Πως θα φυτέψεις μια λεμονιά από σπόρο - πλήρης οδηγός


Γνωρίζουμε ότι οι λεμονιές ανθίζουν όλο το χρόνο σε εξωτερικό χώρο, ειδικά εκεί όπου το κλίμα είναι ηλιόλουστο και ζεστό. Ωστόσο, αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι μπορούν να καλλιεργήσουν μια λεμονιά σε εσωτερικό χώρο, ακριβώς όπως οποιοδήποτε άλλο φυτό, και να απολαύσουν τους πολύτιμους καρπούς της, που είναι τόσο καλοί για την υγεία μας. Στο παρακάτω άρθρο, θα σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να φυτέψετε μια λεμονιά σπίτι σας. Αν έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε ένα μόσχευμα λεμονιάς, η καλλιέργειά της είναι ακόμα ευκολότερη και μπορεί να έχετε καρπούς σε λιγότερο χρόνο. Ωστόσο τα μοσχεύματα παρουσιάζουν δυσκολίες στην αρχή και απαιτούν πολλή φροντίδα για να δώσουν καλά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά η φύτευση ενός σπόρου λεμονιάς μπορεί να είναι μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία, όμως για την παραγωγή καρπών μπορεί να χρειαστούν τρία ως έξι χρόνια.

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια, έχουν πολλές ωφέλειες για την υγεία, με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι μπορούν να καλλιεργηθούν μέσα στο σπίτι σας. Οι καρποί θα είναι φρεσκότεροι, καλύτερης ποιότητας και απαλλαγμένοι από κάθε είδους χημικά. Θα θέλατε να μάθετε πώς να μεγαλώσετε μια λεμονιά στο σπίτι σας ξεκινώντας από τη φύτευση του σπόρου; Διαβάστε παρακάτω τις οδηγίες μας για να μάθετε πώς να φυτέψετε μια λεμονιά στο σπίτι σας!

HOW TO GROW A LEMON TREE FROM SEED! WORKS EVERY TIME !
This video shows a great way to grow lemon trees from the seeds you find in side store bought lemons:) Enjoy
Facebook https://www.facebook.com/MR-Eastcoast...
follow me https://www.youtube.com/channel/UC8M0... https://www.pinterest.com/meastcoastman/
Click here for merchandise https://amzn.to/1NrpA63 https://amzn.to/1NrpAD8T
hanks for watching :) Δημοσιεύτηκε στις 25 Νοε 2013

Το μόνο που χρειάζεστε είναι βιολογικοί σπόροι λεμονιάς και ελάχιστο εξοπλισμό.
Είναι πραγματικά σημαντικό να ξεκινήσετε με ένα βιολογικό λεμόνι, επειδή οι σπόροι των μη βιολογικών λεμονιών μπορεί να είναι στείροι. Ο σπόρος οποιουδήποτε βιολογικού λεμονιού κάνει, όμως αν ο χώρος ή το κλίμα αποτελούν ζήτημα,
Αν θέλετε λεμονιά εσωτερικού χώρου συνιστούμε να ξεκινήσετε με μια συγκεκριμένη ποικιλία λεμονιού, που ονομάζεται Meyer. Αυτή η ποικιλία λεμονιού είναι μικρότερη και χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς λόγους, κάτι που την καθιστά θαυμάσια για φύτευση σε γλάστρες εσωτερικού χώρου.

Βήμα 1
Κόψτε στη μἐση ένα λεμόνι και βγάλτε τα κουκούτσια-σπόρους, τους οποίους στη συνέχεια θα ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Στη συνέχεια, απομακρύνετε όσο περισσότερη «σάρκα» μπορείτε από τους σπόρους, για να μη σαπίσουν. Είναι πολύ σημαντικό να τους φυτέψετε αμέσως μόλις τους καθαρίσετε, λίγα λεπτά αφότου τους έχετε βγάλει από το λεμόνι. Δεν πρέπει να ξεραθούν!
Σημειώστε ότι ο σπόρος πρέπει να παραμείνει υγρός για να βλαστήσει, έτσι προσπαθήστε να τον κρατήσετε στο στόμα σας μέχρι να έρθει η στιγμή να τον φυτέψετε.
Βήμα 2
Φυτέψτε τους σε βάθος μιάμισης ίντσας περίπου (~ 3 εκατοστά ) , σε μια γλάστρα με χώμα κηπουρικής, μουσκέψτε ελαφρά το χώμα και βάλτε πάνω από τη γλάστρα μια πλαστική σακούλα για να διατηρηθεί η υγpασία (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστική μεμβράνη ή μια διάφανη πλαστική σακούλα με μερικές τρύπες.). Ελέγχετε καθημερινά.

Βήμα 3
Τοποθετήστε τη γλάστρα κάπου ηλιόλουστα και έχετε υπομονή. Θα δείτε τον πρώτο βλαστό σε ένα με δύο μήνες. Θα πρέπει να το ελέγχετε συχνά. Μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει εντελώς. Να έχετε υπόψη ότι η υπερβολική θερμότητα ή η υπερβολική υγρασία μπορεί να κάνει το σπόρο να σαπίσει.

Βήμα 4
Μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες θα πρέπει να μπορείτε να δείτε το βλαστό της λεμονιάς να προβάλλει από το χώμα. Απομακρύνετε το πλαστικό περιτύλιγμα και τοποθετήστε το μικρό φυτό σε ένα σημείο με άμεσο ηλιακό φως.
Να θυμάστε να φροντίζετε το φυτό σας κάθε μέρα και να του εξασφαλίζετε άφθονο νερό, ηλιακό φως και οργανικό λίπασμα.
Χρησιμοποιήστε μια μεγαλύτερη γλάστρα όσο μεγαλώνει το δέντρο.

Τι λέει όμως για αυτό ο γεοπόνος
Aν φυτέψετε σποράκι (κουκούτσι) κάποιας ποικιλίας λεμονιού και άλλων εσπεριδοειδών (εκτός από νεραντζιά), δεν θα έχει απόλυτα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας του σπόρου που φυτέψατε. Κατάλληλη εποχή για φύτευση σπόρου εσπεριδοειδών είναι η άνοιξη, όταν το έδαφος έχει πια ζεσταθεί (θερμοκρασίες πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου), σε μίγμα χώματος και τύρφης σε αναλογία 1:1, σε βάθος ενός εκατοστού, ενώ θα πρέπει να καλυφθεί και από πάνω με στρώμα άμμου πάχους 2 εκ.

VIDEO: Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΡΙΩΝ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ (FY KA)
https://www.fytoria-kaplanoglou.gr/
ΣΤ.Π.ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΣΤΟ
https://www.flash-tv.gr/
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : info @ fytoria-kaplanoglou.gr https://www.facebook.com/fytoriakapla...
Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοε 2015

Την επόμενη χρονιά, το σπορόφυτο λεμονιάς πρέπει να εμβολιαστεί με την επιθυμητή ποικιλία που θα θέλατε με ενοφθαλμισμό (μάτι).
Θα πρότεινα καλύτερα να φύτευες σπόρο νεραντζιάς και μετά, σε αυτό το σπορόφυτο, να εμβολίαζες την ποικιλία λεμονιού που θα ήθελες. Στη χώρα μας, κατά το παρελθόν, οι λεμονιές και τα περισσότερα εσπεριδοειδή ήταν εμβολιασμένα πάνω σε νεραντζιά καθώς θεωρείται πολύ καλό υποκείμενο για τα πιο πολλά είδη εσπεριδοειδών λόγω της ζωηρότητας, της ανθεκτικότητας στο ψύχος και της ανθεκτικότητας στον μύκητα φυτόφθορα.
Όμως οι ποικιλίες εμβολιασμένες πάνω σε νεραντζιά είναι ευπαθείς στον μύκητα κορυφοξήρα που προκαλεί ξήρανση στην κορυφή των δένδρων. Πάντως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της νεραντζιάς, ως υποκείμενο, είναι η ευπάθεια στην ίωση τριστέτσα, μια καταστροφική ασθένεια που τα τελευταία χρονιά έχει εισαχθεί σε φυτείες εσπεριδοειδών της χώρας μας.
* Επισκεφθείτε το garden blog «Τα Μυστικά του Κήπου» (mistikakipou.gr), που επιμελείται ο γεωπόνος Κώστας Λιονουδάκης

Και ένας περίεργος τρόπος να φυτέψετε λεμονιά με μόσχευμα σε πατάτα

Πηγή
https://fanpage.gr/
https://realfreshnews.com/
https://www.diaforetiko.gr/
https://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=3681
https://www.youtube.com/watch?v=hz2FwByFB38&t=22s
https://www.pentapostagma.gr/
https://meacolpa.net/
https://www.gardena.com/gr/garden-life/garden-magazine/859/
https://enallaktikidrasi.com/2015/03/pws-tha-kalliergisete-ti-dikia-sas-lemonia/
https://www.youtube.com/watch?v=57XoFG0QuMI
https://www.athensmagazine.gr/article/weird/243592-pws-na-megalwsete-eykola-mia-lemonia-apo-enan-mono-sporo-sto-spiti-sas
https://www.youtube.com/watch?v=eEFyzaFr-OQ
https://meygeia.gr/pos-na-fitepsete-mia-lemonia-spiti-sas/
Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του