Πόνος στο στομάχι: λόγοι συμβουλές γιατροσόφια

102 ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΝΟΣ

Πότε ο πόνος στο στομάχι είναι κάτι περισσότερο; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε; Ποια βότανα βοηθούν; Μυστικά για γερό στομάχι…
# Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω προειδοποίηση
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. 
Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.
Οδηγίες χρήσης των βοτάνων Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους. Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες. Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά. 
Δοσολογία Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.
Οι μορφές των βοτάνων Αφέψηµα : Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
Έγχυµα : Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε. 
Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα : Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους.
**Απόσπασμα από άρθρο του https://www.vita.gr/ σε συνεργασία με δρ. ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΛΤΣΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
#
Αν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι που επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να τις προσέξετε γιατί μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρότερο από αυτό που πιστεύετε. Ορισμένες φορές ο πόνος στο στομάχι μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη σοβαρή πάθηση ή η γαστρίτιδα που μπορεί να νομίζετε ότι έχετε μπορεί να είναι διαταραχή στο ήπαρ ή η χοληδόχος κύστη να μη λειτουργεί σωστά.

Οπότε: "Πρώτα από Όλες Επικοινωνήστε με τον θεράπων Ιατρό και κάνετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλήσετε το ενδεχόμενο υποκρύπτουσας σοβαρής πάθησης !!!"

Διαβάστε παρακάτω 7 λόγους που πρέπει να σας οδηγήσουν στον γαστρεντερολόγο για μια λεπτομερή διάγνωση για να αντιμετωπίστε άμεσα και δραστικά την αιτία που προκαλεί τους πόνους στο στομάχι.

1ος λόγος: Αν έχετε δυσπεψία συνέχεια και σε μεγάλο βαθμό, πόνο και σφίξιμο στο άνω μέρος της κοιλιάς, τότε ίσως έχετε πεπτικό έλκος.

2ος λόγος: Εμετοί με έντονους πόνους στην κοιλιά ίσως είναι σημάδια γαστρεντερίτιδας.

3ος λόγος: Έντονοι πόνοι στο στέρνο που φτάνουν και στο πίσω μέρος. Επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας και αν οι εξετάσεις είναι «καθαρές», τότε μπορεί το πρόβλημα να είναι γαστρεντερολογικό.

4ος λόγος: Αν κυρίως τις πρωινές ώρες ξυπνάτε από πόνο στην άνω κοιλιά (επιγάστριο) και έχετε τάση για εμετό ή κάνετε εμετό μετά από λίγη κατανάλωση τροφής, τότε πρέπει να ελέγξετε το πάγκρεας.

5ος λόγος: Αν υπάρχουν διαταραχές στις κενώσεις και κοιλιακό άλγος, τότε ίσως πρόκειται για σπαστική κολίτιδα (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).

6ος λόγος: Αναιμία χωρίς εμφανή αιτιολογία θα πρέπει να σας οδηγήσει σε έλεγχο του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού γιατί η απώλεια αίματος ορισμένες φορές είναι απειροελάχιστη και δεν μπορείτε να την καταλάβετε.

7ος λόγος: Θα πρέπει να επισκεφτείτε ακόμη τον γαστρεντερολόγο αν παρουσιάσετε: ανορεξία για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυσκολία στην κατάποση της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι, αίσθημα πνιγμού, εμετούς και σταδιακή απώλεια βάρους.


Η διάγνωση
Ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη το ιστορικό σας και αν χρειαστεί θα κάνει ορισμένες εξετάσεις που θα του επιτρέψουν να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για τα αίτια του πόνου σας. Γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, υπερηχογράφημα και βιοχημικός-αιματολογικός έλεγχος θα δώσουν στον γαστρεντερολόγο την πραγματική εικόνα του προβλήματος και ανάλογα θα χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή.
Τα βότανα που ανακουφίζουν
Υπάρχουν ορισμένα βότανα που μπορούν να καταπραΰνουν τις στομαχικές διαταραχές. Η λήψη τους ωστόσο πρέπει να γίνεται αφού πρώτα ενημερώσετε τον γαστρεντερολόγο και να αποφεύγονται από έγκυες γυναίκες. Αυτά που μπορούν να βοηθήσουν είναι: Χαμομήλι(έγχυμα), μάραθο(αφέψημα και έγχυμα), δεντρολίβανο(έγχυμα), δίκταμο(αφέψημα).

Διαβάστε ποιες απλές και αποτελεσματικές συνήθειες μπορείτε να υιοθετήσετε για να μην αντιμετωπίσετε ποτέ ξανά προβλήματα με το στομάχι σας.

Τι πρέπει να κάνουμε αν έχουμε ευαίσθητο στομάχι; Πως θα αποφύγουμε καούρες και δυσπεψία; Γιατί και πως ο οδοντίατρος μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε γερό στομάχι; Ποια στάση ανακουφίζει από το στομαχόπονο; Όλες οι απαντήσεις που θα θωρακίσουν το στομάχι…

Πηγαίνετε με τους ρυθμούς του
Η έλλειψη χρόνου ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και για τις ενοχλήσεις που μπορεί να έχει κάποιος στο στομάχι. Αν τρώτε πολύ γρήγορα, καταπίνετε τις τροφές σχεδόν αμάσητες είναι πιθανό να καταπίνετε πολύ αέρα, με αποτέλεσμα να έχετε φουσκώματα. Μην τρώτε λοιπόν βιαστικά και μασάτε καλά την τροφή σας. Η κάθε μπουκιά μας πρέπει να μένει στο σάλιο, αφού έτσι διασπώνται καλύτερα οι τροφές και διευκολύνουν την πέψη. Συχνά κάποια ενοχλητικά συμπτώματα όπως η δυσπεψία και οι καούρες δεν αποτελούν κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά οφείλονται στο γεγονός ότι τρώμε βιαστικά και δεν απολαμβάνουμε το φαγητό μας.

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο
Μια αιτία που δεν υποψιαζόμαστε οι περισσότεροι και μπορεί να μας προκαλέσει στομαχικές διαταραχές είναι τα προβλήματα στα δόντια μας. Καλό είναι να επισκέπτεσθε τον οδοντίατρό σας κάθε εξάμηνο για να προλάβετε τυχόν προβλήματα στα δόντια σας. Αν τα δόντια σας δεν είναι υγιή μπορεί να μην μασάτε καλά την τροφή και αυτό να δυσχεραίνει και την πέψη.

Μην πίνετε σόδα για να ξεφουσκώσετε
Αν εντοπίζετε το πρόβλημα στο ότι έχετε φάει πολύ και θέλετε να χωνέψετε, τότε η σόδα και τα ανθρακούχα αναψυκτικά δεν θα σας βοηθήσουν. Όταν πίνουμε σόδα ή αεριούχα ποτά εξαιτίας του διοξειδίου του άνθρακα (ανθρακικό) που περιέχουν προκαλούν ερυγές (δηλ. ρεψίματα) και έτσι θεωρούμε ότι χωνεύουμε καλύτερα και πιο γρήγορα. Με τα αναψυκτικά μπορεί να νοιώθουμε μια προσωρινή ανακούφιση στην πραγματικότητα όμως επιβραδύνεται η πέψη και δημιουργείται μεγαλύτερη ποσότητα αερίων στο στομάχι που προκαλούν φούσκωμα. Ακόμη αν έχετε συχνά «φούσκωμα» καλό είναι να απευθυνθείτε σε γιατρό γιατί μπορεί να υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα.

Ανακαλύψτε τη στάση που ανακουφίζει
Αν υποφέρετε από παλινδρόμηση και θέλετε να ξαπλώσετε, η καλύτερη στάση είναι ανάσκελα. Το στέρνο και το κεφάλι σας πρέπει να είναι ανασηκωμένα με μαξιλάρι, για να μην παρατηρηθεί παλινδρόμηση της τροφής στον οισοφάγο.
Κλείνατε επ΄άριστερά
Στην περίπτωση που σας εκδηλώνεται συχνά κάψιμο για να κοιμηθείτε ήρεμα, δοκιμάστε να κοιμηθείτε σε δύο μαξιλάρια αντί για ένα. Σύμφωνα με ιατρική μελέτη όσοι τοποθετούν το κεφάλι τους σε επίπεδο ελαφρώς ψηλότερο από 25 εκ. περιορίζουν σημαντικά τα ενοχλητικά συμπτώματα της παλινδόμησης, ενώ αν κοιμηθείτε από την αριστερή πλευρά, θα περιορίσετε τα συμπτώματα κατά 50%, γιατί όταν ξαπλώνετε δεξιά χαλαρώνουν οι μύες που κρατούν τα γαστρικά οξέα στο στομάχι (βρίσκονται δεξιά).

Μην το φορτώνετε
Μην φορτώνετε το στομάχι σας με μεγάλα ή λιπαρά γεύματα, για να αποφύγετε τη δυσπεψία. Όταν το παρακάνετε με το φαγητό και ειδικά αν καταναλώνετε πολύ λιπαρές τροφές αυξάνετε τις πιθανότητες παλινδρόμησης (δηλ. τα γαστρικά οξέα ανεβαίνουν προς τα πάνω, προς τον οισοφάγο και προκαλούν «κάψιμο»). Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι προτιμήστε μικρά, ελαφριά και συχνά γεύματα

Μην τρώτε και κοιμάστε
Αποφύγετε τον ύπνο αμέσως μετά το φαγητό, γιατί η στάση του σώματος που παίρνουμε όταν κοιμόμαστε δυσκολεύει την πέψη και επιδεινώνει τις ενοχλήσεις στο στομάχι και την παλινδρόμηση. Περιμένετε να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες από το φαγητό προτού κοιμηθείτε.

Κόψτε το κάπνισμα
Προσπαθήστε να κόψετε ή έστω να περιορίσετε το κάπνισμα, γιατί επιδεινώνει την παλινδρόμηση αφού χαλαρώνει το σφικτήρα του οισοφάγου και αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσουμε έλκος.

Ηρεμήστε
Το στρες που προκύπτει από το σύγχρονο τρόπο ζωής και ιδιαίτερα το στρες την ώρα του φαγητού, επηρεάζει την πέψη και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και ενοχλήσεις στο στομάχι μας. Απολαύστε το φαγητό σας με ηρεμία και ακολουθήστε τεχνικές χαλάρωσης για να περιορίσετε το στρες στη ζωή σας.

Προσοχή στα φάρμακαΟρισμένα φάρμακα είναι πιθανό να ερεθίσουν το στομάχι σας. Μη λαμβάνετε φάρμακα με άδειο στομάχι, αν δεν σας το έχει υποδείξει ο γιατρός σας. Διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως των φαρμάκων και μην υπερβαίνετε τις δόσεις. Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι ή κάποια πάθηση του γαστρεντερικού, συμβουλευτείτε το γιατρό πριν πάρετε κάποιο φάρμακο. Είναι πιθανό αν λαμβάνετε φάρμακα που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι- να χρειαστεί να λάβετε αγωγή γαστροπροστασίας, δηλαδή κάποια άλλα φάρμακα που προστατεύουν το στομάχι. Αν κάποιο φάρμακο που πήρατε σας προκάλεσε ενοχλήσεις στο στομάχι, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.


13 σπιτικές θεραπείες για το στομάχι 
Δυσκοιλιότητα, ναυτία, δυσπεψία ή όποια άλλη δυσάρεστη κατάσταση για το στομάχι, είναι σίγουρα αναπόφευκτες. Το φαρμακείο της...φύσης όμως έχει πάντα λύσεις.

 
Σύμφωνα με το reader’s digest, η φύση έχει προνοήσει (και με το παραπάνω) να προμηθεύσει με φυτικά φάρμακα τον άνθρωπο, προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους για να απαλλαγεί από δυσάρεστες στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, να θυμάστε ότι πριν δοκιμάσετε την οποιαδήποτε θεραπεία, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Συνδυασμός «καρότο-μέντα»
Μπορεί να ακούγεται αμφίβολο, αλλά ο χυμός του καρότου με τη μέντα ενδείκνυται για το διαταραγμένο στομάχι. Το καρότο προσφέρει θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση και η μέντα είναι καταπραϋντική, θεραπεύοντας το στομάχι γρήγορα και ανώδυνα.
Η συνταγή απλή: βράζετε τέσσερα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες, τέσσερα φλιτζάνια νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα (ή εναλλακτικά ένα φακελάκι τσαγιού μέντας). Αφήστε το σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια πρέζα τζίντζερ για περισσότερη ανακούφιση ή λίγο χυμό λεμόνι, για περισσότερη γεύση.
Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι ένα ακόμη «γιατροσόφι» ενάντια στην καούρα ή τη δυσπεψία. Εξάλλου, όλα τα αντιόξινα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν σαν βάση το όξινο ανθρακικό νάτριο, δηλαδή τη σόδα. Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού (ή δύο, ανάλογα με το πόσο ισχυρό πόνο έχετε) σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και σύντομα θα απαλλαγείτε από το αναστατωμένο σας στομάχι.
Καμένες φέτες του τοστ
Γνωρίζετε, ότι το τοστ είναι καλό για το στομάχι, αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να μάθετε, ότι το καμένο τοστ είναι ακόμα καλύτερο. Ο λόγος είναι ότι οι καμένες φέτες απορροφούν τις τοξίνες, που προκαλούν την αναταραχή στο στομάχι, πιο εύκολα και αποτελεσματικά από ό,τι οι κανονικές φέτες του ψωμιού για τοστ.
Γιαούρτι
Πιθανότατα το τελευταίο πράγμα, που θέλετε να καταναλώσετε όταν πονά το στομάχι σας είναι γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά οι προβιοτικές ιδιότητες του γιαουρτιού, δηλαδή τα «ζωντανά βακτήρια», το καθιστούν μια καλή θεραπεία, δεδομένου ότι διευκολύνει τις πεπτικές ενοχλήσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Απλά φροντίστε να επιλέξετε ένα μη λιπαρό γιαούρτι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή διάφορες γεύσεις.
Κακή διατροφή
Εάν αισθάνεστε δυσκοιλιότητα, δοκιμάστε να...χαλάσετε τη διατροφή σας. Γλυκά και έτοιμα φαγητά «ενδείκνυνται» για να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα, ενώ αν θέλετε πιο υγιεινούς τρόπους, επιλέξτε κεράσια, σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα και σύκα. Είναι όλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, που επιβάλλεται να πάρει ο οργανισμός για να διευκολυνθεί το στομάχι.
Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Το τζίντζερ μπορεί να απαλλάξει το στομάχι από τις ενοχλήσεις, που προκαλούνται από ναυτία, χημειοθεραπεία, ακόμα και την εγκυμοσύνη. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που λειτουργεί μπλοκάροντας τις επιδράσεις της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται από τον εγκέφαλο και σταματά παράλληλα την παραγωγή των ελευθέρων ριζών, μια άλλη αιτία της διαταραχής στο στομάχι.
Επιπλέον, διάφορες έρευνες αναφέρουν, ότι το τζίντζερ είναι σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον πόνο από την αρθρίτιδα και τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Σπόροι από κύμινο
Οι σπόροι του κύμινου είναι γεμάτοι με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη των κακών βακτηρίων που προκαλεί δυσπεψία, αέρια ή φούσκωμα και συμβάλλει στην καλή υγεία του στομάχου. Μετά το φαγητό, «ροκανίστε» μία χούφτα από σπόρους κύμινου, για να απαλλαγείτε από τις στομαχικές διαταραχές.
Γλυκόριζα
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η γλυκόριζα μπορεί όχι μόνο να «διώξει» την καούρα, αλλά να επιλύσει το πρόβλημα. Έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι, καθώς είναι ουσιαστικά ένα φυτικό αντιόξινο, αν και η κατάχρηση βέβαια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, ανεβάζοντας την πίεση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε γλυκοριζικό οξύ.
Μάραθος
Είτε πρόκειται για δυσπεψία, αέρια ή φούσκωμα, ο μάραθος (ή το μάραθο) μπορεί να βοηθήσει. Πιείτε ένα τσάι με μάραθο ή μασήστε μερικούς σπόρους του. Ο μάραθος βοηθά στην πέψη, μειώνει τα αέρια, απαλύνει από τους πόνους, που προκαλούν οι κράμπες και μειώνει τη ναυτία.
Χαμομήλι
Το χαμομήλι, όχι μόνο καταπραΰνει τους πόνους στο στομάχι, αλλά μπορεί επίσης να ηρεμήσει τα νεύρα. Αν έχετε προβλήματα ύπνου, εκτός από έναν πόνο στο στομάχι, το σπιτικό χαμομήλι μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.
Λεμονόνερο
Το λεμόνι είναι ένα από τα πιο εύκολα εσπεριδοειδή, διαθέσιμο σε κάθε σπίτι. Αν δεν έχετε μέντα, τζίντζερ ή άλλα βότανα στο σπίτι, στύψτε μισό λεμόνι σε μια κούπα ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το χυμό λεμονιού του εμπορίου, σε περίπτωση που δεν έχετε λεμόνια, αλλά θυμηθείτε, ότι χρειάζεστε μόλις μερικά κουταλάκια του γλυκού.
Ζεστό αλατόνερo
Αν και παράδοξη θεραπεία, το αλατόνερο σε βρασμένη μορφή μπορεί να βοηθήσει, όχι μόνο στον πονόλαιμο, αλλά και στο στομάχι. Ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι όλα όσα χρειάζεστε. Για καλύτερα μάλιστα αποτελέσματα, καταναλώστε το άμεσα. Ωστόσο, προσοχή, γιατί η συγκεκριμένη φυτική λύση δεν ενδείκνυται για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μηλόξιδο
Ένα μείγμα από ένα κουτάλι της σούπας ξίδι μηλίτη, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και μια κουταλιά της σούπας μέλι θα διευκολύνει τη δυσπεψία και μπορεί να ανακουφίσει κράμπες, που προκαλούν τα αέρια του στομάχου. Το ίδιο μείγμα μπορεί επίσης να μειώσει την ταλαιπωρία, που προκαλείται από την καούρα.
Ζεστό περιβάλλον
Τοποθετήστε ένα μπουκάλι ζεστό νερό ή ένα μαξιλάρι θέρμανσης όταν αισθάνεστε στομαχικές διαταραχές. Η θερμότητα αυξάνει τη ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος και να μεταφέρει την αντίληψη του πόνου από το εσωτερικό του στομάχου προς τα έξω, διώχνοντας στην ουσία τον πόνο.

ΝΕΟ !!! 3 ανθυγιεινές συνήθειες που μας προκαλούν φούσκωμα, δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Αν είναι κάτι που αντιμετωπίζετε ΚΑΘΕ φορά που τρώτε, μάλλον κάτι κάνετε λάθος. Δεν είναι φυσιολογικό να νιώθετε νύστα και φούσκωμα μετά το φαγητό.
Τι συμβαίνει όμως αν τρώτε υγιεινά, νορμάλ ποσότητες, αλλά και πάλι νιώθετε έτσι; Εδώ είναι που έρχεται ο παράγοντας της πέψης. Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε τις επιπτώσεις τους και που σίγουρα θα πρέπει να «κόψουμε».

1. Τρώμε πολύ άμυλο και πρωτεΐνη μαζί
Π.χ. μπριζόλα με τηγανιτές πατάτες. Όλοι εκείνοι οι συνδυασμοί που είναι must της σημερινής ανθιυγιεινής διατροφής μας, αλλά που προκαλούν προβλήματα στην πέψη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη μεταβολίζεται πολύ πιο αργά απ” ότι το άμυλο και επειδή βρίσκονται όλα μαζί στο στομάχι μας ταυτόχρονα, πρέπει να «περιμένει» μέχρι να μεταβολιστεί και η πρωτεΐνη, πράγμα το οποίο κάνει το άμυλο να απελευθερώνει αέρια.

2. Πίνετε παγωμένο νερό όταν τρώτε
Η ιδανική θερμοκρασία του νερού που συνοδεύει το γεύμα μας, είναι δωματίου. Το παγωμένο νερό συστέλλει τα αγγεία και έτσι το σώμα μας δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά την τροφή και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά της.
Επίσης στερεοποιεί τα λιπαρά που τρώμε πράγμα που επίσης δυσκολεύει την πέψη τους.

3.  Πίνετε πολύ νερό όταν τρώτε
Μπερδευτήκατε; Το νερό είναι ένα υπέροχο πράγμα και δεν είναι κακό να πίνετε μικρές γουλιές με το φαγητό σας, αλλά η υπερβολή δε θα σας βοηθήσει καθόλου. Όταν το φαγητό φτάνει στο στομάχι, εκκρίνεται υδροχλωρικό οξύ προκειμένου να γίνει η χώνεψη, αλλά πίνοντας πολύ νερό μειώνεται η αποτελεσματικότητά του.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΕΟ !!! 16 Τροφές που Πρέπει ή Δεν Πρέπει να Καταναλώνουμε με Άδειο Στομάχι
Το πρωινό δεν είναι σημαντικό μόνο για να γεμίσουμε ενέργεια για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας μας, αλλά επηρεάζει και την υγεία μας.
Μιας και το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα κάθε μέρας, είναι σημαντικό να περιλαμβάνουμε σε αυτό τροφές θρεπτικά πλούσιες και εύκολες στην πέψη.
Εδώ παραθέτουμε 16 τροφές κατάλληλες και μη κατάλληλες να καταναλώνονται το πρωί με άδειο στομάχι για να πάρουμε δυνάμεις και να έχουμε υγεία μέσα στη μέρα.
Οι 16 χειρότερες και καλύτερες τροφές για πρωινό

Οι σπουδαίες μέρες ξεκινούν με ένα καλό πρωινό.
1. Ακατάλληλη τροφή: Οι Συμβατικοί Χυμοί
Οι περισσότερα χυμοί φρούτων της αγοράς έχουν πρόσθετη ζάχαρη, τεχνητά βελτιωτικά γεύσης, χρωστικές και συντηρητικά. Μερικοί από αυτούς περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ακόμα και από τα αναψυκτικά! (1)
Αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενεργοποιούν τον οργανισμό μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αργότερα, και αφού τα επίπεδα του σακχάρου πέσουν απότομα, ο οργανισμός αρχίζει να έχει ανάγκη επιπλέον ζάχαρη για να ανεβάσει ξανά τα επίπεδα του σακχάρου.
Αντί για τους συμβατικούς χυμούς, καταναλώστε φρέσκα φρούτα ή smoothies για να πάρετε όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε, χωρίς την επιπλέον ζάχαρη.
2. Κατάλληλη τροφή: Αλεσμένη Βρώμη (Κουάκερ)
Η βρώμη είναι μια τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι σας εφοδιάζει με ενέργεια τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες σας κρατά πλήρεις, χορτάτους, μειώνοντας ταυτόχρονα τη χοληστερόλη και βελτιώνοντας την πέψη.
3. Ακατάλληλη τροφή: Ντομάτες
Εάν είστε επιρρεπείς την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή στο έλκος του στομάχου, σίγουρα δεν είναι το καλύτερο πράγμα να τρέφεστε με ντομάτες μόλις ξυπνάτε με άδειο στομάχι. Τα οξέα της ντομάτας μπορεί να σας επιβαρύνουν (2).
Οι ντομάτες είναι αρκετά ευεργετικές και κατάλληλες για πρωινό αρκεί να μην τις τρώτε σκέτες, χωρίς να συνοδεύουν κάτι άλλο. Αντ ‘ αυτού, φάτε τες με το ψωμί σας ή κόψτε τις στην ομελέτα.
4. Κατάλληλη τροφή: Αυγά
Τα αυγά αποτελούν μια επαρκή πηγή πρωτεϊνών και καλής χοληστερόλης, έτσι είναι ιδανικά για να σας θρέψουν και να σας παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεστε κάθε πρωί. Μπορείτε να φτιάξετε με αυτά ομελέτα χρησιμοποιώντας και άλλα υλικά.
5. Κατάλληλη τροφή: Μούρα
Τα μούρα είναι γεμάτα με ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως ανθοκυάνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το χρωματισμό των φρούτων. Τα αντιοξειδωτικά αυτά βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή δυσκαμψία, ενώ προωθούν την συγκέντρωση και και τη μνήμη (3,4).
Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Κ, C και σε μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο που συχνά είναι σε έλλειψη στον οργανισμό (5,6). Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του συνδετικού ιστού, των οστών, των παραγόντων πήξης του αίματος, των φυλετικών ορμονών και παίζει ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων, την απορρόφηση του ασβεστίου και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
6. Κατάλληλη τροφή: Καρπούζι
Το καρπούζι προσφέρει ενυδάτωση στο σώμα μετά τη μακρά περίοδο ύπνου. Έχει γλυκιά γεύση και είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά και αμινοξέα όπως τη L-κιτρουλίνη, η οποία προάγει την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση (7).
Επίσης περιέχει λυκοπένιο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή, απαλλάσσει το σώμα από τις τοξίνες, και προάγει την υγεία των κυττάρων (8). Επίσης, το λυκοπένιο προστατεύει το σώμα από την εμφάνιση καρκίνου, διαβήτη, από την ασθένεια της ωχράς κηλίδας και την καρδιαγγειακή νόσο (9).

7. Ακατάλληλες τροφές: Καφές ή Τσάι
Ο καφές και το τσάι μπορεί να διεγείρουν τον οργανισμό και να τον ενεργοποιούν ταχύτατα, αλλά γι’ αυτή τους την ιδιότητα στηρίζονται στην καφεΐνη κάτι το οποίο δεν είναι ιδανικό. Επίσης, λειτουργούν ως διουρητικά και αφήνουν αφυδατωμένο το σώμα και υποτονικό. Η καφεΐνη αυξάνει το άγχος, την αρτηριακή πίεση και μπορεί να προκαλέσει εναλλαγές στη διάθεση (10).
Επιπλέον, ο καφές είναι αρκετά όξινος και μπορεί να επιδεινώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα έλκη και άλλα πεπτικά προβλήματα. Δεν χρειάζεται να βγάλετε από τη διατροφή σας το πράσινο τσάι και τον καφέ, απλά πιείτε τα μετά από ένα πλούσιο πρωινό αντί πριν από αυτό.
8. Κατάλληλη τροφή: Οι Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, κάνουν για πρωινό ή για ένα σνακ το μεσημέρι.
Επιπλέον, τα υγιεινά λίπη τους είναι κατάλληλα για τον έλεγχο της φλεγμονής και την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου. Έτσι μπορείτε να απλώνετε φυστικοβούτυρο στο ψωμί σας τα πρωινά ή να έχετε μαζί σας μια χούφτα αμύγδαλα στη δουλειά.
9. Ακατάλληλη τροφή: Τα Ζαχαρούχα Δημητριακά (σνακς)
Τα περισσότερα δημητριακά που κυκλοφορούν στην αγορά και καταναλώνονται επί το πλείστον από τα παιδιά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα γλυκά και τα γλυκίσματα. Επίσης, μπορεί να περιέχουν σιτάρι εμπλουτισμένο με συνθετικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως επίσης και τεχνητές γεύσεις, χρώματα και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως ασπαρτάμη και σουκραλόζη (11).
Αυτά τα δημητριακά προκαλούν ταχεία κορύφωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που οδηγεί σε μια ενεργειακή πτώση αργότερα μέσα στην ημέρα. Κάτι τέτοιο, με την πάροδο του χρόνου, συμβάλει αργότερα στην μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
10. Κατάλληλη τροφή: Τα Εσπεριδοειδή
Είναι γνωστό πως η φυσική λεμονάδα μπορεί να κάνει θαύματα στο πεπτικό σας σύστημα, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και εξισορροπεί την όρεξη. Πιείτε το χυμό από φρέσκα γκρέιπφρουτ ή προσθέστε χυμό λάιμ στα smoothies σας για να πάρετε το καλύτερο που μπορούν να σας προσφέρουν τα εσπεριδοειδή.
11. Κατάλληλη τροφή: Παπάγια
Η παπάγια περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή του λαιμού και του φάρυγγα, βελτιώνει την πέψη και καταπολεμά τα παρασιτικά σκουλήκια (12).
Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες καθαρίζοντας αποτελεσματικά τα έντερα σας και αποτρέποντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων στο πεπτικό σύστημα. Αυτό το φρούτο είναι επίσης αποτελεσματικό για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, και την προώθηση της υγείας της καρδιάς (13).

12. Ακατάλληλες τροφές: Ζύμες και Αρτοσκευάσματα
Κρουασάν, σφολιάτες και άλλα παρόμοια αρτοσκευάσματα είναι γευστικά, αλλά είναι καλύτερο να μην τα καταναλώνετε τακτικά, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Δεν είναι μόνο ότι περιέχουν πολύ βούτυρο και υδατάνθρακες, αλλά επίσης έχουν πολύ μαγιά. Η μαγιά δεν είναι κάτι κακό να υπάρχει στη διατροφή, αλλά μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως την βλενογονοδερματική καντιτίαση.
Αντικαταστήστε αυτά τα γλυκίσματα με ψωμί ολικής αλέσεως ή με βραστές πατάτες για να εφοδιαστείτε με υδατάνθρακες.
13. Κατάλληλη τροφή: Το Φαγόπυρο ή Μαυροσίταρο
Το φαγόπυρο είναι ένας σπόρος με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, παντοθενικό οξύ, νιασίνη, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, και χολίνη. Οι φυτικές του ίνες ενισχύουν την απώλεια βάρους, μειώνουν την όρεξη και βοηθούν στο διαβήτη (14).
Το φαγόπυρο μπορεί να καταναλωθεί βρασμένο που χυλώνει εύκολα, σαν φύτρες για ένα γρήγορο σνακ και με τη μορφή αλεύρου για να φτιάξετε υγιεινές βάφλες ή κρέπες.
14. Ακατάλληλη τροφή: Τα ανθρακούχα αναψυκτικά
Τα ανθρακούχα αναψυκτικά είναι η πλέον ακατάλληλη διατροφή. Δεν περιέχουν μόνο μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλλά είναι επίσης γεμάτα από τεχνητές αρωματικές ουσίες, καθώς και χρωστικές τροφίμων και συντηρητικά.
15. Κατάλληλη τροφή : Τα Δημητριακά Ολικής Αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής όπως το ρύζι, το σιτάρι, η κινόα, ο αμάραντος, το κεχρί και άλλα είναι πλούσια σε απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία καθώς και σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
Οι σπόροι αυτοί ενεργοποιούν το έντερο και προλαμβάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία και το κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου (15).

16. Κατάλληλη τροφή: Το Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη των μυών και εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια για τις ανάγκες όλης της μέρας. Ο συνδυασμός των λιπαρών και των πρωτεϊνών που περιέχει αφήνουν ένα αίσθημα κορεσμού και ικανοποίησης στον οργανισμό μετά το πρωινό για αρκετές ώρες μετά το πρωινό.
Είναι επίσης μια καλή πηγή προβιοτικών που βελτιώνουν την πέψη και την υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Προσθέστε μέλι για να το γλυκάνετε, δώστε του υφή με θρυμματισμένους σπόρους και ξηρούς καρπούς ή προσθέστε του λίγο χρώμα με φρέσκα μούρα και φρούτα.

Οι παραπομπές του άρθρου:
(1) https://www.telegraph.co.uk/news/health/children/11130095/The-10-fruit-juices-with-more-sugar-than-Coca-Cola.html
(2) https://www.webmd.com/heartburn-gerd/features/top-10-heartburn-foods
(3) https://www.andjrnl.org/article/S2212-2672%2814%2901633-5/abstract
(4) https://www.dailymail.co.uk/health/article-3524146/Why-blueberries-really-best-food-health-preventing-wrinkles-warding-Alzheimer-s-reveal-10-benefits.html
(5) https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1851/2
(6) https://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/manganese
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21195829
(8) https://jn.nutrition.org/content/133/4/1043.full
(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/
(10) https://www.express.co.uk/life-style/health/649819/morning-coffee-caffeine-first-thing-empty-stomach-damage-health-to-your-body-espresso
(11) https://www.cbsnews.com/pictures/sugary-cereals-which-are-the-10-worst/
(12) https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-69-papain.aspx?activeingredientid=69&activeingredientname=papain
(13) https://www.medicalnewstoday.com/articles/275517.php
(14) https://www.huffingtonpost.com/alan-christianson/buckwheat_b_7754674.html
(15) https://www.webmd.com/diet/healthy-kitchen-11/reaping-benefits-whole-grains

Πηγή: share24.gr Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ


Προσοχή !!! δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συνήθεια και τον συνδυασμό τροφών που προκαλεί Έλκος  του στομάχου : Ποτέ μην καταναλώνετε αλκοόλ νηστικοί ή το συνδυασμό αλκοόλ με αλμυρούς ξηρούς καρπούς νηστικοί το στομάχι σας δεν έχει κατασκευαστεί να αντέξει την τόσο πολύ μεγάλη καταπόνηση που του προκαλεί αυτός ο συνδυασμός !!!

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του