Υλικά συνταγής
- 250γρ. ελαιόλαδο αντί για βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 αυγά
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 300γρ. καστανή ζάχαρη ή αντίστοιχη ποσότητα Σέβα
- 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι
- 3 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)
- ⅓ ποτήρι γάλα 2% άπαχο
- 6 κ.σ. κακάο
Διαδικασία συνταγής
- Χτυπάμε σε μίξερ το βούτυρο (ή καλύτερα ελαιόλαδο) με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το μπέικιν με το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα. Χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά την φόρμα. Βάζουμε τα ⅔ της ζύμης στη φόρμα. Στην υπόλοιπη, προσθέτουμε το κακάο και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε τη σοκολατένια ζύμη στη φόρμα και τη βοήθεια σπάτουλας την πιέζουμε μέσα στη λευκή ζύμη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα για 50 λεπτά περίπου. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Όταν το κέικ κρυώσει τελείως, το κόβουμε και σερβίρουμε.
Tags:
Διατροφή