Συνταγές και διατροφή για Φραγμένες Αρτηρίες, Λιπίδια στο Αίμα, και μείωση της χοληστερόλης.

Συνταγές και διατροφή πρόληψης για  Αρτηρίες, Λιπίδια στο Αίμα, και μείωση της χοληστερόλης.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η χαμηλή φυσική δραστηριότητα κρίνονται ως οι μεγαλύτεροι υπαίτιοι των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει τρόπος να μειώσετε την χοληστερόλη σας με φυσικό τρόπο με συμμάχους στην προσπάθειά σας τις τροφές. Στη συνέχεια αναφέρονται επτά τροφές τις οποίες ενδείκνυται να συμπεριλάβετε στη καθημερινή σας διατροφή για να μειώσετε τη χοληστερόλη στο αίμα σας.

# Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω προειδοποίηση
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. 
Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.
Οδηγίες χρήσης των βοτάνων Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους. Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες. Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά. 
Δοσολογία Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.
Οι μορφές των βοτάνων Αφέψηµα : Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
Έγχυµα : Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε. 
Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα : Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους.
**Απόσπασμα από άρθρο του https://www.vita.gr/ σε συνεργασία με δρ. ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΛΤΣΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
#

Συνταγή 3 Συστατικών
Για την προετοιμασία αυτής της συνταγής, το μόνο που χρειάζεται είναι τζίντζερ, σκόρδο, λεμόνι και νερό.
Στην πραγματικότητα, αυτό το ρόφημα, το οποίο είναι ένας συνδυασμός τριών σούπερ υγιεινών τροφών, μπορεί να φέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία, όπως:
Τέσσερα ολόκληρα σκόρδα (μεγάλα).
Πιπερόριζα 3-4 εκ.
Τέσσερα ολόκληρα λεμόνια (με ξύσμα).
2 λίτρα καθαρού ύδατος.

Οδηγίες:
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα κόβουμε σε μερικά κομμάτια.
Μετά από αυτό, ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με την πιπερόριζα και τα λεμόνια.
Σε ένα μεγαλύτερο μεταλλικό δοχείο , χύνουμε το νερό, προσθέτουμε το αναμεμιγμένο μείγμα, το ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε μέχρι το σημείο βρασμού.
Λίγο πριν το βρασμό, κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μπουκάλια.
Το λεμονόνερο και το μαγείρεμα εξουδετερώνουν τη δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου.
Κάθε μέρα, τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το γεύμα, πίνετε ένα φλιτζάνι του ροφήματος αυτού με άδειο στομάχι.
Πριν το πιείτε, ανακινήστε το μπουκάλι.

10 Καλύτερες Τροφές Για Υπέρταση, Φραγμένες Αρτηρίες & Χοληστερόλη (+ΤΕΣΤ)!

Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται όταν συσσωρεύονται λίπη στα τοιχώματα της αρτηρίας και έχετε πιθανότατα ακούσει για την κατάσταση αυτή που συνήθως αναφέρουμε ως φραγμένες αρτηρίες ή σκλήρυνση των αρτηριών.

Τα λίπη μπορούν να προκαλέσουν τη στενότητα των αρτηριών και να περιορίσουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος.

Η αθηροσκλήρωση μάλιστα θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο, που είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρδιακής νόσου παγκοσμίως και αποτελεί μια υποκείμενη αιτία περίπου του 50% των θανάτων στις δυτικές χώρες.

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια με πολλούς παράγοντες κινδύνου και είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αθηροσκλήρωση: 
- αν έχετε υψηλή LDL δηλαδή κακή χοληστερόλη
- αν έχετε υπέρταση
- αν καπνίζετε
- αν έχετε διαβήτη
- αν έχετε οικογενειακό ιστορικό αθηροσκλήρωσης
- αν έχετε παχυσαρκία
- αν κάνετε γενικά κακή ή πρόχειρη διατροφή
- αν έχετε έναν καθιστικό τρόπο ζωής

Αντίθετα, αν κάνετε μια διατροφή πλούσια σε ορισμένα τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα και ψάρια έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων.

Ας δούμε λοιπόν τις 10 καλύτερες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην υπέρταση, την πρόληψη φραγμένων αρτηριών και στη μείωση της χοληστερόλης, με φυσικό τρόπο, αλλά και ένα εύκολο τεστ λίγων λεπτών που μπορεί να αποκαλύψει αν υπάρχει πρόβλημα φραγμένων αρτηριών στο σώμα σας.

Η μείωση της χοληστερόλης προωθεί τη γενικότερη υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι καρδιαγγειακές παθήσεις θα αποτελέσουν την μεγαλύτερη αιτία θανάτου στην Ινδία μέχρι το 2020. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η χαμηλή φυσική δραστηριότητα κρίνονται ως οι μεγαλύτεροι υπαίτιοι των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει τρόπος να μειώσετε την χοληστερόλη σας με φυσικό τρόπο με συμμάχους στην προσπάθειά σας τις τροφές. Στη συνέχεια αναφέρονται επτά τροφές τις οποίες ενδείκνυται να συμπεριλάβετε στη καθημερινή σας διατροφή για να μειώσετε τη χοληστερόλη στο αίμα σας.


Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο περιέχει παράγοντες και αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην μείωση της LDL χοληστερόλης, διατηρώντας παράλληλα την «καλή» (HDL) χοληστερόλη ανεπηρέαστη

Ελιές: Οι ελιές αποτελούν πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων κυρίως λόγω πτώση της αρτηριακής πίεσης και της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Λευκό τσάι: Καταναλώνοντας 2 – 3 φλιτζάνια άσπρο τσάι την ημέρα βοηθά στην καλύτερη αραίωση του αίματος, διατηρώντας την καλή υγεία της καρδιάς. Το λευκό τσάι περιέχει επίσης πολυφαινόλες που βοηθούν στη «διάλυση» των τριγλυκεριδίων που έχουν κατατεθεί στο σώμα σας, ένας άλλος «αντίπαλος» της καλής υγείας της καρδιάς.

Σκόρδο: Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Δημητριακά ολικής άλεσης: Καταναλώνοντας ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης τα οποία περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, πραγματοποιείτε μεγάλα άλματα που σας οδηγούν στην μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης σας.

Καρύδια: Τα καρύδια εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα και μειώνουν τον αριθμό των τριγλυκεριδίων μειώνοντας έτσι τον καρδιακό κίνδυνο. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών αλλά και βιταμινών, συστατικών που πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε μία ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε χοληστερόλη.

Σόγια: Η σόγια είναι μια οικονομική και ταυτόχρονα ιδιαίτερα θρεπτική τροφή. Μελέτες δείχνουν πως η σόγια οδηγεί σε περίπου 10 % μείωση της χοληστερόλης στο αίμα (κυρίως λόγω των ισοφλαβονών που περιέχουν).

Αστέριος Ματσούκας Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος logodiatrofis

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του