθήσετε κάποιες από τις παρακάτω συνταγές.
Χειροποίητες συνταγές:


1. Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ένα από τα οποία είναι οι κατεχίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση των περιοδοντικών νόσων. Το αντιοξειδωτικό αυτό μπορεί να βοηθήσει να δυναμώσει ο δεσμός ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο των ούλων. Μπορείτε να πίνετε μία κούπα πράσινο τσάι κάθε πρωί.


2. Αλόη: Η αλόη έχει πολλές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συνεπώς μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ούλων. Επίσης, μπορεί να αποτρέψει μολύνσεις, λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της. Υπάρχουν δύο τρόποι για να χρησιμοποιήσετε την αλόη: Χρησιμοποιήστε αλόη σε τζελ για βούρτσισμα για περίπου 3 με 5 λεπτά ή σαν στοματικό διάλυμα, διαλυμένο σε λίγο νερό, πάντα μετά το βούρτσισμα.


3. Ξέπλυμα των δοντιών με λάδι: Μπορείτε να ξεπλένετε τα δόντια σας με λάδι, το οποίο θα μαζέψει όλους τους μικροοργανισμούς και θα βοηθήσει τα ούλα σας να επανέλθουν. Το σησαμέλαιο συγκεκριμένα έχει πολλά οφέλη για την υγεία και πολλές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ζεστάνετε το σησαμέλαιο λίγο και αφού βουρτσίσετε τα δόντια σας., βάλτε το στο στόμα σας. Κάντε γαργάρες σε όλο το στόμα για λίγα λεπτά. Αν σας φαίνεται δύσκολο, ξεκινήστε κάνοντας γαργάρες για μισό με ένα λεπτό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας, αν θέλετε.

4. Ευκάλυπτος: Ο ευκάλυπτος περιέχει αιθέρια έλαια που καταστρέφουν τα μικρόβια και τα βακτήρια που ζουν στο στόμα μας. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στη μείωση του πρηξίματος των ούλων. Πάρτε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου και διαλύστε το σε 1-2 κουταλιές της σούπας νερό. Μετά κάντε απαλό μασάζ στα ούλα με το δάχτυλο ή με μια οδοντόβουρτσα με το μίγμα. Ξεπλύνετε με νερό.

5. Αιθέριο έλαιο γαρίφαλου: Μία από τις πιο συχνές χρήσεις αυτού του ελαίου είναι η πρόληψη των πόνων των δοντιών. Επίσης, έχει απολυμαντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πάρτε 1-2 σταγόνες έλαιο γαρίφαλου και κάντε μασάζ στα ούλα σας 3 φορές τη μέρα.
ΠΗΓΗ 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του